2016-10-20 201 浏览
對於成日出街做野既我,諗食乜都幾煩,不過正所為出外靠朋友,經朋友真心推介後,決定去食呢間川菜LUNCH SET...夫妻肺片餐($48):有得選擇辣度,我地叫左少辣,份量都幾多,材料豐富,而且片片切到好薄,口感爽脆,麻辣味濃香.蒜泥白肉餐($48):將五花肉切成薄薄一片,賣相相當吸引,一上枱濃香既蒜味直撲鼻端,麻辣鲜香,肉質爽脆嫩滑,下層有大量青瓜絲,兩者配合黎食,一D都唔覺得肥膩.此外跟餐可選擇粉,麵,飯,米線,我揀左米線,份量正常.跟餐飲品:特飲$10,可樂$8

此外跟餐可選擇粉,麵,飯,米線,我揀左米線,份量正常.

跟餐飲品:特飲$10,可樂$8
2016-10-19 136 浏览
旺角砵蘭街有唔少好野食, 其中一間成日幫襯嘅, 就係呢間非常正宗、地道嘅川菜館《老川皇》。由於呢間食店鄰近朗豪坊, 附近又有唔少酒店, 加上口味夠曬正宗, 吸引咗唔少內地人幫襯。 就係因為咁, 唔使返大陸都可以食到正宗嘅川味。《老川皇》分別有重慶風味燒烤, 同埋川味小菜, 兩種都各自各精彩。重慶串燒方面有辣有唔辣,任君選擇。 蔬菜類推介有四季豆、金菇、粟米。 每款都只係9蚊, 非常抵食。 上面審上麻辣粉同孜然粉, 非常惹味。食多幾串都唔會覺得膩。 肉類方面就推介串燒雞翼$12同埋牛仔骨$25, 兩款串燒都非常香口, 用嚟送吓啤酒就最啱啦~重點推介四川小菜, 涼拌香辣海蜇$58, 非食不可, 海蜇勁彈牙, 而且每條海蜇都非常之厚身, 絕對同即食海蜇無得比。 海蜇混合咗大量芫茜, 配埋辣椒同蒜蓉, 真係非常之惹味。第二樣就係涼拌土豆絲$30, 呢個前菜都係勁有四川風味, 麻麻辣辣, 酸酸味味, 非常之醒胃。 土豆絲亦非常之爽口, 鐘意食薯仔既朋友一定要試下。第三樣係鐵板茄子$68, 茄子釀入豬肉粒, 炸到鬆脆香口之後, 再放上鐵板,最後淋上野味嘅醬汁。醬汁充滿蒜蓉香,茄子非常啱下飯,令人不

第三樣係鐵板茄子$68, 茄子釀入豬肉粒, 炸到鬆脆香口之後, 再放上鐵板,最後淋上野味嘅醬汁。醬汁充滿蒜蓉香,茄子非常啱下飯,令人不禁一吃再吃。
呢家四川菜館非常之地道,口味又正宗,呢度每枝啤酒都好抵,同朋友一齊,邊食邊飲邊吹水就最啱喇~鐘意食辣嘅朋友千祈唔好錯過啊~
  • 香辣海蜇
2016-10-13 136 浏览
今天去老人院探完媽媽,又來到老川皇,今次不叫麻辣水煮魚,反而試胡椒水煮魚,臘肉萵筍,泡椒田鷄。胡椒水煮魚--味道帶酸,胡椒味少少,魚肉新鮮,盆㡳仲有好多蘿蔔,萵筍。臘肉萵筍--臘肉好有煙肉味,所以叫咗一個白飯。最後因為我好耐無食田雞,叫了一個泡椒田雞,都好好味
,臘肉萵筍,泡椒田鷄。

