2016-09-10 250 浏览
今晚黎到希慎呢間裝修到好似香港懷舊茶餐廳既冰室晚飯, o係大商場入面食茶餐廳幾有趣。呢度野食既選擇好多,淨係撈丁都有十幾款,Vi同朋友點左美綠牛奶包,喇沙豬頸肉撈丁,雞亦撈通同埋豬羅包~喇沙豬頸肉撈丁睇上去無咩汁,好乾身,以為會唔夠味,但食落原來好夠喇沙味,而且幾辣下,而豬頸肉好爽口,呢個撈丁好味但有點太細碟xd雞亦撈通就同喇沙豬頸肉撈丁相反, 顏色睇落好濃味,但食落味道好淡,只有少少瑞士汁味, 較為失望,通粉亦唔夠彈牙, 不過雞亦就好大隻而且入味!豬羅包名字好有趣,其實係豬扒包2食,半個係洋蔥豬扒包,另一半係炸豬扒沙律醬包, 面包微脆,有點乾,不過好彩豬扒就多汁,所以都ok, Vi就中意洋蔥豬扒包多d~呢個美綠牛奶包好好味! 其實係花生醬奶油多加美綠粉, 勁多醬!! 好邪惡但好好味,不過美綠粉既味道就唔夠突出~飲品既紅豆冰奶茶同菠蘿冰就不過不失~整體呢度既野食都唔錯,餐廳環境特別,比一般茶餐廳企理選擇多,不過o係得大商場入面價錢都略貴~
喇沙豬頸肉撈丁
雞亦撈通
豬羅包
美綠牛奶包
飲品既紅豆冰奶茶同菠蘿冰就不過不失~
2016-09-09
喇沙豬頸肉撈丁
豬羅包
美綠牛奶包
早前有朋友來自遠方, 帶左佢黎到一間滿有香港特色既餐廳食飯...無論裝修佈置, 食物款式, 都充滿懷舊氣息...而食物方面除左有幾款比較懷舊之外, 仲有d加左比較新穎既配搭, 岩哂唔同年代既人去用餐! ------------------------------【大蝦骰仔西多士】HK$42 每次黎我都必定Order呢個西多士, 西多士外脆內鬆軟, 上面有隻好爽口半熟既蝦, 再加左d沙律醬...夾埋一齊食, 味道甜甜地, 唔似平時食西多士落糖膠咁甜! 絕對值得推介!!【避風塘軟殼蟹炒麵】HK$68 呢個炒麵都比較濕, 唔會炒得好乾~ 好有穫氣, 上面有兩隻軟殼蟹+避風塘配料, 令成個炒麵更加香~配【紅豆冰奶茶】HK$28 紅豆冰, 奶茶分開咁飲就周圍餐廳都有, 紅豆冰奶茶mix埋一齊飲就比較少見, 紅豆冰同奶茶味道平均...【闊佬炒飯】HK$68 略有穫氣既一個炒飯, 醬汁酸酸甜甜, 好醒胃, 不過蝦就全熟, 冇大蝦骰仔西多士既半熟蝦咁爽~

【大蝦骰仔西多士】HK$42

【避風塘軟殼蟹炒麵】HK$68

【紅豆冰奶茶】HK$28

【闊佬炒飯】HK$68

• 大蝦骰仔西多士
2016-09-04 264 浏览
​ 天氣好熱、難得來到羅麥記這類舊型冰室, 必定要嘆下佢的特飲啦! 初嘗菠蘿粒粒冰,口感好爽。而且菠蘿味香濃而重, 絕對不是香精的味道,感覺像冰震企鵝。 羅麥汁牛河@$65 感覺跟街外的乾炒牛河差不多, 唯一最大分別所在是它用了甜的生抽, 食落甜甜地幾特別,炒得較油膩,還是乾一點會較好! 份量很慷慨,咁多樣之中呢個算是抵食又飽肚之選。 泰式黃咖喱大頭蝦撈丁@$88 黃咖哩不太辣,味道是挺香濃的。 撈麵是一流,那個汁超讚! 蝦頭鮮味十分重,個麵餅軟硬適中, 但是價錢真係唔平,要衡量一吓至得⋯ 火車頭雪糕@$42 無咩特別,只係三球雪糕,加上Oreo片和彩迷, 擺得靚靚的幾有心思。口感豐富只是有點貴。 環境舒適,地方也頗大,還很有懷舊氣味添! 食物幾有質素,但是未至於超班,價錢還有點貴,一試好了。 羅麥記 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1402號舖 $213@2位 人均@$107

天氣好熱、難得來到羅麥記這類舊型冰室,
必定要嘆下佢的特飲啦!

