餐厅: 燒肉石田屋 (世貿中心)
资讯:

2023-04-08 1636 浏览
Lunch set 點了一客神戶牛西冷定食($538),一客上赤身肉定食($238),加兩塊牛舌($28)及一客和牛三文治($368):- 神戶西冷名不虛傳,很有高級和牛的油香味。份量也不少- 上赤身肉也好食,份量亦充足- 牛舌較普通,可以不叫- 和牛三文治好好味,只是細了點座位非常寬闊,窓邊有維港景。侍應服務態度十分好。以這個價錢來說,吃到這個質素和環境,也算是抵。

- 神戶西冷名不虛傳,很有高級和牛的油香味。份量也不少
神戶西冷

- 上赤身肉也好食,份量亦充足
上赤身肉及牛舌

- 牛舌較普通,可以不叫

- 和牛三文治好好味,只是細了點

神戶西冷
上赤身肉及牛舌
2023-03-23 1538 浏览
放假約媽咪食lunch 食日式燒肉,今次係第一次去世貿石田屋,行入店已經見到個view幾靚。睇見個lunch menu好多野都想食,最後叫咗和牛上赤身肉定食、再加牛舌、和牛肋肉,仲叫杯熱咖啡、燒菠蘿伴雪糕。-放上枱已經望到和牛肉質靚,油花分布平均,燒完食落口好有牛味同埋肉質軟熟唔靭。比起和牛肋肉,我地比較鍾意和牛上赤身肉。好味!-定會再幫襯。個甜品都好好味,燒菠蘿上邊放肉桂粉,好好食嘅配搭!另外一讚係店內雖然多客,但店員服務態度十分好同快手。👍
燒菠蘿伴雪糕
2023-03-23
燒菠蘿伴雪糕
2023-03-02 1592 浏览
.之前去左神戶,食完晚飯先見到依間鋪,但見到原來香港都有分店,所以諗住返到黎香港一定要試下😍.2月10號🗓️銅鑼灣開左新分店,好開心岩岩只係開左幾日就上左去食🤩.依邊景觀非常開揚,坐窗邊既話可以坐擁無敵大海景🌊,店員同我講話依樣野係中環分店無架😆因為第一次食,所以首先想叫個套餐試下先,因為勝在乜都有下😏🥢嚴選極8品套餐(一人前)($598).🍴包括前菜、特選燒肉7款(神戶牛西冷、特選肩胛薄燒、腰脊蓋肉、牛板腱、臀肉心、上肩胛肉、特上鹽牛舌)、燒野菜拼盤(4款)、湯品(蛋花湯)、食事(冷麵)同埋甜品(時令鮮果奶凍).前菜-🥕白蘿蔔同醃潰野菜非常開胃-亦有刺身,包括和牛、甜蝦、帶子,🐄和牛既牛味濃郁,海鮮非常新鮮同鮮甜🦐.🥩特選燒肉7款-店入面既神戶和牛🐄係得到「神戶肉流通推進協議會」既認證🏅,全部神和牛都係能夠出口既最高質素級別-除左神戶牛之外,其他牛肉都達到A5既級數👍🏻-上碟既時候店員介紹最佳既食用次序,講解非常專業同帶到畀客人唔少有關和牛既知識-每款和牛都有建議返客人點唔同既醬料,非常講究🗣️-醬料包括:日本醬油、岩鹽、胡椒、檸檬汁、芥辣、燒汁-神戶牛西冷:入口即溶,油脂食起上黎好清爽

因為第一次食,所以首先想叫個套餐試下先,因為勝在乜都有下😏
🥢嚴選極8品套餐(一人前)($598)

.前菜
-🥕白蘿蔔同醃潰野菜非常開胃

.🥩特選燒肉7款
-除左神戶牛之外,其他牛肉都達到A5既級數👍🏻
-每款和牛都有建議返客人點唔同既醬料,非常講究🗣️
-醬料包括:日本醬油、岩鹽、胡椒、檸檬汁、芥辣、燒汁