胡椒水煮魚
臘肉萵筍--臘肉好有煙肉味
,所以叫咗一個白飯。
臘肉萵筍
最後因為我好耐無食田雞,叫了一個泡椒田雞,都好好味
泡淑田鷄
2016-10-13
胡椒水煮魚
臘肉萵筍
泡淑田鷄
  • 燒茄子
2016-10-11 156 浏览
3樣野加一枝啤酒加檸檬茶 $292 抵食 但完全吾辣仲要某待應態度勁差水煮田雞味道叫中辣但一點辣都冇,連加紅薯粉都冇辣味,田雞都嫩同份量多,失望。口水雞味道好味夠辣同香雞肉都嫩多肉,燒九菜正常,咁講真係抵食,但始終叫中辣都冇辣度就失望(格硬講類似譚仔4小辣辣度)有輕微辣和香去到無飛等位中約十分鐘後先比左飛共等20分鐘都可以接受。等位期間我地都諗好食咩,同扎“繼”亞姐待應講我地想叫野,佢又話等陣,我地都未講食咩……突然比個餐牌黎就咁走左。最後高身哥哥待應黎寫單…佢都問我地幾次叫咩野食,但都算都叫有禮貌點知我叫左杯檸檬茶,扎“繼”姐吾該都冇聲就咁係我朋友後面叫“喂,你杯野呀”……太過份吧,座位已經迫坐得吾舒服,仲要冇禮貌咁叫個客,即時我黑晒面,到隔離桌食完執桌,明明見到一舊骨就咁掃過黎,仲過份,筷子又污糟仲有條菜係筷子度……激死

去到無飛等位中約十分鐘後先比左飛共等20分鐘都可以接受。

2016-10-11
2016-10-07 110 浏览
最近迷上吃辣,除了瘋狂去吃大辣米線,也愛相約跟我一樣愛辣的朋友一起去吃辣菜,上星期就約了好朋友去油麻地的老川皇吃川菜。 口水雞,雞肉咬起來非常嫩滑,配上醇厚香濃的醬汁,入口微辣有層次,雖然只是涼菜,但已經讓我想要多碗白飯了。 辣子肥腸,紅卜卜的顏色就如同它的味道一樣,又麻又辣非常實在,肥腸切得細細件,吃起來相當有嚼勁,滿滿的辣椒香氣,好岩我口味。 椰菜回鍋肉,讓人又愛又恨的半肥瘦腩豬肉,好爽口不會有太肥膩的感覺,濃郁惹味。 吃了幾道辣菜,所以點個清炒娃妹菜,清清味蕾,娃妹菜好新鮮爽脆,但不知為何其中有幾條有點苦。 楊洲炒飯,炒飯太濕不夠乾身,味道一般而且用腸仔炒的楊洲炒飯我還是第一次吃。

2016-10-03 114 浏览
今日特別想食川菜 ,重口味一下, 同老公兩個人,食唔得多唯有係幾個小菜過下口癮。呢一個係四川款式嘅雪菜扣肉, 肥瘦剛好,唔會一味得個肥 ,而且肉炆得非常之入味同腍,索埋啲雪菜汁, 真係好需要加多兩碗白飯。 酸菜豬肚 鹹鹹的好出味, 豬肚很爽很好味,鹹酸菜 兩個真係絕配 ,無論係 用嚟 煲湯定係炒小菜, 都非常出色 蒜蓉炒椰菜 ,睇得出師傅係用較多嘅油去炒, 雖然有點肥 但有出奇的野味, 而且椰菜本身亦很甜很嫩。 最後再見到兩款小吃 泡椒雞腎同 泡椒豬手凍食, 味道有點偏鹹, 不過很爽口 同好入味, 用佢送下酒 都係一個不錯的選擇
油麻地有著很多小店. 某天就特地來這邊來邊吃飯去.來到這家老川皇, 原因就是有辣的食物呀~(這天晚上的朋友們都愛吃辣. 實在太適合了!)那天晚上看到的景象是人來人往.原來這兒也都很多人欣賞呢.這兒的種類蠻多的. 除了小菜也有提供飯, 麵食和串燒等.看了一會便決定好要吃什麼了!先來點串燒吃吃吧, 翠玉瓜燒得很好吃不過實在切得太薄了.牛舌沒有"蘇"味而且孜然粉的味道配合下實在值得一讚肉質不會過乾.其次雞中翼也是必吃之選!但燒菠蘿就絕不建議大家點了完全沒有味道.........口水雞十分香, 肉質也很滑, 朋友也都大讚好吃.而且菜式都可先選辣度令不吃辣的朋友也都可以一試!涼拌蒿笋絲絕對是我個人的心水推介!配合微辣的辣油和辣香. 它的質地是爽口很有清涼感的一道小吃.而且切得幼細很易於入口.我一個人就而且吃了差不多大半了!!煎餃子可以選3款. 我們選的是白菜肉餃.皮煎得脆口而內裡仍有肉汁一點都不會乾.實在想不到它也很出色!辣子肥腸.連從不吃豬腸的朋友也因為它做得香脆而吃了不少.切得同椒是小件. 炸得十分香脆令人吃上癮!這一道個人也很欣賞! 絕對是適合一班人點的小菜之一.楊洲炒飯因為怕不夠飽所以再
油麻地有著很多小店. 某天就特地來這邊來邊吃飯去.

