2020-09-03 2424 浏览
期待已久終於食到傳統失傳菜❤️正宗灌湯餃❤️濃湯係晒隻餃入面,唔係周圍都有得食同做得耐咁精彩❤️太史戈渣❤️金華火腿,老雞熬成上湯,混入雞蛋定型成糕狀之後炸成一嚿❤️留家煙燻雞❤️用玫瑰花同蔗糖煙燻, 入晒味, 雞皮又爽丫丫❤️雪山飛龍❤️睇個名唔知乜膠嚟, 其實係黃鱔炒飯,一上枱已經好有飯香,加埋黃鱔陳皮,炒到粒粒分明❤️豬潤燒賣❤️都係精彩, 勁潤味❤️芝麻卷❤️好戲在後頭, 皮軟糯黑芝麻又香, 直情好似成匙黑芝麻放入口咁💜留家廚房食到好嘅餐廳要一個post留念
期待已久
終於食到
傳統失傳菜
❤️豬潤燒賣❤️都係精彩, 勁潤味

💜留家廚房

灌湯餃
雪u飛龍
豬潤燒賣
芝麻卷
今晚第一次叫㽞家廚房嘅外賣自取我哋兩個人叫咗二人套餐A($168)兩個餸分別揀咗:㽞家煙燻雞(必食)子蘿牛肉🍍套餐跟飯同例湯今晚個湯係粟米羹,非常有誠意👍🏻另外散叫一個柚子蝦球( $208有九折)7:00打去叫話7:30攞, 7:35去到時已經準備好,員工非常有禮貌另外外賣可以簽信用卡👍🏻之前試過堂食覺得好好味,而家疫情嚴峻,可以叫外賣吊下癮都唔錯,絕對會繼續幫襯💛外賣餐牌可以喺㽞家廚房網頁搵到
今晚第一次叫㽞家廚房嘅外賣自取

我哋兩個人叫咗二人套餐A($168)

兩個餸分別揀咗:
㽞家煙燻雞(必食)
子蘿牛肉🍍

套餐跟飯同例湯

今晚個湯係粟米羹,非常有誠意👍🏻

另外散叫一個柚子蝦球( $208有九折)

另外外賣可以簽信用卡👍🏻

外賣餐牌可以喺㽞家廚房網頁搵到

2020-08-01
外卖自取
2020-07-07 1984 浏览
是晚幾位老友請食生日飯😊,叫了以下幾道菜:冬瓜盅:賣相靚之餘,湯料十足,清甜舒服!叉燒: 無諗過會咁大碟,肉質靚,半肥瘦,甜度適中,惹味!煙燻雞:本身這款要訂,幸好當晚即叫也有,煙燻味好香,雞肉入味,不肥膩!太史戈渣: 見之前食評大讚嘅功夫菜,點沙糖吃,外脆內軟,個人覺得有點似玉子豆腐,可能不識欣賞內裡乾坤,但不妨一試!梅菜芥膽:梅菜嘅鹹甜味中和了芥膽嘅苦澀味,腍腍甜甜,正!依家要搵一家有服務嘅食店很難,這裡侍應十分親切有禮,其中一個亞姐隔著口罩對眼都識得笑,真值得一讚!絕對值得encore! 多謝老友!(圖片caption有錯,改唔到,見諒)
是晚幾位老友請食生日飯😊,叫了以下幾道菜:
冬瓜盅
:賣相靚之餘,湯料十足,清甜舒服!
叉燒
: 無諗過會咁大碟,肉質靚,半肥瘦,甜度適中,惹味!
煙燻雞
梅菜芥膽
:梅菜嘅鹹甜味中和了芥膽嘅苦澀味,腍腍甜甜,正!
!
絕對值得encore! 多謝老友!
(圖片caption有錯,改唔到,見諒)

冬瓜盅,煙燻雞,叉燒

• 梅菜芥膽
  • 冬瓜盅
  • 留家煙燻雞
2020-07-04 1153 浏览
留家廚房的食物真冇得輸。 帶子腸粉好滑又彈牙。 羊肚菌燴豆腐又滑又香。 墨計肉餅都好香。 最後畫龍點睛係甜品芝麻卷。 不過個蝦醬玻璃肉就唔係我杯茶。 想試黃魚麵唔記得訂.... 當日午餐book 左枱不過要等少一陣。 有得坐窗口位不過有D熱總體來講係開心嘅70歲嘅媽都好滿意。
留家廚房的食物真冇得輸。
帶子腸粉好滑又彈牙。
羊肚菌燴豆腐又滑又香。
墨計肉餅都好香。
最後畫龍點睛係甜品芝麻卷。

