2017-10-01
第一次食拉麵,就係去翡翠拉麵館,覺得嗰度好好食,地方又舒適,又夠大眾化,一諗起食拉麵就諗起呢間麵館,所以一直認為翡翠拉麵館係拉麵專門店!翡翠拉麵館開完一間又一間,分店遍佈全港九,食拉麵就越嚟越方便,但係價錢就越嚟越貴!!四喜烤麩 ($56-)呢個前菜係我嘅至愛❤️鍾意佢健康得來又夠野味,麵筋好有豆味,而且索咗好多汁,伴埋木耳,筍和豆一齊食,甜得來又唔醎,簡直食到停唔到口,可惜前菜通常好細碟,次次都覺得唔夠喉!蒸素菜包 ($31-)素菜包係即叫即蒸嘅,所以上枱時熱辣辣,包身軟綿綿,咬落去啲素材餡塞滿成個包,雖然係素菜,但係都覺得好滿足,好好食👍酸辣湯拉麵 ($66-)湯底勁稠,稠都夾起啲麵時麵同麵之間都黏著酸辣湯,沒有滴下絲毫,簡直「杰笪笪」!食落只覺辣而沒有酸味,而且對我嚟講係勁辣,可能辣味蓋過酸味,我覺得這個拉麵絕對不是我杯茶!👎🏻三鮮鯊魚骨湯泡飯 ($82-)湯底係用鯊魚骨熬製的,非常濃郁,感覺好有骨膠原同鈣質,飲落好好味👍餸料方面則見到有蝦、魚、冬菇、靈芝菇、白菜,好似仲見到有海蔘絲(唔知有冇睇錯,因為又幼又少)。以為價錢是一窩,但原來只是一碗的份量!覺得吾係幾抵食,好彩整個泡飯嘅
四喜烤麩 ($56-)
蒸素菜包 ($31-)
酸辣湯拉麵 ($66-)
三鮮鯊魚骨湯泡飯 ($82-)
湯底係用鯊魚骨熬製的,非常濃郁,感覺好有骨膠原同鈣質,飲落好好味👍餸料方面則見到有蝦、魚、冬菇、靈芝菇、白菜,好似仲見到有海蔘絲(唔知有冇睇錯,因為又幼又少)。以為價錢是一窩,但原來只是一碗的份量!覺得吾係幾抵食,好彩整個泡飯嘅味道都好正,感覺又好番D!