2020-07-21 2277 浏览
71,避開活動區,找個避世地點,此處openrice相片環境食物可以,評價也不錯,又話九龍灣頂級中菜,吸引去試,要找巴士路線去,不近地鐵站。地點金融國際中心側,最顯眼金光耀眼四面佛,中心大堂又高又闊,這樣大厦香港少見在内地比比皆是,餐廳内部也同樣高樓底,枱寬,空間感大。叫茶後,侍應遞上餐牌, 牙籤大少看完,話無野想食,我也找不到熱門話梅汁浸篙筍,波菜燒賣,問某侍應說叫就有,當想掂後,找高級侍應落單,話無話梅篙荀,燒賣轉鵪鶉蛋,鳳梨酥在甜點牌。鵪鶉蛋燒賣$48,蝦鮮味,蛋質靚,跟翠園差不多。四喜餃子$48,侍應話有隻素菌餃, 又係全有蝦餡,多蝦,肉貴過蝦。魚子醬香煎芋絲夾$60,四邊香脆,中間夾南瓜蓉,芋欠鬆化及芋香。古仿乳鴿蒸飯$188,皮靭,皮厚,選乳鴿問題,未曾食過如此乳鴿,醃方法可以不入味,無酒,無子,红棗放上面令賣相好看,原來红棗碎蒸到跟汁一樣色,勝在汁滲不到飯面。鳳梨酥$50,手工精緻,有趣可愛雞仔,但味道同台灣手信差不多,食時好似好殘忍、咬頭仔食!以此價可在阿一海景小菜套餐,都平過佢,質素及服務都好好多,此處環境算高檔,其他則普通,還有茶都一般。

鵪鶉蛋燒賣$48,蝦鮮味,蛋質靚,跟翠園差不多。

古仿乳鴿蒸飯$188

鳳梨酥$50

四喜餃子,魚子醬香煎芋絲夾
鵪鶉蛋燒賣
王梨酥
古仿乳鴿蒸飯
2020-07-01
2020-07-10 563 浏览
今日又用咗OpenRice優惠,$30就食到鹽香燒雞髀菜飯。是日餐廳處理訂單比較混亂。唔排隊從旁插入提取食物啦;廚房/門口職員無預先為電話預訂/OpenRice預訂的客人安排好食物,估計餐廳識員見預訂客未到,有將預約訂單俾咗即場落單嘅而導致份量不足咁啦。不過都係我估計啫。我嘅訂單係12點30分取餐,已經準時過到去,但因為雞髀菜飯已俾其他食客取餐,要等到12:45分左右先拎到餐。講返食物,雞髀幾香,皮少少脆卜卜。而菜飯都唔錯嘅。

鹽香燒雞髀菜飯
2020-07-10
15 分钟 (外卖自取)
優惠券
鹽香燒雞髀菜飯
2020-07-06 437 浏览
都係買個飯同個湯姐,買完等左半個鐘都冇,但中途湯同飯係有分別出現過,仲比左我之後黎買食既人老實講,趕時間先買佢姐,已經多野做架啦,要我等半個鐘仲要最後得返個飯,好離譜囉叉燒都過得去既但個飯就好乾最重要係等左咁q耐,好食都變唔好食啦唔ready就唔好做飯市啦我都唔明同時比個湯同個飯我有幾難感覺真係好差為左湊夠字比個負評佢我一定要重覆等左足足半個鐘都比唔到個湯我,得個飯,d飯又乾,一肚氣囉。明知個飯唔夠汁先特登要埋湯嘛

