2019-01-21 96 浏览
元朗新開嘅火鍋鋪,近朗屏西鐵站,世宙地下,地店方便☺同普通火鍋店唔同,呢間係主打韓式火鍋,價錢仲要同平時嘅任食火鍋差不多!!餐廳裝修十分漂亮乾淨,地方寬敞,同朋友都坐得好舒服。湯底都睇得出著重韓式,我地揀左海膽海帶湯。所有餐具都好韓式,別有一番風味。湯底夠香濃,海膽粒隨處可見,火鍋配料可以出去自己夾,丸類、海鮮同追加牛的話可以透過pad落餐!我地仲額外叫左安格斯牛小排、炸雞同黑糖水正果,特別推介安格斯牛小排,油脂均勻又大塊,食落亦充滿牛香味,好快就比我地清晒。👍🏻👍🏻👍🏻雖然係主打邊爐,但炸雞絕不可睇小!佢有一條電動送餐嘅軌道,送炸雞過黎特別吸睛。炸雞表面炸得金黃色,而且有幾種味道,個人喜歡原味炸雞,香脆可口。最後埋單大概每人$200多d,食到飽晒非常滿足。
元朗新開嘅火鍋鋪,近朗屏西鐵站,世宙地下,地店方便☺

最後埋單大概每人$200多d,食到飽晒非常滿足。
2019-01-20
2019-01-20 101 浏览
今日原本諗住去世宙佳寶買嘢打邊爐,好耐無行開呢邊,原來入面開咗好多餐廳,見到有一間牛知已係食火鍋放題,計下數,其實仲平過自己買料,就試一試佢啦! 呢到地方好大,座位闊落有四款湯底,今次揀咗一個韓式泡菜鍋,湯底味道類似部隊鍋,有少少辣。 每台有部平板電腦用來落單,追加食物 吧枱有十幾款蔬菜,麵,腸仔,芝士腸 另外丸類和肉類係用平板追加,唔係放喺吧枱嘅,會比較新鮮。丸類有少見嘅長洲魚蛋。安格斯牛肉,紋靚,但薄切,可以食多幾碟 海鮮有玻璃蝦,青口,墨魚仔,青口好大隻 熱食方面有炸餃子,番薯仔,番薯仔好甜 炸雞反而有驚喜,炸到外脆內軟飲品有好多選擇,除咗一般韓式罐裝飲品外,最抵讚係有茶包俾你沖熱茶飲 甜品係雪糕機,乳酪軟雪糕好滑,個人認為比雪糕杯好!汁醬係用上韓式醬油,上面仲會有建議配搭,不過我認為加埋新鮮蒜蓉,紅辣椒,蔥花會更加嘢未

呢到地方好大,座位闊落

每台有部平板電腦用來落單,追加食物

吧枱有十幾款蔬菜,麵,腸仔,芝士腸

安格斯牛肉,紋靚,但薄切,可以食多幾碟

海鮮有玻璃蝦,青口,墨魚仔,青口好大隻

熱食方面有炸餃子,番薯仔,番薯仔好甜

炸雞反而有驚喜,炸到外脆內軟

甜品係雪糕機,乳酪軟雪糕好滑,個人認為比雪糕杯好!

2019-01-14 116 浏览
元朗又開咗間打邊爐店這間店嘅特色其實都幾得意😂一來標榜韓式,所以有炸雞同韓國調味醬二來係用平板電腦叫嘢食,用運輸帶送上所以都好環保和方便顧客👍🏻✨ 餐廳都幾大大部份都係卡位非常闊落,坐得勁舒服! 有四種套餐其實每種套餐都已經包括肉同海鮮份量都已經食到好飽😂😂😂特別係有韓國式嘅湯底鍾意辣嘅朋友真係可以試吓我哋最後叫咗特級美國牛肉放題同埋海膽海帶湯!😆叫餸就係用平板電腦,隨時追加用運輸帶送出亦都好快職員都會再講解一次點樣入單!👍🏻食材都好新鮮牛肉豬肉都好滑!最欣賞係雞同蝦都冇骨冇蝦殼真係好啱懶嘅人食👍🏻✨☝🏻韓式炸雞拼盤都好香口,味道好濃!☝🏻黑糖水正果職員介紹,有下火之用飲落都甘甜,打邊爐就最啱最後當然係乳酪雪糕好濃奶味,意料之外好味🤣最後好欣賞餐廳服務態度,每位職員都好有禮貌有笑容,招呼殷勤,食得都開心啲
元朗又開咗間打邊爐店
這間店嘅特色其實都幾得意😂
一來標榜韓式,所以有炸雞同韓國調味醬
二來係用平板電腦叫嘢食,用運輸帶送上
所以都好環保和方便顧客👍🏻✨

