2018-06-08 208 浏览
海港城不管哪家店人都多,這次最快排到的是這家,看到評論不太好,其實筆者覺得這個價錢吃一餐鴨子,也還是不錯的~就是吐槽下,我們點了幾道鎹,最先上的係㊗️食。來了當然要吃鴨,皮脆,不膩,就是鴨肉好似無咩味道~湯麵下次無會再叫,個樣唔好,個麵都軟塌塌~不如叫擔擔麵上海炒麵好d小籠包的皮都算幾薄,小心拎起應唔會爛,但醋唔係好香~小黃魚,真係至愛,煎的焦脆,內裏魚肉嫩滑,不要忘記先擠些檸檬,再食,會唔咁油膩~
就是吐槽下,我們點了幾道鎹,最先上的係㊗️食。

來了當然要吃鴨,皮脆,不膩,就是鴨肉好似無咩味道~

小籠包的皮都算幾薄,小心拎起應唔會爛,但醋唔係好香~

• 片皮鴨
2018-06-08 189 浏览
有驚喜 有驚喜老老實實 好多年前食過 當時覺得好一般 即唔係難食 但唔會想回頭但今日無計 媽媽話要食咁就一家幾口 黎食一餐 本身都無話有咩期望但估唔到 有驚喜食左幾樣 都好味最讚是白肉 個味道好正 下次去一定會再食另外個雲吞鴨湯都好好飲 唔油豆沙鍋餅 又好脆 口感好主角填鴨 就不過不失啦 當然無北京的咁好食個菜 同賽旁蟹都係一般啦 整體而言 好過上次太多 直頭覺得可以成日黎只係等位耐左小小啫座位 侍應服務等都ok 最後比較特別的是 見到有人食飯時 全程直播 真心笑左
有驚喜 有驚喜

座位 侍應服務等都ok
最後比較特別的是 見到有人食飯時 全程直播
真心笑左
2018-06-08 206 浏览
兩個女仔叫左5樣野食。勁飽!!小籠包煎堆仔一般般桂花鴨肉芋頭粒炒飯,食左ko左。但好食既片皮鴨環境好,食物質素幾好! 係價錢有啲高,兩個人$700。但會了再食。因為真係好唔錯下。
兩個女仔叫左5樣野食。
勁飽!!

煎堆仔一般般
桂花鴨肉

芋頭粒炒飯,食左ko左。但好食既
片皮鴨

環境好,食物質素幾好! 係價錢有啲高,兩個人$700。
但會了再食。因為真係好唔錯下。
2018-06-04 197 浏览
好彩有用Apps排隊,唔駛等到夜深盲目地片呀片5個人叫左一隻,分量頗多,暖暖的鴨皮下有肉片適合不好淨食皮嘅人有驚喜,驚喜的係蝦的size有掌心之大肉質彈牙結實,可惜蛋黃味不太夠前菜馬蘭頭菜,味道淡淡,沒有特別鍋巴,比較失望,青豆幾粒,蕃茄幾片,急凍蝦仁幾隻,加酸甜汁有進步空間
好彩有用Apps排隊,唔駛等到夜深

