今次港島區覓食主要係商業區附近,去到鰂魚涌地鐵站🚇附近,發現有間實而不華🇯🇵日式居酒屋好正。餐廳最近推廣活動🌟【2小時清酒放題】都只係 $128  /位有幾款清酒【日本盛/黃櫻/松竹梅/尾張男山】可以選擇。所有價錢好合理,食物好多元化。老板娘亦好親切有禮,仲會推薦我地去叫食物去配上清酒。舖頭小小,餐廳亦很著重食物質素。食物都是點餐後才煮出,所以味道&質素都好好。如果你對🇯🇵日式串燒有要求,廚師亦能滿足你口味,每款食材都會用上不同嘅調味方式,口味並不是單一。特別推薦係【牛小排】$68、【牛舌芯】$58 、【豚花肉】$28肉質細嫩,油脂經過燒烤後散發陣陣肉香感。的確要讚!先來點佐酒小食,【銀雪魚干】$38【海苔炸魷魚】$42【銀杏】$22、【鮮冬菇】$18、【秋葵】$18、【牛柳】$48【雞軟骨】$22/串【豚骨濃湯烏冬】$68食完一堆串燒,都要吃點碳水才夠飽肚,餐廳畢竟是以串燒作主打。湯底麵質合格⭕️,未算突出。

清酒放題

有幾款清酒【日本盛/黃櫻/松竹梅/尾張男山】可以選擇。
所有價錢好合理,食物好多元化。
老板娘亦好親切有禮,仲會推薦我地去叫食物去配上清酒。

肉質細嫩,油脂經過燒烤後散發陣陣肉香感。的確要讚!

先來點佐酒小食,
【銀雪魚干】$38
銀雪魚干

【海苔炸魷魚】$42
海苔炸魷魚

【雞軟骨】$22/串

【豚骨濃湯烏冬】$68
豚骨濃湯烏冬
食完一堆串燒,都要吃點碳水才夠飽肚,
餐廳畢竟是以串燒作主打。

湯底麵質合格⭕️,未算突出。
2023-10-25
清酒放題
銀雪魚干
海苔炸魷魚
2023-11-01 39 浏览
今日收工約左個朋友行aeon,因為佢逢星期三減價,啲嘢超平🥳🥳🥳我哋諗住去康怡嗰間分店,所以我哋係鰂魚涌嗰邊食咗嘢先,因為嗰邊多啲嘢食同埋比較多小店,跟住朋友話想食串燒飲杯嘢,所以去左地鐵站附近有間小店主打日本串燒到食🫰🏻🫰🏻我哋兩個人又叫咗串燒同埋飯,我個人覺得都幾有日本嘅風味,同埋佢真係即叫即燒上到枱係熱辣辣,我個人最like 雞肉棒,超正同埋個蟹膏炒飯都係好出色👍🏻👍🏻我仲見到佢價錢可以任飲清酒,可惜聽日返工所以冇加到,不過佢個梅酒都好好飲👍🏻👍🏻
2023-11-01 21 浏览
🐾焱一居酒屋今次同朋友行過鰂魚涌見到日式家庭食居酒,就決定一定要去一探究竟~ 餐廳行日系簡單風格,場面有日本風景照片,整體好有日式感覺😆✨柚子酸汁牛舌柚子酸汁非常開胃,牛舌好有口感✨燒芝士年糕滿滿芝士內餡,趁熱食的情況之下仲會拉絲,啱晒芝士控✨冬菇/秋葵/車厘茄豚肉卷/銀杏/酸薑紫蘇豚肉卷日本冬菇多汁彈牙烤秋葵罕見口感濕潤頗為特別車厘茄酸甜口感同豚肉口感配合,鹹甜滋味令人上癮銀杏帶有獨特的苦澀口感,但輕嘗後令人回味酸薑紫蘇豚肉卷豚味香濃,輕烤過後風味更甚✨ Sapporo Breweries 生啤帶有濃厚泡沫的生啤,令人一解工作後的疲勞,正!✨豚骨濃湯烏冬豚骨熬製而成的湯底非常濃厚,建議除咗同烏冬一齊食之外,仲可以當湯飲,必點
🐾焱一居酒屋