不過個蝦醬玻璃肉就唔係我杯茶。

想試黃魚麵唔記得訂....
當日午餐book 左枱不過要等少一陣。
有得坐窗口位不過有D熱

總體來講係開心嘅
70歲嘅媽都好滿意。
  • 羊肚菌燴豆腐
2020-07-03 2026 浏览
若友人不介意,4人以上的生日飯局,我多半會選中菜館,可以多嘗不同菜式,價錢亦不會太昂貴。今天來到期待已久的留家廚房,雖然是平日的午飯時間,仍然全場爆滿。圖1/留家煙燻雞—上菜當刻已經聞到濃濃的煙燻味,雞肉嫩滑無比,肥瘦適中,後來留意到餐牌提及用足100日生雞醃製,難怪如此滋味,而且滷汁味道剛剛好,好吃!圖2/太史戈渣(伴糖)—軟滑棉棉,吃下去,是雞蛋?是豆腐?唔~還帶點蘿白糕的質感,帶有兒時在家中常聞到踏單車賣豆腐花的伯伯經過時的煙燻味。翻看餐牌,是上湯與雞蛋的結合,江太史之物,好吃圖3/菠蘿咕嚕肉—最近在尋找好吃的咕嚕肉,這個也不錯,還想試試跑馬地的富多來、天后的食得好及中環星記。圖4/柚子蝦球—酸酸甜甜爽爽脆脆,一流!圖5/酥炸豬大腸及蝦子薑蔥撈麵—前四道菜太出色,可以先試圖1-4😂下次encore要點干巴菌鹽焗雞、頭抽豬蹄筋、虎掌菌五花腩、焗魚腸、留家叉燒(看了攻略,即叫即燒,要第一時間order)臨走時,看到老闆劉健威先生獨自吃午餐,吃得津津有味,有間合自己胃口又如此滋味的餐廳,實在令人羨慕!又想起前陣子石原里美飾演的日劇《天堂餐廳》,女主角為了滿足自己每天享用優質法菜的慾望,

菠蘿咕嚕肉

圖4/柚子蝦球—酸酸甜甜爽爽脆脆,一流!
柚子蝦球

蝦子薑蔥撈麵

臨走時,看到老闆劉健威先生獨自吃午餐,吃得津津有味,有間合自己胃口又如此滋味的餐廳,實在令人羨慕!又想起前陣子石原里美飾演的日劇《天堂餐廳》,女主角為了滿足自己每天享用優質法菜的慾望,經營法國餐館並每晚留枱給自己,這個也算是我的超現實夢想😂

P.S對啊,難怪餐牌對菜餚的描述如此詳細。
#留家廚房
2020-06-09
菠蘿咕嚕肉
柚子蝦球
2020-06-21 1086 浏览
未去哩間餐廳之前,已經有朋友話哩間餐廳好出名,囉過米芝蓮1星嘅榮譽,今日我同朋友出街食晚餐,就即刻諗起灣仔哩間餐廳,就逼我個朋友陪我去試食啦咁一去到就發現好多人啦,因為哩間店係良心餐廳,超多人黎「懲罰」下佢地啦咁等左一陣, 終於到我地入去啦。咁哩間餐廳主打傳統粵菜特色,偏向家庭菜,所以氣氛都打造尸普通酒家嘅裝潢。 咁我地都係叫啲店內嘅招牌叉燒啦,啲叉燒味道好特別,唔同你平時去燒味店嘅整法,問返老闆先知佢地有特別處理過啲叉燒,有用燜焗嘅方式,所以特別腍,又有肉汁另外我地有點個留家雲吞,非常鬆脆,值得一試。最後我地仲叫左個蔥油竹昇麵,麵同蔥油比例剛剛好,豉油味足,做左好好嘅收尾。 整體黎講,哩間餐廳味道一流,令我地食到傳統粵菜嘅味道,睇得出哩間店街穩打穩札嘅路線,有實力去吸引唔同嘅食客
2020-05-18 2625 浏览
正嘅中菜真係寥寥可數,但留家廚房絕對可以歸類為好正嘅中菜!今次幫襯係平日晚市,我提早三日訂位,都唔算難訂座。其實就咁睇餐牌我絕對唔會點呢一道菜,四個字我都識讀,但拼埋一齊完全唔明發生緊咩事,但呢一道菜試過之後真係會「嘩」一聲。佢外層嘅口感係酥脆嘅,內層反而係綿滑嘅,味道咸咸地,我地講笑咁講有啲似玉子豆腐,但佢又綿過玉子豆腐,整體黎講非常特別!煙燻雞雞肉嫩滑,帶有淡淡嘅燻味,歸納出黎個感覺其實係燻豉油雞嘅感覺,都值得一試。呢個九肚魚好有驚喜!平時嘅椒鹽九肚魚都係炸粉勁厚,但呢個完全相反。而且佢入面嘅九肚魚係Juicy到有汁,我哋一度懷疑入面個條真係九肚魚😂?不過不失,純粹想食菜。叉燒控表示留家嘅叉燒有九十分!半肥瘦叉燒已經😍😍😍,甜度同火候都剛剛好,唯一缺點係我覺得一碟唔夠我哋四個人止癮,想食多一碟😂
正嘅中菜真係寥寥可數,但留家廚房絕對可以歸類為好正嘅中菜!
今次幫襯係平日晚市,我提早三日訂位,都唔算難訂座。