-神戶牛西冷:入口即溶,油脂食起上黎好清爽唔油膩😋

-特選肩胛薄燒:入口即溶,肉味濃🤤

-腰脊蓋肉:有豐富既油花,肉味濃郁🐄

-牛板腱:脂肪比例分布平勻,肉味軟嫩🤤

-臀肉心:肉質結實,相對其他部位無咁油膩,好有咬口💪
-上肩胛肉:本身已經上碟前廚房已經搽左少少燒汁,油脂較重,入口順滑😍
-特上鹽牛舌:牛舌建議加上檸檬汁咁食,幾有咬口🍋

👉🏻推薦:上肩胛肉
👉🏻建議食法:除左牛舌同埋上肩胛肉外,我全部都係點芥辣,估唔到點芥辣係超夾牛肉

小插曲:
.本身想食完再另外叫多份上肩胛肉,因為實在太好食😋
.但店員建議我地食晒成個set先再叫💡
.因為如果叫一份肩胛肉既話有成7-10塊,怕我地食唔晒😮
.依到店員服務真係好好,好以客為本,希望客人可以有最好既進食體驗💛

.燒野菜拼盤
-有冬菇、兩片南瓜🎃、兩塊青椒🫑、洋蔥🧅
-冬菇切到好靚,上碟好似食物模型🤩
-南瓜幾甜、青椒微甜、洋蔥都係甜甜地一d 都唔辣架wor😮
-依種野菜質素食得返日本當地食既七成水準👍🏻

.蛋花湯
-好有兒時媽咪煲既蛋花湯既味道😳

.🍜冷麵
-麵係用拉麵,但食落好似蒟蒻麵,質感彈牙、煙韌😋
-店入面有湯既食品都係用牛肉黎做湯底,好有鮮味🤤
-加上泡菜,令到個湯底帶有微酸👍
-所有野加埋一齊口感好清新,岩晒岩岩食完燒肉,可以清下口腔入面既油膩感😌
-依個真係好驚喜,無諗到咁好食,本身睇個樣以為普普通通😮真係食完一啖又一啖😋

.時令鮮果奶凍
-今次時令鮮果係藍莓🫐,但我覺得較為酸左少少😔
-奶凍口感非常順滑,奶味都幾香😍

由於食完以上既野之後太好食,所以決定encore!😋

🥢和牛冷麵 ($72半份)
.可以揀半份或者全份,全份既話個價錢係$138
.可以畀客人咁樣選擇真係好貼心😊,因為食完燒肉再食全份既話真係食唔晒😋
.基本上成個味同上面講左既「冷麵」係無咩分別,只係加多左d 和牛🥩
.和牛雖然係放係冷麵到食,但肉質一樣出色,食得出都係靚牛😍
.同「冷麵」一樣咁好味😋

🥢牛舌
.依款牛舌係厚切,已預先剪開✂️
.因為牛舌要全熟,咁樣會易燒d🔥
.店員建議我地每邊燒一分鐘,然後再重覆幾次
.唔好煎晒四邊,因為咁樣會睇唔到究竟舊牛舌熟晒未🤔
.幾有咬口,又幾多汁wor🤤

.埋單之後,每台都可以去扭蛋機扭一次,有唔同既獎品🎉
.我就抽中左「烤野菜拼盤(5款)一份」🫑🎃🧅
.張優惠券可以用到今個月月底🗓️
.有得食又有得玩都幾過癮😮

裝修
.景觀開揚,擁有無敵大海景🌊
.店主想成個氣氛都營造出平民既感覺,想人人都可以品嚐到高質素既牛肉🥩
.連洗手間都一絲不苟,感覺真係好似去左日本旅行,女洗手間有埋綿花棒、牙線、除臭噴霧、漱口水等清潔用品,依樣野就算係其他過江龍都做唔到😃

