2022-12-28 352 浏览
Weekends are days when we just randomly find places to eat as there is always a long queue at places we want to teat. On this day, we found 90s Cafe. There was a fair number of diners so we gave it a try.Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. They also have a daily lunch menu that is in Chinese only.I decided to order from the tea set menu as it came with a drink. Stir Fried Beef Noodles ($45) is what I ordered. It said it was light portion and they were fairly correct.

I decided to order from the tea set menu as it came with a drink. Stir Fried Beef Noodles ($45) is what I ordered. It said it was light portion and they were fairly correct. It also wasn't very good. A bit bland. The beef was also super chewy and hard.

The place was clean and tidy but the food wasn't very good. Really don't think I'd be back.
2022-12-17
2022-12-17 239 浏览
趁住有聖誕裝飾,特登過黎利東街行一轉 😆 行完有少少肚餓,心血來潮想食下茶餐廳,就行左出去搵野食 😁 行行下見到呢間冰室幾得意,入面有好多霓虹燈打卡位,即刻入去試下先 😍芝士鮮茄汁豬扒焗意粉香濃茄汁配合厚切豬扒,仲有拉絲只是,邪惡但美味 😋北菇滑雞煲仔飯(加臘腸 $10)天寒地凍一定要食煲仔飯暖下身 🤤 上檯嘅時候餐廳會幫你淋左豉油先,跟住焗一陣再打開!超級香!配料非常豐富,雞件好滑,臘腸又夠鹹香,重點係有飯焦 👍🏻除左煲仔飯,佢地夜晚仲有雞煲 😍 日頭就有全日早餐、常餐、下午茶同撈麵餐,全日都好豐富 👍🏻 下次要黎食下午茶先 😆

芝士鮮茄汁豬扒焗意粉
香濃茄汁配合厚切豬扒,仲有拉絲只是,邪惡但美味 😋

北菇滑雞煲仔飯(加臘腸 $10)

2022-12-14 197 浏览
今日落雨凍冰冰😱 又凍又肚餓😂 路過一間茶餐廳毫不猶豫行入去!店內用餐環境唔錯,叫咗个奇味雞煲🤭秘制奇味雞煲 $78呢个套餐配咗一碗飯同飲品!叫咗中辣,鷄肉嫩滑入味,肉質緊實,湯汁濃郁非常香🤤好味道,下飯一流👍👍👍📍玖零冰室 灣仔譚臣道29號樹發樓地下C號舖#雞煲 #奇味雞煲 #冬天第一頓雞煲 #相機先食 #美食推介 #美食探店 #我的日常 #美食打卡 #美食博主 #灣仔美食 #我的美食日記 #美食日常 #筆記靈感

秘制奇味雞煲 $78

📍玖零冰室
灣仔譚臣道29號樹發樓地下C號舖

今日同媽咪諗住去利東街影相,下午茶時間就喺附近搵到呢間"玖零冰室"。首先佢門面幾文青風,我都有坐喺門口張木櫈影咗張相🤘🏻!入到店內,見到裝修都好港風特色🇭🇰,霓虹燈裝飾色彩繽紛,幾啱打卡📸!分享吓食咗咩先👇👇!🍞一口西多士 $36 西多士新鮮炸起本身都好食,不過有包埋花生醬先係正宗嘅港式西多㗎💁🏻‍♀️!呢個Size啱啱好唔使切,但一份有四大件,份量絕對唔少;好肥好邪惡但又好滿足😋😋!🍽️ 重量級下午茶 $45呢個係一個自選餐,一款肉再配沙律/薯條/半份西多。我哋嗌咗脆炸雞翼(4隻)配沙律。啲雞翼炸得好香口好脆👍🏻,炸粉夠薄,咬落去好Juicy;配埋雜果沙律,真係好好味!🍛吉列芝士豬扒 日式咖喱蛋包飯 $62Search吓玖零有咩招牌嘢食,見到好多人都有嗌蛋包飯,點都要試吓! 賣相真係好靚😍,好大份!個咖喱汁同個蛋都OK,而個吉列豬扒夠脆同乾身,唔會好油膩,好易就切得開👌🏻。留意到佢啲飯係用咗珍珠米整,成個飯更加有口感,誠意之作💛!🍨雪糕紅豆冰 $30 跟餐加$15咋,梗係追加啦!加咗雲呢嗱雪糕,成杯紅豆冰仲濃郁咗好正呀✌🏻!Btw,佢哋晚市仲有秋冬限定嘅煲仔飯、秘製雞煲等等港式風味選擇🇭

