2018-01-09 327 浏览
冬天真係好鍾意食辣野,朋友帶我黎呢到。大家都一致想食水煮桂花魚,下面就放芽菜芽菜索晒d汁的精華,很不錯!麻香味好重,叫左中辣,真係愈食愈正,d魚片好滑,份量又多一片片好吸味!而且無咩魚骨,但如果有埋薯粉就更正!!嘿嘿仲有叫左個萵荀臘肉,川菜食萵荀比較多,萵荀清清地,配埋臘肉d 咸香味,一流!!萵荀係油麥菜既莖 比較清爽爽甜。唔錯唔錯!!仲有叫左個四川涼面,香椒油香味,麵質剛好,有咬感!份量唔小,仲有爆炒過花生鋪面。!
冬天真係好鍾意食辣野,朋友帶我黎呢到。

大家都一致想食水煮桂花魚,下面就放芽菜

芽菜索晒d汁的精華,很不錯!麻香味好重,

叫左中辣,真係愈食愈正,d魚片好滑,份量又多

一片片好吸味!而且無咩魚骨,但如果有埋薯粉就更正!!嘿嘿

一流!!萵荀係油麥菜既莖 比較清爽爽甜。唔錯唔錯!!

仲有叫左個四川涼面,香椒油香味,麵質剛好,有咬感!

份量唔小,仲有爆炒過花生鋪面。!
2017-12-28
2018-01-03 269 浏览
今日外賣叫咗兩個午餐,每個餐$42冇加任何野飲。等左一個鐘,之後有個阿姐送外賣上嚟收我$94,初頭以為加左價所以就比佢$104。點知佢話冇$10找,但我睇得出佢係想暗示叫我俾貼士佢,之後我話吓!咁點算我都冇,之後佢話睇下銀包有冇$10,點知佢拎出嚟嗰陣時我見到張$10佢即刻收埋啲錢話冇$10找。佢突然同我講左句佢打電話俾我係要收錢,最後佢收咗我$100。
2018-01-03
等候时间
60 分钟 (外卖送餐)
下午茶
2018-01-02 235 浏览
第一次去食川菜,以為會辣至嘴紅脷腫,但原來可選辣度。選了小辣,對我嚟講啱啱好。特別欣賞酸菜煮魚,酸辣度剛好,魚肉滑嫩,非常好食啊!酸菜炒豬肚雖惹味,但如果齋食唔食飯則有點鹹。另外,紅薯粉湯汁又酸又辣,加埋花生等配菜,好好食哩!
2018-01-01 113 浏览
平時吃開的口味一是超重口味,例如超辣、炸物、爆炒等等,另外就是超清淡、蒸魚、粥等等。我在旺角逛街,見這間川味店。兩眼發光,這是一定要試的啊!!!😝哈!因為一個人所以點了個水煮魚,超級香的。真正會吃的人,知道其實不太辣,只是顏色有點嚇人而已。超級易下飯的!!給個電話我媽,我媽也超級喜歡這些川菜,立馬打包了個爆炒豆角小菜回家,我媽說味道也很不錯。之後上網才看見原來有幾家分店!!👍!!喜歡重口味川菜,這家店是個不錯的選擇啦!

2017-12-30
外卖自取
2017-12-21 228 浏览
經常係街見到呢間老川皇,好似油尖旺區都已經有三間,專門食辣野!成日諗住搵班辣妹一齊嚟試下,今日終於搵到機會,約咗個friend一齊嚟食lunch!見到佢嘅午市套餐真係超抵,五六十元一個套餐,忍唔住都叫咗一客,酸菜魚套餐除咗一鍋酸菜魚之外,仲有一碗好大碗嘅酸辣粉條!東北酸辣粉條非常之正宗,呢啲好似係大陸先食到嘅味道,香港一般米線舖係絕對不能媲美,酸菜魚味道都好好,而且啲魚非常滑。跟住我哋就散叫咗涼拌手拍青瓜、酸菜爆豬肚、孜然魷魚酥,個魷魚分量十足,孜然粉嘅香味非常攻鼻!最啱送啤酒,加上啲嘢食真係幾辣,搞到我哋兩個女子竟然係中午時分隊左兩支啤酒!隔離枱有個大叔見到我哋兩個女子竟然又隊啤又食咁多碟,好好奇咁望住我地好多次!但係我哋最後都加左一碟韭菜蒸餃,佢見到真係眼都突埋。兩個人又飮🍻又食咁多野,埋單都係三百幾!呢間係絕對會回頭的一間小店!