後記
.「石田」係依間鋪店主既姓👨‍💼

.原本佢原來係唔想係海外開分店,但有人三顧草廬之下希望佢間鋪黎香港發展,於是石田社長就試下黎香港發展,所以可以係香港都食到,真係好有口福呀😋

.神戶嗰邊就已經交左畀佢個仔接手生意,而香港依邊就係石田社長全權負責💼

.咁岩嗰日仲可以見到石田社長👨‍💼

.原來因為銅鑼灣間鋪新開,所以佢就特登黎香港,嗰日我食既食物全部都由石田社長親自監督架🍽️

.即使廚房既師傅係香港人,但係佢地全部都會經過石田社長既指導,即係由點樣切割部位等等,之後先會畀客人食🥩

.今次我食依間好滿意,由其岩岩去完日本返黎一定有比較,但食物質素都可以做到日本七成水準,我覺得算係好好😃

2023-02-10
📍銅鑼灣𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢❝神戶和牛燒肉店🔥日本過江龍🐮維港靚景🌃係幸福既感覺~🥰❞係超正既神戶和牛燒肉呀!🤤🔥呢間係日本神戶過江龍燒肉店 我去左CWB新開既分店😍望住維港景🌃(另亦有中環店)成餐都係牛牛牛牛🐮🥹仲要係日本靚和牛✌🏻🎌和牛油脂感爆發! 每啖都好幸福🥰▪️和牛海膽卷 $158 (4.5/5)輕輕燒完薄片和牛 再包住新鮮海膽同三文魚籽 一啖咁食….正! 到! 呢!🤯🤤和牛滑身入口慢慢溶化 配上滑溜海膽同鹹鮮三文魚子❤️超幸福!▪️和牛三文治 $368 (4pcs) (4/5)吉列和牛好軟腍 配上酸甜醬汁😍麵包好香牛油味! 整體麵包同醬汁都較搶牛肉味 不過都係超好食🥰▪️和牛冷麵(半份) $72 (4/5)嫩滑非常既半熟和牛片 配上煙韌冷麵 倒入醋汁好開胃!😋主角燒肉黎啦!🤤全部都係和牛❤️有部份仲係神戶和牛! (係日本三大名牛🐮)試左6款部位✨全部油花都超靚 油脂感爆發😆和牛要點少少wasabi食 可解膩又夾!✌🏻牛上小排同神戶西冷油脂感最豐富~而牛舌好爽口😋▪️神戶牛西冷(半份) $468 ▪️夏多布里昂 $428 ▪️厚切牛板腱 $188 ▪️肩胛肉 $198 ▪️上牛小排 $178
📍銅鑼灣𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢
❝神戶和牛燒肉店🔥日本過江龍🐮維港靚景🌃係幸福既感覺~🥰❞

和牛海膽卷

▪️和牛海膽卷 $158 (4.5/5)

和牛三文治

▪️和牛三文治 $368 (4pcs) (4/5)

和牛冷麵

▪️和牛冷麵(半份) $72 (4/5)
嫩滑非常既半熟和牛片 配上煙韌冷麵 倒入醋汁好開胃!😋

▪️神戶牛西冷(半份) $468
▪️夏多布里昂 $428
▪️厚切牛板腱 $188
▪️肩胛肉 $198
▪️上牛小排 $178
▪️特上厚切牛舌 $158
(💰以上係一份嘅價錢)

𝙊𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙑𝙚𝙜𝙜𝙞𝙚𝙨:

📍燒肉石田屋
銅鑼灣世貿中心10樓1001號舖/
中環德己立街1-13號世紀廣場3樓

2023-02-17 1076 浏览
-神戸石田屋焼肉 🔥日本神戶過江龍 — 燒肉石田屋上星期五係銅鑼灣世貿中心開第二間分店!聽講所有和牛都係引入神戶兵庫縣養殖場 精心挑選出黎保證全部都係正宗優質日本和牛😏想講佢地全部真係肉質與油脂分布近乎完美 餐廳有一大半既位置都可以飽覽維港景色 真係好chill 餐廳環境都好令 呢晚真係大滿足 係滿滿既幸福感呢❤️前菜🥬 石田屋沙律 ($ 98⁣)係一份又香口又開胃既沙律新鮮沙律菜配搭炸乾蒜同特製甜甜酸酸既醬汁🥬 醃漬野菜盛 ($ 38)⁣ + 🥬 白蘿蔔 ($ 38)⁣當中包括芽菜 菠菜 牛蒡 等野食果陣可以食下燒肉 - 每款都係超好味!!🥩 和牛海膽卷 ($158⁣⁣)將薄切和牛輕輕一炙後放上海膽 三文魚籽 同紫蘇葉放入口果陣真係有種味道大爆發咁 口感軟綿得黎有層次黎自海洋既鮮甜味同和肉油脂香味融合得好好 🥩 神戶牛西冷 ($ 468 / 半份)⁣難得食神戶牛 當然要試下呢個價值非凡西冷想講佢有如大理石既紋理比例較高所以輕輕一炙就已經有滿滿既油光閃閃而肉質鬆軟到入口即化 幸福感upup!🥩 夏多布里昂 ($ 428⁣)aka 神戶牛菲力中既王者 因為係屬於最嫰既部位亦係比較罕有既稀少
神戸石田屋焼肉 🔥

