2021-05-15 50 浏览
好耐都冇打邊爐今日,難得約左朋友想食好少少,見胡爐新出半自助打邊爐$300左右好抵食,一於拉隊去涮餐飽入到去環境都算幾舒服,枱同枱之間嘅間隔好遠,枱邊仲有車仔俾你放嘢食,唔會擺到成張枱密質質<半自助打邊爐$298>一開始揀咗湯底先,大食妹就叫咗個麻辣豬手煲本身包左海鮮拼盤、牛拼盤同手工丸餃拼盤,拼盤冇得免費再添,其實份量好夠食特別讚下黑松露墨魚卷,松露味非常之重,墨魚卷做到紮實又彈牙,輕鬆夾上手唔會好鬆散,但係食落好彈牙除咗要切嘅海鮮拼盤、牛拼盤同手工丸餃拼盤之外,仲有三十幾款嘅任揀配料,包你一定食得飽不過嘢飲就要另外加錢,任飲加$38,打邊爐邊有可能唔飲嘢,預咗要另外加少少錢,價錢都幾合理胡爐而家行去高檔路線,食物質素有保證而家雖然做放題,但係水準又keep到喎,抵讚

<半自助打邊爐$298>
一開始揀咗湯底先,大食妹就叫咗個麻辣豬手煲

胡爐而家行去高檔路線,食物質素有保證
而家雖然做放題,但係水準又keep到喎,抵讚

2021-05-06 178 浏览
無論春夏秋冬都係想打邊爐嘅季節!今日終於可以放假同老公出去行街食飯幾時都係有條邊爐癮係度上次食呢間個湯底勁足料又好飲今次我地就試左個應該係新出嘅湯底佢d鍋真係好足料 好落本但我地見個火焰龍蝦海鮮湯底幾得意就叫左呢個 職員會幫你炒海鮮 落油落火 跟住就飲得~成隻龍蝦都幾大隻好多肉下個湯底好濃郁 少少咸 味道好重好濃仲有其他蜆係底 湯係好飲嘅調味料多選擇淨係隻箝都好大舊肉好正~呢個黑松露蟹肉餃係必嗌嘅!真係好好食仲有牛丸都幾彈牙牛肉同油麥菜都係打邊爐嘅最佳夥伴😍最後仲食左個烏冬好完美熱氣嘅有竹蔗茅根可以叫 好似6x一扎 好大扎我地兩個食完都未飲哂雖然上得有d慢。。。。。食材新鮮幾好 龍蝦都啖啖肉 但梗係覺得湯底同打邊爐唔算好夾 個湯底搶哂味 但係都好好食呀!
無論春夏秋冬都係想打邊爐嘅季節!
今日終於可以放假同老公出去行街食飯

成隻龍蝦都幾大隻好多肉下
個湯底好濃郁 少少咸 味道好重好濃
仲有其他蜆係底 湯係好飲嘅

調味料多選擇

淨係隻箝都好大舊肉好正~

呢個黑松露蟹肉餃係必嗌嘅!真係好好食
仲有牛丸都幾彈牙

牛肉同油麥菜都係打邊爐嘅最佳夥伴😍
最後仲食左個烏冬好完美

熱氣嘅有竹蔗茅根可以叫 好似6x一扎 好大扎
我地兩個食完都未飲哂
雖然上得有d慢。。。。。
2021-04-20
  • 黑松露蟹肉餃
2020-12-02 585 浏览
自從泥過一次打邊爐後,就對胡爐既火鍋湯底同配料念念不忘,今日就同朋友再次光臨。餐廳的裝修風格都走中國復古風,而且每張枱相隔甚寬,座位寬敞,更有獨立房間,私隱度高,與三五知己相聚的好選擇。湯底大約有十二款選擇,更有不同的小食,刺身,海鮮及多款火鍋配料,選擇甚多。✔️招牌鮮椰青雞鍋 (HK$288)先來半隻鮮雞,炒至半熟後經服務員倒上酒再點火,立即傳出陣陣酒香味,快炒過後再到上椰青水及椰汁湯底,散發出濃烈嘅椰子香味。服務員會推介大家先來飲碗靚湯,椰子雞湯底十分清甜,洋溢着輕輕的椰香味,好味到忍唔住要飲第二碗。✔️手切頂級安格斯肥牛 (HK$228)肥牛雪花分布平均,賣相一流。肥牛牛味香濃,質感軟淋,容易入口。✔️厚切萵筍片 (HK$58)萵筍脆硬,爽脆清甜。✔️醉胡爐酒泡鴨舌 (HK$68)份量太約廿隻到,鴨舌厚肉爽滑,充滿花雕酒的香味,酒香四溢,泡得入味。呢間高質火鍋店,食過都絕對會再encore !