🍞一口西多士 $36

一口西多士

🍽️ 重量級下午茶 $45

🍛吉列芝士豬扒 日式咖喱蛋包飯 $62

🍨雪糕紅豆冰 $30
跟餐加$15咋,梗係追加啦!
加咗雲呢嗱雪糕,成杯紅豆冰仲濃郁咗好正呀✌🏻!

Btw,佢哋晚市仲有秋冬限定嘅煲仔飯、秘製雞煲等等港式風味選擇🇭🇰!認真,太多嘢揀,我食個Tea都揀咗好耐!下次嚟要試埋其他茶餐先💪🏻,例如豬扒包同魚柳包,好似樣樣都好正,大家嚟開灣仔修頓附近想搵嘢食,好推介呢間!

2022-12-10
一口西多士
2022-12-02 151 浏览
今日喺灣仔收工,經過見到呢間冰室好搶眼,牆身佈置好多霓虹🌈燈裝飾,色彩繽紛,吸引到我進店食晚餐😋環境乾淨企理,座位舒適。晩市期間,都聽到好多電話叫外賣 煲仔飯😂👍🏻食物質素應該不錯🤭天氣開始轉凍,當然叫個「秋冬限定煲仔飯」🍲北菇滑雞煲仔飯 $78即叫即煲😋需時15~20mins,上枱時,店員會幫你倒醬油,再焗幾分鐘先開蓋食👍🏻一打開蓋,香噴噴熱騰騰。雞件大大舊,好鮮嫰,不乾身😋而且份量多,冬菇好香,飯粒粒分明、還有飯焦,口感層次更豐富。😋雪糕紅豆冰 $30紅豆份量多,不太甜,再加上一個雪糕球,大🈵️足!除咗秋冬限定🍲煲仔飯外、還有供應🐔秘製奇味雞煲、🐔花雕醉雞鍋、🐑羊腩煲、🥘焗飯、🍛日式咖喱蛋包飯,多款選擇!😋

天氣開始轉凍,當然叫個「秋冬限定煲仔飯」
🍲北菇滑雞煲仔飯 $78

雪糕紅豆冰 $30
紅豆份量多,不太甜,再加上一個雪糕球,大🈵️足!

2022-12-02
  • 秋冬限定煲仔飯
話說見到呢間舖裝修唔錯就入左去食,咁我就1200左右入座,叫左野食就1205到,叫左個「蜜椒薯仔牛柳粒飯」價值60蚊,野食用左5分鐘左右就上到比我,熱就唔係好熱,不過暖暖地,野食份量就見人見智,我就岩岩好既🫣咁我食嘢都算快既大概25分左右就食晒,人都開始變多,都已經滿座,咁我就飲埋杯野諗住坐陣啦,個店員黎收走左杯,之後見到我仲坐係到用電話就行黎問我「請問會唔會差唔多?」我知因為出面因為有人等位,所以想趕我走🫠我都知疫情期間小店搵食艱難,但係我覺得作為一個食客,咁樣令人感覺非常之差,明白係想做生意,但係我食得快啫,放飯都想要啲時間休息一下。結果我1233左右就埋左單走左,全程咗半個鐘左右,生意你係有啊,但係咁樣做唔會有回頭客。所以喺度建議大家如果放飯嘅話想好好食餐飯坐下就唔選擇🥲🥲