日本神戶過江龍 — 燒肉石田屋
上星期五係銅鑼灣世貿中心開第二間分店!
聽講所有和牛都係引入神戶兵庫縣養殖場 精心挑選出黎
保證全部都係正宗優質日本和牛😏
想講佢地全部真係肉質與油脂分布近乎完美

餐廳有一大半既位置都可以飽覽維港景色 真係好chill
餐廳環境都好令 呢晚真係大滿足 係滿滿既幸福感呢❤️

前菜
🥬 石田屋沙律 ($ 98⁣)
係一份又香口又開胃既沙律
新鮮沙律菜配搭炸乾蒜同特製甜甜酸酸既醬汁

當中包括芽菜 菠菜 牛蒡 等野食果陣可以食下

燒肉 - 每款都係超好味!!

🥩 和牛海膽卷 ($158⁣⁣)
將薄切和牛輕輕一炙後放上海膽 三文魚籽 同紫蘇葉
放入口果陣真係有種味道大爆發咁 口感軟綿得黎有層次
黎自海洋既鮮甜味同和肉油脂香味融合得好好

🥩 神戶牛西冷 ($ 468 / 半份)⁣
難得食神戶牛 當然要試下呢個價值非凡西冷
想講佢有如大理石既紋理比例較高
所以輕輕一炙就已經有滿滿既油光閃閃
而肉質鬆軟到入口即化 幸福感upup!

🥩 夏多布里昂 ($ 428⁣)
aka 神戶牛菲力中既王者 因為係屬於最嫰既部位
亦係比較罕有既稀少部位 油花紋理非常細緻
食落肉質嫩滑有肉香 係真正既入口即溶
個人覺得加少少鹽就已經好足夠 係全晚最深刻

🥩 特上厚切牛舌 ($ 158⁣)
肉質軟腍得黎又帶有爽口 有濃郁牛味
燒到表面金黃金黃後加上少少鹽同檸檬汁
食落更有層次又唔怕 仲會仲會越嚼越香口

🥩 牛板腱 ($ 188⁣)
位於肩胛部 油脂含量均勻 相對地肉味香濃D
口感上略帶嚼勁 細嫩多汁 點少少醬汁食就已經好出色

🥩 肩胛肉 ($ 198)⁣
雖然話呢個部位既肉質較為厚實
不過油花分佈均勻細緻 而且脂肪含量適中
食落都係一樣咁軟嫩多汁 仲帶有甘香味

🥩 牛小排 ($ 198⁣⁣)
係咁多款和牛黎講 係最肥嫰既一款

中間夾住既吉列和牛生熟程度真係控制得好好
肉質軟嫩多汁吉列外皮既薄脆形成完美既對比
再加上烘麵包 口感層次真係好豐富 好好味💕⁣

其他
🥢和牛冷麵 ($ 72⁣)
想講呢個麵質真係很可以!!
係呈半透明既狀態 食落超彈牙又煙韌
加入少少醋 非常清爽 岩晒食完燒肉食
唔怕會搞到飽滯又可以中和油膩感😚

🧉 野菜湯 ($ 58⁣)

2023-02-09
2023-02-17 818 浏览
之前都有聽過石田屋都幾出名食牛,今次終於開咗分店響銅鑼灣。🐮佢開左幾日,立即book張枱食晏。可能新開11點打12:30都仲可以book到位。以為好貴,但又有午餐套餐,可以燒烤同燒烤都有得揀。套餐有湯、有沙律,仲有一兩碟小前菜。1)澳洲和牛舌($128)我哋叫咗兩客,每克都各有10片,三個人分2個set都好足夠。望落都好新鮮,味道都好好,有口感但唔靱,送飯一流2)和牛石鍋泡菜拌飯($128)上枱時候熱騰騰,飯面佈滿紫菜,滿有驚喜,生蛋、和牛肉碎和飯攪勻後,食落口更有濃濃嘅🍄香菇味,真係好正好正!環境唔需要講~新淨,因為開咗只係有一星期。而且位於世貿中心有無敵海景,直程係風景送飯。午餐性價比相對高,絕對可以個個星期嚟幫襯。