叉燒都過得去既但個飯就好乾

最重要係等左咁q耐,好食都變唔好食啦

唔ready就唔好做飯市啦
我都唔明同時比個湯同個飯我有幾難

感覺真係好差

為左湊夠字比個負評佢我一定要重覆

2020-07-06
30 分钟 (外卖自取)
2020-06-22 956 浏览
婆婆屋企住九龍灣,所以經常會响附近搵好嘢食!屋企人有次試過嚟呢度飲茶,覺得幾好,就諗住試下晚飯。 因為限聚令仍然生效,我哋一行8人一枱,嗌咗以下小食同小菜。黑松露糖心蛋 (要咗兩客)蜜汁叉燒: 屋企人覺得偏甜冰鎮咕嚕肉: 呢個幾好味,外皮好脆,但份量少啲,每人食得一舊。白玉葡萄: 估唔估到係咩呢?係冬瓜嚟!呢個賣相好靚,食落清清地!慢煮安格斯牛 (1客有3件): 呢個牛食落好諗好似牛腩片皮鴨幾好食!不過我哋8個人好似份量唔係好夠,嗌兩隻又太多!仲有個二食炒鴨鬆無影到相。甜品時間: 椰汁糕~ so pretty 雞仔鳳梨酥 x 特大煎堆,成個月亮咁,好靚好得意!Server 幫我地將個煎堆剪成一塊塊,方便食!
 因為限聚令仍然生效,我哋一行8人一枱,嗌咗以下小食同小菜。
黑松露糖心蛋
黑松露糖心蛋 (要咗兩客)

蜜汁叉燒

片皮鴨醬汁及配料
椰汁糕

甜品時間: 椰汁糕~ so pretty

雞仔鳳梨酥 x 特大煎堆

雞仔鳳梨酥 x 特大煎堆,成個月亮咁,好靚好得意!

煎堆 (剪開咗)
Server 幫我地將個煎堆剪成一塊塊,方便食!
题外话/补充资料: 呢間餐廳位於九龍灣輔警總部隔離嘅商業大廈入邊,幾唔就腳。消費有停車場免費拍車,所以最方便就揸車嚟!
2020-06-14
片皮鴨
片皮鴨醬汁及配料
椰汁糕
雞仔鳳梨酥 x 特大煎堆
煎堆 (剪開咗)
2020-06-19 493 浏览
終於無禁制令了🥰 過兩日就係父親節。今日去咗皇御園食晚飯. 好小見有質素甘高嘅中餐. 前菜係冰菜.上海海蜇頭.同埋叉燒。聽呢幾個名以為好簡單. 但一食落每味都好有驚喜. 特別係個冰菜10分爽脆🥰 第二味菜係生拆蟹蓋💓亦都係我全晚嘅至愛💓💓💓鮮甜到不得了再配埋啲南瓜蓉😊甜到入心~ 之後再上一碗杏汁豬肺湯中和返啲甜味~ 然後又進入蒜香東升斑~個鍋一上已經全場聞到香味🥰 然後又到一腳蟹兩味~(椒鹽和花雕蒸) .然後一個超好味嘅杏汁茶做完滿Ge 甜品. 今晚真係10滿足💓💓
用咗app半價,見到平時嘅comment都十分正面,所以決定一試。但食物質素真心麻麻,叫了一隻片皮鴨二食,片皮鴨鴨皮一陣羶味,完全沒有應有燒鴨味道。比起國金軒差太遠。鴨二食我們選擇了斬件薑蔥爆炒,味道一樣一陣羶味,食店沒有將全隻鴨爆抄給我們,有一部份被扣起。另外叫了一個砂鍋東昇斑,魚肉係大塊同厚,但係魚肉一點也不彈牙,感覺不太新鮮。而另外酒焗石號蠔,味道非常一般。如果大家要去嘗試要有心理準備,正價會完全浪費金錢。服務方面,經理同傳菜阿姐不斷聊天,完全沒有細心留意顧客的需求。作為一間定位高級中菜食府,實在失望。
2020-05-06 1056 浏览
今日3個人又去咗Dynasty 食晚飯,質素完全保待得到極正。全香港中菜無乜變度好食得過佢了(利申無收任何利益或不是shareholder)。原因有5點:A)台與台間格空位多,唔似D大眾酒樓。B)Services 極好,酒店level。C)用某app 仲有 discount正到爆。D)揸車的朋友食夠$400(唔知準唔準確),仲有4小時免費parking。E)人唔係好多,唔會比其他人 disturb 到。呢個雞重點推介,肉骨,皮有D煙燻茶葉味,香港冇乜廚夠level整到咁好食. HKD268堂灼薑蒽手切牛肉,高级牛肉唔肥,好有牛肉味 HKD238皇御園炒香苗 HKD268 有海鮮料。重點係香。呢個牛上次叫的好好食有Fusion feel*其實仲有個粉絲煲but 揾唔番相,GG好扺食Free parking 4hrs
原因有5點:
A)台與台間格空位多,唔似D大眾酒樓
B)Services 極好,酒店level。
C)用某app 仲有 discount正到爆。
E)人唔係好多,唔會比其他人 disturb 到。