初嘗菠蘿粒粒冰,口感好爽。而且菠蘿味香濃而重,
絕對不是香精的味道,感覺像冰震企鵝。
羅麥汁牛河@$65
感覺跟街外的乾炒牛河差不多,
唯一最大分別所在是它用了甜的生抽,
食落甜甜地幾特別,炒得較油膩,還是乾一點會較好!
份量很慷慨,咁多樣之中呢個算是抵食又飽肚之選。
泰式黃咖喱大頭蝦撈丁@$88
黃咖哩不太辣,味道是挺香濃的。
撈麵是一流,那個汁超讚!
蝦頭鮮味十分重,個麵餅軟硬適中,
但是價錢真係唔平,要衡量一吓至得⋯
火車頭雪糕@$42
無咩特別,只係三球雪糕,加上Oreo片和彩迷,
擺得靚靚的幾有心思。口感豐富只是有點貴。
環境舒適,地方也頗大,還很有懷舊氣味添!
食物幾有質素,但是未至於超班,價錢還有點貴,一試好了。

羅麥記
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1402號舖
$213@2位 人均@$107
2016-08-31 853 浏览
充滿懷舊感的羅麥記,平時茶記都間唔中食,但呢間裝潢特別有懷舊風格,連門口放的電視機也有我的童年回憶。餐廳內牆上還貼滿懷舊街招,真係有種時光倒流的感覺。紅豆冰小忌廉奶茶(左)$38,紅豆冰粒粒奶茶(右)$38。兩杯都是紅豆冰加奶茶,小忌廉個杯只係多左cream滑d。 紅豆粒好多,大粒香甜粉綿,奶茶味濃又夠茶香。蝦多士(5件)$58跟平時有所不同,不是用方包片,而用厚身法包,外層微微香脆,麵包超軟熟好好味,加上蝦膠好彈牙爽口,仲有鮮蝦味,好好食,冇得頂。羅麥雞翼(辣)5隻 $53,羅麥汁同瑞士汁差唔多,都係甜甜地帶咸味,仲有好香醬油味,煮得夠入味之餘,雞翼肉質又嫩滑,只係咸左少少,辛辣度都易接受又惹味,且辣味好快散去。羅麥汁牛河 $65食前先拌勻羅麥汁牛肉與河粉,跟平時炒好的牛河有點不同。羅麥汁跟雞翼的味一樣,都是甜中帶咸,大人細路都岩食既味道。不過估唔到食落都有鑊氣,河粉炒得幾好,冇痴實一舊舊。牛肉十分嫩淋又入味,冇筋的肉質好易食。美綠牛奶包 $35,最後叫多個麵包,雖然唔係menu甜品類,但我覺得已經算係甜品。麵包烘得脆卜卜夾著粒粒花生醬已經好正。仲有淋左好多已調開的香甜煉奶,灑上美綠

