2019-08-17 261 浏览
皇御苑精選拼盤- 冰菜係有用乾冰上、賣相非常有驚喜、叉燒鬆化、海蜇非常爽口青胡椒白酒汁翠香東昇斑球- 個汁好特別, 好鍾意有青胡椒的味道,與斑塊很配合陳皮鵝肝香煎北海道帶子皇- 好好味呀!鵝肝好香!帶子皇好大粒好正,肉質爽甜,外皮煎香又不會太老鵝肝和牛鬆炒香苗- 作為最一個菜,有少許失色,可能期望太高,鵝肝味太少, 炒飯仍算香口環境好舒服、服務亦很好可惜,今次沒有點餐酒,下次來會試一下餐廳推薦與菜式配合的紅酒
皇御苑精選拼盤

青胡椒白酒汁翠香東昇斑球
- 個汁好特別, 好鍾意有青胡椒的味道,與斑塊很配合

鵝肝和牛鬆炒香苗

環境好舒服、服務亦很好

2019-08-16
  • 皇御園精選拼盤
2019-08-08 381 浏览
寻晚約咗舊同事係九龍灣食飯…. 選咗「皇御園」… 環境清靜… 枱與枱之間距離適中… 唔會太迫… 好適合頃計飯聚… 而且無限時;之前黎過幾次飲茶…. 點心同熱葷都好食…😊今晚.. 我地叫咗「古法生炆東星班翅」…魚肉鮮美多汁… 醬汁調配啱啱好… 好惹味及夠火喉;「冰鎮咕嚕肉」酸甜適中… 好開胃…好啱夏天食;「桂花鮮蟹肉炒米粉」炒得好干身… 唔油膩…正。員工度良好… 見我地只係叫咗主食… 建議我地叫D餐前小食.. 可以邊食邊等主菜… 態度靈活.. 唔會hard sell; 我地叫咗「心太軟金磚」.. 真係物如其名…. 皮酥香內裡軟滑..正;「蒜香雞軟骨」亦都好食…唔油.

古法生炆東星班翅, 冰鎮咕嚕肉, 桂花鮮蟹肉炒米粉
题外话/补充资料: 值得推介
2019-08-07
古法生炆東星班翅, 冰鎮咕嚕肉, 桂花鮮蟹肉炒米粉
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 古法生炆東星班翅
以往工作時經過,知道高銀金融入面有幾間食肆,我朋友一向鍾情中菜,所以決定駕車到這間中菜食府。因為始終食府在商業大廈中,外圍裝潢,店舖裝修都媲美酒店。說實在,現今香港租金高昂,很多食店都希望能坐多點客人,故此平常都可以完全聽到鄰枱的閒話家常。但這裡環境寬敞,樓底極高,故此完全沒有壓迫感。入座後,服務員向我們介紹餐單,並推薦了幾款食物和季節性菜式。前菜我們選了青芥末海蜇頭,偏淡爽口有少少芥末味但並不辣口,建議可多加一點咸味會更佳,而貌相十分吸睛,用了乾冰在杯底作點綴。然後我們點了燕窩蛋白東星斑片和酥皮松露焗鮑魚。蛋白和斑片蒸得嫩滑,而口感亦不俗,不過朋友習慣濃味,就認為蛋白和燕窩本已清淡,斑片可再加點調味突顯其鮮味。相反,酥皮松露焗鮑魚就喜出望外,外皮酥脆,打開外皮後發出淡淡松露香味,鮑魚軟腍亦彈口配以鮑汁混合松露,貌相吸引且創新。牛肝菌炒牛肉就只屬一般,牛肉作為主菜被同場的牛肝菌和露筍蓋過風頭,特別露筍處理得很好,清爽而且嫩綠。海鮮湯泡飯作為總結,海鮮湯煮成橙色,脆米吸收了海鮮湯的精華,口感和味道也不錯,不過略有不足之處就是於海鮮湯加入芫荽碎,芫荽雖然只屬香草用以提升味道,但不喜歡它的人

