2020-01-11 4024 浏览
經理請食團年飯,無得反對,都预左赖嘢,预訂了叫化雞和陳皮鴨湯,即場點了燒雞肝,咕噜肉,上湯浸時疏,魚腸蒸蛋(忘記影相),送綠豆糖水,糖水應是甜的,點解無甜味的都叫糖水嘅,晚市只得幾枱客,已證明一齊,……完。聞到有少少陳皮味和莞茜,但食吾到有肉嘅香味,材料少,根本提升吾起味道燒雞肝吾太硬,吾甘香湯渣,只有鴨無豬肉或豬骨,何來提升到個味道出來叫化雞本身無底味,明知道用雪藏货都吾用鹽”省雞身”,完全失败,反而金針雲耳冬菇就夠鹹味,雪货肉質就更加吾使講啦,500幾食呢隻,真係嘔哂血無味菜難得有正常嘢就係咕噜肉。個魚腸蒸蛋,又係無味嘅,唉!!!人均消费要400幾。
經理請食團年飯,無得反對,都预左赖嘢,预訂了叫化雞和陳皮鴨湯,即場點了燒雞肝,咕噜肉,上湯浸時疏,魚腸蒸蛋(忘記影相),送綠豆糖水糖水應是甜的,點解無甜味的都叫糖水
,晚市只得幾枱客,已證明一齊,……完。

燒雞肝吾太硬,吾甘香

湯渣,只有鴨無豬肉或豬骨,何來提升到個味道出來

無味菜

難得有正常嘢就係咕噜肉。
個魚腸蒸蛋,又係無味嘅,唉!!!

人均消费要400幾
2019-12-29 3214 浏览
Boxing Day 🎁🎅🏻🎄慶祝兩老生日,去食懷舊菜。 懷舊菜選擇不多,朋友介紹下,選了這間,果然冇介紹錯。飯店位於小型酒店內,因為人不多,地方尚算舒服,但坐滿的話,會有少許擠迫。食物方面,有得讚無得彈😁。我們一共十五位,點了十幾款菜,特別要介紹的是幾款懷舊菜色,全部都整得好有水準,大家都食得好開心,食物可以看以下相片。特別一提,有好幾款懷舊菜都要預先訂定。總括來說,除了地點不太方便外,本人覺得這間飯店很好,可以一試再試。👍🏼👍🏼👍🏼
特別一提,有好幾款懷舊菜都要預先訂定。
2019-12-26
庆祝纪念
生日
2019-12-22 1167 浏览
友人提意翻食多次,因為就腳,外面亂七八槽,又吾想四圍走,又一定有枱,蝦餃正常,叫了野雞卷來了雞包仔,吾識分辨,叫了一碗牛肉烏冬,感覺好重味精,馬拉糕没特别雞扎正常。

馬拉糕没特别

雞扎正常。
2019-11-22
午餐
2019-10-31 2188 浏览
當年此酒樓在窩打老道培正中學對面的時候經常光顧,記得除了一些古老廣東菜之外,他的燒味也是非常出色的,當年結業,就立時少了一個吃晚飯的好地方,今日見他於紅磡再戰江湖,實在可喜!現在的店在酒店裡,可能是租金問題,新店的價錢感覺上高了一點,可幸一些招牌菜仍是可口。當中覺得最精彩的要算是叫化雞,此菜式需要預訂。叫化雞的肉夠嫩滑,因為雞身先釀入金針雲耳及一些菇菌,令其於焗的過程中將他們的味道互相交流,是必食之選。其次是他的焗魚腸,魚腸洗得乾淨,完全無苦味,陳皮的香亦調配得恰到好處,值得暫時不去想膽固醇的問題。至於他們另一推介八寶鴨,我個人因喜歡煮得很淋很軟的那種,所以此八寶鴨不是我杯茶。有點可惜是新店沒有燒味,因而未能回味一下。
2019-08-28 2093 浏览
樓下易拉架標榜懷舊點心,見有灌湯餃就心思思,可惜點心師傅功力吾夠,攞架來雕,叫了幾款點心,只有牛肉燒賣,牛肉球正路些,其它都不掂檔,相比普通酒家還要差,真的要相信某些食評是有參考價值。

