2023-05-28 10 浏览
位於青衣城二期一樓的而打淥是一家以台式滷味為主打的餐廳。作為一位獨自用餐的客人,我點了台風定食和現撈涼拌麵作為主食,以及黑糖薑母仙草作為甜品。首先是台風定食,這道菜的賣相很精緻,包含了餐前小食、而打淥豬三樣飯和茉香柚茶。餐前小食的冷青瓜和粟米清爽可口,為整餐帶來了開胃的效果。而打淥豬三樣飯則包含了豬耳、滷肉和豬手,滷味入味,豬肉軟嫩多汁,份量足夠飽足。茉香柚茶清新解渴,是一個不錯的配搭。其次是現撈涼拌麵,這道麵的胡麻醬手撕雞和撈冷麵相得益彰。胡麻醬手撕雞肉質鮮嫩,搭配麵條和蔬菜,帶來了豐富的口感。撈冷麵清爽涼快,是夏天用餐的好選擇。最後是黑糖薑母仙草,店員推薦我可以將黑糖薑母仙草稍微加熱一下,這個小貼心讓我感到窩心。黑糖薑母仙草口感獨特,香甜的黑糖和薑味完美結合,令人愉悅。總的來說,而打淥提供的台式滷味非常美味,每一道菜都有著獨特的風味。食物的賣相精美,味道鮮美,份量適中。店員的貼心服務也讓我有一個愉快的用餐體驗。如果你喜歡台式滷味,而打淥絕對是一個值得一試的地方。.
2023-05-28 42 浏览
青衣城二期美食食店豐富,位於青衣站青衣城二期嘅而打淥,係一間來自台灣嘅滷味小店。而打淥主打台式滷味,價錢相宜,最吸引眼球嘅係佢嘅台風定食 - 而打淥豬三樣飯。呢個定食包括有滷水豬手、滷水豬耳同埋滷水肉燥,一試難忘!豬手滷得入味,肉質鬆軟;豬耳口感爽脆,同滷水味道融合得好好;而滷水肉燥呢,就係一個字「香」!整個滷味配上香滑嘅白飯,簡直係滷味界嘅極品!胡麻醬手撕雞現撈涼拌麵亦都係一絕,雞肉爽口,配上特製嘅胡麻醬同涼拌麵,味道層次豐富,口感清新,食完都想再嚟一碗。佢地仲有台灣好出名既蘋果西打。甜品我哋就試咗佢哋嘅黑糖薑母仙草。黑糖味濃郁,薑母帶黎一股暖意,而仙草則係口感滑潤,呢個甜品不但可以幫助消化,仲好適合暖胃。青衣附近嘅朋友不妨嚟試試,相信一定會滿意

呢個定食包括有滷水豬手、滷水豬耳同埋滷水肉燥,一試難忘!

佢地仲有台灣好出名既蘋果西打。

甜品我哋就試咗佢哋嘅黑糖薑母仙草。

青衣附近嘅朋友不妨嚟試試,相信一定會滿意
而打淥豬三樣飯
胡麻醬手撕雞現撈涼拌麵
而打淥豬三樣飯
胡麻醬手撕雞現撈涼拌麵
2023-05-27 18 浏览
行過青衣城2期就會聞到好香滷水味,原來係一間叫而打淥嘅餐廳傳出。餐廳望落去會感受到好似夜市嘅感覺,燈光明亮,色彩繽紛嘅招牌同埋夜市攤位嘅風格,彷彿好似身處喺一個熱鬧嘅夜市入面。🎪✨我試咗台風定食,個套餐可以有好多選擇🍽️😋。我揀咗三絲伴冷麵,跟餐前小食有粟米荀同萵荀,點知我自己揀嘅三絲伴冷麵除咗豬耳之外都有粟米荀同萵荀🤣🤣。三絲伴冷麵整體唔錯,我特別鐘意個麵質唔會太淋,加上調味料味道豐富。飲品我揀咗麥仔茶,之前放題飲過一試難忘!🍹🌞然後仲有滷汁拌粉,滷汁嘅味道全完融入彈牙嘅麵線,最啱加上一舊煮到軟淋淋嘅古早厚切腩肉,一剛一柔十分配合。😍🍜值得一提另一個招牌鹽酥雞,每塊雞都炸得熱辣辣,一咬落去,外皮酥脆,內裡嫩滑,鹽酥味好香!🍗🔥呢款鹽酥雞真係好吸引,我忍唔住係街一邊行一邊食!最後仲有黑糖薑母仙草。呢碗糖水飲落有黑糖香氣,仲帶有微微嘅薑味,入面仲有仙草同埋愛玉,味道豐富多層次!🍨🌿

