2022-04-25 179 浏览
🍩🍩🍩🍩🍩近排興冬甩,呢間位於新蒲崗既麵包鋪都推出左爆曬餡既冬甩🤩佢地既冬甩係即叫即炸,當日去既時候有13種口味,例如肉桂蘋果、伯爵茶、奶醬、吉士等等,超吸引!多謝朋友順便幫我買埋💖.冬甩 HKD20/個 HKD110/6個冬甩炸到金黃色,表面沾滿砂糖,裡面每個冬甩都爆曬餡🤤冬甩口感鬆軟得黎帶點咬口,唔錯!不過大家如果驚食唔曬,除非屋企有氣炸鍋,如果唔係唔建議買太多留第二日食,因為砂糖會溶化曬同冬甩口感變到淋曬😢今次買左以下6隻口味,每買3個冬甩就會有個藍色馬戲團造型既紙盒入住🎪如果想加麻糬就要額外加HKD7!奶醬 - 呢個好似食緊夾餅咁又有砂糖又有濃厚既花生醬,超正🥜阿華田 - 唔係好食得出阿華田味,不過裡面有一粒粒唔知係咪米通🤔金沙朱古力 - 呢個真係好似食緊金沙,有d花生粒,鍾意朱古力既人應該幾鍾意呢款🥰芝士 - 個人覺得呢款幾有驚喜幾鍾意,因為裡面既cream cheese係鹹架!士多啤梨醬 - 呢個士多啤梨醬帶少少果肉,不過好甜🍓黑朱古力+麻糬 - 本身鍾意偏苦朱古力既我覺得過甜啦😭本身冬甩有糖如果裡面朱古力用甜度偏低既朱古力中和返會好d🍫麻糬個人覺得唔太抵,得兩小粒唔係好食
🍩🍩🍩🍩🍩

冬甩 HKD20/個 HKD110/6個

士多啤梨醬 - 呢個士多啤梨醬帶少少果肉,不過好甜🍓

黑朱古力+麻糬 - 本身鍾意偏苦朱古力既我覺得過甜啦😭本身冬甩有糖如果裡面朱古力用甜度偏低既朱古力中和返會好d🍫麻糬個人覺得唔太抵,得兩小粒唔係好食到個麻糬既口感💦

朱古力軟心包 HKD11
呢個軟心包好大個!包既表面似墨西哥包,甜甜地,裡面既朱古力忌廉多到必曬出黎,好軟滑,擺入雪櫃雪左一晚忌廉硬都仲係咁滑🍫🤤如果雪冰格應該會變冰心!不過個人認為朱古力味就唔夠重,但呢個價錢都值既~

理想餅店
地址 |
新蒲崗康強街32-34號康強洋樓A座地下7號舖
  • 芝士冬甩
🍩 人氣大熱爆焰炸冬甩-服務欠佳食物味道的本質固然重要,店舖提供的服務態度亦不容忽視。理想餅店近期大熱,假日吸引人龍特意前往,一試店中名物。可是,店員的態度實在欠佳,筆者星期六和友人大概排了15分鐘,終於可以下單,排在我們前一位的客人購買6件冬甩,店員打錯單,只入了5個冬甩,客人對單後表示收錯錢,要求更改,只見店員一面臭臉,讓客人一臉惘然……筆者和朋友都各自購買6個不同口味的冬甩,大家都選購了新口味阿華田,但卻發現我們的阿華田味都被擅自更改成金莎朱古力味🥲 其實店舖售罄其中一款味道,可詢問客人要轉什麼口味,而非自行更改客人訂單,大家都是想試不同款式的味道。如今,筆者和朋友各自都有兩個金莎朱古力味。🥺說回味道,即叫即炸的冬甩基本上味道都不錯,下單後大概等10-15分鐘。當然冬甩味道偏甜亦在所難免,因為冬甩經油炸後會裹上白砂糖,再填滿不同味道的醬。🧀芝士- 有點像乳酪的質感,甜度適中,也是眾款當中甜度較低的一款,讚👍🏻🍫 阿華田- 被消失的味道,淚😢🌱伯爵茶- 淡淡的伯爵茶香感覺清新融合,吃後伯爵茶餘韻會在口腔徘徊,是伯爵茶控必試之選。🍨 吉士- 最喜歡吉士味,香甜度適中,幼滑的吉士醬配上
🍩 人氣大熱爆焰炸冬甩-服務欠佳

