2017-07-01 28 浏览
是日午餐金沙蛋黃煎肉餅配菜飯今日放假 身住大圍的我一早已有決定要到肉餅哥新間的大圍分店食肉餅😍新店地址就在美林邨,一進入美林邨,已被那奪目的招牌和裝修吸引店鋪舒適闊落、冷氣充足,走簡約路線,感覺Relax 及新潮👍看看menu,除了多款不同口味的肉餅,還有早餐,小吃等。下次一定要試!實在太多選擇,令有選擇困難症的我樣樣都想試😍最後千挑萬選下選了金沙蛋黃肉餅,再配菜飯。一黎到已聞到香噴噴,新鮮煎起快快趁熱吃!菜飯很大碗亦足料絕不Hea👍而主菜肉餅上鋪著咸蛋黃的香,真係勁好送飯,而且不油膩,很香口,咸蛋起沙,同肉餅我覺得係絕配😍肉餅新鮮而且肥廋剛剛好,好快就比我KO了😝總括黎講,肉餅保持水準,多了很多不同的口味,真係每日食一款都食足你一個月!最緊要店鋪坐得舒適,肉餅哥正式成為我的飯堂了😆
是日午餐
金沙蛋黃煎肉餅配菜飯

新店地址就在美林邨,一進入美林邨,
已被那奪目的招牌和裝修吸引
店鋪舒適闊落、冷氣充足,
走簡約路線,感覺Relax 及新潮👍
看看menu,除了多款不同口味的肉餅,
還有早餐,小吃等。下次一定要試!
實在太多選擇,
令有選擇困難症的我樣樣都想試😍

最後千挑萬選下選了金沙蛋黃肉餅,再配菜飯。
一黎到已聞到香噴噴,新鮮煎起快快趁熱吃!
菜飯很大碗亦足料絕不Hea👍

而主菜肉餅上鋪著咸蛋黃的香,
肉餅新鮮而且肥廋剛剛好,
好快就比我KO了😝

總括黎講,肉餅保持水準,
多了很多不同的口味,
真係每日食一款都食足你一個月!
最緊要店鋪坐得舒適,
肉餅哥正式成為我的飯堂了😆

2017-06-26 113 浏览
今日下午去了吃,新開張第2天,地方乾淨,12點幾到達,不用等位,一坐低轉個頭就出現人龍了。點了2個套餐,秘制蓮藕肉餅(蒸)49元,同流心芝士肉餅(煎)59元,蒸嘅等了15分鐘就到,而煎嘅比較耐,等了25分鐘啊,可能新開張,人手唔夠,有點亂,但整體上都有貌嘅。小食方面,新開張暫時未能提供。

跟餐飲品
跟餐飲品
秘制蓮藕蒸肉餅
流心芝士肉餅
2017-06-25 85 浏览
今日入大圍搵個朋友,佢話附近剛剛開左間肉餅哥,建議去試下。之前都有聲過呢間肉餅哥,聽講荃灣店做得唔錯,一於就親呢個機會試下。同朋友一個點左金沙蛋黃肉餅,一個點左黑椒雞腎肉餅,兩個人share。其實仲有好多隻花款,有啲好似好立克肉餅,咖啡煉奶肉餅,不過好似一開始食呢幾款就比較大膽, 試咗啲睇落容易接受嘅口味先。點咗大約15分鐘就上枱,速度都ok,金沙蛋黃肉餅係一層炒香咗嘅蛋黃,好甘香配合肉餅個人認為係非常唔錯嘅配搭。黑椒雞腎肉餅黑椒味濃郁, 雞腎令肉餅咬口更彈, 如果再大粒啲就更完美嘞。肉餅份量都好足夠,兩個人平均一人七十幾蚊有埋嘢飲好滿足,下次可以嚟試下唔同嘅口味。