留家煙燻雞

不過不失,純粹想食菜。

• 苔條九肚魚
2020-04-05 2263 浏览
疫情所致店裏明顯人流非常少整晚只有五至六桌,掃黃要支持呀大家!環境舒適地氈乾淨,侍應有禮貌服務態度非常好因為我哋人數多,要唔到太多款菜式所以都係叫咗招牌菜先來一個杏汁豬肺湯,湯頭濃郁,材料有豬肺杏仁白菜,杏味比較重留家叉燒,用上脢頭嘴部位,即叫即燒,所以都要等15分鐘,一上菜已經聞到非常之香,肉質非常軟熟,邊位脆口,同市面相比確實勝了一班,汁醬香香的麥牙甜味,一百碗飯唔該留家煙燻雞以滷水汁先浸熟後再煙薰,食得出係新鮮雞,濃郁嘅薰焗味,即使係雞胸部位亦都非常之軟熟,滷水汁亦都唔會太咸雪山飛龍,個名已經好掂其實即係黃鱔炒飯,味道相對比較清淡,黃鱔分量幾多,不錯!總括而言,叉燒令人深刻印象煙燻雞都好好味不過性價比略嫌比較低,價錢都唔平,不過質素好有保證!
環境舒適地氈乾淨,侍應有禮貌服務態度非常好
因為我哋人數多,要唔到太多款菜式所以都係叫咗招牌菜
2020-04-01
庆祝纪念
生日
  • 留家煙燻雞
  • 留家叉燒
2020-03-18 1775 浏览
二少生日一家人慕名到灣仔留家廚房食晚飯。飯店的裝修典雅,備有不同的香米可供食客選擇。今晚點有幾度招牌菜,留家煙燻雞價錢不平,但口感同味道都非常一般。蜜汁义燒質素尚佳;但幾度素菜都令人有點點失望,大概應該冇下次幫襯😅
2020-03-10 1233 浏览
瘟疫時勢,平時要訂枱的餐廳,現在隨時walkin 都有位,就像此店。以為少客,都有3份2客,貼枱幾位男長輩,熟客,開2枝酒,傾談,無帶口罩!蜜汁叉燒包 ,$10一個,直徑如茶杯口,细,合格。松子羅漢齋腸粉, 無雲耳,無紅蘿蔔絲……,只有小量菇菇及松子,松子香,無其他料,失望肉骨茶鮮竹卷 ,茶有藥材味,不濃,腐皮有質素,餡海鮮魚湯麵$60+,最好,蝦爽,帶子甜,湯白,麵幼,值!所以經驗,下次要試小菜!

蜜汁叉燒包 ,$10一個,直徑如茶杯口,细,合格。

肉骨茶鮮竹卷 ,茶有藥材味,不濃,腐皮有質素,餡

海鮮魚湯麵$60+,最好,蝦爽,帶子甜,湯白,麵幼,值!

