2017-09-07 423 浏览
煎餅廚房朋友同網上介紹,紅磡開了一間手抓餅店,初頭去到已經有好多人排隊,我叫了一份北京烤鴨手抓餅,需等待兩小時,但依兩個鐘係值得。一拿上手是熱哄哄的,裡面全部是啖啖肉汁的鴨肉,沒有偷工減料,個人最愛的是其煙韌的餅皮,又有一隻蛋在內,更加有不同的醬汁混在一起。
煎餅廚房
2017-08-26 444 浏览
雖然天氣開始熱了, 但覓食之心不滅晚上想不到去哪裡食飯的時候紅磡是個好選擇, 一來食肆近鐡路, 二來多國菜選擇 食晚飯前先吃份蛋餅墊胃煎餅廚房有不同款式的蛋餅~特想試孜然羊肉和北京傳統口味可惜去太晚賣光了點了北京填鴨味~在外面看著弄, 等著等了差不多40分鐘…..好誇張但這餅真的好好好好吃蛋餅包著填鴨和填鴨醬, 份量又夠多如果1人吃完的話, 就夠飽了
雖然天氣開始熱了, 但覓食之心不滅
晚上想不到去哪裡食飯的時候
紅磡是個好選擇, 一來食肆近鐡路, 二來多國菜選擇

食晚飯前先吃份蛋餅墊胃
煎餅廚房
有不同款式的蛋餅~
特想試孜然羊肉和北京傳統口味
可惜去太晚賣光了
點了北京填鴨味~
在外面看著弄, 等著
等了差不多40分鐘…..好誇張
但這餅真的好好好好吃
蛋餅包著填鴨和填鴨醬, 份量又夠多
如果1人吃完的話, 就夠飽了
There aren’t many places to have Lamb in HK, to me lamb is a definite in French Cuisine, but here in HK, no, I just cannot see them on the menus! Maybe God knows what Im looking for all along lol – accidentally noticed this corner snack spot sells lamb in pancakes, and its only $34. Bought 2 pieces, one cumin lamb and one port floss. We waited about 5 mins and the food was ready to serve. Hot enough, we still tried our first bite – it was surprisingly good! The Lamb was moderately cooked with strong cumin and cilantro taste in it. Usually the lamb I have in a local restaurant is either too dry or too much oil – overly cooked most of the times, but not this one. Everything just worked out as it should be.

For the port floss piece, I wasn’t interested at first at all because we just simply don’t eat it in a spicy way or else, but my friend wanted to try so hard so, well, why not – and again, I cannot say it blew my mind but it almost did! Funny thing was I saw the cook put ketchup in it – I first thought it was the chili sauce haha. Anyway I’ve decided to start making myself breakfast with pork floss cooked this way, seriously. What a nice creative combination - I always enjoy pleasant surprises

2017-08-03
  • Cumin lamb jian bing
  • Pork floss jian bing
今期流行既煎餅 但絕對係可以等人潮退去先試嘅一間鋪頭 因為質素同等既時間係唔成正比…北京烤鴨煎餅 ($34)煎餅份量係幾足既 食唒一個包你飽 因入面既鴨同青瓜片都多~ 但係就冇乜北京烤鴨既感覺 重中之重既甜醬少 鴨又冇乜味;餅皮加左蛋 包完餡料之後已經又濕又冧 而且顯得更加油膩小編係六點左右去買 店員落左單之後話要等兩個鐘! 要留低電話 有既時候會打電話通知… 點知等左兩個鐘都未收到通知 過到去問佢先會唔見左單 即刻整番俾小編…嗯…首先要等咁耐已經係唔值得 附近又冇乜地方行 兩個鐘真心難捱…而且佢地用呢個方法都容易出錯 好易就會令到客人好似小編咁等多左時間…所以真係想食既好奇寶寶都係等下啦~

北京烤鴨煎餅 ($34)