餐廳都幾大
大部份都係卡位
非常闊落,坐得勁舒服!

有四種套餐
其實每種套餐都已經包括肉同海鮮
份量都已經食到好飽😂😂😂
特別係有韓國式嘅湯底
鍾意辣嘅朋友真係可以試吓
我哋最後叫咗特級美國牛肉放題同埋海膽海帶湯!😆

叫餸就係用平板電腦,隨時追加
用運輸帶送出亦都好快
職員都會再講解一次點樣入單!👍🏻

食材都好新鮮
牛肉豬肉都好滑!
最欣賞係雞同蝦都冇骨冇蝦殼
真係好啱懶嘅人食👍🏻✨

☝🏻韓式炸雞拼盤
都好香口,味道好濃!

☝🏻黑糖水正果
職員介紹,有下火之用
飲落都甘甜,打邊爐就最啱

最後當然係乳酪雪糕
好濃奶味,意料之外好味🤣

2019-01-13 190 浏览
朋友話元朗有一間新開嘅韓燒店,都有人網上介紹。話好好食,好濃味。講到咁於是嚟試下啦。我地叫左$268餐,因為朋友有啲唔太愛海鮮,叫少少算喇。睇到餐牌竟然仲有醬油蝦,即刻心癮又起。叫左一碟試下先!首先,湯:我地加左50蚊,轉左一個泡菜湯,同昆布湯。泡菜湯淡到爆,少少味都無,淨係得啲紅色嘅粉浮浮下,幸好出面有泡菜,有辣椒醬,唯有自制泡菜湯底⋯⋯⋯⋯⋯網上講嘅「濃到好似羅宋湯」,即到底知唔知羅宋湯係咩味?昆布味反而比泡菜湯味道更出。唔太咸,都唔淡,岩岩好。而肉嘅質素:⋯⋯⋯⋯ 一分錢一分貨啦,咁嘅價錢,咁上下,唔需要抱太大嘅期望。醬油蝦:垃圾之最!蝦係臭嘅,好恐怖!!!出面自助區:選擇少,菜好烏糟,好似無乜點洗咁,仲有好多泥。因為侍應唔比影相,所以影唔到。基本上所有都係自助,除左開頭第一次點餐,有職員同你接觸之外。上面有條運輸路軌,要自己起身拎野。補湯都基本上自助,因為根本職員理唔到你咁多,所以服務費都比得幾唔抵。整體上,食左90分鐘,真心,只有三成飽咁離開。空空如也。

首先,湯:

昆布味反而比泡菜湯味道更出。唔太咸,都唔淡,岩岩好。

而肉嘅質素:

醬油蝦:
垃圾之最!蝦係臭嘅,好恐怖!!!

