2024-11-06 689 浏览
Chicken & fish maw rice noodle 🍜 招牌花膠雞濃湯米線 $68呢個招牌花膠雞濃湯米線絕對係餐廳嘅signature✨,超級受歡迎,裏面有滿滿嘅嫩滑雞髀肉、幾片矜貴嘅花膠、雲耳同埋蟲草花,鮮甜嘅雞濃湯一直用火烘住🔥,可以keep到搵温度,而且雞湯味道天然,每日自家熬製,超級高質,值得推介👍🏻🤍➌ Spicy chicken dry noodles 🍗麻藥雞拌麵 $58 麻藥雞拌麵嘅性價比好高,雞脾肉口感超級滑嘟嘟😍,配上半流心嘅糖心雞蛋🥚、香噴噴蔥花🌿,加埋homemade 醬汁,確實唔錯🤍➍ Vegetables in chicken soup 濃湯雞時蔬 $28相當健康嘅濃湯雞時蔬用左白菜仔🥬,白菜仔帶natural 菜清甜,配上濃湯滲住,簡簡單單已經健康好食,連素食者都啱!🤍➎ Korean marinated eggs 麻藥蛋 🥚 $28一碟兩隻嘅麻藥蛋夠晒特別,雞蛋係糖心狀態,扁頭仲有少少蔥花點綴🌱,就咁食唔需要點其他醬汁已經夠晒入味,係個適合同朋友share嘅小食🤍➏ Iced coffee 凍咖啡 ☕️ (L) $12Osmanthus col
招牌花膠雞濃湯米線 $68

🤍➏ Iced coffee 凍咖啡 ☕️ (L) $12
Osmanthus cold brew tea 桂花冷泡茶 🍵 (R) $18
左邊嘅凍咖啡咖啡味濃郁♨️,適合依家熱辣辣嘅天氣飲,而右邊嘅桂花冷泡茶充滿淡淡🌼桂花清香,茶味香醇又唔會太苦澀,同米線真係好夾㗎
2024-11-06 762 浏览
朋友話佢返工附近有間好正嘅米線,店名好特別叫「癡膠雞」位於太子荔枝角道,港鐵太子站C2出口,大約行3分鐘,都幾方便。我哋揀咗胡椒豬肚雞米線 $60雞件都好滑,豬肚軟淋,雲耳爽口,胡椒味道濃郁,但唔會太辣,米線較粗身都幾順滑,口感唔錯。飲品配凍咖啡(+$6)茶底香濃,甜度啱啱好。沙薑雞濃湯米線 $60雞件份量都幾多,好嫩滑,沙薑味道足夠。湯底超濃雞湯,米線在湯汁嘅浸泡下好滑溜。飲品配凍檸檬茶(+$6)檸檬新鮮,酸酸地,非常開胃。跟住叫多兩個小食:五香牛展 $46牛展好入味,肉質嫩滑又有嚼口,值得推介。日本芝士年糕 $32芝士年糕外皮煙韌,中間有香濃流心芝士,配埋香甜煉奶,鹹中帶甜,口感層次豐富。📍癡膠雞太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

我哋揀咗胡椒豬肚雞米線 $60

沙薑雞濃湯米線 $60

跟住叫多兩個小食:
五香牛展 $46
牛展好入味,肉質嫩滑又有嚼口,值得推介。

日本芝士年糕 $32

📍癡膠雞
太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

2024-11-05 649 浏览
星期日下午3:30左右去到,依然要排一陣,人氣好旺。一人一鍋花膠雞米線,我地叫左一個藥膳黃酒花膠雞($68),一個蕃茄花膠雞($68)。欣賞花膠唔係嗰種好膠好難咬嗰種,好軟熟的,一鍋大約3塊,份量合理。特別喜歡藥膳黃酒,好香酒味,個鍋越煮越入味,去到後尾明顯更加香濃。另外必點金磚豆腐($42),炸皮好簿好香脆,做到外脆內軟,好好食。食的時候小心熱。另外叫左個麻藥蛋($28),做到溏心效果,味道都唔錯。
星期日下午3:30左右去到,依然要排一陣,人氣好旺。

