2024-08-29 922 浏览
店名: 竹面譜 地址: 太子荔枝角道68號地舖太子站C2出口,行4分鐘環境: 4/5價錢: 5/5味道: 4.5/5之前食過新蒲崗店,覺得佢地用料上乘,價錢又唔貴,今次經過太子就再試下🤩佢哋用超抵嘅價錢就可以食到A5和牛、夢王蛋、花膠等高質食材☺️花膠2人餐$138鮑汁冬菇花膠麵❤️❤️❤️❤️❤️轉蒟蒻麵+$8,蒟蒻麵低卡又好食,口感彈牙又清新🥳鮑汁超濃郁,花膠大大塊份量又多又腍,冬菇炆至十分軟腍😝夢王和牛丼❤️❤️❤️❤️❤️飯可以揀餐牌上嘅飯,我哋+$29轉咗夢王和牛飯,A5和牛色澤同油花均勻,咬落油香十足,加上夢王流心蛋,超滿足😍炸蜆蚧鯪魚球拼炸花枝丸❤️❤️❤️❤️❤️店員大推炸蜆蚧鯪魚球,熱辣辣,炸至外脆內軟😗魚香味好出,花枝丸同樣新鮮熱辣炸超,點上泰式甜辣醬就啱哂😝郊外油菜❤️❤️❤️❤️❤️揀左腐乳通菜,通菜新鮮又爽脆🤩凍清心火❤️❤️❤️❤️❤️自家製涼茶,味道清新,可以平肝火,清熱氣👍🏻凍去濕茶❤️❤️❤️❤️❤️同樣自家製,可以去水腫,啱晒濕熱者😌脆炸鮮奶卷❤️❤️❤️❤️❤️$28順德名食直送,炸至啱啱好,入面鮮奶好有味,唔似出面個啲咁😗點上煉奶更香甜,下次一定要再encore‼️
店名: 竹面譜

鮑汁冬菇花膠麵❤️❤️❤️❤️❤️

夢王和牛丼❤️❤️❤️❤️❤️

炸蜆蚧鯪魚球拼炸花枝丸❤️❤️❤️❤️❤️

郊外油菜❤️❤️❤️❤️❤️
揀左腐乳通菜,通菜新鮮又爽脆🤩

凍清心火❤️❤️❤️❤️❤️
自家製涼茶,味道清新,可以平肝火,清熱氣👍🏻

凍去濕茶❤️❤️❤️❤️❤️
同樣自家製,可以去水腫,啱晒濕熱者😌

脆炸鮮奶卷❤️❤️❤️❤️❤️
咁啱喺太子行開街,見到呢間一周年有88折就嚟試下,估唔到港式餐廳🍴都做到fusion,有用到日式既食材,又可以有健康餐,味道都好食😋 而且店員態度好好,又nice又搞笑,每樣介紹既野都幾surprise👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)夢王和牛飯 🐮🍚 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)無諗過喺港式鋪頭食飯都可以咁講究,仲要用呢個價錢就試到🤤 佢地特登用左夢王蛋🥚,呢款蛋🥚係黎自日本神戶兵庫縣既刺身級雞蛋🥚,由2020年起連續3年榮獲日本年度公投刺身蛋拌飯第一名🥇 有4款食法可以揀,包括溫泉蛋♨️🥚 / 流心蛋🥚 / 太陽蛋🌞🥚 / 生食蛋🥚,小編就揀左原汁原味既生食蛋🥚,蛋黃🟡飽滿、蛋味香濃、口感濃郁creamy,而且營養豐富,葉酸同維他命既含量係普通雞蛋🥚既3倍tim~ 牛方面無諗過會用A5和牛🐮🤤 油花分佈平均,好似大理石紋咁,入口即融,肉質軟嫩,牛味🐮幾香濃,可以再濃啲不過呢個價錢食到已經值滿分💯,點埋豉油一齊食會更加鮮味同香口😋鮑汁冬菇花膠煲 🍄‍🟫🍲 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)下面有個爐興住,可以保溫👍🏻 個鮑汁色澤深褐油潤,味道香甜惹味,香氣濃郁,而啲冬菇🍄‍🟫同

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
夢王和牛飯

夢王和牛飯 🐮🍚 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)