出面自助區:
選擇少,菜好烏糟,好似無乜點洗咁,仲有好多泥。
因為侍應唔比影相,所以影唔到。

整體上,食左90分鐘,真心,只有三成飽咁離開。空空如也。
2019-01-12
2019-01-10 81 浏览
平時好少黎呢區,所以到咗朗屏都係喺地鐵站附近睇吓有冇嘢食,喺附近見到屋苑樓下嘅商場有呢間環境都唔錯,而且都幾多人嘅火鍋店,所以就諗住試吓。我覺得呢度最特別之處就係佢啲嘢食係用輸送帶咁送,好得意!而且用ipad落單,超方便!首先我哋揀咗個特級美國牛肉海鮮放題,見到都有好多選擇,可以任點唔同嘅肉類(牛肉,豚肉,五花肉,雞肉)同埋海鮮(青口,魷魚,蝴蝶蝦),價錢又最平!湯底有四款,呢度嘅湯底都幾特別(牛骨湯,泡菜湯,海帶湯,大醬湯),因為係韓式嘅!我哋揀了韓牛牛骨湯,清清地有啲胡椒味,係幾韓式,又可以突出材料嘅鮮味。但如果鍾意濃味啲嘅湯底建議可以選其他(+$20)。之後我哋就轉戰出面嘅材料出面嘅材料都係可以任攞嘅,丸類同蔬菜款式應有盡有,仲有長洲大魚旦😍!一定夠食同啱心意。順帶一提飲品款式都超多!除咗火鍋材料之外,仲有少少熟食,例如炸雞泡菜等等,水未滾嗰陣都可以填住個肚先😂肉類方面,牛肉同豬肉都切得好薄身,我自己就鍾意薄身啲,因為快啲熟又易入口,而且肥瘦比例都幾好,有肉味,所以我覺得整體肉質都唔錯。平時唔係太鍾意食火鍋雞肉,因為覺得好硬身,但係呢個雞肉又唔會喎。雖然普遍人食火鍋都係大食牛肉豬

之後我哋就轉戰出面嘅材料

平時唔係太鍾意食火鍋雞肉,因為覺得好硬身,但係呢個雞肉又唔會喎。雖然普遍人食火鍋都係大食牛肉豬肉多啲😂
海鮮方面,我冇試到個蝦,但係青口同魷魚都算幾新鮮。但係記住唔好淥咁耐因為會有啲硬。

食飽之後可以去甜品區自己唧雪糕,有乳酪味同抹茶味,仲可以加配料同醬料,食飽之後食返個甜品,好幸福好滿足!

總括而言,呢度比起其他嘅火鍋舖算係坐得好舒服環境又好!所有嘢都應有盡有,性價比高。如果經過開呢頭可以一試!
2019-01-07
2019-01-09 72 浏览
天係一個特別日子呢,所以特意同老婆入去元朗個頭行下街同埋食下嘢。我同老婆一向十分喜歡韓國菜同埋打邊爐,誰不知係朗平站附近搵到一間韓國放題火鍋店叫做「牛知己」,間餐廳放題有韓國炸雞之外又有泡菜火鍋等,完全perfect 真係fit到爆。呢間餐廳都幾大間,坐位又多,裝修好靚下,我估計係新開張冇耐。我們望了餐牌後便選擇了「特級美國牛肉海洋套餐」套餐內有西班牙豚肉,西班牙五花腩,精選海鮮,美國雞腿肉。除了火鍋配料選擇好之後,我們也追加了一份韓國炸雞先來,原味加辣味,雙重感受,另外外面半自動餐枱有紫菜卷,炸餃子及薯條。雪櫃內又有各種韓國飲品給客人選擇!前菜試完後馬上主菜火鍋,叫了牛骨湯底,五花腩,豚肉,安格牛肉水準確係正,雞腿肉好滑,完全沒有選擇錯地方,一定介紹這店給朋友

2019-01-07 69 浏览
琴晚同屋企人唔知食咩好,落樓下行行下,見到呢間韓式火鍋,之前無咩聽過,加上我地好早去,唔算太多人,一於入去試試佢啦!首先要要揀湯底先,我地揀左牛骨湯,白湯味道濃厚,原來仲有鈣同氨基酸可以美容我地揀左個美國嚴選牛肉海鮮套餐,肉類有美國牛肉,西班牙豚肉,雞肉等揀,個人覺得兩款牛肉其實唔係好分到,因為都係咁好食。 另外海鮮必推蝴蝶蝦,勁新鮮!食落勁彈牙啊!其他火鍋料好似丸啊、菜啊都要出去拎架,隔離仲有熟食,啲泡菜好辣啊!飲品都係任飲架,仲有雪糕同奶凍,真係照顧哂食客既胃啊!下次一定會再黎食!

另外海鮮必推蝴蝶蝦,勁新鮮!食落勁彈牙啊!

