2022-07-02
暫時私心嘅米線第一名 肥仔雲南小鍋米線推薦:🍉🍉🍉🍉🍉 味道:🍉🍉🍉🍉🍉 價錢:🍉🍉🍉🍉打卡:🍉🍉🍉 回訪:🍉🍉🍉🍉🍉原本喺荃灣已經好多人幫襯嘅肥仔雲南小鍋米線,結業後重新喺九龍灣開舖,最近終於搵到時間去試吓!!小鍋酸辣米線 (小辣,配墨魚頭&螺旋藻/小辣,配豬頸肉&豆卜 ) $44 🍉🍉🍉🍉🍉小辣已經好夠辣,湯底好濃味,而且夠酸,好多鹹酸菜!!超啱我口味,就係呢個湯底令佢成為我心目中暫時自私米線第一名😍😍睇張圖好似好少墨魚頭,其實喺湯入面😂佢嘅墨魚頭比雲家嘅細粒啲,同埋比較上無咁彈牙(利申番都係好彈的😂),感覺上主要都係個湯carry咗個墨魚頭,無雲家個款小食墨魚頭咁特別😋螺旋藻都係薄片個款,份量唔算好多😐咁啱我個碗米線有幾條食落硬啲,可能係未夠熟 (hi又係我,食到後期就無事了),但係整體嚟講無雲家嘅米線咁硬,不過都唔會太淋😛另一碗選擇咗豬頸肉做餸,偏肥少少,因為我自己偏好瘦嘅豬頸肉,所以我覺得麻麻哋,同埋無乜燒過嘅香味,隔離枱叫豬頸肉小食個碟靚好多,望落瘦啲同似有燒過,份量又多好多,叫小食會
推薦:🍉🍉🍉🍉🍉
味道:🍉🍉🍉🍉🍉
價錢:🍉🍉🍉🍉
打卡:🍉🍉🍉
回訪:🍉🍉🍉🍉🍉
回味鴨腎 $35 🍉🍉🍉🍉🍉
一路食一路覺得好想每日都食到呢間米線😩 下次再去會叫一碗米線唔額外加餸,再另外叫兩個小食,咁樣抵食啲又正啲!!😋😋
後記
💟 本身叫咗凍奶茶走甜少冰,但係落單個陣寫漏咗少甜,一嚟到溝通清楚番之後就好快換番俾我哋,不過凍奶茶唔算好飲,普普通通
💟 我哋去到嘅時候大約要等3枱,大約等咗15分鐘就有位,食完出番嚟見到條龍長到隊尾應該要等6-7枱🙈證明呢間米線其實真係好好好出名,大家要去食最好預番早少少去排隊啦😂
💟 造星3嘅Cloud都食過呢間! 以前去食會叫豬肚、鳳爪 (唔好問我點解知😆)
📍 肥仔雲南小鍋米線
地址:九龍灣牛頭角道3號得寶商場地下37號舖