紅豆冰小忌廉奶茶(左),紅豆冰粒粒奶茶(右)
蝦多士(5件)$58
蝦多士(5件)
羅麥雞翼(辣)5隻
羅麥汁牛河 $65
羅麥汁牛河

麵包烘得脆卜卜夾著粒粒花生醬已經好正。仲有淋左好多已調開的香甜煉奶,灑上美綠粉。每口食落似食緊奶醬脆多加美綠特飲的味道,我覺得夠簡單而味道好的小食或甜食之選。
2016-08-25
蝦多士(5件)
羅麥雞翼(辣)5隻
2016-08-31 220 浏览
每次去銅鑼灣食飯,諗食咩已經好傷腦筋,次次食親都係西式、日式菜,大部份都貴格唔飽,細細碟。幸好比我發現原來依頭開左依間港式新派茶餐廳,店鋪環境都以懷舊香港做主題,灌注左新派風格,都有唔少人專程黎試依度既創意磚頭飯芝士牛肉蔥油餅卷: 賣相唔錯同擺得有心思,蔥油餅餅皮煎得好香脆,咬一口入面既芝士味道好濃,牛肉惹味嫩滑,整個脆口又啖啖肉黑松露卡邦尼亞撈丁: 港式公仔麵既西式煮法,入面既材料有煙肉、洋蔥、流心蛋,流心蛋蛋汁流哂出黎好邪惡,離遠已聞到陣陣黑松露味,卡邦尼汁入口好creamy,同公仔麵撈埋食好香濃同幾好味,我平時好鍾意食卡邦尼亞意粉,估唔到用公仔面代替意粉,口感都唔錯,別有一番風味磚頭牛肉飯: 份量都幾重量級,係二至三人份量,滑蛋牛肉入口嫩滑,磚頭包內裝滿炒飯,汁淋係面頭已經好吸睛,麵包焗得好酥脆,滑蛋牛肉配麵包一齊食又得,一餸兩食好抵
芝味牛肉蔥油餅卷
磚頭牛肉飯
2016-08-24
芝味牛肉蔥油餅卷
磚頭牛肉飯
2016-08-30 183 浏览
今日與朋友出羅麥記食下午茶, 點了磚頭咖哩軟殼蟹飯, 磚頭焗豬排飯和紅豆凍粒粒奶茶磚頭咖哩軟殼蟹飯:整碟飯色澤賣相不俗;有綠菜及紅白蘿蔔絲作裝飾;由上而下分別為軟殼蟹,車厘茄,芝士青椒黃咖哩汁、咖哩汁飯及磚頭麵包。先說軟殼入口時很有鮮蟹的香味及味道,至於咖哩汁飯味道不錯,有芝士及黃咖哩香味撈起白飯,顯得很匹配、加上白飯不太削,口感算不錯!磚頭麵包口感可以,新鮮鬆軟!磚頭焗豬排飯:整碟飯賣相色澤倘算不錯;有綠菜及紅白蘿蔔絲作粉飾,最頂部為茄汁豬排,茄汁撈飯及磚頭麵包。先說茄汁豬排入口時感覺很「死死實實」並沒有鬆軟感覺,至於茄汁飯味道不錯,有鮮茄香味及清甜的味道,白飯撈了鮮茄汁,有種清新的感受,增添了食慾;磚頭麵包新鮮鬆軟,口感不錯!紅豆凍粒粒奶茶:賣相算不差;整杯紅豆咖啡有紅豆粒,咖啡,冰塊!紅豆粒軟硬度適中,咖啡味不算太濃,冰塊份量可以接受不太多也不太少,還有是三塊冰塊咖啡膽,令到咖啡不會因冰塊溶掉而失去咖啡味!

磚頭焗豬排飯
磚頭咖哩軟殼蟹飯
紅豆凍粒粒奶茶
2016-08-09
2016-08-30 457 浏览
去銅鑼灣例必到希慎廣場一遊,因為去Line Shop暢遊一番~血拼完後是時候要去食晚餐!Food Court上的樓層食肆林立。見到頂層有羅麥記,便決定與友人在此共晉晚餐~店舖整潔光猛,散發著懷舊的味道。而店舖裝飾陳設均富有特色!餐廳食物非常多,實在難以選擇~最後交予友人決定!蝦多士(5件) - 蝦煎得金黃可口,質感煙韌彈牙,滲上蔥粒香味更甚~多士烘得脆身,包身鬆軟,配上芝麻味道更香。羅麥雞翼(辣味) - 雞翼肥美多汁,肉質厚身而嫩滑!辣辣地幾香口,再點上甜豉油味道更~羅麥汁牛河 - 河粉炒得分明有鑊氣且不碎散,牛肉不韌挺有肉味~甜豉油甜甜的,撈上河粉味道更香更易入口。美祿牛奶包 - 多士香脆,滲上美祿粉口感豐富。再加上練奶味道既香又濕潤,不錯!(左) 紅豆冰奶茶 - 紅豆軟稔,不過茶味一般,冰感亦不重。(右) 紅豆忌廉奶茶 - 紅豆軟稔,茶味一般。下次可以嘗試其他飲品。

