2024-04-25 26 浏览
精緻中菜 去到飲完湯都已經滿足了8成 HAHA前菜: 蜜汁黑毛豬叉燒 . 金磚豆腐 . 滷水豬腳 . 椒鹽牛油果叉燒肥瘦相間, 入口軟嫩。金磚豆腐, 炸皮薄, 調味佳。滷水豬腳, 散發住滷水和八角香氣, 加小小蒜香醋汁, 更開胃椒鹽牛油果, 如果牛油果再熟一點 當中咬開更軟滑 跟外皮更有對比 會更驚喜!湯: 松茸螺頭燉老雞燉湯 入口清爽 但不失鹹香 金華火腿粒 瘦肉粒 老雞的味道一一燉出加上 松茸清香 螺頭鮮甜呢個湯 令我好滿意!頭盤: 香煎百花釀海斑球全晚最驚喜的菜色 火侯控制得宜, 外脆, 蝦膠爽彈, 斑球嫩滑.大愛 !主菜: 紅燒牛肋肉, 欖油杞子菜苗, XO醬蘆筍炒蝦球, 香脆乳鴿紅燒牛肋肉 牛肋肉 軟稔 加上洋蔥汁 的鮮甜 好夾欖油杞子菜苗 用料新鮮 菜心苗 爽口無渣XO醬蘆筍炒蝦球 夠惹味 蝦球大大粒香脆乳鴿 有手套供給 食用方便 咬開爆肉汁主食: 龍蝦湯洞庭麵龍蝦湯 係好似上湯龍蝦伊麵 個隻上湯加蝦球 , 帶子, 小小絲瓜碎, 洞庭麵(原來即是烏冬:-P)其實女士吃到這個位置都已經超滿足可以比埋同行男伴吃 呵呵呵甜品: 紅棗糕煙韌的口感 再加上甜而不油膩的味道 雖然飽飽
精緻中菜 去到飲完湯都已經滿足了8成 HAHA

叉燒肥瘦相間, 入口軟嫩。
金磚豆腐, 炸皮薄, 調味佳。

湯: 松茸螺頭燉老雞
加上 松茸清香 螺頭鮮甜
呢個湯 令我好滿意!

頭盤: 香煎百花釀海斑球
全晚最驚喜的菜色
火侯控制得宜, 外脆, 蝦膠爽彈, 斑球嫩滑.
大愛 !

龍蝦湯 係好似上湯龍蝦伊麵 個隻上湯
其實女士吃到這個位置都已經超滿足
可以比埋同行男伴吃 呵呵呵

甜品: 紅棗糕
煙韌的口感 再加上甜而不油膩的味道 雖然飽飽 但好似仲想吃多一件

P.S. 如果在餐廳用餐, 在外有免費停車位.
服務員 很周到 時刻留意您的需要 ^_^
茶一定要夠熱 他們的茶會有蠟燭幫您heat住, 中意<3
2024-04-24 117 浏览
屋企人最鍾意食中菜,我就特登搵左呢間皇朝明珠試一試! 去到已經覺得裝修好高級,有啲似去左酒店中菜館。當晚由於樣樣野都想試店員就推介我地試吓呢個豐彩璀璨饗宴,啱哂第一次唔知咩好食/有選擇困難嘅我!每人有4款前菜、湯品、頭盤、主菜、主食同甜品。 誠意推薦個湯品「松茸螺頭燉老雞」好足料見到大大粒嘅松茸同螺頭,湯頭非常濃郁,好好飲。主菜方面一共有4款,當中最令人回味嘅係紅燒乳鴿,真係同名一樣做到皮脆肉嫩,味道方面其他主菜都非常滿意,份量亦都好大份,價錢雖然唔算特別平,但份量同味道絕對對得住個價錢👍🏻母親大人食完仲話想訂定母親節再嚟食其他野😆
母親大人食完仲話想訂定母親節再嚟食其他野😆
紅燒乳鴿
2024-04-23
紅燒乳鴿
2024-04-22 60 浏览
一向好鍾意呢度嘅環境,平時過嚟飲茶,今日就第一次過嚟食晚飯。睇咗餐牌好耐,最後揀咗一款套餐,入面咩都有,可以試多啲唔同嘅菜式。前菜有四款,蜜汁黑毛豬叉燒、金磚豆腐、鹵水豬仔腳同椒鹽牛油果。個人最鍾意豆腐同埋豬腳仔,豆腐好滑好脆,配上避風塘蒜,好好食。個燉湯入面好多不同嘅材料,有牛肝菌,松茸,遼參等等,好味到成個湯連埋所有材料食晒。香煎百花釀海斑球呢個配搭好得意,好似食西餐咁,好有層次。紅燒牛肋肉、欖油杞子菜苗整體上亦唔錯。XO醬蘆筍炒蝦球,廚師好用心,淨係用蘆筍最中間嘅部位,蝦球亦都相當新鮮!乳鴿即點即炸,餐廳職員亦都好細心咁預備定洗手嘅茶同埋手套,服務態度好好,好貼心。龍蝦湯洞庭麵有帶子同海鮮,湯底鮮甜!養顏紅棗糕熱辣辣,紅棗味道好香濃,仲有咋喳,難得食到一啲好食嘅傳統點心同糖水,😍😍

香煎百花釀海斑球呢個配搭好得意,好似食西餐咁,好有層次。

紅燒牛肋肉、欖油杞子菜苗整體上亦唔錯。

龍蝦湯洞庭麵有帶子同海鮮,湯底鮮甜!