鮑汁冬菇花膠煲

下面有個爐興住,可以保溫👍🏻 個鮑汁色澤深褐油潤,味道香甜惹味,香氣濃郁,而啲冬菇🍄‍🟫同花膠炆得夠入味,冬菇🍄‍🟫夠厚身,味道香甜多汁,口感軟腍有咬口~ 花膠爽口彈牙,唔會話韌~ 加20蚊要左豬肝🐷,味道濃厚,質感粉粉地~ 啲關廟麵🍜係偏淋身既質地,有啲似幼身既上海麵🍜,煮得耐都唔會爛同糊,依然幾有咬口,而且超級索味😋 旁邊亦配左條清新爽口既娃娃菜🥬,整體都好食😋
炸蜆蚧鯪魚球拼炸墨魚餅

炸蜆蚧鯪魚球拼炸墨魚餅 🔥🦪🐟🌽🦑 - $42 (好味指數:😍😍😍😍)
手打鯪魚球又叫做恐龍蛋🦕,佢地既鲮魚肉🐟係每日喺魚販送到之後即刻新鮮製作,喺入鍋之前佢地會用手撻好多次直到起膠為止,咁先可以做到彈牙爽滑既鯪魚球🐟,味道鮮甜唔會腥,亦唔會碎骨🦴,啖啖肉咁,炸過就更加香口~ 另外可以配埋個濃味既蜆蚧汁🦪一齊食~

另一款炸野就試左炸墨魚餅🦑,墨魚🦑味幾濃郁鮮甜,質感爽口Q彈,粉感唔會重,亦有啲粟米粒🌽就令整體更加有咬口,亦可以點埋埋隔離個泰式甜辣醬🌶️一齊食,可以解膩又清香啲
上湯浸蘿蔔

上湯浸蘿蔔 🥣⚪️🥕 - $18 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
全部都切得幾大舊,大細平均,份量幾多,而且用上湯🥣去煮就令到個蘿蔔⚪️🥕更加鮮味,清甜多汁,個湯🥣幾清澈,亦唔係味精湯~
郊外油菜

郊外油菜🥬 - $15 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
油菜就揀左菜心🥬配腩汁🐮,顏色翠綠,而且唔會好硬,夠腍甜,亦唔會多渣,又有菜心既芯會嫩啲,配埋惹味既腩汁都唔錯
脆炸鮮奶卷

脆炸鮮奶卷 🥛- $28 (好味指數:😍😍😍😍😍)
最後整翻個順德名菜做甜品,表皮炸到金黃酥脆,裡面既鮮奶餡🥛味道香甜,奶味🥛醇厚,質感柔軟嫩滑,一啲都唔漏,真係幾正🤤

清心火 - $22 (好味指數:😍😍😍🤩)
野飲方面就試左佢地既自家鮮製涼茶,首先試左清心火,甜度揀微糖都ok, 感覺幾健康,用左羚羊絲、淡竹葉🎋、燈芯花💡、麥冬同白芍去煲,有清熱毒、去暗瘡、除口氣、安眠、平肝火、清肺🫁燥咳既功效,感覺幾清新,如果再濃味啲就更加好

金銀菊花薏米 🌼 - $23 (好味指數:😍😍😍😍)
另外試多一款涼茶,係用左杭州菊花🌼、金銀花、薏米仁去煲既,可以清熱毒、潤肺、去水腫、幫助排毒,有少少薏米粒幾有咬口,感覺清香又唔會好甜~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
鮑汁冬菇花膠煲
炸蜆蚧鯪魚球拼炸墨魚餅
上湯浸蘿蔔
脆炸鮮奶卷
2024-08-27 87 浏览
竹面譜位於太子荔枝角道68號由太子站行去只係幾分鐘餐廳行低調風格門口貼左美食照片當中右邊既夢王系列非常吸引夢王近年係日本料理中非常受歡迎因為係刺身級既雞蛋可以生食而且黎自日本神戶兵庫縣夢王特點蛋黃飽滿,蛋味香濃,口感濃郁夢王頂級A5和牛飯$69A5和牛來自鹿兒島每塊牛非常滑,多汁滿佈飯面可以選擇溫泉蛋或生蛋生蛋拌勻真係太美味夢王系列烤豬頸肉飯,香辣肉碎世一撈丁,低卡蒟蒻麵口味多,總有一款岩心水8月31日前全單88折
竹面譜位於太子荔枝角道68號