✔️招牌鮮椰青雞鍋 (HK$288)

✔️手切頂級安格斯肥牛 (HK$228)

✔️厚切萵筍片 (HK$58)
萵筍脆硬,爽脆清甜。

✔️醉胡爐酒泡鴨舌 (HK$68)

呢間高質火鍋店,食過都絕對會再encore !

2020-11-28 335 浏览
🇨🇳 胡爐 🇨🇳 金湯鴿翅花膠鍋 $328⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️正正入秋,店員推介佢地新出既呢個湯底,擺盤有心思,用了超足,花膠多到數唔到,養顏養生之選🤩🤩正常size聖子 $38 隻⭐️⭐️⭐️⭐️蘇格蘭特大蟶子皇賣晒,所以要了普通聖子。都冇令我失望,聖子肉質爽口清甜、黑色嘅內臟都清理得10分妥當😍紐西蘭草飼羊肉片 $138⭐️⭐️⭐️⭐️打邊爐點可以冇羊肉片!肉質濃郁、口感軟嫩,加埋我自己撈既獨門辣椒豉油醬,一啖接住一啖😭黑松露墨魚丸 $52 (半份)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️半份有4粒!每一啖都係黑松露味,墨魚丸爽口彈牙,咬落有一粒粒墨魚,超有滿足感!自己一個都食到3粒😍 好辛苦先留到一粒比同行既朋友😂📍地址:尖沙咀厚福街8號H8 16樓
🇨🇳 胡爐 🇨🇳

金湯鴿翅花膠鍋 $328

正常size聖子 $38 隻
⭐️⭐️⭐️⭐️

紐西蘭草飼羊肉片 $138
⭐️⭐️⭐️⭐️

黑松露墨魚丸 $52 (半份)

📍地址:
尖沙咀厚福街8號H8 16樓
人愈大,愈食唔到任食火鍋🍲更加懂得重質不重量🤤秋意漸濃又想打邊爐,千挑萬選就揀咗尖沙咀胡爐☺️調味料識揀一定加海量蒜蓉🤤🤤🤤店舖選用銅製鍋,傳熱非常快!始終打邊爐最心急最令人流口水就係等湯底滾🤤$398 濃湯佛跳牆雞翅鍋🍲一打開個煲蓋已經覺得物超所值!!鍋內佈滿魚翅、花膠、瑤柱、海蔘、鮑魚、螺片、雞件、黃芽白🤤超足料!湯頭非常之濃郁😋啖啖都係湯精華👍🏻👍🏻👍🏻對湯底很是滿意☺️$48冰豆腐👍🏻夠哂大件☺️大約煮5-7分鐘內心剛好熱透就食得🤤👍🏻$58厚切蒿芛片☺️份量非常之多又夠哂新鮮🤤$228手切頂級安格斯肥牛🐮入口非常之重牛肉味🤤肥肉比例唔多,但又唔會韌🤤頂級牛肉有質素保證👍🏻$52黑松露芝士手打牛丸👍🏻👍🏻👍🏻之前係另一間食過就念念不忘,肉質非常爽口彈牙!黑松露味濃郁🤤芝士味重🧀但要小心太熱時在口爆漿🤤🤤🤤$78新鮮黑牛柏葉🐮在鍋內輕輕涮數十秒入口,十分新鮮爽口☺️不會難咬難撕🤤👍🏻$68醉胡爐酒泡鴨舌👅酒香撲鼻🤤口感清新爽口,令人忍不住一條一條接著放入口🤤有此份量亦相當抵食!!埋單兩個人連醬料茶芥大概$1000左右,價錢貴任食火鍋少少,但質素真係冇得比🤤👍🏻

