2021-05-16 895 浏览
今日食評有✍🏻 翡翠小籠包@ifc試食指數⭐️⭐️⭐️⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐侍應態度⭐️⭐️⭐️((每項5⭐️為滿分)) · 晚餐時段我們點了1️⃣酸辣湯拉麵每間店舖嘅拉麵都有唔同Ifc店水準頗穩定2️⃣菜肉雲吞拉麵 菜肉雲吞夠鮮夠熱拉麵底一樣水準穩定3️⃣咕嚕雞球外脆內熱甜酸醬剛好汁的份量剛好包到雞球4️⃣春卷有驚喜的小食脆香油已「鯨」乾唔洗啖啖油非常讚·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
翡翠小籠包@ifc
試食指數⭐️⭐️⭐️⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐
侍應態度⭐️⭐️⭐️
((每項5⭐️為滿分))
晚餐時段
我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
  • 酸辣湯拉麵
下午茶時段,問侍應攞餐牌,不理不睬,叫完野食,想要豆漿無豆漿,要奶茶無奶茶,要檸茶無檸茶話只有檸檬水,唔緊要,全程態度差,講説話無禮貌,其實香港仲係好多人失業,如果禁唔想做不如俾返啲機會有需要既人
2021-03-24 1075 浏览
家中停電,唯有外出,快快脆脆搵個午餐,服務員很友善,到我帶着一個小朋友,就安排我坐單邊位。服務員好快幫我點餐同上菜。點了兩款女兒都好喜歡食嘅菜式。嫩雞燴面 $65 兩個人分, 食到好飽,上海幼面好滑,不過煮得太耐,有少少過軟,不過對幼兒來講呢個軟硬度剛剛好雞粒又唔會太鹹,如果多啲蔬菜就更加好了。炸春卷$32春卷剪開4 件,非常熨口, 新鮮炸起,裏面嘅餡料都好足夠,有少少肉碎,木耳絲,小小粉絲紅蘿蔔絲,我一個人食三件,點鎮江醋,減低油膩感

服務員好快幫我點餐同上菜。
點了兩款女兒都好喜歡食嘅菜式。

嫩雞燴面 $65
雞粒又唔會太鹹,如果多啲蔬菜就更加好了。

炸春卷$32

2021-03-21
  • 嫩雞會面
2021-03-18 962 浏览
IFC 睇7:30,booked 定翡翠拉麵小籠包,食咗快速晚飯先。約莫6點8到,竟然被安排坐入房,有啲驚喜,可能因為疫情及限聚令,不是太多人的關係吧。剛進入房內,感覺有點侷促,應該剛開冷氣,坐落咗還是可以的。約咗兩位朋友他們還未到,自己再研究餐牌。這天,有green common 同素餐牌,餐牌上所展示的素食相片,很吸引。二話不說,決定今晚又食素。孜然新肉圓$46(6粒)。蒿筍小籠包$52。京醬新肉絲$90。羅漢齋脆麵配大湯包$126。除了大湯包外,其餘全是素食。特別某原因,餐廳送咗鴛鴦高力豆沙作為甜品,價值$56。孜然新肉圓,相片比真實吸引,上菜時,自然味道濃郁,但放入口內卻不覺得太重孜然味,而且吃落口,味道很普通。不脆怪怪。蒿筍小籠包,始終係素肉,沒有新鮮肉的肉汁,食落很難覺得係小籠包。但如當作為一個素餃,味道是絕對可以接受。京醬新肉絲,好食。從賣相來看,絕對不覺得是一碟素。味道濃,但偏咸。我本人吃不出不是真肉!但朋友說他們絕對分別到植物肉,及動物肉的分別。😬味道濃,但係配薄餅,所以ok。羅漢齋脆面,大湯包。賣相很特別,絕對係眼相機食先的一道菜!上菜時,大家都嘩然。哈哈。味道亦都

剛進入房內,感覺有點侷促,應該剛開冷氣,坐落咗還是可以的。

羅漢齋脆面,大湯包。賣相很特別,絕對係眼相機食先的一道菜!
上菜時,大家都嘩然。哈哈。
味道亦都相當唔錯,羅漢齋多數用(斎)蠔油醬汁煮,一般比較喊,但這個羅漢齋,啱啱好,生粉漿埋獻汁又不太杰,可知整個製作相當認真。唔錯,值得推介!反而大湯包,不知是否已經放涼,湯包沒有肉汁,口感及味道普通而已。

最後鴛鴦高力豆沙,係一個驚喜,而且黑色竹炭隻芝麻高力豆沙,很特別,芝麻餡很香!如果大家個胃仲有位,就要試吓!
孜然新肉團6粒
羅漢齋炒麵
高力豆沙,原味及竹炭芝麻味
  • 素肉小籠包
2020-12-18 1320 浏览
一直都係翡翠拉麵既長期客戶,差不多二三個星期就來,覺得佢哋價格合理食物貨素亦相當不錯,小籠包加個麵都係百鬆蚊,連外國親戚都讚。可惜這一年不知是否疫情關係,好明顯將貨就價,食物質素更是每況愈下。上星期叫咗碗酸辣湯拉麵,碗麵既大小睇起嚟同以往沒有太大分別,但食落就知材料又少咗。酸辣湯裏便得返啲豆腐乾丶蛋碎同木耳,豬肚丶豬紅成碗數埋都係得幾條,真係令人失望。其實經濟唔好就更加要守得住個質素,先可以繼續做落去架!

