九龍城一向俾我既感覺都係比較老舊D. 好多食肆都好味, 但係係愛屋及烏既條件下, 愛佢既美味同樣都要接受佢哋既環境! 所以當我個FRD話我知九龍城有間裝修好靚既甜品店既時候我都不抱太多既期望. 不過黎到見到果然係好得, 紅橙既設計其實有少少刺眼, over 左少少. 不過好彩佢係開微燈, 最多都係人人塊面有都紅卜卜咁, 健康膚色... haha. 其他decoration都幾有心思的呀... 我哋去到既時候時候尚早, 除左我哋之外只有一枱客, 所以全場既位都任我揀黎坐. 最後我揀左係vip房出面嗰個cone位, 因為嗰個位置正正上面吊左粒星星, 好有聖誔feel.餐牌上面有好多都好似ok, 見到隔離枱既飲品又好似幾好, 但係行入黎經過個cake 櫃 d cake又好鬼吸引. 最後諗左好耐, 又係短髮boylish打扮既waitress既suggestion幫助下揀左:甜之迷西式併盤 $53 - 一個有3款mini size既甜品, 一次過滿足我3個願望藍莓芝士餅, 南瓜批, 蘋果卷以上既蛋糕, 水果味道既還原道好高. 食落口既時候唔會食到好重既糖味. 藍莓同南瓜本來既甜度就唔高. 好多

藍莓芝士餅, 南瓜批, 蘋果卷
以上既蛋糕, 水果味道既還原道好高. 食落口既時候唔會食到好重既糖味. 藍莓同南瓜本來既甜度就唔高. 好多舖頭會落好多糖令佢哋變得好甜. 係呢度唔會食到~~~ 但係佢哋蛋糕既餅底或者外面包住佢哋嗰層酥都偏簿, 如果可以厚番d好好多.
合桃甘荀蛋糕 (正常SIZE): 好少地方有得食, 糖霜好甜, 不過正宗既就係咁甜. 蛋糕口感厚實. GOOD!!
咖啡仔 (送): 呢個送既就麻麻地. 咖啡味唔夠濃, 我食到好大陣奶味only. 不過口感幾Q. 但係因為味道麻麻, 食完一啖唔會想再食!

同埋..... 呢到真係唔上水... 食完個口甜甜地想飲啖水都無....
下午茶
2009-12-16 20 浏览
吃完Tony Wong大家只飽了三成,甜胃仍然盛開,當然要另覓甜品下場。難得一訪龍城,記得此店的評語也不錯,又來了掃場! 甜之迷位於九龍城廣2/F,位置較入不算易找,所以雖見場內較清靜,也不以為然,就此遇上滑鐵盧了...其實此店環境不錯,射燈設計令甜品看來特別精緻,同時銀色餐具也夠醒目,而最特別要數VIP房,典雅華貴有如高級中菜廳;而甜品選擇齊中西式於一身,十分豐富,可惜味道實在一般,質素同小樽甜品屋差不多,甚至更差: 芒果布甸($15->0)-食友特意找來兩張coupon,食滿$50可享一份,味道正常。 咖啡仔($16->0)-又是用coupon換的,可這個外表可愛的咖啡仔,難食度竟高達十級滿分,大家千萬不要浪費金錢與胃納,何必徒然傷感回憶!!  木槺布甸($19)-同小樽的出品一模一樣,其香甜豆味、細滑動L的質感,都算得人心,不過二度嘗試的我已覺得有點悶了。  西式自選甜品拼盤($53)-可在9款甜品中選3款,當然份量減半。先講炸雪糕,炸漿層十分厚,無論賣相或味道都似吉列多過甜品,感覺油膩麻麻地;然後焦糖燉蛋的香與滑得到部分食友認同,但吃過好的出品如雪山咖啡,我認為

西式自選甜品拼盤($53)-可在9款甜品中選3款,當然份量減半。先講炸雪糕,炸漿層十分厚,無論賣相或味道都似吉列多過甜品,感覺油膩麻麻地;然後焦糖燉蛋的香與滑得到部分食友認同,但吃過好的出品如雪山咖啡,我認為這只是普通水準;最後是起初嫌細的Blueberry cheesecake,同樣是藍莓芝士餅,味道比上場Tony Wong差太遠了,大家都是一啖起兩啖止,原來份量細也不是件壞事!