來到這家老川皇, 原因就是有辣的食物呀~

(這天晚上的朋友們都愛吃辣. 實在太適合了!)
那天晚上看到的景象是人來人往.

原來這兒也都很多人欣賞呢.
這兒的種類蠻多的. 除了小菜也有提供飯, 麵食和串燒等.

看了一會便決定好要吃什麼了!
先來點串燒吃吃吧, 翠玉瓜燒得很好吃不過實在切得太薄了.

其次雞中翼也是必吃之選!

但燒菠蘿就絕不建議大家點了完全沒有味道.........
口水雞十分香, 肉質也很滑, 朋友也都大讚好吃.

而且菜式都可先選辣度令不吃辣的朋友也都可以一試!
涼拌蒿笋絲絕對是我個人的心水推介!

而且切得幼細很易於入口.我一個人就而且吃了差不多大半了!!
煎餃子可以選3款. 我們選的是白菜肉餃.

皮煎得脆口而內裡仍有肉汁一點都不會乾.

實在想不到它也很出色!
辣子肥腸.

連從不吃豬腸的朋友也因為它做得香脆而吃了不少.

切得同椒是小件. 炸得十分香脆令人吃上癮!

這一道個人也很欣賞! 絕對是適合一班人點的小菜之一.
楊洲炒飯

因為怕不夠飽所以再多點一個飯.

不過這一道不建議大家選. 因為配料實在太少了也不像日常吃的楊洲炒飯.

還是點回麵食比較合適.
是晚點了一堆吃到大家飽得撐著肚也都只是$476.

3人除開每人也只是158 左右.
誰說女人不可以像男人般去吃男人的浪漫?

對於我來說. 女人一班人聚著吃辣吃東西談天說地就是女人的浪漫呀!

而且來這兒的也都很多女性. 想要經濟實惠的吃一個晚餐不妨一試.
  • 涼拌蒿笋絲
2016-09-29 913 浏览
2013年左右就黎過幾次了,多年無黎,今晚行街經過就同阿may顛個娜。她不喜麻但愛辣,為了遷就她一下,也沒有叫平日我喜的大辣,叫個中辣止下癮好了。始終旺區愛辣人士也不少,人客如多年前的多,壟絡不斷。餐廳不大,坐位不迫,店員大姐鄉土氣息夠濃情。媽咪點的泡椒雞腎20我都完既,雞腎爽口,辣味點到即止,配脆身既辣酸菜,平食前菜。媽咪要的泡椒豬手20唔識食豬手既我,媽咪說幾彈牙唔肥膩,好多骨膠原咁呢。我大愛既水煮牛肉148點了中辣既水煮,牛肉量不欺場,大大碗用地道大鐵碗上,中辣也佈滿紅油,牛肉煮得不un,反而勁嫩滑兼帶淺粉紅且具辛香,花椒干椒齊充斥,加入大豆芽等索盡辣汁,滿足開胃,愈食愈刺激。唯妹我無叫飯,牛肉的掩味有點咸。不過這是在我ko一整盤後的後後話。媽咪愛的尖椒豬肚62她主動點上的,豬肚絲有咬口,做得夠干淨,尖椒炒得夠香,食指大動。而且份量都幾多,同干辣椒炒得興烚烚,甚有獲氣,幾好送飯。佢係咁讚個尖椒簡得靚,翠綠全部食得。食後感:價錢雖比內地貴但香港來說好經濟,份量取勝,大家都好識食,眼見圍圍台吃川菜的比串燒多。成餐覺得水煮中辣唔辣只有咸,我倆都覺尖椒豬肚比較好。P.S. 不過原來無奶昔