1)澳洲和牛舌($128)

2)和牛石鍋泡菜拌飯($128)

午餐性價比相對高,絕對可以個個星期嚟幫襯。
和牛石鍋泡菜拌飯
2001 浏览
和牛石鍋泡菜拌飯
今次想介紹大家Lee間燒肉石田屋,Lee 間燒肉超高質,食材高級,環境超靚,整個裝修都係好日式,成間和屋咁,有無敵海景,座位亦好闊落坐得好舒服💕原來已經係開第二間分店啊,所以現在消費滿指定金額仲可以玩究極扭蛋抽獎tim,今次我同朋友都抽到張優惠卷啊☺️環境靚有得食又有得玩,絕對係拍拖慶祝好去處💕講下今次食左乜先◽️石田屋沙律🥗新鮮沙律菜上邊配搭左一啲洋蔥炸乾蒜,同埋醬汁,好開胃😋◽️ 和牛海膽卷🥓薄切和牛配上超級鮮甜creamy 嘅海膽同三文魚籽,店員話可以將海膽同三文魚籽卷入和牛入面食,其實都幾特別,食落成個味道好有層次,味道好濃,口感軟綿綿,先會有牛嘅香味然後慢慢滲出一啲海膽鮮甜味,不過個人認為分開食都係一個唔錯嘅選擇,每樣食材都好新鮮,好濃郁😌◽️和牛三文治🥪香脆麵包夾住粉嫩軟淋厚身嘅和牛,配黃芥末醬,咬落去有少少融化嘅感覺,帶點牛油花嘅香味,不過食嘅時候要小心,太juicy會爆汁🤤◽️ 夏多布里昂這個是比較罕有嘅稀少部位,油花紋理好細緻,咬落肉質柔軟,調味方面加少少鹽已經好正🤤入口即溶,必食👍🏻 ◽️ 特上厚切牛舌超級厚切嘅牛舌💕燒到表面金黃色就可以食啦,店員話要配搭🍋檸檬汁食,果然食落無

講下今次食左乜先

◽️石田屋沙律🥗
新鮮沙律菜上邊配搭左一啲洋蔥炸乾蒜,同埋醬汁,好開胃😋

◽️ 和牛海膽卷🥓

◽️和牛三文治🥪

◽️ 夏多布里昂

◽️ 特上厚切牛舌
超級厚切嘅牛舌💕燒到表面金黃色就可以食啦,店員話要配搭🍋檸檬汁食,果然食落無咁膩,口感仲十分彈牙,香味十足💕

◽️特選牛板腱
牛板腱油脂豐富,肉質柔軟多汁,點少少醬汁食,味道更昇華,好食💕

◽️特選臀肉心
好厚身,脂肪比較少,但肉質口感都係好軟嫩,個人覺得肉味最香濃嘅💕

◽️肩胛肉
聽講Lee個部位係最結實嘅,但食落肉質一樣咁軟嫩多汁,仲帶點甘味tim😋

◽️上牛小排
牛小排肉質粉嫩細緻💕,好juicy,牛香味充足,👍🏻

◽️和牛冷麵🍜
最後係和牛冷面,冷麵唔會太凍,麵質彈牙又煙韌,配埋幾片似係慢煮嘅和牛片(無肥),另外亦建議我地加少少醋一齊食😌我覺得Lee個菜色好貼心,食完好多和牛之後總會覺得膩,但食Lee個冷麵做結尾就可以解膩,貼心☺️👍🏻