所以經驗,下次要試小菜!
海鮮湯麵, 羅漢齋松子腸粉
叉燒包
肉骨茶鮮竹卷
2020-02-21
午餐
2020-03-08 7126 浏览
結緣於爐兄的飯局中,大家一見如故,此後三pair也不時聚會,而各人的生辰也分佈在不同月份,慶生飯也是由春吃到冬。一月是我的大日子,友人揀了一家我頗喜歡的中菜館,亦已預訂了數款精選小菜;認真細心周到。乾巴菌鹽焗雞~其貌不揚但箘香濃郁,愈嚼愈甘香!宜配搭油脂食物以發揮其獨特性;馥郁的菌香滲進鹹香嫩滑的雞肉內,實在是天衣無縫的配搭!太史戈渣~型似欖核的太史戈渣其實是一味「用筷子來吃的湯」,食材並不矜貴 (雞上湯、金華火腿、雞蛋、生粉),貴的是「藝」。將材料混合成漿,使之稀杰適中,成糕糊後待冷卻;再放入冰箱令其固定成形。分量控制需拿捏精準,須知道粉漿過薄的話,炸的時候便會很易「穿崩」,過厚,又不夠綿滑。油溫亦十分講究;這樣才會金黃而不焦燶、外脆內軟,成了溶在口中的鮮品;此味實是食不厭精之表表者也!虎掌菌五花腩~一不離二,呢啲菌不單止唔可怕,仲多多益善㖭。粗大肥厚的虎掌菌以奇香見稱;猶如黑松露般霸氣外露,與肥瘦相間的五花腩混得實在好!清炒豆苗~吃了幾味濃囗菜,得來點鮮蔬平衡一下吧,簡單清炒最是不簡單,無遮無掩見真章。翠、嫩、綠;有豆香,各人也吃不停口。雪菜野生黃魚麵~乳白的湯、鮮而不腥,

乾巴菌鹽焗雞~
乾巴菌鹽焗雞

太史戈渣~
型似欖核的太史戈渣其實是一味
虎掌菌五花腩~
虎掌菌五花腩
清炒豆苗~
清炒豆苗

雪菜野生黃魚麵~
乳白的湯、鮮而不腥,黃魚處理得非常好,刺也挑得乾淨,味鮮嫩滑!配鹹鹹脆脆的雪菜,美味程度爆燈!是當晚最喜愛的菜式。
雪菜野生黃魚麵

頭抽豬蹄筋~
下欄變珍味的代表之一,蹄筋煮至柔韌彈滑,膠質豐厚,如喜歡味道濃郁一點的,可加少許頭抽吊味,滋味更好。
頭抽豬蹄筋

喜歡吃飯的在這裡凖會滿足,皆因館子長期也供應數款不同產地的米飯以饗同好。

柬埔寨~
米粒較小及偏黃、口感較乾身,個人認為較適合作炒飯。

夢美人~
米粒飽滿、晶瑩軟糯,帶淡淡米香。

二澳米~
米粒細長,黏性較強帶嚼勁;味甜而甘香,最得我心。
不同產地的米飯

當然少不了壽包慶生的環節
壽包

卻原來好戲在後頭,知我喜歡品茶,成員們送了個普洱熟茶餅給我,真知我心,未飮心已甜!

留家廚房
地址: 灣仔軒尼詩道314-324號 W Square 5樓
電話: 25710913
不同產地的米飯
  • 二澳米
  • 壽包
2020-03-07 958 浏览
今晚join 左我人生第一次既foodie 飯局 好開心呀😬😬一大班人食好西一齊相機食先唔會俾人歧視既感覺真好❤️❤️❤️今日去既係灣仔既留家廚房以前住w square 隔離但咁多年都冇去食過 原來呢間野係幾好食架禾👍🏻一路食好西一路仲有靚sake 係唔錯既體驗黎既😚半肥瘦叉燒好林得黎有咬口 非常入味👍🏻👍🏻食左個失傳名菜😳 江南百花雞 真心手工野 要將成隻雞起肉釀蝦肉入去 砌返好成隻雞上碟 雞皮同蝦既味道原來係好夾架禾👍🏻👍🏻另外有個煙燻雞 深得我心呀 ❤️❤️❤️ 雞肉嫩滑 調味啱啱好 煙燻味好岀素翅 五花腩我覺得係伏既 😫😫好單調地咸 no gd no gd其他炸大腸 魚腸 白肺湯都係唔錯的 重點係12 個人有13 枝sake 小妹我太垃圾飲到第9 杯就gg 啦 連炒飯同甜品都食唔到🤯🤯🤯不過d sake 係好飲既 飲醉都唔辛苦 純粹係訓唔到所以4am 喺到寫食評😂😂總結foodie 飯局好美好呀 cant wait for the next
今日去既係灣仔既留家廚房
一路食好西一路仲有靚sake 係唔錯既體驗黎既😚
半肥瘦叉燒好林得黎有咬口 非常入味👍🏻👍🏻
其他炸大腸 魚腸 白肺湯都係唔錯的
2020-03-01 818 浏览
本來想去另一間酒樓,由於忽忙的關係,來錯了這間。雖坐近窗口,但仍覺得環境較暗。侍應服務態度一般,好像很忙,但沒效率。叫了二人餐,有湯、飯、點心、小菜和甜品,即管試試吧!<老火湯>粟米湯的粟米都幾甜味道都幾濃。<筍尖鮮蝦餃 >蝦餃都算彈牙。<松露燒賣皇>不太覺有松露味,只覺得是普通燒賣。<梅菜蒸肉餅> 裏面有馬蹄粒,不會只是粉,真的有肥和瘦的豬肉,雖然豉油味道較淡,但入口後又會吃過不停。<留家香酥卷>炸得燶,裏面的餡已燶,太油膩。
本來想去另一間酒樓,由於忽忙的關係,來錯了這間。
雖坐近窗口,但仍覺得環境較暗。

