九龍人入大埔發掘美食😋室內環境非常別緻,店員服務好細心🥹當天更遇上其他客人辦派對活動😲午市有一系列點心、湯羹和麵飯,選擇好豐富😍✨上湯金魚餃配水晶球飲茶必食蒸點心🙌🏼招牌金魚餃配水晶球太可愛了吧‼️圓碌碌的小金魚裹着蝦仁餡,而水晶球則是素菜餡,美得不捨得吃🥹✨黑毛豬北菇燒賣✨皇朝蝦餃皇✨碧綠菜苗餃✨魚湯松茸鮮竹卷另外招牌燒賣和蝦餃皇的餡料飽滿,大大粒好滿足!而且還可以單件點,不用局限一籠四件,非常好👏🏼而碧綠色的菜苗餃和魚湯浸的鮮竹卷也好入味~✨皇朝三式蒸腸粉(鮮蝦、叉燒、牛肉)✨黑椒和牛酥腸粉類也太多選擇!心思思的你最好點招牌三式,一次過吃盡經典味道😎煎炸點心類,竟遇上黑椒和牛酥🤩外皮酥酥脆脆,黑椒和牛餡惹味🐮✨鮑參翅肚羹跟長輩來吃,不妨點一碗矜貴的湯羹類,美味足料又補身😊還用熱爐一直溫着,好貼心呢!✨招牌脆皮乳豬✨蜜汁黑毛豬叉燒皇例牌小菜,必點店家推薦的脆皮乳豬!🐷乳豬皮燒得非常香,油脂和肉恰得好處🫡另外一款叉燒皇用上黑毛豬的口感很嫩,肥瘦均衡👍🏼✨雪山流沙包✨牛油酥皮迷你蛋撻甜點部分,流沙包絕對令人難以抗拒!😍雪山皮酥酥的,內裡是奶黃流心,鹹甜鹹甜不會膩~很久沒有吃蛋撻,迷你小口剛

✨上湯金魚餃配水晶球

✨黑毛豬北菇燒賣
✨皇朝蝦餃皇
✨碧綠菜苗餃
✨魚湯松茸鮮竹卷

✨皇朝三式蒸腸粉(鮮蝦、叉燒、牛肉)
✨黑椒和牛酥

✨鮑參翅肚羹

✨招牌脆皮乳豬
✨蜜汁黑毛豬叉燒皇

✨雪山流沙包
✨牛油酥皮迷你蛋撻
甜點部分,流沙包絕對令人難以抗拒!😍雪山皮酥酥的,內裡是奶黃流心,鹹甜鹹甜不會膩~很久沒有吃蛋撻,迷你小口剛剛好☺️蛋液軟心,好嫩滑,有驚喜呢🤩

2024-07-01 259 浏览
久久未來三門仔,趁假期有好天氣,郊遊時也順道到酒樓「皇朝明珠」飲茶。環境清幽近海,酒樓座位舒適,可以好好地悠閒用餐。午市有點心、粥粉麵飯、燒味、湯羹、甜品等,可以吃得很豐富呢!我們先吃過點心,再吃了一點燒味,感覺一家大細都能吃得滿足~上湯金魚餃配水晶球超可愛的擺碟!蝦餃用了可愛的金魚造型,大人小朋友的覺得這樣子很趣緻。水晶球是素菜餃,多汁清甜~放在上湯碟上,就如金魚在池塘暢泳碧綠菜苗餃有嫩綠的菜苗、蝦肉、豬肉的內餡,菜苗嫩綠多汁清爽皇朝蝦餃王蝦餃王的皮薄而有彈性,有滿滿的新鮮蝦肉,充滿蝦香,每一口都能品嚐海鮮風味黑毛豬北菇燒賣黑毛豬肉配上鮮香的北菇,肉質彈牙,肉汁鮮美,不帶油膩感魚湯松茸鮮竹卷清甜的魚湯作湯底,腐皮包上了鮮嫩的松茸、豬肉、爽脆竹筍,口感豐富,松茸的香味與竹筍的清脆口感相互襯托,帶來層次豐富的美味皇朝三色蒸腸粉(鮮蝦、叉燒、牛肉)集齊鮮蝦、叉燒和牛肉三種口味,一次過滿足吃盡各款腸粉的慾望!蒸腸粉皮薄有通透感,入口柔軟。鮮蝦爽口鮮甜,叉燒肉香,牛肉嫩滑,實在不錯黑椒和牛酥酥皮有豐富的層次,因而入口鬆脆,和牛肉質嫩滑,配上辛香的黑椒汁,變得很惹味雪山流沙包包點的外皮鬆軟,有微

