餐厅: 百樂潮州酒家
资讯:

2014-06-05 3202 浏览
!4點幾肚餓。。圓方搵食。。點知問左幾間都話開六點!終於問左呢間百樂available ..crab...taste good but so expensive to eat crab in summer海鮮價。。一兩兩計。。38兩。。一兩40...omg幾欣賞chef把crab開哂骨但無破壞佢形狀塘醋面。。煎得幾香。。吾浸糖好食dtoo much oyster !多到腥chinese dates jelly好香濃。。好彈牙but the service is not good  enough..only幾枱客。。可以主動d加下水
!4點幾肚餓。。
圓方搵食。。
點知問左幾間都話開六點!
終於問左呢間百樂available ..
crab...
海鮮價。。一兩兩計。。38兩。。一兩40...omg
幾欣賞chef把crab開哂骨但無破壞佢形狀
塘醋面。。
煎得幾香。。吾浸糖好食d
too much oyster !
多到腥
chinese dates jelly
好香濃。。
好彈牙

幾枱客。。可以主動d加下水
2014-04-06 3523 浏览
去圓方百樂潮州酒家飲茶。環境寬敞舒適。潮式食品好味,蠔餅香口唔腥,魚蛋粉魚蛋爽口彈牙,河粉爽滑。其他點心亦不俗,叉燒包包身軟醬汁濃,蘿蔔糕味濃毋須點豉油,白粥亦算綿身。如此環境質素,價錢略高亦值。只是以為星期美點抵啲,原來只是推銷並無特價,有點失望。
2014-03-29
2013-09-14 3189 浏览
不知所謂!星期六飲茶,叫黃沙潤腸粉,啲粉鞋,豬潤老,賣相完全唔得,啲豬潤同粉腸近乎完全分開咁上碟! 職員態度懶慢。食到火都黎埋!!! 食到一半大概係兩點再叫咸菜豬肚,又話無哂! 點呀!潮洲菜館!!!
2013-09-14
2013-07-12 2642 浏览
一向對無論位於或潮有信心,質素控制得很好。今天我們二人午餐點了三個點心:潮洲豬腳凍,這個冷盆功夫多,要將豬腳煮熟,然後又要起皮又起肉去骨,再在模中重整加入之前從豬腳熬出來的汁,雪凍後切片上碟,配以蒜蓉醋點食。爽腍的豬皮挾著豬手內的肉及肉汁啫喱,簡直一流!鮑汁鳳爪,是我朋友的至愛,鳳爪炆得很入味,每隻都肥大肉厚。配以腍甜的花生,一絶。煎韮菜粿,皮厚薄適中,煎得金黃,腍中帶脆,饀內有韮菜蝦米,可惜韮菜有點過'老'。然後,點了一碗蠔仔肉碎粥,,蠔仔新鮮肥美,粥其實算是泡飯洽到好處,湯底鮮美,惟方魚略嫌硬身。
鮑汁鳳爪
潮洲豬腳凍
2013-07-11
鮑汁鳳爪
潮洲豬腳凍
早前與朋友來到圓方聚聚,這次去了我們很久沒去過的百樂飲茶。酒樓內裝修光猛企理,枱與枱之間擺位是有點密,但尚算坐得舒服。既然來到潮州酒樓,除了一般點心外,我們亦點了一些潮州菜色。先說點心,蝦餃的蝦肉爽甜新鮮,不過餃皮稍厚;而燒賣的剁肉和蝦肉質感和味道都好吃,有肉汁。兩款'經典'港式點心水準滿意,印象不錯。香煎花枝餅煎得頗香,吃起來彈牙,好吃。潮式食品中我們選了煎蠔烙,鹽焗黃油烏頭和方魚肉碎粥。煎蠔烙煎得乾身金黃,吃起來香口,蠔仔的份量算一般,可以放多些少就更好。鹽焗黃油烏頭的魚肉甜嫩,還真有黃油流出,很好吃!我們吃過後真有衝動encore再來一條呢。魚肉送方魚肉碎粥吃,吃得舒服。我們結果沒有多點一條魚,因為還是把肚皮的quota留給了甜品。我們選了潮式甜品清心丸綠豆爽和福果馬蹄片甜湯。兩者對我來說都太甜了,淺嚐1、2口就夠了。餐後亦依足潮州菜的習慣有熱辣辣的功夫茶。其實總括來說,我們頗滿意這餐的食物水準。但是服務不夠主動(如加茶,要提醒再提醒才終於加),而且全部都'木口木面',笑容欠奉,這方面希望店方會注意和改善。
香煎花枝餅煎得頗香,吃起來彈牙,好吃。
魚肉送方魚肉碎粥吃,吃得舒服。
餐後亦依足潮州菜的習慣有熱辣辣的功夫茶。
题外话/补充资料: 由於是朋友請客,抱歉確實價錢我不太清楚。記憶食物訂價中上高,點心大部分$4x 一籠,小食約$70-$130左右一份。
2012-08-06 1667 浏览
味部鵝肉片 $118肉厚, 味平. 不值一試. 點心潮式韮菜粿 $36皮薄, 香脆, 飽滿, 韮菜留香. 香煎蠔烙 $68蛋香, 蠔肉少, 厚度適中. 可以更好雜菌XO醬炒腸粉 $78色香味俱全, 唯定價過高蟹子燒賣 $46毫無特別, 物非所值主食沙爹牛肉炒河粉 $108沙爹取勝, 引人食慾.甜點蓮子棗皇糕 $38清香水滑, 蓮子不突出總結上等價錢, 中上等水平. 可以再試
味部