✨柚子酸汁牛舌
柚子酸汁非常開胃,牛舌好有口感

✨燒芝士年糕
滿滿芝士內餡,趁熱食的情況之下仲會拉絲,啱晒芝士控

✨冬菇/秋葵/車厘茄豚肉卷/銀杏/酸薑紫蘇豚肉卷

日本冬菇多汁彈牙
烤秋葵罕見口感濕潤頗為特別
車厘茄酸甜口感同豚肉口感配合,鹹甜滋味令人上癮
銀杏帶有獨特的苦澀口感,但輕嘗後令人回味
酸薑紫蘇豚肉卷豚味香濃,輕烤過後風味更甚

✨ Sapporo Breweries 生啤
帶有濃厚泡沫的生啤,令人一解工作後的疲勞,正!

✨豚骨濃湯烏冬
2023-10-31 16 浏览
呢間鰂魚涌嘅串燒店,細細間,親民又平民。我哋叫咗一個小食,四串肉,三串蔬菜同一碗烏冬一齊share食。先嚟個小食,鱈魚干$38。呢個鱈魚干好脆口,送酒不錯。三串蔬菜,有秋葵、白蘑菇同冬菇,每串$18。保持住啲蔬菜嘅原汁原味。然後係四串肉,有封門牛柳$48,牛舌芯$58,雞腿肉$28同免治雞肉棒$38。特別係牛柳軟腍,牛舌芯爽口。雞腿肉皮脆肉嫩。免治雞肉棒配生蛋食。最後係一碗虎蝦濃湯烏冬$68。呢個烏冬底係虎蝦湯,不過冇虎蝦。仲加咗糖心蛋同木魚等配料。

先嚟個小食,鱈魚干$38。呢個鱈魚干好脆口,送酒不錯。

位於鰂魚涌B出口步行距離唔洗一分鐘嘅時間, 有一間新開張嘅日式居酒屋, 有齊串燒、主食、清酒放題日式餐廳,而且定時定後都會有新Menu推出,午市更加係附近Officer新選擇!焱一鰂魚涌芬尼街11號得發大廈地下A號舖Starter小食香蒜櫻花蝦枝豆 $45、香脆牛蒡蕃茄沙律 $45,小小調味、配料就令食物有出大不同,尤其是香脆牛蒡通常都只會喺拉麵先會見到,佢將牛蒡放咗喺沙律,再加啲脆脆米粒同沙律一併食用,獨具創意!串燒簡單試左幾款串燒,煎冬菇、秋葵、白蘑菇、雞肝、雞軟骨等等,每款串燒嘅質素都有保證,唔太乾身火喉控制得唔錯,尤其內藏處理一太乾就會好硬。主食蒲燒鰻魚飯 $88鰻魚都夠曬大份,厚身有咬口,再加啲蛋切絲,淋上香濃鰻魚醬,飽肚又美味!

焱一

蒲燒鰻魚飯 $88

香蒜櫻花蝦枝豆
香脆牛蒡蕃茄沙律
  • 串燒
朋友屋企附近開咗間價錢親民嘅居酒屋🏮食物高質,而且坐得舒服😌夜晚仲有清酒放題,每位都係$128一坐低叫咗兩款小食先💁🏻‍♀️ღ炸甜蝦 $48濃厚香氣😍入口酥脆鮮甜,讓人不自覺一隻接一隻ღ香蒜櫻花蝦枝豆 $45枝豆同櫻花蝦又幾夾,入口鹹香十足!~串燒~ღ秋葵$18|白蘑菇 $18|銀杏 $22ღ車厘茄豚肉卷 $28|白金豚花肉 $28ღ 雞軟骨 $22|雞皮 $22 (¯`◕‿◕´¯)ღ串燒全部即叫即燒,車厘茄豚肉卷,一片薄薄嘅豚肉片燒到微微焦香,包住喺入面嘅車厘茄又甜又多汁。白金豚花肉口感更柔軟,肉味香濃。雞皮同雞軟骨燒到勁脆好香口ღ焱一炙燒蟹膏飯 $98食串燒驚唔夠飽仲有飯、烏冬可以叫價錢都係$100蚊以下,相當抵食呢個飯真係不得了😍 將濃郁蟹膏連埋溫泉蛋一齊撈勻,每啖飯都有濃濃蟹膏味🤤仲有粒粒分明又爽脆嘅鮮甜蟹籽同一串自家製免治蟹肉棒ღ 巨峰提子乳酸梳打 $32ღ白桃果汁 $32
朋友屋企附近開咗間價錢親民嘅居酒屋🏮