2019-08-27
午餐
2019-08-04 3021 浏览
紫荊閣係一間懷舊粵菜,好多菜式我都未食過,都好少酒樓有提供啦叫化雞(要預訂)由上菜到揭開塊荷葉,啲香味四溢,連隔離枱既食客都大讚👍🏻雞肉焗得好淋,但係保持咬口。有肉汁有肉味又唔乾身,連其他配菜雲耳冬菇都好入味。冬瓜盅超級足料,好清甜不油膩,一個冬瓜盅足足分到18碗呀😱😱😱每人有3碗呀窩貼明蝦夾(例牌6隻) 其實係蝦多士,係我全晚最愛既菜式,好好好好食呀,炸得好乾身,非常脆口,唔會搞到成手油👍🏻👍🏻👍🏻蝦大隻又新鮮,蝦同多士之間有層醬,但係食唔出係咩😂😂蟹肉蛋白炒魚肚又係一個出色嘅菜式,唔係平時上海菜食嘅一pat pat蛋白,煙煙銀銀既口感,送飯食係一流菠蘿咕嚕肉(本人已戒豬,不能品嚐) 色澤炒得好靚,聽到隔離嗰個食卡卡聲,應該係炸得好脆口雖然一早已訂全晚菜式,餐廳都唔會一早出晒所有菜(除左叫化雞) 確保每個菜可以慢慢品嘗可惜辣椒油就真係得油😂無任何既辣椒樓面侍應服務都好了得,主動幫手影相 切餅 笑容滿面
叫化雞(要預訂)

冬瓜盅

窩貼明蝦夾(例牌6隻)
窩貼明蝦夾

蛋白蟹肉炒魚肚

菠蘿咕嚕肉

可惜辣椒油就真係得油😂無任何既辣椒

樓面侍應服務都好了得,主動幫手影相 切餅 笑容滿面

2019-08-03
庆祝纪念
生日
窩貼明蝦夾
  • 蟹肉蛋白炒魚肚
2019-06-27 3916 浏览
恭喜公司老佛爺生姐榮休,順便 Annual dinner 同 farewell party 一次過。自攜紅酒要開瓶費每支 $50 蚊,太孤寒搞錯呀﹗仲要無免費停車場,另外如要麻雀的話要收 $500 蚊張!晚飯不包雀局。望顧右盼觀察四周食客檯面上食物,幾檯都食荷葉飯?招牌菜來的嗎?向經理查詢一下,原來係叫化雞、乞衣雞,不是飯來啊!而且紫荊閣並沒有出品荷葉飯,極為失望。Meaume 2013 紅酒,依隻太淡太薄不喜歡,不過女仕們就喜歡喎。Pascaud 2013 紅酒,依隻法國產地好一點點,夠厚夠濃微香。晚宴食功夫、食技巧、食觀感、食風味,色香味中規中矩,不過不失。餐牌猜燈迷,另類娛樂,有趣有趣,我叻叻都估中八成多。桂花炒魚肚,芽菜花膠絲炒蛋?龍川鳳翼,雞腳雞翼?金銀帶子,彩椒炒帶子?金華玉樹斑,時蔬蒸斑仔?法海蒲團,法國肉蒲團?髮菜瑤柱節瓜圃?乾草菰煀雞,草菰炆雞?上湯煎粉果,炸粉角浸雞湯?龍馬精神,聯想唔到係茄汁煎大花蝦喎。煎到太老過熟鞋烚烚乾爭爭,沒有彈性而韌韌的。大大隻都夠睇面,不過無鮮蝦味無鮮甜味。陰沉雪藏大蝦味道,食其茄汁味罷了,甜笠笠不喜歡。淮杞花膠仔燉雙鴿,無左個湯字既?不

龍馬精神,聯想唔到係茄汁煎大花蝦喎。煎到太老過熟鞋烚烚乾爭爭,沒有彈性而韌韌的。大大隻都夠睇面,不過無鮮蝦味無鮮甜味。陰沉雪藏大蝦味道,食其茄汁味罷了,甜笠笠不喜歡。淮杞花膠仔燉雙鴿,無左個湯字既?不過都估到係湯。何來雙鴿呢?用兩雙鴿燉還是用兩種鴿燉?還是一公一乸呢?驚喜的味道,特濃香甜味美!縱使有同事覺得淡口,但我真心感到湯汁濃郁清甜無比,黏黏膠膠好舒服。花膠桶爽爽的,老鴿已燉到完全透徹,一夾骨肉分離,鴿肉味依然,質地嫩嫩,不用點豉油都非常夠味。