2017-04-01
2017-07-14 419 浏览
這家小店剛開幕時非常收歡迎,據說要等兩、三小時。昨天下班經過難得店員說只需等十分鐘,終於有機會一試北京煎餅啦。我只去過北京一次,不知道可謂正宗,但在北京和上海街頭試過的煎餅也令我印象深刻。除了因為便宜(十元以內),新鮮即製的熱薄餅配上薄脆那種口感也很有趣,還有那甜甜辣辣的醬汁...說回正題,今次點了個北京烤鴨薄餅,再加了錢變套餐,配涼粉及豆漿。材料十分充足,咬下去每一口也是鴨肉和青瓜;分量也很夠,我吃了半個餐,其實也很飽(本來只打算飯前吃點小食而已);店員也貼心提點新鮮熱辣的時候最好吃。不過總覺得與我在北京吃的很不一樣,如果加蛋/油條總共要再加8元,又覺得有點小貴。至於涼粉,似乎有點偏軟身,比較像啫喱,不過我更喜歡這種口感。
2017-07-13
10 分钟 (外卖自取)
2017-06-27 372 浏览
來到紅磡區覓食, 當然要吃吃這家近期開業好評不少的煎餅廚房。是晚8點多來到已有幾款煎餅賣光了, 想加油條也沒有了, 最後買了一個甜辣肉鬆煎餅。煎餅都是即叫即做的, 需要耐心等候, 等待期間也可以透過玻璃非看看師傅製作你的煎餅。這個甜辣肉鬆煎餅非常熱, 充滿肉鬆, 內裡有甜醬沙律醬及辣醬, 甜甜辣辣, 而且份量亦足夠。下次要早一點來買傳統口味及烤鴨口味試試!

甜辣肉鬆煎餅
2017-06-24
2017-06-13 350 浏览
煎餅廚房係紅磡算係一間新食肆同埋比較食得比較特別,繼時新,美味佳,紅磡雞蛋仔後又一紅磡美食。由於係假期去到,所以都一早都預左要等,所以等登早D去排左先。我4點去到,排隊既人唔算多,大約有五至六人左右,終於輪到我點野食既時間,收銀哥哥同我講要等二個鐘頭左右預八點可以拎得,叫我留低電話方便整好左就打比我,收銀哥哥非常有禮貌態度好好。到差唔多八點我番去拎既時候同佢講聲就即刻整比我,新鮮熱辣辣整出尼特別好食我叫左一份<北京烤鴨煎餅>,$34。由於無堂食位,所以想趁熱食就要企係路邊食啦呢份北京烤鴨煎餅食落去味道係同我之前係北京食既一模一樣,而且佢真係好正宗,餅入面配青瓜同我簡既烤鴨絲,仲有塊薄脆係度,令食落既口感好豐富。因為餅食打左一隻雞蛋去整,所以食落有陣陣蛋香味不過整體上略稍北京烤鴨份量少左D。但佢真係好大份,我地有三個人一齊share都夠食

