2022-04-24 100 浏览
呢間餐廳開咗一段時間最近食咗雲吞套餐$40八粒小棠菜雲吞紅薯粉 酸辣湯紅薯粉味道正常煙靭雲吞比較失望雲吞皮確實好滑 但內裏小棠菜餡料好少另外覺得豬肉調味唔夠令到雲吞味道一般般
呢間餐廳開咗一段時間
雲吞皮確實好滑 但內裏小棠菜餡料好少
另外覺得豬肉調味唔夠
令到雲吞味道一般般
2021-03-05 1513 浏览
話說我好少可會比劣評,仲係同一間店比兩次劣評。是咁的,等我同大家慢慢分享下當日發生左咩事。當日排隊買外賣既時候,我前面既一位顧客買個套餐。個收銀姐姐㩒左錯單,但又吾識改番岩,都擾攘左10-15分鐘左右。另一位收銀員番到黎先搞番掂。然後輪到我買,我就話要碗高麗菜麻辣雲吞(少辣)。順利買完之後,我就去左櫃檯另一邊等。突然個姐姐問另一位顧客,個雲吞吾小心落左芫荽,問佢接吾接受到呀。個顧客就話吾食芫荽,叫佢換個碗。咁佢地就換左第二碗。因為係半開放式廚房。然後,我不停聽到姐姐講小棠菜、小棠菜,但又無講過高麗菜呢個字眼。我當時立即提高警覺!因為我屋企人有幾次去買都被佢地fake 過,詳情請睇上次個食評。重頭戲黎喇!輪到我攞我果碗外賣。我問個姐姐係吾係高麗菜雲吞呀?個姐姐話係,叫我自己去睇啦喎。我打開一睇,吾對路喎,個雲吞係綠色餡(即係係韭菜或者小棠菜餡)。Ok, 即係佢地比錯左。我立即叫個姐姐過黎睇,又擾攘左一陣。佢地先「發覺」係小棠菜。改口問我要吾要啦,我話我只要高麗菜。然後就整過第二碗比我。都有講吾好意思既。不過依家諗番,懷疑緊呢碗就係上面另一位買家吾要果碗。因為我無見過佢地煮緊雲吞,同埋舊果
話說我好少可會比劣評,仲係同一間店比兩次劣評。

是咁的,等我同大家慢慢分享下當日發生左咩事。

當日排隊買外賣既時候,我前面既一位顧客買個套餐。
另一位收銀員番到黎先搞番掂。

然後輪到我買,我就話要碗高麗菜麻辣雲吞(少辣)。
順利買完之後,我就去左櫃檯另一邊等。

個顧客就話吾食芫荽,叫佢換個碗。
咁佢地就換左第二碗。

我當時立即提高警覺!

重頭戲黎喇!
輪到我攞我果碗外賣。
我問個姐姐係吾係高麗菜雲吞呀?
個姐姐話係,叫我自己去睇啦喎。

Ok, 即係佢地比錯左。
我立即叫個姐姐過黎睇,又擾攘左一陣。
佢地先「發覺」係小棠菜。
改口問我要吾要啦,我話我只要高麗菜。
然後就整過第二碗比我。
都有講吾好意思既。

不過依家諗番,懷疑緊呢碗就係上面另一位買家吾要果碗。
因為我無見過佢地煮緊雲吞,同埋舊果碗佢地無扔落垃圾桶。
而係見到佢地好似變魔術咁將D碗放黎放去,然後又蓋好又放響出餐個位。

你以為完啦咩。
我吾要既果碗「比錯左」既小棠菜麻辣雲吞(少辣)又係無見到佢地扔喎。
然後我聽到收銀個姐姐慫恿,一個40歲左右既伯伯買小棠菜雲吞。
仲問麻辣湯底ok吾ok,個叔叔話ok,而且要(少辣)喎。
咁多巧合,佢地最後有無比果碗懷疑經過上幾手既小棠菜麻辣雲吞(少辣),比果個伯伯。
咁就只有佢地知喇。