• 金沙蛋黃肉餅
2017-06-25 88 浏览
講開屋村嘅冬菇亭熟食中心大家都知道係喺街市附近、無冷氣、衛生情況唔理想、環境十分麻麻嘅食店,發夢都無諗過會變成今日嘅境況🤔正正係因為咁,本人被吸引去新開嘅肉餅哥試試早餐😋環境正如以上描述,絕對唔覺係喺「冬菇亭」,仿如置身韓國型人食堂。早餐係一般港式。首先,火腿奄列嘅蛋同其他茶餐廳一樣薄薄的,麵包尚算軟熟。公仔麵未煮熟已上枱,要等兩分鐘先食得。奶茶用紙杯不夠專業,而且係好細杯。好彩夠熱同味道合格。本想加錢將麵包轉多士,唔得。想要杯水,無 (原來係要買,樽裝$3,合理,但店員並無講)。 想要胡椒粉或辣椒油調吓味,無。最後諗住用八達通俾錢方便啲,都係無呢個服務嘅🙄 大家記得帶現金💵早餐嚟講,呢次經驗幾差。食早餐都係去番專業嘅連鎖食店同茶餐廳。下次會再嚟不過一定係試肉餅😉

正正係因為咁,本人被吸引去新開嘅肉餅哥試試早餐😋

早餐係一般港式。

2017-06-24
$32 (早餐)
2017-06-24 59 浏览
見肉餅哥剛剛開張,喺冬菇亭能夠裝修得咁靚,雖然肉餅先係佢主打,早餐未必係佢拿手好戲,但都黎試下佢。點知佢地嘅早餐都係求求其其,對佢地嘅服務有些反感。坐低先知無清水,無胡椒粉,無辣椒油提供,原來呢度飲水係要錢,俾$3就俾支樽裝蒸餾水你,反感 !我選擇了沙爹牛肉麵+牛油方包+火腿奄列+飲品火腿奄列火腿奄列炒得太老,蛋太乾太硬,零分。牛油方包無特別,亦唔可以幫你烘底,生命麵包質素而已。沙爹牛肉麵上枱嘅時候一食,麵未完全熟透,沙爹牛肉普普通通,牛肉肯定係姆過,因為係冧晒,我明白茶餐廳係咁架喇,不過新開張,總不要求求其其留個壞印象嘛。熱奶茶溫度好熱, 但係份量超少,大概6安士,有啲反感,用紙杯亦缺乏了茶餐廳感覺,茶俾我嘅口感係奶茶,但茶香味欠奉,麻麻地!

我選擇了沙爹牛肉麵+牛油方包+火腿奄列+飲品

火腿奄列
火腿奄列炒得太老,蛋太乾太硬,零分。

牛油方包
無特別,亦唔可以幫你烘底,生命麵包質素而已。

沙爹牛肉麵

熱奶茶

2017-06-24
$32 (早餐)
2017-06-23 216 浏览
知道肉餅哥係大圍開分店,即刻跑去試一試, 不負所望,地方比起總店大很多, 相當舒適。環境走工業風,泥水牆身,木枱鐵凳, 型格。牆身上的“不准吸煙” ,令我想起細個嘅時候睇戲嗰句(奉政府籲戲院內嚴禁吸煙)。餐牌大致上同荃灣總店差不多,多咗啲特別嘅菜式 ,例如原隻龍蝦南瓜粥,秘'製足料雞腳湯,可惜試業期間,仍然未有得賣 。我點了一份蟹粉煎肉餅,仍然做到外面開出香脆,內裏嫩滑嘅肉餅口感。 蟹粉分量不少,能帶出豬肉鮮味。99蚊連可樂。朋友第一次食肉餅哥,點了老乾媽蒸肉餅,同樣讚不絕口。

環境走工業風,泥水牆身,木枱鐵凳, 型格。

朋友第一次食肉餅哥,點了老乾媽蒸肉餅,同樣讚不絕口。

2017-06-23
午餐