2023-08-08 50 浏览
平時都lunch time 經過尖沙咀分店,都會食佢嘅冒菜午餐。最近見到紅磡都開咗分店,夜晚一於落去試吓晚餐,呢度嘅烤魚好正!我哋兩個女仔點咗一條清江魚,你都揀咗招牌香辣。由於唔太食得辣,只係揀咗小辣。等咗8分鐘左右,烤魚就到啦!超大一盤,條魚勁大隻,材料好香噴噴,鍋內仲有好多配料。估唔到魚肉係咁滑,而且唔多骨,啖啖肉,好容易食。魚肉仲吸盡湯底嘅醬汁,勁惹味!鍋內都有唔少配料,木耳同菇都有啲,辣辣地好香好好味。我哋仲另外單點左啲火鍋料,食完條魚可以打邊爐。無得輸鴨血都幾滑,黑柏葉好爽口,同平時漂過嘅真係口感好食好多!蘿蔔片最湯底嘅醬汁,夠晒入味,好好食。再叫咗碟四川土豆粉,食到最尾已經好飽食唔哂。呢到嘅份量都好大份,勁抵食!爆醬紅糖糍粑甜品係另一個胃,好脆,中間好軟糯,值得一試!飲品方面,呢度仲有啲台式飲品選擇,我哋點咗白桃寒天綠茶、黑糖冰粉鮮奶。兩款都唔會太甜,食住烤魚飲佢解辣一流!

等咗8分鐘左右,烤魚就到啦!
超大一盤,條魚勁大隻,材料好香噴噴,鍋內仲有好多配料。

鍋內都有唔少配料,木耳同菇都有啲,辣辣地好香好好味。

我哋仲另外單點左啲火鍋料,食完條魚可以打邊爐。

爆醬紅糖糍粑
甜品係另一個胃,好脆,中間好軟糯,值得一試!

2K
2023-07-16 85 浏览
#風味啖啖肉烤清江魚喺紅磡民泰街揾嘢食 發現烏蠅館開咗分店 之前食過尖沙咀店嘅冒菜 好得☺️ 今晚決定試烤魚-🐟泡椒烤清江魚 $348🍢風琴豆腐串 $36🍢 滷豬大腸 $58🍡鮮蝦滑 $88平時食爐魚 貪佢冇細魚骨 今次轉口味 清江魚好大條 魚肉鮮甜肥美 啖啖嫩滑冇腥味 泡椒放喺魚湯裏面 酸中有辣勁🌶️ 趁湯滾飲咗啖 即時嘴唇👄發麻 口腔㷫烚烚 風琴豆腐勁吸汁 味道濃郁香麻 蝦滑有粒粒蝦肉 好啱餸飯-🍹藍天白雲🍹檸檬雪梨紅茶凍飲唔少得😉 再隨意追加寒天/椰果/桃膠之類 解辣解膩兼解渴 檸檬🍋雪梨味清爽潤喉-🥠炸魚皮 $38一邊等湯滾 食酥脆小食過口癮-📍烏蠅館紅磡民泰街27-47號黃埔新邨J-L座地下B2號舖
#風味啖啖肉烤清江魚

