2021-08-23 1052 浏览
今天相約朋友準備享受一個豐富高級的午餐,選了Lee Garden 的 Ta-ke. 原來做緊promotion ,買二送一的優惠諗住有跟你,首先入到去室內裝修是五星級的舒適。跟住大家也是點了懷石料理 lunch set. 有冰鎮鮑魚,帶子拖羅刺身,清酒煮大蜆,應該是和牛,好似是炸雞件,鰻魚飯。所有食物質素都是普通普通普通,完全唔識點形容絕對冇驚喜亦都不是上等食材,但價錢是收人頭$800多。同我在日本食的懷石料理簡直是天與地的分別。
2021-08-17 1038 浏览
銅鑼灣|𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚🍶TA-KE竹 利園II期-地址在銅鑼灣利園也很方便-環境很有格調 用了很多竹子和石材黑色作主題加上燈光效果設計渲染氛圍🖤“𝘥𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘶𝘯𝘱𝘳𝘦𝘤𝘦𝘥𝘦𝘯𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘰𝘭𝘭𝘢𝘣𝘰𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘣𝘦𝘵𝘸𝘦𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘳𝘦𝘦 𝘮𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘥𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯𝘦𝘳 —𝙎𝙩𝙚𝙫𝙚 𝙇𝙚𝙪𝙣𝙜 | 𝙆𝙚𝙣𝙜𝙤 𝙆𝙪𝙢𝙖 | 𝙏𝙞𝙣𝙤 𝙆𝙬𝙖𝙣 ”--我們選了HKD2680 seasonal 的omakase 套餐包一支sake 🍶-頭盤--拖羅新鮮肥美-師傅們態度也很nice 很貼心 ♡ 滿足
銅鑼灣|𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚🍶TA-KE竹 利園II期

師傅們態度也很nice 很貼心 ♡ 滿足
2021-08-16
纪念日
2021-08-13 864 浏览
去門口想book table , 態度極之惡劣,冇笑容,講嘢倔擂槌,好似阻住佢咁,問多句都唔想答,完全好似唔想做生意咁,費事俾錢買難受,到最後book咗都cancel 番。

2021-07-11 2293 浏览
買一送一懷石料理,味道、賣相不但毫無水翠,分量還少得可憐。餐單同懷石料理毫無關係,就算是普通日本餐,食物水準及份量亦不達標。例如,靜岡蜜瓜西班牙火腿卷共2件,一件的蜜瓜消失了,另一件有蜜瓜但冇蜜瓜味。又例如鹿兒島和牛,三粒加埋冇10g。中環柏屋都做過匯豐卡買一送一,$2400 一位,跟$1880差六舊水,食物質素、擺盆、份量、服務態度簡直就係天淵之別!如果將食物質量大幅下降而成就買一送一,根本不是優惠可言。$1880 除2,每位$940加一,$200 都俾多佢!

2021-06-28
用餐优惠
信用卡優惠
2021-07-08 1870 浏览
第一道餸 黎個刺身做前菜,材料新鮮,刺身爽口,再配生磨wasabi第二道餸係爽口嘅大蜆,夠乾淨同爽口,絕對係新鮮,加少少七味粉吊一吊啲鮮味。第三道餸係長腳蟹,份量率少,但配埋個汁食,夠晒蟹味。仲有蝦,啖啖肉鮑魚,爽口鮮味 配個瑤柱汁好正。A4 和牛,份量岩岩好,唔會太油膩,應有嘅牛脂佢都有,如果配埋乾蒜或者買Wasabi就好食一定唔少得個飯,上邊有蝦子,唔會太乾啜着個口有莧菜,雖然飽晒但係都仲食到。唔會太油。