流心朱古力湯圓配玫瑰甘露($20)-一如其名,湯圓咬開後有朱古力流心,我的那粒更有噴射餡,不過朱古力味實在並不香濃,而且湯圓皮質感乾裂,似是擺放很久之作,那碗玫瑰露又有怪味,只可說水準比小樽的出品要差!

心太軟($33)-萬眾期待的心太軟一上場,就令甜魔吃驚了,怎麼份量如此細小?香味也不對勁,果然切開雖有流心,但流醬並無香濃朱古力味,反是咸咸的,想必是用了鹽味牛油所致,總之味道令甜魔失望死了....

朱古力流心疏乎厘($35)-疏乎厘口感輕柔,味道正常,中間位置確有不少流心朱古力醬,是個幾富創意的甜品,不過大家都嫌朱古力醬一味甜膩,絕不是店方所宣稱的香濃valrhona口味...酒店級甜品?算吧啦。

雪糕批($30)-因為漏單所以最後才上。我估用的只是牛記雪糕,奶味與朱古力味都不濃,而且雪得有點過凍;由於口味簡單又正常,加上朱古力醬調劑,在一眾質素參差的甜品中,已算較可取的了!

還有些想試的項目,但事至如此大伙兒都決定止蝕離場,改去皇室再吃。而事後再想了想,抱平常日吃其實未必會失望至斯,是晚一眾甜魔在品嚐超班Tony Wong甜品後,再嘗甜之迷,相比之下感覺定更失落。在此奉勸一句:大家不要學我們呀!

更多相可見:http://www.facebook.com/album.php?aid=125433&id=625718234
超難食咖啡仔
2009-12-09
較可取雪糕批
  • 雪糕批
2009-12-15 3 浏览
心太軟真係好似下面位朋友仔咁講,細到哂咀囉。總好意思收人$33最衰冇影相, 唔係可以比各位網友睇下有幾細。味道就一般了, 不是太特別。佢同長洲的師妹甜品真係冇得比。人地都唔洗$30, 不過就已經係超大份木糠布甸呢個都係一般貨仔,絕對唔值$19PS: 不過佢其中可取的地方係有特立的房, 一大班朋友食下野,傾下計都好好的。
心太軟
真係好似下面位朋友仔咁講,細到哂咀囉。總好意思收人$33
最衰冇影相, 唔係可以比各位網友睇下有幾細。
味道就一般了, 不是太特別。

木糠布甸
呢個都係一般貨仔,絕對唔值$19

2009-12-12
$25 (其他)
2009-12-13 6 浏览
食完晚飯後, 小妹就經過呢間嘢,見到個環境好似幾得,就入佐去試下,坐低冇耐,店員好快就擺低餐牌,Good AR,原來有好多甜品款式,不過我鍾情於芝士餅同心太軟多D,所以就ORDER佐,講真我第一次食到咁軟嘅芝士餅,((完全沒有口感)),口感食落有D怪,好滑口,肯定好肥,有膽固醇的人不要吃,一定會超標,至於心太軟,完全唔得,一刀切開,只見得個蛋糕殼,完全食唔流出黎嘅朱古力漿,之後就停手無再食啦,我表應想叫再外賣,但見D餅款好似好OUT,仲要個蛋糕好普通兼唔靚,美心&聖安娜都不如,所以就打算去Patisserie買餅,貴就貴佐d,但超有水準,好味,GOOD AR。
,原來有好多甜品款式,不過我鍾情於芝士餅同心太軟多D
2009-12-12
$40 (宵夜)
(非会员)
2009-12-09 4 浏览
食完飯黎食過甜品, 一見有心太軟即點~!等左陣就黎到, 個蛋糕'"精美"到哩....只係比一個乒乓球大小小...跟上的雪糕球, 應該係連牛奶公司級數都冇的, 但同樣只係乒乓球的大小.一吉落個蛋糕度, d漿係甘流, 心唸, 正woh...點知, 朋友一睇, 原來個蛋糕係冇底既!!!!!!!!!! 有如一舊蛋糕殼載滿朱古力漿, 難怪d漿如此洶湧. 這個心太軟製法, 確實令我"大開眼界".d漿的味道有如超市現成的平價朱古力醬, 蛋糕就冇乜特別.整體來說, 它是我食過甘多間有級數的甜品店, 最"特別"最不能接受的心太軟: 味道/質數唔得; 價錢盛惠$33再加一; 服務亦都冇, 水都冇杯 =O, 食左兩個心太軟埋單total$73, 食滿$50有pudding送,侍應絕口不提, 確實不知那服務費的意義, 莫非就是那還不錯的環境....?! 之前食評所提及的好處一一欠奉, 唔通已經變左質? 定還是我地唔好彩.....?!九龍城那麼多甜品店, 環境可能冇佢甘舒適, 但會盡量避免入黎再"見識見識".
食完飯黎食過甜品, 一見有心太軟即點~!

