2019-01-28 2549 浏览
朋友介紹去咗呢間,咁岩我身上有$10優惠咭,店員表示仲用得!咁我同朋友就即刻幫襯!7點零入座,幾乎全滿,好彩都有二人位。環境舒適,佈置簡單舒服,店員亦有禮。無肉食性應有盡有,有湯、沙律、羅漢齋炒菜、凍食豆腐、藜麥、紅菜頭、羽衣甘藍是近年大熱的健康食品,其中羽衣甘藍更被吹捧為「抗癌恩物」。營養師指,羽衣甘藍的確具抗癌作用的硫配醣體及豐富營養素,最受歡迎係素芝士蛋糕,有人一拎拎6-7件,見佢都係3位女仕食啫。我食個舊中間冰咗,但都ok好食! 總括而言:Buffet bar上食物老中青都照顧到,所有食物營養非常豐富,$130位價錢,係ok嘅!返到屋企即刻清理咗腸胃!巧健康哦!
7點零入座,幾乎全滿,好彩都有二人位。
環境舒適,佈置簡單舒服,店員亦有禮。
返到屋企即刻清理咗腸胃!巧健康哦!
素芝士蛋糕
2019-01-27
素芝士蛋糕
2019-01-16 2308 浏览
一口氣寫埋呢篇食評,因為真係太喇!我同男人都係食肉獸...去牛X打邊爐最少RECALL6ROUND肉個隻新年前後到依家都係餐餐大魚大肉, 男人話要清下腸胃WO,放工後就跟咗佢去無肉威喇, 仲記得個時岩岩新開張,去過食一次火鍋,印象都唔錯,所以諗住再黎試下佢個無肉自助餐入門口要先比錢先,跟住就可以隨便揀位坐岩岩坐低仲有好多位,我地揀左最方便拎野食既位大致上D位都幾闊落,唔少附近居民係到食下野傾下計好喇,正題喇,到底有咩好食呢?前菜小食因為實在太多款, 唯有將一D肯定自己會食既夾少少落碟,呢到都已經10樣, 仲有5款左右係夾到全部味道都好,最記得係男人夾左舊韓式雞塊,味道一模一樣,一咬開原來係椰菜花,勁驚喜主食飯麵之類都有5款,仲有個粥其實想試,不過已經飽飽地見到有兩個員工輪流會翻下D飯麵等佢唔好痴埋一舊,呢點好細心男人拎左堆肉粒番黎,話呢味菜唔知扮緊咩, 我食咗一啖即刻答: 咪生菜包既味囉, 好正仲有湯,甜品(個芝士TART好正,食左2個),連糖水都有兩款已經飽到上喉嚨, 相都唔記得影LU~~全部都好好味偶爾食一餐無肉食原來都可以滿足記得食完之後要拎D碗碟去後面分類呀~
一口氣寫埋呢篇食評,因為真係太
喇!