店舖整潔光猛,散發著懷舊的味道。而店舖裝飾陳設均富有特色!
餐廳食物非常多,實在難以選擇~最後交予友人決定!
多士烘得脆身,包身鬆軟,配上芝麻味道更香。

• 蝦多士
  • 羅麥汁牛河
2016-08-29 269 浏览
都係鍾意一啲比較懷舊既野,搵一間類似懷舊冰室既物體其實都好難,呢間有我最愛既雪糕紅豆冰就立即狗沖了:D.............................雪糕紅豆冰上面有一球雲呢拿雪糕,好耐都唔溶解因為紅豆冰溫度都幾凍,紅豆冰奶就比較多,紅豆都係比較稔身,味道比較甜好有風味~朋友唔想加錢轉特飲就叫熱杏霜~.............................羅宋湯;仲記得以前細個屋企樓下有一間茶餐廳叫做海運餐廳,但係已經結業,羅宋湯既味道同佢一模一樣,非常懷舊,香氣十足而且味道濃郁:D.............................四川香辣口水雞撈丁;香辣口水雞冇咩香辣味道,就是普通的雞肉味同小小辣~.............................香草紐西蘭羊架餐;羊架啲羊味好香,soso地:)質感都比較軟熟。旁邊啲薯條就重口味左,因為太多汁~
都係鍾意一啲比較懷舊既野,

.............................
雪糕紅豆冰上面有一球雲呢拿雪糕,

好耐都唔溶解因為紅豆冰溫度都幾凍,

紅豆冰奶就比較多,紅豆都係比較稔身,

味道比較甜好有風味~
朋友唔想加錢轉特飲就叫熱杏霜~

羅宋湯;

羅宋湯既味道同佢一模一樣,非常懷舊,

香氣十足而且味道濃郁:D

四川香辣口水雞撈丁;

香辣口水雞冇咩香辣味道,

就是普通的雞肉味同小小辣~

香草紐西蘭羊架餐;

羊架啲羊味好香,soso地:)

質感都比較軟熟。

旁邊啲薯條就重口味左,因為太多汁~
2016-08-29 172 浏览
以港式餐廳為主打的羅麥記,有一間分店在銅鑼灣都幾方便!BB乳鴿$55乳鴿比想像中尺寸大,這個肥乳鴿肉質偏厚,說得上是啖啖肉。外皮烤得香脆,但是調味有一點欠缺,不過整體質素還是很不錯的!哈哈哈炒飯$68蝦膏、蝦米和蝦球與其選擇焗飯,炒飯更能夠顯出廚師的廚藝。每一粒飯的顏色均勻,平均沾滿了醬汁,蝦膏的味道淡淡的,已經可以吊起全個飯的香味。想不到蝦米的size都幾大很有口感😂蝦球則比較爽口。熱杏霜幾香滑!熱奶茶賣相也不錯!?
以港式餐廳為主打的羅麥記,有一間分店在銅鑼灣都幾方便!

BB乳鴿$55
哈哈哈炒飯$68
蝦膏、蝦米和蝦球
熱杏霜幾香滑!熱奶茶賣相也不錯!?
2016-08-28 159 浏览
想不到竟會有「茶餐廳」可以進駐大型商場!從細節中可見到餐廳所營造的懷舊風情和本土特色~門面的擺設滲出昔日的童年回憶,是香港人一定要去試的餐廳!六七十年代冰室格局,帶點懷舊的味道,紅綠鐵欄充滿昔日街市的舊風貌,門外擺放黑白電視、黑膠碟唱機,處處都是舊事物,瞬間回到過去~餐枱上早已備有傳統的母雞陶瓷碗和餐具,再翻餐牌,見到很多經典又熟悉的地道土炮小食,勾起不少兒時回憶和香港人的情懷。 雪糕紅豆冰 $38粒粒紅豆好綿好蓉,配上雲尼拿雪糕,簡單又滋味。黑汁墨魚鬚 $45份量都約大,適合2-3人享用撒上芝麻粒和瑞士汁調味的墨魚鬚好入味,有時淨食覺得好dry好硬,但這個吃落爽脆和新鮮。水牛芝士炸雲吞 $45剛炸起,拉絲芝士的質感仍在,餡料有蝦肉,沾上甜酸醬好惹味,底下鋪了沙律減去油膩感。四川香辣口水雞撈丁 $65撈麵加入了蒜頭蔥花,與黃油白切雞都幾夾,肉質嫩滑、新鮮,但味道不夠辣,需要額外撈點辣醬來調味。
想不到竟會有「茶餐廳」可以進駐大型商場!