調味料識揀一定加海量蒜蓉🤤🤤🤤

$58厚切蒿芛片☺️份量非常之多又夠哂新鮮🤤

2020-11-16
2020-11-25 154 浏览
We came here for dinner. They are currently doing a $1 soup base or it would have been an extra $300 or so. They serve good quality food but they are pricey for what you get. The beef was probably the best item we ordered but I didn’t like how the sauces were shared with other tables. If they have the $1 soup base again, we may return. If not, we actually prefer the other hot pot restaurants.
Soup  base
Soup  base
2020-11-23 132 浏览
這個品牌的火鍋店有幾間,今晚便專程來了尖沙咀的其中一間。金湯鴿翅花膠鍋$328,醫學認為乳鴿有保肝壯腎、益氣補血、清熱解毒、生津止渴等功效。除了乳鴿之外,湯底還有南瓜、瘦肉粒、花膠、翅邊、元貝和百合。湯底味道清甜,配合南瓜,感覺很滋潤。先喝兩碗湯,才開始火鍋。廣島蠔$88,這個蠔每一次打邊爐都必點,因為好味十足,雖然尺寸比較嬌小,但是10分美味。豆苗$68,爽口嫩滑,味道清甜。稻庭烏冬$38,只需放在湯來,一會兒便可以吃到爽口嫩滑的烏冬了。手打蝦滑$98,口感彈牙,採用新鮮的蝦肉製成,味道一流。皇帝菜$48,和唐蒿菜都是一樣比較濃味,但是個人10分喜歡。
這個品牌的火鍋店有幾間,今晚便專程來了尖沙咀的其中一間。

湯底味道清甜,配合南瓜,感覺很滋潤。先喝兩碗湯,才開始火鍋

豆苗$68,爽口嫩滑,味道清甜。

手打蝦滑$98,口感彈牙,採用新鮮的蝦肉製成,味道一流。

天氣涼左又有藉口打邊爐🧞‍♀️🍄濃湯佛跳牆雞翅鍋$398未食過佛跳牆,第一眼見到就試咁新潮的火鍋版,估佢唔到咁多料~雞 鮑魚 雞翅 螺片 花膠 海參淨係料都佔左成鍋的一半,仲要件件大方唔怕比勁大塊,濃湯沒味精飲落去好鮮甜, 鍋料未落已k左2碗每人滿滿一碗都仲有剩🍄火鍋必備 醬料先行$0 蔥 莞茜 辣椒 辣油 炸蒜 蒜 花生醬 沙茶醬 有辣有唔辣自己加鼓油配搭🍄雜菜拼盤$78新鮮蔬菜任佢搭🍄酸梅柑桔蜜$68札足料放置啖啖酸甜,開胃之選,倒到5杯有多🍄豆腐$38純個人喜好,愛食嫩滑豆腐🍄皇帝柱貝墨魚丸$58大大粒,食落唔似有混粉,軟滑質感帶絲絲元貝🍄黑松露蟹肉餃$68半份黑松露味好香濃,見到出手大方,除蟹肉外仲夾左粒粒菇菇增加佢個口感,有驚喜🍄紐西蘭草飼羊肉片$138排個小山丘,比想像中肉量多左好多,又唔羶,肉質新鮮讚讚讚
天氣涼左又有藉口打邊爐🧞‍♀️