侍應服務態度一般,好像很忙,但沒效率。

叫了二人餐,有湯、飯、點心、小菜和甜品,即管試試吧!

<老火湯>
粟米湯的粟米都幾甜味道都幾濃。

<筍尖鮮蝦餃 >
蝦餃都算彈牙。

<松露燒賣皇>
不太覺有松露味,只覺得是普通燒賣。

<梅菜蒸肉餅>

<留家香酥卷>
炸得燶,裏面的餡已燶,太油膩。
2020-01-29 656 浏览
- creative dishes.- overall quality of the food is good for the price paid.Generally a good place to go for those who treasure a slow dining experience with alcohol.However for those just going for a Chinese meal, the serving time is way too slow and unorganised even when all tables are not all occupied.
- creative dishes.

2020-01-29
2020-01-27 3449 浏览
今天是大年初三亦是幾條冷成員麵包超人的生日!祝你生日快樂、身體健康、旅途愉快,今年我們送上的熟普洱餅茶作生日禮物,識茶的他收到也甚為歡喜呢!而早在5號夜我們選上留家廚房為他慶祝生辰!私心說亦是我想試已久的店子呢!沉大師和清麗村姑帶來紅酒賀壽,不過店家開瓶費用較高紅酒已收$200/枝,硬嘢更要收$500/枝所以沒帶酒前往!我最想試這個太史戈渣$100/4件!食材簡單花工夫的太史戈渣吃下軟滑如棉,且有雞蛋的清香挺為誘人。清炒豆苗$218確是軟嫩可口份量亦足。這客頭抽豬蹄筋$188烹得口感恰好,絕對是充滿骨膠原的美食,味道像白滷水般入味不俗十分可口。接下來是虎掌菌五花腩$208佐飯好菜一味,五花腩肥瘦均稱香軟蝕骨,虎掌菌味道濃郁齒間留香太好味了!另一菌香菜式是干巴菌鹽焗雞$800,干巴菌味道濃郁而且質感煙韌我覺得有點像牛肉乾,菇菌屬瘦物用鮮雞的油來把味道帶出最合適,吸盡雞油的潤澤吃起來味道獨特又鮮香。而留家廚房更有飯Menu供應著本地二澳米$28、日本夢美人$25、柬埔寨$20及白飯$16,各有特色而我就最喜歡甘香煙韌的二澳米。 留家秘製叉燒$188用上本地醬料即叫即燒而成,脢頭叉燒口感有嚼

清炒豆苗$218確是軟嫩可口份量亦足。

留家秘製叉燒$188用上本地醬料即叫即燒而成,脢頭叉燒口感有嚼勁而且很有家的味道,令嘴巴吃得十分舒服。
主食每人一碗雪菜野生黃魚麵$80/位,奶白濃香的魚湯甜美可人,嫩滑的黃魚肉加上清香雪菜確令人回味無窮!

最後加一個蝦籽扒炸根普寧豆腐$118,滿滿的蝦籽擁抱著香滑的普寧豆腐和炸根,味道濃而不俗美味啊!
生日飯少不了祝賀壽包$12/隻再送上精心挑選的生日禮,惹得壽星仔笑逐顏開很滿意喔!祝你生日快樂、身體健康、美食不停、生活愉快!!
2020-01-05