下次一定會再黎食!
2019-01-07 85 浏览
Yeah !!! 今晚又打邊爐 第一次食 「 牛知己 」,韓國火煱幾特別!湯底有別於平時食開既傳統湯底,而係韓國風味既:韓牛牛骨湯、海膽海帶湯、韓式大醬湯、韓式泡菜湯,相當新穎,有特色!因為朋友唔係太食得辣,所以我地揀了韓牛牛骨湯,湯底奶白色,頗清甜,個人頗喜歡。餐廳有幾款價錢放題,我地揀了$168 放題,有特級美國牛肉、西班牙豚肉、西班牙五花腩、精選海鮮。牛肉同豚肉品質唔錯,紋理清晰!我地另外追加韓式三式炸雞同美國安格斯小牛排。韓式三式炸雞,味道唔錯,個人偏好原味。美國安格斯小牛排,色澤均勻,好新鮮,入口嫰滑,唔錯!喜歡這𥚃採用電子運輸帶送餐,夠先進!除了雪櫃自助拎飲品之外,重有汽水機、乳酪蛋糕機、熱茶,全部自助,夠方便!
Yeah !!! 今晚又打邊爐

第一次食 「 牛知己 」,韓國火煱幾特別!

牛肉同豚肉品質唔錯,紋理清晰!
我地另外追加韓式三式炸雞同美國安格斯小牛排。

韓式三式炸雞,味道唔錯,個人偏好原味。
美國安格斯小牛排,色澤均勻,好新鮮,入口嫰滑,唔錯!
喜歡這𥚃採用電子運輸帶送餐,夠先進!

2019-01-06 105 浏览
朗屏西鐵附近有韓式火鍋,新店開張不久,一於去試試 地方乾淨光猛,座位寬敞舒服,食物種類唔算多,勝在新鮮好味。而且湯底濃郁唔駛醮醬料都夠味,仲唔覺口喝!入座後被安排一張爐頭有問題嘅枱半小時火窩都未滾😟 侍應檢查後,道歉還幫我們轉枱,仲主動重新計時,期間不斷來打點一切我們離場時再表示歉意一次,豁免加一,消費百幾蚊有咁好服務態特級美國牛肉,牛脂肪蓄積相當好,油花分布如⼤大理理石般均勻美麗,可先滿足豐沛口慾。這毛的安格斯牛肉沒有為了便宜而使⽤任何⽣生長促進⽤用的荷爾蒙,或是動物性副產品餵養,因此沒有荷爾蒙殘留留或其他疾病的不良影響,健康和美味並全少少問題,勞煩幾位侍應檢查,轉枱,執位,顧客至上,值得表揚和讚賞

有荷爾蒙殘留留或其他疾病的不良影響,健康和美味並全

2019-01-03 427 浏览
韓式火鍋放題在香港不多,就算上次跟姨姨去旺角吃韓燒火鍋放題,我們都只顧吃燒肉,沒有時間吃韓式火鍋。今晚我和媽媽就正正經經在元朗 一嚐韓式火鍋,溫度只有11度,更有藉口吃火鍋保暖。平日韓劇所看的海帶海膽湯,現在我也可以在牛知己點海帶海膽湯作為火鍋湯底,這湯太補吧,滿是海膽與海帶,可想而知它多鮮甜,當火鍋湯頭很不錯。我們先去探究有甚麼可即吃飽腹,湯底需時滾煮嘛。涼菜方面有泡菜,螺肉,荳芽,熱菜則有炸雞塊,炸泡菜餃子,炒雜菌,炒飯及燉排骨。我拿了兩款涼菜和兩款熱菜,泡菜,螺肉,炸泡菜餃子與炒雜菌。泡菜微酸微辣,開胃非常,讓我猛吞口水,誰能抗拒。螺肉具彈性,頗有咬勁,炒雜菌濃香多汁,媽媽挺喜歡它的味道。至於我就推介炸泡菜餃子,香脆的餃皮包覆泡菜粉絲,口感豐富。美國雞腿肉給得不少,軟嫩彈牙,最重要是沒雞骨,吃來方便多了。雞腿肉在海帶海膽湯裡浸泡,特別溫潤順口,全身開始暖起來。特級美國牛肉瘦肉偏多,油花較少,但不受油脂少而影響其肉質,牛肉不乾柴,入口蠻柔嫩的,且肉味濃重,建議大家跟我們一樣涮煮至五分熟享用。切片的西班牙豚肉肉片上可以看到粉中帶白的油花,輕輕涮煮就可吃,豚肉肥瘦均勻,細緻帶點微微脆脆