@YakinikuIshidaya.HK

📍燒肉石田屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心10樓1001號舖

#究極燒肉屋 #肉罷不能 #NiceToMeatYou
#銅鑼灣食乜 #銅鑼灣好去處 #今晚食乜好
🐮🥩🐮🥩🐮🥩🐮🥩🐮🥩🐮🥩
2023-02-13 670 浏览
好久沒有去日本吃牛,聽到剛去日本的朋友說燒肉多好吃多划算,我都餓了🙃幸好這天有機會到銅鑼灣這家專門吃神戶牛的燒肉店,這裡的神戶牛更是印有紫色菊花商標,非常珍貴,他們的牛肉來自兵庫縣三家簽約牧場,餐廳亦有最高等級的A5和牛提供,牛魔王必到呀~這裡和一般的燒肉店不同,裝潢上都特別花心思,將日本傳統屋台的簷篷結構帶來店中,其中一個單邊區域做到有點浪漫居酒屋的感覺,其他座位區則有寬闊的空間,不怕東西沒有地方擺。🔹石天屋沙律這個份量四個人分享也很足夠,除了沙律菜還有一些果仁脆脆增加風味,沙律醬汁不會太多,吃燒肉的時候伴著吃能減膩呢。🔹和牛海膽卷牛肉油脂豐腴,薄薄的一片輕輕燒一下就可以,用它包著海膽吃,中間爆出飛魚籽,味道豐富,鮮味爆發。🔹和牛三文治三文治做成一口大小,我建議大家不要太顧儀態要一口吃,這樣能夠完全感受到和牛的豐厚感和肉汁,多士微烘有甜味,中間還有黃芥末醬,超好吃!🔹神戶牛西冷這個價值非凡的神戶牛西冷霜花紋理明顯,輕輕一燒已經油光閃閃,它的脂肪含量比較高,入口油脂大爆發西冷入口瞬間化開,是另一個層次!🔹夏多布里昂第一次吃到這個稀有部位,輕輕燒一下點少少鹽,已經很足夠,牛肉入口即溶油脂

🔹石天屋沙律
石天屋沙律

🔹和牛海膽卷

🔹和牛三文治

🔹神戶牛西冷
神戶牛西冷

🔹夏多布里昂
第一次吃到這個稀有部位,輕輕燒一下點少少鹽,已經很足夠,牛肉入口即溶油脂豐富,肉質最嫩,全晚印象最深刻呢。

🔹厚切牛板腱
牛味特別濃郁,燒的時候油花慢慢滲透出來,口感比較實在,厚且更滿足!

🔹肩胛肉
長長的一片事前已經調味,燒的時候牛肉帶有甜甜的醬汁味,肉質結實,多吃不會膩。

🔹特上厚切牛舌
特上厚切牛舌

牛舌切了花紋讓燒的時候更入味,燒到微微焦的時候吃感受到其爽口,我覺得點燒肉醬吃很搭配。

🔹和牛冷面
和牛冷面

吃完肥美的燒肉,最後吃一碗冷麵,它的麵身很彈牙,有點像蒟蒻麵,湯底酸酸很解膩,份量很足,冷吃牛肉依然有牛香,吃完大滿足!
和牛冷面
2023-02-13 369 浏览
餐廳坐擁維港靚景🌃,主打印有紫色菊花商標的「神戶牛」,仲係香港罕有獲得認可為「神戶牛指定登錄店」 🐮🥩 全港得5間,而燒肉石田屋已佔兩間🤩呢度提供多款日本和牛,有神戶牛西冷、夏多布里昂、肩胛肉、牛板腱薄燒、上牛小排、特上厚切牛舌~~每款賣相都好靚, 味道各有特色,我嘅首選就係油脂豐富,入口即溶的神戶牛西冷😋,真係肉罷不能😝和牛海膽卷和牛海膽控注意 ⚠️嫩滑的和牛包住濃郁棉密的海膽,仲有飽滿的三文魚籽,真係大滿足😍和牛三文治隆重登場⭐️ 麵包配吉列厚切和牛,外層酥脆,裡面軟腍,香口好味🤤另外仲有和牛冷麵、野菜湯、新鮮的石田屋沙津、及醃潰野菜盛等