d漿的味道有如超市現成的平價朱古力醬, 蛋糕就冇乜特別.

2009-12-08
2009-12-08 5 浏览
聽聞九龍城是一個迷你美食天堂,我都好同意。想不到走到九龍城廣場,會有這間如此雅緻的甜品店,剛巧我點了這個名為金湯冰翅,都是蠻有心思之作。可惜現在正值冬季,若果是夏天來吃,一定滋潤非常。所謂的金湯,其實是以南瓜打成汁,再配上日本店可以買得到的外表類似珊瑚草的透明食品,但惟冰翅本身口感欠奉,若果換上清心丸就好得多。另外,坐在我隔離桌的男人,剛巧點了一杯花茶,香氣芬芳,可惜我當時正在吃冷冷的甜品,否則我也有意欲點下一杯花草。不可不提的是,這間店舖面積很大,還見到有房間,方便有一大夥人前往吃糖水,甚至喝茶聊天。
聽聞九龍城是一個迷你美食天堂,我都好同意。
想不到走到九龍城廣場,會有這間如此雅緻的甜品店,
剛巧我點了這個名為金湯冰翅,都是蠻有心思之作。
可惜現在正值冬季,若果是夏天來吃,一定滋潤非常。
所謂的金湯,其實是以南瓜打成汁,
再配上日本店可以買得到的外表類似珊瑚草的透明食品,
但惟冰翅本身口感欠奉,若果換上清心丸就好得多。

另外,坐在我隔離桌的男人,剛巧點了一杯花茶,
香氣芬芳,可惜我當時正在吃冷冷的甜品
否則我也有意欲點下一杯花草。

不可不提的是,這間店舖面積很大,還見到有房間,
方便有一大夥人前往吃糖水,甚至喝茶聊天。
金湯冰翅
2009-12-04
$30 (其他)
金湯冰翅
2009-12-07 2 浏览
身為學生 , 梗係放學成日周圍去由於本人學校係何文田 , 行去九龍城都唔算遠KCP 的確係聚腳點近排,開左間新既甜品店HAHA~係朋友介紹既..話好正又抵食梗係去試下一望到鋪面,心諗:甘靚既鋪頭會唔會平阿..ORZ..我普通學生仔甘心諗死就死啦 難得KCP開左間新野一入到去,服務員非常非常好態度一坐低,即刻有杯水比左我地先之後可能認得我個FD,又見到我第一次黎就慢慢介紹有咩好食其實一睇到D野食唔算係非常特別,但絕對符合大眾口味,而且價錢合理 ,環境又一流!!第一次去,點左個Tiramisu cup~我自己唔太鐘意重酒味/偏重咖啡味,但係佢又岩岩好wo!重要只係21蚊!講樣搞笑野比大家聽 我傾計傾得興起 一大力索個鼻d咖啡粉索哂入個鼻到 實在超級樣衰當我食完呢次之後,我同班同學/朋友已經成日去,變埋熟客 哈哈之後重試過 芒果腸粉 朱古力雪糕批 芒果pudding 芝士梳乎里 豆腐木康布甸 Dun蛋其實重有 我自己都唔記得啦 haha不得不提係服務!有一個短頭髮既女經理,非常好態度及服務,而且非常好傾我地成日同佢有講有笑佢好傾,但唔係果D會長氣又黑人憎既多嗲其他侍應都好溫柔同斯文,而且態度
身為學生 , 梗係放學成日周圍去