鵝肉片 $118
肉厚, 味平. 不值一試.

點心

潮式韮菜粿 $36
飽滿
皮薄, 香脆, 飽滿, 韮菜留香.

香煎蠔烙 $68
蛋香, 蠔肉少, 厚度適中. 可以更好

雜菌XO醬炒腸粉 $78
色香味俱全, 唯定價過高

蟹子燒賣 $46

毫無特別, 物非所值

主食

沙爹牛肉炒河粉 $108
沙爹好
沙爹取勝, 引人食慾.

甜點

蓮子棗皇糕 $38
香滑唔甜
清香水滑, 蓮子不突出

總結

上等價錢, 中上等水平. 可以再試
题外话/补充资料: 茶芥$15/位; 咸菜$30/2小碟
2012-08-05
沙爹好
飽滿
香滑唔甜
2012-04-18 1260 浏览
我早一日打去訂左間房,佢話要食夠5000以上先可以訂房,我話冇問題,但位小姐態度都幾惡.去到見到間房,門都無一對.出面見到入面.入面見到出面...有房同冇房根本冇分別.可能仲衰D,因為間房太細坐入面個幾個想行出去洗手間都唔得,間房有一邊牆全部通隆.勁嘈!我地有十多人所以叫左好多野食叫左一個併盆,一個鹵水併盆,一碟凍蟹,香煎蠔仔烙,川椒雞球,胡椒咸菜豬肚湯,杏汁豬肚湯,雜菜煲,烏頭魚.反沙竽,仲有幾個糖水.開頭個併盆好靚好大個.主要係炸蝦蟹球.但要600蚊.值唔值見仁見智...最搶眼係大大條鹽做的彩魚.可惜唔食得.跟住個鹵水併盆超細..好似俾兩個人食咁兩隻凍蟹超大隻,味道唔錯,埋單先知佢地值3千幾蚊,其他野食一般.甜品就幾好食.其實間潮州食物真係幾正宗的.同阿媽煮的差唔多..香煎蠔仔烙好似阿媽整果隻,潮州人係用鴨蛋整.入面仲有超多蠔仔.所以好好食糖水仲有薑薯.同潮州式糖水綠豆爽..唔係周圍都有得食不過食開烏頭魚的潮州煮法都係咸檸檬同冬菇蒸.依間明爐烏頭搞到好似泰式味道咁.大家都好失望最最最要留意係...我地將枱近電腦入單位,D員工成日一路入單一路講D客人壞話,又話果個叫得少,又話果個孤寒

跟住個鹵水併盆超細..好似俾兩個人食咁
兩隻凍蟹超大隻,味道唔錯,埋單先知佢地值3千幾蚊,
其他野食一般.甜品就幾好食.

