餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

2017-10-01 1566 浏览
第一次食拉麵,就係去翡翠拉麵館,覺得嗰度好好食,地方又舒適,又夠大眾化,一諗起食拉麵就諗起呢間麵館,所以一直認為翡翠拉麵館係拉麵專門店!翡翠拉麵館開完一間又一間,分店遍佈全港九,食拉麵就越嚟越方便,但係價錢就越嚟越貴!!四喜烤麩 ($56-)呢個前菜係我嘅至愛❤️鍾意佢健康得來又夠野味,麵筋好有豆味,而且索咗好多汁,伴埋木耳,筍和豆一齊食,甜得來又唔醎,簡直食到停唔到口,可惜前菜通常好細碟,次次都覺得唔夠喉!蒸素菜包 ($31-)素菜包係即叫即蒸嘅,所以上枱時熱辣辣,包身軟綿綿,咬落去啲素材餡塞滿成個包,雖然係素菜,但係都覺得好滿足,好好食👍酸辣湯拉麵 ($66-)湯底勁稠,稠都夾起啲麵時麵同麵之間都黏著酸辣湯,沒有滴下絲毫,簡直「杰笪笪」!食落只覺辣而沒有酸味,而且對我嚟講係勁辣,可能辣味蓋過酸味,我覺得這個拉麵絕對不是我杯茶!👎🏻三鮮鯊魚骨湯泡飯 ($82-)湯底係用鯊魚骨熬製的,非常濃郁,感覺好有骨膠原同鈣質,飲落好好味👍餸料方面則見到有蝦、魚、冬菇、靈芝菇、白菜,好似仲見到有海蔘絲(唔知有冇睇錯,因為又幼又少)。以為價錢是一窩,但原來只是一碗的份量!覺得吾係幾抵食,好彩整個泡飯嘅

四喜烤麩 ($56-)

蒸素菜包 ($31-)

酸辣湯拉麵 ($66-)

三鮮鯊魚骨湯泡飯 ($82-)

湯底係用鯊魚骨熬製的,非常濃郁,感覺好有骨膠原同鈣質,飲落好好味👍餸料方面則見到有蝦、魚、冬菇、靈芝菇、白菜,好似仲見到有海蔘絲(唔知有冇睇錯,因為又幼又少)。以為價錢是一窩,但原來只是一碗的份量!覺得吾係幾抵食,好彩整個泡飯嘅味道都好正,感覺又好番D!

2017-10-01
午餐
2017-05-17 2392 浏览
差不多吃完才發現我們所order的兩碗拉麵的碗底是非常骯髒,經理說這是十分正常,不是骯髒,還嬉皮笑臉,態度十分令人生厭,我看不正常的人才會相信。請大家看清楚這是不是骯髒。
2017-05-14 1402 浏览
我覺得這間翡翠拉麵小籠包,雖然是昂貴些,但是都很好吃;今天我都去咗這間吃中午餐來進食,但是這個服務員的態度不好及沒有反應,我想今天可能是母親節及比較忙著,所以我都想點餐來吃午飯,不過等很久先至論到我要點餐,點完餐之後及吃飽了;我就想結算就多少錢?我要舉手的時候,其他員工就沒有反應,好像當我是透明就看不到我,我想很久先來一次及兩次都沒有反應,我上一年都是這樣沒有反應及慢速去到我處點餐;如果心想我都不要幫襯他們做生意,我取他們的單是因為我想要結算我自己比幾多少錢;希望沒有介意我取出單;對不起,你們以為誰人取出單據。
2017-05-14
$106.7 (午餐)
  • 上海小籠包
2017-04-22 1348 浏览
今日星期六同男朋友係一個少d大陸人既商場輕輕鬆鬆咁行下街中途行到top shop感到少許餓便走入去食我最愛既小籠包男朋友叫左 牛肉湯麵我叫左 口水雞撈麵仲有小籠包同炸饅頭我個口水雞撈麵好辣 個雞肉肉質鮮嫩但可惜既係小籠包皮太薄 汁漏哂岀黎 好唔開心
今日星期六
仲有小籠包同炸饅頭
我個口水雞撈麵好辣 個雞肉肉質鮮嫩
但可惜既係小籠包皮太薄 汁漏哂岀黎 好唔開心
2017-03-26 1588 浏览
今日同事提議食小籠包, 但之前曾經要等過大約半小時,所以有點卻步。因為在商業區大家的午膳時間差不多,而且只有一小時, 但後來同事告知有一個apps,可以預早先行攞位, 所以今次真的很快只需等五分鐘便能入座。我們點了一個小食就係梁溪脆鱔。 非常脆口不膩,但就食不到有鱔味,反而有點似食薯條, 脆卜卜!當然唔少得皮薄餡靚嘅小籠包啦,非常多肉汁。喜歡食麵嘅我就點了一個嫩雞煨麵,比較清淡一點點。雖然好想要那個泡菜炒飯,但同事不吃辣,所以叫了雪菜鹹肉炒年糕。但味道一般有點失色!輕輕鬆鬆一小時嘅午飯時間過得特別快, 每人盛為港幣110。
當然唔少得皮薄餡靚嘅小籠包啦,非常多肉汁。
喜歡食麵嘅我就點了一個嫩雞煨麵,比較清淡一點點。
輕輕鬆鬆一小時嘅午飯時間過得特別快, 每人盛為港幣110。
2017-03-23
  • 小籠包
2017-02-24 1283 浏览
招牌小籠包皮薄肉嫩又多汁,宋嫂魚湯太淡冇咩味道,糖醋青魚柳夠入味,魚柳好滑炸粉又唔會太厚剛剛好,蘿蔔蘇絲餅好鬆脆,仲熱辣辣,環境舒適,服務員好好見我地有小朋友,主動俾杯水俾小朋友飲。
2017-02-01 1245 浏览
大年初五下午來到金鐘廊的「翡翠拉麵小籠包」都非常客滿,但又剛好有四座位,我們可以安座品嚐著名四川麵食擔擔麵。四川擔擔麵要具備五種味道-甜、酸、麻、香、辣,五味,但這碗擔擔麵只吃到微酸、微麻、小辣,極之美中不足。雪菜毛豆百葉是帶甜的上海菜,特色之一也是較清淡,我們這份雪菜毛豆百葉味道的確很清淡,也吃不到有甜味。濃油赤醬是上海菜的特色,這裏的上海粗炒麵,味道不濃,但也不淡,完全港式化!上海小籠包是此店招牌菜我每次必吃,尚算皮簿餡靚,肉汁濃郁。豆沙鍋餅外脆內軟,吃得心頭暖暖的,這一款甜品也不錯。人均消費$90,品質和價錢有少許不成比例。