我們先吃過點心,再吃了一點燒味,感覺一家大細都能吃得滿足~

碧綠菜苗餃
有嫩綠的菜苗、蝦肉、豬肉的內餡,菜苗嫩綠多汁清爽

皇朝蝦餃王

黑毛豬北菇燒賣
黑毛豬肉配上鮮香的北菇,肉質彈牙,肉汁鮮美,不帶油膩感

魚湯松茸鮮竹卷

皇朝三色蒸腸粉(鮮蝦、叉燒、牛肉)

雪山流沙包
包點的外皮鬆軟,有微微甜味,而內餡則是濃郁的奶黃流心,充滿奶香味

牛油酥皮迷你蛋撻

牛油酥皮迷你蛋撻
童年很愛點的茶樓小食,又忍不住想回味了!這款迷你蛋撻是牛油酥皮的,有濃郁的蛋香餡料,很滑口,每一口都能感受到奶香和蛋味的結合,很好吃

鴻運乳豬
烤乳豬的豬皮超酥脆、肉質鮮嫩多汁,能品嚐到豬肉的香氣和烤豬皮的焦香味

蜜汁黑毛豬叉燒
黑毛豬叉燒以蜜汁醬汁調味,表面經過燒烤,形成一層香甜的焦糖,半肥瘦的豬肉肉質軟腍,融於口中

鮑參翅肚羹
集齊鮑參翅肚的珍貴海鮮,吃盡海鮮的鮮味,感覺滋補

2024-06-29
鮑參翅肚羹
首先被它的戶外打咭靚海景吸引, 在這寧靜的漁港吹著海風享受高質食物實在是一大享受, 新鮮即席燒烤的乳豬和酥炸鮮魷都好味得, 其餘各款手造點心包括蝦餃、燒賣, 還有那個特色金魚餃和那個鮑參翅肚羹, 都認真值得一試, 還有他的鮑魚酥及和牛酥, 外皮酥脆又夠豪華,都不可錯過, 另外那三式手捲腸粉(鮮蝦、义燒、牛肉)也全力推介,到甜品時間, 試了包括楊枝甘露和雪山流沙包及紅棗糕, 都較別家酒樓有特色, 整體環境和食物都很滿意, 實在要推介本土這所特色的餐廳, 刺激本地消費。

2024-06-23
午餐
2024-06-26 168 浏览
位於三門仔嘅皇朝明珠今年一月先正式開業,地點唔近市中心,但可以惠及大埔居民同特登去三門仔郊遊嘅市民。店內裝修簡潔,自然採光,外面仲有一大坪草地同戶外用餐地方,可以帶寵物鴻運乳豬脆皮鹹香,一家人食份量剛好。手工點心賣相靚又好味,上湯金魚餃配水晶球色彩繽紛,皮薄餡靚。黑毛豬北菇燒賣同皇朝蝦餃皇都係招牌必食點心,大大粒好鮮甜。當然唔少得皇朝三式蒸腸粉可以一次過食晒三款腸粉唔使嗌交😂 點心同燉湯都可以逐位叫必推芝士海蝦焗伊麵,芝士醬多到可以沾滿每一條面,伊麵又有彈性唔會太林,海蝦球爽口鮮甜。飲茶當然要食煎炸嘢,少少哋一碟都好啦,香煎手打百花餅有墨魚粒好爽彈,炸得外脆內軟