新年前後到依家都係餐餐大魚大肉, 男人話要清下腸胃WO,
入門口要先比錢先,跟住就可以隨便揀位坐
岩岩坐低仲有好多位,我地揀左最方便拎野食既位

大致上D位都幾闊落,唔少附近居民係到食下野傾下計

好喇,正題喇,到底有咩好食呢?
前菜小食
全部味道都好

主食
飯麵之類都有5款,仲有個粥其實想試,不過已經飽飽地

見到有兩個員工輪流會翻下D飯麵等佢唔好痴埋一舊,呢點好細心

好正

仲有湯,甜品(個芝士TART好正,食左2個
),連糖水都有兩款

已經飽到上喉嚨, 相都唔記得影LU~~全部都好好味
偶爾食一餐無肉食原來都可以滿足

記得食完之後要拎D碗碟去後面分類呀~
题外话/补充资料: 性價比黎講一人$110 咁多款野食真係勁高!
2019-01-14
  • 小食全部款!
2018-12-26 2195 浏览
菜式普通,都是一些家常菜,常用的材料是木耳,菜心等,每個菜都差不多的感覺......不僅如此,味道還怪怪的,不知道為什麼,有時會吃到小小的苦澀味,也不像酸辣味,難道是為了讓家常菜更特別?反正就超級怪,糖水也不甜,不夠味,湯倒是蠻好喝的,總體而言不好吃,而且平安夜去每人加40,人均消費148,不知道是不是因為八點才入座的關係,沒有感覺到用心,看不到為什麼可以這麼貴,很失望,真的很不值,感覺不良好,不會再吃。
2018-12-24
平安夜
2018-12-20 1878 浏览
一路都好想試素食自助餐 搵到網上呢間推薦唔錯 於是就嚟咗試 係平日嘅午飯時間 要先俾錢才入 一入到去 都算闊落 食物全部放晒喺中間一張大枱整體食物質素唔錯 最好食係炸麻薯 大大粒咁樣 又有啲蜜糖喺面 然後炒米粉都非常好 不太油膩 仲有馬蹄糕都好 一路食咗起碼八件🤣然後又有自助沙律 有藜麥 粟米 生菜 蕃茄 等然後一堆炸嘅食物 有炸番薯 炸麻薯 春卷 腐皮卷 熱食都好多 有菜 有炒飯 番茄炒蛋 炒瓜 炒面 等應有盡有最遺憾係果次去 冇甜品食 睇其他人話有芝士撻 但只有桔 🍊供應質素都好唔錯 下次再來!
然後炒米粉都非常好 不太油膩
仲有馬蹄糕都好 一路食咗起碼八件🤣
然後又有自助沙律 有藜麥 粟米 生菜 蕃茄 等
然後一堆炸嘅食物 有炸番薯 炸麻薯 春卷 腐皮卷
熱食都好多 有菜 有炒飯 番茄炒蛋 炒瓜 炒面 等應有盡有
質素都好唔錯 下次再來!
  • 炸麻薯
  • 炒米粉
  • 馬蹄糕
2018-12-06 1795 浏览
第一次到這間素食店食飯,感覺好好坐位舒服,食物多元化,最好食就是芝士撻,好驚喜,食左4件,向職員了解芝士撻的材料用了植物奶製作,非常花心思,值得嘗試及會再食!不過甜水較稀,可以再濃一點,期待下次再試。
第一次到這間素食店食飯,感覺好好

不過甜水較稀,可以再濃一點,期待下次再試。
2018-11-21 1688 浏览
最近食左好多油野 提意男朋友一齊食素清清個胃,平時好小食菜所以食自助餐睇下有咩岩心水食,呢到環境清靜,好多唔同既選擇,最緊要仲有甜品食,食得多都無罪惡感,每星期都決定食一次健康d!

見友人係太古返工,等佢放工我地就約左係北角食野。我地想食清D,見面書有"無肉食"既推介,見素食點自助餐呢? 所以今次就去呢間!無肉食係6點開,我地就約左6點,係要俾左錢先。有別於其他餐廳,呢間既裝修同氣氛好有藝術感,好多幅大畫掛係牆,但同時又好簡潔。食物區係餐廳既中間位,放低袋就迫不及待去拎野。今次真係大開眼界,對於素食。老實講,我本身諗應該都係菜呀,齋燒鵝個D好寺廟式既素食。唔知原來素食可以咁多種類,有熱有冷,有煮有炸。D食物係好高質,有菜有飯有麵,仲有湯。仲要員工間不時都放出新菜式,好令人驚喜。我同友人都refill左好幾次我特別推介1. 醬油茄子2. 麻辣薯仔絲3. 炸麻糬!!!!呢個超好食仲有店內有多種健康飲品任飲,十分推介梅子洛神花!我和友人每人至少飲左三杯。本來我仲停留係天仁茗茶個杯甜甜既洛神花茶,但飲左呢杯之後發現洛神花本來既味道。斟第一杯拎返位,個氣味我同友人講笑係"健康既味道",因為苦苦既中藥味,頭個幾啖有種中伏既感覺,但係!再飲落有種甘味,係好舒服,再加上暖暖的,好岩女仔既養生飲品呀~
無肉食係6點開,我地就約左6點,係要俾左錢先。
食物區係餐廳既中間位,放低袋就迫不及待去拎野。
今次真係大開眼界,對於素食。
老實講,我本身諗應該都係菜呀,齋燒鵝個D好寺廟式既素食。
唔知原來素食可以咁多種類,有熱有冷,有煮有炸。
D食物係好高質,有菜有飯有麵,仲有湯。