食物高質,而且坐得舒服😌
夜晚仲有清酒放題,每位都係$128

一坐低叫咗兩款小食先💁🏻‍♀️
ღ炸甜蝦 $48

濃厚香氣😍入口酥脆鮮甜,讓人不自覺一隻接一隻

ღ香蒜櫻花蝦枝豆 $45

枝豆同櫻花蝦又幾夾,入口鹹香十足!

~串燒~
ღ秋葵$18|白蘑菇 $18|銀杏 $22
ღ車厘茄豚肉卷 $28|白金豚花肉 $28
ღ 雞軟骨 $22|雞皮 $22

白金豚花肉口感更柔軟,肉味香濃。雞皮同雞軟骨燒到勁脆好香口

ღ焱一炙燒蟹膏飯 $98
食串燒驚唔夠飽仲有飯、烏冬可以叫
價錢都係$100蚊以下,相當抵食

ღ 巨峰提子乳酸梳打 $32
ღ白桃果汁 $32
2023-10-27 26 浏览
約老朋友聚舊,朋友推介鰂魚涌的新食店焱一居酒屋。餐廳佔地不多,裝修簡約整潔,令人心情放鬆。店家態度熱情有禮,誠意推介頭盤小食:海苔炸魷魚$42。炸皮酥脆,魷魚爽口不韌,再配合海苔的獨特香味,很好吃!燒芝士年糕$38;煙韌年榚外皮包著超級軟糯的流心芝士,口感味道同樣令人回味。串燒魷魚$28、三文魚腩$38、蕃薯仔$18、翠肉瓜$18串燒火候十足,色香味俱佳;魷魚爽甜彈牙,紫薯新鮮清甜。三文魚腩皮脆肉嫩翠肉瓜水份充足,啖啖鮮味自家製:免治雞肉棒$38,免治蟹肉棒$48;肉質較鬆軟,配蘭王鮮蛋黃醬汁十分美味!吉列炸豬扒$58,抵食夾大件之餘,外皮炸得超香脆,豬扒質地鬆軟。 豚骨濃湯烏冬$68,材料十足,湯底味道較清甜。烏冬彈牙滑漏,令人欲罷不能。朋友聚餐不可少的飲品:巨峰提子乳酸梳打$32,白桃果汁 $32
約老朋友聚舊,朋友推介鰂魚涌的新食店焱一居酒屋。

餐廳佔地不多,裝修簡約整潔,令人心情放鬆。

店家態度熱情有禮,誠意推介頭盤小食:海苔炸魷魚$42。
炸皮酥脆,魷魚爽口不韌,再配合海苔的獨特香味,很好吃!

串燒魷魚$28、三文魚腩$38、蕃薯仔$18、翠肉瓜$18
串燒火候十足,色香味俱佳;魷魚爽甜彈牙,紫薯新鮮清甜。

三文魚腩皮脆肉嫩

翠肉瓜水份充足,啖啖鮮味

自家製:免治雞肉棒$38,免治蟹肉棒$48;
肉質較鬆軟,配蘭王鮮蛋黃醬汁十分美味!