2024-06-25 177 浏览
趁假期又天朗氣清, 約父母一同出行去新界遊車河, 至約下午一點途經大埔三門仔, 一於搵間好D嘅餐廳孝敬父母, 首先這餐廳的停車場有免費泊車, 而且戶外座位更可享無敵吐露港景, 面向八仙嶺, 實在冇得輸, 雖然父母怕熱想坐室內, 但是窗口位仍然可以遠眺八仙嶺, 待應殷勤的招呼, 點心菜式甚多選擇, 剛才入餐廳時看見大廚烤乳豬, 當然必須一試, 果然皮脆肉香, 另外見有一個鮑翅羹也不算貴, 當然都試, 上枱時認真豪華整套餐具都燙晒金包括匙羹, 雖然份量不大, 但正正可供大家淺嘗, 另外有款金魚餃拼野菌餃伴高湯, 買相簡直贏晒, 其餘的點心都質素甚高, 物有所值, 特別一提甜品點心也不容錯過, 那個雪山流沙包及紅棗糕都夠其他餐廳美味, 父母認真滿意這頓下午茶, 大家用餐後, 又再繼續我們新界遊的下半部分啦。

2024-06-23
下午茶
2024-06-24 152 浏览
三門仔一日遊有簡單行山路線,一定要先醫飽個肚!三門仔比較偏僻,當然揸車人士較方便,但其實喺大埔中心搭74K巴士入去15分鐘左右就到三門仔站,仲喺正皇朝明珠門口落車,再隔離就係聯益碼頭可以揀搭船或者行山去地質公園我哋一行四人叫咗好幾款點心同主食,蝦餃、燒賣、菜苗餃等等點心可以逐件叫,連燉湯都可以一位起叫,彈性高好多。餐廳推介上湯金魚餃配水晶球我哋叫咗一位一份,擺盤好精緻,隻碟嘅花紋都好靚,金魚脹卜卜入面係蝦肉,另外水晶球好似粉果咁有啲菜有啲菇,好鮮甜🙌🏻 另外是日精選燉湯係竹笙湯,用瘦肉煲唔會太肥,但又好香肉味,竹笙清清地好甜。招牌脆皮乳豬例牌皮脆肉少肥,好食過好多大酒家!三式腸粉有鮮蝦、牛肉、叉燒,一次過滿足大家三個願望。蜂巢荔茸盒脆到不得了,入面芋茸好綿滑,鹹香可口。雪山流沙包即叫即做需時30分鐘,流心有鹹蛋黃唔會太奶太甜,脆皮酥酥的好食。買單仲送咗兩張$200晚市coupon,滿$1000就可以用到算好抵

三式腸粉有鮮蝦、牛肉、叉燒,一次過滿足大家三個願望。
早排車聚,有車友推介過一間響大埔嘅中式餐廳,話非常之高質素,所以最近就帶埋屋企人呢間位於大埔三門仔嘅「皇朝明珠」飲茶。幸好今日風和日麗,天朗氣清,響餐廳望出去個景觀非常開揚,好似令到餐茶都好飲啲咁。門口仲可以有位置畀食客去泊車,仲有付費嘅叉電設施添。我哋嗌咗幾款唔同嘅點心,有「黑毛豬北菇燒賣」、「皇朝蝦餃皇」、「上湯金魚餃配水晶球」、「陳皮山竹牛肉球」、「蜜汁黑豚叉燒包」、「皇朝三色蒸腸粉」、同埋「蘿蔔千絲酥」。「蝦餃」、「燒賣」、「牛肉球」、「叉燒包」「腸粉」同埋「蘿蔔千絲酥」都好足料,但唔會鬆散易爛。而且有適當嘅調味,唔會過份濃味。「上湯金魚餃配水晶球」係非常之值得推介嘅食品,手工精緻,無論大人定小朋友都會畀佢吸引。另外我哋仲嗌咗一份「招牌脆皮乳豬」例牌,餐廳職員介紹,呢份乳豬係即場燒嘅。果然甘香鬆化,皮脆肉嫩,以呢一個價錢嚟講,非常有可能勝過坊間唔少中菜餐廳。主食要咗一份「荷香籠仔班球蒸飯」,魚肉蒸得恰到好處,保留咗魚肉嘅肉質嫩滑之餘,又將部分嘅魚汁滲落去荷葉飯入面。非常有驚喜,甚至有種喜出望外嘅感覺。我哋仲嗌咗一份嘅「鮑參翅肚羹」,湯羹熬製嘅火喉到家,都係值得嗌嚟食嘅餐品。最後

