2024-03-10 23 浏览
今晚朋友帶我嚟旺角樓上的居酒屋,餐廳以深木系裝潢為主,灰色地板配上木系餐桌,仲有一個日式榻榻米區域,而周圍佈滿動漫擺設及figure真係充滿日式風味~大小牛腸鍋湯底鮮美濃郁,每啖都有味噌和醬油的香氣,配上新鮮的椰菜韭菜、滑嫩的豆腐、軟韌的蒟蒻及辛香的蒜片,牛腸肉質鮮嫩爽滑,肥而不膩,讓人回味無窮~油甘魚刺身魚肉豐厚鮮嫩,食落淡淡甘甜,每口都充斥魚油香氣~日式芥末羊架鮮腴豐厚的羊架,食落細緻柔軟略帶羊臊味.柚子胡椒手羽先表面香脆微焦,食落肉質細膩柔軟,加上柚子獨特的香氣及胡椒的微辛風味,清新滋味~.免治雞肉棒外皮香脆,食落軟嫩滑爽且肉汁四溢,加埋新鮮濃郁的日本蛋汁及醬油更添鮮味~牛舌表面焦脆且肉質豐厚,食落肉味濃郁帶少許牛臊味,質嫩爽口~豚肉大蔥卷焦香的豚肉包住清爽香脆的大蔥,食落清脆可口且香嫩爽滑,味道層次豐富~雞皮餃子推薦👍🏻外皮酥脆香口,內裡鮮嫩滑爽且細膩柔軟,加埋沙律醬增添滋味~配啤酒真係啱哂~雞腎外表焦香酥脆,食落咸香爽脆入味有嚼勁,真係下酒必備的小食~燒飯團最後當然要點番個燒飯團~飯團外層烤得香脆微焦,內裡的米飯軟糯香甜,每啖都有飯素和海苔的香味,外脆內軟的互補口感真係好正~

大小牛腸鍋

油甘魚刺身
魚肉豐厚鮮嫩,食落淡淡甘甜,每口都充斥魚油香氣~

日式芥末羊架
鮮腴豐厚的羊架,食落細緻柔軟略帶羊臊味
柚子胡椒手羽先
免治雞肉棒

牛舌
表面焦脆且肉質豐厚,食落肉味濃郁帶少許牛臊味,質嫩爽口~

豚肉大蔥卷

雞皮餃子

雞腎
外表焦香酥脆,食落咸香爽脆入味有嚼勁,真係下酒必備的小食~

燒飯團

整體食材用料新鮮而味道相當不錯,環境優雅舒適猶如置身於日本的感覺,服務周到,適合朋友相聚~
約咗朋友喺旺角見面,因為想食日本菜,所以最後我哋揀咗👉🏼 祝ご居酒屋🏮兩個人叫咗兩個lunch set,set包括沙律🥗 前菜、漬物、味噌湯、茶碗蒸、主菜同埋飲品,價錢合理👍🏼前菜小食嘅沙律🥗 沙律菜幾新鮮,而我印象中最難忘嘅係茶碗蒸🥚味道係甜甜地嘅,幾得意~主菜➿ 半熟卵和牛漢堡 ($98)半熟卵亮麗嘅橙紅色色澤太吸引了🤩 又可以將蛋汁混入肉味濃厚嘅和牛漢堡,再加上甜甜酸酸、好開胃嘅醬汁,送飯一流👍🏼 如果食到覺得濃味,又可以加少少蘿蔔蓉一齊食,食法上有好多配搭~➿ 鮭魚五目飯 ($88)平時我都幾鍾意整炊飯,鍾意食到啖啖都有配料,又相比炒飯健康☺️ 呢碗五目飯嘅鮭魚好均勻咁融入喺飯粒之中,每一啖都食到鮭魚嘅鹹香味🍣 仲有加咗唔少嘅飯素同埋蟹籽豐富咗口感同埋味道~飲品➿ 果汁梳打➿ 熱咖啡當日嘅果汁梳打口味係西柚,啱晒食飽飽消吓膩啊☺️

主菜
➿ 半熟卵和牛漢堡 ($98)

➿ 鮭魚五目飯 ($88)

飲品
➿ 果汁梳打
➿ 熱咖啡
當日嘅果汁梳打口味係西柚,啱晒食飽飽消吓膩啊☺️
2024-03-06 42 浏览
🍱餐廳:祝乙居酒屋 IwaiGo Izakaya🏫地址:旺角彌敦道 575號Ladder Dundas 5樓☎️電話:52819472/98804083三月之星齊慶祝生日,朋友建議吃日本串燒,就去呢間地點方便的居酒屋,很美味的一餐,我哋點了以下食物:~播磨牡蠣簡單嚟講,即係好味嘅生蠔,蠔味及海水味均濃,新鮮夠大隻,上枱漲卜卜的,又夠爽口,十分誘人㗎,愛吃蠔的朋友不容錯過呢,我哋食完兩隻又兩隻👍~牛舌一串有三大件,口感彈牙,肉質美味,帶有微妙的牛舌質感同味道,誠意推介❤️~豚肉蘆筍卷一串有三件,燒完之後還能保留到豚肉的肉汁,肉質新鮮,蘆筍爽口,好味兼飽肚之選,相當不錯😋~牛油番薯一客有六件,一上枱就俾我哋秒殺,皆因熱辣辣,皮脆肉甜,真係冇得輸❤️~日式芥末羊架又係燒得好靚,新鮮厚身又夠大塊,細心的師傅燒得恰到好處,燒好後切成薄片,羊的生熟程度剛剛好,外層酥脆,內裡嫩滑多汁又彈牙,有很香的羊味,口感豐富;我們用少許七味粉來配搭,很美味😁~柚子燒雞全翼脆皮燒雞翼一向係我哋嘅至愛,呢款整法啱晒我哋,柚子給我們開胃清新的感覺,加左少少胡椒則能刺激食慾👍這裏的雞翼燒得剛好,肉質鮮嫩多汁,香氣撲鼻,食落去
🍱餐廳:祝乙居酒屋 IwaiGo Izakaya

~豚肉蘆筍卷

~牛油番薯

~日式芥末羊架

~柚子燒雞全翼
脆皮燒雞翼一向係我哋嘅至愛,呢款整法啱晒我哋,柚子給我們開胃清新的感覺,加左少少胡椒則能刺激食慾👍這裏的雞翼燒得剛好,肉質鮮嫩多汁,香氣撲鼻,食落去有豐富的層次感,絕對值得一試🤪

~燒魷魚
燒烤得剛剛好,外面燒得微微焦脆,內裡保持著濃郁的魷魚香氣,肉質爽口,鮮嫩彈牙,我哋都好滿意😬

總括來說,到這間家庭式的小店嘆吓東𤅗美食確係唔錯,感覺就好似去咗日本的小店,燒物及串燒種類也不少,每一款也能提供獨特的風味體驗,去開油麻地想食燒物及串燒絕對係一個好選擇🤗

#祝乙居酒屋
#油麻地美食#打卡餐廳
#香港生活#香港美食#吃貨#食好西
#foodstagram#foodielife#hkfood
#hkrestaurant#hkfoodie#foodguide #foodphotography #delicious
#yummy #hkfoodblogger
#foodiesinternationalchat
2024-03-06 257 浏览
傳統日式居酒屋設計,牆上貼滿清酒嘅貼紙❤️多款唔同嘅小食,同朋友叫支清酒暢飲一番😎🍢 芫荽豚肉卷(爆多芫荽 😆真係芫荽米最愛👍🏻非常足料,冇慳住D芫荽,燒過嘅豚肉好香,加埋芫荽,好滿足)🍢 芝士年糕(剛剛炸起,入面爆漿一咬就流出嚟,新鮮熱辣外脆內Q彈)🍢 鰤魚釜飯 (入邊食材好豐富♥️有鰤魚、筍 、雞肉、紫蘇葉、紅蘿蔔粒 、蛋絲 ⋯加上特調嘅醬汁令到個飯好有層次同埋口感,涼涼哋嘅天氣食過釜飯,真係好滿足)🍢 田園茄子 (同一般燒茄子不同,因為佢係用 田園醬 味道係甜甜地 上面再加咗木魚 ,又係一個燒茄子另類嘅食法)🍢 味噌牛雜鍋 (冇諗過居酒屋有牛雜食,見到就叫嚟試吓,呢個煮法係甜甜地,食材同味道又夾到喎,牛雜食完飲埋個湯添🤪而且牛雜份量都不少)🍢雞皮,雞肝,牛肋肉串燒(雞皮串燒 燒到冇晒油脂脆卜卜😋🉐)(雞肝串燒 最期待嘅串燒 (因為自己最鍾意食)冇令 人失望🉐)(牛肋肉串燒 冇諗過咁大串😝又抵食又好食)

傳統日式居酒屋設計,牆上貼滿清酒嘅貼紙❤️
多款唔同嘅小食,同朋友叫支清酒暢飲一番😎

🍢 芫荽豚肉卷

🍢 芝士年糕
(剛剛炸起,入面爆漿一咬就流出嚟,新鮮熱辣外脆內Q彈)

🍢 鰤魚釜飯

🍢 田園茄子

🍢 味噌牛雜鍋

🍢雞皮,雞肝,牛肋肉串燒
(雞皮串燒 燒到冇晒油脂脆卜卜😋🉐)
(牛肋肉串燒 冇諗過咁大串😝又抵食又好食)
  • 芫荽豚肉卷
  • 串燒手
鬧市寧靜之選《祝ご 居酒屋》如果放工想輕鬆下,但又想約朋友係全港最旺既油尖旺區,不妨選擇以下呢間打卡、傾計、野食都唔錯既《祝ご 居酒屋》。串燒及燒物:牛舌+豚肉大蔥卷+雞腎+日式芥末羊架,由於同朋友都係食肉獸,所以叫咗好多燒蜜同串燒, 兩款內臟牛舌同埋雞腎份量都足夠,而且肉質鮮嫩,唔會好韌。 豚肉大蔥卷味道濃烈,新鮮爐下好香噴噴,口感煙韌,日式芥末羊架唔算騷,配上淡淡既芥末味非常合適,不過份量有啲少,唔夠喉。飯類:燒飯團面層燒得有少少脆,但聞落係好香,飯糰入面冇任何配料,如果想食有配料嘅建議要叫其他嘢食。刺身&冷吃:刺身盛合+播磨牡蠣(生蠔),刺身包括有牡丹蝦、帆立貝、魷魚、吞拿魚、油甘魚。每樣刺身都非常肥美,鮮味十足,而且非常新鮮值得一叫再叫,生蠔方面叫咗兩隻,小小海鹽味,肥美唔會好漏,又係值得推介既食品之一,飲品:靜岡綠茶可樂/富士山柚子風味汽水,兩款飲品既份量配撘都顯得啱啱好,唔會有某一種既味掩蓋左另一種既味道。另外餐廳有好多種唔同嘅米酒、梅酒、清酒等等,供客人選擇,唔一定要飲我推介嘅呢兩隻㗎。
鬧市寧靜之選《祝ご 居酒屋》

2024-02-23
2024-03-01 22 浏览
旺角嘅居酒屋🏮呢度都幾多串燒、燒物,同埋唔同種類嘅酒,又可以大快朵頤,輕鬆一下啦!🥚先來前菜 - 玉子燒,滑捋捋既雞蛋 + 少少甜嘅味道,都幾吸引,留意返去要收$20一位嘅錢菜費用嘅🥩跟住我哋叫咗鹽板和牛燒、日式芥末羊架,味道都幾好,和牛有油脂感同好香嘅牛味,羊架有口感🐑🐣雞翼係一大隻,燒得幾香🐥免治雞肉棒基本上我每次都必食,靚靚既月見,撈埋一齊,同埋啲醬油一齊,好正🍳🥔牛油蕃薯🌮磯煮鮑魚、帶子,海鮮新鮮💙茄子🍆燒得好靚,大大塊,一絲一絲咁拎出黎,幾滋味加多碗熱烏冬暖吓個胃,濕吓個喉嚨🍜

🐣雞翼係一大隻,燒得幾香

🥔牛油蕃薯

🌮磯煮鮑魚、帶子,海鮮新鮮💙

茄子🍆燒得好靚,大大塊,一絲一絲咁拎出黎,幾滋味

加多碗熱烏冬暖吓個胃,濕吓個喉嚨🍜
2024-02-28 26 浏览
講到香港地道日本居酒屋 旺角呢一間嘅居酒屋裝修十足十置身喺日本咁 就算係連啲音樂嘅聲量都同日本一模一樣 你見到佢Menu入邊嘅食物真係好似飛咗轉日本 兩個人叫咗幾度食物試吓佢只能說滿足左我去日本嘅願望 🐟燒鱈魚乾 🐮牛肋肉 每樣食一嚿已經好滿足 🫛豚肉蘆筍卷 🐣雞肉大煎免治雞肉棒 真係好食到超乎我想像 佢竟然淋到咬兩下已經可以吞 真係好想請教佢究竟係點樣做到🦪牡蠣 新鮮fresh 海水味濃🌱秋葵 🌿蘆荀 食完超級滿足🍠牛油蕃薯 煙煙韌韌非常好食🫓豆腐 食完呢個配搭真係可以再拖多一陣先去日本

🐟燒鱈魚乾 🐮牛肋肉 每樣食一嚿已經好滿足
🦪牡蠣 新鮮fresh 海水味濃
🌱秋葵 🌿蘆荀 食完超級滿足
🍠牛油蕃薯 煙煙韌韌非常好食
🫓豆腐 食完呢個配搭真係可以再拖多一陣先去日本
2024-02-27 36 浏览
📍太子 | 祝ご 居酒屋誠意滿滿嘅日式居酒屋。今次有幸品嘗一系列精緻菜式,每一道都帶來獨特風味體驗。✶清酒煮花蛤 $88首先花甲完全無沙,已經值得讚!花蛤喺清酒嘅提味下,散發出海鮮嘅鮮甜,同時保持肉質嘅彈牙。✶豚肉蘆筍卷 $58蘆筍嘅清脆同豚肉嘅鹹香完美結合,外層微微焦脆,十分誘人✶燒鱈魚乾 $58 ✶燒雞皮 $38兩樣鹹香小食都有酥脆口感,都喺下酒嘅絕佳選擇✶墨魚嘴 $58炸墨魚嘴,外部香脆,內裡彈牙!點埋蛋黃醬,好味~✶炒野菜 $68簡單清爽,健康之選!✶特色五目飯 $68這頓饗宴的亮點之一,每一粒米飯都吸滿咗食材嘅精華,令人回味無窮。面頭嘅雞蛋更加係居酒屋自己調味的,而飯入面嘅秋葵亦有護胃的作用✶柚子胡椒手羽先 $48 清新嘅柚香胡椒燒雞翼,驚艷味蕾!非常開胃美味的調味✧特色自家製甜品 $38推薦!本身唔知道係咩味道,原來係櫻花味啫喱加牛乳布甸,賣相與味道都好好。不僅滿足了我嘅甜食慾望,也係整餐嘅完美收尾呢度地方雖然唔算大,但係裝修風格都靚,服務員態度良好,值得推薦~祝ご 居酒屋 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas 5樓#祝居酒屋 #居酒屋 #太子居酒屋 #日式
📍太子 | 祝ご 居酒屋

✶清酒煮花蛤 $88

✶豚肉蘆筍卷 $58
蘆筍嘅清脆同豚肉嘅鹹香完美結合,外層微微焦脆,十分誘人

✶燒鱈魚乾 $58 ✶燒雞皮 $38
兩樣鹹香小食都有酥脆口感,都喺下酒嘅絕佳選擇

✶墨魚嘴 $58
炸墨魚嘴,外部香脆,內裡彈牙!點埋蛋黃醬,好味~

✶炒野菜 $68
簡單清爽,健康之選!

✶特色五目飯 $68

✶柚子胡椒手羽先 $48
清新嘅柚香胡椒燒雞翼,驚艷味蕾!非常開胃美味的調味

✧特色自家製甜品 $38

祝ご 居酒屋 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 5樓
#祝居酒屋 #居酒屋 #太子居酒屋 #日式居酒屋 #香港居酒屋 #日本菜 #飲酒 #聚會 #串燒 #小食 #餐廳
2024-02-26 35 浏览
旺角呢間樓上🏮居酒屋裝修幾有特色,內裏滲出陣陣🏯日本古樸風,佢哋主打日式🇯🇵串燒,亦都有唔少清酒🍶款式,而且價錢都唔太貴。佢哋有🥬前菜供應,可以食住🤤睇 menu 揀嘢食。豚肉蘆筍卷🔥火候控制得幾好,🐖豚肉甘香蘆筍鮮嫩。🐓雞全翼外皮燒得有少少🤏香脆,咬落有肉汁幾🥰嫩滑。豚五花腩🐖份量十足,肥瘦雙間😍甘香美味!自家製免治🐓雞肉棒撈埋特製醬油,同埋🥚生雞蛋黃一齊食,又香又滑😋。鹽板和牛燒🔥好肥美肉嫩,佢用喜馬拉雅山🏔️岩鹽鹽板上枱,可以💪自己調控咸度,風味十足。🔥燒魷魚十分之鮮嫩,🦑魷魚味道濃郁。一本茄子🍆用汁燒方式處理,👍唔會油淋淋,而且保留住💧水份好鮮甜。明太子🍵茶漬飯其實係燒飯團🍙加明太子醬再用茶漬,所以個飯有少少🔥燒過嘅甘香,配上有少少辛辣🌶️嘅明太子醬再撈埋個茶底🍵一齊食層次感好豐富。

佢哋有🥬前菜供應,可以食住🤤睇 menu 揀嘢食。

豚五花腩🐖份量十足,肥瘦雙間😍甘香美味!

🔥燒魷魚十分之鮮嫩,🦑魷魚味道濃郁。

2024-02-25 2494 浏览
都好耐無同老婆食日本嘢,不過,老婆仍對日本海產有少少戒心,小弟就無特別話唔食,但亦唔會刻意去食,總之取個平衡,唔好走兩邊極端,故此,最好就喺去居酒屋,選擇夠多元化嘛。趁今日佢要出去返公司做數,就搵咗食友推介呢間居酒屋小店「祝ご居酒屋」。一出電梯就喺餐廳,整個地方唔大,但環境裝修得極之和風,以深木色為主調,昏黃嘅燈光,以及周圍都擺放咗跟日本相關嘅物品,頗充滿日本風情,好有深夜食堂嘅感覺。相信店主可能喺個模型迷,店內展示咗好多模型,尤其日系嘅超人,相信喺佢嘅珍藏。而晌餐廳一角,更僻作一個榻榻米座位區,好適合5、6個朋友坐埋一齊嚟聚一聚,扮下去咗日本都得。作為一家屋酒屋,食物選擇自然十分之多,餐牌以平板顯示,有酒肴(即喺伴酒小食)、超多款式串燒或燒物、刺身、炸物、料理、食事、甜品及飲品,不過,因為我哋兩個都唔好酒類,所以,酒類飲品就無影出嚟。蟹肉玉子燒 $20仲研究緊餐牌嘅時候,店員就送上前菜,賣相好精緻,咪睇佢外表好似平平無奇,其實面頭喺淋上鮮甜嘅蟹肉芡汁,而件玉子燒好有回彈力,入口軟綿綿,好濃嘅蛋香,有驚喜喎。味醂魚乾 $52雖然無嗌酒,都叫咗一客味醂魚乾嚟過下口癮,大大片雞泡魚乾燒得金
一出電梯就喺餐廳,整個地方唔大,但環境裝修得極之和風
,扮下去咗日本都得。
蟹肉玉子燒 $20

蟹肉玉子燒
味醂魚乾 $52

雖然無嗌酒,都叫咗一客味醂魚乾嚟過下口癮,大大片雞泡魚乾燒得金黃焦香,睇樣就非常吸引,切成一小條一小條,入口柔韌,帶點咬口感,加上用咗啲味醂調味,更芳香並帶點甜味,好食。
味醂魚乾
燒山藥 $38

山藥當然食過啦,不過以燒烤做法都應該喺第一次食,生藥燒過之後暖暖哋身,咬落非常之爽脆,而山藥本身有啲滑潺潺嘅汁液,令到個感覺非常有趣。因為灑咗少少黑椒粉、淮鹽調味,立時令到味寡嘅山藥變得不一樣。
燒山藥
燒帶子 $68

原粒帶子非常有睇頭,其實燒過後,粒帶子肉都仲喺咁大粒就知本身嘅尺寸有返咁上下。師傅知我哋兩個人享用,就已經將帶子肉切成兩小件,由於帶子夠厚身,所以,入口非常之彈牙爽口,而且,食落仲有陣陣牛油香味,兼非常之鮮甜,絕對喺新鮮貨色。
燒帶子
厚燒大根 $68

老婆一向好鍾意食蘿蔔,更不時晌家中自製蘿蔔糕,所以,專登叫呢個燒大根俾佢試一試。雖然只喺蘿蔔一件,但燒過之後嘅白蘿蔔,水份仍然保持,但食落蘿蔔味似乎更濃,又好清甜,再加上炸蒜、蔥粒帶出嘅惹味,有種好鮮明對比嘅衝擊感。
厚燒大根
厚燒大根
味噌牛什錦 $78

呢個牛什錦真喺超推介,佢喺是晚性價比最高嘅菜式,當中嘅牛雜包含有牛舌、牛肚、牛筋、牛腩,仲附有少少蘿蔔,幾樣嘢都好好食,當然牛舌就最啱我,老婆就好鍾意食牛筋同牛肚,而個味噌味香濃有層次,令每樣食材都好入味。
明太子茶漬飯 $78

臨尾都喺要叫啲食事嚟墊吓肚,叫咗一客茶漬飯,一整件燒飯糰加上明太子,再附上一壺熱茶,整體賣相非常之雅緻,倒入熱茶,令到個燒飯糰食落有啲脆口感之餘,又有啲好似食泡飯濕濕哋嘅感覺,鹹香嘅明太子令到整體味道添加咗幾分鹹鮮。
明太子茶漬飯
明太子茶漬飯
特色五目飯 $68

除咗茶漬飯,再追加多呢個五目飯,果然夠特色,雖然只喺一般嘅炒飯底,但面頭血橙色嘅蛋黃,一睇就知喺「蘭王」蛋,所以,蛋黃味極之濃郁,質感較為黏,仲有,初時以為蛋黃之下喺蛋白,錯晒,原來喺山藥搓成蓉,再將兩者跟炒飯混合一起加埋啲飯素,確實非常之好食。
特色五目飯
櫻花奶凍(免費)

本來我哋都有打算叫返一客甜品作結,不過未嗌之前,店家就免費請我哋試咗一客奶凍,襯番近期櫻花季節,個奶凍就加入咗櫻花元素,單喺賣相睇見都已經賞心樂事。而底下奶凍部分做得幾挺身,卻香滑好重奶香,上層嘅啫喱裡面堅有櫻花,夾埋起嚟又確喺幾好食。
櫻花奶凍
嚟居酒屋有樣好,樣樣細細份,就可以試到好多嘢,而且,逐樣叫,慢慢食,慢慢嘆,加上呢度環境好,有氣氛,店員招呼又好又燙貼,令到我哋成晚嘅用餐體驗都好稱心,加埋臨尾送贈嘅一客櫻花奶凍,令人更覺窩心
蟹肉玉子燒
燒山藥
燒帶子
2024-02-24 15 浏览
半熟卵和牛漢堡套餐。這道菜的味道非常美味,讓我驚艷不已。牛肉漢堡肉質鮮嫩多汁,口感絕佳。而半熟的蛋黃加入了濃郁的口感和豐富的味道。整個套餐搭配的薯條和沙拉也很美味,給了我一個完整的用餐體驗。除了招牌菜,我還嘗試了他們的泡菜豬肉丼。這道菜以韓國泡菜為基礎,搭配著烤豬肉和白飯。這是一道非常開胃的菜,泡菜的酸辣味和豬肉的香氣相互融合,讓人食指大動。白飯的口感軟糯,完美地平衡了菜的味道。這道菜讓我一口接一口,無法停下來。

2024-02-21 33 浏览
呢間餐廳一出電梯就好似去左日本甘,入面有好多日本動漫擺設,牆邊更有好多日式酒品裝飾,我地叫左一份午餐鰻魚飯魚肉好大條用左日本擺盤去擺放,仲有好軟綿綿既飯同雞蛋絲,配有鰻魚醬汁甜甜地甘,每個午餐都配有前菜沙律,麵豉湯入面有豆腐卜,魚仔,同茶蒸蛋,茶蒸蛋仲有雞肉响底蛋好香滑好抵食,飲品叫左咖啡同埋果汁soda,另一個豬扒飯餐豬扒炸到香脆,飯底好多,串燒我地叫左五花腩,五花腩肥瘦適中油脂比例好平均唔會食落淨係好油膩甘。
2024-02-20 11 浏览
No.1厚燒牛舌❤️‍🔥 餐廳主打居酒屋料理例如串燒、刺身、炸物等等 環境猶如置身日本小店 有氣氛~ 店員服務都唔錯====᪥ 牛舌 $68心目中嘅no.1牛舌🥹 本來賣晒 但師傅再喺新鮮牛舌切出黎 牛舌嘅厚度同大小仲厚過骰子牛粒 外邊燒至焦脆帶蒜香 一咬落去即刻爆汁🥹 爽口鮮嫩 裏面呈粉紅色🙏🏻 暫時係小編心目中的香港no.1🙏🏻 必食!᪥ 免治雞肉棒呢到嘅雞肉棒都必點!雞肉棒以免治雞肉及軟骨製成 口感豐富 配上月見汁一流😋᪥ 汁燒魷魚᪥ 柚子胡椒手羽先᪥ 鹽板和牛燒᪥ 雞腎᪥ 雞皮餃子᪥ 前菜᪥ 熱烏冬᪥ 抹茶蕨餅其他串燒同甜品都above average🤫 性價比高!
====

᪥ 雞皮餃子
᪥ 前菜
᪥ 熱烏冬
᪥ 抹茶蕨餅
其他串燒同甜品都above average🤫 性價比高!
2024-02-17 20 浏览
呢間位於旺角居酒屋,除咗環境舒適,串燒亦係即叫即燒,好有風味!🟩自家製免治雞肉棒免治雞肉棒搭配蛋黃醬汁,營造香甜的口感。免治雞肉棒外酥內嫩,肉質細緻,配上蛋黃醬的濃郁風味,好味😍🟦豚肉芫荽卷如果你鐘意芫荽,這道菜絕對是必點之一。豚肉芫荽卷口感爽脆,芫荽的清新香氣提升左豚肉的口感,給人一種清爽的味覺享受!😗🟪鹽板和牛燒和牛的脂香豐富,肉質鮮嫩多汁,口感柔軟,肉汁豐富!以鹽板燒烤出的和牛,配上鹽板上的鹽一齊食,更加帶出和牛的鮮味!😋😋😋🟧帆立貝大大粒,即叫即燒,十分鮮甜,而且肉質好彈牙😍

🟩自家製免治雞肉棒

🟦豚肉芫荽卷

🟪鹽板和牛燒

🟧帆立貝
大大粒,即叫即燒,十分鮮甜,而且肉質好彈牙😍

呢間居酒屋雖然環境唔大,但暗黃燈光好有feel,仲設有塌塌米感覺舒適~呢度嘅串燒全部即叫即燒,熱辣辣好惹味😋🦪播磨牡蠣 ($48)牡蠣同鮑魚都係時令推介🌟呢隻牡蠣好抵食😍$48大大隻,非常肥美juicy,海水味唔會太重亦冇腥味,必食👍🏻🌊磯煮鮑魚 ($88)鮑魚擺盤好靚,放喺白蘿蔔上面,仲切成四小件,非常貼心🥰食落爽口彈牙,醬汁好清甜,蘿蔔無渣點埋醬汁一齊食好好味,推薦!🫖明太子茶漬飯 ($78)見到明太子即刻叫咗😍飯團唔係白飯而係燒飯團,好有誠意,倒入熱茶食完即時暖笠笠💗🐂牛舌 ($68)一串有三粒,每粒都厚切😍唔會太熟燒得剛剛好,入口彈牙juicy好有口感,表面撒上鹽同黑椒調味,超級惹味必試呀!🥰🐖豚肉芫荽卷 ($48)芫荽控唔好錯過😍豚肉入面包住大量芫荽,一啖咬落去滿滿嘅芫荽香好滿足🤣配埋充滿油脂香嘅豚肉,正!🐥免治雞肉棒 ($58)呢度嘅免治雞肉棒同平時有啲唔同,軟骨比較多同大粒,口感更爽脆,經油炸後再沾日本生雞蛋及醬汁一齊食,味道香甜好滋味~🦐牡丹蝦刺身 ($98)牡丹蝦有兩件,質地幾爽彈,有鮮味🥰不過價錢定價略高🙈🍥玉燒日式炒麵 ($68)炒麵質地係偏濕同淋嗰種,配以椰菜、

🦪播磨牡蠣 ($48)
牡蠣同鮑魚都係時令推介🌟

🌊磯煮鮑魚 ($88)

🫖明太子茶漬飯 ($78)
見到明太子即刻叫咗😍
飯團唔係白飯而係燒飯團,好有誠意,倒入熱茶食完即時暖笠笠💗

🐂牛舌 ($68)

🐖豚肉芫荽卷 ($48)
芫荽控唔好錯過😍

🐥免治雞肉棒 ($58)

🦐牡丹蝦刺身 ($98)
牡丹蝦有兩件,質地幾爽彈,有鮮味🥰不過價錢定價略高🙈

🍥玉燒日式炒麵 ($68)
炒麵質地係偏濕同淋嗰種,配以椰菜、菇類一齊炒,面頭加隻太陽蛋,賣相都唔錯😍不過個人偏好乾身啲嘅炒麵,但呢碟主食性價比都可以的~

🍵抹茶蕨餅 ($28)
蕨餅上面有啲紅豆醬,抹茶粉都俾得夠多幾香抹茶味,口感煙煙韌韌,飯後甜品好滿足🥰

總結:店員很殷勤,食物方面時令海鮮出色又抵食!牛舌 $68
一串牛舌有三粒☺️每粒都切得幾厚😍咬落去好有口感,面頭加左啲鹽同黑椒調味,食落幾惹味🥰