青芥末海蜇頭

燕窩蛋白東星斑片

酥皮松露焗鮑魚

牛肝菌炒牛肉

海鮮湯泡飯作為總結,海鮮湯煮成橙色,脆米吸收了海鮮湯的精華,口感和味道也不錯,不過略有不足之處就是於海鮮湯加入芫荽碎,芫荽雖然只屬香草用以提升味道,但不喜歡它的人對它的味道和氣味有強烈的感覺,建議可在餐牌或安排服務員預先告知客人可以「走青」。
脆米海鮮湯泡飯
题外话/补充资料: 離開時查問泊車優惠,晚市惠顧任何消費也有四小時免費泊車,可惜附近沒有商店逛逛,不過可以慢慢享用一段晚餐也不失為一個好選擇。
2019-08-06
庆祝纪念
生日
青芥末海蜇頭
燕窩蛋白東星斑片
酥皮松露焗鮑魚
脆米海鮮湯泡飯
2019-08-04 405 浏览
高質素中菜餐廳,很適合招待朋友和客人,絕對不失體面。冰菜配海蜇及叉燒,冰菜賣相非常吸引,出場有乾冰助陣,很有仙氣配上芥辣味的海蜇,配搭很新鮮。叉燒可口,味道濃郁。燕窩羹,女人的至愛,見到滿滿的燕窩配上蛋白蟹肉,配上醋,味道配搭剛剛好。鮮嫩芥蘭頭,蒜蓉炒做法簡單,只有芥蘭的莖部,香脆可口。黑松露炒飯,用了非常豐富,有黑松露,有瑤柱有芥蘭有蛋白,每一口飯其實配料比飯更多。新鮮海魚,蒸得剛剛好,配上豉油熟油,用料上乘。整體來說是一間非常高質素的中餐廳,建議先預先預約,讓餐廳預留一個好的位置。

高質素中菜餐廳,很適合招待朋友和客人,絕對不失體面。

鮮嫩芥蘭頭,蒜蓉炒做法簡單,只有芥蘭的莖部,香脆可口。

新鮮海魚,蒸得剛剛好,配上豉油熟油,用料上乘。
2019-07-28 580 浏览
平時睇別人食評多,自己好少寫食評,多數食西餐,不過今次轉換環境試咗一間好似好少人知嘅食府,忍唔住要評一評喇,無原因的原因就只因一個字「好」🤤🤤第一次係度食晚飯,感覺有酒店級的招呼,因為我們得2個人所以叫得不多! 但職員好有耐性介紹值得欣賞👏👏1.環境比較清靜,我地約7點坐底沒有好嘈感覺,如果撘地鐵係麥當勞果度行出去過條橋地點在輔警中心隔離好方便2. 特別值得推薦的有一味叫「砂鍋蒜香山焗星斑球」,真係無諗過會有咁大又厚的魚肉,上菜時我已哇了一聲😂😂⋯⋯大約有4-5片,入面還有原粒蒜頭和薑...如果有杯啤酒/紅酒就perfect 🤤🤤 3. 還有一款是餐廳內侍應推薦 「冰鎮鮮果咕嚕肉」,未上菜時以為是同街外餐廳沒分別,見到真身再咬第一口時外冷而脆,但入面好juicy仲係熱㗎!😍😍4. 有肉就梗係要有菜啦⋯⋯清清地叫左波菜苗,啱我哋口味! 5. 呀⋯⋯仲有我們叫左自己喜歡的湯「紫砂壺珍珠貝海底椰花膠燉鱷魚肉」和 「龍王杏白肺湯」💯總括來講:真係好味架,還有免費停車場,服務員又好細心,價錢都ok唔會話好貴,值得來食架😍😍👆🏻👆🏻

4. 有肉就梗係要有菜啦⋯⋯清清地叫左波菜苗,啱我哋口味!