仲要員工間不時都放出新菜式,好令人驚喜。

我同友人都refill左好幾次

2018-10-25
生日
梅子洛神花
2018-09-22 4120 浏览
128,一小時半自助素食,其實都好多款色,唔太油膩,唔咸又唔淡,食個樣似個樣,素菜有色有味,香就未必搵到,唔係即煮,就必然欠缺熱熱香味,蔬菜不停供應,熱盆常換,還有半盆就已經換盆新的,厨房侍應都算落力,甜品都有幾款,糕點就至喜歡,馬荳糕,涼粉等不缺供應。都係小小地,各樣一件半件,食過就算,無乜壓力。黑啤一支,加拾零蚊有交易不過就係無乜啤酒味,無法喇,齋啤酒嘛,齋係啤酒個名,其他咪好似啤酒咁,另外以費。咁講晚餐有湯帶茶,豐富又的,普通又的,食得便是福喇!

都係小小地,各樣一件半件,食過就算,無乜壓力。

咁講晚餐有湯帶茶,豐富又的,普通又的,食得便是福喇!
2018-09-22 3204 浏览
傍晚去北角聽講座,朋友想食啲嘢先,並提議去無肉食。未夠鐘已經有人响門口等,6點先開始入坐,入去在收銀付錢,晚餐$108任食,拎自己食得曬的量。巡視一下,好多選擇,新舊派素食材料共冶一爐,沙律菜、冷盤、醃菜、涼拌、熱菜、炸品、水果、2款湯及中西甜點…等,每款拿1-2件試,未試勻已經半飽喇。喜歡有醃酸蘿蔔條,可以重溫兒時味道。秋葵和羽衣甘藍清新,辣藕片爽脆伴著珊瑚草,一起吃很是匹配。炸豆腐外脆內滑,I like it,好吃。一個全場觸目的食物出現,拔絲香蕉,外型像天使,一段時間都捨不得去碰它,終於吃了,好好味。好多款式未試,已經飽到上心口,可惜趕時間,唔可以呌吓再試,期待下一次。走前把自己用過的餐具,拿到後方分類擺放好。
傍晚去北角聽講座,
朋友想食啲嘢先,
並提議去無肉食。

未夠鐘已經有人响門口等,
6點先開始入坐,
入去在收銀付錢,
晚餐$108任食,
拎自己食得曬的量。
食物選擇多

巡視一下,好多選擇,
新舊派素食材料共冶一爐,
沙律菜、冷盤、醃菜、
涼拌、熱菜、炸品、水果、
2款湯及中西甜點…等,
沙律菜和醃菜

每款拿1-2件試,
未試勻已經半飽喇。
喜歡有醃酸蘿蔔條,
可以重溫兒時味道。
秋葵和羽衣甘藍清新,
辣藕片爽脆伴著珊瑚草,
一起吃很是匹配。
炸豆腐外脆內滑,
I like it,好吃。
熱食

一個全場觸目的食物出現,
拔絲香蕉,外型像天使,
一段時間都捨不得去碰它,
終於吃了,好好味。
拔絲香蕉

好多款式未試,
已經飽到上心口,
可惜趕時間,
唔可以呌吓再試,
期待下一次。

走前把自己用過的餐具,
拿到後方分類擺放好。
2018-08-14
沙律菜和醃菜
2018-08-20 3518 浏览
無肉食原來真係冇肉食架😝😝😝,因為佢係食素。這裏星期一至星期四,成人每位 $108 (免收加一)。而星期五、六、日,成人每位 $128 (免收加一)。其實以自助餐來說,有咁多款式任食,都算係幾抵食👍🏿👍🏿👍🏿,雖然只係得蔬菜但係都食得好飽好滿足喔😋😋😋一黎就拎個羽衣甘藍沙律😍😍😍,平時在外面買羽衣甘藍回家食都很貴的。另外炸物都很好食很特別,還有凍豆腐😍😍他剛剛出了一個密瓜🍈,就即刻攞咗兩片超爽。仲有拎左一啲甜品糕點,但甜品糕點味道就一般。😬跟住拎咗啲熱食西蘭花、菜心等等,再之後見到佢出了一個拔絲紫薯,睇個樣都已經吸引,最後食了一舊好味👍🏿😋😋再過了一陣,他們又出了一個生菜包,裏面全部都係豆,再加了小小辣,食落的感覺跟真的生菜包係冇分別👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
無肉食原來真係冇肉食架😝😝😝,因為佢係食素。