切片的西班牙豚肉肉片上可以看到粉中帶白的油花,輕輕涮煮就可吃,豚肉肥瘦均勻,細緻帶點微微脆脆,不油膩,故嚐到它的鮮美。

火鍋當然不可不吃蔬菜,均衡任食極為重要,所以我們吃了挺多的。這裡蔬菜,菇類約二十款左右,選擇種類多元化,跟火鍋肉類不同,以自助形式自取。另外丸類約十款可選,驚喜的是有長洲大魚蛋,我們各種丸類都拿了一點試試。

吃完火鍋不可錯過吃甜品的時光,儘管天氣冷凍,不過嚐完火鍋後身子都暖烘烘的,那就不怕冷,可以吃乳酪雪糕,抹茶雪糕和豆腐花,只要肚子有位置,嚐多多也不怕,哈哈。
2019-01-03 85 浏览
除子去九龍同港島區,有時都會係新界,最近入左元朗— 牛知己任食打邊爐。 今次點了美國牛肉海鮮套餐, 婆仔數查了 下午5 - 7 時最平宜! 哈哈 5點多入座時須未見人但己有好幾張 「留座牌」了! 用iPad 落單,火車送食物,又快又準!特級美國牛肉海鮮套餐 HKD 158 特級美國牛肉西班牙豚肉西班牙五花腩美國雞腿肉 精選海鮮 有海膽的昆布火銅底 特級美國牛布滿雪花,而且不是頭一兩碟而已,入口很香有重牛肉, 其他五花腩及豚肉豪也不迅息,採用西班牙出產。即使以價廉物美價錢用餐但其他配菜也不會減少,以自助形式取,菜類、丸都很多選擇,前菜有泡菜等。 而朋友更贊好很香濃味朱古力布丁。 除普通飲品可樂外,也提供韓式飲料。這個回頭率很高呢 !

5點多入座時須未見人但己有好幾張 「留座牌」了!

用iPad 落單,火車送食物,又快又準!

特級美國牛肉海鮮套餐 HKD 158
特級美國牛肉
西班牙豚肉
西班牙五花腩
美國雞腿肉
精選海鮮

有海膽的昆布火銅底

這個回頭率很高呢 !
2019-01-03 74 浏览
今日約左幾位朋友去朋友家玩下,到左晚上 我朋友建議去樓下食 因為有間韓色火鍋店 講真 6-7位朋友 老老實實 聚埋一齊一定打邊爐架啦😂😂入到去見到細細粒甜蕃薯仔 同泡菜餃子 泡菜餃子香鬆脆口 我一個人都食左5隻  牛知己係香港首間提供韓式火鍋放題店,湯底菜式由韓國大㕑主理。自家制無味精的正宗韓湯湯底可讓客人先先喝湯再放入火鍋食材打邊爐。最正一定係1++韓牛是來自韓國濟洲島產區的100%純種韓牛,並具備高鐵、膽固醇含量量較低及較高的Ω3脂肪酸含量另外特級美國牛肉,肉質較腍,入口鮮嫩香甜且無草腥味,大家都覺得幾好食豬骨湯底 睇個樣就知夠濃 有幾好味 加埋菇類 娃娃菜 我又加左蜆 鮮上加鮮 我忍唔住都飲左一碗湯🙊🙊 澳洲和牛,牛肉帶有少略略根位,肉質口感柔嫩有嚼勁,唔錯唔錯另外有雪糕同乳酪自己想食邊款自己話事另外唔飲汽水 亦有其他罐裝飲品選擇價錢唔貴,幾抵食