盲目地片呀片

5個人叫左一隻,分量頗多,暖暖的
鴨皮下有肉片適合不好淨食皮嘅人

有驚喜,驚喜的係蝦的size有掌心之大
肉質彈牙結實,可惜蛋黃味不太夠

前菜馬蘭頭菜,味道淡淡,沒有特別

鍋巴,比較失望,青豆幾粒,蕃茄幾片,急凍蝦仁幾隻,加酸甜汁
有進步空間
  • 片皮鴨
2018-06-03 145 浏览
因為上次想去食,但要等成三十幾張飛,所以上次冇食到,今日早D去等位,又點知冇乜人喎!入到去就叫左半隻片皮鴨,蘿蔔絲海蜇皮,青青萵苣絲,小籠包加2杯嘢飮,合共$580,um.....除左小籠包係有D味之外,其他基本上冇乜味,萵苣絲都有味嘅,因本身萵筍味道都偏重,不過真係青炒囉,個蘿蔔絲海蜇皮係完全冇味,唔知自己食緊乜嘢!果2杯嘢飲,係蕃石榴梳打,好有蕃石榴味,但另外一杯係青檸荔枝茉莉花荼,有青擰,冇荔枝外,係一D荔枝味都冇囉!題外話,D服務實在太差,隔離2枱前後投訴,上菜慢啦,煮嘢唔熟啦,叫人拎返入去煮,D侍應又有說話講,令到隔離枱勁燥,其實隔離枱有小朋友在,發現唔熟叫整返熟D都好正常啫,最後到我都要投訴,個經理要去拉窗簾,但行入來撞到我隻手,但佢完全冇禮貌,撞到人唔好意思一句都冇,仲要未叫埋單就拎張單埋來,即係要趕客啦,離哂譜!我同家姐決定以後都唔再來😤😤
2018-06-03
2018-05-27 5277 浏览
最近常聽到別人去光顧美中‧鴨子和朋友想食鴨,便去試試看啊!平日晚上7時多的晚飯時間在尖沙咀這店等位亦花上45分鐘的時間點了烤北京填鴨(半隻)﹑桂花糕凍伴鴨件﹑上海大碗雲吞鴨湯﹑茶樹菇上湯翡翠苗﹑香芋海鮮鍋飯﹑麻醬雞絲拉皮&無錫灌湯小籠包麻醬雞絲拉皮,雞絲份量不多粉皮爽滑,但花生醬味不夠香濃桂花糕凍伴鴨件,既然是那麼有創意的菜式,便試試看但完全都不合襯!!鴨不香,桂花糕也失去了應有的清甜清香!烤北京填鴨片皮鴨本應是今頓晚飯的戲肉惜皮不夠脆,且帶點燶焦的味道!!大失所望!!從相片中也看到皮帶黑的部分上海大碗雲吞鴨湯,湯確實有好香鴨味每人分到兩粒雲吞,雲吞餡料足夠,質素普通,不怎麼特別~喝到底就開始覺得略鹹了一點無錫灌湯小籠包小籠包的皮不算薄,也不會過厚幸好湯汁足夠,肉餡份量適中且肉汁算甜!茶樹菇上湯翡翠苗,清淡但帶茶樹菇香豆苗爽脆~香芋海鮮鍋飯,香芋夠粉糯熱騰騰的又有香脆的飯焦只是海鮮配料不多~~4人入座卡位,座位寬敞但座位過斜,坐得不太舒適!整體來說,帶焦味的片皮鴨已令印象分大打折扣而且未有什麼特別好吃的菜式!實不值得等位等那麼久!!因鴨而給的喊臉,雖然像是有點無辜,但這店的招牌是鴨啊!
最近常聽到別人去光顧美中‧鴨子
和朋友想食鴨,便去試試看啊!

平日晚上7時多的晚飯時間
在尖沙咀這店等位亦花上45分鐘的時間

麻醬雞絲拉皮
麻醬雞絲拉皮,雞絲份量不多
粉皮爽滑,但花生醬味不夠香濃
桂花糕凍伴鴨件
桂花糕凍伴鴨件,既然是那麼有創意的菜式,便試試看
但完全都不合襯!!
鴨不香,桂花糕也失去了應有的清甜清香!
烤北京填鴨(半隻)
烤北京填鴨
片皮鴨本應是今頓晚飯的戲肉
惜皮不夠脆,且帶點燶焦的味道!!大失所望!!
從相片中也看到皮帶黑的部分
上海大碗雲吞鴨湯
上海大碗雲吞鴨湯,湯確實有好香鴨味
每人分到兩粒雲吞,雲吞餡料足夠,質素普通,不怎麼特別~
喝到底就開始覺得略鹹了一點
無錫灌湯小籠包
無錫灌湯小籠包
小籠包的皮不算薄,也不會過厚
幸好湯汁足夠,肉餡份量適中且肉汁算甜!
茶樹菇上湯翡翠苗
茶樹菇上湯翡翠苗,清淡但帶茶樹菇香
豆苗爽脆~
香芋海鮮鍋飯
香芋海鮮鍋飯,香芋夠粉糯
熱騰騰的又有香脆的飯焦
只是海鮮配料不多~~

4人入座卡位,座位寬敞
但座位過斜,坐得不太舒適!