金磚豆腐

另外叫左個麻藥蛋($28),做到溏心效果,味道都唔錯。
  • 藥膳黃酒雞湯米線
2024-11-05 420 浏览
星期日約了朋友出太子,到了下午茶時分,看到一條人龍聚在這食店門外,原來是吃花膠雞米線的,於是我們也在龍尾中等候。這店超過十多款的雞湯米線,價錢由$48-$82不等,可算是豐儉由人。姬松茸竹苼花膠雞濃湯米線($78)(轉雞肶+$10)這米線配以多種食材,含有豐富的營養價值而且十分美味。姬松茸有助提升抵抗力;竹苼口感爽脆,滋補健身;花膠含豐富的膠原蛋白,令湯底更濃郁。而雞肶肉質十分嫩滑。招牌花膠雞濃湯米線($68)奶白色的湯底濃郁,還有雞件多肉而且軟稔,花膠也不少。凍飲(跟餐+6)

姬松茸竹苼花膠雞濃湯米線($78)(轉雞肶+$10)

招牌花膠雞濃湯米線($68)
奶白色的湯底濃郁,還有雞件多肉而且軟稔,花膠也不少。

凍飲(跟餐+6)
Ⓒⓡⓐⓩⓨ ⓒⓗⓘⓒⓚⓔⓝ 🐔呢個店名真係勁搞笑啊,但係都好配合食物主題:花膠嫩雞煲,餐廳裝修走簡潔路線,一入去就見到每一台都有小火爐熱住個湯,保證每個米線都熱辣辣!🥢💛招牌癡花膠雞濃湯米線 $68(加$10稻庭烏冬 )呢間店最特別係個湯底,顏色以奶白色滲透少少黃色雞湯為主,面頭散發着雞油嘅光澤,入面勁足料:花膠、木耳、蟲草花,仲有若隱若現嘅椰香味,呢個特別濃郁湯底配咩都適合,入面雞件亦好嫩滑,建議可以加錢轉雞髀,更加可以享受啖啖肉嘅滋味!店家好貼心,烏冬分湯上,烏冬本身已經過煮理,整返熱就食得,配合入面香滑花膠同雞肉真係好滋味,另外個湯以小火爐保持熱度,令到雞油唔會凝固,雞湯越煲越充滿香氣,真係好聰明嘅做法!💛藥膳黃酒雞花膠米線$68(可改米粉/上海麵/薯粉)2個湯底各有千秋,藥膳除咗有基本招牌雞湯味道,仲加咗大量紅棗,飲落去甜甜地,大家唔使擔心,完全無藥材嘅苦味同酒味,感覺滋補又養身,味道亦都幾特別!呢度仲有不同小食 🧡明太子雞翼 (2隻)$36🐔明太子香味好濃郁,一啲都唔辣,香脆雞翼炸到外皮有少少焦香味,都可以一試!✨如果凍冰冰食呢個花膠湯真係超級正,好適合冬天再過嚟幫襯,當日都
Ⓒⓡⓐⓩⓨ ⓒⓗⓘⓒⓚⓔⓝ

🥢💛招牌癡花膠雞濃湯米線 $68
(加$10稻庭烏冬 )

💛藥膳黃酒雞花膠米線$68
(可改米粉/上海麵/薯粉)

呢度仲有不同小食
🧡明太子雞翼 (2隻)$36

✨如果凍冰冰食呢個花膠湯真係超級正,好適合冬天再過嚟幫襯,當日都要排隊30分鐘左右,不過都值得等,因為性價比都幾高!
  • 招牌癡花膠雞濃湯米線
  • 藥膳黃酒雞湯米線
2024-11-04 368 浏览
位於太子主打花膠雞湯麵🐥餐廳座位不多米線、小食嘅款式幾多 🐥招牌癡花膠雞濃湯米線 $68一鍋花膠雞濃湯連爐上湯底有D味精,所以飲咗幾啖就無飲雞件都好嫩滑,不過無雞味花膠口感唔淋,更加無漿口嘅感覺米線一大碗份量好多會另上🐥藥膳黃酒花膠雞湯米線 $68味道上好重藥材,有淡淡嘅黃酒味配上雞湯底味道,我覺得比招牌癡花膠雞湯好飲藥膳材料有紅棗、黨參、雲耳、花膠..🌽椒鹽粟米 $32粟米上面灑滿炸蒜,好惹味但栗米有d 痴牙
位於太子主打花膠雞湯麵🐥
餐廳座位不多
米線、小食嘅款式幾多