我知因為出面因為有人等位,所以想趕我走🫠

所以喺度建議大家如果放飯嘅話想好好食餐飯坐下就唔選擇🥲🥲
2022-09-24 211 浏览
玖零冰室灣仔譚臣道29號樹發樓地下C號舖。玖零90冰室,香港以80後,90後形容出生的年份, 而玖零同90後有沒有任何關係呢?以新派裝修的茶餐廳冰室來說, 價錢同食物水準都合理。白為主調予人乾淨舒服, TIFFANY BLUE 牆身上滿是潮語常餐及飯類外, 仲有all day breakfast!吉列魚咖哩蛋飯,個蛋好滑呀,咖哩汁是日式。焗雞扒飯好大盤呀,個蕃茄汁酸甜開胃,有洋蔥同鮮蕃茄肉。飯有炒蛋底。出餐速度比較慢,食得好趕。
玖零冰室
灣仔譚臣道29號樹發樓地下C號舖。

以新派裝修的茶餐廳冰室來說, 價錢同食物水準都合理。

常餐及飯類外, 仲有all day breakfast!

吉列魚咖哩蛋飯,個蛋好滑呀,咖哩汁是日式。

出餐速度比較慢,食得好趕。
譚臣道小店林立,經過見到這間新派冰室,絕白色門面好搶眼,門口仲可以坐低打卡🥰 餐廳環境乾淨企理,室內裝潢時尚,牆身有霓虹燈裝飾,色彩繽紛,適合拍照☺️ 座位寬敞舒適,不設用餐時限,適合朋友或家庭聚會🥂食物款式多,質素不錯,價錢親民,份量正常,好抵食👍🏻 值得一讚 餐廳選用日本米,粒粒分明 口感更佳😋午市二人消費:$150 🫧不設加一費用🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🍛芝士漢堡扒配日式咖哩蛋包飯 ($60)✨ 推薦!流心芝士漢堡扒好好味🤤 蛋包飯亦做得很不錯,半熟蛋皮口感嫩滑,配上煙韌日本米及香甜咖哩🤤 好飽肚,好滿足🍅芝士鮮茄汁雞扒焗飯 ($60)✨ 熱辣辣 新鮮出爐🔥蕃茄鮮味十足,大大塊雞扒,口感夠嫩👍🏻 份量多,炒飯底配上芝士 飽肚感十足𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔🥤西班牙咖啡 (+$15)✨消暑一流😚 雪糕的甜中和了咖啡的苦澀,味道剛剛好🥤奶茶紅豆冰 (+$15)✨好味!嗜甜人士的最愛🥰

午市二人消費:$150 🫧不設加一費用🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅
🍛芝士漢堡扒配日式咖哩蛋包飯 ($60)✨

🍅芝士鮮茄汁雞扒焗飯 ($60)✨

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
🥤西班牙咖啡 (+$15)✨
消暑一流😚 雪糕的甜中和了咖啡的苦澀,味道剛剛好

🥤奶茶紅豆冰 (+$15)✨
好味!嗜甜人士的最愛🥰
2022-09-15 162 浏览
😋😋😋 玖零高質冰室,冰室打破傳統裝修以白色為主打,感覺舒適清新,傳統提升級、環境佈置加咗霓虹燈頗為特別,加添色彩!🎈🎈零全日早餐: 配以西冷牛扒、3.6牛乳炒滑蛋、蜜糖炒菇、紐倫堡香腸、丹麥多士、沙律好豐富都係$72👍🏻👍🏻特濃沙嗲牛肉好好味、濃濃沙爹香味配嫩滑牛肉、要試就要早D,賣完即止😋😋😋店主推介祕制雞扒$60、好Juice、選用珍珠米、啲飯炒得好香口加咗蛋絲非常配合、加埋蕃茄汁、洋蔥再用芝士焗制🥰🥰yummy yummy 🧋奶茶紅豆冰、味道剛好唔太甜、紅豆軟綿綿、值得介紹、好飲!賣相吸引(連隔籬枱客人都要求點飲)呢度仲有黑牛(可樂加朱古力雪糕)白牛(雪碧加雲呢拿雪糕)真係好少見、充滿童年回憶😃😃玖零冰室(灣仔)灣仔譚臣道29號樹發樓地下c舖