糖水仲有薑薯.同潮州式糖水綠豆爽..唔係周圍都有得食

最最最要留意係...我地將枱近電腦入單位,D員工成日一路入單一路講D客人壞話,又話果個叫得少,又話果個孤寒,個種態度語氣絕對係狗眼看人低個隻.
我地仲聽到2個黑衫部長企埋一齊.企定定望住最後來慢慢來個條烏頭.話[xxx..有頭威冇尾陣]..
另有1位黑衫部長.[張枱一開始叫支白酒,跟住就係叫胡椒咸菜豬肚湯.之後無啦]].
因為我地都係有叫白酒同胡椒咸菜豬肚湯都唔知佢係咪講俾我地聽,但我地埋單成8千蚊,一張枱來講己經好多,
唔理佢係咪話緊我地,但咁話D客人實在係差勁
,浪費左一個唔錯廚房,
呢個價格,俾呢種服務實在唔值,俾錢受氣,我地唔會再來!!!!
2012-03-24
  • 香煎蠔仔烙
2011-10-11 879 浏览
整體食物一般ok, 無surprise 但整體服務態度就真係不知所爲!我1.5歲兒子不小心打破了一個碟子,我已馬上say sorry,但d waiter 同個manger 馬上黑面並且拒絕清理地上的碎片?!仲叫我地將d 碎片抹入枱底?!今時今日都仲有d咁慨服務態度~可能佢地真係對得太多自由行了。無話可說
整體食物一般ok, 無surprise

2011-07-01 604 浏览
是日,約了姑姐見面,去到圓方,男友已在百樂潮洲酒樓拿了位等我們,怎知姑姐家來了個小女孩客人,她必須陪家裏的兩個小女孩吃完飯才能下來,於是我們先叫了菜邊吃邊等。這家酒樓已吃過好幾次了,每次必叫的是豪仔粥,豪新鮮,不會太腥,粥裏還有香脆的肉脯,以及香菇絲,食起來味道更是多元化,吃過很多間餐廳酒樓的豪仔粥,這一家算得上是比較好吃的。鹵水鵝片,屬於鵝脾部份,肉質不老,但喜歡吃的反而是它的配角-------豆腐,墊在鵝片下面的豆腐,吸足了鹵水汁,確是美味。接下來的是一碟不知是什麽名的齋菜,清清淡淡,沒什麽特別。吃完這三個餐之後,姑姐才姍姍來遲,她也不想再吃,也就沒叫別的菜,只是向侍應追之前下單的“反沙竽”。也不知是不是“反沙竽”是不是特別難製造,等了好久好久才見端了來,其間正好讓我們聊聊天。“反沙竽”是我的至愛,炸過的竽頭好粉,加上外層的糖衣,吃起來香甜香甜的,別有滋味!買單$543,貴了點!

接下來的是一碟不知是什麽名的齋菜,清清淡淡,沒什麽特別。

買單$543,貴了點!
豬皮大白菜$128,猜猜是食材貴,還是租金貴?
還算幾好!
必叫,正!
2011-06-29
豬皮大白菜$128,猜猜是食材貴,還是租金貴?
還算幾好!
必叫,正!
  • 反沙竽
2011-06-04 452 浏览
約媽咪去ELEMENT飲茶,有幾間酒樓選擇想帶媽咪爹d去間坐得舒服d嘅酒家我哋四人見到百樂環境幾舒服就入咗去正宗高級潮洲酒家,大部份點心都以潮式為主,亦有傳統點心款式 當老公睇到點心紙有d點心寫住【小碟,小份】,問侍應點為之『小份小碟』?答案:細細碟再問糖醋伊面係點嘅?答案:煎咗嘅面再睇MENU,覺得menu菜式值得試,點心紙嘅原隻鮑魚雞粒酥幾特別所以。。。。order~侍應亦話呢幾度係招牌菜!又其鹵水& 糖醋伊面! 鹵水雜錦拼盤$158 菊花石榴雞$160 四位 韓江四寶蔬$88 糖醋伊面$98原隻鮑魚雞粒酥$98 兩件x2 其間上菜時詢問侍應呢個係咩名?侍應完全唔識 糖醋伊面來到時,附上糖及醋,但沒解擇點食,再問侍應,答案:糖+醋+面一齊食 老公對餐廳感到唔專業! 鴨舌,鵝片,雞蛋,豆腐,好入味而且夠腍,但份量少包得幾好,功夫唔錯,可惜餡太少而且普通 金華火腿good~入口已經開始溶化,材料新鮮煎功好,夠均勻,如果兩邊都煎香中間保留濕度perfect 非常精美,飽魚底有碎雞肉,唔錯 高級食府服務要改善,希望餐廳提高員工對菜式知識及解答案人問題水平
約媽咪去ELEMENT飲茶,有幾間酒樓選擇
想帶媽咪爹d去間坐得舒服d嘅酒家
我哋四人見到百樂環境幾舒服就入咗去