始終旺區愛辣人士也不少,人客如多年前的多,壟絡不斷。

餐廳不大,坐位不迫,店員大姐鄉土氣息夠濃情。
媽咪點的泡椒雞腎20
媽咪要的泡椒豬手20
唔識食豬手既我,媽咪說幾彈牙唔肥膩,好多骨膠原咁呢。
我大愛既水煮牛肉148
媽咪愛的尖椒豬肚62

P.S. 不過原來無奶昔嫁wo雖然餐牌有,傷心。。。人客好多,有漏單情況。
用餐时段
2016-09-24 138 浏览
下午去食 好少人 都等左成個鐘先到連野飲都成40分鐘先到有冇忙到甘 (一堆侍應坐埋一邊食生果傾計)催左侍應幾次都敷衍 了事 話要時間煮大佬丫 其他遲叫過我既食完 我都仲未到浪費我時間!!! 再上一次去食都等得耐 但今次真係離譜!!!
下午去食 好少人 都等左成個鐘先到
連野飲都成40分鐘先到
有冇忙到甘 (一堆侍應坐埋一邊食生果傾計)
催左侍應幾次都敷衍 了事 話要時間煮
大佬丫 其他遲叫過我既食完 我都仲未到
浪費我時間!!!

再上一次去食都等得耐 但今次真係離譜!!!
2016-09-20 219 浏览
圃進店看見其他食客桌上的食物便知道沒有找錯路,那陣大陸風味撲鼻而來,只是用鼻子也能感受到菜式的正宗。口水雞例牌,看見雞塊上鋪得密密麻麻的香葱,蒜蓉和辣椒立刻令我食指大動,入口辣椒香氣無比,伴著濃烈的香蒜,沒有不好吃的理由,要是雞肉方面能夠再滑多一點相信必定會錦上添花。涼拌土豆絲,雖則土豆並不是甚麼昂貴的食材,但如今身處貴租的旺角,三十元能有這麼的一大碟真是叫人喜出望外。正宗的川式料理把平凡的土豆發揮得淋漓盡致,香辣爽集於一身,屬全晚最喜歡的一道。涼伴海蜇,清涼爽口的海蜇配以麻辣油,香葱,芝麻以及香茜,成為了一流的下酒菜,我們又要多點一瓶青島了。酒過三巡,懷着滿足的心情回家。

酒過三巡,懷着滿足的心情回家。
成日諗起川菜嘅時候都會想返去大陸食,原因係覺得大陸啲川菜會正宗d,同埋價錢會相宜d。因為我試過喺香港食幾次,價錢又貴又唔好食,難得今次朋友話想試試,就試下。去到見到好多人都係以食水煮魚為主,水煮魚一盤個份量超大,係一人套餐嚟嘅,一份好大嘅水煮魚仲有一碗白飯。咁跟住我哋睇個菜單見到其實有好多唔同嘅小菜可以選擇,咁我哋選左兩個套餐。水煮魚--一黎到個顏色已經好鮮艷,上面全部都係辣椒,跟住佢見到有好多魚肉,份量好大,撈起過嚟睇入邊仲有魚身喺度,我個人覺得起碼有半條魚。呢個份量其實兩個人食都已經夠,成個套餐加埋白飯先50幾蚊,抵!味道方面,只可以形容為超正宗嘅四川風味,同我喺內地食嘅水煮魚味道非常相似,可以講話係有過之而無不及。魚肉十分之滑溜,完全一啲鞋嘅感覺都冇,而且已經充分吸咗水煮嘅味道,食落去非常之鮮味而且水煮魚下邊亦都有一d芽菜,木耳,十分足料,正,正,正!另外仲叫咗一個口水雞,呢度嘅口水雞亦都十分之好食,醬汁有麻香,辣椒香同蒜香,味道重。而雞起碼有4分之一隻,咬落去肉好煙韌有口感。另外仲叫咗個涼拌木耳,涼拌木耳上面仲伴有好多莞茜同葱,夾住食落去會更加香口,而且味道唔算好酸,小小酸嘅味

