餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

今日香港奪得奧運第一面金牌,大家都好開心,我哋一家就出去食飯,沾沾喜慶!已經有一段時間冇嚟食呢一間餐廳,原因係曾經感覺退步了,所以就冇食啦。一年過去,今日突然想食上海菜,咁又試吓佢啦餐廳出咗一個夏天嘅系列,叫做夏酒菜,款式特別,佢將見到鳳梨板肉圖片好吸引,所以嗌咗嚟試吓。鳳梨板肉 $148豬肉係大里肌嘅部位,厚肉Juicy又爽,煎香左兩邊,唔會過韌,配合酸酸甜甜嘅鳳梨去解膩,入口嘅感覺好清新。砂鍋雲吞雞 $238湯底飲到用咗金華火腿熬湯,亦都唔係好鹹,半隻雞肉鮮嫩香滑,雞肉唔鞋。可惜雲吞俾佢煲到爛晒,甩晒皮,冇一隻係完整,加上滾太耐,雲吞肉冇乜味。侍應見到,立即入廚房,畢咗多幾隻完整嘅送俾我哋,新嘅雲吞有肉汁,鮮甜好多!鮮肉鍋貼 $55鍋貼香脆,唔會燶,鍋貼嘅皮都唔係好厚。每一隻形狀都飽滿,入面充滿肉汁,好好食!
今日香港奪得奧運第一面金牌,大家都好開心,
我哋一家就出去食飯,沾沾喜慶!

鳳梨板肉 $148

砂鍋雲吞雞 $238

鮮肉鍋貼 $55
鍋貼香脆,唔會燶,鍋貼嘅皮都唔係好厚。
每一隻形狀都飽滿,入面充滿肉汁,好好食!
鳳梨板肉
鮮肉鍋貼
砂鍋雲吞雞
鳳梨板肉
鮮肉鍋貼
2024-05-18 678 浏览
星期六,週末晚飯時間客人流量正常,內有空枱數張。招呼入座嗰個四眼哥哥仔真係唔識做,一開始就帶去對正門口位(食完速閃走單好方便),朋友眼見入面有位,帶位哥仔仲話都一樣(好唔願意咁先至轉入面)。坦白講二人枱實在太窄,柯打四樣嘢擺到好迫。真係只適合速食,當快餐… 此地不宜久留。
四川擔擔麵
水煮牛肉
2024-05-18
水煮牛肉
🫖茗茶/水每位 $10🥜餐前小食 一碟 $8睇一啲花生個人建議可以唔要😂🍴花雕醉雞 $85 (6/10)酒味微香但係唔算好香濃,雞肉比較實同埋偏鞋口,一般。🍴上海小籠包(四隻)$45 (7/10)小籠包做到皮薄有汁,個肉正常冇鮮味。🍴上海生煎包(三隻)$43 (6/10)生煎包都係正常,個皮淨係似饅頭,肉比較少,冇爆汁。🍴蘿蔔絲酥餅(三隻) $45 (8/10)反而呢個比較出色,做到酥皮千層香脆效果,蘿蔔絲亦都好軟腍好足,好食!🍴上海排骨拉麵(加擔擔汁) $87 (7.8/10)揾咗好耐都冇有餸嘅擔擔面,原來可以喺其他拉麵度加擔擔汁,排骨大嚿,肉汁唔乾夠香脆完全好油膩,個面都比較細滑因為淡淡花生香濃同埋辣醬,真係好好食!🍴上海炒年糕 少油 少鹽 $90 (7/10)真係做到少油少鹽,食落去一啲都唔油膩,醬香味濃郁,但係唔會好鹹,年糕都幾滑,配咗好多唔同嘅蔬菜OK嘅!推薦指數: 7/10加入夜晚都好多人排隊,想食上海菜都可以試一試味道OK嘅,但有啲餸就普通!
🫖茗茶/水每位 $10