另外炸物都很好食很特別,還有凍豆腐😍😍

跟住拎咗啲熱食西蘭花、菜心等等,

2018-08-08 2972 浏览
每逢想吃清淡,進食大量蔬菜,不論是午餐還是晚餐,無肉食是我和同伴經常的選擇。這晚又再次想起這裡種類繁多的菜式,便過來晚餐。也許因爲是年輕老闆的關係,這裡的裝潢也不像一般的素食齋舖,想也必因為文化的改變,大家現在茹素多了不同的理由,信仰也只是其次吧。這邊前菜冷盤的選擇很多,最欣賞沙律菜有供應羽衣甘藍和紅菜頭。冷盤由秋葵到土豆絲,林林總總,個人最喜歡是碟中左上角的淺黃色的海草,很少地方供應,爽口。熱葷有非常多種類的蔬菜,少鹽少油健康之選。當晚有咸豆苦瓜湯,非常可口清新,適合夏天。同時有老黃瓜湯,消暑無味精,適合想飲湯水的上班族。這道菜,超 驚 喜!韓式炸雞的外表,裡面竟然是蘿蔔糕!用了韓式炸雞的方法處理蘿蔔糕,很新穎呢!甜品長期有個人極推薦的忌廉芝士撻,斑蘭蛋糕也好吃,當晚的糖水是蕃薯糖水和喳咋。

這晚又再次想起這裡種類繁多的菜式,便過來晚餐。

熱葷有非常多種類的蔬菜,少鹽少油健康之選。

當晚有咸豆苦瓜湯,非常可口清新,適合夏天。

同時有老黃瓜湯,消暑無味精,適合想飲湯水的上班族。

2018-08-06
2018-07-24 2864 浏览
今日介紹下呢間幾特別既素食自助餐:無肉食。幫襯嘅流程好簡單。先俾錢,坐低,拎野食,食完收番好啲野,走得。如下圖。其實我係食肉獸,不過有時人在江湖身不由己,既然被黎到呢度,既來之則安之,享受一下素食吧。心態決定境界。講真,如果你鍾意食素,呢度啲野係幾好食,特別係炸物,超脆口!前菜類(拍青瓜、黑木耳、酸蘿蔔)都係好夠味,完全唔係講笑。我雖然鍾意食肉,不過其實間中食下素都幾好呀。美中不足係,唔好期望佢有好特別好特別既手功素菜,一分錢一分貨,我覺得合理。
今日介紹下呢間幾特別既素食自助餐:無肉食。

2018-05-19 3529 浏览
第一次週末來無肉食, 預早一日訂位,就不用趕過來排隊, 也不用擔心冇位。 遲了5分鐘 11:35am 到, 還好,人不多。付款後可隨便坐,當然找個近取食物的位置啦! 先取碗熱湯暖暖胃, 今日的湯是黃瓜湯, 湯料除了黃瓜還見到紅蘿蔔、淮山等。 這裏的湯每次都清甜好味。然後取些沙律菜,沙律菜好像越來越大片,第一次來的時候, 羽衣甘藍是小片小片容易入口,現在是一大片! 懶得咬開來吃的我就會一大片沙律菜放入口,感覺就像牛吃草一樣, 每次吃完一片沙律菜都要用紙巾抹抹面。 還好吃的時候同桌沒有其他人。 不過大片的好處是可以包著一些餸一齊吃 ,可能下次會試一試。 今次沙律醬除了千島醬,麻醬,還有油醋。油在面,醋在底,很難混合在一起。 綠色的油明顯是橄欖油,還是很重味的橄欖油。 跟沙律菜一起吃味道很不錯。有上次假日的經驗,以防藜麥出一輪就不再出,今次 一次過取多些, 混咖哩汁一起吃。熟食都是常有的菜心、生菜、莧菜、菠菜、翠玉瓜、蒸豆腐、蒸節瓜、 苦瓜、 合掌瓜、蓮藕、 咖哩薯仔南瓜、 西蘭花、椰菜花等。配菜有甘筍、彩椒、豆腐卜、豆腐乾、支竹、 雲耳等。 又防茄子出一輪就不再出,一次過取了幾件。 今日的

然後取些沙律菜,沙律菜好像越來越大片
, 每次吃完一片沙律菜都要用紙巾抹抹面
。 還好吃的時候同桌沒有其他人

, 混咖哩汁一起吃

。 今日的絲瓜帶少許硬皮,有少許渣,口感麻麻。 另有煎蘿蔔糕,粟米。

澱粉質類有荷葉飯、炒腸粉、 炒麵等,還有令我驚喜的韓式粉絲!