🍫 阿華田- 被消失的味道,淚😢

🍨 吉士- 最喜歡吉士味,香甜度適中,幼滑的吉士醬配上質感香軟的冬甩,讓人印象深刻。

🌰金莎朱古力- 榛子香味出眾,榛子醬內的脆脆仍保持香脆口味,但這款實在過甜了,味道可稍作調整。

🍋檸檬蛋黃醬- 富清新檸檬香味,感覺偏酸。

🔸小總結:
如果餅店店主有幸看到這篇食評,望請正視店員服務態度的問題,要明白「花無百日紅的道理」,烘焙師用心製作每一件烘焙品,一心想「省靚招牌」,卻被店員不斷「倒米」,這樣會令客人感到不悅而無下次再回訪的意欲。說實在,店中出品的味道不俗👍🏻,是服務態度大大扣分,還望好好改善。

👅 味道:4/5
💰CP值:3.5/5
🕴🏻服務:2/5
🔰餐廳環境:3.5/5
🍽 餐廳 :理想餅店
🌐地址 : 新蒲崗康強街32-34號康強洋樓A座地下7號舖
2022-04-16
2022-04-19 158 浏览
🥯爆漿炸冬甩🥯💭呢間麵包舖其實之前已經幫襯過好多次..因為佢哋用嘅係靚麵粉..麵包食完唔會好似食風咁..而且價錢仲好抵添..推介▪️芝麻麻糬包▪️🤪最近幾次去成日都見到門口好多人等🤔..原來個個都係喺度等🇩🇪德式炸包🇩🇪..今日終於有幸地比我買到..比完錢大概等10分鐘就有啦..👍🏻👍🏻 [🤭之前好似話要等一個鐘架🤫]同埋最近開始好多人買佢哋嘅卷蛋🍰..仲要扱到👀有花生麻薯味..下次一定要買來試吓💪🏻
🥯爆漿炸冬甩🥯
2022-04-17 162 浏览
📍 新蒲崗 理想餅店[新蒲崗康強街32-34號康強洋樓A座地下7號舖]記得係profile㩒入條link睇下附近有咩好西啊😉是但search下 #新蒲崗美食 都已經見到呢間餅店,近日烘焙狂熱,布丁包、脆皮麻糬、邪惡donut層出不窮,今日就黎試下呢間嘅出品🫰🏻 今次就叫咗朱古力同柯華田炸donut($20/each)+鐵觀音黑糖麻糬鮮忌廉卷($88)👍🏻:炸donut真係做到爆漿,朱古力餡甚至有脆脆增添口感,十分打卡able🤤🤤鐵觀音卷麻糬煙韌,忌廉係完全唔甜但係有茶味,配合埋黑糖麻糬嘅甜度大概係手搖飲品微糖左右,係比較啱大人嘅甜味👌👌👎🏻:話明係人氣餅店,要等真係基本,我今次就等咗大概45分鐘(唔計排隊),而且因為食唔到新鮮炸起嘅炸包,所以基本上成個包都係暖嘅,如果大家介意/想食冰火包就要自己留意,而且個包有d太甜太膩,一次食半個就已經差唔多🥲🥲我個人決定價錢真係有d進取,蛋捲長度同我隻手差唔多就已經$88,cp值唔多高🥲可能係我睇咗某kol嘅片所以對個蛋捲期望有d高,但係現實佢冇好meet到呢個期望,而且d cream好易融,蛋糕體太過實唔夠鬆軟嚟開呢頭可以買下😉😉encore就
記得係profile㩒入條link睇下附近有咩好西啊😉

