2017-10-28 443 浏览
那天和大學同學飯後,試了尖沙咀的聰少;今日比賽後,來到銅鑼灣的聰嫂。上次大家試了椰汁龍眼冰,今次到我啦。難怪個個都試呢款,確實好味,龍眼味道突出,椰汁的配搭使其更清新。友人選了榴連冰同芒果冰。榴連我小時候好鍾意,而家就一般,不是討厭氣味同味道,就只是簡單的無原因的唔會揀。如果食榴連,都會揀生些、硬身些的。芒果亦係另一樣我少食的,因為食得多會肚痛。其實這餐甜品是當午餐,我都幾鍾意咁,有人喜歡這樣甜品當正餐嗎?

2017-10-14
2017-10-24 359 浏览
It's my second time visiting Hong Kong and I would like to try local food there. I saw Thai review about this dessert place so it's on my food list this time. Although I was a bit lost to find this place, it's worth trying such a tasty and unique desserts 🤤🤤🤤
2017-10-20
一向不愛排隊的我,不是訂位就是推遲或提早用餐,這一晚朋友推介這一家食甜品,興之所至,GOGOGO!門口有10+ 人排隊,但等候的時間不算長,非常有效率的點餐、上菜、結帳的過程應點讚,如此這般的生意滾滾,食完都不好意思久坐。(但也聊了一會,員工也沒趕人哦~)龍眼椰果冰($39)真的很好味,清甜不膩,比起棉花冰硬身一點,沒那麼易溶,冰裡面有龍眼肉,冰球上面有椰果西米粒。茫果奶昔雙皮奶($39)必肥系甜品,但真的好好吃,有種靈在吃忌廉芝士的錯覺,豆腐一樣的質感。芒果不酸,但有些茫果榨吃起來有點煩人。以味道來說,這樣的價錢太值了!等多一會都Okay~我還會再來吃的!
門口有10+ 人排隊,但等候的時間不算長,
非常有效率的點餐、上菜、結帳的過程應點讚,
如此這般的生意滾滾,食完都不好意思久坐。
(但也聊了一會,員工也沒趕人哦~)

龍眼椰果冰($39)
真的很好味,清甜不膩,比起棉花冰硬身一點,沒那麼易溶,
冰裡面有龍眼肉,冰球上面有椰果西米粒。

茫果奶昔雙皮奶($39)
芒果不酸,但有些茫果榨吃起來有點煩人。

以味道來說,這樣的價錢太值了!
等多一會都Okay~
我還會再來吃的!
2017-10-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
$39 (宵夜)
  • 龍眼椰果冰
2017-10-10 600 浏览
星期六晚的聰嫂 ,整個門口都是人, 晚上十時 ,我想起碼有一百人集結在此。 可能銅鑼灣所有的商店都差不多關門了, 吃晚飯的人也吃完了, 但興致未盡不想回家, 人同此心, 不如吃個甜品或糖水吧。好不容易取到了一個邊邊的位置。。。 好了,可以選我喜歡的甜品呀 。叫了一碗 湯圓, 又叫了一個 蜜瓜 xx ( 回到家已經忘了它的名字)。 一冷一熱, 剛好互補不足 。湯圓煙煙韌韌, 口感不錯, 但略嫌糖水不夠熱。蜜瓜甜品, 有點太甜。 蜜瓜只有六小粒, 軟軟綿綿的 ,不太新鮮 (見圖),口感普通, 不太好吃。可能真的是人太多了, 看到阿姐 在呼喝排隊的人, 和準備埋單的人。 十分沒有禮貌 ,令我們 吃糖水的 興致 ,也打了折扣 。有點貼錢買難受的感覺。唉!應該不會再 光顧了 。再見聰嫂。
星期六晚的聰嫂

好不容易取到了一個邊邊的位置。。。

湯圓煙煙韌韌, 口感不錯, 但略嫌糖水不夠熱。

唉!應該不會再 光顧了 。再見聰嫂。

等候时间
30 分钟 (堂食)
2017-10-02 651 浏览
After having dinner at causeway bay, me and my friends went to 聰嫂 to have a dessert. It is near to times square, quite convenient.So I have ordered a cold 芒果雙皮奶, it is smooth and sweet, and the mango slices are fresh. Have a try for it.Because it is quite famous, so many people go there especially after dinner, it takes time to line-up for a seat. Ask the waiter there to give you a ticket, once they shout out the number printed on your ticket, you are welcome to take a seat inside. If you don't