由於本人學校係何文田 , 行去九龍城都唔算遠
KCP 的確係聚腳點
近排,開左間新既甜品
HAHA~係朋友介紹既..話好正又抵食
梗係去試下
甘心諗死就死啦 難得KCP開左間新野
一入到去,服務員非常非常好態度
一坐低,即刻有杯水比左我地先
之後可能認得我個FD,又見到我第一次黎
就慢慢介紹有咩好食
其實一睇到D野食唔算係非常特別,但絕對符合大眾口味,
而且價錢合理 ,環境又一流!!
第一次去,點左個Tiramisu cup~
講樣搞笑野比大家聽 我傾計傾得興起 一大力索個鼻
d咖啡粉索哂入個鼻到 實在超級樣衰
之後重試過
其實重有 我自己都唔記得啦 haha

不得不提係服務!
有一個短頭髮既女經理,非常好態度及服務,而且非常好傾
我地成日同佢有講有笑
佢好傾,但唔係果D會長氣又黑人憎既多嗲
其他侍應都好溫柔同斯文,而且態度好好 GREAT!

入去之前記得係門口拎張coupon!惠顧滿$50,送咖啡仔/芒果布甸一客

你會發現係平民世界入面既高級野
芝士梳乎里
木康豆腐布甸
Tiramisu Cup
Dun 蛋
芒果布甸
$40 (其他)
芝士梳乎里
木康豆腐布甸
Tiramisu Cup
Dun 蛋
  • Tiramisu cup
  • 豆腐木康布甸
邊度有好味又有特色果d甜品屋我都幾乎去過,唔係同人迫餐死,搭枱咩都有, 九龍城我成日都去,果度想搵咩食都有,泊車泊係九龍城廣場就最方便,依間甜之迷最吸引我唔止係舒適ge環境,同friend傾計一流, 通常環境正, 一係好貴,一係好難食, 佢地ge選擇很多,我去過3次,都未食哂全部款式, 店長推介左我有幾款,真係好得,一定要介紹比大家..榴槤腸粉-外層的腸粉皮店長話係類似苟藥來造,食落去滑dodo,裡面的榴槤超甘香,榴槤迷一定要試!心太軟-係我食過的心太軟中最好味的, 旁邊有個vanila雪糕,配搭很好,心太軟外層又脆又暖,一篤開裡面d朱古力流出來,我都未試過竟然會食哂d朱古力槳,我估佢地用靚朱古力,味道特別濃郁木槺豆腐布丁-豆腐味很香,唔會很'漏',而且很滑,唔係雪到好實果種藍莓cheesecake-芝士味夠濃,唔係xx家果d 海棉狀,又唔係好硬好種,鬆軟度剛好,我仲打包左一件回家嘆最不得了係佢D COFFEE都好得,飲下野傾下計係近來最好hea的地點,有樣野抵讚係店員服務一流, 很掂!

2009-11-07
$50 (其他)
  • 榴槤腸粉
2009-11-26 4 浏览
去了同一間甜品店兩次, 因為那兒的地方又大又舒服, 價錢合理, 甜品選擇多. 可能由於是新開張, 客人十分少. 在星期四晚上去光顧, 過千呎的店舖之中, 只有我和朋友的一桌子三個客人. 到了星期日晚上, 客人多了一些, 不過仍然只有數桌子客人. 因此, 當我和十多位朋友到達時, 店員竟然自動給VIP房予我們, 不用另外加費用. 以下是一小部份的甜品:木槺豆腐布丁, 很有豆腐味及幼滑甘荀芝士蛋糕及楊枝甘露. 那蛋糕好有質感, 楊枝甘露材料十足.好特別的朱古力湯圓玫瑰甘露. 湯圓內的朱古力好creamy, 那糖水有玫瑰清香炸雪糕球, 外熱內冷, 外脆內軟, 好特別."旋轉樂園". 那個容器可以旋轉, 有六個長形小杯子, 放了三種流質甜品. 好味道又有趣, 最有驚喜!其他的甜品亦不錯, 價錢由十多元至三十多元.

