2021-12-06 310 浏览
第一次喺大角咀試呢間餐廳老掌櫃。呢間嘢都好多人排隊不過好都可以入到入去坐。今次好簡單就咁嗌咗一碗秘製牛犇麵,佢哋上菜速度都算快,只係等咗十分鐘左右。碗面上咗嚟睇落去其實份量就中中挺挺,唔似佢個名咁有特別多牛,不過其實份量都算合格嘅。碗面上枱就聞到特別香嘅牛肉味,好好奇佢哋既湯底究竟淆咗幾耐。飲一啖湯特別香濃,但係又唔會特別咸,唔會話飲完就覺得好口渴。佢啲牛腩都好淋,唔會話特別難咬,裏面鎖住曬啲肉汁,咬落去好有牛香味。啲面爽口彈牙,食落去都好滑,一啖湯一啖麵,簡直係絕配。喺大角咀44蚊食到呢碗麵其實都算係咁,整體嚟講都算有質素嘅平價餐廳。
啲面爽口彈牙,食落去都好滑,一啖湯一啖麵,簡直係絕配。
2021-12-06
2021-11-21 342 浏览
之前食過一次覺得呢間真係好抵同幾好食,所以呢日特登帶埋屋企人去食😙-👀冇立場資訊-🦆北京填鴨(半隻$168)皮脆肉嫩,鴨肉幾大塊同夠厚,啲餑餑皮夠薄,以呢個價錢來講幾抵食,啲汁都俾得好多,青瓜同京蔥嗰啲如果唔夠可以再加,呢個真係大推😋-🐂孜然大蔥牛肉 ($78)孜然味夠濃,蔥味亦冇俾孜然味蓋過,美中不足嘅係牛肉可以再嫩多少少🧐-🐷千層醬豬耳 ($68)呢碟餸食落口幾有驚喜,豬耳口感幾爽唔會太淋,調味好夠香而且夠入味😛-🐟酸菜桂花魚 ($228)魚肉滑嫩,酸菜味好夠,食落夠酸同香,同埋拎上嚟嗰時真係嚇親因為真係好大碟😂入邊仲有好多薯粉,薯粉都好入味,而且口感啱啱好,唔會好難咬斷或者太淋🥰-🥬上湯娃娃菜 ($68)本身以為呢碟嘅味道會偏淡,點知上湯好香好濃,娃娃菜好夠味,而且上面仲有少少炸蒜,食落口感幾豐富🥸食過好多間嘅上湯娃娃菜,娃娃菜都唔夠呢間咁入味🥰-🥔酸辣土豆絲 ($58)土豆絲嘅味道夠酸同埋微辣,花椒味夠濃,少少麻不過啱啱好,食落好惹味夠晒鑊氣😋-呢間成日都大排長龍,所以如果想去食嘅話記住要訂位喇🧐整體來講味道幾好,而且價錢唔貴,個人嚟講真係幾鍾意呢間東北菜!!🥰
👀冇立場資訊
🦆北京填鴨(半隻$168)
🐂孜然大蔥牛肉 ($78)
🐷千層醬豬耳 ($68)
🐟酸菜桂花魚 ($228)
🥬上湯娃娃菜 ($68)
🥔酸辣土豆絲 ($58)
2021-11-15 424 浏览
很喜歡吃北京片皮鴨但常常覺得太肥太多脂肪太油膩令到吃的時候總有非常內疚的感覺,不過今次終於找到一家不肥的北京片皮鴨而且非常美味,值得一試。這家的片皮鴨跟平常吃到的很不同,除了鴨子偏瘦之外,另一特點是厚切,所以每一口片皮鴨都有很充實的感覺,唯一美中不足的就是其蒸皮不好吃,所以吃到中途我決定放棄蒸皮,直接吃鴨、京蔥和青瓜絲。除了片皮鴨之外,我們還點了山東燒雞、羊肉餃子與及油潑麵。山東燒雞點了秘製汁醬,份外好吃。羊肉餃子略嫌羊肉不夠羶,如果不喜歡太羶的朋友應該會喜愛這羊肉餃。油潑麵看似很辣,因為好像堆滿了辣椒粒,不過吃的時候又發現辣味有恰到好處,就是剛剛好的感覺,很好味很有特色。
北京片皮鴨

