2021-05-16 1490 浏览
今日叫嘅小菜唔係樣樣餐牌入邊都有🤣最失敗嘅竟然係我👀有幾樣餸都唔記得影😭so9sad🤣🤣🤣😭第一味嘅係呢度最想出名嘅蜜汁叉燒(冇影到圖片可以參考其他食評都有😂😂)👅味道偏甜肉質鬆軟肉汁超多🥳🥳🥳跟住就係呢個蟹肉蟹蓋😍😍😍我呢一餐飯真係呢一味最出色😚😚跟住就飲咗個冬瓜節瓜湯味道比較清甜😁跟住即係鮑魚配鵝掌好食嘅但係唔知乜嘢問題我覺得個鵝掌係有少少酸但又唔係變壞嗰一隻酸🤨🤨牛仔肉配蘿蔔糕😋(其實係我唔記得咗呢味野叫咩名)蒜頭焗魚蒜頭好食🐠但係個魚有少少乾😛之後我哋仲叫咗個👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻黑松露金磚(呢個好可惜就係冇影相上邊一塊塊嘅黑松露成道菜都真係幾靚又好食)沙姜雞😎鍋巴炒飯😇椰汁糕😍杏仁茶😋整體來講係幾好食嘅呢一餐不過個人覺得味道比較濃烈我諗我喺中途飲咗10杯茶有多🤣🤣
今日叫嘅小菜唔係樣樣餐牌入邊都有🤣
跟住就係呢個蟹肉蟹蓋😍😍😍我呢一餐飯真係呢一味最出色😚😚

跟住就飲咗個冬瓜節瓜湯
味道比較清甜😁
牛仔肉配蘿蔔糕😋(其實係我唔記得咗呢味野叫咩名)

蒜頭焗魚蒜頭好食🐠但係個魚有少少乾😛

杏仁茶😋
  • 蜜汁叉燒
  • 法式慢煮蜂蜜安格斯牛肉
2021-04-18 1372 浏览
Dinner for 4. When we were walking to our table, seemed that everyone else ordered the char siu and 咕嚕肉 on ice. We followed, and added the clams in broth, abalone in broth, Peking duck and steamed tofu with pork and shrimp paste.Char siu came with a flame underneath. Thick cut and juicy- good. Sides could be more burnt tho.咕嚕肉 really tasted crispier n crunchier than others: cold on the outside, hot on the inside- recommended. Clams were good.Tofu was ok.Peking duck was ok. DT noted the serving s

Clams were good.

Tofu was ok.

Peking duck was ok. DT noted the serving size of 6 pieces was good, but I thought the dough that came with it was not soft enough. Duck was too oily for me.

AC noted that the abalone in broth tasted similar to the one from Lee garden, would have tasted even better if they added the crunchy rice as well. I loved it.

For dessert, ordered the black sesame roll, pineapple puff and mango roll. Didn’t like the sesame roll as texture was too doughy but everyone LOVED the cute pineapple puff shaped like ducks. Seemed a lot of fresh pineapples were used. Mango was sweet.

$150 corkage. Reasonable.
In summary, good place for dinner. Spacious and tables were very far apart. Would return for the 咕嚕肉 and try other dishes as well.
2021-04-05 1352 浏览
坐得舒服,與隔離枱有距離,女廁所每間獨立洗手盤,有恒生,匯豐,建行有85折,抵食!食物質素ok!心太軟金磚椒鹽豆腐,外脆內滑好食!皇御園精選拼盤(每位)叉燒,冰菜,海蜇頭,ok!可試喜馬拉雅山岩鹽香燒雞鹽焗燒雞,皮脆有雞味,肉嫩,必叫龍皇杏白肺湯杏汁味重!幾好飲!黑蒜牛肝菌炒牛肉超夠味,靚牛肉,好食!上湯有機菠菜苗菠菜苗新鮮,靚菜皇御園炒香苗炒飯,炒得乾身,唔硬,香口夠味!梳乎里燉蛋白唔甜,蛋滑,好食芝麻卷芝麻味重唔甜!

心太軟金磚
椒鹽豆腐,外脆內滑好食!