因為係刺身級既雞蛋
可以生食
而且黎自日本神戶兵庫縣

夢王特點
蛋黃飽滿,蛋味香濃,口感濃郁

夢王頂級A5和牛飯$69
A5和牛來自鹿兒島
每塊牛非常滑,多汁
滿佈飯面
可以選擇溫泉蛋或生蛋
生蛋拌勻真係太美味

夢王系列
烤豬頸肉飯,香辣肉碎
世一撈丁,低卡蒟蒻麵

口味多,總有一款岩心水

8月31日前全單88折

2024-08-22
午餐
2024-08-27 91 浏览
平民麵店發現A5和牛丼😱而家仲做緊一週年優惠,全單88折,咁抵難怪咁多人食🤩我地叫左個花膠二人餐,包左麵食、飯、兩款炸物、一碟菜同兩杯飲品,都只係$138,CP值夠晒高!!✨鮑汁冬菇花膠撈米線 - 都有不少花膠,個汁入味,第一次咁樣撈米線食,感覺幾特別🤗✨夢王和牛丼 - 可以加錢轉呢個飯,揀左配夢王生雞蛋,賣相真係幾正💯拮穿隻蛋好治癒,撈埋和牛食好超滑,入口溶化🤤✨炸蜆蚧鯪魚球 - 大大粒鯪魚球,當然唔少得蜆蚧汁,惹味彈牙🧡✨炸墨魚餅 - 配甜酸辣醬好夾,仲食到爽口墨魚粒~✨郊外油菜 - 有我最愛嘅娃娃菜可以揀,配上腩汁,發現原來菜都可以咁好食🤭✨脆炸鮮奶卷 - 散叫左4條鮮奶卷,新鮮炸起熱辣辣,外脆內軟心超正😋✨去濕茶 - 跟餐其中一個飲品揀左自家製去濕茶,好啱香港天氣飲👍🏻✨熱奶茶 - 係茶餐廳奶茶嘅水準😎

✨炸墨魚餅 - 配甜酸辣醬好夾,仲食到爽口墨魚粒~

✨熱奶茶 - 係茶餐廳奶茶嘅水準😎

2024-08-27 60 浏览
終於食咗$68夢王和牛飯😍真心幾好食份量唔少和牛飯可以選不同的蛋,當然就要生蛋,牛肉口感軟熟,牛味都唔錯,有油脂感,加料生蛋增加滑度10分好食,這價錢怪不知差不多會枱都會叫一份夢王豬頸肉關廟麵,朋友未食過呢個麵,感覺上幾彈牙,唔會太糊狀。豬頸肉用水煮過再煎保持到軟熟同埋少少香口,夢王要了太陽蛋,蛋汁配白飯最正輕量炸物啱啱好二人食,我選擇墨魚餅,十分之彈牙,而且厚身。腐乳通菜都係$15涼茶都係依度嘅,必叫之選, $10一支抵飲又健康 之前食過炸奶卷,今次再食過,依然都係唔油身,而且10分新鮮因為一週年有優惠,去到8月31號前都有八八折就更加抵食
終於食咗$68夢王和牛飯😍真心幾好食份量唔少

涼茶都係依度嘅,必叫之選, $10一支抵飲又健康

之前食過炸奶卷,今次再食過,依然都係唔油身,而且10分新鮮

因為一週年有優惠,去到8月31號前都有八八折就更加抵食

因為一週年關係,餐廳做緊88折優惠。二人餐百四蚊左右就有齊冬菇花膠撈麵、夢王蛋和牛飯、腐乳通菜、炸物6件、飲品,絕對係性價比一流。冬菇花膠都好大隻冧身,而且份量唔少,比起市面其他好多花膠菜式抵食,撈麵值得一提係好彈牙,而且無鹼水味,配埋花膠汁食一流。夢王蛋有4款生熟程度揀,店主推薦試下生食,無蛋腥味,撈飯食令人滿足。和牛唔會好重油花,但肉味香濃。腐乳通菜都份量唔少,腐乳味好香,通菜爽口。炸物有唔同選擇可揀,兩款都大隻彈牙。野飲仲有去濕茶,薏米水可以揀,無糖夠健康。除左食物性價比超高之外,員工服務態度都一流,當我地唔知揀咩食個時,都好熱心過黎俾建議。