2023-05-25 18 浏览
有時想食個簡單台灣風味嘅午餐,就會去食而打淥。小店只有幾個位,但提供多款台式食品,今日同朋友仔分享咗幾款美食:夏日必食[胡麻醬手撕雞撈冷麵],清涼冷麵🍜&手撕新鮮雞肉,嫩滑雞鮮味🐔,份量豐富,口感豐富,配合爽口青瓜🥒&開胃胡麻醬,飽肚又健康。特色[古早腩肉刈包]肥瘦適中嘅五花肉&香菜配合蒸包,味道傳統,十分美味。[淺嚐三拼滷]包括醬香雞中翅、滷蓮藕片&煙韌滷豆干,滷水汁味道甘甜,香料味濃郁,十分正宗台灣味道。最黎飲&食埋[黑糖薑母仙草]甜度適中,解暑解膩效果極佳,十分值得一試。

有時想食個簡單台灣風味嘅午餐,就會去食而打淥。

2023-05-24 46 浏览
行過青衣城見到好多人等外賣,睇見一排排黃色小燈籠作裝飾,就知道係台式滷味店古早腩肉刈包 $28刈包入面夾住一塊厚厚既豬腩肉,配搭埋滷水醬汁,非常邪惡淺嚐三拼 $46 (醬香雞中翅、滷蓮藕片、煙靭滷豆干)一定要試下佢地既滷味,只不過我唔太中意食內臟,所以就揀左雞翼、滷蓮藕片同滷豆干。煮得非常入味,蓮藕片爽脆,豆乾夠煙靭胡麻醬手撕雞冷麵 $46份量十足既冷麵,用左胡麻醬撈麵,拼手撕雞同青瓜絲,夠晒清涼解暑黑糖薑母仙草 $12黑糖同薑味岩岩好,唔會太辣又唔會太甜,入口軟滑😋整體食物質素:3 / 5💰性價比:3 / 5👍推薦指數:3 / 5

古早腩肉刈包 $28
刈包入面夾住一塊厚厚既豬腩肉,配搭埋滷水醬汁,非常邪惡

淺嚐三拼 $46 (醬香雞中翅、滷蓮藕片、煙靭滷豆干)

胡麻醬手撕雞冷麵 $46

黑糖薑母仙草 $12
黑糖同薑味岩岩好,唔會太辣又唔會太甜,入口軟滑

😋整體食物質素:3 / 5
💰性價比:3 / 5
👍推薦指數:3 / 5
2023-05-24 29 浏览
今日落大雨, 又ot左,度事去街市買餸煮飯,經過青衣城見到間台式滷味二打淥,就買黎試下。因為係即叫即煮,等候時間都比較長,店員都好有禮貌解釋需時等一陣。脆香鹽酥雞真係即叫即炸,食落去熱辣辣!一定好熱氣😆 每件雞肉都好夠味,又脆,讚!古早厚切腩肉配蔥油拌米線腩肉滷得好夠味,層次分明,食落去亦唔會好油膩,要黎賠蔥花一齊撈米線一流朋友就叫左個三絲伴冷麵天氣太熱,如果唔想食熱野,可以食呢個涼伴冷麵,份量都唔少最後食完啲熱氣野,當然要飲返盒台灣楊桃汁清下熱氣啦。再加埋個凍黑糖薑母仙草,一個完美既結束,一解台灣相思夢😆