桂花炒魚肚,百份份答中係芽菜花膠絲炒蛋!肥大的芽菜不腥嗅,連我討厭芽菜的都能大把大把地掃入口。清香爽甜多汁,處理得宜。夾雜炒蛋咸香都幾好食,完全食唔到花膠絲喎。金銀帶子,估中一半彩椒炒帶子,原來還有吉列帶子及西芹呢。即是翡翠彩椒炒鴛鴦帶子,有創意我鍾意。爽甜的西芹紅椒黃椒,清新好好味呀!搶住食,食到唔停口。巨形澳洲帶子,內外全熟還泛著鮮帶子味道,質地結實有彈性。帶子味濃散發微量海水咸香,不需要添加蠔油已夠美味。再來吉列帶子,剛剛炸起仍然熱辣辣,咬開輕煙飄飄,炸得乾爽外脆內嫩,不乏肉汁,香噴噴啊!

乾草菰煀雞,真的是草菰炆雞,其實是金針雲耳黃酒蒸雞的變奏。夾件雞髀試試,味道百份百係黃酒蒸雞。鬆軟的雞肉,大肥雞充滿厚厚肥膏,咬掉才繼續吧!雞件略有煎過才掉入煲炆,平凡住家菜的風味。龍川鳳翼,我仲估係雞腳併雞翼,迷底終於解開喇 ﹗原來係金華火腿釀雞中翼。龍川如何演繹呢?墊底既芽菜像河流?還是金華火腿穿過雞中翼呢?依道菜原本第三位,見遲遲都未出場都覺奇怪。本應跟著桂花炒魚肚後面,可能連續兩味都係芽菜,觀感不良好掛。兩道菜的芽菜均炒得香甜味美,不苦不澀無草青味,師傅炒功了得,讚!雞翼烚到過熟,乾硬鞋沒有半點嫩滑感。金華火腿有否先蒸得柔軟先釀入去架?過咸硬掘掘,合體失敗,並無完全融為一體,雞還雞,腿還腿,不喜歡。

金華玉樹斑,依道菜估時蔬蒸斑仔,錯晒!清蒸麒麟斑現真身,滑滑味濃巨形冬菇片,厚厚嫩嫩斑球,薄薄咸香金華火腿。一齊食味道恰到好處各補長短,但分開食的話,缺點盡顯啊!斑球散發輕微腥味,金華火腿只咸不香,幸好冬菇可口及菜芯爽嫩甜美。工序繁多,試出大廚功力,辛苦了。法海蒲團,法國肉蒲團出現喇﹗不是髮菜瑤柱節瓜圃,素齋類黎喎。一小篤髮菜,齋鮮竹卷,生菜墊底,埋個蠔油芡。清清淡淡,味道單調,靜蠅蠅平凡一般唔難食。

上湯煎粉果,炸粉角浸雞湯,跟咸水角沒大分別,史雲生清雞湯加韮黃。蓮蓉西米焗布甸,清爽甜味不過份,連不愛甜的我都接受到,味道蠻不錯。白蓮蓉嗎?較似奶黃,似雞蛋布甸呢。揚州鍋麵,假爽蝦球、淡味叉燒、軟滑雞柳、厚彈冬菇,菜芯爽甜比所有食材都好食。腍腍軟軟的麵質,全蛋麵味道已溶入高湯。平平凡凡穩穩陣陣無驚喜,大家合力消滅掉。

椒鹽鮮魷,新鮮炸起非常香口!金黃鬆脆不硬掘掘不油膩,肉質都爽脆,魷味甜美,淋上喼汁更醒胃。蟹子蒸燒賣,噴晒煙出場甚有氣氛,蒸得水潤立立令,十分吸引又期待。巨形到跟牛肉球一樣的呎碼,未能一口塞入,狠狠地大啖一咬。嘩嘩嘩,燙到颷眼水呀﹗不過越熱越高興,越熱越好味道。在口內吹一吹,緩慢地嘴嚼,結實的肉球,每口充滿肉汁,豬肉味濃厚香甜,沒半點腥嗅。還有蟹子陣陣飄香,滿分堅好食喎。