🥜餐前小食 一碟 $8
睇一啲花生個人建議可以唔要😂

🍴花雕醉雞 $85 (6/10)
酒味微香但係唔算好香濃,雞肉比較實同埋偏鞋口,一般。

🍴上海小籠包(四隻)$45 (7/10)
小籠包做到皮薄有汁,個肉正常冇鮮味。

🍴上海生煎包(三隻)$43 (6/10)
生煎包都係正常,個皮淨係似饅頭,肉比較少,冇爆汁。

🍴蘿蔔絲酥餅(三隻) $45 (8/10)

🍴上海排骨拉麵(加擔擔汁) $87 (7.8/10)

🍴上海炒年糕 少油 少鹽 $90 (7/10)

推薦指數: 7/10
2023-12-24 952 浏览
很想食小籠包,於是便入店內進餐!餐廳沒有二人套餐,周日也沒有什麼特別優惠,所以只是散點,點了酸辣湯、雪菜蝦仁炒飯、小籠包及高力豆沙。小籠包都保持水準,皮薄多汁!高力豆沙軟綿入口即溶好味,只是略嫌比較細隻😂!整體而言,味道不錯!
很想食小籠包,於是便入店內進餐!
2023-12-24
2023-11-26 820 浏览
好耐冇去這間餐廳食了,趁生日就和家人一起去食,之前都睇過食評,見評語麻麻,都有d擔心。好彩我哋未夠7點已到,啱啱可以坐到張6人卡位,十分闊落,因為兒子會帶好多玩具用餐,所以十分滿意。但用餐時間是限時90分鐘,所以很快已落單。首先提提大家,如果唔食前菜(花生和酸菜)是可以話唔要的,會係賬單扣回。雞火炒飯味道比較清,唔多油鍋貼外脆內軟上海排骨麵唔知道原來會有莞茜,排骨不是咁好味,可以不試好味,皮薄多汁東坡肉味道可以,唔油膩,但不是入口即用醉雞唔知用咩酒浸,普通小食三拼可自由配搭,我揀咗鎮江肴肉,雞絲粉皮同埋鎮江骨,好味抵食。

味道比較清,唔多油

鍋貼
外脆內軟

上海排骨麵
唔知道原來會有莞茜,排骨不是咁好味,可以不試

好味,皮薄多汁

東坡肉
味道可以,唔油膩,但不是入口即用

醉雞
唔知用咩酒浸,普通

小食三拼
可自由配搭,我揀咗鎮江肴肉,雞絲粉皮同埋鎮江骨,好味抵食。
2023-11-25
庆祝纪念
生日
2023-10-20 755 浏览
今日放假,於是就約阿媽去食下午茶,最後簡左九龍灣德福商場的翡翠拉麵小籠包。我地叫左一個下午茶餐,一份蘿蔔絲酥餅,一份奶油津白。下午茶餐非常抵食,包一個三色拼盤,一碗面,一杯野飲。咁我地就簡左五香牛肉拉麵,雞絲粉皮,宮廷醬茄子,脆皮春卷,凍豆漿,一個人食絕對係經濟實惠。另外下午茶時間冇午飯時間咁多人,可以靜靜地同阿媽傾下計吹水,店員仲好好比左張4人枱我地,等我地坐得舒服d,店員都有詳細講解餐牌內容同有咩優惠,等我地唔洗一頭霧水仲同我地講入會員仲多優惠,於是我同阿媽即刻申請左入會員,見到店員咁用心講解,值得一讚,我地下次一定會再幫襯同推介比朋友。以下就詳細介紹一下我地對食物既評價啦!1.雞絲粉皮評價:口感彈牙,芝麻醬撈埋雞絲,味道一流。2.宮廷醬燒茄子評價:茄子應該有炸過,加上醬汁,咸淡適中,如果熱上味道會更好。3.脆皮春卷評價:個皮好脆,入面既餡料有椰菜,混合一齊食唔會覺得好油膩,加埋喼汁,酸酸地,非常好食。4.五香牛肉面評價:牛肉既五香味好足夠,湯底加少少辣醬,味道更佳。5.蘿蔔絲酥餅評價:外皮酥脆,入面既蘿蔔餡好夠味,完全唔會乾,比起酒樓更加好食。6.奶油津白評價:口感爽脆,味道略淡

