2018-02-13 2719 浏览
食午市60分鐘,等了大約30分鐘可能巳經1:45分冇乜人等位,入到去我兩大人兩小童,比個風口位從頭吹,叫佢換個位…… 唔換由自可一換把鬼火, 明明隔離有枱都唔畀我, 好啦佢叫出面兩位坐轉位畀我, 同佢講唔該個侍應仲好笑, 同我講唔好唔該佢叫我去唔該人哋, 我當堂打左個凸呢啲嘢係你做㗎 !叫我同佢個客唔該,好老實吖兩位你地又點可可能比個4位坐佢吖! 根本你哋就唔識得去排位, 侍應又唔得、嘢食又唔得、服務態度又唔得, 你叫人哋點會去幫襯下一次呀!
食午市60分鐘,等了大約30分鐘可能巳經1:45
2018-02-12
2018-02-02 2017 浏览
簡直不知所謂…… 叫人等等咗好耐個服務員又話有位 跟住叫啲客人出面等又hold住我地……成30mins, 我香港人係唔係可以到天方地老都要等……最後等咗大約1個鐘都冇位……最離譜係有個講國語嘅人…講幾國語又唔洗等直接去……你話……香港人嘅忍耐到幾時
2017-11-18 4793 浏览
難食 自選種類很少 又沒有牌指出食物名稱每次加牛肉啲用都吾同 每加一次牛肉就俾第一次嘅難食 問服務員話一樣 食落口感都吾到 顔色都吾同 豬肉更加吾想講 一個字差 啲杯好油 感覺很嘔心
難食 自選種類很少 又沒有牌指出食物名稱
2017-11-10 3585 浏览
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食#【牛摩】📍沙田中心3楼61-63号铺之前刚到港岛 失去绿叶菜的拥护超级久 脑子里总是幻想着 终于 大朋友来拯救我的时候 一起去吃火锅自助放飞自我〈汤底:寿喜锅〉甜甜的汤 一颗新鲜的生鸡蛋 标配啦 〈汤底:大骨汤〉大朋友上火中 选的是清淡一点的大骨汤 还未烫菜的时候各打了一碗 挺鲜的〈牛肉/鸡肉/猪肉〉肉是无限量自助的 当然是选择牛肉续盘啦 第一份牛肉还算不错 但很明显后来上的品质就没有那么好了 〈自助台〉有很多种蔬菜 都挺新鲜的 还有多种丸子类的选择 为鱼子丸转圈圈 冷藏柜里还有嫩豆腐和日本豆腐 旁边还有沙拉可选〈冰淇淋〉很期待了 听说是北海道牛乳 但没想到竟然是巧克力味的 不过可以DIY也是挺好哒下午一点左右去的 是需要等位的 大家都吃的火热 还遇到了美食栏目在拍摄学习自然是苦的 偶尔浪出去满足味蕾 可以提升幸福感呀 而且和喜欢的人一起吃火锅很赞呢不是么
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食#
【牛摩】
📍沙田中心3楼61-63号铺
〈汤底:寿喜锅〉甜甜的汤 一颗新鲜的生鸡蛋 标配啦
午餐
午餐經過沙田中心的牛摩, 見那天人龍略短, 幫襯了他們的午餐 60 mins 放題, 為爭取時間, 剛進座已經點了壽喜燒作湯底: 日本霜降黑毛和牛單碟:  油脂分佈相當平均, 黑毛和牛肉質鮮嫩, 值得一讚自助放題區任食: 和同類型放題比較, 自助區選擇也是差不多款式, 沒太大驚喜總括來說, 性價比是可以的, 但沒其獨特之處, 暫時不會再幫襯了唷!

日本霜降黑毛和牛單碟

2017-09-24
日本霜降黑毛和牛單碟
2017-10-03 3800 浏览
有朋友喺英國返嚟,冇見一年緊要出嚟聚一聚。一個住火炭一個住沙田,然後就黎左沙田食牛摩湯底蕃茄用黎慢慢煮大白菜,豆腐,蘿蔔,金菇一流,當你煮到D湯汁滲入菜度果陣,簡直無得輸。麻辣個人鍾意肉類放麻辣湯底煮,快快脆滾兩野黎食,5會過辣之餘又有辣味豬骨湯岩最鍾意清淡既朋友,食菜呢個湯底都好夾,煮肉既話個人黎講就5覺得特別Match。呢度豬肉牛肉係要同Waiter點先會上,菜同丸類就可以出去自取。有D壽司,但質素不要抱有太大期望。丸類綠色果隻丸好似係Washapi 涵有烏冬拉面比大家充飢甜品係乳酪,正自己加配料。飲料有啤酒汽水任飲總體黎講,呢個價錢係可以食得更好既,呢間野款或太少,去旺角食仲好。