豚骨濃湯烏冬$68,材料十足,湯底味道較清甜。

烏冬彈牙滑漏,令人欲罷不能。

鰂魚涌又多了一家串燒居酒屋焱一開業,累積不少好口碑,提供熱愛串燒的食客一個用餐新去處。焱一餐點高品質,堅持現點現做,挑選優質食材,不論想吃串燒、炸物、一品料理、酒餚、飯麵通通都有,搭配飲品,就是幸福的饗宴。炸甜蝦完全不用剝殼,直接蝦肉連殼一起享用無敵方便,炸甜蝦尾尾肥嫩,蝦殼炸後香脆可口,嚼出啖啖天然蝦味,征服人心,教人忍不住趕快嚐嚐。到居酒屋如果有烤蔬菜,朋友通常也會來個一兩串,焱一的蔬菜串燒價格平實,朋友一口氣點了鮮冬菇、秋葵、銀杏。鮮冬菇新鮮多汁,一咬下去盡是冬菇的甜美,烤過的絲秋葵依舊能保有水份和黏性,配上柴魚絲更美味,溫熱的銀杏軟糯有彈性,尾韻帶甘香。自家製免治雞肉棒是朋友在串燒店中最愛,免治雞肉棒屬長條型,一口咬下有軟骨脆脆的嚼感,免治雞肉棒吸滿醬汁精華,這個照燒醬多厲害,香氣特別濃郁,而且吃上來不會甜膩,讓免治雞肉棒更好吃。免治雞肉棒沾上蛋黃,濕潤的表層,帶點爽脆感,令人眼睛一亮。三文魚腩是不是太犯規,三文魚腩魚脂含量豐盛,可以嚐得到三文魚腩脂香及魚肉味,大廚烤得恰到好處,才能使三文魚腩鮮而不乾柴,三文魚腩皮薄酥,魚肉甜嫩,色香味俱全。魷魚是焱一絕對不能錯過的串燒,果真魷

魷魚是焱一絕對不能錯過的串燒,果真魷魚只需些許調味便能提鮮,鹹鮮的魷魚再配上巨峰提子乳酸梳打實在美味,心情得到無比舒爽。

不只海鮮好吃,白金豚五花也超彈牙,白金豚五花切得有厚度,加上岩鹽滋味多美妙。白金豚五花烤到有點金黃色澤,把多餘油脂都逼出來,吃起來不會油膩,超涮嘴的白金豚五花,一口接一口完全停不下來。

秋天吃熱呼呼的豚骨濃湯烏冬最對味,豚骨濃湯烏冬以粟米、糖心蛋、木耳、海帶作配料,最後撒上蔥花提香。湯頭使用豚骨熬煮,熬出濃郁的豚香來,烏冬本身咬感佳,吸足豚骨濃湯後,麵條更上一層樓,喜愛湯品的大推一定要點豚骨濃湯烏冬來吃。

焱一的吉列炸豬扒頗厲害,厚度及份量都不會讓人失望,吉列炸豬扒採用上乘的豬扒,外層的炸粉屬於薄脆型,嚐時不會覺得油膩厚重。吉列炸豬扒軟嫩好咬,炸粉和豬扒的黏著性挺高,得以保存肉汁,細細咀嚼,外脆內嫩。

2023-10-23 14 浏览
前兩晚有好朋友帶我嚟左呢間日系小店~呢度乾淨企理,店家熱情好客!!店內播放著輕快既音樂,令人感到放鬆😚😚以多款不同種類既串燒作為主打,亦有一啲前菜主食可以選擇👐👐先以蒜香十足又惹味既香蒜櫻花蝦枝豆做開胃前菜~跟著點上肉頪串燒:雞腿肉juice肉嫩~雞頸肉爽彈,雞冠特别又脆口,三款各有滋味!!素食串燒都唔錯,唔會燒到乾爭爭,火喉啱啱好😋😋燒芝士年糕軟綿綿,芝心滿溢~泡菜豆腐湯暖笠笠,飲落好舒服💕主食類都好出色!!呢份焱一炙燒蟹膏飯更係必點之選~每啖都可以食到濃郁既蟹膏,混合蛋黃之後味道仲更加豐厚添✨✨呢度有各式各樣既酒類選擇,不過即使唔飲酒既都唔怕~好似我地咁飲梳打或者果汁都好爽yy架🤣🤣
前兩晚有好朋友帶我嚟左呢間日系小店~

呢度乾淨企理,店家熱情好客!!