正宗高級潮洲酒家,大部份點心都以潮式為主,亦有傳統點心款式

再問糖醋伊面係點嘅?答案:煎咗嘅面

鹵水雜錦拼盤$158
菊花石榴雞$160 四位
韓江四寶蔬$88
糖醋伊面$98
原隻鮑魚雞粒酥$98 兩件x2

其間上菜時詢問侍應呢個係咩名?侍應完全唔識
老公對餐廳感到唔專業!

鴨舌,鵝片,雞蛋,豆腐,好入味而且夠腍,但份量少
鹵水雜錦拼盤
包得幾好,功夫唔錯,可惜餡太少而且普通
菊花石榴雞

金華火腿good~入口已經開始溶化,材料新鮮
韓江四寶蔬
煎功好,夠均勻,如果兩邊都煎香中間保留濕度perfect
糖醋伊面

非常精美,飽魚底有碎雞肉,唔錯
原隻鮑魚雞粒酥

2011-06-02
  • 原隻鮑魚雞粒酥
2011-05-23 264 浏览
去飲茶,點心好貴,又唔係咁好食。十分不值。三個字"好唔抵"!點心拼盆有兩隻平平無奇的燒賣和蝦餃就收你$48大元,佐敦'金山'd好食好多仲平一大段!谷鬼氣,一旱起身同老婆及爸媽喝荼喝到一肚氣!
2011-05-21
今年的母親節晨早已經跑了兩場,分別是早上9:30圓方的百樂潮洲酒家和11點尖沙咀Sheraton酒店內的天寶閣. 前者是為安排上海來的朋友,好讓她們用膳後在圓方購物. 後者則為男友母親慶祝母親節(家母已於年前已離開). 去電百樂訂座當天, 接聽訂座的小姐一再提醒,若walk in客人太多,訂了座的客人也可能需要等候,不明白這與我預先來電話訂座有何關連? 為了不想讓朋友等候, 當日我只好提早出門, 到達時,還好客人不多,被安排入座後, 等了好一陣子,才有一位身穿黑西裝的工作人員, 有點衣冠不整的(白襯衫鈕扣沒有扣好, 領帶還沒有打上)一臉矇鬆像剛睡醒似的面無表情,過來問我喝什麼茶? 開茶不久,友人也一一入座, 當看著送上來的點心紙,才知道有三份之一的點心被劃掉, 詢問之下原來要在11點後才正常供應, 女友想嘗試潮洲的咸菜豬肚湯, 也得等到11點廚房上班才有. 但訂座時有一再提及我們的用膳時間為9:30~11:00, 也就是說我們只能選擇點心紙上剩餘的三份之二點心, 在沒有選擇的情況之下,只好每款點心來兩碟,場面實在令我難堪,早知如此我會另作他選! 質疑接聽電話訂座的小姐是否有責任提醒客人
去電百樂訂座當天, 接聽訂座的小姐一再提醒,若walk in客人太多,訂了座的客人也可能需要等候,不明白這與我預先來電話訂座有何關連? 為了不想讓朋友等候, 當日我只好提早出門, 到達時,還好客人不多,被安排入座後, 等了好一陣子,才有一位身穿黑西裝的工作人員, 有點衣冠不整的(白襯衫鈕扣沒有扣好, 領帶還沒有打上)一臉矇鬆像剛睡醒似的面無表情,過來問我喝什麼茶? 開茶不久,友人也一一入座, 當看著送上來的點心紙,才知道有三份之一的點心被劃掉, 詢問之下原來要在11點後才正常供應, 女友想嘗試潮洲的咸菜豬肚湯, 也得等到11點廚房上班才有. 但訂座時有一再提及我們的用膳時間為9:30~11:00, 也就是說我們只能選擇點心紙上剩餘的三份之二點心, 在沒有選擇的情況之下,只好每款點心來兩碟,場面實在令我難堪,早知如此我會另作他選! 質疑接聽電話訂座的小姐是否有責任提醒客人?