從細節中可見到餐廳所營造的懷舊風情和本土特色~
門面的擺設滲出昔日的童年回憶,

是香港人一定要去試的餐廳!
六七十年代冰室格局,帶點懷舊的味道,

紅綠鐵欄充滿昔日街市的舊風貌,

門外擺放黑白電視、黑膠碟唱機,

處處都是舊事物,瞬間回到過去~
餐枱上早已備有傳統的母雞陶瓷碗和餐具,

再翻餐牌,見到很多經典又熟悉的地道土炮小食,

勾起不少兒時回憶和香港人的情懷。

雪糕紅豆冰 $38
粒粒紅豆好綿好蓉,

配上雲尼拿雪糕,簡單又滋味。
黑汁墨魚鬚 $45
份量都約大,適合2-3人享用

撒上芝麻粒和瑞士汁調味的墨魚鬚好入味,

有時淨食覺得好dry好硬,但這個吃落爽脆和新鮮。
水牛芝士炸雲吞 $45
剛炸起,拉絲芝士的質感仍在,

餡料有蝦肉,沾上甜酸醬好惹味,

底下鋪了沙律減去油膩感。
四川香辣口水雞撈丁 $65
撈麵加入了蒜頭蔥花,

與黃油白切雞都幾夾,

肉質嫩滑、新鮮,但味道不夠辣,

需要額外撈點辣醬來調味。
2016-08-26 216 浏览
下午三點幾仲未食午餐,因為朋友介紹,所以嚟見識吓。擺設同裝修都好有懷舊風格。地方光猛乾淨。一去到見到百變撈丁覺得好有創意!正好多款選擇!黑松露卡邦尼撈丁黑松露味十足,卡邦尼汁很香滑,同丁麵一齊都幾匹配。但喺本人覺得加埋隻半生熟蛋實在too much!呢個豬排飯係經典推介,但係冇乜驚喜,番茄醬有啲酸同埋好少因為焗到乾晒,啲飯放喺個麵包裏面所以其實得大約兩碗到。啲飯有炒過但炒得唔夠香。啲豬扒比較多骨同埋肥肉。羅麥鷄脾撈丁-件鷄脾其實幾好食,咬落肉質夠軟有啲鮮味,滷水汁唔會太咸。但係佢所謂嘅羅麥汁實在太甜啦,撈埋啲丁麵有點怪。避風塘乾炒牛河河粉抄得夠乾身,佢用咗爆乾身咗嘅蒜sum 起面,好香口,味道一流。唯一唔好,就喺油咗少少!不過食抄嘢避免唔到架啦。總結:可能食得太多茶餐廳了,但見到呢間咁有創意嘅茶餐廳,下次會再嚟食下呢個下午茶餐!
下午三點幾仲未食午餐,因為朋友介紹,所以嚟見識吓。

擺設同裝修都好有懷舊風格。地方光猛乾淨。
一去到見到百變撈丁覺得好有創意!正

羅麥雞脾撈丁
豬排飯
🐷排飯
2016-08-18 568 浏览
今晚Happy Friday收工約咗朋友去CWB行街,她說去希慎廣場食晚餐(我心想吓希慎唔係得個美食廣場咋咩?因為我通常行到誠品果層就走,所以唔知到原來樓上仲有餐廳😅)雖然這款蝦多士d蝦肉不是很厚,但反而唔會食到蝦還蝦,多士還多士分開晒!蝦肉上放了芝麻和蔥粒,味道好香。至於個多士我和朋友都十分喜歡,因為它不是烤到硬身既多士,口感鬆軟(食落感覺無咁熱氣)。避風塘鮮魷係我每次去親大排檔都會點既菜色!嚟到見到有當然要一試啦!外皮不算太脆,口感有點似穌炸既(又係果句啦,感覺無咁熱氣,都好味既),魷魚肉質彈牙結實,味道不是太濃所以點埋附設的醋汁,就剛剛好喇!