🥠炸魚皮 $38

一邊等湯滾 食酥脆小食過口癮
📍烏蠅館
紅磡民泰街27-47號黃埔新邨J-L座地下B2號舖
越熱越想食辣以毒攻毒😂😂是晚揀咗在港有幾間分店嘅呢間四川菜過吓口癮!環境幾乾淨!店員服務亦勤快!QR code落柯打後火速就送上食物🍴. ✨招牌香辣烤魚 $298揀咗海鱸魚🐟細骨較少!口感結實爽滑👍🏻👍🏻招牌香辣湯底揀咗小辣🌶️使用超過30種材料味道香濃!是日配料包有蘿蔔, 金菇, 雲耳!.🌟火鍋配料:✨滷牛筋 $58煮過後嘅牛筋變得Q軟又彈牙!啖啖食得出膠原蛋白充足🐮✨海膽丸 $48竟然有成十粒!!一咬爆汁!正常發揮!✨四川蕃薯粉 $28吸收哂辣辣精華嘅蕃薯粉呈半透明狀!彈性十足!.🌟小食:✨香芋地瓜丸 $26外層炸得香脆!內層嘅餡料香甜!外脆內軟糯👏🏻👏🏻✨青椒皮蛋 $28配埋辣汁非常惹味👍🏻值得一試!✨蒜泥白肉 $32滿滿蒜泥+辣椒碎😆大大片白肉放入口好有罪惡感😆經典涼拌前菜!✨四川酥魷 $38熱辣辣上枱🐙魷魚有口感!如果炸粉薄身啲會更好食!. ✨黑糖珍珠鮮奶 $28(+$5 珍珠 & +$5 雙倍奶蓋) 加咗double奶蓋好邪惡!芝士味加倍濃郁🧀🧀加埋黑糖滋味&香滑鮮奶!啱哂鍾意甜甜味道嘅朋友😍. ✨檸檬百香果QQ $28最正係QQ可以自選三款😘要咗雪燕+寒天+珍珠!飲落有清新
✨招牌香辣烤魚 $298
🌟火鍋配料:
✨滷牛筋 $58
煮過後嘅牛筋變得Q軟又彈牙!啖啖食得出膠原蛋白充足🐮

✨海膽丸 $48
竟然有成十粒!!一咬爆汁!正常發揮!

✨四川蕃薯粉 $28
吸收哂辣辣精華嘅蕃薯粉呈半透明狀!彈性十足!
🌟小食:
✨香芋地瓜丸 $26
外層炸得香脆!內層嘅餡料香甜!外脆內軟糯👏🏻👏🏻

✨青椒皮蛋 $28
配埋辣汁非常惹味👍🏻值得一試!

✨蒜泥白肉 $32

✨四川酥魷 $38
熱辣辣上枱🐙魷魚有口感!如果炸粉薄身啲會更好食!
✨黑糖珍珠鮮奶 $28
(+$5 珍珠 & +$5 雙倍奶蓋)
✨檸檬百香果QQ $28
最正係QQ可以自選三款😘要咗雪燕+寒天+珍珠!飲落有清新果香之餘仲有多重咬口質感😝😝好鬼正!!
✨樽裝可樂 $12
冰凍可樂超解暑又解辣😜爽!!
👩🏻‍🍳烏蠅館🧑🏻‍🍳👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️究竟點解天氣咁熱,都去食打邊爐呢😂究竟有幾鍾意打邊爐吖?😂今日嚟到美食密集區黃埔,見到舖頭名好得意,「烏蠅」?有無人知點解,可摸以話我知點解係the fly?😂🍽重慶牛油麻辣火鍋未加湯之前,砌到盆火鍋湯底料好靚😝忍唔住留左幾下倩影。整體來講,材料份量好足,而且新鮮,環境企理。如果下次想再挑戰牛油麻辣火鍋,不妨過嚟呢度試吓😉🥢萵荀片🥢拼盤🥢金針菇、雲耳雙拼🥢響鈴🥢芝心丸🥢墨汁墨魚丸雙拼🥢牛肉🥢黑毛豬🥢滑雞件🥢鮮蝦滑、墨魚滑雙拼📍地點:紅磡民泰街27-47號黃埔新邨J,K,L座地下B2號舖#hkfood #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodblog #hklifestyle #foodstagram #instafood #foodoftheday #hkiger #hkeat#hkig #foodie #hkfoodpic #hkrestaurant #相機食先 #香港美食 #followme #followmetasting #烏蠅館 #打邊爐 #火鍋 #紅磡探店 #紅磡
👩🏻‍🍳烏蠅館🧑🏻‍🍳

👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️

究竟點解天氣咁熱,都去食打邊爐呢😂
究竟有幾鍾意打邊爐吖?😂

🍽重慶牛油麻辣火鍋
未加湯之前,砌到盆火鍋湯底料好靚😝
忍唔住留左幾下倩影。

🥢萵荀片
🥢墨汁墨魚丸雙拼
🥢牛肉
🥢黑毛豬
🥢滑雞件
🥢鮮蝦滑、墨魚滑雙拼

#紅磡探店 #紅磡美食 #紅磡探食

@the_fly_place
位於紅磡距離黃埔地鐵站8分鐘步程,店舖闊落有獨立卡位,主打冒菜及川式小食,晚市提供自家秘制火鍋及二峽烤魚,今次嚟試吓呢度嘅烤魚,可以先選擇烤魚種類,再選擇口味,我同朋友今次試結合肥美結實肥美於一身嘅青江魚,再另外點咗一啲涼菜同炸物,佢哋仲有賣台式珍珠奶茶可以一齊享用🫶🏻🤭青江魚 我哋選擇咗泡椒口味,泡菜經半年發酵,酸辣味道撲鼻,而且足700-800g份量,以長身火鍋爐盛裝,非常大盤的青江魚,入口香酸帶椒香勁,就連配菜嘅金菇菜同黑木耳都入哂味!不過因為火候好夠,食到咁上下要加下水,如果唔係會有啲鹹🫶🏻羊肉片 烤魚可以另外加配火鍋配料,雖然一碟只有10片,但呢份羊肉真係超正超香滑,帶微微嘅羊肉脂肪質感,香而不膻,配埋湯底入口肉質爆發!蒜泥白肉 白肉帶微軟骨的狀態,感覺是比較豪邁的蒜泥白肉,蒜蓉辣椒好足料,感覺更加惹味!四川傳統酥肉 有少少似台式嘅鹽酥雞,而呈現粉紅色的酥肉,外脆內軟,略帶脂肪爽口感,配合埋胡椒,十分香口。青椒皮蛋 非常傳統嘅川式風味,見到皮蛋開哂花,呈現半透明嘅狀態係高水平嘅皮蛋!配合秘製醬汁香辣軟滑彈牙,令人齒頰留香💕白茶奶皇球 外脆內軟的奶黃球,呈現微微淡紫色的Q彈外皮

青江魚

羊肉片

蒜泥白肉

四川傳統酥肉

青椒皮蛋

白茶奶皇球
外脆內軟的奶黃球,呈現微微淡紫色的Q彈外皮,煙韌的表面配合白茶奶黃餡料,香滑甜蜜的滋味,螞蟻人必點!

黑糖珍珠鮮奶
今餐加$20可要杯特飲,奶蓋面層增加口感,配合得宜的珍珠黑糖,不會太甜,珍珠嘅感覺煙靭偏軟,剛好用來解辣消暑享用 💕
2023-07-10
  • 青江魚
🐟三峽烤魚-海鱸魚 $298有3款魚同4個味揀,揀左海鱸魚同傳奇麻辣味,海鱸魚多肉少骨😋岩晒唔識損魚骨嘅朋友,條魚好大條,真係啖啖都係肉😳肉質比較結實爽滑唔會一夾就爛晒,麻辣湯底辛香味十足,食完魚用嚟打邊爐fit 晒😌🥚青椒皮蛋(小食) $28唔會好辣,怕辣嘅朋友都食到🥟川式芫茜蠔仔紅油水餃(4隻)$32有驚喜嘅水餃,入面包滿芫茜,仲見到一隻隻蠔仔🦪好鮮甜,不過唔可以點咁多個紅油,紅油唔辣但太咸就會冚咗隻餃原本個味🍡爆醬紅糖糍耙 $26即叫即炸,熱辣辣煙煙韌韌,糯米味香,中間爆漿但唔會太甜,小心食先唔會辣親條👅🐖黑豚肉 $88唔會好肥,肥瘦適中🍢丸類雙併 $58揀咗魚腐、墨汁墨魚丸,魚腐索晒個麻辣湯一齊食好正🤭 墨汁墨魚丸比普通白色嘅墨魚丸更鮮味🥠濕炸枝竹 $28份量好多,每塊都好大塊厚身,兩個人食唔晒,早啲落去個鍋到滾都唔怕好快滾爛🥒萵筍片 $28唔老無筋無渣,爽甜🧋黑糖珍珠鮮奶 $28🥤檸檬雪梨紅茶 $28同外面手搖店一樣好飲,仲可以自己揀甜度冰度同埋加唔同嘅配料,唔飲手搖仲有一般汽水☕️茶記嘅飲品都有齊
🐟三峽烤魚-海鱸魚 $298

