2024-12-05
最近約咗朋友去Airside嘅韓式燒肉店🇰🇷 呢間韓式燒肉嘅服務質素好好㗎 有需要店員仲可以幫手燒肉 咁你就唔使擔心話燒到燶晒或者燒得過火👍🏻 🫶🏻而且無論係燒緊嘅時候或者燒完 都唔會話太大陣油煙味 唔使怕啲衫臭曬🤩🫶🏻除咗有韓國菜必有嘅前菜之外 仲有泡菜蛋同芝士粟米 全部都可以任添芝士蛋糕配雪糕 $55🥰估唔到韓燒店都有咁高質嘅生日碟🥰 當初諗住叫份cheesecake當甜品 叫嘅時候店員話可以畫碟 畫咩都得 醒起朋友就快生日 當然要寫生日快樂 另外仲要求畫chiikawa 嘅兔哥💕 最後出嚟勁靚 影相慶生啱晒😘 芝士蛋糕芝士味都幾重 口感creamy豬皮 $88會特別安排平板俾你燒豬肉同豬皮🐷 豬皮本身已經醃好 所以食落去鹹鹹香香 因為豬皮本身熟咗 只需要將豬皮每邊燒15秒就可以啦 豬皮嘅口感特別 有彈性 就好似好多骨膠原嘅感覺😆濟州黑毛豬梅花肉 $268豬扒好Juicy😍 首先原塊煎香咗 之後再剪開一塊塊去燒香 豬扒有部分會多啲脂肪 將佢啲脂肪煎得香香脆脆 另外可以配埋韓式大醬同Wasabi 或者生菜食就唔會怕有太膩嘅感覺😗月見牛肩肉 $238牛肩肉採用一個比較日式嘅調味 有「月
芝士蛋糕配雪糕 $55
豬皮 $88
濟州黑毛豬梅花肉 $268
月見牛肩肉 $238
牛肩肉採用一個比較日式嘅調味 有「月見」 即係蛋黃加壽喜燒汁🤓 將牛扒煎香 再沾上呢個蛋黃壽喜燒汁 令牛肉更加滑溜 有少少似Sukiyaki嘅感覺😗
牛胸肉 $98
牛胸肉一片片 比較上薄身啲 但油脂豐富 牛味都好香🐂 牛肉燒到香噴噴 再加啲鹽花 正👍🏻
韓式炒粉絲 $82
韓式炒粉絲非常大碟 啱晒同一班朋友share食 粉絲唔會話太過韌 有好多唔同嘅配料 豬肉、青椒、蔥、洋蔥等 味道幾好嘅😙
焦糖布甸 $45
布甸🍮彈下彈下 質感細滑 蛋味都幾重 再加上焦糖醬汁點綴 唔會太甜 不錯!