腐乳通菜都份量唔少,腐乳味好香,通菜爽口。

炸物有唔同選擇可揀,兩款都大隻彈牙。

野飲仲有去濕茶,薏米水可以揀,無糖夠健康。

夢王蛋和牛丼
冬菇花膠撈麵
炸鯪魚球配炸墨魚餅
  • 鮑汁冬菇花膠撈麵
2024-08-25 116 浏览
今時今日,凍飲唔使加錢嘅餐廳仲有幾多間?通常起碼都要加$3,但係呢間真係凍飲唔使加錢😋今日約咗朋友去咗太子的竹面譜,望個餐牌見到早餐大概30幾蚊都好平,孖蛋百搭飯都係$39,仲平過學生餐😂呢間真係平民價錢,但係用料唔錯的餐廳,仲有推介夢王鹿兒島直送A5頂級和牛丼$68餐牌都太多選擇,最後簡簡單單叫咗花膠二人餐$138:鮑汁冬菇花膠撈麵:花膠好冧好滑仲有好多舊。大花菇大大隻,肉又厚,而且好入味,撈麵麵質爽彈,一啖麵一啖清湯真係好滿足。瑞士汁雞脾拌墨魚餅飯:墨魚餅好彈牙,雞脾好入味,好鮮嫩,瑞士汁甜中帶好微好微的辣,睇得出放咗啲心思落去,不同平時食開瑞士汁只係甜味鯪魚球:粒鯪魚球真係成隻雞蛋咁大粒😂,彈牙唔在講,表皮仲脆脆哋,好實在好足料,點蜆介汁仲更加好味。花枝丸又係好鮮甜彈牙,可以點甜酸汁食仲有蠔油生菜凍咖啡不用加$3😜凍熱同價金銀菊花薏米:師傅每日都會煲唔同嘅涼茶,加左冰糖煮,潤肺清熱解毒👍🏻飲落去拍得住出面煲嘅涼茶舖太子開張一周年,全單有優惠八八折,折扣後二人餐係$121

餐牌都太多選擇,最後簡簡單單叫咗花膠二人餐$138:

花枝丸又係好鮮甜彈牙,可以點甜酸汁食

仲有蠔油生菜

凍咖啡不用加$3😜凍熱同價

太子開張一周年,全單有優惠八八折,折扣後二人餐係$121

花膠二人餐
2024-08-25
花膠二人餐
上次同爸爸喺太子荔枝角道附近食完午餐之後,經過見到呢間餐廳$68,食A5和牛丼飯配夢王蛋,爸爸見到已經好心動😍 於是乎終於約咗佢嚟呢度食一餐🤟🏻呢間小店座位唔算好多,不過都坐得舒服。我見好多都係一個人嚟,似係做街坊生意多。價錢都超親民,其中有一款飯只係賣$39❗️依家去到8月31號,佢哋仲做緊全店88折,即係$35唔使就食到個晚餐,好過食波仔!🤩🤩原來佢仲係一間夢王蛋專用店,所以有個夢王系列嘅菜單🙊其中一個最受歡迎嘅一定係鹿兒島直送頂級A5和牛夢王和牛丼‼️仲有個低卡蒟蒻麵,真係滿足晒男男女女嘅願望😂花膠二人餐$138我哋最後就嗌咗個二人餐,升級咗個飯,因為咁樣可以試最多嘅嘢,同埋可以免費飲涼茶😚😚鮑汁冬菇花膠幼麵呢個爸爸大讚!冬菇花膠炆得好軟身又好入味。問過店員,佢話幼麵係最匹配。份量都幾多,出色!頂級A5和牛丼配夢王蛋(溫泉蛋) (+$29)牛肉粉嫩,夢王蛋深橙色,見到都覺得不得之了😍A5和牛配得上價格,有少少入口即溶嘅感覺,因為唔係厚切,唔會好似食一嚿肥膏咁👏 搭配既夢王蛋更係大大提升左呢道菜既層次感。蛋黃濃稠滑嫩,同牛肉汁融合埋一齊,真係正呀🤤小食:炸蜆蚧鯪魚球 + 炸墨魚餅 (雙

花膠二人餐$138

鮑汁冬菇花膠幼麵

頂級A5和牛丼配夢王蛋(溫泉蛋) (+$29)

小食:炸蜆蚧鯪魚球 + 炸墨魚餅 (雙拼各三粒)
呢間小店有好多選擇,連小食都可以揀雙拼(唔使額外收費) !我哋揀咗最出名嘅炸蜆蚧鯪魚球同埋炸墨魚餅,兩樣嘢都炸到金黃色,賣相極吸引!個蜆蚧汁好岩鯪魚球,鯪魚球外皮炸得好脆,但入面係軟綿綿,滿滿嘅鯪魚😚 墨魚餅一樣,外脆內彈牙,點埋泰式辣醬更惹味😆

郊外油菜
份量幾多,都有味,同埋生菜感覺都好新鮮😝

飲品:熱檸茶 + 金銀菊花薏米涼茶 (自家製煲架!)
涼茶好好飲,唔苦,仲有得揀甜度,自家製,果然得!😋

脆炸鮮奶卷 $28/4件
想講呢一個真係不得了, 俾個5**佢!🤩🤩 超鬆脆但又冇油膩既感覺;奶香唔算甜,仲配埋煉奶,想好甜又得😆 佢寫住順德名食直送,心諗原來正宗既鮮奶卷係咁既🙊

