2016-06-14 177 浏览
去誠品書店買書,買完都天黑,又一個下午係書店,買完出嚟都覺得有D肚餓,咁就去樓上羅麥記食個飯,羅麥記係香港比較早期嘅茶餐廳,比較可以代表香港有特色嘅餐廳,價格適中,裝修同環境就一般喇。炸魷魚圈,覺得都幾好味,但美中不足就係粉太多,炸起來太厚,影響左口感,魷魚都幾新鮮。吞拿魚焗飯好好食,飯焗得好香,吞拿魚醬汁調得太好味喇,米又靚,所以飯都好正。白汁海鮮焗飯睇個樣就覺得幾新奇,不過味道一般,有D濃過頭,味道一般。奶茶都幾好飲,不過就無幾大嘅特色,羅麥記雞亦一定要試,好好食,雞亦整得好入味,醬汁調得更係十分出色,正啊。
2016-06-05
2016-05-29 272 浏览
雖然銅鑼灣好多野食~但次次去到銅鑼灣都唔知食乜~今次我提議不如去希慎廣場睇下有咩食~果然就發現羅麥記呢個好地方~起初純粹係被羅麥記嘅復古裝修吸引~入到去發覺都坐的好舒服~~d野食又好創新好特別。我地叫左3樣野啦~鴛鴦蟹蛋沙律,蛋黃已攪碎~並Mix埋沙律醬~上面鋪左少少蟹籽,味道清淡但好開胃羅麥汁牛河,秘製羅麥汁,甜甜地,牛肉肉質軟淋~河粉好滑好彈牙~一定要將d汁均勻撈埋d河粉先好食!蝦多士,其實就係將d蝦肉釀在多士裡面,煎過嘅蝦肉並唔會好油膩,點上沙律醬一齊食反而好香口,食到蝦肉嘅絲絲甜味,唔錯!

$108.5 (晚餐)
2016-05-12 2269 浏览
於假期前夕繁忙晚飯時間,係銅記搵食都有d難度。稍為出名必要排長龍。同埋想飯後去shopping, 我跟朋友都係表示食個quick dinner就趕去濕平,如果唔想去快餐店/粉麵店既話,選擇就難上加難!我醒起之前bookmark左一間位於希慎商場內既茶記。就走去博一博。店內都坐滿人,幸好排了2張就有位了!黑汁墨魚鬚帶點甜的黑汁,帶點瑞士汁既味道,墨魚爽口,不會un. 加上白芝麻來吃更香口。瑞士汁雞翼通瑞士汁雞翼呢個配搭基本上無得輸。特別之處在於配通粉,撈通粉索左瑞士汁味,比平常吃得惹味!蝦多士:推介!多士面有層都幾厚既蝦肉,蝦肉好爽口。烘完熱辣辣特別香,多士烘到外脆內軟,一件件方便易吃。咖哩軟殻蟹麵包磚:賣相剎食又有霸氣,原隻軟殻蟹啊,炸得非常香脆,咖哩汁滿滿,味道帶點點椰香,唔辣。仲有磚頭裹挖空,放滿哂飯,白飯沾滿咖哩汁。這個大堆頭,食到一半已頂住肚真係大件夾抵食!在捧腹情況下,都要試下外層焗到脆脆既麵包磚。咖哩汁配呢個脆包,又脆又軟熟,如果只係叫呢樣 我一個人係會食得哂地點方便,又有些特色既茶記,值得一試。Re姐推介指數:

瑞士汁雞翼通
瑞士汁雞翼撈通粉
蝦多士:推介!
蝦多士

店內懷舊裝潢
地點方便,又有些特色既茶記,值得一試。
Re姐推介指數:
蝦多士
2016-05-01 525 浏览
由它於V City 開檔之時就已經好想試佢既磚頭焗飯,可惜沒有機會. 有天經過希慎見唔洗等位,就入去還一個心願.焗豬飯-賣相一流,塊扒味道都唔錯. 可惜一吃飯就唔對路. 好似普通茄汁飯,冇乜香味.沙嗲牛包-個包都烤得脆,只係沙嗲唔夠香.奶茶紅豆冰-正常雞翼-唔錯,夠入味,好夠辣價格-雖然sell地道小吃,但絕對不是茶餐廳價格

沙嗲牛包-個包都烤得脆,只係沙嗲唔夠香.