其實經濟唔好就更加要守得住個質素,先可以繼續做落去架!
2020-12-13
下午茶
2020-11-11 983 浏览
好耐無寫食評。。。但係今次一定要寫,太難頂。。。係5星級商場,竟然俾啲咁樣質素食物人食。。。我接受唔到囉。我係這間拉面店常客。。。大部份時間都係時代廣場果間食。。。第一次堂食IFC 分店。。。但食物質素相當差,排骨拉面果啲排骨應該係受到幅射影響,走晒樣完全估唔到,賣相不知所謂,口感好差勁油,完全無味道。。。只知係食緊好似硬膠嘅食物。。。仲有果幾隻蟹粉小籠包勁呃錢囉。。。只係係小籠包上面沾有小小黃色物,完全唔覺得果啲黃色物同蟹粉有咩關係。只係普通小籠包味但兩倍價錢。。。
排骨拉面
2020-10-04 1150 浏览
翡翠拉麵小籠包一直是我經常去的上海餐廳。今次我點了蟹粉拌麵、小籠包、四喜烤麩。蟹粉拌麵唯一的缺點是麵條預早煮好,他們已經因失去水份而黏在一起。需要用附上的雞上湯放一點下去,才能容易弄鬆整個麵餅。蟹粉味道不錯,要睇高蟹粉的鮮味,可建議加枱上的黑醋。小籠包一向都是皮薄而富湯汁,從未遇上失水的情況。今次失望的,反而是我亦經常點的四起烤麩。當放入口,感覺有一陣酸味。再放一兩件入口,情況亦是如此。我於是向侍應投訴。侍應第一個反應是他加了酣。但是我表示我吃過很多次也未遇上這樣的情況。侍應於是打了一個突,然後收起那碟食物,並表示可以換過另一樣食物,再點相同的食物或者取消這項食物。我為了安全,取消了這個食物,不再點。

蟹粉伴麵
小籠包
四喜烤麩
2020-09-29
午餐
蟹粉伴麵
小籠包
2020-03-20 3308 浏览
午餐嚟到翡翠拉麵小籠包,因為同事話呢度最近做緊半價優惠,去到發覺原來半價優惠,係指定餐點,而且每台只可以點一樣食物。三至四人可以點兩款。點左個金銀蛋時蔬、雞火炒飯和小籠包,兩個人食份量剛好。雞火炒飯其實就是雞肉炒飯,入面有雞蛋絲和雞肉粒,配料不算很多,略嫌飯炒得有點乾。同事更話覺得味精味好重,所以食咗一碗,其他就留俾我食!金銀蛋時蔬食落冇乜味,好正常的水準,但沒有特別!最好食係個小籠包,每粒都皮薄餡靚,而且一咬爆汁,所以做得十分不錯。埋單可以揀一樣半價,我哋揀咗雞火炒飯,最後每人$83,不算貴,如果冇半價,就唔太抵食了!

2020-01-16 2158 浏览
今日lunch time黎到ifc食lunch,揀左喺2樓呢間翡翠拉麵,ifc呢間分店都係第一次試。12點準時黎到,仲未需要等位,但過左10分鐘,門口就開始多人排喇。我地2個人,叫左雞絲粉皮、紅油抄手、小籠包、同擔擔麵。雞絲粉皮好重麻醬味,食完有啲溜,令我冇咩胃口食其他嘢。而友人亦覺得粉皮太厚身,如果切薄啲會好啲。紅油抄手就不過不失,雲吞皮薄同好滑,涵料亦ok,配搭紅油幾好。不過,我略嫌佢冇炒蒜同唔夠蔥花,令到味道冇咁豐富。而且佢比較酸,可能煮嘅時候落左好多醋。之後就到食小籠包喇。小籠包唔好味,熱就夠熱,但小籠包入面竟然係冇湯汁架,加上皮本身都幾厚,搞到個皮好dry,我一啲都唔推薦食客去食。一間上海餐廳,連最出名嘅上海菜小籠包都煮唔好,令我有啲失望。令我滿意嘅一碟餸係擔擔麵。佢嘅湯底夠濃厚,有好重麻醬味道,麵亦爽身,軟硬適中。佢同紅油抄手一樣,湯底有啲酸酸嘅味道,但係整體黎講幾好味。