皇御園精選拼盤(每位)
叉燒,冰菜,海蜇頭,ok!可試

喜馬拉雅山岩鹽香燒雞
鹽焗燒雞,皮脆有雞味,肉嫩,必叫

龍皇杏白肺湯
杏汁味重!幾好飲!

黑蒜牛肝菌炒牛肉
超夠味,靚牛肉,好食!

上湯有機菠菜苗
菠菜苗新鮮,靚菜

皇御園炒香苗
炒飯,炒得乾身,唔硬,香口夠味!

梳乎里燉蛋白
唔甜,蛋滑,好食

芝麻卷
芝麻味重唔甜!
2021-04-05
用餐优惠
信用卡優惠
2021-01-02 2490 浏览
食評都寫過幾次,評級都唔錯,通常都係用app book有折,拉返高個CP值。喜歡點呢度嘅小菜,點心始終難以突圍而出。當初佢嘅服務真係比得起五星酒店嘅,但係而家就有點兒遜色,少咗主動,殷勤欠奉,同普通酒樓無異,要加把勁啦!地方寬躺,兩個人坐張幾大嘅枱,夠晒社交距離,茶水都有蠟燭保暖,不過茶壺同水壺就放咗喺張枱嘅一東一西,侍應又唔會好似以前咁幫你斟茶,自己差唔多要起身先至攞到壺茶。第一碟就先來炒菜,上菜次序可以改善下,跟住就上炒牛河,係容易烹調嗰個就上枱先?點左五道菜,其實最理想係可以先上灌湯餃,最後先上炒河炒菜⋯⋯ 每人一碗嘅灌湯餃,上菜嘅時候又唔係放喺你面前,求其搵個空位就咁擺低,可以細心一啲⋯⋯佛跳牆灌湯餃料足夠鮮味,有一口翅過下口癮。珍寶蠔煲就唔係太過珍寶,上枱時唔夠熱辣辣,冇火焰嘅感覺,不過蠔都算新鮮,唔太油膩。炒黃鱔就不過不失。臘味炒芥蘭度夠精緻,只有批晒皮嘅芥蘭度,臘味亦唔太肥,夠香口。炒牛河夠乾身,唔會好油,料夠足,不過就唔覺得有落到XO醬去炒,但依然欣賞。個人來講喜歡少鹽,呢度嘅菜式大致上都比較偏鹹。其實整體呢間餐廳係唔錯嘅,可以有頂級食府嘅風範,但係現在有點而今非昔比,
其實整體呢間餐廳係唔錯嘅,可以有頂級食府嘅風範,但係現在有點而今非昔比,要加把勁啦!

臘味炒芥蘭度
XO醬安格斯牛肉炒河
佛跳牆湯餃
火焰薑蔥美國珍寶蠔煲
2020-12-21 910 浏览
今次疫情下無得出去食冬至飯,網上剩係訂盆菜睇到花都眼亂,最後訂左呢間餐廳,食過幾次中菜覺得唔錯,決定今次試下佢地既盆菜。盆菜真係好適合一班人一齊食,做冬唔洗頭痕煮咩好,只係煲湯加食盆菜,簡簡單單🥰提早三日前預訂,取盆菜時候仲暖暖地,返到屋企蒸大約20分鐘左右,本來睇落去好少餸,原來內有乾坤,盆菜已經排到密密麻麻,揭開最頂層,見到入面有好多料,包括原隻鮑魚、花膠、元貝、明爐燒鴨、貴妃雞、脆皮燒肉、乾煎蝦、鮑汁鵝掌、北菇、豬手、髮菜、家鄉鯪魚球、秘製豬皮、南乳芋頭、蓮藕、枝竹、清甜蘿蔔和新鮮西蘭花。😋😙未蒸前🥰蒸完啦因為好怕唔夠熱,所以夾起咗少少餸,食嘅時候再補落去。好中意食盆菜,因為咩都有,好似搵寶藏咁,想食咩就搵咩,搵到粒花菇好似搵到寶🤩,盆菜分好多層,花膠大大塊,鵝掌煮得啱啱好,唔太硬唔太淋,仲有一碗醬汁另上,夾埋盆菜一齊食,好好味,結果8個人都食唔哂6人份量,好滿足。🔥花膠好大塊😋6人份量已有鮑魚花膠,味道不差,呢個價錢好抵食。我見有間餐廳4人份量要$1200,有d 6人都要千幾,味道唔知,睇價錢唔多抵食。💓價錢方面💰➡️2人份量 $368➡️6人份量 $888 ➡️12人份量 $168

