2020-07-21
71,避開活動區,找個避世地點,此處openrice相片環境食物可以,評價也不錯,又話九龍灣頂級中菜,吸引去試,要找巴士路線去,不近地鐵站。地點金融國際中心側,最顯眼金光耀眼四面佛,中心大堂又高又闊,這樣大厦香港少見在内地比比皆是,餐廳内部也同樣高樓底,枱寬,空間感大。叫茶後,侍應遞上餐牌, 牙籤大少看完,話無野想食,我也找不到熱門話梅汁浸篙筍,波菜燒賣,問某侍應說叫就有,當想掂後,找高級侍應落單,話無話梅篙荀,燒賣轉鵪鶉蛋,鳳梨酥在甜點牌。鵪鶉蛋燒賣$48,蝦鮮味,蛋質靚,跟翠園差不多。四喜餃子$48,侍應話有隻素菌餃, 又係全有蝦餡,多蝦,肉貴過蝦。魚子醬香煎芋絲夾$60,四邊香脆,中間夾南瓜蓉,芋欠鬆化及芋香。古仿乳鴿蒸飯$188,皮靭,皮厚,選乳鴿問題,未曾食過如此乳鴿,醃方法可以不入味,無酒,無子,红棗放上面令賣相好看,原來红棗碎蒸到跟汁一樣色,勝在汁滲不到飯面。鳳梨酥$50,手工精緻,有趣可愛雞仔,但味道同台灣手信差不多,食時好似好殘忍、咬頭仔食!以此價可在阿一海景小菜套餐,都平過佢,質素及服務都好好多,此處環境算高檔,其他則普通,還有茶都一般。
鵪鶉蛋燒賣$48,蝦鮮味,蛋質靚,跟翠園差不多。