第三道餸係長腳蟹,份量率少,但配埋個汁食,夠晒蟹味。

仲有蝦,啖啖肉

鮑魚,爽口鮮味 配個瑤柱汁好正。

一定唔少得個飯,上邊有蝦子,唔會太乾啜着個口

有莧菜,雖然飽晒但係都仲食到。唔會太油。
2021-07-01 1562 浏览
呼~新手𝕠𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖初體驗(^з^)終於有得整傳說中格格相😂.雖然唔是款款都比預期中驚艷食材亦無想像中咁高級不過勝在夠新鮮 唔𝕙𝕖𝕒骨🤍.🥢我居然錯重點咁覺得作為季節理料嘅小帶子雜菜天婦羅異常好味😳!首先真係脆卜卜 仲一啲都唔厚粉 加埋帶子甩仲令成件事鮮味左又𝕔𝕙𝕖𝕨𝕪!不過旁邊嘅青椒依然比我拒於門外🤣.🥢🍣𝕤𝕦𝕤𝕙𝕚方面最讚真係大𝕥𝕠𝕣𝕠 肥美到堅係入口即溶 果下真係幾幸福🤩海膽手卷唔腥 仲相當𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞𝕪好似食雪糕咁☺️而令我最期待一定係玉子燒!成甩𝕞𝕚𝕟𝕚蛋糕咁 唔講以為係甜品(笑)食落重蛋味又𝕗𝕝𝕦𝕗𝕗𝕪我就覺得幾打耳~.整體嚟講 都係一個唔錯嘅體驗💓偽竹林設計 巧有格調 環境寧靜但又唔會好有壓迫感💆🏻‍♀️坐係𝕤𝕦𝕤𝕙𝕚 𝕓𝕒𝕣前容易同師父交流見左即整即食真係好治療☺️~
呼~新手𝕠𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖初體驗(^з^)
終於有得整傳說中格格相😂
雖然唔是款款都比預期中驚艷
食材亦無想像中咁高級
不過勝在夠新鮮 唔𝕙𝕖𝕒骨🤍
不過旁邊嘅青椒依然比我拒於門外🤣
而令我最期待一定係玉子燒!
成甩𝕞𝕚𝕟𝕚蛋糕咁 唔講以為係甜品(笑)
食落重蛋味又𝕗𝕝𝕦𝕗𝕗𝕪我就覺得幾打耳~
整體嚟講 都係一個唔錯嘅體驗💓
偽竹林設計 巧有格調
環境寧靜但又唔會好有壓迫感💆🏻‍♀️
坐係𝕤𝕦𝕤𝕙𝕚 𝕓𝕒𝕣前容易同師父交流
見左即整即食真係好治療☺️~
2021-06-30 853 浏览
幾個月前用匯豐信用卡 買一送一嘅廚師發板優惠 覺得非常抵食好食 壽司枱嘅師傅非常專業 今次只可以選擇懷石料理 一坐低就知有問題 位置非常接近鐵板燒 隔離嘅客人雖然有版隔開 食飯全程非常嘈吵 情況跟酒樓飲茶差不多 另外上餐時間亦非常匆忙 懷石料理方面 每次上餐時 都擺放得非常馬虎 雖然後生仔侍應有禮貌 但顯然經驗不足並不專業 食物嘅種類同埋質素 就算有買一送一 價錢都不值得 顯然係將貨就價 這樣處理手法 其實對餐廳嘅品牌有好壞嘅影響 以千多元一位嘅價錢 會有更好嘅選擇 不會再光顧。
2021-06-30
生日
2021-06-21 888 浏览
都有一段時間冇去過竹壽司,趁住父親節再去同屋企人試下。鐵板燒只有兩個餐可以揀,$980 / $1380 ,兩個餐都有優惠,二人同行,一人免費,都真係幾抵!我哋叫咗四個$980嘅餐。食物質素好,唔在話下啦,擺盤易好有心思,十分IG-able。令我最surprise 嘅反而係服務!我個仔叫咗杯冰水,但係佢飲得好慢,半餐飯杯水都好似未飲過咁。待應姨姨好細心,佢問小朋友係咪怕太多冰,使唔使換過一杯冇咁凍嘅俾佢。另外,每次我同佢講:「唔該。」嘅時候,佢都會答返我:「唔使客氣。」好多時我同D待應講:「唔該。」我都得唔到回應😅竹鐵板燒係Bar 枱形式,所以櫈都係高櫈,小朋友坐就會麻煩啲,會吊腳,需要大人幫佢坐好,同推埋張櫈去張枱度。所以帶比較细個嘅小朋友去要留意。
都有一段時間冇去過竹壽司,趁住父親節再去同屋企人試下。