避風塘鮮魷
2016-08-12
避風塘鮮魷
2016-08-17 349 浏览
同親愛的去希慎行街濕平,行到甘上下肚餓搵野食,唔想食foodcourt,於是上多幾層睇,上到15/F見到呢間裝修幾得意,價錢又相宜無加一,又岩我地口味,入去甘岩仲有卡座坐。睇menu見到個都幾正於是叫左:避風塘炒麵 ($65)帶小辣,炒得唔油手勢唔錯,將麵同麵上既香脆配料撈勻食好正,有口感之餘又惹味! 下次再嚟要翻啅!真蜜豬手 ($48)豬手係燒的,所以皮比較煙韌,用真蜜調味所以味道帶甜。骨膠原多,所以親愛的食晒。麥sir乳鴿仔 ($55)見$55隻好抵,比想像中大隻,炸得好香脆,肉質亦唔乾,呢個價抵食既。之後叫多杯凍檸茶 ($10跟餐)服務:店員有禮貌,上菜快。
睇menu見到個都幾正於是叫左:
避風塘炒麵 ($65)
真蜜豬手 ($48)
麥sir乳鴿仔 ($55)

之後叫多杯凍檸茶 ($10跟餐)
服務:店員有禮貌,上菜快。
2016-08-16
2016-08-16 165 浏览
帶兩老去呢度食懷舊晚餐,佢地果然好鍾意,係甘睇牆上既字句同周圍既擺設。《蝦多士 (5pc) $58》多士熱辣辣送到枱上~蝦膠幾香不過不失,多士焗到表面微脆,整體鬆軟(唔係脆卜卜個d)。 點上沙律醬食好惹味,一舊接一舊甘食好快就清晒。《麥sir乳鴿仔 $55x2》鴿皮好香脆,雖然細隻但都多肉,以呢個價錢呢講性價比算高。《羅麥汁牛河 $65》食懷舊野我覺得一定要「瑞士汁乜乜乜」!呢個瑞士汁炒河好味,汁偏甜,味濃但唔會膩。牛肉大塊但夠稔,肉味都夠。《時蔬 $30》菜心-好翠綠,仲好嫩同鮮甜,完全無渣,驚喜左。環境:除左有懷舊裝修外,佢位於Hysan 15/F都夠高同地方夠舒適,坐係懷舊鐵窗旁既茶座一路食一路望下街景別有一番風味。**無收加一**
《蝦多士 (5pc) $58》
《麥sir乳鴿仔 $55x2》
鴿皮好香脆,雖然細隻但都多肉,以呢個價錢呢講性價比算高。
《羅麥汁牛河 $65》
《時蔬 $30》

**無收加一**
2016-08-15
2016-08-12 87 浏览
旅客來到香港, 定必會去茶餐廳品嚐的食物,那就是香港出產的美食, 多元化、份量大選擇多又便宜,作為香港人, 日常生活也是經常光顧茶餐廳的。裝潢刻意走了7.80年代的舊香港風的小物擺設有套還, 加10元有凍飲, 更有湯水湯水很足料, 蓮偶夠爽口同粉, 又有好多豬肉,喝得出是老火湯沒味精。創作力與美味結合的吐司焗飯太大份我一個食不完,竟有椰汁漿葡汁雞塊農夫包 $85農夫包入有飯同大量雞塊, 更有薯仔青椒等等,椰香十足, 而旁邊額外碗葡汁是用來蘸麵包食的。女生多愛喝凍檸茶$18, 因檸檬有美白作用的維他命C,茶又0 KCAL, 只要少甜就更附合瘦身訴求。油菜$30 本是有蠔油,不過我個人反樸歸真, 蠔油太濃味,只要水煮時菜就吃得健康又滋味了, 年紀大外出用膳還是要考慮上健康。人均消費一百元左右, 重點是沒有加一服務費呀,
旅客來到香港, 定必會去茶餐廳品嚐的食物,
那就是香港出產的美食, 多元化、份量大選擇多又便宜,
作為香港人, 日常生活也是經常光顧茶餐廳的。
裝潢刻意走了7.80年代的舊香港風的小物擺設
有套還, 加10元有凍飲, 更有湯水
湯水很足料, 蓮偶夠爽口同粉, 又有好多豬肉,
喝得出是老火湯沒味精。
創作力與美味結合的吐司焗飯太大份我一個食不完,
竟有椰汁漿葡汁雞塊農夫包 $85
農夫包入有飯同大量雞塊, 更有薯仔青椒等等,
椰香十足, 而旁邊額外碗葡汁是用來蘸麵包食的。
女生多愛喝凍檸茶$18, 因檸檬有美白作用的維他命C,
茶又0 KCAL, 只要少甜就更附合瘦身訴求。
油菜$30 本是有蠔油,不過我個人反樸歸真, 蠔油太濃味,
人均消費一百元左右, 重點是沒有加一服務費呀,