水晶鮮蝦餃,高質手藝,半透明的誘惑,若隱若現。充滿彈性的餃皮包著鮮甜爽蝦,那有不好吃的理由。沙律明蝦筒,侍應叔叔一放上檯,心裡即時閃過無叫春卷架喎!而且何解無跟喼汁?細看一下春卷塞滿沙律醬既?原來係沙律明蝦球,唔係蝦球咩?睇多次餐牌,正確係蝦筒先真啊﹗近來經常睇錯字,莫非真係老花?陰功。炸得出色非凡,我都係第一次讚炸沙律醬、熱沙律菜色。炸得沙律夠晒熱,程流質、程乳胳狀態,牢牢的緊抱著大蝦球。豪爽地整粒吞下,暖笠笠的甜酸沙律醬拼上爽彈蝦球,鮮蝦味依然突出,未被掩蓋。春卷皮金黃鬆黃不油膩,極之可口呢!

招牌腸粉王,鮮蝦腸粉的粉皮半開放式非常獨特,不是完全捲著餡料,而是上下各一塊像三文治一樣,巨形蝦球爽爽的。牛腸勁茜味,吃不消。叉腸蜜味甜美,足料無欺場。粉皮始終太厚,欠滑溜感要扣點分數。古法馬拉糕,十分鬆軟震騰騰上檯,試食少少,食肉獸不懂欣賞。杞子桂花糕,不吃甜的我,入口清香微甜可接受。

鮑汁鳳爪,鮑汁香濃不咸不濃,雞味芬芳。雞腳雖瘦削但膠黏非凡出眾還十分入味,好食啊 ﹗鮮蝦豆苗餃,若隱若現半透明的餃皮蒸到半溶過火,一夾快就爆開喇 ﹗驚奇地豆苗散發超強菜甜味,爽甜菜粒撞上香彈蝦粒非常美味,但餃皮質地實在太差呢。欖角蒸排骨,滑嘟嘟跣得那麼利害,用筷子都夾不到!油油略肥,好采都有點肉食下,醃味可口帶一丁點辣香,可以呀。潮式蒸粉果,給我的感覺始終非常油淋淋,不喜歡。

椒鹽豆腐,外脆內嫩,炸的真的不錯,椒鹽剛好不咸不嗆。椒鹽茄子,棉棉的茄肉被鬆化脆漿包著,酥香好食。瑤柱蛋白炒飯,油份偏多喎,瑤柱顯眼,份量十足無欺場。蔥花、菜粒跟蛋白,炒得香香的,食得過。肉絲炒麵,脆麵索汁,大路的品質。芽菜沒有嗅青味,我都食得到。色香味不錯,整體中規中矩。
Meaume 2013 紅酒 ( 自攜 )
Pascaud 2013 紅酒 ( 自攜 )
淮杞花膠仔燉雙鴿
2018-01-08
淮杞花膠仔燉雙鴿
蟹子蒸燒賣
2019-06-17 1856 浏览
這裡平日晚飯時間都沒有太多人, 服務好貼身. 食物份量都夠大, 適合大伙兒來.懷舊菜有叫化鷄 (又香又多汁)  , 香酥荔芉鴨 (半隻就夠10人吃了) , 八寶鴨(肚內的八寶饀, 材料十足, 火候足夠, 好入味. 還有西湖牛肉羹, 蝦多士, 西米焗布丁.....都好好吃.交通現在有地鐵開到黃埔站就非常方便, 步行幾分鐘就到
2019-05-22
焗西米布丁
瑤柱百花脆豆腐
八寶鴨
2019-03-18 3591 浏览
每一年的團年飯,我們都會預訂好,今年的團年飯,我們訂在紅磡的紫荊閣,因妹妹話見到這間紫荊閣有富貴雞,於是我們就紫荊閣訂了食團年飯。富貴雞2隻富貴雞用泥及荷葉包著,由我們自己開光后,由侍㒣用剪剪開整隻雞放上枱,被侍㒣剪完後根本認不出是雞了,不過沒問題,我們是要吃味道來的。富貴雞入口很腍,腍到骨都已是差不多可食的那款,雞肉就像是煲完湯的雞差不多,味道甚淡,令人感覺非常失望。雞蛋焗魚腸雞蛋蒸得非常老,入口很鞋,而魚腸則是鮮見,全枱食完隻見到幾粒。中式牛柳中式牛柳我最喜歡,酸酸甜甜很惹味。