我叫左一份<北京烤鴨煎餅>,$34。

由於無堂食位,所以想趁熱食就要企係路邊食啦

2017-06-11
120 分钟 (外卖自取)
$34 (其他)
  • 北京烤鴨煎餅
原本是跟老公来红磡吃鸡煲皇的,路过这家店,居然是卖煎饼的?!很惊奇,以前只在中环吃过一个外国人开的煎饼店,后来关门了也就再也没在香港见到过,没回老家所以在香港憋了一年多也没吃到过,馋的我决定马上买一个尝尝。看到口味觉得挺搞笑,居然还有馅,孜然羊肉和麻辣鸡肉的,店老板倒是挺能想的,怕吃太撑最后选了北京传统的,前面还有别的客人好像点了挺多,等了得有个五六分钟吧,热腾腾的拿在手里,忽然涌起一阵感动,这味道闻起来就是家乡在早市上现摊的煎饼的味道啊!迫不及待的跟老公一人一口,我天儿,真的是家门口的味道!虽然用的是油条不是薄脆,但是酱料完全就是家乡煎饼的味道,我口味重,叫店员帮忙多涂了一些酱,而且还加了辣,所以吃起来真是够味!饼皮不是纯绿豆的,咬起来有些韧劲但不硬,葱花和香菜一个都没少,很正宗!一个煎饼很快就被我俩分完了,真的很赞,太可惜我们住的远了,不能天天吃,希望老板赶紧来港岛开分店吧,大波儿朝阳群众等着呢!
北京传统煎饼
2017-06-11
北京传统煎饼
  • 北京传统煎饼果子
2017-06-02 189 浏览
趁假期又跟朋友來到紅磡覓食,居然發現了家鄉的香腸夾在"京式"薄餅裏賣,一開始無法想象這種組合的味道,買來嘗了下,超驚喜!一是台灣腸配蒜茸完全就是台北街頭賣的生蒜烤腸的味道,我從小吃到大阿,那時候一放學就跑去吃,被媽發現還要挨訓!第二是這個"京式"薄餅軟硬度剛剛好,醬汁沒有搶去香腸的味道,反而讓香腸嚼起來不那麽幹,好吃耶!跟朋友很快分完一個餅,超滿足 店員跟我們講最受歡迎的是烤鴨跟孜然羊肉味道的,我們太心急選了家鄉味,下次要來試試看其他看了看這裏的評論,有人說要等兩三個鍾頭,不知是我們太幸運還是店家作了調整,我們才等了五六分鍾就吃上了欸,蠻不錯的

2017-05-30
  • 蒜香台灣腸煎餅
  • 菠蘿綠茶
2017-05-29 317 浏览
黎到黃埔,首當其衝一定要去試下近期城中話題既《煎餅廚房》啦!傳說Hit到落完Order都要等4個鐘頭後收到電話Call先有得食,究竟係咪真係咁好食到定係羊群效應呢?今日就由飲食情侶小先鋒【賴先生同屈小姐】爲你報導!賴先生拖住屈小姐隔住個紅綠燈望住間《煎餅廚房》既時候,發現冇乜人(門前只有3-4名客人等候,而廚師不停煎餅中),心諗:好野!即刻有得食!誰不知,係等一等紅綠燈過馬路既時候,我地已經比另外2位客人捷足先登!埋到去落Order既時候,店員居然係屈小姐面前抄賴生牌,原來店員話要等30分鐘先有得拎,到時會打電話通知我地黎拎!之但係⋯既然生意咁好,佢明明有2個爐,點解淨係開1個黎煎呢?賴生都百思不得其解⋯不過爲左食好西,我地梗係等啦!順便拖住屈小姐係黃埔周圍睇下其他野食先過左30分鐘後⋯賴生收到電話啦!聰明既屈小姐亦早於25分鐘既時候行番去舖頭附近等食啦先黎介紹第一個 :1)北京烤鴨煎餅:⭐️⭐️⭐️⭐️ (3.5星) 一拎上手個餅大塊得黎勁聚手,已經知入面既材料好多,有:烤鴨絲、青瓜片、京蔥絲同雞蛋!首先不得不稱讚一下北京烤鴨加煎餅呢個組合,省卻左平時大家食北京填鴨要自己不停包既煩惱,更好既

!埋到去落Order既時候,店員居然係屈小姐面前抄賴生牌

,我地梗係等啦!順便拖住屈小姐係黃埔周圍睇下其他野食先

先黎介紹第一個 :
北京烤鴨煎餅
1)北京烤鴨煎餅:⭐️⭐️⭐️⭐️ (3.5星)

首先不得不稱讚一下北京烤鴨加煎餅呢個組合,省卻左平時大家食北京填鴨要自己不停包既煩惱,更好既係:呢個組合可以帶比大家大口大口食既滿足感同快感⋯真係食極都仲有
,唔似食北京填鴨咁,一啖就食晒

而呢度既煎餅呢,並唔係外面煎到好脆咁既,係拎上手軟身既,但唔緊要,餅皮都整得夠薄,唔會穿既,加上佢將塊餅皮摺疊,其實食完都會飽飽地
!另外佢先將隻蛋煎入餅皮,再塗滿北京烤鴨醬,單係餅皮已經好入味!甜甜地!正!

