2022-10-12 30 浏览
行完奧海城係附近範圍閒逛下,發掘下唔同地方同屋苑既配套。呢間燒味都幾抵食! 屋企加餸一流,亦都好多人中午黎買飯盒食。客家鹽焗雞 ($35/半隻)幾靚有油水,雞脾肥美,雞肉有咸香味而且肉都嫩滑,真係抵食!至尊燒鵝上庄 ($110)超級大份,每舊都啖啖肉,外皮都帶點香脆,食落唔會乾。燒味佬叉燒 ($40)叉燒厚薄度適中,D汁都調得好味蜜汁香甜,咬落唔會硬掘掘。泰式鳳爪 ($38/盒) 好爽彈! 微微酸辣超開胃,送飯亦一流。估唔到除左主打燒味,開胃小食都有驚喜!
行完奧海城係附近範圍閒逛下,發掘下唔同地方同屋苑既配套。

客家鹽焗雞 ($35/半隻)
幾靚有油水,雞脾肥美,雞肉有咸香味而且肉都嫩滑,真係抵食!

至尊燒鵝上庄 ($110)
超級大份,每舊都啖啖肉,外皮都帶點香脆,食落唔會乾。

燒味佬叉燒 ($40)
叉燒厚薄度適中,D汁都調得好味蜜汁香甜,咬落唔會硬掘掘。

泰式鳳爪 ($38/盒)
  • 燒味佬叉燒
♡ 燒味稱霸 ~ 燒味滷師 ♡-夜晚唔想煮嘢食就想食下燒味知道最近喺屋企附近開咗一間燒味店呢間鋪仲要有好幾間分店啦已經☺️嗰間燒味出嚟都好好食嘅就於是買咗幾盒同屋企人開心share❤️- ♡ 燒味佬叉燒 ♡ $40叉燒嘅色澤鮮亮~ 肉質肥美😋叉燒汁拎嚟撈飯就最正喇❤️-♡ 至尊燒鵝 (下庄) ♡ $120我最鍾意就係食燒鵝嘅皮皮好脆 啖啖肉😋 一食落去啲汁爆曬出嚟🤩-♡ 客家鹽焗雞(半隻)♡ $35鹽焗雞 醃得好入味😍雞肉好香 加埋蔥油一齊食真係一流😚-♡ 泰式鳳爪 ♡ $40呢個係我最鍾意食嘅餸泰式鳳爪好夠辣味❤️而且一盒有勁多🤩 真係好抵食😝-❥#⇢店鋪資料:燒味滷師 (富榮花園) (旺角)旺角海庭道16號富榮花園1期地下B號舖#-#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
♡ 燒味稱霸 ~ 燒味滷師 ♡

泰式鳳爪好夠辣味❤️
而且一盒有勁多🤩 真係好抵食😝

#
⇢店鋪資料:
燒味滷師 (富榮花園) (旺角)
旺角海庭道16號富榮花園1期地下B號舖
#

2022-10-10 30 浏览
星期日去左大角咀同朋友housewarming,經過見到呢間燒味滷師好吸引,價錢又唔貴,一於買返啲上去朋友屋企加餸先得😃燒味佬叉燒 ($40/斤)燒味我一定會叫叉燒,佢地既叉燒肥瘦適中,有啲仲帶少少燶邊,送飯就最正🥳泰式鳳爪 ($32)估唔到呢度連泰式鳳爪都有,鳳爪好入味,配埋泰式酸辣汁好開胃😋😋至尊燒鵝 ($110/上庄)平時出面食燒鵝都唔平,佢地呢度百幾蚊已經有上庄,燒鵝皮香脆可口,肉味香濃且多汁,推介💯客家鹽焗雞 ($35/半隻)佢地既鹽焗雞都好出色,唔會過鹹,雞皮嫩滑,肉質鮮嫩,正👍🏻👍🏻👍🏻

燒味佬叉燒 ($40/斤)

泰式鳳爪 ($32)

至尊燒鵝 ($110/上庄)