奶茶紅豆冰-正常

雞翼-唔錯,夠入味,好夠辣

價格-雖然sell地道小吃,但絕對不是茶餐廳價格

焗豬
沙嗲牛包
雞翼  紅豆奶茶
雞翼  紅豆奶茶
2016-04-04 461 浏览
今日行經銅鑼灣希慎,見到呢個門面好得意走咗入去八下有咩茶餐雖然40幾蚊好似貴咗少少,但銅鑼灣中心地帶仲想點!?結果叫咗個X0醬豬扒炒烏冬香噴嘖X0醬味濃再加豬扒冇雪味Pass!跟餐個中湯,佛手瓜味濃加多左個瑞士鷄翼撈公仔面味道啱啱好帶少少甜味!並唔係死喊豉油汁唯一扣分係....點解D鷄翼凍嘅
今日行經銅鑼灣希慎,見到呢個門面好得意
走咗入去八下
結果叫咗個X0醬豬扒炒烏冬

香噴嘖X0醬味濃
再加豬扒冇雪味
Pass!
跟餐個中湯,佛手瓜味濃
加多左個瑞士鷄翼撈公仔面

味道啱啱好
帶少少甜味!
並唔係死喊
豉油汁
唯一扣分係....點解D鷄翼凍嘅

2016-04-01 363 浏览
呢間好有舊時既茶餐廳既佈置 不過係靚版 佢呢間望出去係大馬路 都好開揚 好舒服 入面既裝修都好靚 樓低又高 坐得好舒服 我叫左最傳統既豬扒飯 好香 佢焗得岩岩好 唔會太濃 超香既番茄汁 都好多新鮮既番茄 佢個低係炒飯低 都好乾身 配上番茄汁好好味 可惜佢個豬扒唔夠林 同大x樂比仲差小小 都唔係好juicy個種 係配上d汁去補救返個乾身口感

2016-03-26 384 浏览
咖喱軟殼蟹麵包磚:每次來都必點的,軟殼蟹好入味,麵包好軟熟(其實我見好多人都無食到個包,好浪費)豬頸肉芝士撈丁:有芝士味,公仔麵味,哈!無咩特別粟米海鮮磚:呢個較咖喱磚的清淡,個人比較喜歡咖哩的呢個三文治不錯,只是咸了些紅豆粒粒奶茶:好喜歡整粒紅豆冰放進口裏,味道不錯
咖喱軟殼蟹麵包磚
豬頸肉芝士撈丁:有芝士味,公仔麵味,哈!無咩特別
豬頸肉芝士撈丁
粟米海鮮磚:呢個較咖喱磚的清淡,個人比較喜歡咖哩的
呢個三文治不錯,只是咸了些
紅豆粒粒奶茶:好喜歡整粒紅豆冰放進口裏,味道不錯
咖喱軟殼蟹麵包磚
2016-03-23 1032 浏览
同兩個朋友行hysan ,本身諗住食對面wired cafe(我地3個都好鐘意食, 成日食), 見成日食對面就不如試下呢間。裝潢得好有香港特色的一間茶餐廳,以我地啲港女覺得影相會靚就吸引左入黎,希望唔會中伏啦...第一味係羅麥雞亦(辣的), 我兩個朋友一食就已經話好辣,其中一個食左一啖已經唔再食(利申佢係唔食得辣,譚仔平時食清湯的), 另一個話辣不過都繼續食。而我,平時譚仔食開譚仔小辣的,就覺得個雞亦幾好食,有辣味同瑞士汁match埋,不錯 其實可以見到圖中佢d辣粉喺放喺面,如果真係怕辣可以喺d汁度洗洗佢。 磚頭焗豬扒飯果然係同我諗既一樣,只係"桌頭"野。外面喺多士盒包住入面勁多飯,豬扒唔多。好快就會食哂d豬扒,餘下好多飯同包(已經盡量食但都係唔會食得哂) 豬頸肉芝士撈公非常普通,自己屋企都會整得到另外,個麵太淋,對於我食開麵硬既人來講真係唔ok

磚頭焗豬扒飯

果然係同我諗既一樣,只係"桌頭"野。

外面喺多士盒包住入面勁多飯,豬扒唔多。

好快就會食哂d豬扒,餘下好多飯同包

(已經盡量食但都係唔會食得哂)

非常普通,自己屋企都會整得到

另外,個麵太淋,對於我食開麵硬既人來講真係唔ok
2016-02-25 710 浏览
同兩個朋友行hysan ,本身諗住食對面wired cafe(我地3個都好鐘意食, 成日食), 見成日食對面就不如試下呢間。裝潢得好有香港特色的一間茶餐廳,以我地啲港女覺得影相會靚就吸引左入黎,希望唔會中伏啦...第一味係羅麥雞亦(辣的), 我兩個朋友一食就已經話好辣,其中一個食左一啖已經唔再食(利申佢係唔食得辣,譚仔平時食清湯的), 另一個話辣不過都繼續食。而我,平時譚仔食開譚仔小辣的,就覺得個雞亦幾好食,有辣味同瑞士汁match埋,不錯 其實可以見到圖中佢d辣粉喺放喺面,如果真係怕辣可以喺d汁度洗洗佢。 磚頭焗豬扒飯果然係同我諗既一樣,只係"桌頭"野。外面喺多士盒包住入面勁多飯,豬扒唔多。好快就會食哂d豬扒,餘下好多飯同包(已經盡量食但都係唔會食得哂) 豬頸肉芝士撈公非常普通,自己屋企都會整得到個麵太淋,對於我食開麵硬既人來講真係唔ok同埋個芝士汁好淡,似白汁多d 海南雞飯正正常常的一個海南雞飯不過個油飯唔夠好味,唔夠油雞的份量唔多但比起個麵就覺得好好多 總括來講,除左個雞亦我覺得好食,其他都非常普通,個芝士麵最差。我想我都應該唔會再來了