砂鍋蒜香山焗星班球
紫砂壺珍珠貝海底椰花胶燉鱷魚肉
龍王杏白肺湯
  • 砂窩蒜香生焗星斑球
2019-07-22 512 浏览
第一次同女朋友嚟到這間餐廳用膳,被其食物和裝修所吸引,決定第一次寫食評,將呢間優質餐廳推介比朋友。一走進這餐廳,門口的接待員已好有禮貌咁問我哋有否訂座,然後就帶我哋入座。呢度環境寬敞,枱與枱之間有一定嘅空間, 傾計嘅時候唔會比隔離嘈親。我哋先叫咗兩款前菜,海蜇頭咬落相當爽口,青芥末味道剛剛好。炸豆腐也很香口,外脆內暖兼且皮薄唔油膩。之後飲咗個杏汁豬肚湯,呢個味道尚可。然後叫咗鵝肝帶子皇,賣相及味道都一流,而且有蛋白喺底,可以中和返鵝肝嘅味道。兩個主菜係冰鎮咕嚕肉同白玉葡萄(即係東瓜粒)。咕嚕肉肉質甜美,唔似得外邊啲酒家咁,用啲普通排骨或豬肉。而隨碟嘅士多啤梨及火龍果好新鮮,配埋咕嚕肉一齊食,好。至於白玉葡萄嘅賣相,好明顯見倒師傅係有用心去擺放,而且夏天亦最啱食東瓜呢。我亦當場靈機一觸,將擺設稍稍修改,變成一個心形,氹得女朋友非常開心。唯一美中不足,係因為太飽,未能試吓呢度嘅甜品。最後埋單,都係1200蚊左右,價錢尚算合理,而我哋亦決定咗,之後都會再嚟幫襯。

青芥末紅海蜇頭
龍皇杏白肺湯
白玉葡萄
2019-07-19
青芥末紅海蜇頭
白玉葡萄
2019-07-11 590 浏览
今晚在九龍灣高銀金融中心的中餐廳食飯,之前都有試過幾次,知道佢地近日有東星斑季節性menu, 屋企人鍾意食,特別來試下。難得的好環境、服務還是很好,staff好nice, 餐前小食叫左海蜇,話梅露荀,魚子醬芋絲糕,清新可口。再黎有蛋白燕東星,很鮮味,仲有燕窩。最正係經典差燒,呢個食極都唔厭,冰鎮咕嚕肉,加上新鮮生果、好啱夏天食手,還有全晚之最古法炆東星斑翅,我老爺話終於食到古法的味道,佢勁鍾意。手工麵好惹味,個上湯好濃郁。

2019-07-11
2019-07-03 534 浏览
自從曾師傅退休,換了幾位大廚,效果見人見智。新大廚上班後都未來過。昨晚和舊同學打完波一起去試試。小吃水準很高,叉燒不錯,女兒吃完再吃。金鑲豆腐除了十多年前鏞記做得比較好之外,近年少有的高水準。冰鎭咕嚕肉皮脆肉嫩,值得👍。皮片鴨夾有創意,云腿和鴨很和味,口感很好。今晚的方脷很好但東星班就非常一般。甜品選擇比之前少了一些舊甜點,水準一般。整體廚房感覺水準比以前幾個大廚進步,但樓面新人和舊人水準有頗大距離。

慢煑和牛
2019-06-25 532 浏览
Weekend family day 一家大細5個人去搵食dinner, 有小朋友最頭痛就係每次都要叫甜品氹佢地先有得靜靜地食餐飯。第一次去依間,入到去地方比想像中寬敞同大,我地就座大廳,環境寧靜舒服。野食整體中上,甜品特別出色。平時weekend去九龍灣周圍都好多人,難得搵到個地方座得咁舒服,下次都可以再去過。如果地點近返小小地鐵站就好,不過遠小小可以換黎好味既野食同用餐環境都抵既,佢提供免費泊車都幾方便。
地先有得靜靜地食餐飯。

士多啤梨凍餅
鳳梨酥
喜瑪拉亞山岩鹽香燒雞 (半隻)
話梅汁浸篙筍

2019-06-22
士多啤梨凍餅
鳳梨酥
喜瑪拉亞山岩鹽香燒雞 (半隻)
  • 喜瑪拉亞山岩鹽香燒雞
2019-06-23 341 浏览
同屋企人去九龍灣食晚飯,自己最中意「心太軟金磚 」,外脆內軟!另外不得不提既係「喜瑪拉亞山岩鹽香燒雞」,個皮完全油脂岩岩好個皮又脆又薄媽媽就最愛「極品蜜汁叉燒」,佢話又軟又入味,好岩佢胃口。之後叫左試左個「雲腿海味手工拉麵」,好彈牙,係我中意既麵質!最後當然唔少得食甜品「士多啤梨凍糕」我比好高分環境、服務、食物質素樣樣野都好滿意。唯一「話梅汁浸篙筍 」作為開胃菜我覺得甜左小小,不過daddy就話好好味啦。