但係我哋最後都加左一碟韭菜蒸餃,佢見到真係眼都突埋。

2017-11-10 212 浏览
打算介紹英國丈夫食水煮魚,落單時手指著餐單上第一項水煮魚,到埋單時計了比較貴的第三項,與收銀員理論時她説: 反正你們已食完那個較貴的水煮魚,那個魚給你們打九折。。。 我不認為店員落錯單而我雖要負這責任。。。少少怒
我不認為店員落錯單而我雖要負這責任。。。
少少怒

2017-10-25 275 浏览
終於有機會可以試到老川皇了,每次到晚飯時間都見到有長長的人龍,可想而知它的吸引之處。剛好這天還未到晚飯時間,經過時見到不用排隊,二話不說就決定要試一試坐下後,店員遞上餐牌,小菜選擇非常多。泡椒鳳爪 $22大概有六隻,鳳爪夠辣,非常惹味口水雞例牌 $58想不多雞件很多,兩個女仔絕對夠食,而且咬下去啖啖肉,沒有很多骨。我們選擇了中辣,辣度剛剛好。孜然羊肉羊肉很多,喜歡羊肉的朋友不能錯過,加入蔥和芫茜一齊炒,非常香口水煮生魚片 我們亦是選擇了中辣,一斤魚的份量不能小看,魚肉很滑沒有骨。

坐下後,店員遞上餐牌,小菜選擇非常多。

泡椒鳳爪 $22
大概有六隻,鳳爪夠辣,非常惹味

口水雞例牌 $58

孜然羊肉

水煮生魚片
我們亦是選擇了中辣,一斤魚的份量不能小看,魚肉很滑沒有骨。

外卖自取
2017-10-09 236 浏览
小妹一向嗜辣,川菜以辣見稱,當然啱晒我。呢度地方唔難搵,喺旺角行完街再過嚟好方便。店舖外的小菜圖片好吸引,餐牌也是圖文並茂,選擇非常之多。除咗小菜,仲有重慶串燒,一次過可以滿足兩個願望。串燒的價錢很實惠,選擇多之餘還有些很有特色。我哋當然都點了幾串食下。燒菠蘿 $9薄薄一片,一分為二,清甜多汁。燒雞中翼 $12有兩隻,一人一隻啱啱好。雞翼好大隻飽滿,外層燒得好香脆,雞翼肉質鮮嫩。調味粉好惹味。燒金菇肥牛 $20食串燒點可以唔食金菇肥牛,一串有四件,好抵。金菇完全包裹在牛肉塊入面,鎖住水份,食入口外香內juicy。燒白鱔 $25好多餐廳都冇白鱔供應,白鱔串燒更加罕見,呢度$25就食到,一串仲有三件。即叫即燒,好有魚嘅鮮味。串燒可以揀辣度。因為同行嘅朋友唔係好食得辣,所以揀咗中辣,辣粉唔算太多,如果食得辣嘅朋友,不妨可以揀高層次啲嘅辣度,應該會更惹味。我哋仲叫咗兩個小菜同一碗酸辣粉,估唔到除咗酸辣粉可以揀辣度,連小菜都可以揀辣度。鐵板茄子 $70份量都幾多,熱辣辣,好吸引。茄子厚切,好咬口,又唔會吸得太多汁,冇咁膩。香蒜爆豬頸肉 $65同餐牌嘅照片近乎一樣,好大碟。蔥蒜夠稔,好香口,豬頸肉

燒菠蘿 $9
薄薄一片,一分為二,清甜多汁。
菠蘿

鐵板茄子 $70
鐵板茄子
鐵板茄子

香蒜爆豬頸肉 $65
同餐牌嘅照片近乎一樣,好大碟。蔥蒜夠稔,好香口,豬頸肉夠爽口。送飯或送麵都一流。
香蒜爆豬頸肉

重慶酸辣粉+花枝丸 $24+$6
$30好抵食,有兩粒花枝丸,配菜有好多新鮮芫茜,又有花生同炸菜,薯粉好彈牙。湯底雖然小辣,但係好香,忍唔住飲咗好多。
重慶酸辣粉配花枝丸

店舖雖小,但都算坐得舒適,仲有高清電視直播。酒樓格局,但係唔使加一,性價比高的晚飯選擇。

2017-09-14
2017-09-27 100 浏览
The crave for #mala hasn't been eased 🤷🏻‍♀️ but why is it that difficult to find one ... 😶as the other #foodcritic mentioned this place is genuinely feel-like having dinner at mainland china 😶😶😶 with lots of simplified Chinese, with staff speaking not-too-accurate Cantonese ... .😞there's no Mala noodle but sour-and-spicy again .... the default price is $24 and with additional toppings for extra charges ... the portion is quite small indeed ... .😋6/10 the seasonings for the BBQ skewers were good,