新鮮蔬菜任佢搭

🍄酸梅柑桔蜜$68札
足料放置啖啖酸甜,開胃之選,倒到5杯有多

🍄豆腐$38

純個人喜好,愛食嫩滑豆腐

🍄皇帝柱貝墨魚丸$58

大大粒,食落唔似有混粉,軟滑質感帶絲絲元貝

🍄黑松露蟹肉餃$68半份

🍄紐西蘭草飼羊肉片$138

排個小山丘,比想像中肉量多左好多,又唔羶,肉質新鮮讚讚讚
2020-11-20 81 浏览
之前系朋友圈中已經聽過話尖沙咀有間火鍋店嘅湯底超豪,超誇張,一直都系抱住半信半疑嘅態度。今日為左慶祝個friend平平安安返到香港,又健健康康甘坐完14日自我隔離監,一於帶佢食豪啲慶祝下。系樓下等lift嘅時候見到個poster,心諗個湯底系咪真系甘誇呀!好好彩,侍應安排左個vip房比我地,入面有2張4人枱,每枱都系得2個人所以坐得幾寛鬆。眼前嘅濃湯佛跳牆雞翅鍋,湯底真系超誇張,滿滿一鍋,湯料真系多到數之不盡。隨便一撈已經有好多塊大大塊嘅花膠,海參,螺片,素翅,鮑魚,乾瑤柱,金華火腿,雞……甘多材料煲嘅湯肯定超超超甜啦!2個人剩系食晒同飲晒呢個湯已經……full full full!呢個佛跳牆湯底真系無得輸👍👍👍美國桶蠔,肥到呢……淥完之後都重有成隻碗甘大,超有口感😋😋😋霜降牛柳粒,入口超”林”,啲油脂系個口度爆出黎,齒夾留香。

甘多材料煲嘅湯肯定超超超甜啦!

霜降牛柳粒,入口超”林”,啲油脂系個口度爆出黎,齒夾留香。

2020-11-18
  • 牛柳粒
  • 濃湯佛跳牆雞翅鍋
  • 美國桶蠔
2020-11-18 50 浏览
金湯鴿翅花膠鍋 $328侍應同我地推薦左呢個湯底 一上枱面就好震撼 擺盤非常有心思 用一大片瓜黎抬高隻細乳鴿 再加上金色素翅 又面既花膠非常多 淨係湯底係咁多料實在抵讚👍🏻游水海蝦 $98份大大份有8隻蝦 仲要係郁緊既 上一秒仲游緊水既狀態 咁新鮮見到都開晒胃💯西班牙黑毛豬豚肉 $188呢個肉無得輸 由擺盤成一個花 到肉質都係頂級 油脂分布好平均 唔會太柴或太油膩😛一碟好味到兩個人眨眼就食晒😂手工魚皮餃 $48 半份手工餃真係好吸引 口感好好味!新鮮椰青 $48⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️個椰青甜到震 好清甜 打邊爐啱晒😆😆

金湯鴿翅花膠鍋 $328

游水海蝦 $98份

西班牙黑毛豬豚肉 $188

手工魚皮餃 $48 半份
手工餃真係好吸引 口感好好味!

新鮮椰青 $48
個椰青甜到震 好清甜 打邊爐啱晒😆😆
2020-11-17
2020-11-15 81 浏览
呢間打邊爐嘅湯底好出名想試好耐,今日終於得償所願,果然冇令我失望,連平時唔鍾意喺街飲湯嘅媽媽都大讚,湯底非常甜,真材實料呢度環境寬闊,燈光帶點暗,比較有情調以中式裝潢設計,連碗碟都帶有東方色彩。呢度仲有VIP房,啱晒同家人或朋友嚟打邊爐又有私人空間我哋叫咗冬瓜花膠雞翅鍋,真係好味到不得了,好多花膠,湯底好甜,成個湯底都好矜貴,真係忍唔住俾我哋飲晒,之後再加水打邊爐。我哋另外叫咗手切頂級安格斯肥牛,肉味濃,又唔會太淋口感好好;黃金墨魚丸,呢個勁推薦,如果你鍾意食鹹蛋黃嘅話,手打墨魚丸配流沙蛋黃,真係不得了;鮮蝦豆苗餃,隻隻都脹卜卜,好香豆苗味,蝦非常彈牙新鮮,西洋菜都啱時候,吸晒啲湯好好味,最後記得食埋湯底嘅冬瓜,又淋又索晒啲湯,幾飽都要食😋