🥚青椒皮蛋(小食) $28
唔會好辣,怕辣嘅朋友都食到

🥟川式芫茜蠔仔紅油水餃(4隻)$32

唔老無筋無渣,爽甜

🧋黑糖珍珠鮮奶 $28
🥤檸檬雪梨紅茶 $28
2023-07-07 57 浏览
最近去黃埔經過見到呢間烏蠅館都會聞到好香烤魚味🤩今晚就約朋友黎食晚飯😊餐廳主打烤魚仲有四川火鍋及小食等等😉我地點左招牌香辣烤海鱸魚小辣🐟師傅用左超過30種香料秘製而成🤩上枱已經聞到香噴噴🤤海鱸魚煎過後再放上醬汁炆煮😬魚肉結實又無咩骨🙌鍋中配菜有金菇、木耳及萵筍真係越食越過癮🤗🌟火鍋配料🌟四川貢菜唔係度度有得食😬口感爽脆有點似梅菜味道🤗好食萵筍煮幾分鐘就食得口感爽脆清甜🥰🐷滷豬大腸滷得相當好食🤪加入香辣鍋中令味道更加滋味😋鍾意食內臟的不要錯過啦🤗🐷黑毛豬卷薄薄地軟身淋滑🤤焯熟之後咬落食到好香嘅肉香同油花甘香😋墨魚滑拼蝦滑新鮮即打🐙墨魚滑及蝦滑🦐兩款手打滑食落啖啖肉都藏有墨魚粒及鮮蝦肉😍食得出真材實料粉漿唔多👍食落爽滑彈牙🥰
最近去黃埔經過見到呢間烏蠅館都會聞到好香烤魚味🤩

• 香辣烤海鱸魚
  • 貢菜
  • 滷豬大腸
2023-07-07 35 浏览
烏蠅館嘅招牌海鱸魚烤魚好正啊,香辣又唔辣,啖啖都係鮮味。而且佢哋嘅魚真係新鮮,恰到好處,唔會好硬又唔會太腍,好好食啊!而家講返啲配菜,佢哋嘅四川寬粉真係一級棒,加埋下便啲湯一齊煮,入味之餘,亦都好順滑入口。另外,佢哋嘅雙併滑都十分出色,墨魚滑同鮮蝦濁都好鮮甜,口感爽口,好好味啊!飲品方面,我哋試咗百香果寒天綠茶同雪梨玫瑰檸蜜,兩款都好好味。我哋要求少甜少冰凍飲,啱啱好,兩杯飲品都係好涼好爽,味道都唔會太甜。呢間烤魚餐廳嘅環境都好舒適,唔會太吵!最重要嘅係佢哋嘅服務真係好好,啲人好有禮貌,服務態度好好,令人感受到好舒服嘅感覺。

今晚返娘家吃飯,紅磡真是個好地方,黃埔新邨附近非常多新菜館,屋企人話想試吓烏蠅館,我覺得個名好搞笑,主力係食 烤魚,也有 冒菜,感覺新奇有創意。清江魚店家簡介說明遵循長江三峽地區傳統烤魚製作方法,對我來說十分新奇,以秘制香料炒制,醃製烘烤慢炖,果然香氣撲鼻,回味奇絕,性價比高。招牌烤魚香辣風味,小辣清江魚風味鮮美無比,肉質嫩滑,口感細膩,味道不會腥,烤魚湯底不油膩,有一種獨特麻辣清香,口感比較清爽。烤清江魚保留了其鮮甜風味,配料突顯傳統川菜濃郁味道,土豆、萵苣、豆芽等以及各種調料和辣椒搭配,麻辣鮮香。四川寬粉四川寬粉寬而平,沉浸在惹味的湯底,湯汁濃郁的調料充分吸收,透明堅韌而滑嫩,口感有嚼勁。保持彈性,咬在嘴裡彈牙的感覺,特別好吃。黑柏葉黑色的牛柏葉,沒有經過漂白加工,更加能夠吃得出原汁原味的口感和味道,吸收湯底精華好香濃,少辣食得好滋味,口感爽脆,勁入味。無得輸鴨血滑嫩調味也不錯,不少香料的味道。魷魚翼每一口都充滿着湯底嘅味道,食落有嚼勁, 口感嫩滑,味道新鮮, 值得推介!藍天白雲、暮色戀人 食到熱辣辣,最後飲兩杯冰凍的特色手搖飲品,非常冰爽!幾好飲,味道清香微甜,清熱滋潤。