磚頭焗豬扒飯

果然係同我諗既一樣,只係"桌頭"野。

外面喺多士盒包住入面勁多飯,豬扒唔多。

好快就會食哂d豬扒,餘下好多飯同包

(已經盡量食但都係唔會食得哂)

非常普通,自己屋企都會整得到

個麵太淋,對於我食開麵硬既人來講真係唔ok

同埋個芝士汁好淡,似白汁多d

正正常常的一個海南雞飯

不過個油飯唔夠好味,唔夠油

雞的份量唔多

但比起個麵就覺得好好多

我想我都應該唔會再來了
2016-02-20
2016-01-13 679 浏览
羅麥記應該算係一間升級咗嘅茶餐廳。叫咗三樣嘢。奶茶,呢啲茶餐廳招牌嘢點可以唔試返杯。其實我真係唔知咩叫做一杯好飲嘅奶茶,因為我真係好少飲。雖然唔識評,不過呢一杯應該都ok嘅,幾濃郁,無話啲茶好澀,起碼我咁少飲奶茶,又唔特別好嘅人唔會覺得難飲,同埋覺得係一杯足料嘅奶茶。另一樣係腐乳雞肉撈丁,腐乳撈丁,孤陋寡聞嘅我第一次見,就梗係試試啦。其實都真係嘅唔錯,腐乳味唔會話好勁,質感有啲似忌廉汁撈丁,係少少creamy嘅口感,不過就乾身咗少少,我都明撈丁嘛,不過濕少少會好啲,家下係乾到啲麵會痴埋一齊,一餅咁。份量都ok架,都有幾多雞肉,足料!最後就係麵包焗豬扒飯,其實叫佢都係貪得意,不過淨係會叫一次,下次唔會。 唔好誤會,唔係唔好食,只係個人對麵包送飯呢家嘢真係感覺麻麻。同埋真係會幾飽架,一個麵包焗飯絕對會夠兩個人食,又食包又食飯,想唔飽都難。味道其實係幾好食,最欣賞係佢唔會得面頭有汁,佢入面嘅炒飯都有汁,唔會食咗面頭個啲,入面就剩得白炒飯。個包都好香脆架,其實唔叫包飯,佢番個麵包咖喱應該唔錯,不過我唔記得佢有冇呢樣叫。至於豬扒,都ok嘅,唔會硬掘掘,同埋有5快咁多,所以真係夠兩個人分架。我會再
羅麥記應該算係一間升級咗嘅茶餐廳。

叫咗三樣嘢。

我會再去羅麥記,不過下次就嘗試沙嗲牛肉包同其他撈丁嘞。
2016-01-10
2015-12-29 901 浏览
之前因為工作關係每個禮拜都要去屯門一次,每次去都會在V City吃羅麥記因為我覺得好好吃而且水平保持一致。但身邊的朋友對這家餐廳則評論參差,發現在銅鑼灣hysan 14樓也有一家分店,很想念下午便特地來吃個午餐/下午茶。在hysan樓上餐廳環境都不錯,羅麥記也一樣。店面和屯門分店一樣,充滿了6,70年代港式懷舊風情。下午茶時間沒有很多人。 我每次去都會點一樣的食物,哈哈雖然平時我常去試新餐廳和食物,對於喜歡的餐廳都不愛太動腦筋直接點常吃的食物。第一個每次都會點的是小食黑汁墨魚鬚。名字叫黑汁,但不會像墨魚汁吃到嘴唇變黑(笑)。味道甜甜的,更像瑞士雞翼汁。墨魚鬚是我最愛,非常爽口和鮮美!但吃多了小心會膽固醇過高,所以還是事可為止比較好哈哈 主食我常點瑞士雞翼撈丁。吃了這家分店的才發現每家分店味道都有點不一樣,我更喜歡屯門那家因為他們會給一小包麻油讓客人放在麵裡撈。不要看這個小舉動,我覺得銅鑼灣這家分店也應該有才對?還有味道有點點偏鹹,不夠雞翼很入味,出前一丁麵也軟硬適中。 飲品我點的是雪糕紅豆冰。這是我兒時最愛的飲品之一,也是我覺得一家正宗茶餐廳一定要有的飲品(笑)。同樣兩