🐥招牌癡花膠雞濃湯米線 $68
一鍋花膠雞濃湯連爐上
湯底有D味精,所以飲咗幾啖就無飲
雞件都好嫩滑,不過無雞味
花膠口感唔淋,更加無漿口嘅感覺
米線一大碗份量好多會另上

🐥藥膳黃酒花膠雞湯米線 $68
味道上好重藥材,有淡淡嘅黃酒味
配上雞湯底味道,我覺得比招牌癡花膠雞湯好飲
藥膳材料有紅棗、黨參、雲耳、花膠..

🌽椒鹽粟米 $32
粟米上面灑滿炸蒜,好惹味
但栗米有d 痴牙
2024-11-04 324 浏览
今次係太子發掘左間癡膠雞,以養生足料出名的雞湯米線鋪😋藥膳黃酒花膠雞濃湯米線 $68這碗藥膳黃酒花膠雞濃湯米線的湯頭真是濃郁鮮美,花膠的份量十足,讓人一口接一口都非常滿足。米線的質地軟嫩而Q彈,與濃厚的湯頭完美融合,每一口都充滿了驚喜。店內特製的小火爐設計,能夠持續保持湯頭的溫度,讓我在品嚐的過程中始終感受到熱騰騰的美味,實在是用心之作。作為米線迷的我,這碗湯真的讓我陶醉,強烈推薦!招牌花膠雞濃湯米線 $68這碗米線的湯頭濃郁鮮美,花膠的份量也十分足夠。米線的質地軟身且Q彈,與濃郁的湯頭完美融合。作為米線迷的我,每一口都讓我感覺超級美味。店裡還有一個特製的小火爐,可以保持湯頭的溫度,讓我在享用的過程中始終感受到熱騰騰、濃郁鮮美的湯汁,真的非常用心。口水雞 一份 $42黑松露醬薯條 $25睇錯左原來係黑松露醬,有少少失望,不過薯條炸得脆口,要沾多多的黑松露醬都也不錯。
今次係太子發掘左間癡膠雞,以養生足料出名的雞湯米線鋪😋

藥膳黃酒花膠雞濃湯米線 $68

招牌花膠雞濃湯米線 $68

口水雞 一份 $42

黑松露醬薯條 $25
今次唔洗去到觀塘排隊原來太子就有間雞湯米線呢間最大分別係有個獨立嘅爐熱住碗雞湯而且米線係另外上嘅好處係食得慢嘅話唔洗驚凍晒可以好似沾麵咁食亦唔怕個麵會浸到稔晒椰子雞湯米線咁啱俾咗個髀位我好滑呢碗嘅雞油就多過胡椒豬肚雞湯嗰碗不過因為一直熱住所以幾易就撇開啲油胡椒豬肚嘅黑胡椒都幾辣食到最後有驅寒嘅感覺😆我自己比較鍾意滋潤感重啲嘅椰子雞湯而且佢唔係偏奶味係偏雞湯味所以就更加鍾意😍一碗米線加埋嘅份量其實都幾多嗌咗麻藥蛋同金磚豆腐最後都淨咗少少差啲唔記得推介個冇冰但係凍嘅檸檬薏米水加埋呢杯成個養生嘅感覺都提升咗😆
今次唔洗去到觀塘排隊