煙燻豉油雞

手切牛肉

堂灼薑蒽手切牛肉,高级牛肉唔肥,好有牛肉味 HKD238

皇御園炒香苗 HKD268 有海鮮料。重點係香。

呢個牛上次叫的好好食有Fusion feel

*其實仲有個粉絲煲but 揾唔番相,GG

好扺食

• 堂灼薑蒽手切牛肉
  • 皇御園炒香苗
  • 法式慢煮蜂蜜安格斯牛肉
2020-05-02 861 浏览
星期日的晚上,我們一家人想找一個雅致的地方吃晚飯。爸爸媽媽不約而同想起皇御園。 皇御園地方寬敞,裝修佈置格調高尚,枱與枱之間的距離也十分闊落客人之間私隱度高。侍應服務態度殷勤有禮,公司培訓專業,為這頓晚飯添不少分數。 我們點了京式片皮鴨二食,鮮果咕嚕肉,蜜汁叉燒,雲腿海味手工拉麵,時令臘味煲仔飯,桂花鮮蟹肉炒米粉及心太軟金磚。 片皮鴨燒得脆卜卜,上菜時由師傅在我們旁邊片皮,師傅帶上手套,工架十足,一手拿着鴨子,一手片出一片片鴨片,吃片皮鴨又可以看師傅的表演真是雙重享受呢!片皮鴨的上碟亦不可小看,上碟功架十足,鴨片放在高架的鐵盤上,盤下用火爐暖着,十分貼心。 片皮鴨伴吃的材料亦十分特別 ,他們除了蒜絲、青瓜條這些大路配菜外,還有鮮菠蘿條及一種醃了的菜頭給我們伴食。製作份外有誠意及心思。店家還提供了海鮮醬及太古糖廠出品(我經常製作甜點, 所以對各種糖類略有認識)的黃細砂糖伴食,這是其他店鋪較少的做法,效果不錯。片皮鴨配上鮮嫩菠蘿條、醃菜頭、溫室青瓜條、大葱條,海鮮醬及黃糖十分好吃, 簡直是大滿足。👍👍👍👍👍 另一個吃法是炒鴨鬆伴生菜包。它們選用溫室生菜,生菜很新鮮、鮮嫩、

另一個吃法是炒鴨鬆伴生菜包。它們選用溫室生菜,生菜很新鮮、鮮嫩、爽脆 ,生菜片份量亦十分足夠,大約有十多二十片,鴨鬆份量 亦十分十分之多,很大碟。

鮮果菠蘿咕嚕肉上菜十分吸睛,咕嚕肉亦炸得十分可口。粉漿薄薄的不會過多,味道酸酸甜甜十分開胃呀!但略嫌份量不多。

云腿海鮮手工拉麵好好味, 麵質幼滑又有韌性,質料味道濃郁有雲腿及其他海鮮作湯底。

心太軟金磚豆腐,豆腐香脆炸得剛好。

蜜汁叉燒所選用的肉質入口鬆化,叉燒味道蜜味十足,好吃。

時令臘味煲仔飯所選用的潤腸是鮮鵝潤腸,鵝潤腸入口甘香味濃,肉質鬆化,有油香味,好吃。臘肉又不會太乾身,煲得剛好。煲底還有薄薄一層飯焦很是好吃,讚。

總的來說,皇御園貨真價實,無論是地方、環境、食物及服務皆是一流之選。
2019-07-22
  • 冰鎮鮮果咕嚕肉
  • 雲腿海味手工拉麵
  • 心太軟金磚
  • 蜜汁叉燒
  • 片皮鴨
2020-03-24 718 浏览
👹抗疫外賣特輯👹九龍灣-皇御園 🥢85折中餐外賣套餐🥢評分:🐷🐷🐷🐷🐽(5🐷滿分;🐽半分)之前去完皇御園食佢嘅堂食,見到佢地既外賣好似幾抵食,一人套餐128蚊❗️再85折有1⃣三件點心、2⃣老火湯、3⃣叉燒飯、4⃣是日甜品,今次一於試試佢🙊佢嘅叉燒飯同甜品好有水準。叉燒半肥瘦燶邊,標準食神叉燒是也😍必食呀❗️蛋白杏仁茶同堂食一樣好滑好有杏仁香😋。至於點心,每日都有唔同款,點食都唔厭😝
👹抗疫外賣特輯👹
九龍灣-皇御園 🥢85折中餐外賣套餐🥢