黑汁魷魚鬚

雞翼撈丁

飲品我點的是雪糕紅豆冰。這是我兒時最愛的飲品之一,也是我覺得一家正宗茶餐廳一定要有的飲品(笑)。同樣兩家分店都有點不一樣。銅鑼灣這家的紅豆比較少,大概只有半隻手指公那麼高的紅豆在杯底,放多一點會正常些,因為吃兩口紅豆就沒有了(哭)!如果不摻雪糕,飲品本身不甜。如果雪糕融化掉,整杯紅豆冰甜度就剛好。
雪糕紅豆冰

雖然和我期待的有點出入,不過整體味道還是可以,想乾淨企理但又想吃茶餐廳食物可以考慮這家咯!
2015-12-28
黑汁魷魚鬚
雞翼撈丁
雪糕紅豆冰
2015-12-12 795 浏览
銅鑼灣食晏,下下過百,唔係食麥記就係食南記,今次試下羅麥記。羅麥汁炒牛河上枱好吸引!充滿油光,河粉好滑,每一條粉都索到汁;所謂羅麥汁有D似瑞士汁,甜甜地,牛肉普普通通,總括而言,樣好靚但味道超級普通不會encore. 反之杯奶茶相當出色,茶香奶滑,茶和奶的比例剛好,推介!
2015-12-12
行完街有啲肚餓,朋友話想試試呢間主打懷舊嘅港式餐廳,於是就去了。餐廳裝潢/枱櫈都主打香港情懷,枱面係紅白藍袋pattern, menu好colorful, 有曬食物相片方便食物選擇!有選擇困難症嘅我地用左約10分鐘先決定到食咩😂 1.磚頭焗豬扒飯 $82 賣相特別,其實係麵包磚入面放入焗豬扒飯😛, 唔加飯會好啲,將豬扒、茄汁等配料釀入麵包磚焗脆佢就夠,呢嚿磚唔夠脆,汁又唔夠,飯太多😳 2.美綠牛奶包 $36如其名,幾片烘脆既多士淋上大量練奶同美綠粉,有點兒過甜。

有選擇困難症嘅我地用左約10分鐘先決定到食咩😂

磚頭焗豬扒飯 $82
磚頭焗豬扒飯 $82
美綠牛奶包 $36
如其名,幾片烘脆既多士淋上大量練奶同美綠粉,有點兒過甜。
美綠牛奶包 $36
2015-11-08
2015-11-01 1137 浏览
週六在 Hysan Place 逛街,就近在商場的羅麥記享用午餐。一如其他羅麥記分店,裝潢都是以懷舊風味為主。一客羅麥雞翼,甜豉油調味佳,雞翼嫩口。蕃茄濃湯底牛肉公仔麵蕃茄湯頭確是夠濃,酸香可口,掛上公仔麵吃效果亦見理想,但牛肉本身無乜味,有點可惜。焗住食(焗豬扒飯)醬汁調味過濃過酸,豬扒量足,鬆軟度 OK ,整體評價一般。香滑奶茶中規中矩。
一客羅麥雞翼,甜豉油調味佳,雞翼嫩口。
羅麥雞翼
蕃茄濃湯底牛肉公仔麵
蕃茄濃湯底牛肉公仔麵
焗住食(焗豬扒飯)
香滑奶茶中規中矩。
香滑奶茶
[31/10/2015; Sat]

2015-10-31
行完銅鑼灣, 諗緊食咩好的時侯,就冇意中上左去羅麥記~~見唔洗等位價錢又OK就入左去試下~~因只有2人關係, 不能點太多...所以就揀左佢餐廳推介的,呢個豬扒飯個樣真係幾靚...用厚麵包吐司做磚頭...入面裝住晒D飯...上面再加豬扒~~不過個茄汁食落去有D似大快活焗豬扒飯既口感~~有D失望...但個麵包皮就焗得OK...有D脆脆地~~再加個上菜時賣相真係幾OK....不過一食個銀針粉炒得有點淋...不夠獲氣~~但好彩唔係太多油...總結來說只可話OK, 試下冇妨, 特意去食就免了~~~
行完銅鑼灣, 諗緊食咩好的時侯,
就冇意中上左去羅麥記~~
見唔洗等位價錢又OK就入左去試下~~
因只有2人關係, 不能點太多...
所以就揀左佢餐廳推介的[磚頭鮮茄焗豬扒飯],
磚頭鮮茄焗豬扒飯
呢個豬扒飯個樣真係幾靚...用厚麵包吐司做磚頭...
入面裝住晒D飯...上面再加豬扒~~
但個麵包皮就焗得OK...有D脆脆地~~
再加個[三絲炒銀針粉]
三絲炒銀針粉
不夠獲氣~~但好彩唔係太多油...
總結來說只可話OK, 試下冇妨, 特意去食就免了~~~
2015-09-12