另外仲叫咗個涼拌木耳,涼拌木耳上面仲伴有好多莞茜同葱,夾住食落去會更加香口,而且味道唔算好酸,小小酸嘅味道令人更開胃。
呢到仲有台式嘅飲品,好似珍珠奶茶甘可以叫,絕對唔會怕食得太辣,嘢都講唔到,飲一杯包你辣氣全消。
我覺得呢到最好嘅係可以每一樣嘢都有一人份量,絕對唔使怕一個人就食唔到自己想食嘅野,而且呢度嘅價錢實在係十分之抵,五十幾蚊就有一個午餐,款式又有好多選擇,絕對唔怕食川菜一定要食好貴先至食到,可以隨時隨地食。
2016-08-31 154 浏览
嚟哩間食飯都係為咗食串燒。首先叫咗碟北片涼粉,啲粉都幾厚,同一夾好易會斷,最好用匙羹一齊食,涼粉上邊有好多豆豉辣椒醬,好香,小辣,底層有醋,撈埋一齊食就酸酸辣辣好開胃,不過嫌佢唔夠凍同酸。串燒係用咗孜然香料燒,正!
嚟哩間食飯都係為咗食串燒。

北川涼粉
串燒係用咗孜然香料燒,正!
2016-08-30
2016-07-19 405 浏览
先二三日個身出紅疹,食中藥都唔敢食太辣,呢幾日見好番好多~麻辣癮要爆啦~放工同個靚女fd去食個麻辣餐先~人生有個食得辣嘅朋友,的確好極!!!食辣真係要搵啱伴,先可以食得痛快架!試左甘多麻辣,呢間都算喺我心中排行好頭嘅位置,今次已經係食第n次,就等我同大家分享下佢嘅美味啦~呢次食係老川皇嘅街舖,我想話正正佢嘅對面,有一間樓上鋪分店,雖然呢間街舖坐得冇甘舒服迫夾d同比較嘈,但果間樓上舖實在太多人等位喇~我地2個女仔一共叫左4様野:麻辣豬耳:麻辣汁好夠味,完全啱晒我呢d重口味人仕,薄片豬耳好爽口~其實只係呢碟野已經夠晒我送一碗飯!提提唔食芫茜嘅朋友,佢芫茜較多,落單時記住remark!麻辣土豆絲:唔想食甘多肉,又唔想食內臟嘅話,士豆絲係非常好嘅選擇,辣汁嘅味道,拍得住豬耳個汁!土豆絲係特別煮法,所以食起黎係爽口,唔係平時粉粉地嘅口感~一碗酸辣粉:呢個第一次叫,覺得一般,湯底冇特別,配菜比較少~仲有,辣子雞丁未食過呢味菜又怕辣嘅人,見到一定會呆左,但其實d辣椒可以話係得個樣,唔係真係想像中甘辣,而且辣度係可以揀架,平時我落單會叫佢額外加"麻",食到個咀麻麻痺痺,好刺激架~雞粒炸到好乾身,雞皮脆
先二三日個身出紅疹,
食中藥都唔敢食太辣,
呢幾日見好番好多~麻辣癮要爆啦~
放工同個靚女fd去食個麻辣餐先~
人生有個食得辣嘅朋友,的確好極!!!

食辣真係要搵啱伴,
先可以食得痛快架!

試左甘多麻辣,
呢間都算喺我心中排行好頭嘅位置,

今次已經係食第n次,
就等我同大家分享下佢嘅美味啦~
呢次食係老川皇嘅街舖,

我想話正正佢嘅對面,有一間樓上鋪分店,
雖然呢間街舖坐得冇甘舒服迫夾d同比較嘈,
但果間樓上舖實在太多人等位喇~

我地2個女仔一共叫左4様野:

仲有,辣子雞丁

未食過呢味菜又怕辣嘅人,見到一定會呆左,
但其實d辣椒可以話係得個樣,
唔係真係想像中甘辣,
而且辣度係可以揀架,
平時我落單會叫佢額外加"麻",

食到個咀麻麻痺痺,好刺激架~
雞粒炸到好乾身,雞皮脆卜卜,
好香口,雞粒偏鹹,如果食白飯就會剛剛好,
每次食呢個餸就好似玩尋寶game,

喺辣椒堆中,搵下搵下就會有粒雞~
太正啦~食到變左孖潤腸!
仲冒出微微嘅汗水,爽快!