配上爽脆青瓜添上口感,再包滿肉香滿瀉既鴨肉絲!整體配搭唔錯
!如果個烤鴨皮可以做到脆脆地,咁就超正啦!不過呢個價錢~ 收貨!

再黎就係 :
孜然羊肉煎餅
2)孜然羊肉烤餅:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (4.5星)

2個人食2塊餅⋯唔過份丫?!

呢個煎餅比起北京烤鴨餅更有風味,味道更濃郁!材料有:羊肉,青瓜片同芫茜。(提一提唔食芫茜既人⋯記得落單前叫走芫茜)⋯

一咬落去!勁重羊肉味滲出黎!孜然味是其次,重點係是逼晒羊既味道出黎!做得好出色!羊肉不算太Un!(如果可以再嫩啲就不得了!
) 比北京烤鴨更為惹味及突出!如果係羊肉愛好者,呢個煎餅一定岩你!

好食真係幾好食⋯但要等半個鐘喎⋯大家記得有心理同生理準備

後記:話說2塊餅外形明明一模一樣⋯屈小姐憑肉眼就分得出邊塊打邊塊既?⋯

當賴生食左一半仍然覺得好神奇既時候⋯屈小姐就(懶型咁指住)賴生手上面裝煎餅個袋⋯⋯有藍筆大大隻寫住個《羊》字⋯

#一人一啖share最好味
#可愛趣怪既屈小姐
#最愛與妳一起食盡天下
#妳會一直都是賴生所寵愛的
#好西是需要等待的
#猶如美好既愛情

2017-05-06
30 分钟 (外卖自取)
孜然羊肉煎餅
  • 孜然羊肉烤餅
之前見好多人係門外排隊﹐下午3 點幾見無乜人一於去試試。買左一個北京填鴨話要等20-25分鐘﹐服務態度OK 但全程望住部收銀機唔望人既﹐亦無之前評論說提出留電話no. 整好後就call 我。於是我25分鐘後出現就出事了﹐原來一早整好左擺埋一邊。(亦怪自己下次真係要早D 15分鐘後出現等)說回正題﹐一定要襯熱食。份量可以﹐但薄皮上面既雞蛋唔太平均﹐而且略嫌醬汁少左D﹐寫到一半覺得有D 乾。味道一般啦﹐鴨肉唔un但唔嫩。實話實說以34蚊呢個價錢唔算抵食﹐間唔中食下無妨, 但如果每次買一份都要等20-25分鐘以上就唔值喇﹐店外係大馬路附近都係食肆無地方好行好難打發時間。當我心血來潮想寫下食評look 下之前D評論﹐發現最新果幾篇既tone 似賣廣告多D o羅﹐這亦正正解釋了開始少左人幫襯既事實。我都希望呢間店可以維持落去﹐俾我地有多個選擇。但係如果搞唔掂縮短製作時間或者提高食品質素﹐相信好多人(如我)都係貪新鮮試過一次就算。

2017-05-18
2017-05-24 224 浏览
連續幾日經過都見有人排久買,心諗應該都唔錯,唔會哀得去邊。因為我吃過比較多煎餅果子,山東天津北京既等等,大概知道一個好吃既煎餅應該係點。排左一陣隊,比左錢40蚊,收銀竟然唔記得找錢。兩個廚師感覺都比較新手,因為我見佢連續做壞左幾次件煎餅皮,但係如果好吃就算啦。叫左燒鴨煎餅,加油炸鬼,吃左兩啖,只想港,甘既水平都出泥賣?are you kidding me?餅皮非常淋擠擠,一啲都唔脆,非常唔得,油炸鬼唔脆,同樣軟奶奶,燒鴨就係燒味店燒鴨既肉碎,最差係個醬汁,超級多味精,吃左一半,嘴唇上下都勁唔舒服,40蚊吃件咁既野??不如去m記吃個包,唔該提升下技術同水平先泥賣野食啦
完全唔合格既煎餅
外卖自取
2017-05-23 126 浏览
今日無端端夜晚要上堂,仲要上到九點半喎,咁就揾吓學校附近有啲咩食啦。search一search,就見到好多傳媒介紹呢間新開幕嘅煎餅舖,睇啲相個樣都唔錯,又近近地,就決定食呢間當晩餐啦去到大概六點鐘到,嘩,超多人排緊隊俾錢同等拎嘢食,嗱嗱臨決定好食咩就快快手俾錢先。咁就叫咗個孜然羊肉煎餅,35蚊,淨係俾錢都等咗10分鐘,俾錢嗰陣問要等幾耐,佢話要等20分鐘結果,等咗半個鐘!講噃個餅先,孜然味幾香,羊肉唔太so,即叫即整熱辣辣幾好食不過裏面有超多香莞茜,唔食得嘅話就叫第二啲款啦。仲有,其實一個餅唔太飽,女仔還好,男仔一定唔夠食啦