嗌咗麻藥蛋同金磚豆腐最後都淨咗少少
差啲唔記得推介個冇冰但係凍嘅檸檬薏米水
加埋呢杯成個養生嘅感覺都提升咗😆
2024-11-01 271 浏览
【太子•癡膠雞】@ππππππππππππππππππππππππππππππ高質濃湯米線店酸菜魚米線花膠雞濃湯米線花膠濃湯米線檸檬薏米水凍柚子茶酸菜魚米線鮮嫩的魚片浸泡在酸菜的香氣中,湯底酸爽開胃,讓人一口接一口。花膠雞濃湯米線花膠雞濃湯米線的湯底濃郁,雞肉鮮嫩,花膠的加入更添了豐富的膳食纖維和高蛋白質。湯汁滑順,米線吸附了濃湯的精華花膠濃湯米線這道花膠濃湯米線絕對不容錯過。濃郁的花膠湯底散發著淡淡的海鮮香氣,米線吸收了湯汁的精華檸檬薏米水檸檬薏米水是清新的飲品選擇,酸酸甜甜的味道讓人瞬間提神。薏米的香氣搭配檸檬的清新 凍柚子茶柚子的苦甜交融,帶著淡淡的清香。冰凍的口感讓人在炎熱的日子裡感到無比清涼,柚子茶的清新味道也能有效解膩餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 206✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#太子美食 #癡膠雞 #web3太子癡膠雞 (荔枝角道)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

【太子•癡膠雞】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 206
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#太子美食 #癡膠雞 #web3太子
癡膠雞 (荔枝角道)
太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
2024-11-01 229 浏览
呢排ig成日見到呢間癡膠雞,見到佢哋個花膠雞湯米線,就好好奇想試吓佢哋嘅招牌菜式!🍜🍢 金磚豆腐呢個金磚豆腐真係大大隻、金黃香脆!外層炸得酥脆,內裡超級嫩滑!🍯外脆內滑嘅口感形成強烈對比,食落去好滿足,配埋少少醬汁更加惹味!👍🍲 招牌癡花膠雞濃湯米線呢個招牌癡花膠雞濃湯米線真係唔可以錯過!湯底濃郁得嚟唔會太膩,花膠嘅膠質同雞湯嘅香味完美結合,飲落去有種好滋補嘅感覺。🐔花膠爽滑,雞肉嫩滑,配埋米線一齊食,啖啖湯配啖啖線,好滿足!米線吸晒湯底嘅精華,味道更加豐富。🍜🍶 藥膳黃酒花膠雞湯米線另一款藥膳黃酒花膠雞湯米線就更加滋補,湯底帶有淡淡嘅藥膳味,黃酒嘅香氣滲透入湯裡面,飲落去有陣暖暖嘅感覺,特別啱天氣凍嘅時候飲。🍂食完之後覺得暖胃又滋潤。🍵最重要嘅係佢哋每個湯底都會加個爐比你!鷄湯去到最後越來越濃,超級好飲!大推!
🍢 金磚豆腐
🍲 招牌癡花膠雞濃湯米線
🍶 藥膳黃酒花膠雞湯米線

2024-10-31
2024-10-25 305 浏览
到達店鋪時已見人龍,等左三個字左右就成功入店,餐廳主打雞濃湯米線,亦有配搭各種各樣配料既米線供選擇。沙薑雞濃湯米線麵底揀左上海麵,雞濃麵有點點葱粒。沙薑雞另上,沙薑咸香味十足,雞肉肉質鮮嫩香滑,食落令人幾開胃。上海麵另上,顯示出店舖非常細心,否則好快變淋。上海麵好有水準,軟身得嚟有啲咬口,又好易掛汁。招牌痴花膠雞濃湯米線有火爐不停為花膠雞濃湯加熱,一路進食其間,雞濃湯仍然保持熱度。濃湯內有多塊花膠,非常爽口彈牙。加$10轉左雞髀肉,雞髀肉切得大大塊,肉質鮮嫩滑口。五香牛展涼盤牛展牛味濃厚好味,底下有一片片白蘿蔔片,清新爽口。熱檸檬茶 / 凍檸檬茶