我地叫左一個下午茶餐,一份蘿蔔絲酥餅,一份奶油津白。

下午茶餐非常抵食

以下就詳細介紹一下我地對食物既評價啦!
1.雞絲粉皮
評價:口感彈牙,芝麻醬撈埋雞絲,味道一流。

2.宮廷醬燒茄子

3.脆皮春卷

4.五香牛肉面
評價:牛肉既五香味好足夠,湯底加少少辣醬,味道更佳。

5.蘿蔔絲酥餅

6.奶油津白
評價:口感爽脆,味道略淡,如果奶味再多d會更好食。
宮廷醬燒茄子
蘿蔔絲酥餅
下午茶套餐
  • 五香牛肉拉麵
2023-10-12 527 浏览
今日同屋企人加小朋友一齊食飯 呢間平時都食開 食物味道中規中矩 但勝在坐得比較舒服 啲服務都ok 上菜快 同埋地鐵一岀就到 今晚食左小籠包 上海粗炒 肉碎炒四季豆 炒牛肉同豆沙餅 人均200左右
今晚我去了品嚐了正宗的上海菜。首先,我叫了招牌的小籠包。這些小籠包以其精緻的外皮和豐富的湯汁而聞名。我一口咬下去,馬上感受到鮮嫩多汁的豬肉和湯汁在嘴裡爆開的美妙滋味。外皮薄而有彈性,給人一種口感上的滿足感。小籠包是我在這家餐廳的亮點之一,絕對是必點的菜品。接著,我品嚐了他們的餃子。餃子的皮薄而韌,內餡豐富且味道鮮美。我選擇了豬肉餡的餃子,每一口都帶來了濃郁的肉香和微妙的香料調味。這道餃子是一個美味的開胃菜,完美搭配著他們的特製醬料。香煎小黃魚。這道菜以其金黃酥脆的外皮和鮮嫩的魚肉而聞名。每一口都充滿了魚的鮮味和微妙的香料調味,讓人難以忘懷。這道菜不僅外觀吸引人,而且口感極佳,絕對是一道值得推薦的主菜。菜品的味道新鮮,烹飪技巧熟練,讓我感受到了上海菜的獨特魅力。服務態度友好,環境舒適,這是一個適合與家人和朋友共享美食的理想場所。我強烈推薦上海滬味餐廳,尤其是他們的小籠包和香煎小黃魚,絕對值得一試。

2023-09-24
  • 上海小籠包
2023-09-20 366 浏览
周末行街去到翡翠拉麵店門口,口淡淡突然想吃辣野,就二話不說叫了碗担担麵🔥。向來不吃辣味食品的我,見到面前碗熱辣辣嘅麵,色香味俱全,还有香噴噴嘅蔴油花生醬🥜,好有口感,味蕾都返晒嚟!👍😋😋
😋😋
2023-09-03 414 浏览
2023.08.23 lunch好耐冇嚟食,因為佢嘅價格真係唔平,又$10茶錢一個人,一碟花生又要錢,因為冇要,所以唔知收幾多🧐 跟住埋單加一,又唔算好味,所以覺得貴貴哋⋯⋯應該唔會再嚟食午市套餐🫢午市套餐$94,一小菜一白飯一前菜一飲品,雖然有四樣嘢,好似都差唔多咁嘅價錢,但加埋其他小計,就唔係九十幾lu… 我哋要咗兩個,京葱爆牛肉、糖醋魚柳,前菜要四起烤麩(半份)、陳醋西芹配黑木耳。前菜好味,但主菜唔係好得🫢京葱爆牛肉完全冇’爆’ feel,冇鑊氣,所以都唔算好味糖醋魚柳個汁唔係幾好,太漿 ,好彩個魚正常⋯⋯不過,其實兩碟餸都似煮定個種,麻麻地🫤
2023.08.23 lunch