上海小籠包是此店招牌菜我每次必吃,尚算皮簿餡靚,肉汁濃郁。
豆沙鍋餅外脆內軟,吃得心頭暖暖的,這一款甜品也不錯。
人均消費$90,品質和價錢有少許不成比例。
2017-02-01
2016-10-10 2785 浏览
知客是啞的,本人有帶BB拿到入去我要開口問佢才講要擺出外面,帶住小朋友去廁所唔問唔講響邊。收人8蚊茶錢不會自動添茶。小朋友飲水別的分店不收費,呢間問就黑口黑面話茶水茶水收費嘛。部份伙計加部長黑口黑面。去過沙田青衣ifc及機場間間旺過你七倍都無這樣態度。食物方面平平穩穩,但此店已被列入本人黑名單。
2016-10-10
2016-09-17 1848 浏览
有時候會一個人到公司附近的餐廳享用午餐。 如果可以早放lunch的話, 我便會選擇這間jade, 因為晚了出去的話要等很久才能拿到位。 聽說用foodgulu也可以拿飛, 那便不用等了。我點了這個是上海清雞湯拉麵, 湯我拉麵是分開上的。 湯內有雞肉, 湯很清。 你可以把湯倒在面裏吃, 也可以相反,把面沾在雞湯裏吃。 我習慣把湯倒在面裏吃,然後再喝湯。 雞湯很鮮甜, 配上拉麵和蔥, 清淡得來, 十分滋味like不夠飽的話我會配上一籠小籠包, 沾上醋吃, 十分滿足
like

不夠飽的話我會配上一籠小籠包, 沾上醋吃, 十分滿足
2016-09-13 1367 浏览
今天到了公司附近的翡翠拉麵小籠包用午餐。人很多,等位等了大概15至20分鐘才能進去。這裏的雞火炒飯雲吞麵很好吃, 我們也是慕名而來的。雞火炒飯內加有火腿,而飯粒粒粒也炒得很乾新身,加上一點點葱,很香口, 真的很好吃。這裏的茶時免費任添的,吃完炒飯可以多喝幾杯😊
今天到了公司附近的翡翠拉麵小籠包用午餐。