客家鹽焗雞 ($35/半隻)
2022-10-09
5 分钟 (外卖自取)
2022-10-10 17 浏览
嘩,富榮花園都新開左燒味滷師 ,之前試過其他分店,屋企人都覺得性價比超高,街坊價之餘又幾好食。睇下係唔係同之前一樣咁抵先,係既話就買返去加餸先。價錢無變一樣咁抵,食物擺放又衞生,全部都有野包住或者冚住。至尊燒鵝我鐘意燒鵝既上庄,多啲肉食,啖啖肉,皮脆肉嫩。燒味佬叉燒要左半斤叉燒40蚊半斤,算平啦。叉燒好好食,半肥瘦,好腍好好食。客家鹽焗雞雞肉嫩,有咸香味,唔點醬已經好好食。泰式鳳爪屋企人好鐘意食鳳爪,特別買盒比佢食,佢食到舐舐脷。

至尊燒鵝
我鐘意燒鵝既上庄,多啲肉食,啖啖肉,皮脆肉嫩。

燒味佬叉燒

客家鹽焗雞
雞肉嫩,有咸香味,唔點醬已經好好食。

泰式鳳爪
屋企人好鐘意食鳳爪,特別買盒比佢食,佢食到舐舐脷。

2022-10-09 66 浏览
「燒味滷師」又開咗新分店,今次開到嚟富榮花園,啱晒我,非常就腳,因為近排經常要嚟呢頭辦事,今日趁有空檔,就即刻過嚟斬料加餸。裝潢有別於市面嘅一般傳統燒臘店,櫥窗以全玻璃形式展示,感覺更乾淨衛生,加上店鋪保持一貫作風,經濟抵食,所以都吸引唔少街坊嚟幫襯。揀咗半隻鹽焗雞、一盒泰式鳳爪、燒鵝下庄 同 一條叉燒,咁多樣嘢加埋都只係二百零蚊,非常抵食。至尊燒鵝下庄 ($120):燒鵝皮脆肉香,食落肉質好嫩滑,有肉汁得嚟更帶陣陣香料氣息。淋上燒鵝汁再點埋啲酸梅醬一齊食,味道一流!燒味佬叉燒 ($40):叉燒水準亦唔錯,肥瘦度剛好,肉質一啲都唔柴,入口甜甜地,有好香濃嘅蜜味,用嚟送飯就最適合不過。另外呢盒客家鹽焗雞 ($35)  都好正,雖然今次只係買咗半隻,但其實份量都唔少。雞皮厚薄適中,雞肉鮮嫩有彈性,帶微微鹹香,點沙薑汁食,更加滋味。泰式鳳爪 ($32):鳳爪爽口又大隻,食落好有咬口,墊底嘅泰式醋汁,味道亦調校得啱啱好,入口酸酸辣辣,非常醒胃,絕對值得一試。
2022-10-08 16 浏览
細個屋企有啲咩開心事,屋企人都會話去買餸加料通常就真係代表要買吓燒味我自己都好鍾意食燒味尤其係叉燒又甜又鹹真係粵菜入邊我嘅最愛而家人大左返屋企食飯,當然都要加吓料以前細個嘅燒臘檔印象都係比較污糟唔衛生朋友推介我去一間燒味鹵師因為佢經濟實惠得來價錢唔貴而且味道都唔差最緊要係佢哋乾淨衛生斬燒味嘅師傅同收銀友係唔同人處理而且有玻璃窗格住啲燒味要咗佢哋嘅叉燒叉燒,色澤都唔錯而且唔係唔啱,亦都唔會話好多肥膏夠入味,食得出有玫瑰露味即使係喺屋企叮熱佢都唔會覺得唔好味之後當然要雞雞都幾好味冇冰鮮雪味夠鹹夠油嫌太肥嘅叮完之後將啲加油到咗佢都一樣咁好食雞腳係屋企人嘅自愛我自己就冇試,不過屋企人話幾好味最後當然要有燒鵝燒鵝,食咗上莊每舊肉都好濃翻熱完後油香出晒嚟然後皮下脂肪都溶哂可以連皮食好食
細個屋企有啲咩開心事,屋企人都會話去買餸加料
通常就真係代表要買吓燒味
我自己都好鍾意食燒味
尤其係叉燒
又甜又鹹
真係粵菜入邊我嘅最愛