佢仲有個早餐,$34有雙拼麵餐,計埋88拆,$30都唔洗,真係好難揾😍😍😍

結論

餐廳地址:太子荔枝角道68號地舖
營業時間:星期一至日 07:00-22:00
  • 鮑汁冬菇花膠鍋
1K
👧🏻😋👅🍽✨性價比超高質🅰️ 必試夢王和牛飯🥳-🍳一週年慶‼️到8月底仲做緊全單88折 (以下介紹為原價), 下午茶時段就算叫正價餐都已好抵🍳同夢王蛋合作有多款特式食物可配夢王蛋, 仲配有專用豉油達到最高享受-🥩 夢王和牛飯 $68💯日式presentation, A5和牛鋪滿飯面再加隻生夢王蛋只需$68‼️和牛嫩滑油香十足, 蛋香配夢王專用豉油突出蛋香但唔會太鹹-🍜冷蒟蒻麵 $48 加配豬頸肉 $18✨keep fit之選低卡蒟蒻麵彈牙, 凍食岩晒夏天好清新, 青瓜絲同粟米都好新鮮, 配個吞拿魚醬酸酸甜甜好開胃🤤 個醬有魚肉碎都好夠食, 但加配豬頸肉就更開心, 香煎肥美油香滿滿-🐓 蔥油孖蛋百搭飯 $39 轉夢王蛋 +$15💯5:30前先有既超抵飯, 未88折都只係$39就有雙蛋同大大塊扒, 揀左雞扒厚身肉嫩, 完全冇雪味好juicy-🍤小食雙拼 各3粒 $42✨炸韭菜餃大大粒, 皮脆爆汁; 炸鯪魚球軟滑鮮甜, 蜆蚧醬酒香濃郁仲有大大粒蜆蚧肉✨炸墨魚餅彈牙香口, 入面有粟米粒甜甜地更有層次; 脆炸鮮奶卷香甜酥脆, 奶好滑, 點埋煉奶就甜到入心-🍶自家製涼茶 跟餐 $10/枝💯無糖清心火甘甜
👧🏻😋👅🍽✨

🍤
小食雙拼 各3粒 $42

🍶
自家製涼茶 跟餐 $10/枝
💯無糖清心火甘甜清熱; 去濕茶好岩呢啲天氣飲, 微甜好飲無負擔

2024-08-21 84 浏览
1.夢王和牛丼配溫泉蛋 $68和牛細滑幼嫩,配埋溫泉蛋同個醬汁極度好食。2.鮑汁冬菇花膠鍋(加配滑牛+雲吞+水餃)$68(另加15+10+10)花膠炆到好腍好滑勁入味,一碟有成四五嚿花膠🤤冬菇厚度啱啱好,炆到好滑,好入味,真心正😍滑牛細滑幼嫩,配埋個鮑汁湯底好好味。雲吞同水餃皮滑爆餡,極度足料。雲吞有好多舊蝦仁,彈牙新鮮。水餃有木耳絲同豬肉,好新鮮。3.炸花之丸炸拼墨魚餅 各3粒 $42炸物勁厚肉彈牙多汁,唔會炸到好乾,再配埋沙律醬、煉奶、酸甜醬好香好好味。4.炸鮮奶卷 $42爆餡鮮奶卷奶味濃郁,極度推薦。5.清心火(微甜)$10淡淡嘅甜味,涼茶嘅回甘,可以平肝火,除口臭,安眠。金銀菊花薏米(微甜)$10淡淡的金銀花香,好飲,助排毒,去水腫,潤肺,清熱毒,好啱食完炸物嘅我地。6.上湯浸時蔬$18冇味精瑤柱湯底好鮮甜 配埋清脆嫩綠嘅時蔬相當好味
1.夢王和牛丼配溫泉蛋 $68
和牛細滑幼嫩,配埋溫泉蛋同個醬汁極度好食。

2.鮑汁冬菇花膠鍋(加配滑牛+雲吞+水餃)
$68(另加15+10+10)