我地2個人,叫左雞絲粉皮、紅油抄手、小籠包、同擔擔麵。

2019-11-29 1908 浏览
整體還可以。小籠包挺好吃的,即是動了中間的肉汁還有。外賣包裝也很貼心。但青菜煨面就一般般。不說味道,就是包裝方面沒有把湯和麵分開。雖然沒有糊,但感覺就是不貼心。而且沒有寫當中材料,叫了才發現有菇。因為不吃茹,基本上整碗麵都有菇味道,所以真的吃不了。
外卖自取
2019-11-26 1392 浏览
今日我同班同事想食翡翠拉麵小籠包. 你仲話我哋平時叫開嘅鍋貼冇咗所以佢哋就介紹我哋食韭黃鮮蝦鍋貼。點知一打開,個鍋貼六隻加埋等於1隻!我覺得我哋俾人呃左仲要賣成五十幾蚊啦貴過之前$48嗰啲鍋貼。It’s just a rip-off!我對呢間野好失望!
今日我同班同事想食翡翠拉麵小籠包.
你仲話我哋平時叫開嘅鍋貼冇咗所以

我對呢間野好失望!
2019-11-26
40 分钟 (外卖自取)
2019-11-12 1187 浏览
又到食蟹嘅季節鍾情於大閘蟹嘅我,今次去咗翡翠拉麵小籠包見到新出蟹粉豆腐煲,即刻叫咗碗,覺得配飯一定好正,所以另外叫咗個蝦仁炒飯,撈埋一齊食冇得頂。熱辣辣嘅蟹粉豆腐煲,蟹粉非常之足份量啖啖都有蟹粉,食得非常之滋味,勁鮮勁香連本身唔太好大閘蟹嘅老公都食到津津有味如果怕味太重,配飯一齊食就啱啱好至於個蟹粉小籠包,就略嫌小籠包嘅皮比較厚,肉汁也不夠Juicy,但味道尚可去親翡翠拉麵小籠包食嘢,結尾都一定會食酒釀丸子,有時酒味會太濃,今次就啱啱好
又到食蟹嘅季節

鍾情於大閘蟹嘅我,今次去咗翡翠拉麵小籠包

熱辣辣嘅蟹粉豆腐煲,蟹粉非常之足份量

啖啖都有蟹粉,食得非常之滋味,勁鮮勁香
連本身唔太好大閘蟹嘅老公都食到津津有味

如果怕味太重,配飯一齊食就啱啱好

2019-10-10 894 浏览
😋 No.323 香港 | 翡翠小笼包🔹地址: 中环港景街1號國際金融中心2樓2018-2020號舖🔹工作日排队排到天际,晚上6点半左右来不用排队🔸一直都很喜欢上海菜,翡翠一直不会让人失望🔸季节限定柚子面,柚子味道满浓郁的,但没有像冷面那种奇怪的味道,面条还是劲道的,这样简简单单就很好🔸季节限定生煎,以为是馅料不一样,结果是大小不一样,这是个雷啊,不要点,小小巧巧看似很可爱,但没有生煎该有的味道咯。吃着一点都不过瘾🔹人均120-150,口味7/10,服务8/10,环境8/10
😋 No.323 香港 | 翡翠小笼包
🔹工作日排队排到天际,晚上6点半左右来不用排队
🔸一直都很喜欢上海菜,翡翠一直不会让人失望
2019-09-07 741 浏览
IFC呢間Crystal jade係我食過香港既咁多間覺得最好食佢地個擔擔麵 口水雞 紅油抄手 都係我至愛但都算幾辣利申 我已經算食得辣所以唔食得辣或者只食得小小辣既人要注意啦不過我覺得好好味 好正!
佢地個擔擔麵 口水雞 紅油抄手 都係我至愛
但都算幾辣
利申 我已經算食得辣
所以唔食得辣或者只食得小小辣既人要注意啦
不過我覺得好好味 好正!

2019-08-28 652 浏览
d姐姐態度實在無得頂,要乜都唔理你拎位等位仲有miu miu 口雲呑上海麵,麵底太少份量每人一啖仔。。無曬雲呑都算大粒飽滿小籠包叫左正常同芝士味話說芝士味係新出既,個餡入面加左少量芝士咬出來既會有一絲絲拉出來不過我都係中意傳統version 食出個精華食得健康d加左個菜不過之後又加埋炸銀絲卷。。。加練奶又點知係健康?!
d姐姐態度實在無得頂,要乜都唔理你
拎位等位仲有miu miu 口

雲呑上海麵,麵底太少份量
每人一啖仔。。無曬

雲呑都算大粒飽滿
小籠包叫左正常同芝士味
話說芝士味係新出既,個餡入面加左少量芝士
咬出來既會有一絲絲拉出來
不過我都係中意傳統version 食出個精華

食得健康d加左個菜
不過之後又加埋炸銀絲卷。。。加練奶
又點知係健康?!