2015-11-27 395 浏览
是日跟男朋友出外吃晚飯,逛街時兩人都不約而同想到要吃日本菜,經過這間餐廳看起來不錯就決定試一試。.餐廳內有不少客人,差不多已坐滿,幸好還有一張最後一張桌子,不用等位子。.肚子太餓的關係,一坐下就馬上點菜。首先點了餐廳新穎小食,海鮮漢堡 ($58)。上菜才知道是炸饅頭夾著泰式魚鴨脾蒿麥麵、生菜及千島醬 ,配起來味道不錯,千島醬可以加多點應該會更好,創意十足的中泰fushion菜。.想吃三文魚刺身,看到餐牌有個新的三文魚菜,就點了米紙三文魚野菜卷 ($48)來試試。這道菜是越式米紙卷包著三文魚、生菜及千島醬。煙韌的米紙卷、嫩滑的三文魚、爽口的生菜,三者帶來豐富的口感,是一道很fresh的日越fushion前菜。.來到日本餐廳,當然少不了要點壽司,有選擇困難症的我們決定點了壽司盛($178)。壽司盛包括了很多款壽司,分別有加州卷、八爪魚、蟹棒、蟹籽、帶子、鰻魚、赤蝦、劍魚、吞拿魚、黑松露立魚及三文魚。大部分都主要是男朋友吃的,我吃的三文魚、赤蝦及帶子都不錯,赤蝦連同蝦頭送上,抵讚呀!只是饅魚略嫌煎的久了一點,不過都不錯。.最後點了十一限定的鴨脾蒿麥麵($98),鴨脾表皮煎的很香脆,吃下去會有
海鮮漢堡
海鮮漢堡

米紙三文魚野菜卷

壽司盛
來到日本餐廳,當然少不了要點壽司,有選擇困難症的我們決定點了壽司盛($178)壽司盛包括了很多款壽司,分別有加州卷、八爪魚、蟹棒、蟹籽、帶子、鰻魚、赤蝦、劍魚、吞拿魚、黑松露立魚及三文魚。大部分都主要是男朋友吃的,我吃的三文魚、赤蝦及帶子都不錯,赤蝦連同蝦頭送上,抵讚呀!
只是饅魚略嫌煎的久了一點,不過都不錯。
鴨脾蒿麥麵
最後點了十一限定的鴨脾蒿麥麵($98),鴨脾表皮煎的很香脆,吃下去會有咔咔聲;而肉質嫩滑,輕輕用刀就切得開,而且醃得十分入味但又不會咸。另外喜歡它是選用蕎麥麵,軟硬度適中,配以餐廳調製的醬汁,惹味!

因為我們點了一些餐廳新菜式,職員特意來地問一問客人的意見。一間餐廳如此有誠意,相信定必會愈做愈好,會再來品嚐其他食物。
2015-11-14
早前某天晚上乘小巴到太子,剛巧在旺角警署後面落車。落車時看到「稚內」的間面,不知為甚麼被吸引著,便說要來試試。我和Hubby都是不喜歡排隊等位的人,所以之前訂了位,免得來到要排隊。沒多影店內裝修,但這些餐具吸引著我。在杯、碟上都是這些梅花圖案,很精緻。Hubby說這些杯碟比平時遇到的略重一點,應該是骨瓷,不是一般的瓷碟。這裡空間不多,一眼看盡,枱與枱之間的空間其實不多,講真是有點迫,身型大隻一點也會坐得不舒服。餐牌裡選擇很多元化,Hubby說這像日式茶餐廳,甚麼都有。(左) 魷魚芝士蟹籽卷 (右) 加拿大海膽軍艦魷魚新鮮甜美,芝士蟹籽混在一起口感很有趣,芝士味夠濃郁,而且不是芝士醬,是將芝士切細細粒與蟹籽混合,很好味,也很特別。加拿大海膽肉身實淨,份量也充足,但味道不算濃郁,Hubby說這個一般。黑松露帶子軟殼蟹反卷不知何時開始,喜歡添些黑松露、白松露作點綴,就是那丁點的松露,就讓食物變得矜貴了,價錢倍升。不過這款價格合理,沒有因為那點松露而不理性的提高價錢。帶子新鮮肉厚,軟殼蟹炸得夠香脆,反卷做得結實不會一夾就散。反卷裡有青瓜絲伴著軟殼蟹,有助減低油膩感,很好的配搭。豬骨濃湯叉燒拉麵

豬骨濃湯叉燒拉麵
湯很濃很甜很香但不油膩。叉燒也是少有的連皮和脂肪層,但入口完全沒有油膩感,不會咬下去一口是油。肉質也鬆身易嚼。Hubby說整體不難吃,但感到好像只是將拉麵的材料都放進碗裡,卻沒有日本拉麵的神韻。
燒多春魚
燒得夠香夠乾身但又不會乾得變柴皮,附隨的醬汁甜甜辣辣,夠開胃。不過我還是愛吃原味。
燒雞軟骨
整晚我覺得味道最差是這道燒雞軟骨,比普通更普通,沒甚麼味道。若然可以先灑少少七味粉提升味道會更好。用來放竹簽的盛器看來精緻,就度剛好。
燒雞軟骨
题外话/补充资料: 當晚遇著鄰座訂位19人,佔了店的一半位置,幸好我們算早也有訂位,否則要等walk-in。建議之前訂位。
2015-11-23
庆祝纪念
纪念日
2015-11-23 259 浏览
三五知己又出黎食晚飯,朋友介紹左呢間創作料理居酒屋,睇開飯啲食評同相又真係好吸引喎,一於黎試下佢先。餐具好優雅,古典味~先黎個海鮮米通 $48少少辣好惹味,米通香脆,夾埋一齊又幾好味喎。食日本野梗係要點壽司,叫左壽司盛 $178,一客有十四件計返仲平過食回轉壽司,質素又靚好多,鮮甜肥美,個人至愛吞拿同鯛,正。一口牛肉粒 $68,呢個賣相一般,上面有蘿蔔薑蔥蓉。橫切面看下去又幾正喎,食落肉嫩還不錯。叫番啲西式野試下先,德國脆皮咸豬手 $148,大大隻色澤吸引。豬手肉腍非常易切開,皮燒得香脆,皮下脂肪甘香,整體感覺不俗。秋刀魚刺身 $138,呢樣係餐廳新菜式,老闆話好多食客尊程黎揾秋刀魚刺身,刺身用嘅秋刀魚比一般熟食用嘅來貨貴,亦比較肥美新鮮。先試一口,果真鮮甜入口甘香,唔點醬料都唔會腥,好味!最後加多個雞肉忌廉汁意粉 $88,食返啲飽肚野先,汁濃而不膩,意粉有韌性煮得啱啱好,唔錯唔錯。開開心心又過左一晚,秋刀魚刺身成整晚亮點,會為左佢再黎的!
餐具好優雅,古典味~
一口牛肉粒 $68,呢個賣相一般,上面有蘿蔔薑蔥蓉。
橫切面看下去又幾正喎,食落肉嫩還不錯。
秋刀魚刺身 $138,呢樣係餐廳新菜式,老闆話好多食客尊程黎揾秋刀魚刺身刺身用嘅秋刀魚比一般熟食用嘅來貨貴,亦比較肥美新鮮。先試一口,果真鮮甜入口甘香,唔點醬料都唔會腥,好味!

開開心心又過左一晚,秋刀魚刺身成整晚亮點,會為左佢再黎的!
2015-11-15
1K
在香港吃日本餐廳經常會吃到日菜以外的菜式,做得好的話,就是成功的fusion創意菜,做得不好,就會淪為不三不四的港式日本餐廳了。今日來到一直都沒什麼好吃的太子,遇到這間稚內日式創作料理居酒屋,即管一試!海鮮窩巴,上面是辣味魷魚,下面是香脆窩巴,實屬開胃菜式,在openrice出現次數高,不無道理。一口牛柳粒,看到賣相已經好期待。上面是薑蓉,個人認為如果是蘿蔔蓉可能會多一點日式的感覺。不得不說,牛本身級數實在一般,所以論牛味,不可說謊,是沒有的。但要由一般煮成好味,其實很考功夫,在這裡為大廚給一個掌聲鼓勵。這德國咸豬手,是店長自慢,外脆,內軟,聽說不少食客是為了它回頭光顧又光顧的!用餐刀都可以輕易切開,真不簡單!咸度做得好,肉真的很嫩,嫩得有點點像煲湯料。我個人覺得可以硬一點,皮再脆一點,會更有有德國咸豬手的風味。不過能有這樣的水準也不容易,怪不得是皇牌菜!忌廉汁雜菌雞肉天使麵,用上了不少日式的菇類,很有日式cafe的感覺。壽司併盤,這正宗日本菜,質素亦不俗,最少現在知道稚內的日菜亦是有姿勢有實際的。代表作可謂這個秋刀魚刺身,不是隨處都找到。很久之前在吃過一次,今次能在稚內重遇,真的很幸
代表作可謂這個秋刀魚刺身,不是隨處都找到。很久之前在吃過一次,今次能在稚內重遇,真的很幸運。喜歡刺身的朋友要親自試一次,因為很難形容它的味道。有吞拿魚腩的口感,燒秋刀魚味道的回甘,十分特別!

總括來說稚內日式創作料理居酒屋並沒有因為又日又西的而淪為不輪不類,西和日的fusion其實不多,相反,有點各有各做,而其卻不失遺和感。能滿足想同時吃時餐又想起點刺身的朋友。餐廳地點極度便利,gathering一流。不得不提這裡的服務欣勤到一個點,因那天我口渴到不得了,服務員來來回回為我添了十多次茶,感激感激!
2015-11-17 215 浏览
同朋友放工後黎左太子,這店店面不大,但見佢裝潢唔錯,於是就決定吃這間。燒赤蝦$64 雖然係貴小小,但係好好食!蝦肉夠爽身,夠大隻。燒得岩岩好。孜然羊肉$88,好好食嘅一道前菜。羊肉整到好似漢堡扒咁,有羊味。旁邊嘅菜可以同羊肉一齊食,好正啊。鴨脾蕎麥麵$98,真係成隻鴨脾架!夠味唔會太咸。最中意佢啲蕎麥麵入面偶然會食到小小青瓜絲,成個感覺清清地幾好食。哩到嘅菜式唔係純日本風,好有新鮮感。

哩到嘅菜式唔係純日本風,好有新鮮感。
朋友說在旺角警處附近開了間日式Crossover fusion餐廳,這天在附近美甲後便來一試。當天店員推介了油甘魚刺身和劍魚腩刺身,就是當天十分新鮮。兩種魚都是厚切,味道鮮味,魚油足所以十分滑,入口甘香。另外還有店只特別推介三文魚他他。這個三文魚他他是要配上多士來吃。多士烘到外脆內軟,三文魚同樣新鮮帶一點點肥膏,但最好的是自家秘制的柚子醬,酸酸甜甜,解了三文魚的油份同是醒胃,難怪是店員推介,實在是很好味!朋友點了這個孜然羊肉⋯⋯是的,在這裡吃羊肉!我不吃羊肉的,只有朋友獨食!她說孜然味看,以西式煮法做中式羊肉。羊肉棒中有香草及帶點羊脂,漏是漏了一些,但十分好吃!我同時也為自己點了這個德國脆皮鹹豬手,既羊肉都點了,不怕有這個呀!一個原隻上枱的德國脆皮鹹豬手,影相後,店員主動為我們切開。豬手皮脆肉嫩,一口咬落去有Juicy的口感,一點也不乾,鹹度適中,即使不沾自家制的醬汁已經很足夠了! 若沾上一點點有磨菇味的燒汁,令到豬手味道甜甜地,是另一種味道!

當天店員推介了油甘魚刺身和劍魚腩刺身,就是當天十分新鮮。
兩種魚都是厚切,味道鮮味,魚油足所以十分滑,入口甘香。

另外還有店只特別推介三文魚他他。

2015-11-05
2015-11-14 33 浏览
約左幾個好姐妹食飯, 佢地揀左無咁人多既太子, 我以為太子酒吧多, 原來食肆餐廳都好多, 佢中個姐妹揀左呢間日式創作料理, 佢話同同事食過好味, 所以帶埋我地黎試下. 見餐牌有<生果酒>$88, 仲要係日本盛產蜜桃, 好吸引, 所以叫左一支試下.蜜桃味甜甜地好易入口, 酒味唔會太濃, 女仔好啱飲.<一口牛肉粒>$68, 牛肉唔會太熟, 保留肉質嫩滑, 食到牛肉本身既肉味. 面頭係蔥加薑蓉吊下味, 薑既微辣令人特別醒胃.<三文魚他他>$78, 他他入面既三文魚好多, 夠晒肥美新鮮. 將他他放響焗香左既麵包上, 再加埋餐廳自制既柚子醬(之前仲以為係綠色芥辣), 呢個柚子醬確係好味, 酸酸甜甜配落三文魚上好正. 同埋質感好幼滑.<壽司盛>$178, 好多件, 剩係款式都有十幾款. 壽司飯唔會太大舊食到濟晒, 魚生好新鮮, 特別係鮮帶子同兩款蝦, 食落有海鮮鮮甜.<德國咸豬手>$148, 個皮焗到好香, 普遍既咸豬手會焗到D肉好乾, 但呢個一啖咬D肉質出奇地嫩滑, 肉味濃夠juicy, 而個皮又脆卜卜, 外脆內嫩

蜜桃味甜甜地好易入口, 酒味唔會太濃, 女仔好啱飲.
同埋質感好幼滑.
<德國咸豬手>$148, 個皮焗到好香, 普遍既咸豬手會焗到D肉好乾, 但呢個一啖咬D肉質出奇地嫩滑, 肉味濃夠juicy, 而個皮又脆卜卜, 外脆內嫩, 非常好味.
整體 呢間日式創作料理, 結合日西方既美食, 食材新鮮, 而且好多都會加入自家制醬汁或者做法, 非常
2015-11-09 265 浏览
行行下街要醫肚就去食啦...舖頭細細地但好有日本舖頭feel, 仲有部電視播緊日本既遊戲節目壽司盛 有好多壽司分別有吞拿魚、三文魚、生蠔軍艦、池魚、鰻魚、帆立貝、三文魚籽壽司睇得出係師傅手握出黎,易爛但吾硬魚生堅好新鮮同鮮味,  ,魚肉咬下去肉質結實 , 入口新鮮味美鮮帶子好creamy大大片燒赤蝦~連頭足足有成隻手掌咁長架, 而且蝦肉鮮甜, 咬落好有口感。三文魚他他$78:多士烘到脆口同軟身,三文魚都新鮮同少少肥膏,配上自家秘制柚子醬果醋,好開胃,咬下去又香甜又滑溜~油甘魚刺身和劍魚腩刺身:堅好新鮮同鮮味,魚油好足同好滑,食落去厚肉又香口。Wasabi係自家製的,口感夠特別,少少偏辣
行行下街要醫肚就去食啦...
壽司盛 有好多壽司

壽司睇得出係師傅手握出黎,易爛但吾硬
鮮帶子好creamy大大片

燒赤蝦~
連頭足足有成隻手掌咁長架, 而且蝦肉鮮甜, 咬落好有口感。
三文魚他他$78:
Wasabi係自家製的,口感夠特別,少少偏辣
位於太子的稚內日式創作料理居酒屋,正正就在旺角警處後面。如果不是朋友約我,我根本就不知道那條街有吃的。雖然是叫居酒屋,但其實菜式方面有不少fusion菜式。前菜點了【海鮮米通】(HK$48)海鮮是魚生,將切碎了的魷魚、蝦、蟹柳,跟青瓜碎混合,加了少許辣椒調味,令味道更豐富。下方的米通, 香脆可口,跟上層海鮮一拼入口質天有層次。刺身方面,我們點的是【極上刺身盛】(HK$218),用乾冰造成的仙景感覺上菜,大家都Bling Bling眼!每款刺身都十分厚身! 多款刺身中,我最喜歡的是甜蝦,因為十分鮮甜。另外,他們的wasabi是自家製的,所以顏色比街外一般的深色一點及辣一點。另外,點了是月限定菜色的【鴨脾蒿麥麵】(HK$98)。鴨脾用油慢煮,所以鴨脾表皮十分脆口。而且,鴨脾醃得夠時間,十分入味! 蒿麥麵比較林身,我卻較喜歡硬身的麵條,所以我覺得蒿麥麵不是我的茶,但友人很喜歡。不過,我們都一致認為鴨脾真的真的很好吃!!另外,還點了【一口牛肉粒】(HK$68)。我看名字以為是一般燒汁炒牛肉粒的,想不到這個樣子的。上層舖了薑蓉、葱粒及日本芽菜苗,牛肉粒沒有什麼調味,需靠下方的醬汁帶出淡淡的味道。
前菜點了【海鮮米通】(HK$48)
另外,點了是月限定菜色的【鴨脾蒿麥麵】(HK$98)。
另外,還點了【一口牛肉粒】(HK$68)。
我看名字以為是一般燒汁炒牛肉粒的,想不到這個樣子的。
上層舖了薑蓉、葱粒及日本芽菜苗,牛肉粒沒有什麼調味,需靠下方的醬汁帶出淡淡的味道。一定要配薑蓉及葱粒吃,因為淡淡的醬汁,配上薑蓉及葱粒,味道清新。
2015-11-02
  • 鴨脾蒿麥麵
  • 海鮮米通
2015-11-05 259 浏览
最近幾次朋友堆聚會都食放題,真係想轉轉新意思。好友知道我心思思,今次特意帶我來到太子一間日本fusion創作料理開餐。聽聞餐廳的兩個主廚,一個來係日本,一個曾在香港多間五星級酒店工作,所以餐廳的菜式都會不經意流露fusion的感覺。招牌推介的海鮮米通是不錯的餐前小食!好脆的米通盛載了多款切粒刺身:如八爪魚粒。又有青瓜粒,蟹柳絲配搭實在是好豐富,配上惹味度十足的微辣,使我胃口大開。大家都被餐牌上的極上刺身盛吸引了,20多件矜貴刺身。刺身的新鮮度十足,厚切三文魚可以滿足一下我既心願。另外原來Wasabi係自家製的,與坊間總有點不同,口感夠特別。朋友點了牛粒,加上中式蔥的襯托真的很特別!不食牛既我則對這個 smoke salmon 充滿好奇,原因是這個三文魚柳伴以山葵泡沫,是其中一個招牌的fusion菜。以低溫慢煮,肉質鮮嫩滑溜,翻起大塊又厚的魚柳,見到有菠菜的踪影,魚柳的鮮味因而更突出,食落更有山葵的清新味道。對這個salmon的評價也不錯!朋友們還試了限定的油泡慢煮鴨,一切落鴨肉會有脆到的清脆聲音。大家似乎都對這隻由法國空運到港的鴨脾讚口不絕。但我呢個不食鴨既偏食怪卻鍾情熱食蕎麥麵,夾雜
招牌推介的海鮮米通是不錯的餐前小食!
好脆的米通盛載了多款切粒刺身:如八爪魚粒。
大家都被餐牌上的極上刺身盛吸引了,20多件矜貴刺身
朋友點了牛粒,加上中式蔥的襯托真的很特別!
朋友們還試了限定的油泡慢煮鴨,一切落鴨肉會有脆到[咔咔聲]的清脆聲音。大家似乎都對這隻由法國空運到港的鴨脾讚口不絕。但我呢個不食鴨既偏食怪卻鍾情熱食蕎麥麵,夾雜口感豐富又有層次的醬汁變得更美味。
燒魷魚筒呢個又係驚喜之作,燒汁加上原條鮮魷魚只需$48,真心覺得好抵食喎!好好嚼但唔會痴牙,yummy!
一試已愛上日本Fusion菜,挺驚喜的一頓晚餐~
  • 燒魷魚筒
  • 蕎麥麵
  • 三文魚柳伴以山葵泡沫
  • 極上刺身盛
2015-11-03 210 浏览
係香港有個地方叫稚內?哈哈大笑,係餐廳既名叫稚內啫!以為係食日本嘢,點知係日本同西餐既cross over !是日點菜如下:海鮮米通,係啲切碎既刺身放咗係米通上面,刺身應該有三文魚,吞拿魚,八爪魚同埋油甘魚,海鮮刺身用微辣嘅汁撈過,配上脆卜卜既米通,係一都好出色又醒胃既前菜!蠔周打海鮮湯,非常足料!見唔到一隻隻蠔係湯入邊,因為已經將啲蠔打滑咗啲湯mix買埋一齊好,香嘅好蠔味,有隻連殼嘅青口係入邊,仲有帶子同埋蝦,呢個值得推介!鴨脾蕎麥麵,我一向都有自己法式整油封鴨髀,所以其實係街好少點嚟食今次店員推介呢一個鴨脾蕎麥麵係用慢煮嘅方法做所以就試下佢!鴨脾已經煮到啲肉化晒,用叉輕輕叉下佢已經甩咗啲肉出黎,完全唔使用刀幫忙,經過慢煮既鴨肉好𣺉,仲好保持到鴨嘅鮮味,重點係啲都唔酥!估唔到個蕎麥麵熱既,蕎麥麵中間夾雜咗啲青瓜絲,感覺好特別,成道菜嘅配合都幾好!呢度竟然有德國脆皮鹹豬手食,豬手原隻上枱嚴刑俾我哋影完相之後就幫我地切埋,呢個豬手最特別嘅地方係個汁,個汁好似燒汁咁樣,有少少甜甜地,同個豬手係非常夾的!豬手果皮燒得好脆,啲肉又唔會好乾,仲keep住得住好juicy!估唔到日本餐廳做豬手會咁
係香港有個地方叫稚內?
是日點菜如下:
海鮮米通
蠔周打海鮮湯
鴨脾蕎麥麵
德國脆皮鹹豬手
呢度竟然有德國脆皮鹹豬手食,豬手原隻上枱嚴刑俾我哋影完相之後就幫我地切埋,呢個豬手最特別嘅地方係個汁,個汁好似燒汁咁樣,有少少甜甜地,同個豬手係非常夾的!豬手果皮燒得好脆,啲肉又唔會好乾,仲keep住得住好juicy!估唔到日本餐廳做豬手會咁出色!
题外话/补充资料: 餐廳門口有表位泊車,方便揸車人士!
2015-11-01
海鮮米通
蠔周打海鮮湯
鴨脾蕎麥麵
德國脆皮鹹豬手
2015-11-02 365 浏览
公司剛完成了一個大的Project , 就趁着星期五與同事來日本料理犒賞一下自己,就選了地方雖不是很大但座位都坐得很舒服 環顧四周,裝修佈置放滿了美酒的酒櫃讓人可以優閒的細味壽司壽司拼盤分別有吞拿魚、三文魚、生蠔軍艦、池魚、鰻魚、帆立貝、三文魚籽魚生全都有亮人的光澤 ,魚肉咬下去肉質結實 , 入口新鮮味美鮮帶子好creamy,爽厚滑溜 , 入口新鮮味美生蠔軍艦入口新鮮味, 带微咸有海水味燒赤蝦, 蝦有整隻手掌的長度,厚肉、色澤紅潤,咬下去肉質結實,入口鮮甜,十分彈牙,蝦味濃郁三文魚他他多士烘到脆卜卜, 多士放上三文魚,再配上自家秘制柚子醬果醋咬下去又香甜又滑溜喉嚨留有濃濃的柚子香味令人回味!!
公司剛完成了一個大的Project , 就趁着星期五
與同事來日本料理犒賞一下自己,就選了
地方雖不是很大
但座位都坐得很舒服 環顧四周,裝修佈置放滿了美酒的酒櫃
讓人可以優閒的細味壽司壽司拼盤
鮮帶子好creamy,爽厚滑溜 , 入口新鮮味美
生蠔軍艦入口新鮮味, 带微咸有海水味
入口鮮甜,十分彈牙,蝦味濃郁
三文魚他他
多士烘到脆卜卜, 多士放上三文魚,再配上自家秘制柚子醬果醋
咬下去又香甜又滑溜
喉嚨留有濃濃的柚子香味
令人回味!!
2015-11-01 168 浏览
稚內我還沒到過但到底什麼是稚內創作料理我倒有點興趣先來一點刺身劍魚腩及油甘魚味道中傭未見特別油甘魚味道較劍魚腩優勝油香也比劍魚出色寿司拼盤外觀不俗赤蝦味道鮮甜𩶘魚配上一點點的黑松露醬頗有特色其他款式就未見突出值得一題是wasabi色澤深綠,店方說是自家制品芥辣味頗強一口牛柳粒這個應該算是一道創作料理牛柳粒,蓋上啲是薑蓉,葱粒及日本芽菜苗非常特別,感覺調味有點像燒味薑蓉但口味清新,有助消去牛柳粒的滯餐牌上還有很多西日cross over菜色但胃口有限,就試不了太多有機會下次再來試試
稚內我還沒到過

赤蝦味道鮮甜
𩶘魚配上一點點的黑松露醬頗有特色
其他款式就未見突出
值得一題是wasabi
色澤深綠,店方說是自家制品
芥辣味頗強
一口牛柳粒
這個應該算是一道創作料理
牛柳粒,蓋上啲是薑蓉,葱粒及日本芽菜苗
非常特別,感覺調味有點像燒味薑蓉
但口味清新,有助消去牛柳粒的滯
餐牌上還有很多西日cross over菜色
但胃口有限,就試不了太多
有機會下次再來試試
2015-10-30 521 浏览
喺好多酒吧林立既太子通菜街(近驚署嗰邊) 估吾到突然有間新開既日本FUSION 菜, 同朋友打完羽毛球於是黎呢度試下, 入面地方細但算整齊, 以木既長枱櫈為主, 待應態度有禮 會KEEP 住幫你倒茶, 順帶一提 茶係綠茶溝玄米茶, 幾特別, 少左玄米既LONE味, 多左一陣清新味我地點左煙三文蟹籽沙律 煙三文新鮮, 不太咸, 上面有爽口既蟹子, 下面有新鮮青菜, 青瓜絲蘿白絲等等, 配以芝麻醬, 濃度適中壽司盛 有好多壽司, 蟹子, 三文魚, 立魚, 蟹捧, 帶子, 三文魚,鰻魚 劍魚 等等, 全部新鮮, 而且食得出舊飯同魚比例 係有技術既師傅手握出黎, 所以食落特別有口感海鮮米通 呢個亦係創意之作, 將好多魷魚,蝦肉整碎, 然後連埋青瓜,蒜蓉 辣椒等醬料整碎一齊放落米通度, 下面香脆, 上面辣得黎有口感夠惹味一口牛肉粒 西式既醬汁牛扒上面加上中式既芹菜同薑蓉, 都幾特別, 上面既薑蓉, 可以辟走牛肉既油膩感, 而且牛肉很軟身。 唔錯孜然羊肉 SO味濃郁既羊肉整碎打成一個波然後用孜然粉同醬汁整成既羊肉, 入面十分JUICY, 而羊肉出面亦有少少香草吊味, 側邊有乳酪, 點少少後, 口感

我地點左
孜然羊肉 SO味濃郁既羊肉整碎打成一個波然後用孜然粉同醬汁整成既羊肉, 入面十分JUICY, 而羊肉出面亦有少少香草吊味, 側邊有乳酪, 點少少後, 口感更滑同中和左少少羊既濃味。 十分特別
雞肉忌廉汁意粉 充滿住白汁同雞脾肉整成既意粉, 雞肉好滑, 亦有十分多既洋葱, 雞脾菇同冬菇做伴菜令到濃味既白汁食落不會膩, 麵方面係比較幼身既意粉, 配以白汁口感都唔錯。
總括黎講食店主要係日本同西式既FUSION 菜, 十分有創意, 而且好似每段時間都會搞下新意思創下新料理, 係值得支持既食店。!
2015-10-29
2015-10-27 179 浏览
一直都有去開太子飲野,這間店起碼都見到成年有多,但次次都係旺角食完野先黎,所以一直冇機會黎食,今次想食日本野我地突然諗起就去睇下先!~大約7點鐘,入面只有2桌客人,見到門口寫大約六十幾蚊有一樣野食都吾錯,就入去...入到去位置都坐得舒服,牆身都有寫今個月有咩推介,待應比餐牌時推介左10月限定野食和飲品,鐘意飲酒既男人同吾飲食既我見到佢推介5度酒就叫左枝和其他食物!~澪$128:只有5度酒精,對我黎講剛好,有少少似七喜,帶有少少微酸,大約都倒4杯左右,以這個價錢都抵,同出面係比較少地方有既酒精飲品。三文魚他他$78:多士少少脆口同軟身,三文魚都新鮮同少少肥膏(魚油),所以好香口加上類似牛油果酒和少少酸味,好開胃,份量都好多,最後淨食三文魚他他添!~油甘魚刺身$68和三文魚刺身$44:堅好新鮮同鮮味,魚油好足同好滑,其實一睇已經知道新鮮的原因係色澤非常漂亮和吾乾身。食落去厚肉又香口,油甘魚好味到想叫多碟!~推介刺身好味,價錢都係一百左右真係抵。質素高,推介!!帶子軟殻蟹卷$68:沒想到帶子會咁大片,都抵食,壽司飯吾係求其整,吾易爛但吾硬,有少少醋味,包住軟殻蟹黎食味道不錯。活赤貝刺身$53
三文魚他他
油甘魚刺身和三文魚刺身
帶子軟殻蟹卷
活赤貝刺身
活赤貝刺身$53:都係新鮮推介!~2片厚肉加群邊,好脆口同好有鮮味。
一口牛肉粒
一口牛肉粒$68:其實似牛扒切粒,大小剛好,入面仲有少少紅。肉質都好嫩身同有肉味吾硬。加上上面的配菜內有西芹,可以食落比較清新而吾滯。
鴨脾蒿麥面
鴨脾蒿麥面$98:十月推介菜式,鴨脾經過低溫煮成,保留了鴨肉質嫩而出面皮脆口,好味道,蒿麥面好重蒿麥味而吾淋,煮得剛好,加上少少汁味道吾咸少少甜,都幾有特色。聽到待應問其他客人都話好味。咁多工夫都係$100都抵食。
燒牛利(鹽燒和醬汁)
燒牛利(鹽燒和醬汁)$34:我地都勁喜歡食牛利,而甲落去已經覺得好淋,食落有肉味而吾硬,待應話原來廚師經過處理所以整得咁好。本人覺得鹽燒好味,夠自然味道又吾咸。但醬汁少少甜又吾多汁其實都吾錯。
坐左大約2小時,客人已經坐滿,原來待應話我地早黎先有得食,平時都要等位,最好訂坐。而每個月都有吾同推介,我地食滿左$500(我記得,因為男人比錢),做左會員,之後全單有9折仲要永久性。而我地大約每人$300飽飽離開。會掛住這裡的刺身。。哈哈。。。
2015-10-24
油甘魚刺身和三文魚刺身
燒牛利(鹽燒和醬汁)
  • 油甘魚刺身,三文魚刺身