3.炸花之丸炸拼墨魚餅 各3粒 $42

4.炸鮮奶卷 $42
爆餡鮮奶卷奶味濃郁,極度推薦。

5.清心火(微甜)$10
淡淡嘅甜味,涼茶嘅回甘,可以平肝火,除口臭,安眠。

金銀菊花薏米(微甜)$10

• 金銀菊花薏米
  • 炸花之丸炸拼墨魚餅
  • 夢王和牛丼配溫泉蛋
2024-08-21 1069 浏览
Fd子話太子食lunch唔駛$35有蔥油孖蛋大豬扒飯, 仲要用日本刺身級夢王蛋我都唔信🥚, 放工就跟佢去試試! 原來係一間新式茶記, 本來係牛頭角新蒲崗屹立咗好多年嘅粉麵舖, 喺太子開新店就加入咗好多時下hit嘅野, 例如日本刺身級夢王蛋🥚、零碳零醣零卡蒟蒻麵, 啱哂#增肌減脂!平日夜晚都有唔少街坊熟客唔駛睇餐牌就嗌到, 仲有唔少後生仔入黎指明要食花膠飯 原來有個冬菇花膠二人餐包兩個飯、炸物小食、菜同飲品🍹(凍飲仲要唔駛加錢!), 食到做節咁都係人均$60!不過主食加配小食飲品等全部都有優惠價無上限加配, 想flexible d揀返鍾意食嘅野就散嗌都唔貴味道方面, 夢王蛋係日本公投No.1刺身蛋🎌, 蛋黃呈橙黃色, 稠結濃郁, 蛋香味仲勁過蘭王🥚 整溫泉蛋用黎拌飯勁正當然加埋輕炙過嘅A5和牛片甘香肥美🥩溏心蛋放係麵豉湯蒟蒻麵又係另一番風味, 無負擔蒟蒻麵爽口無腥味, 紫菜用咗潮式頭水紫菜更香而唔鹹, 係港日fusion拉麵🍜呢度嘅豬頸肉係先蒸後烤, 無咁油得黎仲係爽口🐷, 蘸泰式香草酸辣醬勁惹味!冬菇花膠鍋用個邊爐鍋熱住超有屋企味道, 鮑汁入味鮮而不鹹, 掛汁係Q彈嘅關廟麵度又幾好食!

整溫泉蛋用黎拌飯勁正

當然加埋輕炙過嘅A5和牛片甘香肥美🥩

低卡蒟蒻麵

烤豬頸肉

關廟麵

花菇勁厚身, 花膠帶爽脆口感但都有返啲厚度, 全部都炆到勁腍

超級推薦炸物
試咗漲卜卜勁彈牙嘅陳皮蜆蚧鯪魚球同埋外脆內綿嘅順德鮮奶卷🥛
脆炸鮮奶卷 拼 炸鯪魚球

仲有炸韮菜餃同雞翼都好吸引要下次試

食完炸野要飲返涼茶下下火, 呢度每日新鮮煲三款涼茶, 微糖至無糖都得夠哂健康
金銀菊花薏米同清心火都係好清新, 唔苦易入口
涼茶

店舖收銀枱做咗竹林擺設符合返個店名, 牆上掛咗好多色彩繽紛嘅油畫🖼️, 有埋標記勁似art gallery. 茶記黎講算坐得ok又唔會太熱, 乾淨企理, 店員態度勁有禮仲好熟menu

夢王和牛飯 (温泉蛋) ($68)
鮑汁冬菇花膠鍋 (配關廟麵) ($68)
蒟蒻麵 (熱食) ($48)
烤豬頸肉 (+$18)
脆炸鮮奶卷 (3條) 拼 炸鯪魚球 (3粒) ($42)
金銀菊花薏米 (+$10)
清心火涼茶 (+$10)
低卡蒟蒻麵
關廟麵
脆炸鮮奶卷 拼 炸鯪魚球
涼茶
  • 炸蜆蚧鯪魚球
  • 夢王和牛丼
住附近嘅朋友推薦我哋試,佢哋主打街坊生意,除咗價錢超親民之外,食物質素都好好!老闆娘仲好Nice好好傾tim🤣-見佢地太子分店出咗個A5日本鹿兒島薄和牛+夢王蛋,竟然仲係街坊價$68... 我哋即刻9衝試下☺️普通粉麵飯都係30零40蚊,午市menu仲有蔥油孖蛋雞扒飯$39…認真佛心價!即日到8月31號仲有全單88折!-🐮夢王和牛丼 $68真係震撼價!$68食到A5日本鹿兒島薄和牛,有5-6塊左右。雖然都真係幾薄切😂但真係油脂十足 入口即融蛋係用咗3年日本年度公投刺身蛋第一名既夢王蛋!!鮮橙紅色,營養豐富,香港好少見㗎!然後仲好貼心地可以揀要唔要生蛋。再撈埋個甜豉油+和牛,雖然唔係珍珠米差少少,但$68真係冇投訴🥹-🍲鮑汁冬菇花膠鍋 $68有個熱鍋一路烘住,全程熱辣辣!啲冬菇勁大塊,煮得啱啱好又入味。花膠都好淋索晒鮑汁味😙個麵叫關廟麵,食落似一般手工麵,粗粗地都幾掛到湯!整體不錯好滿足 好飽-🍵紫菜三寶湯 $44入面有魚片、花枝丸、牛丸+極多紫茶呢個真係超級欣賞!有幾可見過街既紫菜湯有咁多紫菜同咁大碗🥹粒牛丸係勁Juicy又彈牙,好香牛味,花枝丸同魚片都相當高質!女士有時唔想食太飽,就咁
即日到8月31號仲有全單88折!
🐮夢王和牛丼 $68
🍲鮑汁冬菇花膠鍋 $68
🍵紫菜三寶湯 $44
入面有魚片、花枝丸、牛丸+極多紫茶
女士有時唔想食太飽,就咁飲個紫菜湯都幾唔錯🤣淨紫菜湯就$10一碗only!
🍤輕量版炸物(炸蜆蚧鯪魚球+炸墨魚餅) +$28 無上限追加!
炸物絕對有唔輸俾點心茶樓既水準,鯪魚球魚肉勁彈牙 蔥味好香 炸皮極薄,完全唔覺油膩。食得落既絕對推薦一試!
🍼脆炸鮮奶卷 $28/4件
本身已經食到勁飽,但係老闆娘極力推薦既情況下,都照order左!真係冇介紹錯,將呢餐昇華咗🥹
完全係外脆內軟,一啲都唔膩 飽到上心口都仲食到,裡面係似好滑既牛奶布甸嘅口感。不愧係順德直送名物😛
🥤自家製涼茶(清心火) +$10 無上限追加!
食物: 5/5
價錢: 5/5
環境: 3/5
服務:4.5/5
2024-08-20 928 浏览
竹面譜今次要介紹喺太子一間價錢好親民嘅小店叫「竹面譜」,最近佢哋做緊一週年大優惠,全單88折優惠,唔洗幫襯滿幾多都有88折優惠,可能係平絕太子!呢間小店門口都有一級,好彩我自備咗一塊斜板,入到去雖然見到小店店舖細細,卡位佔居多,好彩都有一張可移動式嘅枱,不過又係要小心「菠蘿蓋」,依家好多餐廳都鍾意買枱底好厚可以放餐具,呢種枱其實對輪椅人士有少少不方便,埋到枱之後緊係望餐牌,基本上好多飯餸都平過大x樂好多,最吸引我就係夢王頂級A5和牛飯,仲係由鹿兒島直送緊係叫啦!1.夢王頂級A5和牛(鹿兒島直送)$68+凍菜蜜$10(10/10)呢個夢王頂級A5和牛飯個和牛係由鹿兒島直送,店員話呢個係餐廳招牌菜,每日都會有好多人叫,碗飯面上鋪滿6大頂級A5和牛,每天和牛非常嫩滑唔乾身,再配一隻溫泉蛋,份量非常多,超滿足!飲品方面加$10叫咗凍菜蜜,甜度甜咗少少!2.蔥油香煎雞扒孖蛋飯(煎蛋)$39+熱奶茶$6(9/10)呢個蔥油香煎雞扒孖蛋飯個雞扒好香脆,大件到好似成人手掌咁大,仲有兩隻煎蛋,$39呢個價錢真係好難食到!飲品方面加$6叫咗熱奶茶,奶滑茶香,好好飲!3.脆炸鮮奶卷(4件)$28(10/10
竹面譜

飲品方面加$10叫咗凍菜蜜,甜度甜咗少少!

飲品方面加$6叫咗熱奶茶,奶滑茶香,好好飲!

3.脆炸鮮奶卷(4件)$28(10/10)
小食就叫咗脆炸鮮奶卷,一咬落去好香脆,之後鮮奶就慢慢流出嚟,奶味香濃,必叫之選之一!

4.炸墨魚餅(3粒)+炸蜆蚧鯪魚球(3粒)$42(泰式甜酸醬)(10/10)
小食再叫咗雙拼,3粒炸墨魚餅同3粒炸鯪魚球,墨魚餅入面墨魚膠非常多,外面煎得好脆,至於炸鯪魚球非常大粒,可以形容為大過乒乓波,入面鯪魚膠超多,連細骨都無,對於鯪魚球我有一種恐懼,以前喺稻x食鯪魚球哽骨,最後要入急症室拎返條骨出嚟,太有心理陰影吧!

5.炸花枝丸(6粒)(沙律醬)$42(10/10)
呢個炸花之丸都好大粒,其實係炸墨魚丸,炸到外皮好脆,原來點沙律醬都幾好食!

2人總共價錢$235,88折優惠後$207

個人口味總評分:9.8/10

@cheukminpo

地址:太子荔枝角道68號地舖

#竹面譜 #太子 #太子好去處 #太子美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 炸墨魚餅
  • 蔥油香煎雞扒孖蛋飯
  • 夢王頂級A5和牛飯
  • 炸鯪魚球
2024-08-20 72 浏览
價錢💰:🌕🌕🌕🌕🌗味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑環境🏡:🌕🌕🌕🌕🌑服務👩🏻‍🍳:🌕🌕🌕🌕🌑估唔到依個價錢都有成5-6塊花膠,花膠同冬菇都煲得好入味😋😋。和牛好嫩滑,接近入口即溶嘅口感😍😍。油脂分佈平均,唔會太過肥膩👍🏻。和牛丼賣相好吸引,飯撈蛋汁依個配搭真係無得輸。本身以為豬頸肉會好油膩同埋會煎得好乾身,但出乎意料地多肉汁,食落好爽口🤤。炸墨魚餅同花枝丸都幾好食🤤🤤。🍽花膠2人餐: HK $138🍽️豬頸肉:HK $18
價錢💰:🌕🌕🌕🌕🌗
味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑
環境🏡:🌕🌕🌕🌕🌑
服務👩🏻‍🍳:🌕🌕🌕🌕🌑

炸墨魚餅同花枝丸都幾好食🤤🤤。

🍽花膠2人餐: HK $138
🍽️豬頸肉:HK $18
竹面譜 @cheukminpo港式粉麵飯、雲吞、水餃、脆炸小食麵店除左招牌麵食外!不時推出創新產品🥢最近更推出夢王和牛丼配生蛋🥚以實惠貼地價錢提供美食!花膠2人餐 💰1️⃣3️⃣8️⃣ 💕跟有主食、脆炸小食、油菜同飲品🥢鮑汁冬菇花膠撈幼麵冬菇同花膠炆到好腍軟入味!配埋鮑汁撈麵!爽🥢夢王和牛丼 配生蛋 跟餐+💰2️⃣9️⃣用上鹿兒島直送A5和牛🥩牛肉鮮嫩配埋蛋香濃郁夢王雞蛋🥚好夾啊!小食都好正!跟餐配一組🥢炸蜆蚧鯪魚球 拼 炸墨魚餅~爽口彈牙之作!另外加左一碟小食🥢炸韭菜餃 拼 雲吞 ~皮薄香脆餡料足!佢地仲有每日鮮製涼茶!可以簡選無糖/微糖我叫左清心火!飲落微甜~好消暑#香港美食 #香港生活#香港#探店 #香港探店 #週末探店 #香港旅遊 #車仔面 #香港地道美食 #hkfoodie #粉麵 #竹面譜 #鯪魚球 #雲吞#韭菜餃 #牛腩 #花膠 #夢王雞蛋 竹面譜 @cheukminpo📍太子荔枝角道68號地舖📍新蒲崗仁愛街40號舖
竹面譜 @cheukminpo
港式粉麵飯、雲吞、水餃、脆炸小食麵店
除左招牌麵食外!不時推出創新產品🥢

最近更推出夢王和牛丼配生蛋🥚
以實惠貼地價錢提供美食!

花膠2人餐 💰1️⃣3️⃣8️⃣ 💕
跟有主食、脆炸小食、油菜同飲品

🥢鮑汁冬菇花膠撈幼麵

冬菇同花膠炆到好腍軟入味!配埋鮑汁撈麵!爽

🥢夢王和牛丼 配生蛋 跟餐+💰2️⃣9️⃣

用上鹿兒島直送A5和牛🥩牛肉鮮嫩
配埋蛋香濃郁夢王雞蛋🥚好夾啊!

小食都好正!跟餐配一組
🥢炸蜆蚧鯪魚球 拼 炸墨魚餅~爽口彈牙之作!

另外加左一碟小食
🥢炸韭菜餃 拼 雲吞 ~皮薄香脆餡料足!

佢地仲有每日鮮製涼茶!可以簡選無糖/微糖
我叫左清心火!飲落微甜~好消暑