媽媽就最愛「極品蜜汁叉燒」,佢話又軟又入味,好岩佢胃口。

最後當然唔少得食甜品「士多啤梨凍糕」我比好高分

2019-06-02
  • 心太軟金磚
2019-06-21 338 浏览
同事有好介紹, 知道呢間餐廳最近出咗 d 新菜式於是拉大隊齊齊去 “食好D“由於人多, 可以多D花款, 叫多幾樣餸乜都可以試吓真係, 好豐富嘅一餐 見到咁多美食真係好難忍口, 食咗至算Work hard Eat hard ... 之後又要 keep fit harder松露焗鮑魚 慢煮蜂蜜安格斯牛肉 👍極品蜜汁叉燒片皮鴨養生米話梅汁浸篙筍靚靚甜品 #1靚靚甜品 #2
同事有好介紹, 知道呢間餐廳最近出咗 d 新菜式
於是拉大隊齊齊去 “食好D“
由於人多, 可以多D花款,
叫多幾樣餸乜都可以試吓真係, 好豐富嘅一餐

見到咁多美食真係好難忍口, 食咗至算

慢煮蜂蜜安格斯牛肉 👍

• 松露焗鮑魚
  • 蜜汁叉燒
  • 慢煮安格斯牛肉
2019-06-21 263 浏览
平時一班人,收工食飯都係喺公司附近搵酒樓食, 但九龍灣區來來去去都係得嗰幾間,不過除了乜乜孖寶三寶, 其他小菜普普通通都要百幾蚊,賣相唔靚, 服務又未必好,食完都無乜印象, 喺openrice 搵下搵下俾我發現左呢度,睇相都唔錯,於是今次就拉隊黎呢度食番餐, 就算唔記得味道, 至少都記得個樣。有圖有真相, 環境真係唔駛講, 非常大, 完全沒有逼既感覺, 野食每一款個賣相都十分美觀有特色, 味道都不錯,甜品都好好食, 圍起每人都係二三佰蚊,好過去其他連鎖酒樓,

2019-06-19 227 浏览
今日老細請客帶左我地去公司附近一間中菜廳食飯,食飯既地方位於高銀國際金融中心入面,環境唔錯而且仲好有氣派。由於食飯時間尚早,我地不用等位就可以安排入座。美食當前,緊係相機食先話梅汁浸萵筍,擺盤精緻,係非常開胃既前菜蜜汁叉燒,有我鍾意食既窿邊叉燒,仲要厚切多蜜汁,好食肉質軟軟鯰鯰冰鎮咕嚕肉,咕嚕肉就食得多,冰鎮既食法還是第一次,味道尚可,只係份量太少,意猶未盡心太軟金磚,外脆內軟,屬中規中矩酒釀芥蘭苗,淡淡香氣,味道感覺很清新酥皮松露焗鮑魚,陣陣牛油香既酥皮好邪惡鮑魚大大隻喜馬拉雅山鹽燒雞,啖啖肉片皮鴨,滿嘴油香,食到舔舔脷,餅皮唔錯,很薄,唔同平時出街食的餅底咁厚身,除有基本配料青瓜、京醬、蔥絲仲多左姜絲、菠蘿同糖增加鴨捲既滋味。養生米炒飯,職員介紹是由紅菜頭打制而成,非常有營養味道稍為清淡差不多尾聲,係時候上甜品,呢款可愛雞仔造型內餡係鳳梨,像鳳梨酥一樣。另一款甜品杏汁布甸,唔甜好味道
今日老細請客
由於食飯時間尚早,我地不用等位就可以安排入座。
美食當前,緊係相機食先