門口仲可以有位置畀食客去泊車,仲有付費嘅叉電設施添。

最後總結下我哋呢一餐飲茶,我覺得我位車友絕對係冇介紹錯,由「景觀」到「裝修」到「服務」到「餐點」真係好有質素,係一間非常值得去支持嘅餐廳。
蜜汁黑豚叉燒包
皇朝三色蒸腸粉
荷香籠仔班球蒸飯
鮑參翅肚羹
風和日麗,天朗氣清,響餐廳望出去個景觀非常開揚。
2024-06-15
蜜汁黑豚叉燒包
皇朝三色蒸腸粉
荷香籠仔班球蒸飯
鮑參翅肚羹
風和日麗,天朗氣清,響餐廳望出去個景觀非常開揚。
  • 招牌脆皮乳豬(例牌)
2024-06-06 112 浏览
一家人假日去左間海邊酒家飲茶, 小漁村有風味得嚟食物又高水準🤩好值得推介👍🏻難得嚟到有海景嘅餐廳, 雖然室內冷氣好夠涼❄️但點都坐戶外位啦, 可以邊食邊睇海景✌🏼『上湯金魚餃配水晶球』HK$48位上枱呈現小魚缸裡一條金魚✨再配粒石春, 超別緻, 打卡一流!『黑毛豬北菇燒賣』4粒 HK$80豬肉燒賣, 有豬、蝦、蟹籽、冬菇🍄豬肉肥瘦比例好好, 咬落唔膩又唔柴🌱『皇朝蝦餃皇』4粒 HK$88蝦好夠彈牙有鮮味🦐似係用鮮蝦做, 外皮有QQ 口感💫『魚湯松茸鮮竹卷』3件 HK$68鮮竹卷都係肉、木耳、蝦個啲料, 但一上枱. 侍應跟隻匙羹, 預客人飲埋個湯咁款💁🏻‍♂️咁我又真係飲下🧏🏻‍♀️真係真材實料上湯!! 幾好飲🥣『皇朝三式蒸腸粉(鮮蝦,叉燒,牛肉)』HK$108一次過滿足哂3個願望😂平時總要決定叫邊款腸粉好, 呢個三式就唔同口味都有啦!!! 牛肉好夠淋滑, 蝦就大大隻又爽!『鴻運乳豬(例)』HK$228雖然例牌, 但都好大碟👀見酒家戶外有個燒燒味爐, 都估到好食, 皮好脆口, 肉鹹度適中!『松茸老雞燉花膠湯』HK$198湯好清甜, 同花膠雞一齊真係冇得輸組合, 加埋松茸, 又係另一層次🧠茶位