Because it is quite famous, so many people go there especially after dinner, it takes time to line-up for a seat. Ask the waiter there to give you a ticket, once they shout out the number printed on your ticket, you are welcome to take a seat inside. If you don't want to wait, just ask for a take-away
2017-09-20 736 浏览
唔知幾時開始食完飯就要食糖水同frd子食完飯之後就係附近來個糖水我就叫左蜜瓜冰 次次黎到都係揀佢或者龍眼冰😋水果味好重 又唔會太甜好食就好食但食凍野再加上好凍嘅冷氣真心頂唔緊食完就即閃人交枱😂
唔知幾時開始食完飯就要食糖水

但食凍野再加上好凍嘅冷氣
真心頂唔緊
食完就即閃人交枱😂
2017-09-10 937 浏览
星期日要在銅鑼灣辦事,比預期早到,於是,走入甜品店吃甜品。中午1時多,不是很多人,很容易找到座位。看見鄰座食緊榴槤水晶珠,賣相不錯,照跟著點了此款甜品。味道清甜,有少量榴槤肉。

看見鄰座食緊榴槤水晶珠,賣相不錯,照跟著點了此款甜品

榴槤水晶珠

味道清甜,有少量榴槤肉。
2017-09-10
2017-08-28 1068 浏览
是日由灣仔接寶放學行落老銅打風前夕焗到熱屎辣辣我地兩個都大汗疊細汗,於是乎就去到永遠長龍既聰嫂食個冰,降下體溫今日聰嫂依舊有龍,一心諗住唔使排隊既我地大叫唔係掛四五點都咁多人走去食甜品,聰嫂果然魅力沒法擋!好彩等左五分鐘都入到去,坐低之後就開始嘗試禁制剛剛皮膚過敏既寶去食榴槤呢啲刺激性既濕熱食物,但由於佢太想食既關係咁就由我叫左榴槤比佢過幾啖口癮,而佢就揀左清熱解暑既龍眼冰。坐低環顧四周,夾雜左遊客同香港人,其實都坐得幾迫。無計,真係太多人鐘意食聰嫂喇!寶就開始講佢係第一批食聰嫂甜品既客人(佢以前成日去食港台聰哥canteen)而我真係第一次聽聰嫂既發跡史😂名不虛傳係聰嫂既鎮店之寶每一啖冰都夾雜左榴槤肉,好 鬼 正!!今日好似係我幫襯聰嫂咁多次以黎第一次食榴槤冰!絕對一洗我以往對於食生果冰既印象!從來都覺得生果冰啲冰都係會無味,係冰還冰,生果還生果分開哂。而呢個係將榴槤肉雪到變冰再攪碎,冰同肉不再分離,無得頂龍眼椰果冰第一啖食都驚為天人點解會無食過咁好食既冰架,入口層次極豐富!又有椰果又有龍眼肉又有冰,係口腔入面爆炸咁後黎再食啲冰都有龍眼既果汁味但肉就偏少,所以扣一粒星埋單78,係滿足
是日由灣仔接寶放學行落老銅

(佢以前成日去食港台聰哥canteen)
而我真係第一次聽聰嫂既發跡史😂

名不虛傳係聰嫂既鎮店之寶
每一啖冰都夾雜左榴槤肉,好 鬼 正!!