嚟開呢頭可以買下😉😉encore就未必啦,我覺得試過一次已經ok
2022-04-16 178 浏览
新蒲崗越來越多唔同嘅人氣小店,今日專程同朋友去試新蒲崗嘅人氣冬甩。我哋三人叫咗$110有六個嘅冬甩。叫咗兩個吉士味、一個蘋果肉桂同三個金莎朱古力🍩,全部都係即叫即炸。個人認為金莎朱古力係最好味,滿滿嘅朱古力醬,而且有花生碎粒,再配炸外脆內軟嘅麵包,係最完美嘅配搭至於吉士味,吉士醬唔算太Soft,對比起金莎朱古力就冇太大嘅特別,而且食多兩啖會有啲膩。蘋果玉桂配合冬甩嚟講雖然有啲特別,但個人認為玉桂味唔夠,食起上嚟比起以上兩隻味係稍為遜色,所以可以唔使叫呢個味!

2022-04-15
2022-04-14 161 浏览
近期爆紅嘅麵包店!其實屹立左喺新蒲崗都一段時間可能因為疫情關係,大家都冇啖好食,就唯有喺香港捐窿捐罅搵嘢食。搵到嚟新蒲崗呢個舊區,居然有一間餅店入邊有一啲大家平時好少何會食嘅炸沙翁。真係好好食!原因佢係即叫即整!當日係中午食飯時間,特別多人,所以落單到正式可以拎到熱辣辣嘅炸包中間要等半個鐘。為咗食好西相信大家都唔介意等😛 如果唔想等咁耐就唔好食飯時間嚟啦。好啦講返個沙翁,入邊其實有好多種餡可以揀。我揀咗芝士味,芝味濃,甜度呢就啱啱好!食落去酸酸地其實感覺似Yogurt。如果好似我咁,食完飯去都仲可以成個食得晒!下次試埋其他味再報告
近期爆紅嘅麵包店!

其實屹立左喺新蒲崗都一段時間

可能因為疫情關係,大家都冇啖好食,
就唯有喺香港捐窿捐罅搵嘢食。

真係好好食!
原因佢係即叫即整!

為咗食好西相信大家都唔介意等😛

如果唔想等咁耐就唔好食飯時間嚟啦。

好啦講返個沙翁,
入邊其實有好多種餡可以揀。

我揀咗芝士味,

如果好似我咁,食完飯去都仲可以成個食得晒!