富貴雞2隻

雞蛋焗魚腸

中式牛柳
中式牛柳我最喜歡,酸酸甜甜很惹味。

紅磡依頭人多車多,特別去到星期六下午,成街都爆晒棚,想搵個停一停,舒服點所以揀左紫荊閣,諗住酒店入面既中菜,差極有個譜而坐得舒服上到去見舖面寬敞,氣氛舒適,坐窗景位,望住下面街,頓時抽離繁華飲杯茶都舒服啲點心樣樣都有少少,屬精品類,見附近啲人食,份量都幾大唔係既仲有廚點同小炒香茜牛肉腸粉,非常夠分量味道正常,皮滑但有少少過厚,不過不失水晶蝦餃皇,皮唔算薄但口感唔差既蝦肉非常彈牙,應該係鮮蝦既效果,仍然足料到爆,肉同荀絲味道都夾得好好好味鮮蝦菜苗餃,皮比蝦餃薄,菜多,好好味滑身而口感幾有層次既,分量我都唔多講啦勞蘇食推介 —— 香煎素鵝腐皮豆品,一上枱已經加分,素鵝內腐皮一層層分開既,皮香而唔油入口口感鬆化,因為一層層分得開既緣故豆味充足,同調味好夾好豐富,非常值得一食好出眾既素鵝偷得浮生,精品點心伴著抖啖輕啲既空氣,又好味,又舒服得到比付出多#舒舒服服飲啖普洱#員工照顧隔離枱個傷殘人士好細心
飲杯茶都舒服啲

點心樣樣都有少少,屬精品類,見附近啲人食,份量都幾大
唔係既仲有廚點同小炒

1946 浏览

香茜牛肉腸粉,非常夠分量
味道正常,皮滑但有少少過厚,不過不失
水晶蝦餃皇,皮唔算薄但口感唔差既
好味

香茜牛肉腸粉

蝦餃

鮮蝦菜苗餃,皮比蝦餃薄,菜多,好好味
滑身而口感幾有層次既,分量我都唔多講啦
勞蘇食推介 —— 香煎素鵝
入口口感鬆化,因為一層層分得開既緣故
豆味充足,同調味好夾好豐富,非常值得一食
好出眾既素鵝

香煎素鵝

偷得浮生,精品點心伴著抖啖輕啲既空氣,又好味,又舒服
得到比付出多

#舒舒服服飲啖普洱
#員工照顧隔離枱個傷殘人士好細心
蝦餃
2018-12-02 4215 浏览
很油膩而未算正宗的懷舊菜,本人就覺得貴得來物非所值。見YouTube有人介紹這裡有好吃且正宗的懷舊菜,便和同家人一起去吃。點了以下菜式:-荔茸香酥鴨 - 入口很油生炒糯米飯 - 吃得出是先蒸後炒,完全沒有半點鑊氣蟹肉蛋白炒魚肚 - 咸出個腎病來的味道蜜汁雞肝 - 不夠甘香,麥芽糖亦不各向但就色素十足雞油豆苗 - 這味道反而味道適中西米連容布甸 - 還可以,如果甜稍減一點,會更好千層糕 - 最失望的一碟。完全不是從前那回事,咸蛋香不夠,層數亦矮了三份之一,更不見有椰絲,冬瓜茸更小得可憐就這樣已經吃了$1200,完全物非所值的一餐!
很油膩而未算正宗的懷舊菜,本人就覺得貴得來物非所值。

荔茸香酥鴨 - 入口很油
生炒糯米飯 - 吃得出是先蒸後炒,完全沒有半點鑊氣
蟹肉蛋白炒魚肚 - 咸出個腎病來的味道
蜜汁雞肝 - 不夠甘香,麥芽糖亦不各向但就色素十足
雞油豆苗 - 這味道反而味道適中
西米連容布甸 - 還可以,如果甜稍減一點,會更好