玖零冰室(灣仔)
灣仔譚臣道29號樹發樓地下c舖
秘製雞扒
奶茶紅豆
2022-09-15
秘製雞扒
奶茶紅豆
  • 奶茶加紅豆
2022-08-22 224 浏览
好耐冇咁早起身,星期一早左到灣仔,於是就係軒尼詩道附近搵間餐廳食早餐🍳門口睇入去係一間新式既茶餐廳,白色簡潔裝修加牆身好多slogan, 好有香港特色風味☺️早餐叫左飽肚 •粉麵入面既J 同GJ. 意式蕃茄濃湯火腿絲通粉 配3.6牛乳炒滑蛋、丹麥多士G. 特濃沙嗲牛肉麵 配3.6牛乳炒滑蛋、丹麥多士丹麥多士幾特別,充滿香濃牛油味加鬆脆既口感,都幾鬆軟❤️炒蛋都好香牛油味☺️沙嗲牛肉幾濃,麵質正常;意式蕃茄濃湯通粉都充滿左蕃茄味😄

早餐叫左飽肚 •粉麵入面既J 同G

J. 意式蕃茄濃湯火腿絲通粉 配3.6牛乳炒滑蛋、丹麥多士

G. 特濃沙嗲牛肉麵 配3.6牛乳炒滑蛋、丹
麥多士

沙嗲牛肉幾濃,麵質正常;意式蕃茄濃湯通粉都充滿左蕃茄味😄
2022-08-22 153 浏览
冰室以白色為主打,裝修別緻,入面環境用左霓虹燈做佈置,環境企理。我叫黑松露鰻魚炒飯有驚喜,值得一試!🙌🏻另外朋友叫左個日式咖喱芝士漢堡扒蛋包飯都好好食👍🏻👍🏻
我叫黑松露鰻魚炒飯有驚喜,值得一試!🙌🏻
另外朋友叫左個日式咖喱芝士漢堡扒蛋包飯都好好食👍🏻👍🏻
2022-08-21
  • 日式咖喱芝士漢堡扒蛋包飯
  • 黑松露鰻魚炒飯
2022-08-20 136 浏览
一早要係灣仔做野就食個早餐先!附近見到呢間玖零冰室,環境光猛同埋座位望落都幾舒服就試下!!我就叫左個歐陸風情早餐,可以自由配搭,我揀左魚柳拼腸仔餐肉,仲有3.6牛乳炒蛋、粟米同埋丹麥多士!個炒蛋好滑,丹麥多士再搽上牛油更加香成個早餐都非常豐富同滿足!另外早餐食個沙嗲牛肉麵都好正!個沙嗲汁花生味好香,牛肉嫩滑唔會韌,同樣都會配咗丹麥多士同埋牛乳炒滑蛋!早餐都會配埋飲品,整體黎講坐得舒服,食物都唔錯!
一早要係灣仔做野就食個早餐先!

個炒蛋好滑,丹麥多士再搽上牛油更加香
成個早餐都非常豐富同滿足!

另外早餐食個沙嗲牛肉麵都好正!

早餐都會配埋飲品,整體黎講坐得舒服,食物都唔錯!
2022-08-20 81 浏览
今日放假出咗去銅鑼灣做facial,之後就周圍行…行下行下去左灣仔嗰頭😂見tea time時間開始有啲肚餓,就周圍搵嘢食,見呢間個名幾特別就走咗入嚟😉其實佢地門口幾有cafe嘅感覺❤️顏色搭配都好舒服👍又有多個霓虹燈打卡位🫶🏻我哋叫左兩個set lunch蛋包飯🦋芝士吉列豬扒蛋包飯 $60勁耐冇食過吉列豬扒,見到梗係心心眼要試吓啦😉麵包糠入口勁香脆,肉質嫩口,加上爆漿既芝士🤤🤤正呀👍芝士漢堡蛋包飯 $60漢堡扒肉質較實凈,但係入口鬆化,亦有牛味,加上中間夾心嘅芝士,令人一啖一啖瞬間食完!另外不得不提,佢哋跟飯嘅醬汁同蛋包飯都好加分🤤👍📌 玖零冰室 (灣仔)灣仔譚臣道29號樹發樓地下C號舖#清新冰室 #冰室 #文青 #打卡點 #灣仔美食 #美食推介 #teamhappyfoodie #globaleats #foodie #hkblogger #igfoodie #relax