以下是一小部份的甜品:

木槺豆腐布丁, 很有豆腐味及幼滑
炸雪糕球, 外熱內冷, 外脆內軟, 好特別.

其他的甜品亦不錯, 價錢由十多元至三十多元.
其他
  • 旋轉樂園
  • 朱古力湯圓玫瑰甘露
2009-11-23 11 浏览
今日試咗兩款甜品 :心太軟 : 蛋糕外皮有少少脆, 內裡有熱騰騰的朱古力流心. 朱古力漿味道很濃, 應該用了靚朱古力. 份量不太大, 恰到好處而不會太膩. 加埋雲呢拿雪糕, 好正! 雪糕球底有一片薄薄的花花蛋糕墊著, 好精美.蘋果酥 + 雪糕 : 這個普普通通, 因酥皮不夠脆, 內涵 (蘋果片) 亦不夠熱. 雲尼拿汁好香, 只是微暖, 不夠甜, 幸好有雪糕搭夠,一定要加埋雪糕先至好味. 食滿50元有芒果布甸 / 咖啡仔送. 我地揀咗咖啡仔, 即是咖啡啫喱, 味道幾好!服務值得一讚, 短髪女侍應很有禮貌.環境方面, 坐得好舒服, 好啱三五知己食完飯, 揾個地方食甜品傾下計. 時尚裝修, 門口仲有 bar 枱, 有獨立電視添....下次想試下木糠布甸, creme brulee, 或者三合人的拚盆
今日試咗兩款甜品 :

雪糕球底有一片薄薄的花花蛋糕墊著, 好精美.

服務值得一讚, 短髪女侍應很有禮貌.

2009-11-22
  • 心太軟
和友人落九龍城吃午飯, 其實主要目的是來這裡吃甜品~~~之前看過食評, 都說這裡好吃之餘又經濟實惠, 所以心郁郁想來試一下~ 一試之下, 才發覺試一下是不夠的(已經上癮XD),要再來試多幾次, 想每款甜品都試一遍(有榴槤的除外)~~~流心朱古力湯丸配玫瑰甘露 --一咬落口, 朱古力便湧出來~~~味道配上玫瑰甘露剛剛好~~木槺豆腐布甸 --滑溜不在話下, 豆腐味很香~不會膩, 吃多個都可以~(笑)環境寬敞時尚, bar枱還有小電視?! 正~掛住吃完全忘記影相~~哈哈~~

環境寬敞時尚, bar枱還有小電視?! 正~

掛住吃完全忘記影相~~哈哈~~
2009-11-13
  • 流心朱古力湯丸配玫瑰甘露
  • 木槺豆腐布甸
2K
8-11-2009食麵打底後, 嚟到九龍城廣場的新店試試佢的西式甜品.「甜之迷西式併盤」($53): out of 好多款可自選 3 款, 我哋就要了 New York cheesecake, creme brulee 及炸雪糕... 焗製的 New York cheesecake 質地似 chiffon cake 多 d (!), 食落芝味夠, 帶少少酸 (sour cream?), 感覺輕盈, 不過唔算好好食; creme brulee 就做得幾好, 面頭焦糖脆薄香甜, 下面的 custard 就十分滑溜, 帶 vanilla 香蛋香, 不比(當年的)「小店」 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1885193) 差呢 炸(芒果)雪糕賣相勁似炸蝦餅 xD, 不過呢個幾驚喜 -- batter 薄薄一層, 炸得鬆脆又唔會食到成口粉的感覺, 雪糕夠晒凍, 炸完後完全無溶 / 想溶的「意欲」, 但又唔會過硬, 芒果味亦算自然, 不錯喎 流心朱古力湯丸配玫瑰甘露 ($20):「玫瑰甘露」係帶淡
8-11-2009

食麵打底後, 嚟到九龍城廣場的新店試試佢的西式甜品.

流心朱古力湯丸配玫瑰甘露 ($20):「玫瑰甘露」係帶淡淡花香的糖水, 不過甜度稍高; 朱古力湯丸夠流心, 甜度剛好, 朱古力味亦比想像中濃郁, 貨色不錯喎.