而家人大左返屋企食飯,當然都要加吓料

以前細個嘅燒臘檔印象都係比較污糟唔衛生
斬燒味嘅師傅同收銀友係唔同人處理
而且有玻璃窗格住啲燒味

要咗佢哋嘅叉燒
叉燒,色澤都唔錯
而且唔係唔啱,亦都唔會話好多肥膏
夠入味,食得出有玫瑰露味
即使係喺屋企叮熱佢都唔會覺得唔好味

之後當然要雞
雞都幾好味
冇冰鮮雪味
夠鹹夠油
嫌太肥嘅叮完之後將啲加油到咗佢都一樣咁好食

雞腳係屋企人嘅自愛我自己就冇試,不過屋企人話幾好味

最後當然要有燒鵝
然後皮下脂肪都溶哂
可以連皮食
好食
2022-10-07 23 浏览
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 大角嘴 - 燒味滷師 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 今次已經係第二次幫襯燒味滷師上次係喺荃灣店今次經開呢邊發現呢度都有燒味滷師正~🙀今晚晚餐有著落啦♥️🔹 至尊燒鵝(1/4隻) $110(上庄)燒鵝本身已經肉質滑嫩多汁而且愈食愈香仲帶點肥脂唔洗點汁都好好食🔹 燒味佬叉燒(半斤) $40醬汁超多 甜甜地送飯一流肉質軟 邊位不太膿🔹 客家鹽焗雞(半隻) $35份量都係好多 仲送沙薑汁 更惹味🔹 泰式鳳爪(半磅) $45去左骨又好味 加咗泰式酸辣醬◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍燒味滷師 (富榮花園) (旺角)旺角海庭道16號富榮花園1期地下B號舖喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat 🔎冇頭緒:#elaineeat🔎發掘同區美食:#ee大角嘴🔎發掘同類美食:#ee港式#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol

今次已經係第二次幫襯燒味滷師

份量都係好多 仲送沙薑汁
更惹味

🔹 泰式鳳爪(半磅) $45
去左骨又好味 加咗泰式酸辣醬

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍燒味滷師 (富榮花園) (旺角)
旺角海庭道16號富榮花園1期地下B號舖

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee大角嘴
🔎發掘同類美食:#ee港式

2022-10-03 41 浏览
星期五媽咪話唔煮飯唯有斬料啦,呢度嘅燒味認真抵食呀,已經試過食其他分店,難怪大排長龍😜我喺叉燒好好者,對叉燒好執著,喜歡叉燒厚切帶點肥肉,最好就係半肥瘦,哩度既叉燒肥瘦相稱,好平均喔,而且肉質嫩口,入口軟嫩多汁👍👍叉燒醬汁甜甜的,好岩我既口味😍燒鵝好似係必食既,斬咗嗰下圧,因為哩度既燒鵝係自己烤焗成的,所以燒鵝外皮烤得好脆又香,食落口既油脂令人難而忘懷,果然鵝肉好嫩滑呀,啖啖肉好嫩口🥰鹽焗雞喺店舖大買既,差唔多每個人都會買,因為真係好平好平,大大份既半隻雞,雞肉好入味,咸咸地,有鹽香既味,肉質仲好滑溜呀😚泰式鳳爪好清新♥️好有泰菜味道呀♥️♥️♥️好消暑喔😘

泰式鳳爪好清新♥️好有泰菜味道呀♥️♥️♥️好消暑喔😘

2022-10-02 38 浏览
星期六約咗幾個老友,出去旺角其中一個朋友屋企晚餐,當然唔可以就咁兩梳蕉咁失禮嘅,正係到煩惱買的乜之際,咁啱比我見到原來有間「燒味滷師」分店,之前食過覺得好正,咁就啱曬可以今晚斬料加送。買燒味外賣,當然食物味道要好,其次衞生同樣好重要。我幾欣賞呢間店,食物包裝及擺放得十分整潔、乾淨又企理。咁先至食得安心又放心。我哋大約四、五個人,決定揀幾款,多啲選擇。豬、鵝、雞有齊,咁就夠曬。最後點了《至尊燒鵝-上莊》($110),佢哋嘅燒鵝係幾正嘅,夠入味,皮脆有肉汁。《客家鹽焗雞》($35/半隻),價錢不算太貴,雞肉剛好熟,肉質夠嫰滑。《燒味佬义燒》($40/半斤),义燒必食,燒到少少燶邊夠香,半肥瘦肉爽彈牙無得輸。《泰式鳳爪》($45/盒),見到幾靚正,又買盒試吓,酸酸辣辣夠開胃。咁多野埋單都係$230,真心方便又抵食。