是日母親節從入座至離座沒有聽到餐廳內的服務員(包括經理)向來客說一句
”母親節快樂!”. 香港餐飲業的服務水平是否真的降到連基本……都不懂?

當天點心一般行貨,也因選擇不多,所以沒多大興趣拍照. 我們六人結帳差不多一千大元! 其實大時大節在外用膳,也不多作要求,只要不要吃”一肚子氣”回家已感恩了!

後記: 一句簡單的”母親節快樂!”沒想到當日只在旺角的民華茶餐廳喝下午茶時, 店內侍應向男友母親祝賀. 高檔次如百樂, 天寶閣….等是否需要檢討?

2011-05-08
$150.00 (早餐)
朋友知我藉貫潮州, 特意帶我到這裡食晚飯.預先訂檯.. 但其實我覺得唔需要我倆六點半入座.. 那時只有五分一的檯有客人一坐低先黎一盤功夫茶? 四隻小杯用一個盤盛著.. 沒有花紋.沒有花巧.前菜是甜甜的鹹菜.( 番外話""我家的媽媽經常買的是超鹹的鹹菜>w< )貼心的是茶壼用蠟燭烘著但侍應不太體貼. 把茶壼放得老遠但不會為客人添茶炸雙球(蟹肉 & 蝦肉)::蟹球很好吃! 雖然是炸點. 但內裡肉汁還在, 而且真的有蟹肉味! 唔乾身之餘又唔油! 相比之下蝦球就失色少少. 但都好味. 咬落去都有口感.. 值得推介!方魚肉碎粥::潮州粥係唔綿的.. 呢個事實我從媽媽身上睇得出.. 媽咪煲粥係唔綿. 米粒還米粒. 水還水.. 呢個粥都唔係綿粥. 但重點不在粥.. 而是方魚! 煎炸後的魚肉. 落到粥都不減絲毫口感! 讚! 香口之餘又開胃!雞燉翅::既然係魚翅酒家.. 點少得一碗翅~ 雖然真的很殘忍.. 但一生人總要食返碗正正式式的魚翅吧!! 份量好足! 雞燉翅勝在湯底夠清.. 味道亦能集中在主菜.. 即是魚翅.. 果然不是粉絲了~鵝片拼豬大腸::潮州野梗係要食打冷野啦.. MENU
朋友知我藉貫潮州, 特意帶我到這裡食晚飯.
預先訂檯.. 但其實我覺得唔需要
我倆六點半入座.. 那時只有五分一的檯有客人

前菜是甜甜的鹹菜.
( 番外話""我家的媽媽經常買的是超鹹的鹹菜>w< )
貼心的是茶壼用蠟燭烘著
侍應不太體貼. 把茶壼放得老遠但不會為客人添茶

鵝片拼豬大腸::潮州野梗係要食打冷野啦.. MENU 無呢款.. 但其實係你自己作出黎就得喇.. 我想食鵝片..朋友想食豬大腸.. D 豬腸一點脂肪都無... 大大件.. 睇得出成件都係腸肌.. 平時唔太喜歡的我.. 都要食多兩件.

芋泥::之前無食過芋泥.. 但呢度的芋泥好滑好正.. 芋頭味亦濃.. 食完齒甲留香.. 不過一小碗已經好頂胃..
好味!