好滿足,又可以止住幾日麻辣癮喇!
嘩!!少有行去砵蘭街搵食的,見到呢度排哂長龍等位,又忍吾住要試下!原來係斜對面還有一間分店的,也是人頭湧湧,好啦!唯有等位。大約15分中左右,有位啦!呢度除了辣川菜,還有BBQ串燒的,幾多源化。食物多以辣為主打,但是為了將就港人口味,還是有大中小辣巿揀,都幾貼心。川味燒燒,都好多款式,也是有不同辣度可選擇的燒雞腎$11/串爽口又香口,燒得比較干身,可能是薄片的關系,當然也是確保要熟透,加上辣椒粉調味,很川式的味道燒韮菜$9/1串當然,燒韮菜不是什麼新鮮野,但鄉下仔出城的我還是初嚐的,好好味,可能也是調味料夠野味啦!味道香辣得來,配上夠新鮮嫩口的韮菜,配搭一絕!!韮菜鮮嫩沒有渣!燒烤南非生蠔$21/隻勁多蒜,夠野味,蠔也是胖嘟嘟,滑脫脫的,新鮮,不須什麼乜粉物粉的調味都贏哂啦!!肥美新鮮燒烤元貝$35/隻和蠔一樣的做法也是勁蒜,愛蒜之人不能錯過!味道也是以鮮取勝,元貝大大顆,肉質夠彈夠新鮮,不錯!清炒萵筍$56清清地,川菜必叫炒萵筍,愛他的爽口清脆滑脫脫,除去外層只吃筍心嫩滑位置,好正!尖椒牛肉$68野味之選,除了籽的尖椒依然帶微辣,辣辣下也是過引的,加埋嫩滑鮮牛來炒,冇咁單調,用來送飯
川味燒燒,都好多款式,也是有不同辣度可選擇的
燒雞腎$11/串
爽口
串燒雞賢
燒韮菜$9/1串
當然,燒韮菜不是什麼新鮮野,但鄉下仔出城的我還是初嚐的
串燒韮菜

清炒萵筍$56
清炒萵筍

尖椒牛肉$68
尖椒牛肉
野味之選,除了籽的尖椒依然帶微辣,辣辣下也是過引的,加埋嫩滑鮮牛來炒,冇咁單調,用來送飯一流

韮菜豬肉餃$30/8隻
韮菜豬肉餃
大食仔在場,吾多夠飽就點多個餃子目啦!餃皮薄,韮菜多,配以生蒜和醋來吃,正正正!!韮菜混和豬肉的油香令餃子吃起來冇咁單調
2016-06-29
等候时间
15 分钟 (堂食)
串燒雞賢
韮菜豬肉餃
  • 燒韮菜
  • 燒南非蠔
2016-06-28 682 浏览
今晚朋友提議食川菜,即刻Openrice睇下旺角有咩特式川菜先。其實選擇都不多,但朋友說她的朋友食過呢間覺得唔錯咪決定食老川皇囉。一開始先黎一盆水煮魚,份量十足,滿佈花椒。生魚有骨就一定架啦,但呢間就可以煮到啲魚又滑又香,仲要完全無腥味。同埋入面有啲芽菜,勁爽脆新鮮,咬落去卜卜趕。魚片塊塊大大塊,完全無偷工減料。我地就叫左小辣,真係小辣,唔太嗜辣既朋友一定食到!口水雞就叫左半隻,隻雞超肥而且又入味,又帶有少少麻。同埋我估唔到半隻既份量都幾多,真係足秤。炒尖椒豬肚唔好以為尖椒咁炒法一定辣到飛起呀,其實一啲都唔辣;因為餐廳好細心咁去走哂份入面啲籽,所以淨係會食到青椒唔辣既味,同埋呢碟送一啲都唔油膩,豬肚又彈牙脆身,一啲都唔un。如果你擔心川菜太辣,呢碟小菜一定必叫,真係唔太辣,又易入口,食下一啖食下一啖就清曬成碟無難道。
水煮魚
口水雞(半隻)