咁多野埋單都係$230,真心方便又抵食。

2022-09-24
  • 至尊燒鵝
2022-09-30 28 浏览
講到加餸點可以唔提斬料呢?今次比我見到係朋友屋企樓下有間新嘅燒味店,幾個師傅坐鎮,各款燒味睇落新鮮又幾抵食,一於買返屋企加餸!至尊燒鵝(上庄)($110)我哋屋企人比較鐘意食燒鵝上庄,肉厚又少啲肥,呢盒果然無令我哋失望,外皮香脆,肉夠香軟,加埋精華嘅燒鵝汁,飯都可以食多啲!客家鹽焗雞(半隻)($35)滿滿一盒,雞肉鹹香嫩滑,雞皮爽口,蘸埋蔥油,可以一件接一件,切得比較大件不過唔影響食用。燒味佬叉燒($40)當然要買我最愛嘅叉燒,師傅特別俾咗一半係半肥瘦,一半係全瘦,就算係全瘦嘅叉燒都非常軟腍,適合鍾意食甜膩口味嘅朋友!泰式鳳爪($45)媽媽就最鐘意呢款無骨鳳爪,少少酸辣又爽口,夠曬開胃!其實仲想買埋少見嘅鴨下巴,不過遲咗黎已售罄。除咗以上幾款菜之外,其他燒味都抵食,飯都唔想煮既話,單雙拼飯都係$22,真心超值!

2022-09-30 24 浏览
今日放工知道屋企有人嚟食飯,於是我就走咗去燒味舖度斬料😊平時食晏都有去呢間燒味舖食燒味飯,覺得好唔錯,於是就喺呢度斬料😋首先值得一讚係佢門面好乾淨,唔會油淋淋仲有佢個玻璃櫥窗掛晒所有燒味出嚟,可以睇到邊樣新鮮先揀👍🏻我就揀咗至尊燒鵝、叉燒、客家鹽焗雞、泰式鳳爪燒鵝:佢仲要配埋燒鵝汁,鵝肉夠結實,但係又唔會un, 鵝皮仲好脆添😍叉燒嘅蜜汁香甜,有啲地方仲有燶邊添❤️客家鹽焗雞:半隻鹽焗雞,尤其佢嘅雞髀位,肉質鮮嫩有鹹香味🥴泰式鳳爪:呢個無骨鳳爪,估唔到喺燒味舖都食到泰式嘅風味😆屋企人食完都話相當唔錯,下次可以再試其他嘢
今日放工知道屋企有人嚟食飯,於是我就走咗去燒味舖度斬料😊

我就揀咗至尊燒鵝、叉燒、客家鹽焗雞、泰式鳳爪

叉燒嘅蜜汁香甜,有啲地方仲有燶邊添❤️

客家鹽焗雞:半隻鹽焗雞,尤其佢嘅雞髀位,肉質鮮嫩有鹹香味🥴

泰式鳳爪:呢個無骨鳳爪,估唔到喺燒味舖都食到泰式嘅風味😆

屋企人食完都話相當唔錯,下次可以再試其他嘢
2022-09-30
2022-09-30 30 浏览
呢間燒味店有幾間分店,之前試過其他分店都幾唔錯,咁啱見到佢新開張一於試一試燒鵝叫咗1/4隻,下庄,皮脆肉稔,有少少肥膏都幾好食酸甜汁略為稀左少少,本身鍾意比較杰d既~~叉燒同鹽焗雞都係驚喜,鹽焗雞價錢好平本身期望唔算好大,但食落發現一啲都唔會太咸,又吾會肥,味道幾好!叉燒又係,好稔身易咬,燒得幾香最後發現竟然有泰式鳳爪叫,即刻試一試佢!結果又唔失望喎,都好好食!呢間分店整體既燒味都OK,價錢中等,下次會再買