『上湯金魚餃配水晶球』HK$48位

『黑毛豬北菇燒賣』4粒 HK$80

『皇朝蝦餃皇』4粒 HK$88
蝦好夠彈牙有鮮味🦐似係用鮮蝦做, 外皮有QQ 口感💫

『魚湯松茸鮮竹卷』3件 HK$68

『皇朝三式蒸腸粉(鮮蝦,叉燒,牛肉)』HK$108

『鴻運乳豬(例)』HK$228

『松茸老雞燉花膠湯』HK$198

茶位 HK$30位, 另有XO醬HK$30 一枱, 加一服務費🛎️

小總結, 有海景有草地望, 坐得好舒服, 服務好好, 有蝦殼就好快換碟, 茶壺冇水斟水夠哂快, 仲有免費泊車🚗可以慢慢食🤩

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
皇朝明珠 @royal_china_pearl
📍 大埔三門仔路鹽田仔27地段

#MrsLong #hk #hkbloggermama #Longs #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #飲茶 #三門仔

今日入大埔三門仔探朋友,佢話附近開咗間出色中菜點心餐廳,話一定要帶我去試吓,門口仲可以泊車,大埔墟亦有有小巴直達,都幾方便!鴻運乳豬例牌店員推介呢個招牌乳豬,食落真係好正,值得推介!鴻運乳豬熱辣辣上枱,外皮特別鬆脆,而肉質保持軟嫩濕潤,皮下略有脂肪,食用口感恰到好處!再沾以純厚乳豬甜醬就更惹味!上湯金魚餃拼水晶球 超可愛既上湯金魚餃外型獨特,味道鮮美爽滑,尤其蝦肉爽口彈牙~水晶球皮薄口感柔嫩,加上餡料足,口感夠哂豐富~黑毛豬北菇燒賣大大粒菇味濃郁,選用優質北菇、黑毛豬,口感煙韌啖啖肉!皇朝蝦餃皇以薄薄蝦餃皮包裹著彈軟有嚼勁既蝦肉,晶瑩剔透、鮮甜又多汁!皇朝三式蒸腸粉呢款蒸腸粉可以試齊三款餡料,包括鮮蝦、叉燒、牛肉~最愛叉燒內餡,透薄又香軟既腸粉包裹半肥叉叉燒,口感軟綿綿滑嘟嘟!時令燉湯呢款竹竺螺片燉雞湯用上天然高質湯料,健康無添加,湯頭飲落格外清甜,絕無油膩感,具滋陰補腎,清肝潤肺等功效!蘿蔔千絲酥外表金黃酥脆,層層香酥,咬開有飽滿香甜蘿蔔,香氣滿溢!荷香籠仔斑球蒸飯我同朋友都好鍾意食蒸魚,呢個荷香斑球蒸飯就岩哂!大大籠上枱好吸晴!石斑肉嫩滑彈牙,米飯索盡荷香及斑球油香,食落啖啖滿足,
鴻運乳豬例牌
店員推介呢個招牌乳豬,食落真係好正,值得推介!
上湯金魚餃拼水晶球
黑毛豬北菇燒賣
大大粒菇味濃郁,選用優質北菇、黑毛豬,口感煙韌啖啖肉!
皇朝蝦餃皇
以薄薄蝦餃皮包裹著彈軟有嚼勁既蝦肉,晶瑩剔透、鮮甜又多汁!
皇朝三式蒸腸粉
蘿蔔千絲酥
外表金黃酥脆,層層香酥,咬開有飽滿香甜蘿蔔,香氣滿溢!
荷香籠仔斑球蒸飯
我同朋友都好鍾意食蒸魚,呢個荷香斑球蒸飯就岩哂!大大籠上枱好吸晴!石斑肉嫩滑彈牙,米飯索盡荷香及斑球油香,食落啖啖滿足,暖胃又飽肚。
雪山流沙包
第一次試流沙包以雪山製法,外皮烤至酥脆,流沙內餡富有鹹蛋黃及奶油香,趁熱食特別滋味!
皇朝明珠✨
📍大埔三門仔路鹽田仔27地段
2024-05-25
2024-06-02 91 浏览
香媽個好朋友以前住三門仔,但佢搬咗之後就冇再點樣過嚟啦,今次特登同朋友過嚟飲茶食點心有室內同室外雅座,室內嘅設計超Grand,好似去咗酒店一樣燒賣 蝦餃真材實料,鮮蝦製作金魚餃擺盤靚到唔捨得食牛肉球淡淡陳皮香,肉質鮮嫩紅燒乳豬上到枱仲熱辣辣,食落卜卜脆三色腸粉牛腸蝦腸網腸各有特色,皮簿且滑XO醬炒蘿蔔糕醬料自家製,豐富蘿蔔絲,好有口感叉燒包黑豚肉製作,超juicy,包軟熟鮑魚福建炒飯配料豐富,真係食到鮑魚,每一粒飯都食到鮑魚汁嘅味道