套餐小食(四起烤麩(半份)、陳醋西芹配黑木耳)
京葱爆牛肉完全冇’爆’ feel,冇鑊氣,所以都唔算好味
京葱爆牛肉套餐  (有小食,飲品)
糖醋魚柳套餐  (有小食、飲品
2023-08-23
$114.4 (午餐)
2023-08-18 374 浏览
㨂咗翡翠想食個下午茶麵餐,點了酸辣湯拉麵,逐樣樣加配,算點咗銀絲卷。見新出個甜品和蝦仁牛油果鍋巴,都幾特別,所以都點了。油炸的食物,唔算油膩,剛好滿足想食少少炸物的心意。相信唔會太多人選酸辣湯配拉麵,但酸酸辣辣,醒胃。木耳醃製都爽口。這家門店牆身掛上斜鏡,感覺有老上海餐廳的心意,擺設就有輕快時代感,沒有嚴肅用餐,令人畏懼的感覺。食厭咗千年不變的下午茶套餐,今次確實有啲新意。雖然消費不可跟快餐店比較,要點特別不妨花點消費。
銀絲卷
新推出特色甜品
好似叫 炸蔥油餅
  • 蝦仁牛油果鍋巴
2023-08-12 299 浏览
早幾日係10齋日…約咗老友喺九龍灣食飯,點知附近冇乜齋鋪….所以去咗翡翠小籠包…原來裏面都有唔少嘅素食選擇呢度係可以用QR code自己落單我叫咗呢個乾蔥撈麵….的確幾好味你睇佢個款好似冇乜特別…但係的確佢哋嘅麵條教得幾個味道…只係$55仲要+1就唔係幾抵食🤔🤔因為份量唔係好多我仲叫咗呢個數比素鴨…記得好似大概60幾蚊…都幾香口…裏面有冬菇絲….如果食素食嘅選擇都叫做OK當然餐牌仲有其他嘅素食選擇,例如木耳絲…或者一啲金絲卷….😄😄😄
呢度係可以用QR code自己落單
我叫咗呢個乾蔥撈麵….的確幾好味
2023-06-11 475 浏览
一開始舉手舉了5分鐘冇人理,跟住5分鐘後話轉頭先,之後轉頭走左去做其他嘢完全忘記客人,之後又再重新叫多次先有人理,對餐廳極之失望😮‍💨叫左宮保雞丁味道唔錯,生煎包底部煎得不夠脆身,雪菜毛豆百頁味道正常,炒飯唔夠乾身太濕

2023-05-26 429 浏览
太貴太唔抵食, 40蚊罐啤酒, 茗茶/水 計完一個人要成$10 之後仲要再計加一,碟花生仲要唔計茗茶/水 要再另外比錢, 剩係加一同茶水埋單都差唔多成2百蚊乜都冇落過肚 , 總數比差唔多成千蚊5個人但一啲都食唔飽, 啲麵份量又少又貴,
2023-05-21
2023-05-09 581 浏览
假日去開九龍灣睇傢俬,到晚飯時間,又想食清淡一點,就見到翡翠拉麵小籠包,不用等位,可能早少少入座,晚上6點半,環境清潔乾淨。鮮肉鍋貼(四隻)$ 52,鍋貼上菜時熱,外皮煎得香脆,餡料有肉汁,配合醋,味道好。上海小籠包(四隻)$ 48,小籠包熱辣辣蒸起,皮薄,餡料多肉汁鮮嫩,味道正常。上海排骨拉麵 $ 78,上海拉麵麵質有少少彈性,排骨有四件,煎炸得唔錯,外面有少少脆,肉唔會太實,湯低正常。嫩雞煨麵 $ 72,湯低清淡,雞肉嫩滑,麵質正常,清清淡淡。乾煸四季豆 $ 85,四季豆炒得爽脆配合肉碎味及醬汁,味道很好。不是雞火炒飯 $92,用雞火炒飯配料,但不用白飯去炒,改用椰菜花碎代替白飯,有健康菜式選擇,迎合健康類型市場,味道好好。

鮮肉鍋貼(四隻)
上海小籠包(四隻)
上海排骨拉麵
嫩雞煨麵
乾煸四季豆
不是雞火炒飯
2023-05-06
鮮肉鍋貼(四隻)
上海排骨拉麵
乾煸四季豆