😙未蒸前

🥰蒸完啦

因為好怕唔夠熱,所以夾起咗少少餸,食嘅時候再補落去。

盆菜-花膠

🔥花膠好大塊😋

💓價錢方面💰
➡️2人份量 $368
➡️6人份量 $888
➡️12人份量 $1688

唯一樣未夠好既地方就係太少菜只有西蘭花🥦,同場加映落咗一包娃娃菜食。

2020-12-19
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
团年饭
盆菜-花膠
2020-12-04 578 浏览
耐唔耐都會嚟下,之前亦都寫過食評,水準依然保持得好好,仲加咗新菜式,有質有量。兩個人點咗八道菜,澳洲Ab Eden Chardonnay 和 Shiraz各一支,呢兩支酒完全超值,據說係老闆自己嘅酒莊,咁嘅價錢咁嘅質素係外邊真係好難會搵到。八道菜都做得好有心機,不過燻蛋就有啲老,海蜇頭好脆,炸鱸魚炸得好靚,蟹蓋多肉,加芝士焗好好味,煙燻豉油雞又香又滑,蝦子油皮好入味,煲仔飯排骨滑,飯焦香脆,豆苗超嫩又大碟。服務都好好,唯一上菜太快,都食唔切搞到啲嘢凍哂⋯⋯
服務都好好,唯一上菜太快,都食唔切搞到啲嘢凍哂⋯⋯
黑魚子煙燻溏心蛋
煙燻豉油雞半隻
蝦籽扣柚及
蒜蓉豆苗
2020-11-28 816 浏览
酒樓唔近地鐵站, 若由地鐵站行過嚟,都要15至20分鐘 ,揸車會比較方便。若坐巴士,都要就啱嗰架巴士。酒樓唔算大,大堂座位一眼見曬,十幾張枱, 坐得夠疏,環境舒服,行入去有房間,私隱度十足。酒樓喺商業大廈入面 ,週末來就少D人。枱上的茶會一直用火保暖,很細心。首先力讚佢哋個麻辣醬配牛肉腸,真係好食到不得了,超曬班,好食到我好想買咗佢個醬。問侍應有冇得賣?佢話無,嗰醬係口水雞嘅醬,下次來吃一定會再叫這個牛肉腸,食過返尋味。Xo醬炒蘿蔔糕有點失色,感覺好似煎咗好耐,之後叮返熱或者再翻煎一次上枱咁樣。北菇滑雞煲仔飯,侍應幫我哋分埋飯,佢啲煲仔飯唔算整得好好食,唔算好香,飯焦太多太硬。子薑牛肉球有驚喜,牛肉球吸了子薑的部分甜味,這個幾好味,亦都有啲特別,唔錯!蒜蓉豆苗炒得好香,豆苗好嫩,沒想過索價$198蚊,真係貴,但又真係好食。椰汁糕賣相一流,打卡首選,味道唔錯,唔會太甜。還叫了蛋白杏仁露忘記影相,它的味道不錯,只是唔夠滑,若果能夠用篩過濾一下,口感更佳.還有許多神奇點心好想試下,好想快啲再嚟.

若坐巴士,都要就啱嗰架巴士。

牛肉腸配口水雞麻辣醬

xo醬炒蘿蔔糕

北菇雞煲仔飯

子薑牛肉

蒜蓉炒豆苗

椰汁糕賣相一流,打卡首選,味道唔錯,唔會太甜。

椰汁糕

還有許多神奇點心好想試下,好想快啲再嚟.