😋6/10 the seasonings for the BBQ skewers were good, with lots of cumin and chili powder but the texture wasn't the one we like which is pretty soft and taste like being boiled or cooked, rather than grilling from raw ...
😶don't ever think of having a cozy seat, it's quite packed and the staff would have manipulated where you are going to sit along, with the compact size, when your neighbour finishes earlier, you might have to move around for them to go and have the staff move in to clean the table and when new comers, you gotta leave your seat to let them in again... so we have been standing up for like 3 times during our less than hour dinner ...
💰$145 .
2017-09-01 207 浏览
收工約咗朋友去食飯,我朋友鍾意食辣野,所以決定去食川菜,朋友之前介紹過旺角有一間川菜好好食咪去試吓囉。間鋪頭地點好方便,出地鐵站行咗一陣就到啦,去到鋪頭門口已經發現有好多人。食川菜梗係要叫水煮類啦,原來有咁多選擇架。仲有我最愛嘅樟茶鴨。叫咗個擔擔麵,麵條爽口彈牙。之後到樟茶鴨,雖然係例牌但係都好大份架。嘩幾多肉。最後到水煮牛肉,廚師落辣椒果然冇手軟,點左個小辣大大碗,肉片煮得好入味,,牛肉勁嫩滑,食到我停唔到口呀。分量十足。仲有風味燒烤添。可以同朋友食住燒烤摸下酒杯底,真係一流呀。絕對超值!

食川菜梗係要叫水煮類啦,原來有咁多選擇架。
仲有我最愛嘅樟茶鴨。
叫咗個擔擔麵,麵條爽口彈牙。
之後到樟茶鴨,雖然係例牌但係都好大份架。

嘩幾多肉。
分量十足。

仲有風味燒烤添。
可以同朋友食住燒烤摸下酒杯底,真係一流呀。

絕對超值!

2017-08-29
2017-08-28 141 浏览
2人食左大約2百野。野食就類似深圳樂園路質素但香港價錢。叫中辣 但唔辣 得可能譚仔既5小辣左右。我唔知正常定還是佢一次過煮。因為3煲口水魚一齊上。上菜慢 等左半個鐘 問下佢 就態度極惡劣回應 仲要話人岩岩落單。

2017-08-28 3413 浏览
一到夏天就總有時間沒有胃口, 既然這晚行到砵蘭街附近, 就進了這間經常人山人海的川菜店刺激一下。一入食店便聞了一股孜然粉和辣椒香, 很有串燒店的感覺。雖然餐廳地方不算大, 但見每枱客都點了不少東西, 有些還是熱鍋呢。我們這晚真的不算餓, 點的東西不算多。天氣這麽熱, 我們便選了四川涼麵。幸好這食店可以選擇辣度, 雖然我們想要一點刺激, 但不算吃得很辣。涼麵麵條爽彈有咬口, 頗有蛋味。雖然只是很簡單配上花生和蔥花和香菜, 加上花椒油的味道就十分搶口。夏天吃這個涼麵認真不錯, 十分開胃。初時就是有點怕辣, 點了一份餃子。 8隻的淥餃子簡簡單單的饀料是白菜豬肉, 味道原始但美味。手包的餃子皮不算薄, 又沒有太多花巧, 但就是有媽媽的味道, 只是沾醬油和醋已經不錯。之後送上牛肉和雞腎串, 坦白講, 賣相有點失望。燒肉串上灑上孜然粉, 味道不算過濃, 肉質普通, 份量亦不算多, 不過十多元一串也差不多。每次見到燒菠蘿必點, 這兒的一大片燒菠蘿送來時覺得賣相很"有趣"燒過後的菠蘿特別甜, 加上店家加了蜜糖再燒, 蜜味更濃。而且菠蘿的纖維不算多, 咬下去滿口果汁。與其他濃味的食物配着吃, 更顯清新,

我們這晚真的不算餓, 點的東西不算多。

天氣這麽熱, 我們便選了四川涼麵。

之後送上牛肉和雞腎串, 坦白講, 賣相有點失望。

燒過後的菠蘿特別甜, 加上店家加了蜜糖再燒, 蜜味更濃。而且菠蘿的纖維不算多, 咬下去滿口果汁。與其他濃味的食物配着吃, 更顯清新, 亦可令味覺REFRESH 一下。

最後送來的是鐵板魷魚鬚, 雖然要點等的時間, 但值得。魷魚鬚本身已經爽脆彈牙, 加了洋蔥和芫茜等, 惹味非常。小辣的熱炒其實十分好餸飯, 我們也差點叫了個白飯來拌着吃。