澳洲和牛,牛肉帶有少略略根位,肉質口感柔嫩有嚼勁,唔錯唔錯

另外有雪糕同乳酪自己想食邊款自己話事

另外唔飲汽水 亦有其他罐裝飲品選擇

價錢唔貴,幾抵食
2019-01-01 66 浏览
元朗咁多好嘢食,今日竟然俾我發現有間好高CP值嘅火鍋放題,位於細就附近,門面光鮮闊落,而且到處充滿聖誕嘅氣氛,坐到入去個人都覺得好醒神呀⋯⋯位置有闊落,唔會坐到人的人,而且可以食足90分鐘,時間絕對充裕啦⋯⋯飲品方便應有盡有,真係每樣試一隻味都唔掂啊!自助式嘅食品,以韓式為多,食品放得好有秩序,乾淨又整齊。冷盤10分惹味,味道充足,又唔會好辣,適合晒香港人嘅口味。自助食嘅火鍋配料好多,最緊要係啲菜好新鮮,而且丸類選擇有都好充足。湯底方面有幾款可以揀有辣有唔辣,任君選擇。到咗我好期待嘅主菜啦,講下點菜嘅方面,可以用電腦之後點菜,食幾多點幾多,唔會浪費,牛肉嗰方面肉質新鮮不在話下,最緊要嘅係入口即化,充滿牛味,我爹哋竟然話從來都未食過咁好嘅牛肉。腩肉方面,望落去雖然好肥,但係估唔到入口既肥膏可以咁爽脆,肉色均勻又剔透,雪白無瑕。呢個五花籃絕對係我嘅至愛。海鮮方面,有我最愛嘅墨魚仔,淡淡鮮香又惹味,入口香噴噴又彈牙。甜品方便仲會有芒果布甸,牛奶布甸,小朋友見到一定好鍾意啦。

飲品方便應有盡有,真係每樣試一隻味都唔掂啊!

湯底方面有幾款可以揀有辣有唔辣,任君選擇。

甜品方便仲會有芒果布甸,牛奶布甸,小朋友見到一定好鍾意啦。
2019-01-01 70 浏览
天氣咁凍最好梗係打邊爐 最近喺元朗朗屏西鐵站附近嘅呢個世宙商場開咗新開嘅牛知己 佢係主打食韓國式嘅火鍋 閒日夜晚嚟到人數唔太多 但係陸續已經爆滿 證明十分受歡迎 環境好溫馨 坐得咁舒服 而且大量卡位 同朋友傾計都好舒服坐低嘅時候侍應就會同你講收費 同埋介紹套餐內容 我哋就揀咗個最平嘅餐 五點鐘入坐只係需要$158 超級抵食 湯底有四款選擇 今次就揀咗海帶海膽湯 配搭好新穎 完全想像唔到味道係點 原來同普通昆布湯差唔多 但係有海膽肉 幾得意飲品 甜品 當然係任飲任食 仲有唔同嘅火煱配料 例如丸類 蔬菜 麵 雪糕等等 都係任食 非常有誠意雖然個餐係最平 但係牛肉都勁有質素 肥瘦均勻 雪花幾靚 而且食落油牛肉味

2018-12-31 58 浏览
今日男朋友生日就帶佢嚟元朗呢度食火鍋放題 天寒地凍啱曬 呢間舖頭好似係新開 嚟到嘅時候都幾旺場 等咗一陣位就入得 價錢唔貴唔 怪得知咁多人食呢度裝修都幾靚 有啲茶餐廳嘅感覺 坐得幾舒服叫咗個海帶海膽湯 特色湯底只係需要加廿蚊 味道幾鮮味 都唔錯點菜係用ipad全自動化 食幾多都可以喺度加 上菜位仲係用咗電動送出嚟 勁先進雖然牛肉豬肉款式唔多 但係用料都幾好 對得住呢個價錢 牛肉雪花幾靚 牛味都濃郁豬腩肉切得勁薄 淥一陣就食得 仲幾爽脆雞塊係用上雞髀肉 大大嚿 肉質嫩滑 而且有雞味 唔錯特別推介係個乳酪雪糕 用咗雪糕機 可以自由發揮吱出好靚嘅花紋 仲係任食 上面可以加上卜卜脆oreo花生等等 酸甜味適中 非常好食

呢度裝修都幾靚 有啲茶餐廳嘅感覺 坐得幾舒服

豬腩肉切得勁薄 淥一陣就食得 仲幾爽脆