脆香鹽酥雞

古早厚切腩肉配蔥油拌米線

朋友就叫左個三絲伴冷麵
天氣太熱,如果唔想食熱野,可以食呢個涼伴冷麵,份量都唔少

2023-05-23 15 浏览
琴晚終於初嚐主打高質外賣台菜小店既而打淥🤤店內有少量位置~堂食都可以豬三樣飯有大大隻豬手 滷肉同脆豬耳滷水汁超好味🥹豬耳同滷肉份量都好多豬耳爽脆 豬手啖啖肉 啲肉好腍撈飯食一流🩵.胡麻醬手撕雞撈冷麵 淨係見到相都好juicy啲醬好夠 雞絲入味 個麵帶點爽口又掛汁呢個冷麵 絕對係夏日必備🌞.最後整返個黑糖薑母仙草本身怕會好甜 但食落完全滿意 佢係真係唔會太甜Mix了仙草同冰粉 好解暑解膩跟餐只係加12蚊咋~必點!
琴晚終於初嚐主打高質外賣台菜小店既而打淥🤤

呢個冷麵 絕對係夏日必備🌞

最後整返個黑糖薑母仙草
本身怕會好甜 但食落完全滿意 佢係真係唔會太甜
Mix了仙草同冰粉 好解暑解膩
跟餐只係加12蚊咋~必點!
2023-05-22
5 分钟 (外卖自取)
2023-05-19 933 浏览
一向喜歡吃台灣古早味滷味,在關注組看見這間店,趁有時間外賣回家食!!青衣分店有三張枱,店內佈置得有台灣夜市感覺~店內有簡介指他們每日不惜工本由中央工場生產,經過無菌真空處理運送到各門市,經過門市滷汁加熱後給顧客享用,所以滷味會特別新鮮和香~餐牌好多選擇,有滷味小食,都有套餐。值得一提的是店員熱情有禮!☁️古早腩肉刈包 $28超級邪惡!!厚切腩肉有1.5 cm!!肥瘦均勻,入口會啖啖脂肪,好滿足!!滷水調味剛剛好,夾着生菜可以中和油膩~店員教落刈包如果凍咗會變硬,叮返20秒就會變得鬆軟~☁️淺嚐三拼 $46醬香雞中翅2隻、滷蓮藕片4片、煙靭滷豆干8件雞中翼好入味,裏面的雞肉都有淡淡滷水香味。煙靭滷豆乾比想像中出色濃味,醃製適宜,好彈牙。最喜歡蓮藕片,蓮藕片爽脆,每片都好大件!!☁️胡麻醬手撕雞 $46- 撈冷麵很大盒,份量比想像中多!胡麻醬沾滿每一條冷麵,冷麵麵條有嚼勁,連同手撕雞青瓜絲一齊食好豐富。擺落雪櫃雪一雪再食仲正!!☁️黑糖薑母仙草 $12黑糖仙草甜品,薑味突出不會太甜,仙草很滑和較硬身。
古早腩肉刈包

胡麻醬手撕雞

☁️胡麻醬手撕雞 $46
- 撈冷麵

☁️黑糖薑母仙草 $12
黑糖仙草甜品,薑味突出不會太甜,仙草很滑和較硬身。
  • 淺嚐三拼
  • 胡麻醬手撕雞
2023-05-16 40 浏览
幾次經過青衣城2期,上扶手電梯時也聞著濃濃的滷水味道,終於今天就跟朋友光顧。店面五光十色的,非常吸引眼球,還有一排排黃色小燈籠作裝飾。看到店主打做外賣吧,器具都用上外賣碗的。店有2,3張小圓桌,就直接堂食。食品種類選擇多,玻璃櫃上看到各樣滷味食品,最後選擇套餐而打淥豬三樣飯,跟青瓜小食及紙包飲品 (從飲品櫃選了麥仔茶)分別有豬耳,豬腳,肉燥放在飯上,份量不少,而且全都非常入味,滷味不錯啊胡麻醬手撕雞撈冷麵大愛胡麻醬,除了手撕雞還有青瓜,葱花芝麻也點綴著,一口吃著伴好的麵,很滿足黑糖薑母仙草店員說跟餐可以半價甜品,就試試看吧。黑糖味道甜甜的,仙草入口滑滑,飯後吃完美結束因為店落單即做,等待時間長一點點啊