清江魚

四川寬粉

黑柏葉

無得輸鴨血
滑嫩調味也不錯,不少香料的味道。

魷魚翼

藍天白雲、暮色戀人

• 清江魚
2023-06-29 146 浏览
紅磡向來都多唔同餐廳😜今次見到有新開既餐廳緊係要去試下新野。「烏蠅館」個名好得意🐞原來係食川菜, 又可以食烤魚或者冒菜, 好似車仔麵咁自己揀配菜🤩冒菜A餐 (任選6款配菜) $50冒菜可以揀既款式好多🥺真係揀到有選擇困難症咁。最後揀左肥牛、鵪鶉蛋、牛筋、腩肉、豬大腸、魚皮餃, 而主食+$5揀左火鍋粉, 湯底揀藤椒湯🤩藤椒唔辣但有辣椒既香味, 仲會有輕微既麻痺感🌶️唔似麻辣既麻咁強, 仲加上生蒜蓉很惹味🧄個湯底望落清清地, 估唔到會有呢種味蕾既沖擊🤗肥牛: 肥瘦適中牛筋: 口感淡嫩唔膩腩肉: 唔柴, 厚薄均勻豬大腸: 口感有嚼勁,但不硬四川傳統酥肉 $36酥肉炸得外酥內嫩, 炸粉唔厚, 肉質又唔會炸到乾柴👍🏼一口咬落有少少麻味, 刺激舌尖既同時又留有餘韻👏🏻

冒菜A餐 (任選6款配菜) $50

肥牛: 肥瘦適中
牛筋: 口感淡嫩唔膩
腩肉: 唔柴, 厚薄均勻
豬大腸: 口感有嚼勁,但不硬

四川傳統酥肉 $36
2023-06-28 100 浏览
次次返親尖沙咀,都好想食烏蠅館知道黃埔有分店,再一次經過都唔放過🤭🤭🤭今次想食烤魚同老公❤️兩條友食一條大大條清江魚,非常之滿足🤭重點係要叫埋佢個招牌香辣(小辣)唔使好似平時打邊爐咁樣要加好多醬料,湯底個味道都非常之香濃 🤤🤤重點係條魚,🐟肉好滑身,肉質結實肥美,口感到非常唔錯👍🏻然後必要叫嘅係無得輸鴨血$78超級滑溜嘅鴨血🫢吸收咗香辣湯嘅味道,簡直食到停唔到口🫣同埋可以試埋佢嘅脆脆午餐肉 $48即叫即炸,可以即刻食又或者加入個湯度浸一浸先🤗四川火鍋麵 $28平時食開烤魚都係鍾意食寬粉,今次試咗個火鍋麵,咦~有驚喜喎🤭個麵質都幾特別,而且份量好多非常飽肚雪花肥牛$128牛肉,當然唔少得啦,叫咗個最平嘅牛肉🤗但係都非常之高質,脂肪分布比例適中,薄薄地口感都唔錯
次次返親尖沙咀,都好想食烏蠅館
知道黃埔有分店,再一次經過都唔放過🤭🤭🤭今次想食烤魚