除了片皮鴨之外,我們還點了山東燒雞、羊肉餃子與及油潑麵。
山東燒雞
山東燒雞點了秘製汁醬,份外好吃。
羊肉餃子
油潑麵
2021-11-08
為左食片皮鴨而去既~4個人預訂左1隻,但真係太多啦,如果想試多d其他菜式,應該叫半隻就夠,再叫左松子魚,其中京燒羊肉超級好食,好脆口,味道亦好夠,仲有個甜品-拔絲蘋果,係將蘋果放入焦糖再放入凍水,好新奇既食法。
為左食片皮鴨而去既~
4個人預訂左1隻,
但真係太多啦,
如果想試多d其他菜式,
應該叫半隻就夠,
再叫左松子魚,其中京燒羊肉超級好食,
好脆口,味道亦好夠,
仲有個甜品-拔絲蘋果,
係將蘋果放入焦糖再放入凍水,
好新奇既食法。
喺閒日夜晚都坐爆哂都應該知係唔簡單😌但座位之間真係好近 可以同隔離位手拖手🙃👐🏻✨北京填鴨(半隻) ✨ $168🦆幾足料半隻都有好多塊☺️每塊都幾厚切下皮下有少少🤏🏻脂肪所以都幾香口鴨肉都幾結實肉味濃以呢個價錢尼講都幾唔錯👍🏻✨酸菜桂花魚✨ $268🐟個湯好香湯底比平時食開嘅酸菜魚杰身好似打左個”獻”甘😂桂花魚好嫩滑但其實份量唔多酸菜就好多🤣入面仲有少量幼薯粉🍜今次叫左少辣係完全唔辣🌶但食完之後口喝左成晚🥵以$268尼講唔會再食😌😌同價位有更好選擇

喺閒日夜晚都坐爆哂

以$268尼講唔會再食😌😌
同價位有更好選擇
  • 北京填鴨
2021-10-07 417 浏览
夜晚同兩個朋友嚟食,係其中一個朋友介紹嘅,佢話性價比好高。我哋叫咗招牌片皮鴨雞絲粉皮,辣子雞丁,高力豆沙。片皮鴨我覺得一般,唔係特別好食,其他就幾高質嘅,勝在性價比真係高。黎大角咀可以試吓!
夜晚同兩個朋友嚟食,係其中一個朋友介紹嘅,佢話性價比好高。
我哋叫咗招牌片皮鴨雞絲粉皮,辣子雞丁,高力豆沙。
2021-09-30 361 浏览
大角嘴呢個地方暗藏勁多平靚正餐廳,包括呢間北京填鴨🦆新舖搬左去利奥坊地下,好大好新淨👍🏻👅 北京填鴨 半隻 呢個價錢真係非常親民,份量亦好夠,鴨切得好厚,皮肉比例非常好,食落口啖啖肉。個皮還好,有12塊,唔會太厚,另外當然仲有蔥醬。其實呢個價錢真係無得輸,大件夾抵食,兩個人食都可以超飽💁🏻‍♀️題外話,呢間舖頭除左片皮鴨,佢既午市客飯都又抵又好食,下次再同大家分享🤤

👅 北京填鴨 半隻

2021-09-27 685 浏览
來呢度食記得訂定位‼️啱晒一家大細帶埋朋友仔嚟食🎈片皮鴨要預先一日訂🎈小元蹄就要預先兩日訂定 😮‍💨😮‍💨(即第二張相 其實小元蹄份量一啲都唔小)次次去都勁多人 野食真係大份 而且價錢合理🎈必食甜品推介:拔絲蘋果 同餃子外層麥芽糖脆炸包住蘋果 推介🥰🥰
來呢度食記得訂定位‼️
拔絲蘋果
萵筍
小元蹄
2021-09-16 352 浏览
🤩 九龙|老掌柜东北菜馆 #丁丁香港探店# 40 HKD地址:大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖-之前在荃湾吃过一次外卖印象中味道很不错所以拉着朋友再来吃一次六点开门直接walkin上菜超级快-「北京烤鸭」烤鸭真的就很不错!价格也不贵-「锅包肉」中规中矩算是还不错吃但没有惊艳-「香椿炒蛋」他们家炒蛋的菜都炒鸡好吃之前的西红柿炒蛋也不错推荐大家可以试一试-「麻辣海蜇头」凉菜感觉很适合下酒-「京葱羊肉」水饺也还不错但没有很浓的羊肉香味-「小鸡炖蘑菇」emmm不是很正宗但也不踩雷
🤩 九龙|老掌柜东北菜馆 #丁丁香港探店# 40 HKD
之前在荃湾吃过一次外卖
印象中味道很不错
所以拉着朋友再来吃一次
六点开门直接walkin
上菜超级快
「北京烤鸭」
烤鸭真的就很不错!
价格也不贵
北京填鸭
  • 北京填鴨
  • 京葱羊肉水饺
2021-09-14 214 浏览
酸菜魚酸菜魚唔辣,只係如果你掂到佢啲指天椒就會有少少微辣。佢用嘅魚唔係好實淨,好淋,酸菜魚嘅底部有好多酸菜仲有少少薯粉,分量都幾多。調味啱啱好唔會過鹹。菠蘿咕嚕肉咕嚕肉唔會炸得太乾,係平時食到嘅味,配菜亦都俾得好足。菜飯菜飯一般,但真係超級大碗飯。今次係我第一次喺佢舊舖搬去新舖第一次再食。我係喺平日嘅午飯時間嚟食嘅,價錢非常之抵,所以都有好多人食。食物偏大份。食物質素keep到,但係現場環境比較混亂,唔係太乾淨企理,地方逼夾,好明顯唔夠人手。
酸菜魚

菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉唔會炸得太乾,係平時食到嘅味,配菜亦都俾得好足。

菜飯
菜飯一般,但真係超級大碗飯。

久久未試老掌櫃,他們家的北京填鴨是必點的,不過今次多點其他餸菜,外賣一試。北京填鴨半隻很足料,皮連肉份量很足,填鴨的皮就算外賣仍然香脆,雖然炭火香不足,鴨肉輕微帶鴨騷味,填鴨皮則較厚,但這個價錢來說,已經相當不錯了。沙鍋雲吞雞方面,雞件較細,而且湯底飲完後有點口渴。雲吞是純豬肉餡,整體菜式味道一般。回鍋肉方面,調味不錯,都幾惹味,有豆瓣醬香味,唯一肉量方面較少。蒜炒油麥菜夠鑊氣,蒜香味夠,但略為偏油。整體菜式尚可接受,北京填鴨最為出色。

沙鍋雲吞雞

回鍋肉

蒜炒油麥菜夠鑊氣,蒜香味夠,但略為偏油。
蒜蓉油麥菜

整體菜式尚可接受,北京填鴨最為出色。

外卖送餐
2021-09-08 305 浏览
1930到,齊人才可入座,冷氣充足,枱與枱擺放好密,中間有隔板,食物個人覺得吾好食,全部都冇味,鹽及醬油價格好高咩,擔擔麵個麵湯淡而冇味,但麵湯有配料的,有肉碎,花生碎等,但仍可煮到淡而冇味,廚師確係了得,小黃魚炸得香脆,但仍是冇味的,連一點咸味都冇,面頭D炸蒜只是外帶交來,一點蒜香都冇,唯一有的是上面D辣椒干有辣味,魚吾新鮮魚肉莓莓地,價錢吾算貴,4人總消費$352,但真心吾好食,冇下次,又一間可以除名。👎👎👎
2021-09-05 498 浏览
同事一直講呢間於是我地就去咗一去到已經好多人d台比較窄 同隔離檯都近我地4條友貪心叫左一隻填鴨皮夠薄 但d鴨一般⋯ 好乾身最後食唔曬 打包了餃子朋友揀左要素⋯點知⋯ 個口味完全唔岩食😂😂😂😂😂個雞絲粉皮好好味😋 叫得過酸菜魚太多碎骨⋯ 雲吞雞就唔太好味 d雞好‘hi’湯就無乜味娃娃菜就正常炸饅頭就好難唔好食😂😂😂呢間唔明點解甘多人話好味但我地唔會encore
同事一直講呢間

酸菜桂花魚
炸饅頭
炸饅頭
2021-09-04 156 浏览
等位實在太久了,只優先給網上或電話訂位的人安排座位,完全不管我們現場拿號等位的。和朋友晚上不到七點就到了,等了一個多小時,快八點半才落座。從12號到13號竟然要花一個小時?
2021-09-04 488 浏览
黃昏時間,在大角咀附近搵食。在網上搵到這間食東北菜的餐廳評價不錯,於是與朋友前去一試。未到6點門口已經有一堆人在等候。由於我們沒有先訂位,要先給有預訂的客人進入。沒有等太耐侍應已即時安排座位讓我們入座。晚餐時間基本上所有餐點都要散叫,沒有套餐。若想抵食點可選擇午餐時間前去。今次擇左幾款必食主打試一試。蔥油撈麵:上層的蔥油味香,醬油不是死咸,麵質彈牙有口感。表現中規中矩的麵食。雞絲粉皮粉皮及青瓜的份量很足,麻醬香滑食落感覺不是平價貨。但雞肉比較少,只有表面的部分食到有肉。北京填鴨(半隻):半隻鴨的份量也不少,2~3人食剛好,他們選用的鴨肥瘦適中,鴨肉沒有太多脂肪及鴨羶味,而片出來的鴨皮肉厚度剛好。餡料皮質感偏厚及乾,用筷子較難分開,需要和手并用。青瓜略為大件,難以與鴨肉一齊用皮包住。高力豆沙:又香又軟,外皮質感像泡芺,中間餡料足啖啖都食到豆沙。加上外層的砂糖增加口感及甜味,份量足,北京填鴨之後再食會好飽及膩。整體評價:食物質素中上。餐廳環境衛生,也沒有看到飛蟲。侍應生的服務態度不錯而且貼心,收拾及上菜速度快。下次可以再食。

蔥油撈麵:
蔥油撈麵