之前成日問人哋有啲咩中菜好介紹可以帶屋企人去食 俾我發掘到呢間位於三文仔新裝修嘅中菜小館 裝修華麗 而且乾淨又寧靜 一張大圓枱可以容納到大概15人聚餐 家庭聚會必去💓💓 我哋今次食咗$880呢個盛宴套餐 食材都係貴價貨 絕對對得上呢個價錢🙌🏻先嚟前菜開開胃 蜜汁黑毛豬叉燒.金磗豆腐.鹵水豬仔腳、椒鹽牛油果 🥑呢幾款細細碟 但係味道真係有驚喜 熱辣辣 黑毛豬叉燒外脆內嫩 咬落蜜汁湧晒出嚟 香甜無比 而且係半肥瘦 屋企人都大贊好食🤣香煎百花釀海斑球每人一個海斑球 咬落去脆卜卜 上邊嘅蝦滑彈牙實淨 下便嘅海斑用咗腩位 兩者相互影響 口感好豐富 蔬菜嗰度亦都唔會Hea你 蝦球用咗新鮮大蝦配搭蘆筍炒 蝦球彈牙大粒 而且新鮮無比 絕對稱得上係我愛嘅蔬菜款式🥰🥰主菜就有紅燒牛腩肉 半肥瘦嘅油脂口感十足 牛肉唔會好韌 再配埋紅燒汁 入口即溶 睇得出廚師花咗好多心機😘龍蝦湯洞庭麵烏冬麵爽口彈牙 滑溜而且龍蝦味濃郁乳鴿更加唔使講啦鮮嫩多汁除咗呢啲款式之外 仲有多款小菜包埋松茸螺頭燉老雞 清甜無比 而且有螺頭花膠同松茸 識落新鮮鮮甜又滿滿嘅骨膠原

香煎百花釀海斑球

庆祝纪念
生日
  • 龍蝦湯洞庭麵
  • 香煎百花釀海斑球
今日同男朋友左手工去咗大美督附近食晚餐呢間裝修必緻又隱世嘅小菜酒館 真係好適合安安靜靜食飯嘅情侶或屋企聚會我哋叫咗人均$800一位嘅套餐包括咗四款前菜、湯、主食、麵食、乳鴿、炸物同甜品 性價比極高 而且可以食到好飽👍🏻👍🏻食物都係一款一款咁樣過嚟 唔怕食到好急~前菜方面 有四款小碟 有琵琶豆腐、椒鹽牛油果、豬腳仔同蜜汁叉燒 四款都係即叫即整 每人大約兩件 而且最有驚喜嘅係椒鹽牛油果 從來未食過用椒鹽嘅做法😍熱辣辣之餘外脆內嫩 牛油果味濃郁 作為前菜真係開胃之選之後就食呢個石斑蝦滑 味道有驚喜 估唔到兩者咁夾 清淡得來蝦肉爽口彈牙 石斑嫩滑 熱辣辣香脆主菜方面 呢個嫩滑無比嘅紅燒牛肋肉 咬落唔會好嚡 每一啖都感受到肉味嘅濃郁 好想再encore☺️而且每人有半隻乳鴿 鮮嫩多汁 啖啖肉 男朋友都大讚好食總括而言 如果大家想安安靜靜食飯 而且又可以感受到新鮮食材 好建議大家過嚟呢間試下!
今日同男朋友左手工去咗大美督附近食晚餐

我哋叫咗人均$800一位嘅套餐

而且每人有半隻乳鴿 鮮嫩多汁 啖啖肉 男朋友都大讚好食

2024-04-17
  • 香脆乳鴿
  • 椒鹽牛油果
  • 紅燒牛肋肉
2024-04-18 78 浏览
大埔美景美食,私隱度高前菜有鹽酥牛油果外脆內軟, 蕃茄天然甜乳豬皮脆肉嫩, 唔肥膩最喜歡焗帶子,非常多芝士蒸魚夠新鮮,實物係大條(攝影技術問題🙈影出嚟唔知點解變細左)甜品有奶黃餡煎堆, 紅棗糕,蛋白杏仁茶,甜度剛好食埋甜品大滿足
2024-04-18
2024-04-13 163 浏览
下午揸車入到去三門仔飲茶,餐廳新裝修,有indoor同outdoor位置 ,我揀咗outdoor坐,望住片草地加船灣淡水湖,風景一流。叫左幾款點心加即燒乳豬仔,食到Lamlam脷。全部都係手工點心,特別叫左一個好耐都冇食既奶黃水晶包,而家外面好多酒樓都冇呢樣點心啦!奶黃好香,水晶皮彈牙,非常值得一食。另外脆皮即燒乳豬仔,個皮脆而鬆化,都值得食。其他點心都相當精緻,加上優美的環境,下次都一定會返嚟再食!

2024-04-12