燒鵝叫咗1/4隻,下庄,皮脆肉稔,有少少肥膏都幾好食
酸甜汁略為稀左少少,本身鍾意比較杰d既~~
叉燒又係,好稔身易咬,燒得幾香

呢間分店整體既燒味都OK,價錢中等,下次會再買
2022-09-30 15 浏览
宰雞後,把內臟去除後晾乾,🐔係雞腔內抹上鹽同沙薑,整隻雞包實之後,就可以埋進炒過嘅熱鹽堆中,🔥用文火悶焗,熟咗之後,❤取出。將其拆撕成絲肉片,🥢會特別有沙薑風味。因此有上故有沙薑鹽焗雞之美譽。傳統客家菜嘅做法,😚會用炒過嘅鹽,把醃過嘅雞焗熟。雞蒸熟後,🥰鹽焗雞更是皮軟肉嫩,香濃美味。食落香而不油膩,鹽之鹹香,沙薑嘅清香,也可以加點🥬薑葱蓉和鹽,唔錯滋味。#mongkok #旺角美食 #香港美食

#mongkok #旺角美食 #香港美食
2022-09-30 8 浏览
今日收早又懶得煮飯 就諗住買d靚燒味番去送飯啦😚每次經過都總有人排緊隊😆唔執輸排左先!番到屋企即刻煲個飯同煎蛋😆至尊燒鵝(上庄)燒鵝我就至中意食🤤$115一打開個盒香味已經湧唒出黎🤭香脆既外皮見到都流唒口水!而且多肉 真係好滿足🤍客家鹽焗雞(半隻)$35鹽焗唔會過咸而且勁重雞味😍香滑外皮肉質嫩滑😋唔洗脾位都係滑嘟嘟架!燒味佬叉燒$40叉燒汁甜甜地岩唒送飯食🥰肥瘦適中 而且冇乜燶邊!泰式鳳爪$45開胃小菜必點架✨記得雪凍佢!愈凍愈好食😚
今日收早又懶得煮飯 就諗住買d靚燒味番去送飯啦😚

至尊燒鵝(上庄)
燒鵝我就至中意食🤤$115

客家鹽焗雞(半隻)$35

燒味佬叉燒$40
叉燒汁甜甜地岩唒送飯食🥰肥瘦適中 而且冇乜燶邊!

泰式鳳爪$45
開胃小菜必點架✨記得雪凍佢!愈凍愈好食😚

今日好多朋友🧑‍🤝‍🧑👭黎我屋企食飯🤩好開心🥰🥰因為時間關係,煮唔到太多餸,於是去咗屋企樓下富榮花園燒味滷師到買燒味😚見到廚窗D燒味好靚,店員服務太度友善⭐⭐⭐於是買咗D燒味返去大家食🤗燒味佬义燒,肉質鮮嫩🥰,肥瘦均勻,大大舊🤩义燒汁勁好味😋令人一試難忘😋😋😋客家鹽焗雞🐔鷄肉鮮嫩,好有鷄味🤗加上客家鹽焗煮法,好食到唔停得口👍🏻👍🏻👍🏻至尊燒鵝🦤熱辣辣,皮脆肉嫩👍🏻👍🏻👍🏻外脆內軟!肉質仲好好味🤩🤩🤩鍾意食鵝嘅你真係要黎呢到試下!泰式鳳爪仿如去咗泰國一樣!味道調較得相當好味😘😘無骨鳳爪仲好爽!真係好yummy 👍🏻👍🏻👍🏻大家中意食燒味就去旺角海庭道16號富榮花園一期地下B號舖燒味滷師試下啦⭐⭐⭐⭐⭐
客家鹽焗雞🐔
至尊燒鵝🦤
熱辣辣,皮脆肉嫩👍🏻👍🏻👍🏻外脆內軟!
肉質仲好好味🤩🤩🤩鍾意食鵝嘅你真係要黎呢到試下!
泰式鳳爪