店面五光十色的,非常吸引眼球,還有一排排黃色小燈籠作裝飾。

食品種類選擇多,玻璃櫃上看到各樣滷味食品,最後選擇套餐

胡麻醬手撕雞撈冷麵

黑糖薑母仙草

因為店落單即做,等待時間長一點點啊

2023-05-13
呢間台灣野開左一段時間,今日就同朋友晏晝去試下有無台灣嘅風味。🐮蘿蔔金錢肚拌麵配是日餐前小食有起碼6大舊滷水蘿蔔,金錢肚份量好多,食得感覺到超級入味但又唔會好鹹😝而且拌麵份量麵幾多,系青衣城嚟講性價比高🧃茉香柚茶有4款飲料,台灣飲料,好似系香港唔系好見邊到有得買,飲落都唔錯🐷古早腩肉刈包刈包食落鬆軟,唔會好硬,夾埋厚厚的肥豬腩肉,簡直一流🤤入面仲夾有生菜,減低肥膩感麻辣燙🦆麻辣鴨血+麻辣拌粉好耐無食麻辣鴨血,驚好辣,所以叫左少辣🤣但食落又唔系好辣,下次可以試下正常。另外加左拌粉,增加飽肚感🥣黑糖薑母仙草有甜品有結尾,唔會好甜,但食落好滑,可以一試😋好有台灣食夜市嘅風味

🐮蘿蔔金錢肚拌麵配是日餐前小食

🧃茉香柚茶

🐷古早腩肉刈包

麻辣燙
🦆麻辣鴨血+麻辣拌粉

🥣黑糖薑母仙草
2023-05-14 50 浏览
經開青衣城 聞到陣陣滷味味🙌🏻 而打淥裝修擺設好有台灣風味 好似夜市咁🤤三絲伴冷麵 $58份量超多 三絲包括豬耳絲 粟米荀 萵荀 樣樣都係我至愛 樣樣都有嚼勁~冷麵用左香辣調味料拌混 味道超豐富🤩古早厚切腩肉蔥油滷汁拌米線腩肉有驚喜 肥瘦均勻 夠淋身相當入味 蔥油香味十足 滷汁帶甜夠濃郁 熱食拌米線都有唔同風味 加埋自助調味區既辣菜脯更加分鹽酥雞 $38即叫即炸 外層酥脆 雞肉唔會過乾 調味岩岩好🤤甜品 $28 涼涼既黑糖冰粉 口感爽滑香甜🥄麥仔茶 跟餐$0味道好地道 下次再試埋滷味先🍗而打淥滷汁拌粉📍青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖

三絲伴冷麵 $58

味道好地道 下次再試埋滷味先🍗

而打淥滷汁拌粉
📍青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖
2023-05-09 615 浏览
而打淥滷汁拌粉青衣城一期大家就行得多啦,好多連鎖餐廳喺一期,行到悶嘅我就去咗二期,見到有間叫「而打淥」主要賣台式滷味,個名幾搞笑就停低咗入去望下,見OpenRice d人話好正宗就決定坐低食!呢間主要做外賣,餐廳外形似台灣夜市嘅車仔檔,而入面枱得3張,我哋一坐已經佔咗2張枱,幾唔好意思,最多食快d走人!1.淺嚐三拼$46+蔥油滷汁拌麵$12(7.5/10)呢個三拼入面有醬香雞中翼2隻,滷蓮藕片4件,煙韌滷豆干8件。雞翼同豆干好入味,豆干好Q彈,反而蓮藕片咸咗少少,雖然咸咗少少,但每一舊都好大塊,店員話今批貨係大塊,所以先得4件,平時細件就有6件!拌麵就有掛到汁,12蚊嚟講真係超良心價,份量嚟講對其他大食男人嚟講一定唔夠,對我嚟講就啱啱好,夜晚唔想食咁飽,哈哈!2.脆香鹽酥雞$38(9/10)呢個鹽酥雞入面有12件雞塊,袋中已加入佢哋自家秘製調味粉,店員遞比你之前已經shake好哂,每一件雞塊已經滲入佢哋嘅調味粉,雞塊炸得香脆,有肉汁唔會乾,好好食!3.醬香雞胗片$16(9/10)雞胗有9件,每一件都超有口感,味道啱啱好唔咸,好食!4.台風飯$12(9/10)雖然係一碗白飯,但飯上面有白
而打淥滷汁拌粉