沙薑雞濃湯米線

招牌痴花膠雞濃湯米線

五香牛展
涼盤牛展牛味濃厚好味,底下有一片片白蘿蔔片,清新爽口。

熱檸檬茶 / 凍檸檬茶

喜歡滋陰養顏雞湯的朋友仔要注意✨濃郁花膠雞湯滿足味覺享受!除了湯底濃郁的「招牌花膠雞米線」足料鮮甜,不可不試,而且是即叫即煮、以小鍋上菜,真正「新鮮滾熱辣」!今次就揀咗期間限定姬松茸菇竹笙花膠雞,份量超足料,足足有半隻雞,仲有好多花膠❤️清香入味的「椰子雞」,椰子片和木耳分量十足,爽身脆口。「癡膠雞」特別選用雞味濃的三黃雞,本身肉質嫩滑不用說,完全不粗糙,湯底用超過30斤的雞肉、豬骨,以及鯊魚軟骨大火熬製足足3個半鐘,將鮮甜味熬煮出來,奶白色的湯頭又清又香;加上重骨膠原、蛋白質豐富的冰島鱈魚膠,爽滑得令人一試難忘,價錢親民, CP值滿滿必是item 金磚豆腐金磚裡面有鮮嫩嘅豆腐,外面則係金黃酥脆嘅外皮,佢嘅口感鬆軟又酥脆,好惹味,啲豆腐亦都有豆香☺️喜歡佢哋嘅麻辣豬耳,特別係蘿蔔墊底👍🏻
喜歡滋陰養顏雞湯的朋友仔要注意✨

濃郁花膠雞湯滿足味覺享受!

今次就揀咗期間限定

清香入味的「椰子雞」,椰子片和木耳分量十足,爽身脆口。

必是item 金磚豆腐

喜歡佢哋嘅麻辣豬耳,特別係蘿蔔墊底👍🏻
2024-10-13
  • 金磚豆腐
  • 麻辣豬耳
  • 姬松菇竹笙花膠雞濃湯米線
2024-10-16 487 浏览
好鍾意雞濃湯米線嘅我, 今日第二次探訪位於太子嘅痴膠雞店, 之前都有去過灣仔食過, 真係食極都唔會厭呀!呢間餐廳位於太子, 地鐵站只需走5分鐘就到, 都好近, 非常就腳。用QR code自助點餐, 餐牌上有啲食期間限定, 都有好多獨特又吸引嘅選擇。招牌痴花膠雞濃湯米線 - $88一定要點嘅招牌痴花膠雞濃湯米線, 以雞肉, 豬骨, 鯊魚軟骨熬煮而成淺奶白色湯頭, 濃郁鮮美, 落足好多花膠, 花膠都好軟糯, 都好粘口; 雞件都好嫩滑, 佢地用嘅係三黃雞, 脂肪豐滿, 雞味濃郁。餐廳仲可以揀用特製嘅小火爐上枱, 一路熱住保持湯頭嘅溫度, 保持住濃郁鮮美嘅湯汁; 米線一大碗份量好多, 跟湯分開上, 保持米線口感, 實在好細心。椰子雞濃湯米線 - $70以雞肉, 豬骨, 鯊魚軟骨熬煮而成淺奶白色湯頭, 加有超多椰子肉, 令到湯底香濃嘅椰香, 仲有蟲草花, 雲耳等配料, 成個湯都好鮮甜; 雞件都好嫩滑; 米線一大碗份量好多, 跟湯分開上; 麻藥蛋 - $28麻藥蛋好有驚喜, 個蛋白滑嫩, 係糖心蛋, 個黃仲未完全熟, 流落出蛋汁, 好滑捋捋好開胃。飲品凍檸檬水, 凍咖啡 (跟餐加配 ) - $6