心太軟配雪糕 ($33): 夠熱, 蛋糕焗得有點脆口, 朱古力味香濃; 流心度夠, 朱古力漿味道一樣香濃, 甜度 ok; 配上同炸雪糕一樣咁凍, 一般香但幾滑的呍呢嗱雪糕, 加上我阿媽又喺度, 清碟當然無問題.

見好似唔多夠喉, 追加了一份要等 20 分鐘的即叫即焗原味梳乎里 ($34): 發到好高好大
, 蛋白 fluffy 輕巧, 不過感覺較單調, 而且好甜, 我都係鍾意 lunch 食嗰間的出品多 d.

食物不錯, 環境裝修就十分 young 又型格, 似 lounge 多過 restaurant! 店員們禮貌又幾友善, 服務亦不錯.

連加一每人約 $50, 唔平, 但物有所值的. 好嘢, 「小店」以外又多個有水準的甜品落腳點, 下次試試「港式」/ 中式的睇吓又如何?
petit "three"? 哈哈
賣相勁似炸蝦餅
中皮西心
呢粒係最唔流心嗰粒...
指定動作
阿媽話「steakhouse 嗰個好食 d」, 俾佢激死 -_-
唔多梳乎的梳乎里
你相信呢度係九龍城嗎?
2009-11-08
$50 (其他)
petit "three"? 哈哈
賣相勁似炸蝦餅
中皮西心
呢粒係最唔流心嗰粒...
指定動作
唔多梳乎的梳乎里
你相信呢度係九龍城嗎?
  • 心太軟配雪糕
  • 流心朱古力湯丸
  • creme brulee
  • 炸雪糕
2009-11-08 8 浏览
新潮的裝潢, 開揚的門口, 吸引的飾櫃, 寬闊的座位, 舒服的環境, 良好的服務, 以上各種的原因是值得推介。 另一特別是甜品店竟然有VIP房真是細心。木槺豆腐有甸 : 上桌的外觀已吸引, 布甸軟硬度適中, 豆腐味濃, 紅色的裝飾是軟糖, 幾得意。旋轉樂園 : 一次滿足我貪心的念頭, 有齊三種味道的飲品, 楊枝金露、火龍石榴露和草莓汁。楊枝金露面有柚子肉, 內裡混了西米和芒果粒 味道不錯, 火龍石榴露是石榴汁面加上火龍果肉, 草莓汁是士多啤梨汁面上加有士多啤梨肉, 正。這間甜品店必定加入翻食名單內。
這間甜品店必定加入翻食名單內。
VIP房
木槺豆腐布甸
旋轉樂園
2009-11-07
木槺豆腐布甸
旋轉樂園
  • 木槺豆腐有甸
2009-11-02 27 浏览
之前看飲食雜誌報導九龍城廣場開了一間新甜品店,本來甜品店新開張不會是什麽話題,不足夠製造太多迴響,但是生意人的頭腦往往就是想一些以前沒有人做過的事情才會令人留意,的確根據我所親身體會,此甜品店頗有賣點。當您行經門口之時您會以為是一間酒吧,還是那種高級酒吧的格局,因為門口有一排吧枱上面有獨立的LCD電視,加上吧台的裝修非常Trendy,紅色的裝修背景配以銀色的吧台,非常有一種迷幻的感覺,令人感覺很新穎。但是有人會問會否因為走高級路線就會很貴呢?相信所有相香港人一定懂得的等價交換理論,要有那樣好的裝修一定會把成本轉嫁消費者,不過此擔憂最後被打破,甜品不會因為那樣而以超貴價格定價,唯一跟一般市場上的甜品店有所分別得是她們有收加一服務費,但是同樣地她們的侍應服務絕對值得支付區區的加一服務費。我們眼見甜品種類不是很多,一般市面上有的西米露和榴槤Pancake之外,驚喜的是多了一些像木糠布甸和Souffle梭芙厘之類的高檔甜品,但是價錢也不是天價那種,也許一般人喜歡吃甜品的也想偶爾放任一下自己。甜品的魔力也許不是以價錢來絕對衡量的。我們只有兩把口,所以只可以試試兩種甜品,木糠布甸(19元)和芒果柚