牛肉腸配口水雞麻辣醬
子薑牛肉
蒜蓉炒豆苗
  • 蒜蓉豆苗
  • 牛肉腸
2020-11-18 2569 浏览
比利於九龍灣工作,不時也會與客人去商務午餐,無奈這一區選擇不多,真的是一大難題,不過,自從不遠的高銀金融國際中心開設了高級中菜廳 皇御園 後,問題可謂迎刃而解 ^.^除了高格調,食物質素也能長期保持水準,所以除了商務午餐,還不時會與同事來這裡聚餐,最近得悉有新菜單,馬上與友人來試試頭盤選了 金鰻拿破崙,賣相已令人眼前一亮,混合了日式的燒鰻魚和法式的拿破崙,無論味道和口感也是出乎意料的夾,鰻魚上的沙侓醬除了是點綴,還令味道層次更充實接着的 天麻川芎白芷燉魚頭湯 實在滋補養生,大廚還用上珍貴的星斑魚頭燉製,湯頭清香而濃郁,喝後頓感全身暖和接着是 小丸子至愛的 脆皮花膠扣鵝掌,滋補養顏既花膠原本是軟軟綿綿的,經大廚略施廚藝,將花膠外層煎成脆皮,做成外脆內軟的口感,真的是第一次品嚐到這個烹調手法,軟糯的鵝掌也不欺場,同樣入味非常,真的極度推薦這味菜再來 咖喱法國海鱸魚 fusion菜式,以新鮮海鱸魚入饌,配以特調的咖喱汁,入口既吃到咖喱的芬香,又有魚的鮮味,望着剩餘的咖喱汁,若不是已經點了煲仔飯要留肚,必來一碗白飯送之~ 咖喱過後,又來個清新的 濃湯象拔蚌泡豆胚,豆肧又嫩又香,還有濃湯和切片象

咖喱過後,又來個清新的 濃湯象拔蚌泡豆胚,豆肧又嫩又香,還有濃湯和切片象拔蚌搭配,滋潤味潤

來一客賣相精美的 不一樣魚香茄子,以茄子切成條狀再煎炸,再佐以魚香茄子的配料,香口惹味,再脆身一點會更完美

不一樣的茄子後,也有不一樣的煲仔飯,賣相豪華的 西班牙腸排骨煲仔飯,西班牙腸的油香盡滲飯粒之中,加上煙韌的排骨,實在驚喜!

甜品,選了必吃的 梳乎厘燉蛋,蛋白泡鬆軟芳香,包着的燉蛋更是令人著迷,蛋香滿溢,真的是百吃不厭!

除了以上種種,大廚還設計了其他的秋冬菜式,又找到個「藉口」,可以下次再來喇~
  • 脆皮花膠扣鵝掌
  • 咖喱法國海鱸魚
  • 梳乎厘燉蛋
2020-11-16 1267 浏览
限聚令由每枱四人放寬至六人,大家終於可以坐埋一齊,吃得相對豐富和熱鬧些。近排幾次食中餐,都選在酒店的中菜廳,今云就改變一下,唔入酒店,但到訪級數同樣高檔的皇御園。我食過N次,質素肯定有保証。朋友老早夾好菜單,還安排了廳房,大家可以更肆無忌憚的高聲談笑,吃得更加盡興。前菜查實是一款點心,金鰻拿破崙。鰻魚煎香,沾上燒汁,放在酥脆的西式拿破崙之上,這中西合壁的小吃,完全沒違和感,有趣!多年前在魚頭火鍋店工作,經常會喝一款天麻魚頭湯,以大魚頭去燉,暖和又驅頭風,不過已經是那些年的事,這晚重遇呢款天麻川弓白芷燉魚頭,自然加倍珍重,還要用上星斑頭,令呢盅湯升價十倍。接著來的脆皮花膠扣鵝掌,令我想起城中名店好酒好蔡的脆皮海參。蠻大件的鰵魚公,煎至微脆,但口感仍保持黏糯,好有睇頭。鵝掌沒想像中的大,不過煮得軟腍又唔會散,配上濃香的鮑汁,同樣得我歡心。咖喱法國海鱸魚,咖喱汁是泰國風味的黃咖喱,惹味但不會很辣,配白飯一流。但因為之後有兩款煲仔飯,所以才沒點白米飯來伴之。再來的象拔蚌,以濃雞湯浸泡,爽脆而味鮮,店子又巧妙地加入脆米,以及細嫩的豆胚,整件事清新又可口。不一樣魚香茄子,到底是什麼葫蘆賣什麼的藥?

