2019-01-28
又係車仔麵,連續兩日都食,今日又食係因為行過見到勁多人排隊,即刻上網Check下係咪大有來頭,原來係有數間分店既連鎖店,加上呢間啟田店係岩岩新開,仲係試業中,見到咁多人,當然唔執輸都去排隊試下,都排左15分鐘,連埋拎餐就總共20分鐘。環境星期日下午2點幾,有成十幾個人排緊隊,原來唔係採用老式車仔麵望餸點餐既方法,而係用左快餐店方式,先排隊比錢落單,然後等叫號碼,再自己去拎餐。其實餐廳空間幾大,位置好多,人龍咁長,除左因為人氣旺,係因為有一段時間都只有一位店員收銀,可能因為試業中未能安排好人手,建議繁忙時間一定要兩位收銀員先夠。餐牌自選車仔麵都有接近40款餸任揀,麵底另外加錢,湯底如果揀傳統湯以外既要加$1,每碗最低消費$23。亦有幾款餐廳set好左既選擇,例如唐三藏、化骨龍、豬八戒、大隻佬同埋牛魔王,我覺得啲名都改得幾好幾盞鬼,例如唐三藏係唔食肉,所以全碗都係素,有花過心思改名。自選車仔麵 $38呢碗自選揀左惹味咖哩魷魚($12)、墨魚丸($8)、魚皮餃($8),配米線($9)同咖哩湯(+$1)。湯底顏色勁深色,一試頗為濃味,係有股咖哩香,但唔算濃亦唔辣,仲有少少沙嗲味添!魚皮餃同墨魚
餐牌
自選車仔麵 $38
呢碗自選揀左惹味咖哩魷魚($12)、墨魚丸($8)、魚皮餃($8),配米線($9)同咖哩湯(+$1)。湯底顏色勁深色,一試頗為濃味,係有股咖哩香,但唔算濃亦唔辣,仲有少少沙嗲味添!魚皮餃同墨魚丸幾彈牙,配米線亦好夾,至於凍餐飲跟車仔麵 +$7就有。
自選車仔麵 $44
另一碗就要脆味豚爽肉($12)、秘製牛舌片($12)、自家製鮮竹卷($10),都係配米線($9)咖哩湯(+$1)。作為嗜肉者,當然以肉為主,脆味豚爽肉唔係放入湯而係另上,防止浸淋,豚爽肉其實係豬頸肉,面頭炸過再灑上椒鹽粉,食落好香口,肉質幾有咬口唔會韌,而牛舌片勁大一塊,唔似平時食果啲細細塊,夠稔身,幾索到汁,至於自家製鮮竹卷就正正常常。
牛魔王 $39
有幾款配好左既選擇,其中一款叫牛魔王,包括牛腩、牛肚、牛丸、蘿蔔、韭菜,都係配左米線,而湯底就試下傳統湯。傳統湯即普通腩汁湯底,都幾清甜,牛腩有2-3件,而且件件都大大件,燜得好稔,一咬啲肉就分離,推薦!韭菜、蘿蔔可以吸到湯汁,牛肚、牛丸質素正常。
油炸鬼豬扒 $19/件
有油炸鬼雞翼同油炸鬼豬扒,我見油炸鬼雞翼餐牌上有,但油炸鬼豬扒餐牌上面未有,得海報上有,估計係新推岀,就嗌呢個試下。外面炸得脹卜卜,本身驚豬扒會乾哂好韌,完全唔會!仲幾Juicy,豬味湯郁,呢個必食,當一款車仔麵配料咁食都得!
食完記得自己交還餐盤!呢排食既車仔麵質素都唔錯,湯底方面都幾夠濃郁,而呢間“臨記車仔麵”會係我返轉頭食既餐廳,尤其是佢既脆味豚爽肉同油炸鬼豬扒,中意食豬肉既你唔好錯過,希望下次收銀速度有改善,咁就真係冇得彈!