韓式粉絲

平時來無肉食我都不吃粥粉麵飯,今次例外吃些韓式粉絲
, 味道不錯,沒有韓式快餐店的那麼甜。 聽到有食客說腸粉好滑。

行了三分二個圈取了一大碟食物, 吃完這碟已飽了一半
。 喜歡吃他的燒南瓜

燒南瓜

第二碟取了一些冷盤。冷盤食物有紅菜頭、涼拌雲耳、拍青瓜、蓮藕、牛蒡絲、涼拌麵、酸蘿蔔、 凍豆腐及薯仔沙律。 薯仔沙律味道不錯, 剛拿出來有點凍,放暖一點才吃更好味。

薯仔沙律

甜品有海帶綠豆沙、涼粉、純素蛋糕、紅豆糕、馬豆糕。

我今天很有節制,瓜菜類沒吃太多,反而吃多了純素蛋糕。 上次吃了一件剛蒸好的純素蛋糕覺得好好味,今次再 encore,原味及朱古力味共吃了至少四件
。 最後以少許南非國寶茶來完結今天的午餐。

要讚一讚的是,今天人雖然沒平日多,全場不滿座 ,但阿哥哥、姐姐非常的殷勤去擺好些食物, 不時看看要否refill,所以食物 refill 得很快。

我臨離座前五分鐘有兩位食客與我同桌,其中一位是外籍男士 ,他還未坐下,店長已體貼的給他遞上一隻叉,令那位男士感到驚訝
!

今天不滿座,也不像平日般人來人往,所以可以好閑情地享受食物。 感恩直到我離座前五分鐘一直都沒人與我同桌, 我可以安靜的享受食物。 所以這一餐 吃得很開心,很滿意!
2018-05-19
燒南瓜
  • 純素蛋糕
2018-05-14 2924 浏览
之前在網上睇到無肉食呢間餐廳的推介,趁昨日晚上去試下。菜色簡單無什麼特別與網上推介相差好遠,素食可以有好多變化他地的出品好簡單而且餐點都是凍的。以後都唔會再去。
2018-05-13
母亲节
2018-04-25 2847 浏览
初一十五茹素這習慣已經有十多年, 男友亦會陪我一起每月兩天 "無肉食"。 記得此店初開時, 門口人龍一直沒有減退過, 亦令我卻步。今天有勞男友打來訂座, 亦讓我有機會初嘗。準時六點抵達, 兩小時的用餐時間 $108 一位沒有加一服務費, 先付款後用膳; 杯碟碗筷用完後自行清走放進清潔大盤。 大部份客人都懂得響應環保, 由始至終只用一碟一碗一筷。餐廳裝修用色低調, 西式設計很舒服, 食物種類算多, 兩小時的用餐時間絕對足夠食飽及試勻每種食物。最深刻的有兩樣 : 泰式肉末生菜包, 嗜辣的吃得過癮, 但耳聽很多長者說太辣了, 他們不是想浪費食物但有可能真的不能嚥下, 建議店方可調較一下辣度。另外就是甜品 "拔絲", 但可惜糖絲煮得過火, 眼看已覺火色較深, 取來試味, 糖已變苦, 稍為失望, 只可用來拍照呃 like 。另看到有些客人, 不論三數位或一大夥, 習慣取來十碟八碟一起享用, 另每人又加一個用餐碟, 如此一來, 餐飲用具用多了會增加清洗資源, 另外亦對其他客人取食物的機會有不公; 其實茹素除了減肥, 除了健康, 亦應有其他更深的理念, 希望各位在口福中善待眾生時, 亦在其他態度/

另看到有些客人, 不論三數位或一大夥, 習慣取來十碟八碟一起享用, 另每人又加一個用餐碟, 如此一來, 餐飲用具用多了會增加清洗資源, 另外亦對其他客人取食物的機會有不公; 其實茹素除了減肥, 除了健康, 亦應有其他更深的理念, 希望各位在口福中善待眾生時, 亦在其他態度/心態上善待其他眾生。
2018-04-16