有室內同室外雅座,室內嘅設計超Grand,好似去咗酒店一樣

燒賣 蝦餃
真材實料,鮮蝦製作

金魚餃
擺盤靚到唔捨得食

牛肉球
淡淡陳皮香,肉質鮮嫩

紅燒乳豬
上到枱仲熱辣辣,食落卜卜脆

三色腸粉
牛腸蝦腸網腸各有特色,皮簿且滑

XO醬炒蘿蔔糕
醬料自家製,豐富蘿蔔絲,好有口感

叉燒包
黑豚肉製作,超juicy,包軟熟

鮑魚福建炒飯
配料豐富,真係食到鮑魚,每一粒飯都食到鮑魚汁嘅味道

Weekend放假訓到自然醒,中午同屋企人揸車去大埔三門仔飲茶,上網搵到呢間皇朝明珠好多人推介,地方寬敞得黎環境又靚,去到既時候出面坐滿哂人,令我們都好期待!上湯金魚餃拼水晶球賣相好靚好有心思!金魚樣栩栩如生,包著彈牙蝦肉;水晶球有多種菇同蔬菜,飽滿又清香!黑毛豬北菇燒賣特選黑毛豬,用料上乘,肉味香濃,咬開仲有肉汁,幾Juicy皇朝蝦餃皇外皮晶瑩彈牙,包住鮮嫩爽脆蝦肉,食落好有嚼勁皇朝三式蒸腸粉有齊鮮蝦、叉燒、牛肉,腸粉軟滑又有彈性,又滑又嫩好出色鴻運乳豬例牌乳豬皮脆肉薄,烤製至皮金黃香脆,肉質嫩滑、肉汁豐盈,加上脂肪比例平均,食落鬆化甘香時令燉湯是日靚湯係竹竺螺片燉雞,具滋陰補腎、清理肝熱功效,湯頭味道清甜滋潤,加強免疫力一流魚湯松茸鮮竹卷新鮮腐竹呈現半軟半爽,別具口感唔會過淋,包著肉粒、蝦肉、松茸等,再以魚湯煮製,味道匹配又鮮香梅子醬皇蒸排骨大大件排骨啖啖肉,口感腍滑又入味,酸梅香味夾雜麵醬豉香,倍添惹味蜂巢荔茸盒色澤金黃,炸至鬆脆,咬落外脆內軟,香甜荔茸令人回味無窮