2021-06-17 899 浏览
今次試了Omakase Lunch Set,當中包括了日本生蠔及巴馬火腿沙律中吞拿魚腩,白身魚,帆立貝牡丹蝦壽司白身魚壽司深海池魚壽司大吞拿魚腩壽司赤身吞拿魚壽司蟹肉壽司海膽手卷Omakase Set總體來說不錯,雖然食材並不是最高級,但勝在夠新鮮,在這個地段來說性價算高💯其中最印象深刻是日本生蠔🦪,入口除了鮮甜感,還有淡淡的海水味🌊而在蠔最上層的啫喱,令整體口感更加嫩滑😋❣️ 如果想幫襯記得把握二人同行一人免費優惠,詳細安排可以向餐廳查詢😉
今次試了Omakase Lunch Set,當中包括了
日本生蠔及巴馬火腿沙律
中吞拿魚腩,白身魚,帆立貝
牡丹蝦壽司
白身魚壽司
深海池魚壽司
大吞拿魚腩壽司
赤身吞拿魚壽司
蟹肉壽司
海膽手卷

2021-06-10 979 浏览
有買一送一omakase ,便來試試。安排了我們坐shu shi bar,環境佈置都清雅,坐位也舒服。食物方面,每道食物上菜時師傅都細心介紹,擺設也精緻美觀。尤其鍾意佢個冰鎮鮑魚,口感很好及好味!龍蝦又好睇又好味,新鮮又彈牙,啱晒我呢啲海鮮怪魔。帶子也不錯、和牛又juicy 又好味,加埋配汁,令人回味無窮!銀雪魚也幾好,樣樣小小地試下,好啱我哋呢啲樣樣想試卻又怕肥的港女。個燉蛋加埋蟹子、又滑又好味,俾Like 😍總括而言,食物好服務也好,甘的優惠真係超值!

總括而言,食物好服務也好,甘的優惠真係超值!
從來未試過去一間餐廳咁嬲,仲要係所謂嘅高級定位餐廳,嬲到我地直情企係餐廳入面同個經理理論!收你過千蚊一位fine dining嘅晚市Teppanyaki價錢,卻完全無fine dining應有嘅安排同服務!成個dinner體驗極度失望及憤怒😡餐廳個經理叫Helen Su,超級差嘅態度及超差訂位安排,仲要將佢安排錯位嘅責任完全推卸俾客人!希望集團管理層好好正視話說第一次去嘅時候係當日臨時打電話訂半個鐘後二位嘅omakase lunch, 電話中嘅staff即時講明omakase bar已滿,推薦我哋訂table,亦說明張table離bar table唔遠。因為我地冇一早訂位,所以對於呢個安排冇問題,去到張table亦係餐廳正中心,環境係不錯,好多竹圍住亦望曬omakase 同teppanyaki bar二邊,食物亦ok。當時我見到近門口嘅房仔有birthday party, 男職員話房仔可以包場亦有講最多可以坐幾多人及最底消費。埋單時我哋向另一位女職員訂位試teppanyaki dinner, 當時亦講明係要坐大廰嘅teppanyaki bar,職員mark低亦話冇問題。之後我打電話及W

之後我打電話及WhatsApp改了teppanyaki嘅日期,推遲左一星期,但時間人數亦不變。到dinner前一日我亦再向職員WhatsApp confirmed 四位teppanyaki bar.職員當時WhatsApp亦寫明「yes 4pax at teppanyaki bar」..因為係family dinner, 所以我比較重視亦再三打電話及WhatsApp同職員確認。
結果,當晚我家人先到達餐廳,我去到先知道被安排坐黑房仔,仲要係零裝修+全黑嘅teppanyaki黑房,亦有其他客人同枱。我即刻向職員表示我二星期前已經訂左坐大廳嘅teppanyaki bar,但職員只表示出面已坐左八人,安排唔到。我地唯有再找經理,問佢可否安排返我地坐大廰teppanyaki bar,又或者如有客人走,將我哋調回大廰teppanyaki bar.
點知經理Helen Su態度極差及只想敷衍了事,不停話冇野可以做到,就算有客人走亦安排唔到,只不停強調如客人冇指定坐邊,佢地會隨意安排坐位包括黑房仔!佢咁講我地更加嬲,呢個經理完全將責任推卸得一乾二淨!當時我亦講明會投訴佢,佢若無其事咁俾張卡片我,完全don’t give a shit! 我地當時係大廰同佢理論,明明係你地安排坐位錯誤,亦從無通知會將我哋放入黑房,如有通知我地一定會取消或postpone booking!只可惜當時我家人已到齊,臨時亦訂唔切好嘅餐廳,所以對於呢個經理嘅回覆及安排,極度憤怒!🤬
Fine dining 不外乎食環境裝修同食物、佢間黑房係全黑亦完全冇裝修,但價錢一樣,結果成程被迫係黑房完成$1150蚊一位,一共$4600嘅family dinner