吃完辣辣刺激的食物果然令人也興奮一些, 掃走悶氣。難怪這間街坊川菜店到了九時後還有不少客人在外等候。
2017-06-17 301 浏览
第一次幫親老川皇,行過成日都想食,難得fd 又食得辣。'Menu 都幾多選擇,有小食小菜。'叫左酸菜魚$132份量係一斤,實在好多。魚係切魚片黎,連皮。份量多得食極都有既感覺,味道都ok, 個湯酸酸地,都幾入味。'口水雞$58係愈食愈辣既口感,雞既份量都足夠,浸係麻辣汁夠晒滋味。加個飯都係$10'爽口小木耳$36木耳用涼拌麻辣汁整成,令整體木耳冇咁清,不過幾油膩,都係四川菜特色呢。'埋單每人夾百幾蚊,食得好飽了。
第一次幫親老川皇,行過成日都想食,難得fd 又食得辣。'

Menu 都幾多選擇,有小食小菜。'

叫左酸菜魚$132

口水雞$58
係愈食愈辣既口感,雞既份量都足夠,浸係麻辣汁夠晒滋味。
加個飯都係$10'

爽口小木耳$36

埋單每人夾百幾蚊,食得好飽了。
2017-06-15
等候时间
15 分钟 (堂食)
2017-05-23 1874 浏览
牛雜、豬雜就吃得多,但魚雜在香港就比較難找,所以都比很多人沒吃過。記得以前在大陸工作的時候,大陸同事帶我吃過後,我覺得好好吃,但回港後就很難找到它的芳蹤了。沒想過這昨晚在老川皇竟然可以找到這種回憶味道。第一道菜是我個人非常推薦的一道菜,干鍋魚雜。這裡的魚雜裡面有:魚籽、魚腸、魚肝。魚雜上台時,顆粒分名的黃金色魚籽,完整的在鍋裡排列,明顯地它就是這道菜的主角!味道鮮美,口感表面帶丁點香酥,裡面軟糯,感覺像吃公大閘蟹的蟹籽,好吃!至於魚腸,色澤帶點白,咬起來既爽又帶嚼勁,咀嚼間會感受到魚的味道,但不帶腥。最後就是魚肝,魚感細膩滑嫩,非常creamy,魚味濃,即使品味多時,仍帶餘味。第二道菜都好好吃,是我以前也很常吃的一道菜,干鍋花菜,非常好下飯。花菜口感爽脆, 在清新的爽甜中夾上辛辣,味道令人不自主地上癮!五花肉片亦香氣四溢,非常入味,與爽脆的花菜結合,肥而不膩。最後一道菜是酸菜肥腸。肥腸即是我們的大腸。在香港,說到大腸絕對會想起炸大腸。平日不吃大腸的我,難得找到一家這麼地道的川菜館,當然要破例的來個捧場!酸菜味酸,口感爽,能解肥腸的油膩,與肥腸絕對是最佳搭檔。肥腸非常乾淨,亦沒油脂,口感

第一道菜是我個人非常推薦的一道菜,干鍋魚雜。
這裡的魚雜裡面有:魚籽、魚腸、魚肝。

五花肉片亦香氣四溢,非常入味,與爽脆的花菜結合,肥而不膩。

最後一道菜是酸菜肥腸。肥腸即是我們的大腸。在香港,說到大腸絕對會想起炸大腸。平日不吃大腸的我,難得找到一家這麼地道的川菜館,當然要破例的來個捧場!酸菜味酸,口感爽,能解肥腸的油膩,與肥腸絕對是最佳搭檔。肥腸非常乾淨,亦沒油脂,口感滑韌,朋友跟我吃到盤底朝天!哈哈~

沒想到平日時間,晚上10點左右到達也出現坐無虛席情況!直至差不多11點半離開,店仍有90%滿座!所以,食客的捧場已告知你這家店食物水準啦!

另外,看他們牆上貼的介紹,他們已經開了三間分店,新開的歐亞更是佔地幾千尺~似乎他們的生意確實很火~

至於價錢嘛~就是超級化算!好久沒吃過正宗且價錢化算的川菜喇!

• 干鍋魚雜
  • 干鍋菜花
  • 酸菜肥腸
未試過食一間川菜咁難食!!嗌2樣嘢等左半個中先黎度 重要係催左一次可樂由冰凍嘅飲到熱啲嘢食都重未到黎到個水煮魚(嗌左所謂嘅中辣 一啲都唔辣加鹹)之後黎左4季豆(同樣 我嗌左係中辣!!冇辣之餘極鹹) 當時我罐可樂已經熱到我都唔想等到 唯有食左一半就埋單走人 我覺得好失望!!重話係總店!冇服務!嗌兩樣嘢食重要催單先有!食品味道完全失望衰啲講句3百蚊我可以食3次譚仔 譚仔1舊水都冇服務 3舊水係買難受!☹️☹️☹️一定唔會再食!!
未試過食一間川菜咁難食!!
嗌2樣嘢等左半個中先黎度 重要係催左一次
可樂由冰凍嘅飲到熱啲嘢食都重未到

等候时间
40 分钟 (堂食)