買番屋企食,發覺個高麗菜肉餡細左好多,吾知又係吾係為左慳料。

不過食落ok,豬肉味吾太出,不過今次個肉餡吾會有酸味。
我覺得似抽獎咁,永遠吾知邊次個肉餡會有酸味。

如果吾係突然間想食麻辣野,真係未必會主動幫襯。
麻煩請改善下,特別係疫情時期,吾好將上手吾要既食物比下手!
2021-03-04
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
2020-10-07 1810 浏览
一直有買開呢間店食套餐,基本上每星期都買,套餐的份量是一直無問題,亦跟據餐牌上的數量,寫3比3、寫4比4。但今個星期開始,我發現數量變少咗,只係同朋友討論時話可能手誤,放少咗一件,所以不以為然。過咗兩日,我再去買嚟食,又係一樣的套餐,餐牌依舊數量係寫4件。到我取餐時打開一看,又係少咗,咁我就去問問職員,職員竟然答:「一直都係比3件,無比4件!」然後我指住餐牌話明明寫明係「4」呢個數,而我一直食都係有4件,我無需要屈佢吖~最後我返去食時發現,3件都唔係.....今次得2件!!(我發誓我完全未食過即影)真係想問返間鋪,係員工錯定餐牌錯?員工錯但又好堅持無錯,餐牌錯但我又一直食左幾個月4件的數,真係錯又唔改係咩玩法??

最後我返去食時發現,3件都唔係.....今次得2件!!
(我發誓我完全未食過即影)

雲吞酸辣粉
外卖自取
其實我好少可會比劣評,但今次真係過份左!因為屋企人係成日幫襯開佢外賣自取,每次都只會買高麗菜雲吞,好多次都出現過一D問題,例如:落錯單,明明要高麗菜雲吞,但比左韭菜;高麗菜雲吞入面會有幾粒係韭菜定吾知小棠菜;要小辣但成碗野紅到岩漿咁都算啦,但係今次係第一次食到勁酸既雲吞!而且換左第二碗依然都有問題!上年幫襯個陣,係無問題既!到左依家,個湯底都係正常,雲吞皮既味道正常!但慢慢開始發現佢有D雲吞係縮埋一舊,食落口完全無肉味或菜味!而到左當日,同平時一樣,係買左碗高麗菜雲吞,買到番屋企,就開始食。食左一粒酸酸地,再食多幾粒,發現吾對路,係食到個入面個豬肉餡係酸酸地。有機會係隔夜,或者豬肉臭左,或者溫度太熱導致變味。嗱嗱臨走去換,點知比店員質疑我地有落醋,就叫佢去試下,試完佢就無出聲咁換左第二碗比我地!換左小棠菜比我地,如下圖,但個肉餡依然食得到酸味,只有幾粒無咁酸!都要食嫁,吾算平嫁嘛,食完無肚痛、無吾舒服(吾會好似D假食評咁,個個都話食完即刻肚痛、即刻睇醫生咁),不過吾代表其他人食完無事。希望有改善,話曬你都有分店,如果吾係只會趕客嫁啫!
其實我好少可會比劣評,但今次真係過份左!

有機會係隔夜,或者豬肉臭左,或者溫度太熱導致變味。

希望有改善,話曬你都有分店,如果吾係只會趕客嫁啫!
麻辣小雲吞
2020-07-03
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2020-06-29 1190 浏览
返到屋企成碗無郁過 一打開一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無 一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無 。一粒雲吞都無。係唔係呃人 啲員工有冇睇清楚 張外賣單編號:1322020年6月29 自取外賣B區小棠菜 粟米紅薯粉麻辣湯(bb辣)豬肉丸墨魚丸芝士腸
張外賣單編號:132
2020年6月29 自取外賣

B區
小棠菜 粟米
紅薯粉
麻辣湯(bb辣)
豬肉丸
墨魚丸
芝士腸

2020-05-16 1288 浏览
路過「熊貓小雲吞」好幾次,每次都因為各種理由,冇入到去幫襯。呢日放工應承咗媽咪幫手去買啲 #海鮮 加餸,而我就只係識得由 #鑽石山 搭 #小巴 🚌 去到 #慈雲山,順理成章我又再一次路過。呢日有啲肚餓,睇嚟唔係太大份量嘅 #熊貓小雲吞 就啱晒我。望望餐牌,先知道原來呢度唔係食 #上海雲吞,而係#四川口味 嘅 #小食😋 一場嚟到點都要試吓嘅,我揀咗套餐,入邊有 #韭菜雲吞、#上海麵、#墨魚丸,#湯底 我唔敢揀 #四川麻辣湯,清淡啲要咗個 #紫菜湯。#小雲吞 細細粒一口一啖感覺唔錯,韭菜嘅香味我至like👍🏻 #上海麵 比我屋企食開嘅較幼身,不過都幾爽滑,而墨魚丸都好鮮味爽口,誤打誤撞居然有啲驚喜。不過呢我覺得店舖可以執得整齊啲,唔係話佢唔乾淨,但硬係覺得周圍好多什物。而且使用即棄餐具似乎唔多環保,可以考慮改善🤪