我哋另外叫咗手切頂級安格斯肥牛,
最後記得食埋湯底嘅冬瓜,又淋又索晒啲湯,幾飽都要食😋
2020-11-15 53 浏览
之前在網上見到「胡爐」的食評和美食照,已經好想嚟試。今日終於食到喇,真喺名付其實,高質素的火煱👍「胡爐」最出名嘅梗係個湯底啦,今晚我哋試咗個「冬瓜花膠雞翅鍋」。以前只有在飲宴先食到嘅翅,而家竟然做咗火煱湯底。這個湯底很足料,雞湯的鮮甜,加上花膠的滋寶,一口氣飲了4碗😋飲完湯已半飽,我們只叫了幾碟食物。「黃金墨魚丸」彈牙的墨丸包着流心的蛋黄,很好味。「極上本地手切牛頸脊」排列整齊的賣相,食落很香的牛肉味。「鮮蝦豆苗餃」的材料很新鮮。還有西洋菜、響鈴浸透湯底,十分好味。這店還有很多食物選擇(海鮮、刺身...),但肚子太細,今次未能盡試,留待下次再來品嚐😄
飲完湯已半飽,我們只叫了幾碟食物。
2020-11-14 181 浏览
今日約左朋友傾計,想搵個舒服既地方坐低傾下計,朋友見好耐無打邊爐,於是響附近搵,見到呢度坐得舒服,所以上黎打住邊爐傾下計😊😊🌟濃湯佛跳牆雞翅鍋($398)呢個湯底好足料,有鮑魚,翅,螺片,瑤柱,海參,花膠,鮮雞,金華火腿,娃娃菜😋😋湯底濃郁,清甜既海鮮味,仲有仲有好濃郁嘅雞味,真心推介,黎到必點既湯底👍🏻👍🏻😋😋🌟 牛胸爽 ($138)望落去好似好肥,但原來唔係,有驚喜,牛味重,好煙韌,但原來食落口唔會覺得肥膩,切得唔會太厚,淥一淥就食得👍🏻👍🏻🌟 黑松露芝士牛丸($58)牛丸彈牙,牛肉味重,好香黑松露味,芝士流心,而且價錢唔貴,性價比高😋😋🌟廣島蠔($88)蠔肉新鮮,份量多,而且厚身又大隻,食落好爽,蠔🦪味好濃👍🏻👍🏻🌟 支竹支竹跟呢個湯底係好夾架,支竹大塊,而且吸哂湯既味道,煲耐左都唔會爛,愈煲愈吸味,真係好好食,必點😋😋

🌟濃湯佛跳牆雞翅鍋($398)

濃湯佛跳牆雞翅煲

🌟 牛胸爽 ($138)

牛胸爽

🌟 黑松露芝士牛丸($58)

黑松露芝士牛丸

🌟廣島蠔($88)

桶蠔

牛胸爽
黑松露芝士牛丸
桶蠔
支竹
呢間胡爐之前我試過cwb分店嘅鮮椰青雞鍋 會有人喺你面前落酒 放晒火去炒個鍋底啲椰子同雞僻腥再放湯 好啱打卡的😂 今次試埋tst分店 環境上我覺得都係cwb店fancy啲 但tst店就有個分店限定嘅金翅乳鴿鍋 感覺好補 要試!🔸湯底$328 但11月promotion係人均消費滿$200就可以+$1選購🤓 精明嘅消費者🤓 其實真係好足料 有翅有花膠有金華火腿同瘦肉 計材料都值返個價 乳鴿仲用半個南瓜裝住唔會煮老 幾有心思仲好入味🤲🏻 但個湯本身比起椰子雞係清一點!有quota啤啤佢🤣🔸頂級安格斯肥牛 ($228/小份) 其實唔小 新鮮靚牛 冇乜筋👏🏻🔸黃金炸魚皮($88) 唔同出面 是直身一片片的 香脆得嚟唔會太鹹/膩 兩個人都ko到成碟🔸皇帝柱貝墨魚丸 香菇韭黃帶子餃 XO醬鮑魚蝦餃王🥟 (各$58/半份) 聽名都夠晒矜貴 各自都食到鮮味 而且我鍾意胡爐啲餃子全部新鮮包 皮真係薄😯

2020-11-05 76 浏览
呢個『濃湯佛跳牆雞翅湯底』,有雞,鮑(魚),(魚)翅,有海參,有螺片,而最最勁嘅係花膠,由頭食到尾都仲有,家陣仲做緊换購優惠,大家可上Openrice網頁睇睇。有個咁靚嘅湯底,係食之前飲咗幾碗湯先,好滋補吖。小食叫咗『秘製醉鴨舌』,酒味濃香醉人,鴨舌又爽又嫩,認真唔錯;『蘇格蘭大蟶子』爽脆鮮甜有咬口;『皇帝柱貝墨魚丸』柱貝,皇帝菜給彈牙的墨魚丸添色,添味;『皇帝菜』新鮮翠綠惹人愛;『紅薯粉』打邊爐必叫,除非冇。『竹庶茅根水』清甜降火真正好。

『竹庶茅根水』清甜降火真正好。