評分:🐷🐷🐷🐷🐽(5🐷滿分;🐽半分)

叉燒飯

跟餐點心
2020-03-22
10 分钟 (外卖自取)
叉燒飯
跟餐點心
  • 蜜汁叉燒
2020-03-14 641 浏览
依期OpenRice成日都有優惠。😄😄高銀 皇御園 極品叉燒伴油雞全翼飯,折實後$40🙈叉燒勁正,半肥瘦、入口香而唔膩。叉燒更係有微微燶邊,入口味道更香。油雞全翼都好好食,雞翼唔會過熟,肉質嫩滑。點埋醬汁更加好味。
依期OpenRice成日都有優惠。😄😄

高銀 皇御園 極品叉燒伴油雞全翼飯,折實後$40🙈

極品叉燒伴油雞全翼飯
外卖自取
信用卡優惠
極品叉燒伴油雞全翼飯
2020-03-09 565 浏览
今年是四年一遇有2月29日的年份!在這一夜我有幸參與皇御園聯乘Sartori di Verona x Cerulli Spinozzi呈獻*醇.意*葡萄酒配對晚宴,而葡萄酒晚宴只此一夜很值得我遠赴出席! *醇.意*葡萄酒配對晚宴共有8道菜式,另配5款特選意大利紅、白美酒,絕對滿足到我這個饞嘴酒鬼嘻嘻!! 開席前邊吃著香脆可口腰果、合桃等小食,邊跟久未見面的好友寒暄一陣子,忽然發覺已經是非常幸福的平常事!! 接著侍酒師為我們送上首枝佳釀Sartori di Verona Pinot Arcole 2018,是枝花香撲鼻的白酒用來配襯海鮮很絕美。 首道菜名為鮮菓仙翁鱈場蟹盒,內裡的仙翁原來在五、六十年代壽宴中作甜品很普遍,孤陋寡聞的車媽媽還是首次品嚐! 仙翁乃是一種淡水野生藻類植物,浸發後那賣相極像魚子醬,吃下味道淡雅沒帶上一絲腥氣處理得宜! 而仙翁下是新鮮的鱈場蟹鮮菓沙律,一口吃盡鮮爽口感再呷一口白酒真的很愜意。 第二枝Tenuta Cerulli Spinozzi Pecorino Cortalto 2017同樣是白酒,金黃的色澤很迷人味道沒首

第二枝Tenuta Cerulli Spinozzi Pecorino Cortalto 2017同樣是白酒,金黃的色澤很迷人味道沒首枝的甜,這返而令我更喜歡它!

第二道菜是魚子醬玻璃蝦,雪白雅潔的蝦球爽彈味鮮,鋪面的正是以另一姿態呈現的魚子醬片,兩者相配出無窮鮮味很吸引的組合,盛載著蝦球的是滑溜勝雪的蒸蛋白潔白無瑕引人入勝!

來了兩款精彩心思的海鮮菜接力的是熱騰騰的清新椰香燉鮑魚,以原個椰皇奉客特顯原味!!

打開椰皇那沸騰的鮮氣直搗鼻子來!內裡蘊含鮮鮑魚、雞腳、精肉及海帶,當然少不了清香的椰子肉,呷一口熱湯味道鮮甜沒一絲膩感,不知不覺整個喝光光很滿足耶!

回味著靚湯之際侍酒師亦送上這夜首枝紅酒Cerulli Montepulciano d'Abruzzo Torre Migliori Riserva 2005,入口單寧較重果味挺濃風味頗為獨特。

濃郁的紅酒配這客巧手慢煮扣肉一流!富有日式風情的慢煮扣肉伴以木魚徒添香氣,扣肉肥瘦相間而且炆至極為化口肥而不膩十分可口!

這刻侍酒師同送上最後兩枝佳釀,先是這夜我最喜歡的Sartori di Verona Amarone della Valpolicella I Saltari 2009,這枝紅酒葡萄香氣滿滿加上較Dry的口感很得我歡心!