之後個日,餐廳集團嘅customer relationship manager叫Kareen打黎跟進事件,亦有查明我當日有指明要訂大廰teppanyaki bar及道歉,說明希望下次我哋會再光臨,還特意提到佢哋旗下有多間餐廳,但卻沒有任何進一步嘅compensate,誠意欠奉!整體對呢個集團極度失望,感覺只是個賺錢為上嘅飲食集團,完全不會用心去提供滿意嘅餐飲體驗俾客人。
2021-06-05 768 浏览
另一半生日又好耐無食刺身,搵咗間omakase食。喺銅鑼灣利園非常方便!訂咗位,準時到,唔駛等。買一送一真係好抵呀,如果下次得閒,都會再嚟食之前manual 係日本𧐢,今日轉咗榮螺刺身新鮮,活赤貝生猛
2021-04-23
午餐
生日
2021-05-23 902 浏览
見到Ta-ke做買一送一都一排,網上評論好壞參半,決定試試佢。Booking方面非常方便,只要whatsapp佢地就得,但booking非常full,想食就早啲text佢地。時段分11.30同13.30,我地book左11.30,前一日會有人打黎confirm booking. 環境裝修亦非常唔錯,一睇就知道佢係做omakase為主,有3個main area都set做bar台,裝修以竹簾同石春路做主調,非常日式,空間感充滿,位置鬆動。嚟到食物方面,揀左HKD1380個set,食材新鮮,煮物亦都有用心機。整體中上,比🌟🌟🌟🌟之後會逐樣點評 前菜 : 冰菜沙律好fresh,個蕃茄仔超甜。三文魚子豆腐正常發揮汁煮螺有少少苦味,唔太鐘意刺身新鮮,分量亦OK,中拖羅都好重魚油,正! 白身魚口感都好好,赤貝都唔錯。壽司我唔逐件講,揀幾個特別出色嘅講: 蟹肉 - 比較少喺夏天都仲可以食到蟹肉太卷 - 雖然佢將好多嘢擺埋一齊但係好夾海膽 - 真係好鮮呀!!! 左至右、上至下: 深海池魚、蝦、蟹肉赤身吞拿魚、赤睦、大拖羅海膽手卷、太卷、鮑魚伴肝醬  唔食熟魚表示如果可以轉第二樣就好😂食左佢側邊嗰兩舊蘿蔔

之後會逐樣點評

前菜 : 冰菜沙律好fresh,個蕃茄仔超甜。
三文魚子豆腐正常發揮
前菜

汁煮螺有少少苦味,唔太鐘意
前菜-汁煮螺

刺身新鮮,分量亦OK,中拖羅都好重魚油,正!
白身魚口感都好好,赤貝都唔錯。
刺身  -    上至下:白身魚  中拖羅    赤貝

壽司我唔逐件講,揀幾個特別出色嘅講:
蟹肉 - 比較少喺夏天都仲可以食到蟹肉
太卷 - 雖然佢將好多嘢擺埋一齊但係好夾
海膽 - 真係好鮮呀!!!