結果,等咗半個鐘!
講噃個餅先,孜然味幾香,羊肉唔太so,即叫即整熱辣辣幾好食
2017-03-20
40 分钟 (外卖自取)
這間煎餅店開業不久,但住在紅磡黃埔區的家人都經常討論,令到住在北區的我也想一嘗味道。終於在探望家人能順道試一試!門外對面馬路已經聞到香味,下單要了一個烤鴨套餐,選了酸梅汁,並把涼粉轉了收銀員推薦的乳酪雜果。烤鴨煎餅$34 + 套餐$11 + 乳酪$11 = $56下單時收銀員有提到要等15分鐘以上,只好在門外玻璃看師傅煎餅,不一會兒已經叫號!烤鴨煎餅很有層次,不會一口鴨一口皮,皮不是脆口,而是煙煙韌韌有口感,甜面醬份量剛好,不會太鹹太甜。酸梅汁比平時酒樓的更好喝,還能在杯底見到小許梅肉!乳酪雜果份量足,水果份量也很多。乳酪不是很甜的那種,質素與其他店舖的乳酪杯有過之而無不及!收銀員説這乳酪是希臘乳酪,比普通乳酪更健康!整體真的十分不錯。怪不得家人不斷討論!一定有下次!
這間煎餅店開業不久,
但住在紅磡黃埔區的家人都經常討論,
令到住在北區的我也想一嘗味道。

終於在探望家人能順道試一試!
門外對面馬路已經聞到香味,
下單要了一個烤鴨套餐,選了酸梅汁,
並把涼粉轉了收銀員推薦的乳酪雜果。

烤鴨煎餅$34 + 套餐$11 + 乳酪$11 = $56

下單時收銀員有提到要等15分鐘以上,
只好在門外玻璃看師傅煎餅,
不一會兒已經叫號!

烤鴨煎餅很有層次,不會一口鴨一口皮,
皮不是脆口,而是煙煙韌韌有口感,
甜面醬份量剛好,不會太鹹太甜。

酸梅汁比平時酒樓的更好喝,
還能在杯底見到小許梅肉!

乳酪雜果份量足,水果份量也很多。
乳酪不是很甜的那種,
質素與其他店舖的乳酪杯有過之而無不及!
收銀員説這乳酪是希臘乳酪,
比普通乳酪更健康!

整體真的十分不錯。怪不得家人不斷討論!
一定有下次!
2017-05-22
15 分钟 (外卖自取)
  • 北京烤鴨煎餅
  • 酸梅汁
  • 乳酪雜果
2017-05-19 139 浏览
星期三,放假無也做😻,去紅磡打籃球🏀🏀,打完籃球肚子餓,想搵也食,去到sav下面聞到好香好香的味道🌮🌮立刻把我的餓的指數在提高上百倍🙈🙈🙈,這一刻就見到一家開放式的美食,認真一看,原來係煎餅🌮當時很餓只想立刻去買來食🤤🤤🤤一入去服務員好好服務,我去到不知道食咩好,店員推薦了我食台灣腸,我一次過買了兩個餅,台灣腸同北京烤鴨加酸梅汁,等做不到10分鐘就有啦雖然賣相不是太吸引但係味道我比💯,太正.....值得食!
星期三,放假無也做
雖然賣相不是太吸引但係味道我比💯,太正.....值得食!