人很多,等位等了大概15至20分鐘才能進去。

這裏的雞火炒飯雲吞麵很好吃, 我們也是慕名而來的。

這裏的茶時免費任添的,吃完炒飯可以多喝幾杯😊
2016-08-31 886 浏览
下午茶時段人客唔多坐得舒服~ 但無餐無優惠就唔太吸引😝新出芝士小籠包~ 芝士好香呀~ 又多湯汁~ 好味道😁個回鍋肉味道唔錯~ 但肉少菜多~ 跟既簿餅好厚皮同好硬~ 蘿蔔絲酥餅好好食~ 醉雞比較鞋~ 但酒味好濃~ 份量都幾多~
下午茶時段人客唔多坐得舒服~ 但無餐無優惠就唔太吸引😝
新出芝士小籠包~ 芝士好香呀~ 又多湯汁~ 好味道😁
個回鍋肉味道唔錯~ 但肉少菜多~
跟既簿餅好厚皮同好硬~
蘿蔔絲酥餅好好食~
醉雞比較鞋~ 但酒味好濃~ 份量都幾多~
2016-08-09 758 浏览
跟女兒轉了返灣仔的playgroup,下課後來到金鐘廊午餐,想起很久也沒吃翡翠了,又不用等位,太好了。點了嫩雞煨麵,雞嫩菜爽囗,湯底也清甜。口水雞/醉雞也是每次必點菜式,今次則選了口水雞,麻辣味適中,醃得亦入味,雖然雞皮不健康,但我超喜歡連滑滑的雞皮一起吃,中間的脂肪變了jelly狀,好吃。最後當然要食招牌小籠包,皮薄得來又不易穿,豬肉嫩滑,十年來都一直保持水準。

點了嫩雞煨麵,雞嫩菜爽囗,湯底也清甜。
2016-08-04 595 浏览
北京水餃大路的水餃,餡料有湯汁不會太乾身。肉味唔算濃,偏清淡。奶油津白加了少許火腿粒,有一點火腿咸味來吊味。津白火喉唔錯,夠軟菜亦唔覺起渣,選料上乘。上海小籠包餡的湯汁都幾多,食的時候要小心熱。鯊魚骨湯海鮮拉麵 拉麵麵質軟硬適中,湯中加了昆布食落有口感,幾好的配搭。芝麻棗泥酥比較好驚喜的一道菜,芝麻好脆好香口,棗泥比想象中好吃唔會有膩感。
北京水餃
大路的水餃,餡料有湯汁不會太乾身。肉味唔算濃,偏清淡。

奶油津白

上海小籠包
餡的湯汁都幾多,食的時候要小心熱。

鯊魚骨湯海鮮拉麵
拉麵麵質軟硬適中,湯中加了昆布食落有口感,幾好的配搭。

芝麻棗泥酥
2016-02-14
$147.4 (晚餐)
  • 芝麻棗泥酥
1K
2016-07-06 2754 浏览
今日去金鐘廊 shopping, 午餐選了 翡翠拉麵小籠包, 地点好方便, 如果搭地鐡可以直上, 落大雨都不怕濕.  店舖裝修同他連鎖餐廳相約.  裝修整齊, 光猛, 部份座位是卡座, 及方枱, 舒適闊落.餐牌內容豐富, 介紹清晰, 圖文並茂, 價錢大眾化.餐具整潔 OK.   我們点菜了.甜酸青瓜簾:很健康的小食, 外觀整潔吸引, 每卷用切薄的青瓜卷成, 青瓜清脆爽口, 加檸檬黑醋. 美味尤甚.小籠包~~~是真的好, 点菜後於五分鐘便送到, 皮做得夠薄,  餡肉鮮甜, 熱烘烘,  湯汁量足, 滿有水準厨藝好, 不容易"穿", 好食抵讚. 要了一客山東手抓餅, 送上枱熱騰騰的, 很酥香好吃, 大家撕開, 入口質感軟棉, 香口。菜肉雲吞湯拉麵, 菜肉雲吞一般水準, 麵條很滑而不失彈牙, 口感佳, 湯底也有鮮肉味, 不錯.這食店很多捧場客, 必要等位.
餐牌內容豐富, 介紹清晰, 圖文並茂, 價錢大眾化.
餐具整潔 OK.   我們点菜了.
厨藝好, 不容易"穿", 好食抵讚.
這食店很多捧場客, 必要等位.
  • 小籠包
2016-06-17 1281 浏览
今天來金鐘同朋友食飯,因為朋友之前腸胃炎想食得清淡D,就選擇了金鐘的翡翠拉麵小籠包。我office在中環,12點準時出門到金鐘已經是12:15。排了30分鐘隊終於到我們,坐落點菜望見菜牌D價格O咗咀⋯⋯估唔到幾個月無來光顧,價格漲了這麼多⋯因朋友身體不適,我們點了一個菜肉餛飩湯,一個蒸鮮肉包和一個原盅雲吞雞湯。菜肉餛飩上到來,D餛飩明顯浸得太耐,餛飩皮已經脹到就黎溶食落去又無味,果一刻真係灰到呀⋯然後原盅雲吞雞湯上菜,望見個Size我亦係幾乎暈低⋯個湯盅,差唔多係茶樓D茶杯咁細⋯呢餐飯等咗30分鐘,食咗$178⋯我真係想暈低⋯
呢餐飯等咗30分鐘,食咗$178⋯我真係想暈低⋯