龍眼椰果冰第一啖食都驚為天人

後黎再食啲冰都有龍眼既果汁味但肉就偏少,所以扣一粒星

埋單78,係滿足既下午茶甜品
2017-08-26
等候时间
5 分钟 (堂食)
2017-08-27 626 浏览
榴槤水晶珠 太正聰嫂星級甜品 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣耀華街11號地舖這甜品店在銅鑼灣區很受歡迎,晚市經常出現人龍,但今晚難得吾使排隊所以一定要入嚟幫襯吓,我最愛就係榴槤水晶珠,呢款係聰嫂嘅招牌甜品,幫襯左幾年依然都係好好味,榴蓮味沙冰蓋上厚厚榴櫣肉,濃香但唔漏,而且大大碗,真係太正喇!
晚上在耀華街 The Coffee Academics 吃過晚飯,意猶未盡,步往對面的甜品店填補最後的一份缺失感。 聰嫂星級甜品是同街甜品店中最受歡迎的一間,平日途經通常也出現排隊的人龍。難得今回有吉枱一張,不用排隊,當然要把握機會試試。 細周生與魚仔偏愛凍食,亦愛芒果,芒冰配柚子/荔枝果凍順理成章成為兩隻小鬼的囊中物。黃黃的芒冰雖然稍稍甜了一點,但果味確實濃郁,加上質感綿軟,不像刨冰般粗鞋,效果不俗。芒冰下方是柚子/荔枝果凍,柚子果凍清香;荔枝果凍夏日氣息濃厚,兩款也討人喜歡。 南北杏雪耳燉木瓜是傳統的中式糖水,食感滋潤甜美。杏仁合桃露加芝麻湯圓是另一經典之作,雖然同時包含杏仁露及合桃露兩款糖水,但出來效果反而不及預期稠厚,兩款糖水的味道也不到位。芝麻湯圓是追加小點,皮薄濃香,OK。 一氣試了三款冷熱甜品,暫以冷點 (芒冰果凍) 先勝一籌,有機會再試試其他!

芒冰配柚子/荔枝果凍

南北杏雪耳燉木瓜是傳統的中式糖水,食感滋潤甜美。
南北杏雪耳燉木瓜

杏仁合桃露加芝麻湯圓

[20/8/2017; Sun]
2017-08-20
$30 (宵夜)
芒冰配柚子/荔枝果凍
南北杏雪耳燉木瓜
2017-08-15 625 浏览
很久沒有吃糖水了,因減糖餐單,戒甜食。但阿女想想食榴槤黑糯米,當然要吃聰嫂啦,他的糖水種類多,價錢也不貴,比其他糖水店,價格合理之餘,味道也好,不會太甜,組合也多楊枝甘露是我吃過最好味的還叫了個榴槤班戟就普通些,因太多人等堂食,所以便叫了外賣回家慢慢歎
楊枝甘露是我吃過最好味的
還叫了個榴槤班戟就普通些,因太多人等堂食
,所以便叫了外賣回家慢慢歎
  • 榴槤水晶珠
2017-07-24 1240 浏览
今晚晚餐都未食完,朋友已經開始揾緊甜品店😂😂最後係openrice 揾到呢間係最近(因為好大雨,無辦法去咁遠😂😂)去到唔洗好等好耐,大約5分鐘就有位,好好彩,就到我地有位先落好大雨。。。我叫左個芒果椰果冰,朋友叫左個芒果双皮奶(奶怪食咩都要有奶🤦‍♀️)都係水牌上寫的必食推介。不過個名我有可能記錯我個黎先,有好多芒果冰加幾粒芒果粒同椰果粒。個冰好有芒果味,芒果粒都好甜,椰果同外面食個啲差唔多。整體唔錯芒果双皮奶過一陣都上埋。好大片的芒果下面好似係淡奶又比淡奶杰,好有芒果味,好好味。我食左好幾啖先見到下面啲双皮奶。呢個甜品係有啲驚喜。我同朋友都覺得價錢可以,但甜品真係唔錯,未試過可以值得一試。不過見到更多人係食榴蓮產品(唔得呢排太上火,都想試)二個甜品一共$73,佢地上得快,人流都走得好快。到埋單走個時,外面好大雨之時,排隊條龍都唔知去到邊😂好彩去得早,食完走人未到9點。
今晚晚餐都未食完,朋友已經開始揾緊甜品店😂😂