我們只有兩把口,所以只可以試試兩種甜品,木糠布甸(19元)和芒果柚子果凍(21元)。

單看賣相已經食指大動,而我最喜歡木糠布甸那種不太甜的感覺,很清新。芒果果凍上柚子和芒果配合又是另一種清新的甜品感受。

值得一提的是裝修以外,所有容器也是經過細心精選的,您會像置身一個美術館一樣可以去欣賞所有餐具,而且我們所坐的卡座也像極五星級酒店餐廳的陳設,數十元價錢換來的不單單是甜品帶來的快樂,應該是高於金錢上的等值,我們也相信香港甜品店的發展路線也會向高級路線邁進,未來的甜品店不應該只停留在飯後一碗紅綠豆沙的感覺。
芒果柚子果凍
精緻的餐具
2009-11-01
$20 (其他)
芒果柚子果凍
精緻的餐具
2009-10-19 16 浏览
星期日晚,,食飽飯無咩做,,就行去試下哩間新開ge甜品店!!1行4人,,叫左好多野食 (對於岩岩食飽黎講!)可能星期日關係,,7點幾8點去到,,唔太多人..環境好舒服!!待應哥哥都好用心介紹我地食咩甜品,,係咩成份等等..又問我地意見!servics唔錯架!!講下食物..朱古力雪糕批!!!好食到不得了,,,中間又有d朱古力咬下,,正!!又叫左個拼盆<<<其實佢有個好靚ge名..不過我唔記得左!合桃甘筍蛋糕,,第2度食唔到ga,好健康ge 1個蛋糕!!當然味道唔錯啦!!法式燉蛋,,好有驚喜,估佢唔到咁好食!!個蛋好creamy!!食過咁多次,,哩間我最鐘意!!blueberrychees cake..好味!好味!有都會海逸酒店個間咁好食,,個cake唔會好實,,不黏口..食得好舒服好輕鬆!!!!榴槤腸粉,,好食到不得了!!!勁香榴槤味!!鐘意食榴槤ge 1定愛上佢,,旋轉樂園!我最愛火龍果加石榴..好好飲!!好清香!*雜果撈河! 都係好香好好食!d河粉梗係唔係茶餐廳個d啦!係咩黎?? 都係問番個度個哥哥先啦..我唔記得左!*木糠豆腐布甸..清清地!!! 睇住佢拎出
1行4人,,叫左好多野食 (對於岩岩食飽黎講!
servics唔錯架!!
講下食物..
朱古力雪糕批!!!
好食到不得了,,,中間又有d朱古力咬下,,正!!
又叫左個拼盆<<<其實佢有個好靚ge名..不過我唔記得左!
榴槤腸粉,,
好食到不得了!!!
勁香榴槤味!!鐘意食榴槤ge 1定愛上佢,,
我最愛火龍果加石榴..好好飲!!好清香!*
雜果撈河!
都係好香好好食!d河粉梗係唔係茶餐廳個d啦!
係咩黎?? 都係問番個度個哥哥先啦..我唔記得左!*
木糠豆腐布甸..
清清地!!! 睇住佢拎出黎個時彈下彈下真過癮!!
薑汁燉奶,,
好滑呀!好滑呀!
我最愛,,
朱古力流心湯丸配玫瑰甘露!!
真係好好好好食!!!試左咁多野,,我1個人都食左4粒咁多,,
食完哂真係覺得自己好幸福!!!! 哩d就係甜品ge魔力!!

最後..再打好包個芝麻糊,,薑汁燉奶,,芒果同榴槤腸粉番去俾無出黎ge屋企人分享!!
之後就好滿足咁行番屋企啦!! =]
個芝麻糊食落有d苦苦地,,證明佢真係用黑芝麻磨出黎,,唔似得街口個d,,用粉沖成!
我1定會得閒就會行落去食下 =]
同朋友傾計聚會,,的確係1個唔錯ge選擇!!
合桃甘筍蛋糕,法式燉蛋,藍莓芝士
榴槤腸粉