和牛三文治

另外仲有和牛冷麵、野菜湯、新鮮的石田屋沙津、及醃潰野菜盛等
試食活動
日本神戶必食人氣名店👉🏻燒肉石田屋除左中環📍銅鑼灣開新分店喇👏🏻地址位於世貿 望到成個維港 有食福之餘仲有眼福👀✨==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥗石田屋沙津🥕白蘿蔔🥦醃潰野菜盛👉🏻先來一份頭盤打打底 開開胃👍🏻🥪和牛三文治 微微烤脆既包配上入口即融既和牛係絕配 麵包吸收左和牛油膩感😲🥩夏多布里昂 提供最高等級A5和牛😋肉質嫰滑👍🏻🐮特上厚切牛舌 預先已經剪開✂️令到牛舌更加容易熟透 非常細心👍🏻🥩和牛海膽卷 從來冇諗過海膽同和牛如此匹配😲一凍一熱雙重口感 豐富嘅口感充滿口腔 完全唔捨得吞🥲好好味 如此美食只應天上有😇🐮神戶牛西冷 油脂分布可以話係完美 靚既牛兩邊燒一燒已經夠哂好食🤤🥩牛板腱薄燒 擁有極致粉嫩油花 食入口個種澎湃🌊真係形容唔到✏️🐮上牛小排 精心挑選由指定牧場進口 長知識了😲原來選用未生育過既雌牛👧🏻🐄肉品會更加美味高質👍🏻🍜和牛冷麵 特別想一讚個冷麵🧊類似蒟蒻嘅質感👀配埋酸酸甜甜嘅冷麵汁開胃又解膩👍🏻🍲野菜湯 最後飲返碗暖笠笠嘅湯結束今日嘅晚餐🤤飲品叫咗🍻角瓶威士忌梳打&啤酒 食日本野一定要有酒精🍾=============
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
🥩夏多布里昂 提供最高等級A5和牛😋肉質嫰滑👍🏻
🍲野菜湯 最後飲返碗暖笠笠嘅湯結束今日嘅晚餐🤤
飲品叫咗🍻角瓶威士忌梳打&啤酒 食日本野一定要有酒精🍾
餐廳對於食材要求極高💯嚴選優質「神戶牛」呈獻最精緻同矜貴既日式燒肉體驗🍴
2023-02-11 768 浏览
石田屋一直有朋友推薦,今次特登係銅鑼灣分店開幕來嘗新。我地叫左兩個dinner set,分別係基本同高級牛肉。牛肉質素好唔錯,神戶牛入口即化,份量十足,絕對唔會不夠飽。套餐中除了牛肉仲有前菜刺身、主食和甜品。本來以為同其他燒肉餐廳一樣,跟餐會附上日本珍珠米和味增湯,可以配搭燒肉,結果肉食晒等左20分鐘,提醒左waiter幾次先送上凍冰冰嘅冷麵和蛋花湯!呢個安排都幾有趣,無論季節同野食我都無expect過主食係凍嘅。如果係凍嘅,餐廳可以在介紹套餐order之前說明,因為餐牌寫作食事,所以無咁清楚,同中環分店都好大分別。同埋始終屋企人平時都唔食凍的主食。之後我地又等左15分鐘,甜品終於姍姍來遲,今次係凍菠蘿,可能我比較懶,一般燒完肉就想靜靜享受食物服務,估唔到waiter幫我換左燒烤網叫我自己燒菠蘿,所以後半段的晚餐食到有d吃力。餐廳人手有點不足,無辦法適當回應客戶需求。我希望餐廳可以睇到呢個feedback,改善套餐組合和服務,短期內我地應該不會再到訪,都比其他有興趣的朋友有個預期,一起幫石田屋進步。
2023-02-10
2023-02-10 600 浏览
來自🎌日本神戶嘅過江龍,全港第二間分店,餐廳裝修走型格簡約路線,景觀開揚,擁有無敵大海景😍望住呢個海景嘆和牛,真係特別正!呢到嘅神戶和牛係得到「神戶肉流通推進協議會」認證嘅🏅有認證,先係質素嘅保證🥗石田屋沙律新鮮沙律菜配搭炸乾蒜及醬汁,食落好香,呢個沙律都幾特別,又開胃!🥪和牛三文治香脆嘅薄身麵包🥯夾住粉嫩軟淋嘅厚身和牛及醬汁,一口咬落去溶化喺口中,香味十足💯🐮和牛海膽卷薄切和牛輕輕一炙,配上鮮甜嘅海膽及三文魚籽 ,食落口感軟綿有層次,鮮味肉香味融為一體,絕配💜🐮夏多布里昂極為罕有嘅稀少部位,油花紋理細緻,肉質極為柔軟,入口即溶,肉味香味俱全🤤必食❗️🐮特上厚切牛舌大火燒至表面金黃色,配搭🍋檸檬汁,食落口感彈牙,香味十足,一啲都唔韌!鐘意食牛舌嘅一定覺得好正🐮特選牛板腱睇見已經好吸引😍油脂豐富,肉質柔軟又多汁,口感一流🐮特選臀肉心属於較瘦嘅部位,帶有適量嘅油花,口感軟嫩,肉味最香濃嘅🐮肩胛肉經常會活動嘅部位,所以結實啲,但食落肉質一樣咁軟嫩多汁,肉味濃郁🐮上牛小排肉質粉嫩細緻,咬落去滿口油脂又多汁,牛香味充足,正🍜和牛冷麵冷麵嘅溫度掌握得非常好❗️粉嫩嘅和牛配搭質感彈牙又煙韌嘅冷麵,加少少