不一樣魚香茄子,到底是什麼葫蘆賣什麼的藥? 原來是將茄子炸香,再配上平時魚香茄子的肉末及辣椒等,幾香口,也特別。
單尾係兩款煲仔飯,均是新派的出品,皆因分別以鰻魚櫻花蝦,與及西班牙腸、排骨作主角。感覺上是較濕了一點,略欠吃傳統煲仔飯的風味,還幸仍保留了脆脆的飯焦,兩者之中以西班牙腸、排骨較合我心,大概是因為較偏向傳統的風味吧!
以西式的梳乎厘燉蛋去慰靈甜牙齒,夠熱夠滑,蛋白又打得靚仔,比起吃傳統的中式甜品,更能令人在結尾留下深印象。
2020-10-11 634 浏览
大時大節一定要食返餐好,於是揀咗皇御園出品水準  yummy yummy職員推介的 “桂花燒鱔“ 鱔片夠厚, 啖啖肉,又香口北海道帶子皇有驚喜仲令大家諗起以前去北海道旅行曾經食過一樣爽口又彈牙嘅帶子(…諗起有排都冇得去旅行)職員服務都係一樣十分滿意今次嘅中秋飯聚
大時大節一定要食返餐好,於是揀咗皇御園
出品水準
 yummy yummy

職員推介的 “桂花燒鱔“ 鱔片夠厚, 啖啖肉,又香口

北海道帶子皇有驚喜

仲令大家諗起以前去北海道旅行曾經食過一樣爽口又彈牙嘅帶子
(…諗起有排都冇得去旅行

職員服務都係一樣

十分滿意今次嘅中秋飯聚
2020-09-26
用餐时段
位於九龍灣的皇御園🔸,是一間由富豪馬主潘蘇通開設的頂級粵菜館。由米芝蓮二星大廚曾超敬師傅👨🏻‍🍳掌廚,糅合西式菜餚的烹調手法,創作出一道又一道的美味傳統粵式佳餚!適逢Dining City的Restauant Week✨,又有四天的紅日假期💓,我便預早訂座,帶媽媽👩🏻品嚐精緻粵菜吧! 晚市套餐包含三款菜式,包括: 冬茸蟹肉燴燕窩羹、陳皮鵝肝香煎北海道帶子皇和皇御園炒香苗。冬茸蟹肉燴燕窩羹,非常足料🥰,啖啖燕窩和蟹肉,鮮香養顔。陳皮鵝肝香煎北海道帶子皇😍,採用日本帶子皇,肉厚肥美,鮮美不已,超好吃的。皇御園炒香苗是餐廳招牌炒飯🍚,有龍蝦肉🦞、帶子、蟹肉🦀等,滿滿的高級食材,滋味無比。我們更追加兩客甜品,熱辣辣的香甜小鳥鳳梨酥🍍和濃香的椰汁糕🥥哦。

冬茸蟹肉燴燕窩羹,非常足料🥰,啖啖燕窩和蟹肉,鮮香養顔。

2020-10-03
2020-09-18 857 浏览
假日午餐,book 了桌,但遲了20 分鐘都未有位... 聽到是新來樓面忽略了留位... 有點失望,比次機會佢,睇佢搞咩食物:杏汁白肺湯 (好飲,但杏汁可以再濃點)羅蘿白絲蘇 (好好食)心太軟豆腐磚 (外脆內香,豆腐味難忘)手作麵(鹹到冇朋友,但麵質好食)喜馬拉雅山鹽炸雞 :雞皮脆香,所講既鹽多餘甜品:南瓜xx 湯(南瓜好滑,但粒龍吐珠太甜,死甜) 椰汁糕不錯環境:舒服,恬靜服務:一般,今時今日香港間間餐都好難找到好既樓面,睇彩數
有點失望,比次機會佢,睇佢搞咩

食物:

杏汁白肺湯 (好飲,但杏汁可以再濃點)
羅蘿白絲蘇 (好好食)
心太軟豆腐磚 (外脆內香,豆腐味難忘)
手作麵(鹹到冇朋友,但麵質好食)
喜馬拉雅山鹽炸雞 :雞皮脆香,所講既鹽多餘
甜品:南瓜xx 湯(南瓜好滑,但粒龍吐珠太甜,死甜)
椰汁糕不錯