芒果双皮奶過一陣都上埋。好大片的芒果

二個甜品一共$73,佢地上得快,人流都走得好快。

2017-07-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
其他
  • 芒果椰果冰
  • 芒果奶昔雙皮奶
2017-07-04 1057 浏览
虽然身在内地,但已经是第二次来了。之前那是去将军澳打包的,这次也依然选择打包。上次的榴莲冰实在太惊艳,这次就选择另一招牌龙眼冰,外加一个杨枝甘露。打包回酒店,和上次一样。但是龙眼冰让我失望了,感觉就在食刨冰,还是因为长途运输所以影响口感?杨枝甘露就还可以,不过不失。龙眼冰最后都食唔完,唔应该啊!而且都算几贵的糖水,为什么会咁呢?排队的人数还非常多哦,很多本地街坊过来。另外,最近聪少(内地聪嫂)的扩张速度很快,很多城市都有了,包括广州,以后就不用为了一碗糖水山长水远来香港啦!
打包回酒店,和上次一样。
杨枝甘露就还可以,不过不失。
龙眼冰最后都食唔完,唔应该啊!
而且都算几贵的糖水,为什么会咁呢?
排队的人数还非常多哦,很多本地街坊过来。
杨枝甘露
龙眼水晶珠
2017-04-03
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
杨枝甘露
  • 榴莲水晶珠
2017-06-23 642 浏览
人總是犯賤的, 明明聰嫂有咁多間分店, 想食都係黎反呢一間。o係附近食完晚飯, 仲想傾計, 最好就係食糖水。原本想去shari shari 食個牛油果冰, 可惜友人唔欣賞, 最後都係去反聰嫂。食完飯已經九點, 聰嫂出面已經有短短既人龍, 大概十幾人, 比起以前, 真係短左唔少。大家記得先去拎籌, 再排隊。今日好幸運, 前後排隊既都係大班人, 2人位等左唔洗五分鐘就有得食喇。仍然係坐得好迫, 其他人出入可能都要起身讓讓位。仍然係點左必點既龍眼椰果冰, 可以講係即點即送到面前。真係食幾次都覺得好好食, 龍眼肉加上少少奶, 比起就咁食龍眼仲好味。味道都幾甜, 冰凍到牙齒敏感, 咁熱既天氣食真係好爽!!
o係附近食完晚飯, 仲想傾計, 最好就係食糖水

大家記得先去拎籌, 再排隊。

仍然係坐得好迫, 其他人出入可能都要起身讓讓位。

仍然係點左必點既龍眼椰果冰, 可以講係即點即送到面前。
味道都幾甜, 冰凍到牙齒敏感, 咁熱既天氣食真係好爽!!
如果同朋友黎到銅鑼灣食晚飯,下場想食糖水既話,我地大多會揀聰嫂呢!係銅鑼灣黎講,聰嫂算好抵食,而且又好味。雖然每次去食都要排一陣隊,而且坐得好逼,一挨後仲有機會掂到後面既人,不過,久唔久都想食呢度既龍眼冰。 今次介紹4款我會常叫既糖水款式呢~龍眼椰果冰($38) 我覺得係no.1 必叫既糖水呀!!!!!!!沙冰用新鮮既龍眼肉打成,口感綿綿,味道就好重龍眼肉既清香,面頭有椰果同爽口既水晶珠,好有咬口呢!龍眼做主角既甜品好少呢,所以覺得呢款好特別,而家天氣開始熱,用黎消暑好一流呀~~~~芒果椰果冰($35) 係第2款我最常叫既款式,口感上同椰果冰差唔多,芒果味好濃呢,仲有粒粒芒果!~芒果奶昔雙皮奶($38) 有陣時唔想食冰但又想食凍野,我就會揀雙皮奶呢。芒果底下既類似雪實左小小既奶昔冰,質地綿密,下層就係充滿奶味香又軟滑既雙皮奶~糖不甩($19) 呢個就係人多少少時就會叫,一人share一粒兩粒,沾下椰絲砂糖,煙煙韌韌,過下口癮呢~唔知你地又中意食邊款甜品呢~(〃∀〃)~♡

今次介紹4款我會常叫既糖水款式呢~

龍眼椰果冰($38)
龍眼椰果冰

芒果椰果冰($35)
芒果椰果冰

芒果奶昔雙皮奶($38)
芒果奶昔雙皮奶

糖不甩($19)
糖不甩

唔知你地又中意食邊款甜品呢~(〃∀〃)~♡