左至右、上至下: 深海池魚、蝦、蟹肉
赤身吞拿魚、赤睦、大拖羅
海膽手卷、太卷、鮑魚伴肝醬
左至右、上至下:    深海池魚  蝦    蟹肉  赤身吞拿魚 赤睦   大拖羅  海膽手卷 太卷  鮑魚伴肝醬

唔食熟魚表示如果可以轉第二樣就好😂
食左佢側邊嗰兩舊蘿蔔,味道係好嘅。
汁煮魚鮫

調魚清湯真係好清
鯛魚清湯

玉子燒口感好似蛋糕,正!
玉子燒

柚子雪芭,係食完一餐咁嘅飯之後,個甜品有少少失色
柚子雪芭

師傅喺度準備夜晚嘅食材

2021-05-16
外卖自取
前菜-汁煮螺
刺身  -    上至下:白身魚  中拖羅    赤貝
玉子燒
2021-05-21 1090 浏览
之前屋企人食過佢哋嘅鐵板燒,因為話個二人同行好抵食,睇過佢哋嘅相又真係好豐富,於是決定同gf試下佢哋嘅omakase。未食之前見佢哋開係利園,心諗都算係一個高檔嘅位置,本來有啲期待。坐低叫咗$1380嘅餐,兩杯梅酒。梅酒就已經好一般。食咗兩碟頭盤,都覺得ok。開始食刺身喇,一上抬就嚇一跳,雖然知道你係一人價錢,但碟刺身好似200Lunch set咁。。。 啲刺身細細件仲要擺埋晒係碟仔度一齊上。。。我心諗都算啦,始終價錢係平,我gf 已經開始有嘢講 之後開始食壽司啦,食到唔知第二件定第三件,個侍應突然喺後面上咗碟熟食上來,我即刻O咗咀啦,如是者,繼續一邊食壽司,佢就一邊上熟食,咁樣嘅omakase我都係第一次見識到我心諗係咪趕住落場?點解一個omakase 做到好似lunch set咁,仲要係依個位置嘅日本餐廳。之後講返食物質素,個師傅手藝固然食唔出,d壽司只係一舊魚生放喺舊飯度,飯無特別,醬油,料理方式都無特別,同我去食迴轉壽司係無分別嘅,分別在件魚生有上埋醬油個head chef 無交流都算,全程只係專心對住一個日本客,可能因為佢叫a la carte?所以要特別招呼?個head c
坐低叫咗$1380嘅餐,兩杯梅酒。梅酒就已經好一般。
我心諗都算啦,始終價錢係平,我gf 已經開始有嘢講

個head chef 無交流都算,全程只係專心對住一個日本客,可能因為佢叫a la carte?所以要特別招呼?個head chef全程同佢飲sake,我哋只係隨便上完件壽司,講下依件係咩嚟嘅。如果食物服務質素都ok,我本來都唔介意,但係如果你要做到咁將貨就價,連基本omakase 嘅水平都達唔到,不如就做返正價,維持返應有嘅水準仲好啦,浪費咗依個咁好嘅位置。
2021-05-16
2021-05-01 1425 浏览
二人同行一人價錢嘅omakase🥰 餐廳位於Lee Garden Two,裝修好有日本風,主題非常切合餐廳名😂有置身竹林嘅感覺!今次食omakase 坐左係sushi bar,要左$1380 嘅set🍣 前菜已經非常精緻,汁煮螺好吸睛,食落入味有咬口!番茄沙律入面嘅冰菜同埋無花果好好食👌🏻玉子豆腐伴三文魚子非常鮮味,三文魚子一d醒味都冇!刺生有三款,包括中吞拿魚、白身魚同埋貝類!之後就係季節料理,汁煮銀鱈魚魚鮫甜鹹balance 做得好好,面頭加左yuzu,令到佢更加香同埋清新!另外一款小食就係帶子雜菜天婦羅,炸得非常脆口,炸粉唔會好厚👌🏻到sushi 部份🍣 深海池魚爽口得黎又帶有油份,蟹肉就普通,赤身吞拿魚肉質結實,大吞拿魚人口即溶,赤陸輕輕燒過非常香口,個人最鍾意就係海膽,好鮮甜🥰外型好似迷你手卷好得意!鮑魚伴鵝肝醬都唔錯,味道好夾,鮑魚彈牙👍🏻最後有太卷同埋玉子燒,玉子燒望落同食落好似蛋糕咁😳好特別🤣鯛魚清湯好清甜,食完一餐飲啖湯感覺幾好👍🏻甜品係柚子雪芭,酸酸甜甜,可以解膩💯整體黎講係唔錯嘅omakase 體驗,大家趁佢仲做緊買一送一快d 去試下!

鯛魚清湯好清甜,食完一餐飲啖湯感覺幾好👍🏻

甜品係柚子雪芭,酸酸甜甜,可以解膩💯