環境:
舒服,恬靜

服務:
一般,今時今日香港間間餐都好難找到好既樓面,睇彩數
2020-09-13
等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐优惠
信用卡優惠
  • 心太軟金磚
2020-07-25 1096 浏览
早幾日先食完,心痕痕又想帶埋媽咪過嚟一齊食所以即刻訂位!今晚當然白玉葡萄要再食啦!另外叫咗麻辣英國鴨舌,佢原來入邊冇骨㗎,平時要食好耐先可以將啲骨分開已椒鹽海苔白飯魚,冇想像中咁好!日本鮑魚黑蒜炆雞,好入味桂花先蟹肉炒米粉,又係再食之選!蜜汁叉燒實在太好食,我完全忘記咗影相😅到最後當然每人嚟一碗甜品啦~薑汁撞奶
早幾日先食完,心痕痕又想帶埋媽咪過嚟一齊食
所以即刻訂位!
已椒鹽海苔白飯魚,冇想像中咁好!日本鮑魚黑蒜炆雞,好入味
2020-06-17
  • 日本黑蒜鮑魚炆雞
  • 麻辣英國鴨舌
2020-07-25 660 浏览
疫情關係留喺家中,所以一次過寫返晒咁多篇食評因為太好味!一定要分享比大家首先呢間係一試再試嘅高級晚餐食府,雖然係咁,佢哋都有喺另一個Apps參加優惠,我哋當然唔會放過機會啦!今次應該係第六次嚟!雖然我哋得兩個人,我哋都叫咗好多嘢食: 砂鍋無錫骨:好入味同埋肉質柔嫩!青芥末紅海蜇頭:有些辣同好爽口,伴在乾冰上比較特色!酸辣海鮮羹:這款比較普通白玉葡萄:好有驚喜,廚師砌得好有心機桂花鮮蟹肉炒米粉:味道剛好,不油也不太乾身!疏乎厘燉蛋:每次來到必食的甜品栗子蓉西米焗布甸:這款也比較普通
疫情關係留喺家中,所以一次過寫返晒咁多篇食評
因為太好味!一定要分享比大家
首先呢間係一試再試嘅高級晚餐食府,
砂鍋無錫骨:好入味同埋肉質柔嫩!
青芥末紅海蜇頭:有些辣同好爽口,伴在乾冰上比較特色!
酸辣海鮮羹:這款比較普通
白玉葡萄:好有驚喜,廚師砌得好有心機

桂花鮮蟹肉炒米粉:味道剛好,不油也不太乾身!
疏乎厘燉蛋:每次來到必食的甜品

栗子蓉西米焗布甸:這款也比較普通

2020-06-13
  • 白玉葡萄
  • 青芥末紅海蜇頭
  • 砂鍋無錫骨
鼎食聚皇御園八道菜晚市套餐🥢💯1.前菜拼盤自家醬清爽冰菜、醬辣惹味脆爽海蜇頭、甘香豐腴蜜汁叉燒 2. 鮮甜肥美北海道帶子皇配入口即溶陳皮鵝肝😎3. 潤肺止咳、滋潤嘅紫砂壺珍珠貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯😋4. 軟嫩法式慢煮安格斯牛肉配上蜂蜜汁及香甜蘿蔔糕🥰5. 香噴噴又熱辣辣嘅砂鍋蒜香生焗星斑球🤩6. 鮮茄濃湯浸菠菜苗,鮮、甜、嫩👍🏻7. 麵身好滑瑤柱味香,湯汁超濃嘅雲腿海味手工拉麵仲有滑喐喐嘅魚唇添😍🤤8.美點三重奏,有好味又得意嘅雀仔鳳梨酥、清甜椰汁糕 同香濃杏仁茶🤩性價比高嘅八道菜晚餐每位$688,優惠期至八月廿三日😎
鼎食聚皇御園八道菜晚市套餐🥢💯
1.前菜拼盤
自家醬清爽冰菜、醬辣惹味脆爽海蜇頭、甘香豐腴蜜汁叉燒
2. 鮮甜肥美北海道帶子皇配入口即溶陳皮鵝肝😎
3. 潤肺止咳、滋潤嘅紫砂壺珍珠貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯😋