2024-07-14
.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【太子夢王蛋系列🍳|味道遠勝賣相街坊小店】出開太子搵食見到哩間餐廳,做緊一週年慶祝活動,全單八八折~即刻衝咗入去試下🤣宜家唔試,仲等到幾時?.🐨夢王和牛丼 $68推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐夢王蛋喺日本「刺身級」雞蛋名物黎,連續三年拎到拌飯冠軍🔝入口有"漿"住感覺,蛋黃味濃,強烈建議要嗌黎試下!和牛就切到薄身,輕輕烘過表面,未去到全熟,有牛味、油香同烤香味,層次豐富~.🐨香茅炸雞翼配炸鯪魚球 $44推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐下午茶叫咗雙拼炸物,連續上咗三款醬令我有啲嚇親😂但原來每款都各有特色~ 炸雞翼外面好脆,入面肉嫩多汁,有濃郁香茅味,兩隻有啲唔夠喉!!唔點醬食都好夠味,配沙律醬就可去除表面油膩感,食落會再fresh啲...炸鯪魚球係佢哋小食名物,粒粒都好大粒,入邊滿滿嘅鯪魚,有蔥去腥,加埋蜆蚧汁提升鮮味~但個人就鍾意加埋泰式辣醬,令到多一份甜辣味,更惹味👍🏻.🐨炸鮮奶卷 $14推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐炸鮮奶卷未入main menu, 淨係貼喺牆邊,應該係新款菜式!傳統順德菜,薄薄一層粉漿包住牛奶,好依賴師傅控制炸嘅時間~外面炸脆中間半凝固,就咁食牛奶
#HTB美食推介
【太子夢王蛋系列🍳|味道遠勝賣相街坊小店】
🐨夢王和牛丼 $68
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
🐨香茅炸雞翼配炸鯪魚球 $44
🐨炸鮮奶卷 $14
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
炸鮮奶卷未入main menu, 淨係貼喺牆邊,應該係新款菜式!傳統順德菜,薄薄一層粉漿包住牛奶,好依賴師傅控制炸嘅時間~外面炸脆中間半凝固,就咁食牛奶味好出又唔臊🍼加煉奶食,就會由小食變甜品,各有風味!
🐨凍桂花柚子蜜 跟餐$0
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
柚子蜜冇咩太大特別就唔介紹,反而見到餐廳有自家製嘅涼茶,可以揀少甜或無甜,配炸嘢嚟食就可以健康啲~罪惡感又低啲!
——☼——☼——☼——☼——☼——
竹面譜
📍地址:太子荔枝角道68號地舖
🐨推薦度:😋😋😋😋/5
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB太子 #HTB港式
#太子美食 #太子 #港式 #涼茶 #柚子蜜 #鯪魚球 #鮮奶卷 #夢王 #和牛 #美食推介