2024-08-16 95 浏览
呢間係好值得支持嘅小店🙌🏻除左全日都有折扣之外,餐點選擇比一般粥麵舖多,亦比其他餐廳flexible,靜雞雞話你知連低卡蒟蒻麵都有!凍飲唔洗加錢,甚至加$10蚊仲有自家制涼茶👍$39可以食到蔥油孖蛋百搭飯, 最估唔到係可以用少於$100食到日本 🇯🇵3年霸嘅夢王蛋,A5和牛或者花膠🫶 🔅 香辣肉碎夢王蛋關廟麵夢王蛋夠香滑!餐廳現炒嘅肉碎,微辣夠惹味,適合大聚口味~香料九層塔🌿好突出~其實好少地方可以配關廟麵一齊食,但你會覺得出奇地夾,關廟麵口味Q彈🔅上湯娃娃菜完全無諗過呢度嘅上湯係用左少少瑤柱煮成,勁鮮甜,唔口渴🫶🔅紫菜雲吞湯用咗最富營養的頭水紫菜夠晒鮮香味濃,口感滑滑的完全沒沙粒!鮮蝦雲吞夠大大粒🔅炸鮮奶卷有位一定要試埋呢款順德直送的炸鮮奶~ 外脆而不膩,內裏香滑奶香,沾上煉奶更好味!
呢間係好值得支持嘅小店🙌🏻
凍飲唔洗加錢,甚至加$10蚊仲有自家制涼茶👍

🔅 香辣肉碎夢王蛋關廟麵

🔅上湯娃娃菜
完全無諗過呢度嘅上湯係用左少少瑤柱煮成,勁鮮甜,唔口渴🫶

🔅紫菜雲吞湯

🔅炸鮮奶卷
🤩估吾到太子有間超親民夢王蛋專門店,夢王蛋係刺身級雞蛋,連續三年獲得刺身蛋拌飯第一名👍🏻🌟餐廳主打夢王蛋料理同花膠二人餐。另外早餐,午餐同下午茶餐價錢超級經濟抵食,難怪咁多人幫襯。🥢花膠二人餐$138🌟鮑汁冬菇花膠冬菇超厚肉,大隻,好似我掌心咁大✋🏻花膠數量好多,炆得好腍好入味。🌟轉蒟蒻麵$8岩晒輕盈一族,食幾多都冇負擔👍🏻🥩轉夢王和牛飯$29鹿兒島直送頂級A5和牛配夢王蛋!仲可以自己揀温泉蛋/流心蛋/太陽蛋/生食蛋。如果單叫都只係$68🥹超級佛心價錢。🥩A5和牛賣相已經好吸引,雪花分布好平均,滿滿的牛脂香🤤夢王蛋黃橙黃色,蛋味香濃,口感濃郁😍🥟炸雲吞拚炸韮菜餃炸得好香脆,咬落去仲爆汁,配左沙律醬同酸辣醬,好食👍🏻🥬上湯瑤柱浸時蔬清清地食番d菜,上湯幾清甜。🥟養顏紫菜湯拚水餃紫菜份量超多!好鮮味。水餃都足料,皮蒲餡靚😋🫖清心火🫖去濕茶自家鮮制涼茶,有無糖/微糖,整體感覺好清涼,不會苦,飲完好舒服。🥛炸鮮奶必叫!鎮店之寶😍外面炸得香脆,入面的鮮奶嫩滑有奶香🤤可以點埋練奶,有兩種滋味😋🌟🌟呢度價錢親民到講都吾信!全店冇加一,現在仲做緊慶祝一週年全店88折優惠🥹會吾會太抵😍全晚兩人食左吾使$

🥢花膠二人餐$138

🌟鮑汁冬菇花膠

🌟轉蒟蒻麵$8
岩晒輕盈一族,食幾多都冇負擔👍🏻

🥩轉夢王和牛飯$29

🥟炸雲吞拚炸韮菜餃
炸得好香脆,咬落去仲爆汁,配左沙律醬同酸辣醬,好食👍🏻

🥬上湯瑤柱浸時蔬
清清地食番d菜,上湯幾清甜。

🥟養顏紫菜湯拚水餃
紫菜份量超多!好鮮味。水餃都足料,皮蒲餡靚😋

🫖清心火
🫖去濕茶

🥛炸鮮奶

🌟🌟呢度價錢親民到講都吾信!全店冇加一,現在仲做緊慶祝一週年全店88折優惠🥹會吾會太抵😍全晚兩人食左吾使$200,超滿足,真心超值。

• 花膠二人餐
  • 炸鮮奶
周不時經開📍太子,如果嗰日晚飯唔知食咩好🤔,我哋全家都會過嚟食嘢!【竹面譜】一向高質,難怪放工時候咁多人排隊,備受大眾歡迎👏 我哋全家都喜歡💕佢哋以文火🔥製傳統#不添加味精大地魚湯底,並且用傳統大湯♨️撑每日新鮮製造,提供各款傳統麵類,食得安心😌又放心!當中不同類型的小食提供算市面上少見,而且份量😋十足!!價廉物美的花膠菜式也十分受媽咪歡迎👏經開太子嘅街坊,不妨一試!不試還可,一試真係難忘,真係食過翻尋味🤤。這間店 ,真的要推薦吓👍【食後感】📝🥢花膠二人餐(HKD 138): ▶️鮑汁冬菇花膠撈面✔️冬菇爽口,鮮味十足,厚切入味,有鮑汁和蠔油香氣♨️✔️花膠有膠質,滿🈵骨膠原,滋補養生,十分軟滑✔️撈面(傳統手藝竹升麵 )➕湯頭(自家秘製清甜蘿蔔湯)▶️和風豬軟骨飯✔️豬軟骨🐷經過慢煮,入口即化✔️白飯餸汁,簡直絕配🤝✔️白蘿蔔炆得入味▶️ 炸墨魚餅拼炸蜆蚧鯪魚球✔️小食多款選擇,共有7款🫶🏻✔️炸物🔥外皮酥脆,勁有口感✔️內裏軟嫩多汁,肉餡足料👍▶️ 腐乳通菜✔️ 腐乳咸香惹味,有黏稠感😍✔️通菜口感爽脆,外表鮮綠🥬✔️下飯🍚的好菜式▶️飲品(凍朱古力、自家鮮製涼茶)✔️消暑解熱♨️✔️飲落去好舒服😌🥢夢王頂級A5和牛(HKD
【竹面譜】一向高質,難怪放工時候咁多人排隊,備受大眾歡迎👏
當中不同類型的小食提供算市面上少見,而且份量😋十足!!
價廉物美的花膠菜式也十分受媽咪歡迎👏

【食後感】📝
🥢花膠二人餐(HKD 138):
▶️鮑汁冬菇花膠撈面
✔️冬菇爽口,鮮味十足,厚切入味,有鮑汁和蠔油香氣♨️
✔️花膠有膠質,滿🈵骨膠原,滋補養生,十分軟滑
✔️撈面(傳統手藝竹升麵 )➕湯頭(自家秘製清甜蘿蔔湯)

▶️和風豬軟骨飯
✔️豬軟骨🐷經過慢煮,入口即化
✔️白飯餸汁,簡直絕配🤝
✔️白蘿蔔炆得入味

▶️ 炸墨魚餅拼炸蜆蚧鯪魚球
✔️小食多款選擇,共有7款🫶🏻
✔️炸物🔥外皮酥脆,勁有口感
✔️內裏軟嫩多汁,肉餡足料👍

▶️ 腐乳通菜
✔️ 腐乳咸香惹味,有黏稠感😍
✔️通菜口感爽脆,外表鮮綠🥬
✔️下飯🍚的好菜式

▶️飲品(凍朱古力、自家鮮製涼茶)
✔️消暑解熱♨️
✔️飲落去好舒服😌

🥢夢王頂級A5和牛(HKD 68)
▶️鹿兒島頂級A5和牛
✔️和牛鋪面,相當豪華👑
✔️肉質🐮細緻,脂肪分佈均勻
✔️易咬,充滿肉汁😬

▶️夢黃蛋
✔️多款選擇(溫泉蛋 /半生熟流心蛋/太陽蛋)✌️
✔️蛋黃飽滿、蛋香濃郁🥚
✔️鮮橙紅色非常吸引🤩
‼️ 慶祝一週年,推出88 折優惠,真心抵食💰

✴️總體而言
抵食又有質素✨值得推介👏🏻
✨性價比高 😋 ✨份量多➕平價✨味道保證👲🏻 ✨多款選擇🆙 ✨店舖乾淨衛生👍 ✨充滿人情味🫶🏻

💥主力推介:(1)夢王A5和牛系列
(2)鮑汁冬菇花膠二人餐
行過見到呢間店做緊88折到31/8,食物選擇豐富,環境坐得闊落女生必試菜式😍鮑汁冬菇花膠麵 $56 ,再加有折 花膠好入味,炆得好腍身,冬菇好厚身,朋友食到想再encore湯面選擇都有好多,今次揀咗關廟麵,幼身口感不錯再散叫豬頸肉($18) 送麵叫個豬頸肉要讚,厚切食落有口感,外層煎到好香脆,有泰式醬汁配送另一樣要食嘅係⛩️ 鹿兒島直送 夢王頂級A5和牛 $68 夢王蛋(溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋/生雞蛋) 夢王呢款蛋係比蘭王蛋高一個級別,蛋味更香絕對不能錯過嘅係A5和牛,薄切,能做到入口即溶炸物-蜆蚧鯪魚球(4粒) $28 大大粒,熱辣辣,外面炸得好脆,魚肉味濃,食落唔會覺得好多粉醬汁裏面係有蜆肉味道好似比澳門食嘅更正宗😂-炸鮮奶卷 (4條) $28 上枱時配煉奶中間部分食到軟滑的牛奶香,配合煉奶會更加好味,建議趁熱食湯食方面❇️養顏紫菜湯佢用上豬骨湯,雞湯去熬製,好多紫菜,特別推薦佢嘅牛丸,有香濃牛肉味,咬落彈牙涼茶$22/樽 仲幾大枝,抵!飲左清心火& 去濕茶,有分無糖/有糖寫埋有咩配料,功效

女生必試菜式
😍鮑汁冬菇花膠麵 $56 ,再加有折
湯面選擇都有好多,今次揀咗關廟麵,幼身口感不錯

再散叫豬頸肉($18) 送麵

另一樣要食嘅係
⛩️ 鹿兒島直送 夢王頂級A5和牛 $68
夢王蛋(溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋/生雞蛋)
夢王呢款蛋係比蘭王蛋高一個級別,蛋味更香
絕對不能錯過嘅係A5和牛,薄切,能做到入口即溶

炸物
-蜆蚧鯪魚球(4粒) $28
大大粒,熱辣辣,外面炸得好脆,魚肉味濃,食落唔會覺得好多粉
醬汁裏面係有蜆肉
味道好似比澳門食嘅更正宗😂

-炸鮮奶卷 (4條) $28
上枱時配煉奶
中間部分食到軟滑的牛奶香,配合煉奶會更加好味,建議趁熱食

湯食方面
❇️養顏紫菜湯

涼茶$22/樽 仲幾大枝,抵!
飲左清心火& 去濕茶,有分無糖/有糖
寫埋有咩配料,功效
2024-08-02
  • 鮑汁冬菇花膠鍋
2024-08-13 63 浏览
我今日放工後,約同好友去位於荔枝角道 68號地舖的竹面譜食晚餐,環境舒適,坐得舒服。我和好友點左個花膠2人套餐$138,有:鮑汁冬菇花膠撈幼麵,夢王和牛流心蛋白飯+$29(跟餐),炸蜆蚧鯪魚球(3粒)拼炸韮菜豬肉餃(3粒),腩汁菜芯,餐飲係凍清心火(微甜),凍去濕茶(微甜);另外點左個輕量版炸奶卷(4條)$28。全單 88折。鮑汁冬菇花膠好好味,厚身冬菇和花膠炆得軟腍入味,有豐富口感又好味,撈麵(竹升麵)麵底好彈牙爽口;和牛肉質鮮嫩,牛味濃郁,配夢王的流心蛋,茲味無窮;炸奶卷、鯪魚球和韮菜餃都炸得外脆內嫩,十分好味;菜芯青綠鮮甜;兩款自家製涼茶都清涼解渴。

• 跑汁冬菇花膠撈麵
  • 炸韮菜餃
2024-08-13 52 浏览
小妹跟豬途經太子,便諗起呢間「竹面譜」餐廳🤩 餐廳位於太子C2出口,步行2分鐘左右。餐廳環境開揚,座位間有距離,坐得舒服😌 餐廳為咗慶祝一周年,而家全單仲有𝟴𝟴折優惠,難怪平日晚上都有咁多街坊幫襯啦😍👉🏻餐廳主打抵食高質麵、百搭蔥油飯、炸物及來自日本兵庫縣既夢王蛋等,非常吸引🤩炸炸蜆蚧鯪魚球(3粒)🍡脆炸鮮鯪魚球大大粒,每嚿都好香口,內涵夠多及厚,且彈牙,口感豐富,仲有魚香味😚 配埋濃濃嘅蜆蚧醃製,更提升口感及層次😆拼炸韭菜餃(3粒)沙律醬🥠🍽️同樣每嚿炸得香脆香口,韮菜餃超足料及點埋沙律醬味道即時不同😍炸奶卷(煉奶)🫔呢款炸鮮奶卷外層酥脆,奶香十足,口感及層次勁豐富🥳 外皮酥脆,食落去仲有柔軟又香濃既鮮奶味,職員仲推薦埋加煉奶一齊食,邪惡度即刻上升😎上湯瑤柱蘿蔔(套餐+$3)🍲套餐以郊外油菜🥬加 $3 轉配「上湯瑤柱蘿蔔」,湯底係豬骨雞骨熬製而成,香味十足,唔油膩,好飲;蘿蔔口感十足,軟熟無渣,好入味,非常清香香甜🥰(花膠2人餐) 鮑汁冬菇花膠撈關廟麵🍜呢個套餐絕對超值之選🤩難怪呢個套餐長期都咁受歡迎啦~花膠足料,且冬菇大大粒,全部都非常入味,每嚿充滿鮑汁味道,口感彈牙且多汁,正。呢個

炸炸蜆蚧鯪魚球(3粒)🍡

拼炸韭菜餃(3粒)沙律醬🥠🍽️

炸奶卷(煉奶)🫔

上湯瑤柱蘿蔔(套餐+$3)🍲

(花膠2人餐) 鮑汁冬菇花膠撈關廟麵🍜
呢個套餐絕對超值之選🤩難怪呢個套餐長期都咁受歡迎啦~花膠足料,且冬菇大大粒,全部都非常入味,每嚿充滿鮑汁味道,口感彈牙且多汁,正。呢個餐我就擇咗關廟麵 ,關廟麵煙煙韌韌,仲好掛湯汁🥳

夢王A5和牛丼 (流心蛋) (套餐+$29)🐂🍚
餐廳除左主打鮑汁冬菇花膠外,當然仲有呢個不要錯過的「夢王頂級A5和牛丼」啦~呢個和牛丼飯用咗鹿兒島直送頂級A5和牛🐂配埋可以自己選擇既溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋/生食蛋🥚既夢王蛋;和牛多汁軟滑,牛味香濃,夢王蛋味濃厚,白飯吸收左流心蛋既蛋汁,撈勻一齊食,超級美味及滋味,十分驚喜;高質和牛配上夢王蛋黃,絕配😋

凍檸檬茶🍋🥤及凍阿華田🥤
飲品方面相對一般,不過不失,冰冰涼涼,即時消暑😝

竹面譜係一間令顧客食完會回頭既餐廳,非常高質。重點餐廳超貼地,價格親民,仲因應市場需求設計百搭飯𝙢𝙚𝙣𝙪及無上限追加食物;為慶祝一週年,推出88 折優惠,雙拼飯只係三十幾蚊;早餐及下午茶同樣有88折,絕對係少見良心餐廳,當然要推薦啦。
2024-08-12 275 浏览
值得推介下呢一間超抵食嘅街坊人情味小店❤️定價都係超親民👍🏻用平民價錢就可以享受到高級和牛美食🐮🤤仲有鮑汁冬菇花膠鍋超出色!唔係唔支持呀?😍🙌🏻-🍲鮑汁冬菇花膠鍋(配關廟麵)/ $68(另加配滑牛 /$15 *仲有其他配料可以自行選配)超級推薦這鍋鮑汁冬菇花膠關廟麵!超級足料啊勁多花膠冬菇~湯底勁入味仲要零味精㗎!!第一次食關廟麵🍜一路微火煲咗勁耐麵身都可以保持到爽滑唔會淋身! 呢一鍋麵係超級滿足!!)-🐮夢王和牛丼 / $68(呢碗和牛丼你冇睇錯只要$68平民佛心價!材料仲係用日本產鹿兒島A5和牛同埋夢王蛋!!!呢一碗真係超值啊~如果怕生食蛋,仲可以揀溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋,超貼心呢~)-🐷烤豬頸肉 / $18 (有四小片厚切好抵食!)-🐟炸蜆蚧鯪魚球 / $28(4粒)(超級飽滿的一球很大!)-🥛炸奶卷(4條)配煉奶 / $28(超級好吃!一點都不膩!!!這個推薦哦~)-🥬郊外油菜(通菜)/ $15(正常油菜~但係份量都比出面其他店嘅份量多!)-💧祛濕茶 / $10-🌼金銀菊花薏米 / $10養生涼茶類甜度仲可以自己揀㗎!大大支超抵飲!
值得推介下呢一間超抵食嘅街坊人情味小店❤️

-🍲鮑汁冬菇花膠鍋(配關廟麵)/ $68
(另加配滑牛 /$15 *仲有其他配料可以自行選配)

-🐮夢王和牛丼 / $68
(呢碗和牛丼你冇睇錯只要$68平民佛心價!
材料仲係用日本產鹿兒島A5和牛同埋夢王蛋!!!

-🐷烤豬頸肉 / $18
(有四小片厚切好抵食!)
烤豬頸肉

-🐟炸蜆蚧鯪魚球 / $28(4粒)
(超級飽滿的一球很大!)
炸蜆蚧鯪魚球

-🥛炸奶卷(4條)配煉奶 / $28
(超級好吃!一點都不膩!!!這個推薦哦~)
炸奶卷

-🥬郊外油菜(通菜)/ $15
(正常油菜~但係份量都比出面其他店嘅份量多!)
通菜

-💧祛濕茶 / $10
-🌼金銀菊花薏米 / $10
養生涼茶類甜度仲可以自己揀㗎!大大支超抵飲!
金銀菊花薏米
2024-07-30
烤豬頸肉
炸蜆蚧鯪魚球
炸奶卷
通菜
金銀菊花薏米
2024-08-11 110 浏览
之前係新蒲崗見過嘅 "竹面譜",今日去太子發現新開左店舖。依間選用以優質食材烹製食品,一於試吓真味道嘅港式粉麵飯店啦!睇睇餐牌先,有新推出來自神戶兵庫縣嘅夢王蛋系列  :  夢王頂級A5和牛丼、鮑汁冬菇花膠二人餐、世一撈丁、炸夢王蛋等等,煮出美味佳餚。花膠二人餐       $138套餐包括鮑汁冬菇花膠配粉/麵/飯、各式飯類、脆炸系列、郊外油菜及冷熱飲品,份量足夠兩個人食,性價比高。花膠冬菇炆至軟身,鮑汁味香濃,花膠食起嚟帶點黏,充滿膠質,冬菇大大隻切片,幼身麵條爽口,與上湯拌勻一齊食,口感太滿足!夢王頂級A5和牛丼   (套餐+$29)餐廳除左主打花膠麵之外,仲有喜歡嘅夢王頂級A5和牛丼,我當然唔會錯過啦!和牛丼飯用上鹿兒島直送嘅頂級A5和牛,配埋溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋/生食蛋嘅夢王蛋。和牛口感軟滑,牛味香濃,夢王蛋味道濃厚,飯吸收左流心蛋汁同牛肉汁,撈勻一齊食特別滋味。脆炸系列套餐嘅脆炸糸列我揀選炸蜆蚧鯪魚球同炸墨魚餅,另有炸韮菜餃、香茅炸雞翼及炸花枝丸。大大粒鯪魚球炸至金黃,外脆內軟,魚肉彈牙爽口,沾上自家製蜆蚧醬,帶鹹香味;墨魚餅非常香口,墨魚味道濃郁,加入左粟米,點埋酸甜醬,

花膠二人餐       $138
花膠二人餐

夢王頂級A5和牛丼   (套餐+$29)

脆炸系列
套餐嘅脆炸糸列我揀選炸蜆蚧鯪魚球同炸墨魚餅,另有炸韮菜餃、香茅炸雞翼及炸花枝丸。大大粒鯪魚球炸至金黃,外脆內軟,魚肉彈牙爽口,沾上自家製蜆蚧醬,帶鹹香味;墨魚餅非常香口,墨魚味道濃郁,加入左粟米,點埋酸甜醬,層次提升。
炸蜆蚧鯪魚球及炸墨魚餅

瑤柱上湯時菜      (+$3)
上湯好大碗,湯底以多小時熬製而成,鮮味十足,瑤柱味突出,生菜翠綠鮮爽,飲落清甜唔口渴。
瑤柱上湯時菜

餐飲配冷熱飲品,凍檸檬茶冰冰涼涼,檸檬清新,茶底唔澀,好消暑。
凍檸檬茶
凍檸檬茶
  • 鮑汁冬菇花膠
  • 炸墨魚餅
2024-08-11 189 浏览
同朋友行完街喺旺角搵食,見到竹面舖有個夢王和牛丼$6️⃣8️⃣好吸引,仲要做緊一周年全店8️⃣8️⃣折,精打細算嘅我,即刻就入去食😆入座後發現有個二人餐仲抵食😆鮑汁冬菇花膠二人餐$1️⃣3️⃣8️⃣配撈幼麵🍜冬菇又大又厚身,花膠有4至5件都好厚又入味,滿滿骨膠原😆幼麵質爽彈轉夢王和牛丼(+$2️⃣9️⃣)🍳🐮夢王蛋仲可以揀流心蛋/溫泉蛋/太陽蛋/生食蛋🥚我地揀左流心蛋,鹿兒島頂級A5和牛,輕輕用火炙,帶出和牛嘅香味,加埋店舖調配嘅豉油,撈埋一齊,味蕾嘅享受😋小食雙拼3粒鯪魚球3粒炸韭菜餃🥟鯪魚球係店舖自己手打,非常之彈牙,配蜆芥醬一流韭菜餃都係自家包,炸到香脆腐乳通菜🥬飲品🥤揀咗兩支涼茶涼茶一支清心火一支金銀菊花薏米夠凍唔甜,啱晒夏天飲豬頸肉$1️⃣8️⃣🐷煎至金黃但仍保留肉汁8️⃣8️⃣折之後折咗$1️⃣6️⃣3️⃣人均消費$8️⃣0️⃣真係好抵食👍🏻📍太子分店:荔枝角道68號地下(太子站C2)📍新蒲崗總店:仁愛街40號地下(近越秀廣場)#太子#新蒲崗 #竹麵譜 #支持小店#hkfoodie #heleninocean
入座後發現有個二人餐仲抵食😆

轉夢王和牛丼(+$2️⃣9️⃣)🍳🐮
夢王蛋仲可以揀流心蛋/溫泉蛋/太陽蛋/生食蛋🥚
小食雙拼
3粒鯪魚球3粒炸韭菜餃🥟
鯪魚球係店舖自己手打,非常之彈牙,配蜆芥醬一流
韭菜餃都係自家包,炸到香脆
腐乳通菜🥬
飲品🥤揀咗兩支涼茶涼茶
一支清心火一支金銀菊花薏米
夠凍唔甜,啱晒夏天飲
豬頸肉$1️⃣8️⃣🐷
煎至金黃但仍保留肉汁

8️⃣8️⃣折之後
折咗$1️⃣6️⃣3️⃣
人均消費$8️⃣0️⃣
真係好抵食👍🏻

📍太子分店:荔枝角道68號地下(太子站C2)

📍新蒲崗總店:仁愛街40號地下(近越秀廣場)

#太子#新蒲崗 #竹麵譜 #支持小店
試食活動
炸鯪魚球
豬頸肉
2024-08-10 164 浏览
🥚夢王和牛丼鹿兒島頂級A5和牛,配上日本三年霸夢王雞蛋,都只係$68!A5和牛鋪滿飯面,口感軟嫩,每啖都食到油脂甘香!夢王蛋可以有四種煮法揀,包括左流心蛋、溫泉蛋太陽蛋,同埋生食蛋。小編就揀咗職員推薦嘅生食蛋,蛋黃飽滿,蛋香濃郁!🍜香茅豬扒+沙爹牛肉米線拼鮮牛油🧈多呢一個係勁抵食下午茶!小編勁推介佢嘅香茅豬扒,豬扒都算大塊,最重要係佢嘅醃料做得好好,淡淡香茅味,咬落超級惹味!😈邪惡下午茶炸墨魚餅拼炸雲吞(各3粒)有名你叫邪惡下午茶,就梗係煎炸嘢啦🫣🫣呢度下午茶就有六款嘅煎炸嘢俾你單拼或者雙拼,款款都好吸引!小編最後就揀咗炸雲吞同炸墨魚餅!兩樣炸物上枱嘅時候都熱辣辣,墨魚餅🍥食落係有墨魚🦑香味 ,而且口感鬆脆!炸雲吞就脆卜卜大大粒,仲有勁大隻蝦添!🐷輕量版炸豬頸肉呢度嘅炸豬頸肉非常之嫩滑,豬頸肉嘅肉汁同香嫩口感!問返呢度係職員先知道,原來呢度嘅豬頸肉係用咗先蒸後煎嘅煮法,佢鎖住肉汁又做到香脆嘅口感!🐥香茅雞翼(3隻)小編同你講香茅雞翼必點!呢度去香茅雞翼係生炸嘅,又脆卜卜又熱辣辣仲充滿香茅味!炸完仲保留到肉汁,大推🥰🥰🫔炸鮮奶卷(4條)呢個炸鮮奶卷層次勁豐富!外皮酥脆,咬入去就可以食到柔

🥚夢王和牛丼

🍜香茅豬扒+沙爹牛肉米線拼鮮牛油🧈多

😈邪惡下午茶
炸墨魚餅拼炸雲吞(各3粒)

🐷輕量版炸豬頸肉

🐥香茅雞翼(3隻)

🫔炸鮮奶卷(4條)
呢個炸鮮奶卷層次勁豐富!外皮酥脆,咬入去就可以食到柔軟又香濃嘅鮮奶味!就咁食就已經食到香甜嘅鮮奶味道,如果係重口味嘅人士就可以加埋煉奶一齊食,邪惡程度再高一級👍🏼

🥤去濕水
呢度仲有自家製涼茶,勁受歡迎!小編今日下午茶時間已經得返去濕水🥹🥹去濕水飲落都有少少🤏🏻甜,清涼好飲☺️

而家仲做緊開張一周年優惠,全單88折!原本已經咁親民嘅價錢,仲要做埋優惠,食物質素仲咁有驚喜,大家一定要把握機會✊🏻八月內去食,唔好錯過呀😉
  • 香茅雞翼
  • 炸豬頸肉
🔈位於太子呢間❣︎竹面譜❣︎超推薦比大家🫶🏻堅抵食好食之選,蔥油豬扒飯$39仲要送飲品😱超級良心價,而家做梗一周年活動,全單仲有88折,即係$34.32🤩抵到哭泣😭而佢地嘅招牌菜夢王和牛飯都係$68咋,你地唔食就走寶啦😜呢到除左飯麵,小食麵包多士咩都有架,快啲約埋朋友去試下啦👯‍♀️❣︎夢王和牛飯❣︎$68🌟必食推介,夢王蛋仲可以揀食法😍店主點解可以貼心成噤?夢王蛋來自日本🇯🇵2021年仲獲得日本人年度公投刺身蛋拌飯第一名🥇識食一定食生蛋😜蛋黃飽滿,蛋香濃郁,鮮橙紅色太吸晴啦😛和牛超軟嫩,牛味濃郁🤤$68就食到啲噤正嘅野,真係帶比香港人生活上嘅小確幸☘️❣︎ 鮑汁冬菇花膠鍋關廟麵❣︎$68第一次食呢隻關廟麵,口感爽身,麵質Q彈,好掛湯👍🏻花膠有成5塊噤多😍滑順軟腍,冬菇大大隻,份量多超足料,一個女仔一定食唔晒。❣︎奶醬多❣︎$27下午餐食就岩晒😋👍🏻即叫即整,香脆可口。❣︎煉奶鮮牛油脆豬❣︎$30呢到+3就可以轉鮮牛油🤤硬豬小脆,麵包鬆軟,鮮牛油雖然好邪惡😈但真係好味好多👍🏻👍🏻❣︎炸雲吞拼炸蜆蚧鯪魚球❣︎$42🌟必食推介蜆蚧鯪魚頭爽口彈牙,清爽少油唔油膩,記得沾埋佢嘅蜆蚧來食😋👍🏻炸雲吞即叫即炸熱辣辣,呢到啲小

❣︎夢王和牛飯❣︎$68

❣︎ 鮑汁冬菇花膠鍋關廟麵❣︎$68

❣︎奶醬多❣︎$27
下午餐食就岩晒😋👍🏻即叫即整,香脆可口。

❣︎煉奶鮮牛油脆豬❣︎$30

❣︎炸雲吞拼炸蜆蚧鯪魚球❣︎$42
🌟必食推介蜆蚧鯪魚頭爽口彈牙,清爽少油唔油膩,記得沾埋佢嘅蜆蚧來食😋👍🏻炸雲吞即叫即炸熱辣辣,呢到啲小食最好就係可以雙拼每樣三粒,比人客多啲選擇👍🏻

❣︎清心火,金銀菊花薏米❣︎
套餐+$3
🌟必飲推介,自家鮮製涼茶,真材實料,保證清熱下火。

2024-08-05
  • 清心火
上網睇到呢間餐廳有超抵和牛蛋飯,超吸引我😍😍😍😍🥚🐃夢王和牛丼 (生蛋)$68(怕食生蛋都有其他選擇:溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋)仲送上🖤美極甜豉油🧡🥚夢王蛋呈現深橙色,蛋黃比平時中國蛋更加濃稠,蛋香味俱全,蛋汁混合飯麵都好適合,鹿兒島直送A5和牛超高質,為咗保持和牛嘅鮮嫩,只係輕微燒過表面,保持粉嫩肉質,入口爆油脂。出色和牛 + 極品靚蛋 ,好難唔好食啩?另外仲附上甜豉油,加埋混合一齊,味道好夾,呢個價錢真係超值!🥇世一撈丁 (🐷豬頸肉) $48豬頸肉經過先蒸再煎,仲加咗香茅,味道似泰國風,但先蒸真係冇咁乾身,肉質仲爽脆,外皮就少少焦香。🩷呢間店嘅炸物一向都好出色;小食雙拼 $42 (泰式甜辣醬/ 沙律醬)💚炸韭菜餃: 嗰個皮就好似炸雲吞嘅皮一樣咁香脆同薄,外皮唔會太厚重,入面嘅韭菜豬肉都好足料。🐟炸蜆蚧鯪魚球蜆蚧鯪魚球好似乒乓波咁大粒,份量勁多,本身味道唔會太鹹,另外配合咗蜆芥醬汁,醬汁調味啱啱好,非常出色!💛🥛脆炸鮮奶卷 $28 (4件)估唔到呢度有順德名食,呢度嘅炸物好出色,「外脆內軟」係關鍵,然後入面嘅鮮奶唔會太硬,充滿奶香又不會太甜,味道屬於香甜牛奶,味道不假,真心好食!🧡🌼

上網睇到呢間餐廳有超抵和牛蛋飯,超吸引我😍😍😍😍

🥚🐃夢王和牛丼 (生蛋)$68

出色和牛 + 極品靚蛋 ,好難唔好食啩?

🥇世一撈丁 (🐷豬頸肉) $48

🩷呢間店嘅炸物一向都好出色;

小食雙拼 $42 (泰式甜辣醬/ 沙律醬)
🐟炸蜆蚧鯪魚球

💛🥛脆炸鮮奶卷 $28 (4件)

🧡🌼 金銀菊花薏米 +$10
食完炸嘢一定要飲涼茶,呢度嘅涼茶都係自己煲,仲可以揀微糖/ 走糖,飲落去感覺都幾足料,必點!

✨ 整體食物質素有驚喜,見到開業一周年,我哋全單仲有88折,平民小店食和牛蛋真係好癲,可以再食!(ノ>ω<)ノ

🥢竹面譜 (太子)
📍太子荔枝角道68號地舖
2024-08-09 49 浏览
繼續留港消費٩(ˊᗜˋ*)و竹面譜係新蒲崗開左幾年,原來係太子都開左分店~最近一周年店慶仲全單88折~真係好抵食~✨夢王和牛丼(配流心蛋)$68佢地係夢王蛋專門店之一,夢王蛋攞過日本撈飯比賽嘅冠軍~蛋香十分濃郁!和牛肥美軟嫩,加上濃濃嘅和牛香氣,蘸埋蛋黃食更加順滑~同流心蛋實在係絕配🤤除左和牛丼,仲有好多款配搭夢王蛋嘅選擇~下次我會想試下撈丁🤣👍🏻鮑汁冬菇花膠鍋配關廟麵 $68上菜嘅時候會加熱住,湯頭濃郁鮮美,花膠同冬菇都燜到好腍,係冇牙都食到嘅滑溜質感🤣冬菇同花膠都非常鮮甜~關廟麵一邊煮一邊索晒啲湯~係滋補嘅感覺!✨香茅炸雞翼 $42熱辣辣新鮮炸起~外皮酥脆唔厚粉,肉質鮮嫩多汁冇雪味~仲有淡淡嘅香茅香氣,最岩配泰式辣醬!👍🏻去濕茶 $10自家製嘅涼茶,好適合作為餐後飲品~清新順口,仲可以健脾同去水腫,呢啲天氣飲返枝好過飲廢水🤣✨上湯浸蘿蔔 $18蘿蔔浸到好腍好入味,鮮甜同埋一啲渣都冇!同埋湯頭都好清新~✨炸鮮奶 $23係佢地嘅名物之一,熱辣辣炸起但唔油膩,外脆內濕軟但又唔會過甜~食到一啖接一啖停唔到口~無論係和牛丼、鍋物定小吃,全部都好出色~價格亦好親民~覺得佢地下午茶唔洗$40就食

✨夢王和牛丼(配流心蛋)$68

👍🏻鮑汁冬菇花膠鍋配關廟麵 $68

✨香茅炸雞翼 $42

👍🏻去濕茶 $10

✨上湯浸蘿蔔 $18
蘿蔔浸到好腍好入味,鮮甜同埋一啲渣都冇!同埋湯頭都好清新~

✨炸鮮奶 $23

無論係和牛丼、鍋物定小吃,全部都好出色~價格亦好親民~覺得佢地下午茶唔洗$40就食到真係好抵!

👛人均消費 ~$95(冇加一)

⏱冇限時
2024-08-08 43 浏览
係太子呢間小店入面只需百幾蚊價錢食盡A5和牛、夢王蛋同花膠先~這間必須推!夢王頂級A5和牛丼 (原價$68)套餐+$29 轉 選用鹿兒島A5和牛,質感軟嫩富油香、配上日本蛋界天花板夢王蛋仲可因應自己喜好揀(溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋/生食蛋)花膠二人餐 $138鮑汁冬菇花膠 撈麵 花膠厚身大大塊,滑嘟嘟煮得入晒味!炸韭菜餃+ 鯪魚球韭菜餃脆卜卜爆餡,鯪魚球有配埋蜆蚧醬油菜轉瑤柱上湯蘿蔔 +$3 自家製涼茶 薏米金銀花 清熱解毒 去水腫,唔會太甜~凍檸茶水吧一般飲品都有另有為街坊同學生們而設超抵特價飯百搭扒類雙蛋飯$39咋~
係太子呢間小店入面只需百幾蚊價錢
食盡A5和牛、夢王蛋同花膠先~這間必須推!

夢王頂級A5和牛丼 (原價$68)
套餐+$29 轉

仲可因應自己喜好揀(溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋/生食蛋)

花膠二人餐 $138

鮑汁冬菇花膠 撈麵

花膠厚身大大塊,滑嘟嘟煮得入晒味!

炸韭菜餃+ 鯪魚球

韭菜餃脆卜卜爆餡,鯪魚球有配埋蜆蚧醬

油菜轉
瑤柱上湯蘿蔔 +$3

自家製涼茶
薏米金銀花
清熱解毒 去水腫,唔會太甜~

凍檸茶
水吧一般飲品都有

另有為街坊同學生們而設超抵特價飯百搭扒類雙蛋飯
$39咋~
2024-07-28
2024-08-08 22 浏览
I Love Egg🥚呢間竹面譜唔係粥麵鋪,除麵食仲係夢王蛋專門店。無論流心蛋定煎蛋都有得食。咁就唔會淨係食隻煎蛋嘅,佢哋有款夢王A5和牛丼,由鹿兒島直送嘅頂級A5和牛配夢王蛋同白飯。A5和牛完全冇筋位,非常之嫩之餘仲好香和牛油香,配甜豉油就已經好好食。夢王蛋可以叫生蛋、煎蛋、流心烚蛋、或者溫泉蛋。本身就配一隻蛋,就梗係可以自製一個三眼仔和牛丼。今次真係食到夠本,除咗和牛佢哋嘅豬頸肉都好出色。想平可以食佢哋嘅百搭飯,都係$39真係平到黐線。佢哋本身係賣開粉麵,雲吞同鯪魚球都係佢哋自己整。叫佢哋做雙拼你食就正啦,仲有佢哋嘅自家製涼茶,食完就唔怕熱氣喇。而家到8月31號做緊八八折優惠。趁暑假嚟食就仲抵啦。

而家到8月31號做緊八八折優惠。趁暑假嚟食就仲抵啦。