最後還有這瓶果香十足的Sartori di Verona Amarone della Valpolicella Classico Corte Bra 2012,擁有如紅寶石般的瑰麗色澤,入口較為Fruity甜美很易令人愛上它!最後更引得我買了回家送給車爸爸。

在靚紅酒引領下吃日本青尖椒炒和牛粒當然是絕配,可惜車媽媽跟牛肉無緣但大廚很貼心地另為我安排!

我得到的是同樣香口惹味的豉椒雞件,鑊氣十足的上檯令我垂涎不已吃一件雞肉再呷一口紅酒,足以令我暫且逃出不快樂的情緒!

接下來是手工菜蟹皇百花釀菜膽,大廚精細的將足料蝦膠釀在於嬌嫩的芥菜膽上,繼而扒上鮮香的蟹皇於面,鮮清加味濃混和一起簡直是天使魔鬼混合體呢!

單尾來一客松露溫泉蛋手工拉麵,大廚自家製的手工拉麵口感十分爽滑,配上一顆吹彈可破的溫泉蛋真的令人心動非常!將溫泉蛋弄破後蛋液跟麵條合體,那份滿足感不能言喻只須好好感受!

最後還有賣相霸氣的金龍吐珠即是巨大煎堆也!影過靚相後侍應會為我們分好上檯,煎堆吃下很香口而且不肥膩炸功到家,但如果可溫度多一點便更加好味道!須然只此一場但吃到大廚富心思設計菜式,所以再遠我也會再來開餐的。

2020-02-29
2020-02-01 643 浏览
環境舒服,枱與枱的空間很闊,服務也殷勤。食物方面,因為只有兩人,所以點了四款點心。叉燒腸粉:皮薄,叉燒肥瘦剛好鴛鴦臘腸卷有驚喜,腸香油份夠。疏乎厘燉蛋:不是太甜,在普通酒樓吃到這個甜品,有驚喜。
環境舒服,枱與枱的空間很闊,服務也殷勤。
食物方面,因為只有兩人,所以點了四款點心。
叉燒腸粉:皮薄,叉燒肥瘦剛好
鴛鴦臘腸卷有驚喜,腸香油份夠。
疏乎厘燉蛋:不是太甜,在普通酒樓吃到這個甜品,有驚喜。
2019-12-23 3254 浏览
時代變遷帶來城市重新規劃,周遭嘅食肆都會相應改變/遷就。以九龍灣為例,以前係工廠大廈林立嘅工廠區,食肆大多係廉價食堂,快餐店。廿幾年過去,而家嘅九龍灣已經成為新進嘅甲級商廈區,食肆為提高服務質素俾各大老闆,都由食堂變身高級餐廳。而講開高級食肆,點可以唔提高銀國際金融中心呢!响高銀入面嘅食肆,間間都貴價高級,今日就嚟試吓入面嘅中菜廳 - 皇御園。皇御園主打高檔中菜,店內寬敞舒適,佈置優雅,環境清靜,非常適合商務應酬。相對於我哋今次嚟食冬至飯,柴娃娃一班人其實唔多夾 因為價格堅離地嘅關係,我哋只係揀咗簡單嘅點心,同幾個炒粉麵試吓!想食佢嘅名菜,唯有等下次喇!🤣所有點心,即叫即整,絕大部份都係熱辣辣嘅蝦餃皮薄、餡鮮、蝦肉彈牙,合格有餘燒賣外皮加咗菠菜汁,色澤鮮艷增進食慾,餡料新鮮有肉汁,蟹黃提味剛剛好叉燒腸粉上枱暖暖地,叉燒餡一般,腸粉皮薄得通透,但米漿冇咩味,而且唔彈牙,口感好削。帶子腸粉腸粉皮同樣係軟弱無力,配以俾人碎屍萬段嘅帶子殘肢,更顯得無靈魂無味道 。唯一有味道嘅係超濃郁嘅豆豉汁,食完只留低滿滿嘅違和感同一堆問號?🤔 豉油蒸排骨排骨係新鮮豬肉,入口鮮嫰有肉汁,底下有南瓜墊底,香甜之