2020-05-11
$39 (其他)
2020-04-05 1349 浏览
疫情期間經過慈雲山巴士總站,被個陣辣味吸引入去。作為一個重度食辣患者今次就試下川菜嘅熱門菜式——涼皮同埋酸辣粉講真,個涼皮味道還ok,雖然中辣個辣度同傷x酸辣粉bb辣冇分別,但本身d麻味都幾得吓酸辣粉就麻麻地喇,大辣如同虛設,同普通嘅小辣差唔多。個粉本身淋pet pet,不夠麻亦不夠辣,不如食譚x算數。可能係間鋪頭d人太勤力,食食吓由粉裏面走出一條硬撅撅嘅絲綫,唔知是不是洗碗洗剩嘅,我唔想加料啊喂!見到都唔開胃
疫情期間經過慈雲山巴士總站,被個陣辣味吸引入去。

我唔想加料啊喂!
見到都唔開胃
2020-04-04 590 浏览
今天與好友相約共共聚午餐,朋友知道我愛吃川菜,特意推出這間在他居所附近的餐廳給我,說要帶我去品嚐一番。餐廳裝潢簡約透亮,位置寬闊舒適,坐位因應疫情亦有細心地保持適當的距離,廚房是開放式的,可以看見廚師製作食物的過程,環境衛生安心。紫菜清湯米線紫菜湯底清淡健康,米線柔軟爽滑,配料則每碗米線均會附有蔥,芫荽和芽菜,相當豐富,而自選方面,我選擇了白蘿蔔,腐皮以及午餐肉,白蘿蔔鮮美甘甜,腐皮豆香濃郁,午餐肉輕微煎過,口感外脆內軟,鹹香味濃。麻辣小雲吞小雲吞共有十顆,外型精緻小巧,正好一口一顆,雲吞皮滑溜薄身,呈現半透,隱約看見內餡,小棠菜餡料飽滿,濃郁入味,辣度恰好。孜然雞翼雞翼炸至色澤金黃,再於表面灑上孜然粉,入口外層香脆惹味,內裡鮮美嫩滑,肉汁佈滿口,配搭上孜然粉,味道辛香濃郁,美味可口。紅糖糍粑紅糖糍粑外層灑滿芝麻作點綴,再沾滿紅糖漿及少量黃豆糖粉,味道濃稠香甜,糍粑口感酥脆軟糯米,煙韌香口,甜度適中。青蘋果茉莉花茶茉莉花茶與青蘋果的比例恰到好處,既帶有淡淡茉莉的花香,同時亦有青蘋果的清香,口感清爽順喉,冰涼解渴,正好緩和辣味。整體而言,環境舒適衛生,價格合理,食物可口美味,是與朋友或家
紫菜清湯米線
麻辣小雲吞
孜然雞翼
紅糖糍粑
青蘋果茉莉花茶

整體而言,環境舒適衛生,價格合理,食物可口美味,是與朋友或家人吃川菜的好選擇。
2020-03-29 435 浏览
較早前去惠顧是俾佢小雲吞的招牌所吸引。之前食過他的小雲吞是好好味的。過咗兩個月冇惠顧產品變得沒有之前好味,今次食泡椒鳳爪,同肥片米線,真心有味唔辣又唔酸很淡,大大另人失望。店舖没有飲管供應,雖然現在大家的講環保但都有客人需要飲管的,由其依家疫情嚴峻,我真的不知點樣飲用這接木花茶,結果我今次買了都没有立即可以享用到。好失望
2020-01-27 790 浏览
今晚因為我想試吓商場新開嗰間本灣水產標榜自製嘅香腸、午餐肉及魚蛋,還有參觀即製海鮮檔是怎麼樣的,我們三個朋友連埋我爸爸乘的士到這個商場試左本灣水產的美食廣場之後經過這間自助的粉面店,見到佢哋嗰個自動淥麵機好得意,順便入嚟試吓啲嘢食,點左以下食物:1. 清湯雲吞(小棠菜)(10粒)$20 ,味道真係唔錯,啲清湯有好多芫荽。2. 酸菜湯雲吞(高麗菜)(10粒),$22,味道都唔錯!但係個小辣的湯唔係咁特別。3. 鹽焗手撕雞,$22,呢個唔好食!4. 熊貓涼粉,$12,整成一盒盒擺咗喺雪櫃自己攞,正到飛起!唔知點形容!啲涼粉有啲煙靭。5. 孜然雞翼,三隻,$20,都係譚仔啲雞翼好食好多。但係最頂癮係枱面嗰啲菜譜同埋辣椒油好好味,啲辣椒油落咗啲豆豉諸如此類嘅嘢整,渣比油多,真係好正!因為我哋多人分享,要多幾隻碗就每個收$1。

3. 鹽焗手撕雞,$22,呢個唔好食!