芝士吉列豬扒蛋包飯 $60

芝士漢堡蛋包飯 $60

📌 玖零冰室 (灣仔)
灣仔譚臣道29號樹發樓地下C號舖

2022-08-19
  • 芝士吉列豬扒蛋包飯
  • 芝士漢堡蛋包飯
2022-08-13 129 浏览
近著灣仔修頓球場新開了一間冰室,店內牆身有多個霓虹燈,頗有美感。有特長的午餐時間,由11點供應至7點,也有多款單點的食品,再以優惠價加配飲品。吉列芝士豬扒日式咖喱蛋包飯 - $60金黃酥脆的吉列豬扒好大塊,豬肉好軟腍鬆軟,咬開有半溶化的芝士,帶肉汁及咬口,不油膩;香濃惹味的日式咖喱性質較溫和,咖哩味較重而不辛辣,有薯仔等蔬菜;滑溜的煎蛋剛好覆蓋白飯。芝士漢堡扒日式咖喱蛋包飯 - $60兩塊漢堡扒煎得很香酥,咬開芝士味好濃郁,牛肉汁亦很豐富,保留軟嫩感。黑牛 +$15一大球朱古力雪糕,有著濃厚的可可豆味,同時有一片片冰涼的朱古力,配香甜爽口的可樂,好有口感。鴛鴦紅豆冰 +$15有著咖啡的香味和奶茶的濃滑,加上綿密軟糯的紅豆好香甜。

吉列芝士豬扒日式咖喱蛋包飯

芝士漢堡扒日式咖喱蛋包飯 - $60
黑牛 & 鴛鴦紅豆冰

黑牛 +$15
鴛鴦紅豆冰 +$15

有著咖啡的香味和奶茶的濃滑,加上綿密軟糯的紅豆好香甜。
2022-08-13
午餐
2022-08-06 1609 浏览
好鍾意去譚臣道搵食,皆因那裡小店林立,有齊日式、越式、港式等,甚至連供應菲律賓菜嘅餐廳都有,選擇眾多,而且價錢亦非常經濟。最近又畀我哋發掘到一間新開嘅舒適清新系食肆,店舖取名「玖零冰室」,估計係由一班 90 後嘅年輕人主理。餐廳門面好搶眼,以純白為主調,配以室內嘅霓虹燈裝飾,色彩繽紛,既時尚又有活力,令人耳目一新。先睇下餐牌,食物選擇都幾豐富,有全日早餐、撈麵、常餐,另外亦有芝士焗飯、日式咖喱蛋包飯等,而且最特別嘅就係餐牌標明使用日本米,足見餐廳選料非常講究。我哋點左玖零全日早餐 ($72) 同 一客意式蕃茄濃湯麵。全日早餐用料好豐富,有西冷牛扒、3.6 牛乳炒滑蛋、蜜糖炒菇、紐倫堡香腸、丹麥多士同沙律。薄切牛扒質素唔錯,入口柔軟;滑蛋炒得夠金黃。紐倫堡腸外皮卜卜脆、勁有咬感;丹麥多士鬆化且帶濃濃牛油香,同吃大滿足!至於另一客濃湯麵就揀左豬八戒 ($58),麵底可以自選,有稻庭烏冬、米粉、通粉、意粉或公仔麵可供選擇。蕃茄湯底新鮮熬製,內有粒粒番茄,真材實料。另外仲有大量豚肉片同日式厚切叉燒,豚肉片肥瘦均稱、日式叉燒軟腍有脂香,配上滑溜又富彈性嘅稻庭烏冬,讓人一吃愛上。跟餐飲品點左黑牛
跟餐飲品點左黑牛 (+$12) 同 咖啡紅豆冰 (+$15),黑牛唔係好多地方有供應,朱古力雪糕,再加埋冰凍可樂,真係冇得輸。
近排有人愛上咖啡紅豆冰,幾乎每次出街食飯都點,呢杯嘅咖啡味比較濃,有啲似 espresso,幸好紅豆份量十足,佔了半杯。攪勻一齊飲,紅豆嘅甜味中和左咖啡嘅苦澀,令味道即時平衡返,有驚喜,值得推介。