上湯金魚餃拼水晶球

黑毛豬北菇燒賣
特選黑毛豬,用料上乘,肉味香濃,咬開仲有肉汁,幾Juicy

皇朝蝦餃皇
外皮晶瑩彈牙,包住鮮嫩爽脆蝦肉,食落好有嚼勁

皇朝三式蒸腸粉
有齊鮮蝦、叉燒、牛肉,腸粉軟滑又有彈性,又滑又嫩好出色

鴻運乳豬例牌

魚湯松茸鮮竹卷

梅子醬皇蒸排骨

蜂巢荔茸盒
色澤金黃
,炸至鬆脆,咬落外脆內軟,香甜荔茸令人回味無窮

2024-05-26
2024-05-27 72 浏览
朋友幫了我處理一些小事,順道一起食午餐,知道大埔三門仔有一間中菜館《皇朝明珠》,飲茶及食即點即製點心。皇朝明珠有室內及戶外區,地方寬敞,用靚茶葉泡茶,有茶的香氣又解膩,食材新鮮,美味之極,真的停不了筷。鴻運乳豬妙齡乳豬外皮黃金香脆,色澤均勻,肉質嫩滑豐盈,乳豬秘製醬料醃製,肉汁,皮肉脂肪比例平均,鬆化甘香。燒烤肉香配合純厚乳豬甜醬,上台時,急不及待起筷,熱辣辣皮很鬆脆。上湯金魚餃配水晶球金魚餃包裹蝦肉餡,栩栩如生的金魚餃放在上潤湯中暢泳,別具意境。蝦肉餡金魚餃躍入池中,上湯中暢泳。黑毛豬北菇燒賣以薄薄的麵粉皮包著手切黑毛豬梅頭肉、大蝦和香菇,黑毛豬味道濃郁,更增添風味。皇朝蝦餃皇蝦餃皇脹卜卜,配搭新鮮彈牙蝦仁餡料,用料滿滿,鮮味多汁。皇朝三式蒸腸粉(牛肉、叉燒、鮮蝦)腸粉的粉米漿皮做得薄很順口!牛肉的味道非常突出,為清淡的腸粉注入香氣。叉燒汁滲入腸粉,超級惹味!鮮蝦口感爽彈、味道鮮甜,外層軟滑、中層香脆、內餡彈牙,三重口感!皇朝明珠地址: 大埔三門仔路鹽田仔27地段

鴻運乳豬

上湯金魚餃配水晶球
蝦肉餡金魚餃躍入池中,上湯中暢泳。

皇朝蝦餃皇
蝦餃皇脹卜卜,配搭新鮮彈牙蝦仁餡料,用料滿滿,鮮味多汁。

皇朝三式蒸腸粉(牛肉、叉燒、鮮蝦)
腸粉的粉米漿皮做得薄很順口!
牛肉的味道非常突出,為清淡的腸粉注入香氣。
叉燒汁滲入腸粉,超級惹味!

皇朝明珠
地址: 大埔三門仔路鹽田仔27地段
2024-05-27 30 浏览
喜歡飲茶鮑參翅肚羹鮑魚、海参、魚翅、魚肚是海四珍,用上頂級食材,是矜貴菜式,鮮甜美味,吃出幸福的味道。時令燉湯原盅燉湯,材料有瘦肉、竹笙等新鮮材料熬燉,加上用金華火腿帶起鮮味,湯頭清甜醇香,味道鮮香,滋補養生。陳皮山竹牛肉球牛肉球加入陳皮,增添風味,肉質嫩滑,細味下有馥郁果皮陳香。椒鹽牛油果用椒鹽炸牛油果,感覺很清新,不容易吃膩。芝士蝦球伊麵蝦球爽口彈牙,厚肉多汁,鋪滿金黃色的芝士汁,伊麵掛滿香濃醬汁,非常惹味。馬拉糕馬拉糕軟熟鬆軟,帶香濃蛋香味道,吃下去不黏牙。楊枝甘露聞到清新柚子香,再來是芒果爽甜味道,是一道豐味甜點,打造難以忘懷的味蕾之旅皇朝明珠地址: 大埔三門仔路鹽田仔27地段
喜歡飲茶