招牌痴花膠雞濃湯米線 - $88

椰子雞濃湯米線 - $70

麻藥蛋 - $28
飲品
凍檸檬水, 凍咖啡 (跟餐加配 ) - $6
2024-10-16 419 浏览
小妹同豬去咗呢間「癡膠雞」餐廳🍴😋呢間舖既名真係好特別🤭讓人好易記得起~呢間餐館主打招牌癡花膠雞濃湯米線🍜豆腐🫓椒鹽粟米🌽等…選擇款式都算多,而且多款湯底非常滋補😍雖然餐廳細小,座位不多,但算坐得舒服企理🥰職員上菜速度快,不得不讚🥳藥膳黃酒花膠雞米線🐔🍲呢款湯米線特別之處係用細爐長期🔥熱住,除咗將溫度保持落去,更可以持續將湯底煲住,令味道👅 藥膳黃酒味好濃及甜,一飲已經覺得滋補養顏💆🏻‍♀️ 加上多款配料,營養豐富,例如:紅棗,木耳,雞件,花膠等滋補藥材,非常暖胃🫦及足料🤞🏻番茄肥牛上海麵🍅🐂🍜番茄湯底非常濃郁,上海麵完全掛上滿滿番茄🍅😍將番茄融入口中,最岩鍾意食番茄🍅既朋友仔😌 湯與上海麵既比例佳👍🏻肥牛亦相當足料😸胡麻豆腐🫓呢款日式胡麻豆腐好厚實,胡麻醬濃郁,仲徹底融入每嚿豆腐😻非常香味濃郁😋 冷盤之選🫶🏻日式芝士年糕🥠推薦呢款日式年糕好味🤤 皮脆內軟香甜可口,芝士年糕好有嚼勁,仲要入口流心😚 口感好豐富,令小妹留下深刻印象💕凍檸茶🍋🥤清爽凍檸茶🍋🥤令食到熱辣辣既我地可以即時清涼解膩❄️ 大杯又解渴🥶熱柚子茶味道正常,底部仲有不少柚子🥳呢間餐廳價錢親民,食物有質素,推薦呢間小店🤩

藥膳黃酒花膠雞米線🐔🍲

番茄肥牛上海麵🍅🐂🍜

胡麻豆腐🫓

日式芝士年糕🥠

凍檸茶🍋🥤

熱柚子茶
味道正常,底部仲有不少柚子🥳

呢間餐廳價錢親民,食物有質素,推薦呢間小店🤩
2024-10-14 704 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗太子調查呢間雞湯米線專門店,餐廳除咗雞湯,亦有麻辣,酸辣同蕃茄湯底選擇,湯鍋會放喺火爐上,米線分開上,以確保湯鍋熱度,好貼心🐤招牌花膠雞濃湯米線 $68 (轉雞髀+$10)🙋🏻‍♂️表示個雞濃湯呈乳白色,味道鮮甜濃郁,花膠食落爽口,有豐富嘅膠原,雞髀肉質嫩滑,好有鮮味,呢個米線滋補養顏,絕對係必食嘅招牌米線👍🏻🐖胡椒豬肚雞濃湯米線 $60 (轉雞髀+$10)🙋🏻‍♂️表示個湯底同樣係雞濃湯底,加上胡椒同豬肚,味道濃郁帶胡椒嘅辛香,豬肚食落爽口,米線口感軟硬適中,配上鮮嫩嘅雞髀,呢個米線驅寒暖胃,非常推介🧱金磚豆腐 $42🙋🏻‍♂️表示個豆腐炸到金黃色,外脆內軟,口感嫩滑,配上泰式辣醬,食落非常惹味🍋凍檸檬茶 $6 (跟餐價)🍊熱柚子茶 $4 (跟餐價)🙋🏻‍♂️表示飲品可以優惠價跟餐加配,亦可選冷泡茶,梳打等特飲加配📈吃貨指數😋好味度 8.5/10🔙返啅度 8.5/10
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗太子調查呢間雞湯米線專門店,
招牌花膠雞濃湯米線
🐤招牌花膠雞濃湯米線 $68 (轉雞髀+$10)
胡椒豬肚雞濃湯米線

🐖胡椒豬肚雞濃湯米線 $60 (轉雞髀+$10)

🧱金磚豆腐 $42
凍檸檬茶|熱柚子茶
🍋凍檸檬茶 $6 (跟餐價)
🍊熱柚子茶 $4 (跟餐價)

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10