話梅汁浸萵筍,擺盤精緻,係非常開胃既前菜
蜜汁叉燒,有我鍾意食既窿邊叉燒,仲要厚切多蜜汁,好食
肉質軟軟鯰鯰
心太軟金磚,外脆內軟,屬中規中矩
酒釀芥蘭苗,淡淡香氣,味道感覺很清新
酥皮松露焗鮑魚,陣陣牛油香既酥皮好邪惡
鮑魚大大隻
喜馬拉雅山鹽燒雞,啖啖肉
養生米炒飯,職員介紹是由紅菜頭打制而成,非常有營養
味道稍為清淡
另一款甜品杏汁布甸,唔甜好味道
用餐时段
2019-06-19 525 浏览
可愛既同事們即興話放工去食野, 但又要配合我地老人家陳生要食中菜, 活動搞手Lu Lu 係時候出現發動佢平時既專長做資料搜集, 搵到公司附近有間睇落環境幾好既中式餐廳。一於try try 好正好大隻,熱辣辣, 服務員俾我地影哂相先片, D staff 都好nice好好笑容一邊打一邊流口水, 好想再食!全人起動!!!!蜜汁叉燒 好好食!! 外層脆口 叉燒燶邊我最愛, 又有火暖住唔怕冷氣吹凍, Keep住熱, 不過我地班速龍好快清哂, 唔夠喉又叫多份食!肉汁鎖住裡面 淋得黎帶點軟身, 一定要食我唔食西瓜唔知mix西瓜點呢, 會唔會遲d有芒果呢, 好似都ok wo好夾好好食, mix埋既味一d都唔怪, 出奇地好食, 成羹拍入口如其名, 心太軟薄脆既外皮內嫰既豆腐, 蒜粒又唔會好似平時食個d咁痴哂牙好脆皮又滑軟身, 又叫左2份咸香味岩哂陳生岩岩証上菜香到飛起, 從未食過咁香既生菜包,一定要食, 仲有佢d菜都唔係普通既唐生菜好咬口又香, 必食!奶香濃, 必食!我冇份食, 不過d同事話麵唔錯, 熱辣辣
片皮鴨
一邊打一邊流口水, 好想再食!
片皮鴨
全人起動!!!!
蜜汁叉燒
肉汁鎖住裡面 淋得黎帶點軟身, 一定要食
我唔食西瓜
如其名, 心太軟
薄脆既外皮內嫰既豆腐, 蒜粒又唔會好似平時食個d咁痴哂牙
鹽香燒雞
好脆皮又滑
蜂蜜安格斯牛肉
軟身, 又叫左2份
雲腿海味手工拉麵
咸香味岩哂陳生
生菜包
好咬口又香, 必食!
奶凍
奶香濃, 必食!
鳳梨酥
我冇份食, 不過d同事話麵唔錯, 熱辣辣
题外话/补充资料: 可以有aisa miles
2019-06-18
鹽香燒雞
蜂蜜安格斯牛肉
雲腿海味手工拉麵
生菜包
奶凍
2019-06-19 221 浏览
適逢同朋友一圍人食飯,有老有嫩,聽老友提過九龍灣皇御園野食唔錯,又坐得舒服唔會太嘈,仲有得4個鐘免費泊車,即刻唔諗咁多,襯人多黎試!一黎到見到門面闊落,餐廳室內果然唔逼又舒適,應該都有d質素。叫左個小食話梅汁浸䈑筍做前菜,幾清新,不過個人黎講略甜。叫左個心太軟金磚,嘩,真係喜出望外,必點小食推介,真心做到內脆內軟!極品蜜汁叉燒稔身惹味,果然係招牌菜,一邊熱住,唔怕凍左唔好食,抵讚!片皮鴨兩食都唔知幾多年無食過片皮鴨,配料仲要用我至愛既菠蘿,夾埋一齊食無咁油。法式慢煮蜂蜜安格斯牛肉牛肉稔身化口,同樣慢慢燒住唔怕凍,係食得開心d喜瑪拉亞山岩鹽香燒雞雞入口嫩滑,皮脆得岩岩好,呢個可以話係我至愛,不過成餐叫左好多肉,勁飽食唔到太多,下次再食!雲腿海味手工拉麵同金腿瑤柱炒養生米,兩個同樣出色,都係誠意之作,飽極都到一碗,哈哈!食到捧住個肚走,未計酒平均每人400幾500左右,可惜我做司機無得飲酒!下次可以再食

叫左個小食話梅汁浸䈑筍做前菜,幾清新,不過個人黎講略甜。

極品蜜汁叉燒
稔身惹味,果然係招牌菜,一邊熱住,唔怕凍左唔好食,抵讚!

片皮鴨兩食

法式慢煮蜂蜜安格斯牛肉
牛肉稔身化口,同樣慢慢燒住唔怕凍,係食得開心d

喜瑪拉亞山岩鹽香燒雞

2019-06-07