陳皮山竹牛肉球
牛肉球加入陳皮,增添風味,肉質嫩滑,細味下有馥郁果皮陳香。

椒鹽牛油果
用椒鹽炸牛油果,感覺很清新,不容易吃膩。

芝士蝦球伊麵

馬拉糕
馬拉糕軟熟鬆軟,帶香濃蛋香味道,吃下去不黏牙。

楊枝甘露

皇朝明珠
地址: 大埔三門仔路鹽田仔27地段
2024-05-16 82 浏览
今日勁好天終於冇落雨,即刻同屋企人入咗去大埔飲茶。天氣涼涼哋,所以我哋坐咗喺出面,仲可以望到海景。上湯金魚餃配水晶球賣相滿分,靚到唔捨得食,餡料結實,水晶球有好多種不同嘅食材,口感好豐富。魚翅羊肚菌灌湯餃個湯底好清甜,好足料,對得住個價錢。黑毛豬北菇燒賣完全冇豬肉嘅膻味,北菇好香。皇朝蝦餃皇皮薄餡靚,蟹肉好彈牙。三式蒸腸粉分別係蝦,叉燒同牛肉,一碟可以食到三種味道,值得一試。蘿蔔千絲穌賣相又係好靚,食落去好香脆。蜂巢荔茸盒好少地方食到呢款傳統點心,好大粒,而且入面仲有蝦肉,必點!金磚豆腐即點即炸,外脆內軟,份量啱啱好。招牌脆皮乳豬估唔到例牌會係咁大份,乳豬係即點即燒的,好有heart,皮脆肉嫩!松茸老雞燉花膠湯點咗呢個好滋補嘅湯,餐牌上面仲有好多不同湯羹選擇。雪山流沙包有啲似甜品,入面嘅餡料好creamy,每一口都是滿足。

魚翅羊肚菌灌湯餃

個湯底好清甜,好足料,對得住個價錢。

黑毛豬北菇燒賣

完全冇豬肉嘅膻味,北菇好香。

皇朝蝦餃皇

皮薄餡靚,蟹肉好彈牙。

三式蒸腸粉

分別係蝦,叉燒同牛肉,一碟可以食到三種味道,值得一試。

蘿蔔千絲穌

賣相又係好靚,食落去好香脆。

蜂巢荔茸盒

好少地方食到呢款傳統點心,好大粒,而且入面仲有蝦肉,必點!

金磚豆腐

即點即炸,外脆內軟,份量啱啱好。

松茸老雞燉花膠湯
點咗呢個好滋補嘅湯,餐牌上面仲有好多不同湯羹選擇。

雪山流沙包

有啲似甜品,入面嘅餡料好creamy,每一口都是滿足。
2024-05-16 78 浏览
趁今日放假同啲friend出嚟食嘢皇朝明珠個位置係比華利山再入少少,今日咁啱得閒就揸車過嚟食吓啦🩷🩷我哋一行四個人都非常為食,所以嗌咗好多點心同埋小菜第一樣有乳豬例牌啦!😍外脆內嫩非常香口好好味~而且呢到好多點心都好特別,第二度食唔到好似呢個安格斯和牛酥食落去牛味好重 味道咸香 好酥脆!一流 😋😋😋仲要讚一讚個花膠酸辣湯!好出色~好足料而且調味岩岩好另外仲叫左響螺燉湯 都唔錯!身為食肉獸我地仲點左紅燒乳鴿!好多汁嫩滑~正超鍾意手打百花餅 啖啖蟹肉好驚喜迷你蛋撻新鮮出爐酥皮好脆而雪山流沙包都好香好好味🫶🏻🫶🏻仲叫咗幾款燒賣金魚餃同埋腸粉樣樣都好精緻好好味整體嚟講店員服務好好地方好舒服好高級大氣好適合同屋企人朋友去聚餐而嘢食全部都好精緻仲要好好味Very good
趁今日放假同啲friend出嚟食嘢

我哋一行四個人都非常為食,所以嗌咗好多點心同埋小菜

第一樣有乳豬例牌啦!😍外脆內嫩非常香口好好味~

仲要讚一讚個花膠酸辣湯!好出色~好足料而且調味岩岩好

另外仲叫左響螺燉湯 都唔錯!

身為食肉獸我地仲點左紅燒乳鴿!
好多汁嫩滑~正

超鍾意手打百花餅 啖啖蟹肉好驚喜