2022-03-20
最近,新蒲崗有間餅店非常之受歡迎,當中佢嘅「德式炸包」更係人氣之作🔥今日我就一試佢係唔係咁把炮啦~哈哈哈哈哈~ (武俠小說笑聲)嗱~認真先😌 哩間餅店呢就叫「理想餅店」,地點其實就係Mikiki後面,都唔算難搵嘅,雖然佢地開6:30但留意返如果你想食炸包就12點先開始有得賣嘅🤓 同埋佢哋係即叫即炸,所以要等大概10-15分鐘😌視乎返嗰日多唔多人啦~咁點解叫冰火?頭先講咗佢哋係即叫即炸,而佢哋嘅cream係凍嘅,所以就做到外熱內凍嘅效果啦🥰另外如果想口感再豐富啲,可以加$7加手工麻糬,煙煙韌韌咁都好吸引㗎🥰佢地有好多款味揀,不過晏去就可能會賣哂,上次我朋友就買唔到吉士味🥲由於我一早就去到,所以可以試好多隻味🥰🍩 黑朱古力味哩知朱古力味同我食朱古力忌廉賓果個朱古力味係一樣,不過就更濃更滑🍩 焦糖味有焦糖味,但未算好突出,要搭真啲是食到果味🍩 吉士味奶味香濃,但相比之下係最普通一個🍩 咖啡味係Chelsea 明治咖啡糖嘅味道,好有回憶啊🥰🍩 金沙朱古力香滑嘅棒子醬配上香脆杏仁口感,同食緊金莎一樣🍩玉桂蘋果佢哩個蘋果味係同某快餐店嘅蘋果批係一模一樣😂 係經典嘅味道而且每一粒炸包都比滿滿嘅糖包住
🍩 黑朱古力味
🍩 焦糖味
有焦糖味,但未算好突出,要搭真啲是食到果味
🍩 吉士味
奶味香濃,但相比之下係最普通一個
🍩 咖啡味
係Chelsea 明治咖啡糖嘅味道,好有回憶啊🥰
🍩 金沙朱古力
香滑嘅棒子醬配上香脆杏仁口感,同食緊金莎一樣
🍩玉桂蘋果
佢哩個蘋果味係同某快餐店嘅蘋果批係一模一樣😂 係經典嘅味道
而且每一粒炸包都比滿滿嘅糖包住,好開心好幸福啊🥰
好值得讚嘅地方有兩個
1️⃣佢哋嘅cream真係好香好滑,每個味都做到一樣嘅效果,絕對係專業👍🏻大師級
2️⃣佢哋嘅炸包外層脆,入面鬆軟,同時好有咬口好結實,而且個包都好重手👍🏻真正真材實料
價錢方面$20一個,$110/6個😌滿3個就有一個好精美嘅盒仔裝住😌
下次要試吓奶醬同埋阿華田味先🥰