下次試埋其他味再報告
沙翁
沙翁
2022-04-10 285 浏览
今日特登去左新蒲崗食好西,買左三個炸飽,中午去都係排六七個人,買完就等四個字左右,新鮮整俾我地我地買左三個名,分別係黑朱古力,咖啡同肉娃蘋果,朱古力好似屋仔朱古力奶嗰味甘,唔太甜,幾好。咖啡個味都濃,又係唔太甜,奶味就無朱古力個個甘濃,最後就係蘋果,個味道就係麥當勞,不過就比麥當勞有口感,多d 粒粒,無甘爛。最後就好開心買到鐵觀音黑糖麻薯,茶味係有嘅,不過我就覺得淡淡的,個cream 都易溶,但個麻薯就超香黑糖味,好煙韌,好正丫,個蛋糕就好濕潤,好味。
2022-04-09
2022-04-01 733 浏览
🐭 米奇老豬Vol. 175 🐷[理想餅店 Lily’s Bakery]@lily_sbakery 次次去親我嘅愛店窩子(詳細食評可以睇番Vol 154-156)都一定會行入呢間麵包店睇下 🍞因為有好多幾特別嘅韓/台/港式麵包同埋聽講d曲奇酥餅好出名 (利申🤪:無食過,食過嘅朋友可唔可以揮手?)店鋪麻雀雖小 除左麵包櫃同蛋糕櫃之外連個工場都有埋 感覺好似特別新鮮😆.🐖🐖《朱古力花生麻糬蛋卷》🐖🐖💰$66💰作為蛋糕控、花生醬控、麻糬控見到呢個卷蛋真係心心眼 😍 即刻order本身以為佢會喺個蛋糕櫃拎點知佢去左個工場急凍櫃攞心諗:莫非中伏? 個蛋糕同麻糬一定硬骨骨啦 🤮店員話要存放喺冰格食之前2分鐘拎出來解凍雖然心入面有十萬個為什麼 🤯但抱著試伏嘅心態都照跟點知超驚喜❤️‍🔥.➡️ 份量一條卷蛋大概可以切到5片或者想厚d就可以4片 🍰🍰🍰🍰平均每舊卷蛋都只係$15左右比起IG 絕大部分 bakery都平一大截 🤑.➡️ 朱古力蛋糕未解凍就切嘅時候覺得個蛋糕好似好死實咁但等左5分鐘左右 個蛋糕食落又覺得幾濕潤 幾綿密 🐑當然唔會好似戚風蛋糕咁回彈啦朱古力味都幾出 🍫如果多d黑朱古力嘅苦味就更好啦~
🐭 米奇老豬Vol. 175 🐷
[理想餅店 Lily’s Bakery]
@lily_sbakery
都一定會行入呢間麵包店睇下 🍞
因為有好多幾特別嘅韓/台/港式麵包
同埋聽講d曲奇酥餅好出名
(利申🤪:無食過,食過嘅朋友可唔可以揮手?)
店鋪麻雀雖小 除左麵包櫃同蛋糕櫃之外
連個工場都有埋 感覺好似特別新鮮😆
🐖🐖《朱古力花生麻糬蛋卷》🐖🐖
💰$66💰
作為蛋糕控、花生醬控、麻糬控
見到呢個卷蛋真係心心眼 😍 即刻order
但等左5分鐘左右
個蛋糕食落又覺得幾濕潤 幾綿密 🐑
當然唔會好似戚風蛋糕咁回彈啦
朱古力味都幾出 🍫
如果多d黑朱古力嘅苦味就更好啦~
➡️ 麻糬
麻糬就咁單食嘅話糯米香幾明顯
但成個卷蛋食就會比花生味蓋過左~
但口感竟然喺急凍完再解凍之後仲保持到超煙韌 唔黏口
好神奇 🤩
美中不足係麻糬份量比較少
如果可以多多一倍就完美啦 🤪
➡️ 花生忌廉(雪糕?)
唔好睇個cream只係淡啡黃色
聞落同食落嘅花生醬味都幾濃!
(jenjen嘅花生醬cream當然係世一啦)
但呢個忌廉仲有花生粒粒

個忌廉就即刻失色曬
似溶左嘅movenpick雪糕
會有d膩
終於明白店員點解會話要放冰格啦❣️❣️
比起jenjen、happyroller、natsbake
可能會相對失色d ~
但呢個真係贏喺個雪糕口感同個價錢度
一條IG卷蛋可以買4條呢個啵😂
買來過下口癮絕對值得有餘!
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.6/10
服務:N/A
環境:N/A
性價比:✴️ 高 ✴️ (而家IG shop大部分卷蛋都要$200+ 呢間嘅定價真係好佛心)
ENCORE:✅
📍理想餅店📍
📎 新蒲崗康強街32-34號康強洋樓A座地下7號舖🧷
2022-03-31 418 浏览
🍩新浦崗人氣Berliner冰火德式炸麵包 $110 6個~原味、芝士、吉士、綠茶、朱古力、士多啤梨醬、焦糖、特濃咖啡、金沙朱古力、玉桂蘋果、伯爵茶、貓山皇榴槤✨食晏時間已經見人龍,所以食完晏先去排,點知都係咁多人😅,炸麵包餡有好多款選擇,排隊時可以諗下要咩味,先付錢買炸麵包,要等一小時後先有得攞,因為炸包即叫即炸,店內都有其他款式麵包、蛋卷、葡撻等。🍩德式炸麵包最好味係芝士味,其後就係伯爵茶味、綠茶味和特濃咖啡味,炸包好軟淋淋,雖然係炸但唔覺得熱氣,一入口就爆出餡出來🤣,又唔覺得甜👍🏻😋🖼店內空間比較細,麵包種類亦有好多款選擇
🍩新浦崗人氣
Berliner冰火德式炸麵包 $110 6個