其實咁睇好似唔多野食.. 但係最後我已經要捧住肚子回家去
2011-04-06
  • 方魚肉碎粥
  • 鹵味
  • 炸雙球
2011-03-25 98 浏览
繼續沒完沒了的週末茶局。光是吃點心及喝茶也吃喝得膩透了。第三站的落腳點便是Elements內的"百樂".....每當有人看顧着朋友仔的時候,總是可肆無忌憚的大叫特叫一番。事後肚子飽撐得要死,也是不怪得人的....吃點醃青瓜及鹹菜作開胃小吃。二者皆爽在嗦嗦聲,前者辣度甚足,後者則鹹鹹酸酸的甚能刺激味蕾。吃後的確令人口水分泌大增...味濃過後,掏一兩羹皮蛋瘦肉粥放入口。粥底甚綿也夠杰身,是小弟最愛的粥底風格。米當然煲至全然開花,這也甚重要的。皮蛋不算十分有溏心,但也不是死實實有怪味的劣貨;瘦肉帶鹹香,不俗。附送的油條及薄脆份量不吝嗇,亦是自己給它高分數之原因...意猶未盡,再來一碗蝦籽白粥。粥底的好處剛說過了,要提到的是蝦籽的水準也好 ---- 入口鹹味適中,夠鮮亦惹味。與清淡的白粥配合得天衣無縫...酥皮菠蘿义燒包一客三個。菠蘿皮香脆鬆化,上桌時雖略有少許甩皮情況出現,但倒也無傷大雅。义燒餡不光只是一堆醬而已,是還可以吃到少許义燒粒的....在普通的灼菜心上加上蠔油冬菇片及茶樹菇,突令原本清淡的菜蔬多了一份葷味。菜心有點過淰,但甜味倒有的。蠔油菇是一如所料的味濃。與味淡的菜心同吃,倒有相
繼續沒完沒了的週末茶局。光是吃點心及喝茶也吃喝得膩透了
。第三站的落腳點便是Elements內的"百樂".....

....

吃點醃青瓜鹹菜作開胃小吃。二者皆爽在嗦嗦聲,前者辣度甚足,後者則鹹鹹酸酸的甚能刺激味蕾。吃後的確令人口水分泌大增
...
在普通的灼菜心上加上蠔油冬菇片及茶樹菇,突令原本清淡的菜蔬多了一份葷味。菜心有點過淰,但甜味倒有的。蠔油菇是一如所料的味濃。與味淡的菜心同吃,倒有相輔相成的效果....
太太一看到有鹵水鵝肝片便嚷着要叫。身為城中其一名牌潮菜館,這裡的鹵水也調得不錯的 ---- 色水沉鬱之餘香味亦足;鵝肝雖滑但吃落有一點苦味。破壞了整碟菜之和諧....
燒賣加上了一小片鮑魚上去,實際上是不太對整體味道有影響的。餡以豬肉為主,蝦反而是其次。肉餡頗鮮滑,是下了少許肥肉之緣故吧....
已經吃了那麼點心了,還要加一個點心拼盤,會不會太過份了點? 論水準,看起來每樣東西比單點的遜色得多 ---- 蝦餃的皮太濕太黐,一夾便破,沒心情吃下去了
燒賣還可以,與剛才單叫一籠的水平相差不遠;馬拉糕雖鬆軟但奶黃味不足;粉果皮厚餡少;葱花腸粉更是糟糕 --- 皮像甩皮甩骨似的,葱花既少又太老....
炸両皮很薄很易破,幸好油條夠脆,有點預計不到。不過豉油有師傅到,又扣了少許分
...
忘了甜食的正確名稱,就姑且叫它做杏仁片酥皮卷吧。杏仁片很多也夠脆,酥皮一層層的夠脆口,甜度剛好....
就只四個人,一口氣便將上述東西吞下肚,想起來也頗嚇人呢
....
2011-03-19 82 浏览
夜晚飯時間,我地去咗百樂潮州酒樓開生日 party。嗰道D鹵水食物幾好食,但係就偏貴,同埋嘢食比較多油,所以只係試過1次禁多。環境方面可以讚一讚,因為坐位好闊,佈置好豪華。服務態度都好好!!!整體都係好好!!!
夜晚飯時間,我地去咗百樂潮州酒樓開生日 party。
環境方面可以讚一讚,因為坐位好闊,佈置好豪華。
服務態度都好好!!!
整體都係好好!!!
2011-03-17
庆祝纪念