整體來說,帶焦味的片皮鴨已令印象分大打折扣
而且未有什麼特別好吃的菜式!
實不值得等位等那麼久!!
因鴨而給的喊臉,雖然像是有點無辜,但這店的招牌是鴨啊!
2018-03-15
2018-05-27 585 浏览
因為母親節去左旅行,所以返黎先補返,加埋5月之星一齊食~大大小小13人,知道沒有訂定服務,所以約了6:00到,好彩唔使等。原來全店只有一張12人大枱,如果比人坐左,就有排等了。片皮鴨黎美中鴨子無理由唔食片皮鴨味道不過不失,反而要讚一讚個薄皮,做得好薄,又唔硬,份量又多~平時出面食通常唔夠包,要另外再叫,今次多到小朋友可以淨食薄皮~雞絲粉皮我既至愛,去親上海舖一定點。呢個味道唔錯,但第一次雞絲粉皮有辣油,我唔食得辣,所以只食左少少醋糖排骨唔錯小籠包 - 皮薄多汁~好好味普寧豆腐 - 有少少嗅豆腐的味道,我本身鐘意食嗅豆腐,所以我覺得好味小朋友就食左下面脆脆籃~話好好食鍋貼 - 正正常常咁啦炸蠔 (我冇食到,賣相不錯)生炒骨 - 叫比小朋友食,我試左2粒,味道偏酸玫瑰雪魚 - 好似80幾定90幾蚊,價錢偏貴,好細件。有少少玫瑰香味,雪魚好肥美,整體唔錯另外仲有叫胡椒包、上海粗炒~甜品 - 炸雪糕有幾款口味既雪糕揀,面有些脆脆同腰果,好夾又有口感提一提之前電話問左要收$100切餅費,可能我地買美心蛋糕,佢地又係美心集團,所以冇收切餅費。我覺得可以打去問既時候講比人知。
因為母親節去左旅行,所以返黎先補返,加埋5月之星一齊食~
原來全店只有一張12人大枱,如果比人坐左,就有排等了。

黎美中鴨子無理由唔食片皮鴨

雞絲粉皮
雞絲粉皮我既至愛,去親上海舖一定點。

糖醋排骨

小朋友就食左下面脆脆籃~話好好食

鍋貼

鍋貼 - 正正常常咁啦

炸蠔

炸蠔 (我冇食到,賣相不錯)

生炒骨

生炒骨 - 叫比小朋友食,我試左2粒,味道偏酸

玫瑰雪魚

另外仲有叫胡椒包、上海粗炒~

甜品 - 炸雪糕
有幾款口味既雪糕揀,面有些脆脆同腰果,好夾又有口感

提一提
2018-05-20
糖醋排骨
普寧豆腐
玫瑰雪魚
2018-05-13 219 浏览
一行八人喺海港城可以食啲咩呢,今次就去咗有大海景嘅美中鴨子試一試佢嘅中餐。不得不提嘅係要食就真係要等,我哋差唔多等左一個鐘頭先至有位,入到去其實個餐廳都真係唔細,大大話話有成20,30台,但係可能人真係太多冇辦法唔使等。我哋大約叫咗四至五個餸,一定要叫嘅就梗係片皮鴨啦,仲叫咗羊脾,百頁,炸醬麵,炒飯等等。個羊脾睇得出佢用咗好多香料嚟整,又唔算好酥啖啖肉,個片皮鴨就喜出望外咁多嘅薄皮,通常食親片皮鴨都係食淨啲鴨㗎嘛,但我哋反而係食淨啲皮。但整體來講都好好食10分唔錯。最後甜品我哋叫咗三個炸雪糕,分別有香蕉味,朱古力味,同雲呢那味,估佢唔到又整得幾好食喎。

。但整體來講都好好食10分唔錯。

2018-05-13 200 浏览
原本是懷著的期待美食的好心情來嘗試這家店,可惜十分失望和令人生氣!午飯,2人點了三菜一湯(胡麻醬鴨胸沙拉、清炒萵筍絲、百合蘆筍炒雞丁,雲吞鴨湯),想不到讓我足足等了超過1個鐘!幾次三番催服務員都無果,只好親自起身去前台催菜,結果上菜後發現服務員點錯,百合蘆筍雞丁竟然沒有雞丁!服務員沒有絲毫抱歉之意,全然不顧顧客已經捱餓近一個鐘,匆匆拿回菜盤回廚房,再讓我繼續等20分鐘還是沒有上來正確的菜。真是難以置信!從來都覺得香港的餐飲業服務質素非常良好,以往去到的餐廳也都著實令人滿意,今次在將軍澳的美中鴨子餐廳竟遭如此待遇,感覺非常不好。不推薦。
2018-05-12
庆祝纪念
母亲节
2018-05-12 186 浏览
服務超差👎👎👎👎👎帶位啊姐態度差爆,呢間野要管理下員工!入門口已覺得差!我們五個人來了2位,3⃣️位要接,我們倆成手東西,叫佢比我們放下東西,落去接朋友上來都唔得,有甘巴比咩!有時都要睇情況.結果當然走人啦!去百月居食,服務超好,起碼門口靚女服務超級好
2018-05-11 221 浏览
較早前同事推介了美中·鴨子這間中菜館,但每次都遇上長長的人龍而被迫放棄,今次提早6時前來,終於不用排隊可即時入座,用餐時間1.5小時,餐廳提供室內和戶外的座位,我選擇了室內,環境闊落,座位寬敞舒適,餐牌和餐具均以鴨為主題,精緻有特色。先來一碟田園蟲草花炒翡翠苗,份量十足,翡翠苗清新爽口,配上少量芽菜和蟲草花,口感有層次。每次到京川滬菜館,小籠包是必吃首選,今次都不例外,無錫灌湯小籠包皮薄,把濃郁的肉汁鎖住,肉餡嫩滑,值得一試!南翔生煎包皮薄餡靚,外皮香脆可口,沒有半點油膩,有水準!來到以鴨為主題的餐廳,當然要試招牌菜烤北京填鴨,店員提醒制作需時30-45分鐘,半份烤鴨份量不算很多,兩個人食剛剛好,鴨皮香脆但略油,鴨肉沒有多餘脂肪,肉質鮮嫩,青瓜和京蔥剛好中和鴨油,加上醬汁和薄薄的餅皮,完全沒有膩滯的感覺。