店內播放著輕快既音樂,令人感到放鬆😚😚

以多款不同種類既串燒作為主打,亦有一啲前菜主食可以選擇👐👐

先以蒜香十足又惹味既香蒜櫻花蝦枝豆做開胃前菜~

跟著點上肉頪串燒:雞腿肉juice肉嫩~

雞頸肉爽彈,雞冠特别又脆口,三款各有滋味!!

素食串燒都唔錯,唔會燒到乾爭爭,火喉啱啱好😋😋

燒芝士年糕軟綿綿,芝心滿溢~

泡菜豆腐湯暖笠笠,飲落好舒服💕

主食類都好出色!!呢份焱一炙燒蟹膏飯更係必點之選~

每啖都可以食到濃郁既蟹膏,混合蛋黃之後味道仲更加豐厚添✨✨

呢度有各式各樣既酒類選擇,不過即使唔飲酒既都唔怕~
好似我地咁飲梳打或者果汁都好爽yy架🤣🤣
位於鰂魚湧的焱一居酒屋有20多年日本師傅主理今天和朋友試了以下的料理特別推薦頭兩款☺️白桃豚肉卷:非常香甜的桃味,令豚肉更加清新酸姜紫蘇豚肉卷:紫蘇葉非常香,一口有三個層次開邊雞翼雞冠雞軟骨自家制免治雞肉棒番薯仔串青椒仔串焱一炙燒蟹膏飯:滿滿的蟹膏,非常吸引可口餐廳最近還推出happy hour套餐$88 超抵就可以享用兩款特色肉串 加一款蔬菜串另配果汁或啤酒一杯就算在家開party都可以選擇這邊的外賣自取拼盤價錢經濟實惠
位於鰂魚湧的焱一居酒屋
有20多年日本師傅主理

今天和朋友試了以下的料理
特別推薦頭兩款☺️
白桃豚肉卷:非常香甜的桃味,令豚肉更加清新
酸姜紫蘇豚肉卷:紫蘇葉非常香,一口有三個層次
開邊雞翼
雞冠
自家制免治雞肉棒
番薯仔串
青椒仔串
焱一炙燒蟹膏飯:滿滿的蟹膏,非常吸引可口

餐廳最近還推出happy hour套餐
$88 超抵就可以享用
兩款特色肉串 加一款蔬菜串
另配果汁或啤酒一杯

就算在家開party
都可以選擇這邊的外賣自取拼盤
價錢經濟實惠

2023-10-20 352 浏览
太古坊附近開了新居酒屋,午市有定食🍱,晚市則有日式串燒🍢及清酒🍶放題。日式芝麻豆腐沙律 嫩滑日式豆腐配芝麻沙律汁,清清涼涼作為前菜不錯。泡菜豆腐湯 此湯與韓式泡菜豆腐湯有點不同,少了韓式辣椒醬的味道,帶點味噌湯的影子。雞腎 雞心 雞肝雞內臟分別叫了雞腎、雞心及雞肝,雞腎每一口都十分爽脆有嚼勁,雞心燒得軟熟有口感,雞肝燒到七至八分熟,軟綿味道濃厚。白桃豚肉卷豬肉多是捲上荔枝,原來白桃亦是不錯選擇,柔軟多汁與豬肉很配。酸薑紫蘇豚肉卷紫蘇葉有天然的香氣,捲上豬肉口味清香不膩。銀杏 燒銀杏果肉軟糯不帶苦味。白蘑菇 牛油燒白蘑菇,入口帶香氣,菇水充足。蒲燒鰻魚飯蒲燒鰻魚外皮略帶焦黑,魚肉酥軟甘香,入口即溶,配白飯更顯醬汁鮮美。晚市另贈乳酪雪糕,可以清清味蕾。