就這樣已經吃了$1200,完全物非所值的一餐!
荔茸香酥鴨
蜜汁雞肝
西米布甸
千層糕
2018-04-11 6352 浏览
很多菜已接近失傳,值得一去再去,昨天試了焗魚腸,香,微焦,極正。半隻鴨,好香好淋,因只有兩人再加一個菜,全部吃不完全打包,晚上再加兩個餸及湯,又一餐。菜加鴨做返熱已夠兩個吃。下次去吃御廚雞及陳皮燉鴨湯。
  • 叫化雞
  • 雞蛋焗魚腸
2018-02-01 11452 浏览
人越大,越覺到中菜才是自己那杯茶。從網上得知紅磡土瓜灣有一間酒店既中菜廳性價比高,當然要叫埋屋企人齊齊去一試啦!酒店名為「逸酒店」,外貌十分時尚,但香港人應該對佢認識唔深,因為佢沒有金碧輝煌既lobby,主要target自由行既旅客。乘坐升降機到達餐廳的樓層,迎面而見的便是這個有吧table,看來很岩旅客的Bar corner。再從左邊的入口走進,便步入酒樓的位置。不可思議的是我到訪當天是平日星期二,但餐廳仍然十分爆滿,看來香港的無飯主婦特別多,或是餐廳真有過人之處而能夠吸引這麼多客人?餐牌有很多懷舊的特色菜,其中叫化雞同埋八寶鴨都係要特別預訂既。懷蕭八寶鴨 半隻 $268幸運地,今日既八寶鴨quota仍然有,問過店員還有得供應後,便立刻order了! 原價 $368既八寶鴨,現在餐廳做緊特價只需 $268,實在沒有唔食既理由啦。名為八寶鴨,裡面既食材真係好似百寶一樣,食到有蓮子,百合,冬菇,蝦米,糯米,燒肉,臘腸,金華火腿,瑤柱等等,真係啖啖食,極滿足,底部再襯上生菜,可以減輕油膩既感覺,而且份量夠哂大,雖然我們只order佐半隻,但係5個人都絕對夠食。鐵板香茅烤石斑柳 $218很少
人越大,越覺到中菜才是自己那杯茶。

再從左邊的入口走進,便步入酒樓的位置。

懷蕭八寶鴨 半隻 $268

鐵板香茅烤石斑柳 $218

很少機會會在中式酒樓吃到西式的石斑煮法,這款烤石斑廚師放上大量既香茅去一同烤製,所以上枱已經聞到好香既香茅味。

而香茅既清香亦都已經浸入佐外脆內軟既石斑塊裡面,再配上餐廳自家製甜甜地既醬汁,爸爸媽媽都讚好。

生炒燸米飯 $138

燸米飯可說係 winter exclusive,亦都係每年冬天必食既一環,呢度既生炒燸米飯係即叩即炒既,所以食落特別好味,蔥花,臘味都齊備,唯一或缺既可能係花生,因為我媽媽好鍾意食花生,不過對花生沒有特別喜好既我反而鏗意呢一款無花生既版本,因為無咁熱氣。