所有點心,即叫即整,絕大部份都係熱辣辣嘅

蝦餃
皮薄、餡鮮、蝦肉彈牙,合格有餘

燒賣
外皮加咗菠菜汁,色澤鮮艷增進食慾
,餡料新鮮有肉汁,蟹黃提味剛剛好

叉燒腸粉

帶子腸粉
豉油蒸排骨
排骨係新鮮豬肉,入口鮮嫰有肉汁,底下有南瓜墊底,香甜之餘仲吸飽肉汁

傳統叉燒包
同一般酒樓叉燒包差唔多,唔驚喜亦唔失望。
竹炭叉燒包
即坊間嘅「雪山叉燒包」,頂層係用牛油砂糖做嘅墨西哥皮,熱辣辣脆卜卜又甜甜地,非常討好。叉燒包包皮又香又軟,叉燒餡做到爆汁,水準之作

手拉麵
原本對佢有少少期待,最終又失望而回。手拉麵麵質偏硬,入口唔多彈牙,似陽春麵多啲。湯底淡而冇味,配料又少得可憐,建議加XO醬同食。
海鮮泡飯
海鮮湯底味道濃郁,飯粒有炸過成脆米,配以熱湯泡一泡,泡飯脆卜卜口感豐富

炒米粉
幼米粉口感似粉絲,配以雞蛋銀芽,口感清爽。

皇御園俾我嘅感覺係…… 御膳房嘅出品即使普通菜式,一走入皇宮就升價十倍!佢適合商務應酬多於團體聚餐,今日我哋誤闖了

帶子腸粉

燒賣

炒米粉

蒸排骨

2019-12-18 1027 浏览
朋友推薦這家餐廳給我了好久,這次終於有時間來打卡。餐廳用餐環境很好,或許是高銀自己請客食飯嘅地方。晚上人不多,稀稀落落坐了幾台。前菜要了話梅汁萵筍,醋汁海鱸魚,椒鹽雞軟骨。話梅汁酸甜,萵筍清爽,只是自己不喜這樣的搭配,反倒是蘸了辣醬後,感覺好了些。醋汁海鱸魚喜出望外,黑醋汁搭配豆豉,海鱸魚切條炸酥,妙。椒鹽雞軟骨正常。海鮮方面叫了鵝肝帶子,煎鵝肝外焦裡嫩,帶子只輕輕煨熟了表面,質地綿軟。釀蟹鉗,打爛的蝦膠包裹在蟹鉗外面,表面炸得酥脆,配上酸醬,一流!黑蒜牛肝菌牛肉,牛肉嫩,還不錯。甜品叫了薏米桂花雪梨,偏甜,但很潤,適合秋冬季。
。椒鹽雞軟骨正常。
黑蒜牛肝菌牛肉,牛肉嫩,還不錯。
甜品叫了薏米桂花雪梨,偏甜,但很潤,適合秋冬季。
2019-10-03 2740 浏览
好少寫食評,但同朋友都認為皇御園係"九龍東最佳中菜",覺得菜式兼環境服務好有水準,價錢合理, 值得推介。高銀金融國際中心的皇御園, 從環境布置到服務和食物質素, 每一個細節都那麼專注! 行政總廚糅合經典粵菜精髓及創新元素,令優質食材得到極致呈現,為食客帶來嶄新的頂級粵菜體驗。那裏車位充足,食飯有四小時免費泊車,可以慢慢享用一頓晚餐。 這裡環境寬敞,裝潢古典高雅,有半開放式廂座,也有私隱度高的貴賓廂房,坐得十分舒服。同埋這裡消費, 記得埋單時講 「我要賺里數!」及出示「亞洲萬里通」儲分。 服務員親切的服務帶領入座,座好後奉上茗茶及給予IPAD餐牌,電子餐牌十分方便時尚。服務員並向我們介紹餐單,推薦了幾款前菜和季節性菜式。

那裏車位充足,食飯有四小時免費泊車,可以慢慢享用一頓晚餐。

服務員並向我們介紹餐單,推薦了幾款前菜和季節性菜式。
杏汁白肺湯
蟹肉外冬茸羹
皇御苑精選拼盤
喜馬拉雅山岩鹽香燒雞
紅炆星斑頭腩
冰鎮鮮果咕嚕肉
貢品桃膠十勝紅豆乳酪
题外话/补充资料: 服務員 Ms Tang 的服務態度, 專業有禮, 抵讚!
2019-09-30
庆祝纪念