日式芝麻豆腐沙律
嫩滑日式豆腐配芝麻沙律汁,清清涼涼作為前菜不錯。

泡菜豆腐湯

雞腎 雞心 雞肝

白桃豚肉卷

酸薑紫蘇豚肉卷

紫蘇葉有天然的香氣,捲上豬肉口味清香不膩。

銀杏
燒銀杏果肉軟糯不帶苦味。

白蘑菇
牛油燒白蘑菇,入口帶香氣,菇水充足。

蒲燒鰻魚飯

晚市另贈乳酪雪糕,可以清清味蕾。

2023-10-19
2023-10-19 29 浏览
係港島區返工真係一個幸福既事 好容易就搵到好西食今次要為大家介紹既係 - 焱一焱一係位於鰂魚涌芬尼街11號得發大廈地下A號舖餐廳裝修以白色同木系做主題成個感覺係好似日式屋企既居酒屋咁而且佢地既店員超親切 食物個方面 今次分別點左:一品料理 & 酒肴:柚子酸汁薄切牛舌炸物:脆辣炸芝士 唐揚脆雞牛 & 豬串燒:酸薑紫蘇豚肉卷 美國厚切千舌芯鳥串燒:雞心 雞頸肉蔬菜串燒類:蕃薯仔 銀杏 鮮冬菇飯類 & 烏冬 & 湯:焱一炙燒蟹膏飯 虎蝦濃湯烏冬甜品:海鹽雪糕個人大愛佢地既焱一炙燒蟹膏飯佢有滿滿既蟹膏係個飯面食落蟹味好香濃不得不提佢地有個任飲清酒套餐位位都係$128就可以任飲2小時@enitsubargrill Location : Quarry BayPrice : $300-$400/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
係港島區返工真係一個幸福既事 好容易就搵到好西食

@enitsubargrill
Location : Quarry Bay
Price : $300-$400/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
放工後相約友人吃飯,來到鰂魚涌站一出便看到此小店,決定試試小店氛圍很有居酒屋感覺,看到牆上寫著清酒放題,每位$128/2小時,非常吸引銀雪魚干 $38烤得香脆的魚干作開胃菜,啖啖都脆口惹味,份量很足有8塊,$38超值白磨菇$18/雞肝$28/銀杏$22/雞心$28/雞腎$28先來鳥串燒,陣陣炭烤味撲鼻很吸引,雞肝咬落嫩口,雞心和雞腎則非常爽口,重點是每串都不會燒過久,仍保留肉汁,正白磨菇和銀杏帶點牛油味,兩者都非常新鮮,磨菇味很濃,銀杏外脆內軟帶點苦味,兩者都很棒,推介!自家製免治雞肉棒$38老闆自己手打的免治雞肉棒,吃得出雞肉更嫩口,且帶脆骨,口感有層次且鮮味,配上特製醬汁及蛋黃,拌勻後沾來吃,超好吃鮮冬菇$18/魷魚$28/白金豚花肉$28鮮冬菇比白磨菇更多汁,但個人較喜歡白磨菇,因菇味較濃魷魚咬落Q彈,很香不會太老而最最推介的是白金豚花肉,完全不會有油膩感,咬落肉質脆口嫩滑秋葵$18/蕃薯仔$18燒得嫩口的秋葵和軟糯甜甜的蕃薯仔,來點燒蔬菜,中和光吃肉的油膩感脆辣炸芝士$38外面炸得超酥脆,裡面芝士香濃帶點辣味,邪惡地非常香口海苔炸魷魚$42同樣炸得香脆,粉漿不會過厚,彈牙的魷魚
放工後相約友人吃飯,來到鰂魚涌站一出便看到此小店,決定試試