最窩心既係因為我地只顧談天,所以食食下都會凍佐,而店員就主動問我地駛唔駛翻熱,令我地可以再次細嘗暖立立既生炒燸米飯 。

最後餐廳為我們送上甜品,麥米粥,一般既酒樓都係送紅豆沙或是綠豆沙這些我認為係「行貨」既甜品,而這碗麥米弼我就覺得特別好味,花生夠多,而且唔算太甜。

真係好surprise可以係紅磡搵到一間咁高質既餐廳,屋企人都食得好開心,相信會有下次。
2017-12-05
2018-01-24 7581 浏览
外父大人做大壽,一家人自不然要出去吃好西來賀一賀佢....這間"紫荊閣"相信不少人都知道就是以前開在何文田附近,主打懷舊菜的那一間老舖。想不到事隔多年,現在竟然升格到在酒店內重生。雖然這酒店並不是甚麼星級高檔系列,但相比起從前的街坊格局,著實是upgrade了不少....預先訂了一些菜,及後又再在餐牌中點些外父大人想食的,最後叫到滿桌都是餸,今夜確是口福不淺也....先來半隻炸子雞。皮是脆的不過肉嫩程度就不如我吃前所料的高,而且肉本身不夠味道,太淡了....要訂的荔芋香酥鴨,記得上一次嚐這味是在已解甲歸田的"楓林小館"....這兒做出來的件頭比"楓林"的來得要大,外皮炸得甚酥脆;芋蓉很香且非常滑溜厚度亦足;鴨肉同樣厚身帶膻香不見渣,好吃....粟米斑塊好的是魚肉外皮炸得金黃香脆而肉嫩不嚡口;不過缺點就是粟米汁很明顯是用罐頭貨色開成,味偏太甜亦不太濃稠....同樣要訂,屬懷舊系列的砵仔魚腸,上桌熱吱吱起晒氣泡的。魚腸沒異味滑嘟嘟且份量足;混入的蛋夠滑且滿載陳皮香;舖面的油條更是脆卜卜如似在吃威化紙,非常脆口....菜蔬方面,一口氣叫了三碟。先來的鮮菇枝竹炆豆腐,正正常常沒有甚麼過人之處但
外父大人做大壽,一家人自不然要出去吃好西來賀一賀佢....

菜蔬方面,一口氣叫了三碟。先來的鮮菇枝竹炆豆腐,正正常常沒有甚麼過人之處但也不見難吃。蠔油獻汁底杰杰哋調味不過鹹頗易送飯;豆腐不算太滑;最好吃當然是吸取醬汁味道的炸枝竹了....

其餘兩味菜,較清的上湯浸油麥菜,菜綠夠爽,舖面的蒜子入口即溶尤似在吃薯蓉的質感;較濃的薑汁芥蘭,雖芥蘭是條條揀手但不幸的是薑汁味不夠濃,絕對是浪費了那麼好品質的芥蘭....

萬料不到,最後追加的,由小友發辦點的鎮江骨,於我而言是全晚最出色的....

首先排骨骨肉均稱入口不膩,肉帶點點肥嫩口而瘦的部份亦可輕易一咬即斷,外皮經走油後帶點脆,那種外脆內軟而帶肉豐腴的口感自不然讓人受用;鎮江醋汁沒有一味的死酸,嗒入口竟有一種在嚐陳醋之感,甚為醇厚....

最後,大壽宴怎能沒有壽包呢 ?

太飽了,只能淺嚐一個。只覺其皮甚厚但蓮蓉饀尚算甜而滑的....

大家都吃得捧著肚子出來。主角對這夜出品亦甚滿意,這就已足夠....
2018-01-17 5282 浏览
今日朋友約咗食懷舊菜,去到紅磡嘅地方,但係呢個地方一啲都唔近火車站,不過環境幾雅致,窗明几淨,坐得好舒服,好適合一大班嘅朋友。湯品淮杞螺頭燉豬展金銀菜煲豬肺兩款湯燉,個人更喜歡豬𦟌湯,又清甜,業主肥湯就略嫌訊息,味道不夠濃郁,不過火候尚算不俗。叫化雞呢一個食品,因為功夫繁多,唔係一般嘅食店都可以做到。外邊被硬殼包住嘅烹煮,入邊嘅配料熬得好入味蟹肉蛋白炒魚肚蛋白炒得好香滑,配上手拆嘅蟹肉,蛋白帶有小小嘅鹹味,好惹味。自攜龍躉二斤半條魚兩根半重,都唔算細條,清蒸嘅時間要控制得好好,蒸得都沒有過時,值得一讚。鮑魚海味一品窩鮑魚,花膠,海參,乾瑤柱,冬菇髮菜。這個一品鍋的份量非常之巨大,當眾人看到他上台的時候,不禁嘩了一聲。每樣材料都十分足料。每樣食物都炆得軟稔入味。椒鹽龍躉翅椒鹽龍躉翅,香脆惹味,送酒一流,可惜之前啲菜式已經太豐富了,肚子沒有太多的空間去慢慢品嚐了。西米焗布甸這個少甜的特色甜品最得我歡心,除了鳳城酒家之外,很少地方可以吃個這個傳統的甜品,加上微焦的脆面,非常吸引。中間的蓮蓉餡,亦是本個甜品的靈魂所在。

湯品
淮杞螺頭燉豬展