1.淺嚐三拼$46+蔥油滷汁拌麵$12(7.5/10)

2.脆香鹽酥雞$38(9/10)

3.醬香雞胗片$16(9/10)
雞胗有9件,每一件都超有口感,味道啱啱好唔咸,好食!

4.台風飯$12(9/10)
雖然係一碗白飯,但飯上面有白芝麻,令到飯有少少芝麻香,唔錯!

2人總共價錢$124

個人口味總評分:8.625/10

@e_bittern

地址:青衣青敬路31-33號青衣城2期1樓181號舖

#而打淥滷汁拌粉 #青衣美食 #台式滷味 #青衣好去處 #香港探店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 淺嚐三拼
我最近到一家外賣店訂購食物,但是真的很失望。他們的食物份量非常少,而且味道太鹹了,完全無法讓我滿意。當我到店裡點餐時,店員的態度也很冷淡,好像完全沒有興趣幫助我落單。當食物送到我手中時,我發現份量真的是少到可以,而且食物的味道也太鹹了,讓我覺得有點難以入口。總之,這次到這家外賣店訂購食物的經驗真的是讓我感到非常失望。如果你問我,我不太會建議其他人到這家店點餐,因為你可能會跟我一樣覺得超不值得…….

2023-04-02 113 浏览
▶古早厚切腩肉$12▶蔥油滷汁拌粉$12大愛拌粉,口感滑滑的也很掛湯,才$12太良心價了,份量一個女仔吃也足夠腩肉也好大塊,肥瘦勻稱,有處理豬皮,很乾淨吃得安心▶脆香鹽酥雞$38炸得十分香脆,雞肉還保有肉汁不會太乾,但調味比較重味,想健康點可以叫少調味▶台風定食$58十分豐富的定食有四寶拌麵,是日餐前小食和茉香柚茶四寶有蘿蔔,雞翅,紅腸和雞腎,蘿蔔夠入味沒有渣,雞腎很有咬口很爽口特別喜歡茉香柚茶,超清新
▶古早厚切腩肉$12
▶蔥油滷汁拌粉$12
腩肉也好大塊,肥瘦勻稱,有處理豬皮,很乾淨吃得安心

▶脆香鹽酥雞$38

▶台風定食$58
十分豐富的定食有四寶拌麵,是日餐前小食和茉香柚茶
特別喜歡茉香柚茶,超清新
脆香鹽酥雞
古早厚切腩肉
2023-03-30 76 浏览
🍽️而打淥滷汁拌粉 📍青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖-💫 L餐:麻辣半壁江山(半隻麻辣手撕鹽水雞、爽脆豬耳絲、爽口蓮藕片、萵筍片)($138)由於店內位置較少,主打外賣,所以就叫咗個好霸氣嘅「半壁江山」返屋企食🤣一打開外賣盒,已經聞到好香嘅麻辣味!雞肉、豬耳同埋蔬菜嘅份量的確唔少,兩個人當加餸都夠!雞肉入味,肉嫩多汁;豬耳略帶甜味,能夠好好咁樣中和麻辣味道;蓮藕同萵筍爽脆,但係反而味道唔太足夠。-🌟主打外賣來講,由於只得一個店員在場,等待時間較長。🌟店員態度友善推薦指數:4/5抵食指數:3/4#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #TsingYi #青衣 #而打淥滷汁拌粉
🍽️而打淥滷汁拌粉
📍青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖
🌟主打外賣來講,由於只得一個店員在場,等待時間較長。
🌟店員態度友善

推薦指數:4/5