銀雪魚干 $38

自家製免治雞肉棒$38

鮮冬菇$18/魷魚$28/白金豚花肉$28
鮮冬菇比白磨菇更多汁,但個人較喜歡白磨菇,因菇味較濃
魷魚咬落Q彈,很香不會太老

秋葵$18/蕃薯仔$18

脆辣炸芝士$38
外面炸得超酥脆,裡面芝士香濃帶點辣味,邪惡地非常香口

海苔炸魷魚$42
同樣炸得香脆,粉漿不會過厚,彈牙的魷魚外層包裹著海苔碎,讓人忍不住一口接一口的吃光

莆燒鰻魚飯$88
熱辣辣香濃醬汁的鰻魚,配上蛋絲及日本米飯,兩者結合是最合拍的組合

白桃果汁$32/巨峰提子乳酸梳打$32
白桃汁真的有少量白桃肉,味道不會太甜
巨峰提子味道很香,同樣不會太甜,兩杯都不錯

總括價錢親民,食物味道高質,店員服務親切有禮,絕對會再encore
鰂魚涌港鐵站🚇附近呢間焱一居酒屋🏮小店主打各款日式串燒🔥,出品用心製作,💰價錢合理性價比幾高,而且呢期仲有$128🍶清酒放題添!日本盛/黄櫻/松竹梅/尾張男山🍶四款清酒任飲🕑2小時都只係💰$128,十分之抵。唔飲酒🍶嘅話,佢哋亦都有唔同嘅🍹特色飲品,我哋今次就揀咗🍇巨峰提子乳酸梳打同埋🍑白桃果汁。柚子酸汁🔪薄切牛舌👅又嫩又腍,入口酸酸地好開胃🤤。呢度主打嘅串燒🔥做得幾出色,而且💰價錢都好實惠,秋葵、🍠蕃薯仔同埋白蘑菇🍄用料新鮮,火候啱啱好👍。佢哋仲有好多款🐔雞串燒供應,開邊🐓雞翼外脆內軟,雞軟骨🍖爽脆,雞頸肉好嫩😋好彈牙,雞冠🐔爽口美味!雞腿肉🍗好香滑,自家製免治🐓雞肉棒帶點爽口配埋生蛋🥚食十分甘香。蒜香封門🐂牛柳入口鮮嫩有牛味,白桃🐖豚肉卷𥚃面係香甜嘅🍑白桃,外面用甘香嘅豚肉🐖包住,食落鹹甜有🤤層次,而且白桃🍑能夠好好減低豚肉🐖嘅肥膩感!🦐虎蝦濃湯烏冬🍜個湯底充滿蝦🍤鮮味,烏冬Q彈又好食😋。晚市🥰佢哋仲會每人送一杯雪糕🍨,令人好滿足!

柚子酸汁🔪薄切牛舌👅又嫩又腍,入口酸酸地好開胃🤤。

🦐虎蝦濃湯烏冬🍜個湯底充滿蝦🍤鮮味,烏冬Q彈又好食😋。

晚市🥰佢哋仲會每人送一杯雪糕🍨,令人好滿足!
🍽🍶🥟🫕🍻🍢🥩🍮🍜🦐🐟🍙🍡🥗焱一居酒屋真係好新淨,環境整潔,原來啱啱開業而且仲有外國人棒場。👱🏻‍♂️鰂魚涌站行2分鐘就到!服務質素超高,老闆(日本師傅經驗超過20年!) 仲有主動出嚟同我哋打招呼,問我哋唔食乜嘢,推介我哋菜式🤣首先試咗「香脆牛蒡蕃茄沙律」($45),口感獨特。牛蒡加蕃茄俾人嘅感覺好新鮮,牛蒡炸得香脆,配上自家醋汁。口感豐富。🥗各款串燒中,🐷白金豚肉花($28)係必試,豬肉花好嫩滑,每一口都伴隨住豐富嘅肉汁,表面金黃,肉質半肥瘦,真係好適合作為下酒菜。🍶而家餐廳做緊日本清酒2小時 $128/放題🍶❣️日本盛/黃櫻/松竹梅/尾張南山任飲,鍾意嘅朋友一定要去呢間居酒屋試吓!「開邊雞翼」($22)、🐔「雞軟骨」($22)、「三文魚腩」($38)、🥒「翠玉瓜」($18) 全部出面都燒到啱啱好,金黃酥脆,外脆內嫩,非常好食。尤其係三文魚腩,好多omega 3🐟😂「虎蝦濃湯烏冬」($68)虎蝦濃湯烏冬個湯好清澈,但係同時亦keep到鮮蝦味道既濃郁,就好似食晒隻虎蝦咁。同時,佢用咗日本手打嘅烏冬麵,個質感好彈牙,好有口感。一碗湯加返啲烏冬,真係令人食完就想再嚟一碗!最親切嘅真係feel到

🍽🍶🥟🫕🍻🍢🥩🍮🍜🦐🐟🍙🍡🥗

「虎蝦濃湯烏冬」($68)

最親切嘅真係feel到老闆創業嘅初心🫰🏻