,湯底個味道都非常之香濃 🤤🤤
重點係條魚,🐟肉好滑身,肉質結實肥美,口感到非常唔錯👍🏻

然後必要叫嘅係
無得輸鴨血$78
超級滑溜嘅鴨血🫢吸收咗香辣湯嘅味道,簡直食到停唔到口🫣

同埋可以試埋佢嘅
脆脆午餐肉 $48
即叫即炸,可以即刻食又或者加入個湯度浸一浸先🤗

四川火鍋麵 $28

雪花肥牛$128
2023-06-28 79 浏览
今日收工同同事去咗烏蠅館(紅磡店),諗住食下烤魚。我地叫左個招牌香辣清江烤魚同小小配菜。蒜泥白肉,豬肉肥瘦適中,配上濃郁嘅蒜泥同微辣醬汁,味道十分鮮美🤩食完就開始嘆佢既招牌香辣烤清江魚,魚肉鮮嫩又夠肥美,十分鮮甜,加埋香辣湯底令到魚肉更為可口,令人回味無窮。😋除咗以上兩款招牌菜,佢哋嘅"冇得輸鴨血",都係一流!鴨血口感滑嫩,配上香辣嘅湯汁,實在令人欲罷不能😍四川寬粉,粉條Q彈有咬口👍🏻 魷魚翼外脆內嫩,又吸盡湯汁精華,值得一試😙蘿蔔片同蓮藕片都唔錯,口感鮮甜爽口。烏蠅館(紅磡店)內裝簡約清新,氣氛舒適,適合與家人、朋友一同享受美食。整個餐廳亦非常整潔,環境舒適,服務亦十分周到,係紅磡絕對值得推介既餐廳!
四川寬粉,粉條Q彈有咬口👍🏻
魷魚翼外脆內嫩,又吸盡湯汁精華,值得一試😙
蘿蔔片同蓮藕片都唔錯,口感鮮甜爽口。
2023-06-25 118 浏览
一入到去坐低(原先安排大少少嘅枱,以為會叫烤魚),知道唔揀烤魚就要轉枱,冇問題,問兩次先答坐邊。仲要俾個疑似店長嘅阿伯用眼神同言語挑釁,真係好驚呀。如果咁嘅態度,姑勿論食物好唔好食,都不用選擇了。講到要排晒隊先食到,就想試吓啦,不過咁嘅態度,冇酒牌又唔删除酒水嗰欄,又係一個敗筆之作。唔清楚嘅指示,唔清楚嘅餐牌,兇狠嘅店長,以為自己入咗龍門客棧。最後,希望店長阿伯繼續keep住團火,繼續趕客。恭喜。(結局: 走人唔食,唔會俾機會呢間嘢)
2023-06-24 105 浏览
開張頭幾日去食晚餐,個烤魚等左45分鐘先上,不停要問幾時上,火鍋配料又要不停追,最好笑個阿叔經理同你講冧哂檔呀入面,都幫你唔到😨身為一個經理,同個客講冧哂檔係咩一回事,冧哂檔即係你管理個場有問題。真係好笑,食物遲上,到最後仲要催埋單….呢個經理真係好好笑, 大家去感受下
2023-06-20 120 浏览
地址:黃埔區民泰街39號店名:烏蠅館烏蠅館自家製的四川烤魚是其招牌菜之一,深受食客喜愛。這道烤魚不僅外皮焦香,肉質嫩滑,而且口味濃郁,值得回味。清江烤魚是必點的套餐之一,其中可選的三種魚分別為珍珠魚、海鱸魚和清江魚。此外,還有四種辣味可供選擇,包括秘製辣味、酸泡椒和麻辣味。推薦嘗試秘製辣味,這種烤魚先經過烤焗,表皮焦香,肉質鮮美,不會有腥味。烤魚汁也是不能錯過的美味,可以加入湯底,打造出獨特的火鍋口味。由於烤魚份量較大,兩個人分享可能已經足夠,因此我們只點了幾樣火鍋料,包括鮮炸響鈴、皇帝菜、肥牛、嫩滑雞肉和西洋菜餃。其中,鮮炸響鈴吸收了烤魚汁和辣椒味,味道更為獨特。如果你是烤魚愛好者,烏蠅館的四川烤魚絕對是值得一試的美食之一。
地址:黃埔區民泰街39號
店名:烏蠅館