湯底

蕃茄

麻辣

豬骨湯

有D壽司,但質素不要抱有太大期望。

丸類

綠色果隻丸好似係Washapi 涵

有烏冬拉面比大家充飢

甜品係乳酪,正

自己加配料。

飲料
有啤酒汽水任飲

2017-08-02 4616 浏览
如果係俾正價既價錢絕對係唔值 幸好我同男朋友係食宵夜10點時段 每人119再加一 不過時間好緊迫 得1小時用餐時間 首先一開始係會有豚肉 雞肉同牛肉會一碟 其他食物就自助形式 但係牛冇牛味 豚肉切到好薄 雞好"鞋"口個湯底完全冇味 我地order咗壽喜燒 一定要點source食先有味 其他配菜還可以接受(娃娃菜 金菇 粉絲) 壽喜燒湯底 豚肉切到太薄冇口感牛肉睇落ok 但係完全冇🐂味配菜Ok飲品同醬料都okSushi都ok新鮮 不過我唔敢食咁多
個湯底完全冇味

壽喜燒湯底

豚肉切到太薄冇口感

牛肉睇落ok 但係完全冇🐂味

配菜Ok

飲品同醬料都ok

Sushi都ok新鮮 不過我唔敢食咁多

2017-08-01
$130 (宵夜)
2017-07-27 3122 浏览
同事相約午膳打邊爐,因為沙田的選擇不多,就決定到牛摩一試。到達牛摩,門外接待員要我們各自選擇湯底和肉類,三個人當然選三個不同湯底和肉類喇,可以多試幾款味道嘛!商議一番後,就決定猪、牛、雞各要一款,而湯底就選擇了蕃茄,豬骨和蕃茄薯仔。由於午膳時間不長,我們選擇了限時60分鐘,即肉類只限供應一碟,其他自取食物則不限數量的$68放題。見時間有限,我們立即到任食櫃枱,見食物種類頗多,有各式丸類,蔬菜,麵食,除此之外,還有沙律吧和乳酪供應呢!取了一大盤蔬菜和丸類,即試豬、牛、雞。豬、牛肉都很新鮮,肥肉不太多,但雞肉就有雪味,稍為失色。由於我是喜愛菜蔬之人,一碟肉類我已經很足夠,但對於食肉獸來說,也許需要多吃丸類和麵食才能滿足其口腹之慾了!

同事相約午膳打邊爐,因為沙田的選擇不多,就決定到牛摩一試。

取了一大盤蔬菜和丸類,即試豬、牛、雞。
豬、牛肉都很新鮮,肥肉不太多,但雞肉就有雪味,稍為失色。

2017-07-18 2480 浏览
成日經過沙田牛摩都好似幾多人等位。宵夜優惠時段(60mins) 全星期9點就有得食喇,星期六晚就去左試下啦。8點半去拎定籌,之後9點再番等就得,唔洗企係度。叫左每位$129既最平牛豬雞連放題任食。結果....兩個人一坐底就上2碟牛一碟豬一碟雞,牛豬雞都唔好食,太um喇,又冇味,我明我叫既係最平既牛,只可以講食$129牛豬雞連放題不如食$109淨自助任食區算。自助任食區既選擇都好少。一眼睇哂... 亮點係甜品,三文魚壽司同frozen yogurt。總結,飽肚之選。not for me lah~

總結,飽肚之選。not for me lah~
2017-06-29 2167 浏览
今日去新城市附近食飯,想打邊爐,第一時間諗到係稻香但唔想去,就諗起依間。晚市7點多唔要等位即入,相對於牛陣,牛一,牛涮鍋,依間應該算係最平價同一定係一人一鍋,適合大家唔想亂溝的人,哈哈叫左最平嘅158精選牛肉,升一級就已經係178仲要有青口,蝦果d包,但都係想專心d同貪平都係叫返158,我地叫左地獄鍋同蕃茄鍋,我自己食蕃茄覺得味道好濃,好正;但朋友的地獄就食到真係好似去左地獄一樣,冇味,有色但冇辣味牛肉個人認為158算唔差,但外面拎到嘅配料就好港式,有響玲,冰豆付,依d喺其他牛字係唔會有的,仲要有壽司同小食八爪魚,如果用158加一,每人175,算係咁的了
冇味地獄鍋
濃郁蕃茄鍋
🐷
精選牛
2017-06-29
濃郁蕃茄鍋
2017-05-28 1367 浏览
係Shatin既宵夜時段,餐廳選擇好少咁都俾我搵到間hotpot放題九點幾仲可以入座,仲要平d添👍🏿入去之前,可以揀定要乜湯底同埋要乜肉有雞肉,牛肉,豬肉揀🐖🐂🐓我同朋友揀左一個豬肉同一個牛肉一個要辣既湯底同埋一個唔辣既豬骨湯出面仲有好多野食俾我地揀有麵,豆卜,菜,丸類,蔬菜類仲有sushi, drinks ,同ice cream都係任拎100幾蚊一個人其實好扺👍🏿另外d牛都係可以無限refill👍🏿
係Shatin既宵夜時段,餐廳選擇好少
咁都俾我搵到間hotpot放題
九點幾仲可以入座,仲要平d添👍🏿