5. 孜然雞翼,三隻,$20,都係譚仔啲雞翼好食好多。

因為我哋多人分享,要多幾隻碗就每個收$1。

熊貓涼粉
手撕雞
清湯小雲吞(小棠菜)+酸菜湯小雲吞(高麗菜)
孜然雞中翼
菜譜+辣椒油
2019-11-03
熊貓涼粉
菜譜+辣椒油
  • 清湯小雲吞(高麗菜)
  • 清湯小雲吞(小棠菜)
  • 菜譜
  • 辣椒油
2019-12-27 520 浏览
今日沒有什麼胃口,但又有小小肚餓,突然想起慈雲山中心有間熊貓小雲呑!剛剛開張的時候評價一般,所以沒去試....但今日狀況可以一試.....店舖一般,但也乾淨衞生!因為沒有胃口,所以點了老檀酸菜小雲呑和皮蛋...皮蛋有辣或不辣,朋友不吃辣,所以選了不辣,帶有少少酸!幾巧味!老檀酸菜小雲呑⋯⋯酸中帶點辣,似酸辣湯!開胃之選... 雲呑細細粒,一口一粒👍🏻 $22/10 粒或$38/20 粒都可以叫合理!

2019-12-27
2019-11-30 455 浏览
有一位女員工態度很差,已經是第二次了,第一次弄錯辣度,非常差的語氣問我先生,聽極都唔明人話,我忍唔住話佢就黑面;第二次就張單已打明要什麼辣,仍語氣差地問我個仔😡,至於食物好味嘅
2019-10-18 578 浏览
從來好少投訴岩岩去完慈雲山間鋪 你地個收銀話我講細聲聽唔到 我講大聲我比錢 佢自己跌個一蚊 落個湯度我比38蚊 你地個員工拎唔穩 話我跌落去要掉 我唔掉哂38蚊 淨係掉一蚊落去我話 你比番哂d錢我佢答我 都係比番38蚊我 唔係比哂 你地員工 咁樣對客 唔該諗下請咩人返黎 代表你地鋪頭
從來好少投訴
2019-10-10
用餐时段
下午茶
2019-09-28 621 浏览
間野開左一段時間,今次終於有時間去試下。食既野都係麻辣/酸辣野為主(本人喜愛食呢味),所以晚餐決定一試😀大致上都係 酸辣粉,麻辣燙,小食,雪吞/小雲吞/抄手麻辣韭菜小雲吞 $18/10隻(小辣)中意小雲吞皮比較薄,唔食得辣既都可以試下小辣,呢個我幾中意食👍🏻泡淑雞腳 $32份量正常,但好夠泡淑味,覺得都比較辣重慶酸辣粉$26(小辣)的辣油太多令到好辣,要隔走的油先食到,不過呢個價錢份量都算多個人覺得都會比第二次機會,試下其他野

大致上都係 酸辣粉,麻辣燙,小食,雪吞/小雲吞/抄手

麻辣韭菜小雲吞 $18/10隻(小辣)

泡淑雞腳 $32
份量正常,但好夠泡淑味,覺得都比較辣

重慶酸辣粉$26(小辣)

個人覺得都會比第二次機會,試下其他野

2019-09-02 610 浏览
開業無耐既時候 都食過一次 印象好差好差 食物好慢 雲吞太爛 米線好硬 又無人執檯 隔左幾個月 就諗住比多次機會佢畢竟成日行過都比佢d味吸引到 同埋繁忙時間都keep住有人排隊喎今次食左雞絲涼皮($28)叫左bb辣 醬料味道都可以 配料夠 有花生(脆的)有芫茜 有青瓜 有榨菜 不過唯一唔鐘意同諗唔明 點解佢要用呢款涼皮完全唔同旺角葵芳食到既Q彈涼皮呢隻好厚身 好似腐皮咁 我就麻麻地 可能食慣左出面果d總括黎講都有8分既呢兜野 下次再戰雲吞~~
開業無耐既時候 都食過一次
印象好差好差 食物好慢 雲吞太爛 米線好硬 又無人執檯
隔左幾個月 就諗住比多次機會佢

今次食左雞絲涼皮($28)

不過唯一唔鐘意同諗唔明 點解佢要用呢款涼皮
完全唔同旺角葵芳食到既Q彈涼皮
呢隻好厚身 好似腐皮咁 我就麻麻地 可能食慣左出面果d

總括黎講都有8分既呢兜野
下次再戰雲吞~~

2019-09-02
等候时间
10 分钟 (外卖自取)