🥗石田屋沙律

🥪和牛三文治

🐮和牛海膽卷
夏多布里昂

🐮夏多布里昂

🐮特上厚切牛舌

🐮特選牛板腱
睇見已經好吸引😍油脂豐富,肉質柔軟又多汁,口感一流

🐮特選臀肉心
属於較瘦嘅部位,帶有適量嘅油花,口感軟嫩,肉味最香濃嘅

🐮肩胛肉

🐮上牛小排
肉質粉嫩細緻,咬落去滿口油脂又多汁,牛香味充足,正

🍜和牛冷麵
冷麵嘅溫度掌握得非常好❗️粉嫩嘅和牛配搭質感彈牙又煙韌嘅冷麵,加少少醋,食落十分清爽醒胃,整體非常出色嘅一碗冷麵😋

🥃威士忌梳打
呢杯Highball非常易入口,但又不失酒味,飲落清爽,微微嘅氣泡,配搭燒肉真係一流

整體嚟講,環境一流,食物出色🫶🏻想食靚和牛燒肉嘅值得一試
夏多布里昂
和牛冷麵
又有一間過江龍來到香港囉😍!!! 這間來自日本神戶的 ✨ 神戸石田屋焼肉𝕐𝕒𝕜𝕚𝕟𝕚𝕜𝕦 𝕀𝕤𝕙𝕚𝕕𝕒𝕪𝕒,是品牌的第一間海外分店😎,香港的朋友仔有福了~ 主打精品燒肉的石田屋,從日本神戶最具權威的紫色菊花商標的養殖場,進口優質兼正宗的日本和牛🤤。雖然還沒吃,但聽到已經口水流了~ 餐廳地方寬敞,更能飽覽維港美景,景色一流😝。坐窗邊的感覺更佳,記得預約時提出囉~ 「 石田屋沙律🥗 」 沙律爽脆,醬汁酸甜,清新又解膩哦~ 「 醃漬野菜盛🥬 」 醃菜有3款,有木耳、芽菜和菠菜,調味得宜哦。 「 和牛三文治🥪 」 期待已久的和牛三文治,麵包香脆,和牛肉超軟腍,好吃唷🥰! 「 和牛海膽卷🤤 」 賣相吸引的和牛海膽卷,和牛肥美,海膽鮮甜,再配上三文魚子,正呀~ 「 石田屋燒肉🥩 」 是日主角登場囉🥳!!! 這兩盆燒肉有 上牛小排、肩胛肉、牛板腱厚燒、夏多布里昂、特上厚切牛舌 及 神戶牛西冷。油脂豐富,油花均勻😳,未吃已知道會好好吃啦~當中我最愛汁燒上牛小排,肉質軟腍到不得了,還非常鮮嫩鮮美,大推介!!! 「 和牛冷麵🍜 」 媽媽大愛的和牛冷麵,麵條像蒟蒻麵,口感彈牙。加點醋後,解膩又清新
又有一間過江龍來到香港囉😍!!!

「 石田屋沙律🥗 」

沙律爽脆,醬汁酸甜,清新又解膩哦~

「 醃漬野菜盛🥬 」

醃菜有3款,有木耳、芽菜和菠菜,調味得宜哦。

「 和牛三文治🥪 」

期待已久的和牛三文治,麵包香脆,和牛肉超軟腍,好吃唷🥰!

「 和牛海膽卷🤤 」

「 石田屋燒肉🥩 」

「 和牛冷麵🍜 」

2023-02-08