南翔生煎包皮薄餡靚,外皮香脆可口,沒有半點油膩,有水準!

2018-04-23 262 浏览
之前已食過1次,今次再黎唔係佢好食,而係即興又沒訂枱食飯的情況下,貪方便先選了佢炸得太油膩, 太多脆漿太過平凡, 點這菜式是為了沖淡油膩感薄餅和片皮鴨份量少, 皮片得太薄, 醬汁太結奇怪的是整隻鴨只片少份量而沒肉, D肉去左邊呢? 鴨肶又去左邊呢

酥炸生蠔

炸得太油膩, 太多脆漿
百頁素千卷
太過平凡, 點這菜式是為了沖淡油膩感
片皮鴨
薄餅和片皮鴨份量少, 皮片得太薄, 醬汁太結

奇怪的是整隻鴨只片少份量而沒肉, D肉去左邊呢?

鴨肶又去左邊呢
2018-04-23 213 浏览
平時經過門口好多人排隊,今日6點零收工唔使等即刻入。揀左户外坐,雖然係吸煙區,外面可以看到維多利亞港。嗌左個片皮鴨,連埋肉一齊上,岩曬我呢啲食肉人士。炒小菜亦十分出色。叫左個水煮魚,無骨,份量夠大!
2018-04-21 297 浏览
5:30入坐,話明要7:00交枱,但坐咗半小時居然無人來服務,連一杯水都唔比,基本上你可以當自己去咗MX可以只行去攞水,跟住落單時話隻填鴨需要45分鐘到,最後所有食物食完,隻鴨要等多半小時,已經是7:10分,食咗十多分鐘,有位侍應已來結帳,都算,但另一位又走來催我哋交枱!睇到啲鴨未食完,真係不知所謂,所以唔會再去!食物又麻麻,真係唔值呢個價錢!大家勿中伏!勁差👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2018-04-19 405 浏览
一向對美心系中菜既填鴨好有信心,今次黎到美中鴨子當然要點啦。呢度係半份,我地一行四人去食都好夠了,個皮少少脆肥瘦度適中,而肉既部分厚薄適中,唔會好老,成個都保持到一貫既質素。而個鴨蛋煎蚵仔就有少許失望,雖然份量都幾大同埋蠔仔都唔少,可惜煎得唔夠透,中間係有少少粉漿咁濕濕地,而其實最擔心係蠔仔會唔熟啊。另外個菜苗同個蔥油餅都唔錯啦。最後,我地叫左兩個甜品類食物—豆沙鍋餅同炸雪糕。豆沙鍋餅好好食呀,其實就係熱辣辣炸起,然後皮薄,而豆沙餡甜度適中,咁就已經好好食啦。而個炸雪糕都好好,雖然個皮唔係熱又算好脆既,不過勝在入面係一大舊雪糕然後上面有花生、脆脆、cream同朱古力醬,點會唔好食呢。其實每餐都可以用甜品作結真係有滿滿既幸福感啊~

填鴨(半隻)

鴨蛋煎蚵仔

另外個菜苗同個蔥油餅都唔錯啦。

蔥油餅

最後,我地叫左兩個甜品類食物—豆沙鍋餅同炸雪糕。

豆沙鍋餅

炸雪糕

其實每餐都可以用甜品作結真係有滿滿既幸福感啊~
填鴨(半隻)
蔥油餅