🖼店內空間比較細,麵包種類亦有好多款選擇
2022-03-31
70 分钟 (外卖自取)
  • 芝士味德式炸麵包
2022-03-31 191 浏览
🍩新浦崗人氣
Berliner冰火德式炸麵包 $110 6個

🖼店內空間比較細,麵包種類亦有好多款選擇
2022-03-31
  • 芝士味德式炸麵包
2022-03-29 416 浏览
【評測新蒲崗人氣卷蛋 週末人龍排隊人氣店】嚟到新蒲崗理想餅店,炸dount同多種口味嘅卷蛋係呢度嘅名物。 Weekend下就嚟到出面一條長長人龍…講緊係連買麵包都要排入去買,買炸donut嘅話排完入去仲要等多1個鐘…. 果斷放棄donut….咁諗住買條卷蛋..但只有幾種口味..係門口睇岩嘅味全部都冇當日只有 焙茶柚子、焙茶、baileys同原味___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ✨焙茶卷蛋 $88 賣相好普通,卷得有啲粗糙一條大約切到4-5一件裝size 計返係差唔多價錢嘅 但味道方便 老實講 好普通… 不論cream/蛋糕焙茶味唔算濃,海綿蛋糕一般,唔算好鬆軟 但勝在唔太甜,唔會太膩‼️唔係即刻食要放冰格,食再拎出嚟放7分鐘先食,特別在啲cream 會變左類似雪糕嘅口感以為佢每條卷蛋都有麻糬先買黎試下..點知係得cream😵‍💫🫥當場灰左🥲 食完感覺overrated 如果有麻糬口味嘅會想試下,但強烈唔建議weekend特登入去新蒲崗買佢,等donut要等太耐,都要排1x分鐘先入到去買
【評測新蒲崗人氣卷蛋 週末人龍排隊人氣店】

當日只有 焙茶柚子、焙茶、baileys同原味
___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
✨焙茶卷蛋 $88
賣相好普通,卷得有啲粗糙
一條大約切到4-5一件裝size
計返係差唔多價錢嘅

焙茶味卷蛋
2022-03-28 4130 浏览
最近在網上備受美食家推介的麵包店,其招牌即叫即炸冬甩更是媲美星級酒店和過江龍的食店,在行完獅子山後是補充胃口的好選擇。位置:在Mikiki商場的後面,不算偏僻。環境:裝潢與傳統麵包店差不多,真是「禾草冚珍珠」。服務:因為是即時製作,需排隊輪侯。下午茶:冬甩款式很多,一個$20,$110/6個😌,購滿3個就有一個好精美的盒裝外賣帶走。🍩伯爵茶🥲😫唉,這是我喜歡的味道,可惜搶不到手,回到家已被媽媽吃掉😖,唯有下次再買。🍩阿華田😊有點似朱古力🍫味,但外賣到家時已漏出少少醬汁,再翻熱後,內餡是流心狀,味道不錯。🍩吉士😋這是我最喜歡的味道,因為吉士醬真是超豐富,一咬就爆醬了,味道亦不會過甜,很滿足。🍩玉桂🍎蘋果😊勝於某快餐店的蘋果批的餡,不會過甜,玉桂味較濃。🍩奶醬😅這是最不喜歡,因為花生醬太多太膩了,好像生吃花生醬,應拌煉奶的份量過少,不值得試。鐵觀音黑糖麻糬鮮忌廉卷🍰$88巨型卷蛋亦是店舖另一招牌,雖然體積大,但長度較普遍短,可以厚切四片。外層是普通蛋糕,有鬆軟的質感,內裏的奶油經過一晚的雪櫃,在第二日的室溫幾分鐘下溶化,🤨有點兒嬉,不知道是雪櫃不夠冷,或是奶油太化學了,味道只勝在完全不甜,

位置:在Mikiki商場的後面,不算偏僻。

環境:裝潢與傳統麵包店差不多,真是「禾草冚珍珠」。

服務:因為是即時製作,需排隊輪侯。

下午茶:

🍩伯爵茶🥲

🍩阿華田😊

🍩吉士😋

🍩玉桂🍎蘋果😊
勝於某快餐店的蘋果批的餡,不會過甜,玉桂味較濃。

🍩奶醬😅

鐵觀音黑糖麻糬鮮忌廉卷🍰$88

內裏的奶油經過一晚的雪櫃,在第二日的室溫幾分鐘下溶化,🤨有點兒嬉,不知道是雪櫃不夠冷,或是奶油太化學了,味道只勝在完全不甜,充滿鐵觀音茶香,甘香而不膩。當中畫龍點睛之作是🥰黑糖麻糬,實在口感太棒了,即使雪了一晚,依然保持軟韌的口感,麻糬的品質仲好過忌廉卷。
2022-03-20
15 分钟 (外卖自取)
  • 冬甩
2022-03-26 778 浏览
位於新蒲崗的「理想餅店」極受街坊和跨區食客的喜歡‼️😙▫️小店的麵包款式多、卷蛋口味多(而且超便宜)、ᴅᴏɴᴜᴛ選擇也不少‼️👍🏻👍🏻 這次買了2盒ᴅᴏɴᴜᴛ🍩 付款後大概等了𝟭𝟬分鐘新鮮炸好的ᴅᴏɴᴜᴛ便到手了‼️🤗▫️❥$𝟭𝟭𝟬 𝟲ᴘᴄꜱ 🍩口感Q彈‼️👅 胖乎乎的外型很討喜‼️💕 一掰開,內餡便迫不及待地一湧而出‼️🤤☟ ☟ ☟ ☟ ☟☐原味👅:裹上白砂糖,甜甜的不算特別☐抹茶🍵:抹茶香濃帶回甘,會回購⍢⍢☐芝士🧀:一點都不膩,反而有點像ʏᴏɢᴜʀᴛ🥤很驚喜的味道,好吃⍢⍢☐朱古力🍫:不會太甜,也好吃⍢⍢☐特濃咖啡☕️:濃濃的真的像喝咖啡般,喜歡⍢⍢
位於新蒲崗的「理想餅店」極受街坊和跨區食客的喜歡‼️😙
▫️
▫️
❥$𝟭𝟭𝟬 𝟲ᴘᴄꜱ 🍩
☟ ☟ ☟ ☟ ☟
☐原味👅:裹上白砂糖,甜甜的不算特別
☐抹茶🍵:抹茶香濃帶回甘,會回購⍢⍢
☐朱古力🍫:不會太甜,也好吃⍢⍢
☐特濃咖啡☕️:濃濃的真的像喝咖啡般,喜歡⍢⍢
外卖自取
2022-03-26 518 浏览
🍫🥜朱古力花生麻糬卷蛋(HK$66/條)第一次吃花生味道的卷蛋,🥜花生忌廉味濃,有碎碎花生粒,入口有雪沙的忌廉口感,麻薯十分軟熟煙韌,有米味⚪️,配上🍫朱古力味卷蛋,鹹鹹甜甜,味道好特別,有驚喜🤩。
🍫🥜朱古力花生麻糬卷蛋
🍫🥜朱古力花生麻糬卷蛋(HK$66/條)
🍫🥜朱古力花生麻糬卷蛋
2022-03-25 474 浏览
打手廣告何其多。不明為何可以有這麼多好評,奇怪。去開新蒲崗食午餐,記得之前在廣告上見過呢間舖頭有日式卷蛋賣,評語好像不錯,所以就去試一試,點知中伏。這次我買了焙茶卷蛋,卷蛋只得死甜,完全沒有茶味,而且個卷蛋蛋糕很硬不鬆軟同得乾。搞咁多嘢扮日式,做不到之餘仲比普通瑞士卷還差,搞到不倫不類,瑞士卷起碼有蛋香,但這個完全只有甜。另外,店員黑面(戴咗口罩都見到),問多兩句嘢都極之唔耐煩唔想答。食物唔好食態度惡劣,唔會再幫襯。
打手廣告何其多。不明為何可以有這麼多好評,奇怪。

食物唔好食態度惡劣,唔會再幫襯。