入去之前,可以揀定要乜湯底同埋要乜肉
有雞肉,牛肉,豬肉揀🐖🐂🐓
我同朋友揀左一個豬肉同一個牛肉
一個要辣既湯底同埋一個唔辣既豬骨湯

出面仲有好多野食俾我地揀
有麵,豆卜,菜,丸類,蔬菜類

100幾蚊一個人其實好扺👍🏿
另外d牛都係可以無限refill👍🏿
2017-05-14 1224 浏览
與好友相約,正在煩惱吃什麼晚餐之際,突然朋友提議打邊爐,然後我們便找了這間牛摩吃。等位得了好一段時間,職員很沒禮貌地叫我們選擇湯底。它標榜自己是一人一鍋,可是當我們選擇完湯底後,他們說因為多人,爐好像有個壞了,然後就不能一人一鍋。那我們本身每人選擇了不同口味我湯底,要再從中選一種湯底。入座後,坐位與坐位間很逼夾。坐得不舒服。然後我們點牛肉,等了較久牛肉才送到。職員的服務態度亦很差,會鬧客人。夠鐘時,我們埋單,然後我們在夾錢,職員勁沒禮貌地說 :「你地走唔走?係咪要加時?」 當時我們已經在數錢,並看時間,根本未夠90分鐘,職員已經趕我們走。牛摩其他分店絕對不是這樣,這間分店真的要改善一下!!

牛摩其他分店絕對不是這樣,這間分店真的要改善一下!!
2017-05-13 1103 浏览
如果在沙田市中心區可以在午餐時間打邊邊的地方真的不多,不計中式酒樓下,牛摩是我印象中發現到的兩間的其中之一。打邊邊最重要就是明碼實價,根據你希望的款式﹑質素﹑時間去選擇就最好,而牛摩可以做到這點。 由於時間關係,小弟與同事都只是享用了60分鐘包1碟肉及無限食物吧及飲品吧的放題。與其他日式火鍋放題店一樣,醬油﹑蔬菜及肉丸都是任添任食的,對於需要大量蔬菜的小弟來說是不錯的於60分鐘內就放題就專心享用蔬菜了。 店內也有供應和牛炒飯 (可添加咖哩汁),飯粒較濕下吃起來都比較黏身,但味道頗香牛肉味,如果怕肚餓的可以吃2小碗補充一下。而肉類因為限制了每碟約120g(好似)之下,份量不算太多,但尤其牛肉於輕輕灼了5秒後就熟,吃起來都頗新鮮,所以感覺都幾好。綜觀而言,而$69+10%可以吃到放題的情況下,已經算很不錯的。(補充:入座時記得提出喜好的打邊邊方式,包括一人一煲或是一同享用一煲吧。

2017-04-26
2017-03-17 1863 浏览
夜晚七點幾去等左一個鐘,湯底方面揀咗限定豆腐蜆肉湯底,湯底清,任食材料方面選擇好少,d菜吾太令,跟set啲海鮮有雪味,青口雪味更勁,牛肉和豬肉算滑,牛肉冇乜牛肉味 任食火鍋好多比佢好 吾會再幫襯!
沙田的日式火鍋選擇不多,位於沙田中心的「牛摩」是其中一間。星期五晚上7時左右到達,小小的店面已坐滿容人,還好不算等了很久,半個鐘左右就可以入座,還被安排了4人座位,太好了~與男友二人均選了$198的「特級牛肉」餐,一個是蕃茄湯底,一個是壽喜燒湯底,壽喜燒湯底甜甜的也不錯,個人比較喜歡蕃茄湯底,蕃茄味很香濃,感覺上也健康點。「特級牛肉」餐包括了特選牛肉、豬肉、雞肉、帆立貝、大海蝦和藍青口,肉類都可叫店員refill;飲品、菜類、丸類和麵類則可以出去自由添取,另外還有乳酪雪糕、壽司和少量甜品。以這個價錢來說,食物種類蠻多元化的。先說說主角「特選牛肉」,頭兩盆的肉質蠻不錯,肥瘦適中也夠鮮嫩。可是,再追加的第3盆牛肉的質素明顯差一大截!!由於我們都曾吃過較平價的「精選牛肉」,所以認得出這根本就是「精選」,而非「特選」。第3盆的色澤雖看起來新鮮,但煮過後肉質明顯比「特選」差很多,感覺像是在吃紙皮,還帶有少許腥臭味……結果我們只吃了一片,並要求店員更換,可是店員堅持這是「特選牛肉」,肉質也沒有問題……那好吧,我們也沒爭論下去,只好另外要一盆新的,而不是更換……其他食品倒還是不錯的:豬肉頗幼嫩;蔬菜
其他食品倒還是不錯的:豬肉頗幼嫩;蔬菜也算新鮮;壽司的種植不多,但質素平均。
乳酪雪糕
個人不太喜歡乳酪雪糕,無論是味道和口感也不像乳酪,比較像平價雪芭……。還有,吃完我們才發現由頭到尾都沒吃過雞肉,餐牌上明明有的,到底是他們忘了給我們還是我們忘了點呢????

其實總括來說,$198的「特選牛肉」餐是最經濟實惠的選擇,但由於牛肉質素不平均,店員服務態度有待改善,還有出奇地難食的乳酪雪糕,以後應該不會再來光顧了……

By alvahana
2017-02-03