黎到西貢當然係去玩水上活動啦,諗住預一個鐘頭嚟食早午餐(~1100)都諗住算係快食早餐然後周圍行吓,所以入依間自家面諗住好快食完就走。佢有兩間店是分開的,中間夾住一間鬼佬炸魚柳薯條漢堡包餐廳。叫完餐後等咗差唔多15-20分鐘後先到,等左好耐,所以如果你要快食就唔好揀依間啦。當面送到黎,熱辣辣,證明即刻煮冇白等的。1. 肥牛清湯幼面 2. 鮮牛肉酸辣湯闊面呢度啲面底出名煙銀有口感,佢個湯底冇乜特別(本人覺得有小小羊肉羰味)幼面係米線嘅闊度,小小似臨意粉嘅質感闊面嘅口感,同粉皮差唔多,再長啲厚身啲煙銀啲,用筷子夾有啲難度,夾唔實啲面會倩到湯底,彈到成身都係湯,故此着淺色衫要特別注意。下次我黎嘅話,一定會試吓粗麵,見到好似四五條意粉加埋咁闊嘅粗麵,好想試吓!而肉嘅份量呢都足夠嘅,不多不少,確保到最後一口面之前都仲有肉食。肥牛同鮮牛肉嘅質素不俗,保持牛肉鮮味,唔會太難咬,亦容易入口。當然性價比高嘅面,服務當然有待改善啦,間餐廳嘅侍應人數不多,甚至只有收銀同樓面共兩個,故此服務時間需時,要耐心等一等,甚至因為兩間舖頭分開而未能享受即時叫侍應的服務。值得一提,依間餐廳提供廁所,出發水上活動前紓解嘅
佢有兩間店是分開的,中間夾住一間鬼佬炸魚柳薯條漢堡包餐廳。

當面送到黎,熱辣辣,證明即刻煮冇白等的。
1. 肥牛清湯幼面
2. 鮮牛肉酸辣湯闊面
幼面係米線嘅闊度,小小似臨意粉嘅質感

值得一提,依間餐廳提供廁所,出發水上活動前紓解嘅好地方。
總結:雖然食物製作時間較耐,但質素保持水準,湯底熱辣辣,棉質煙銀有口感,值得等久一啲。喺西貢食麵嘅價錢來講,性價比高,啲面好似食極都食唔晒,亦應付到男生的大胃。
肥牛清湯幼面
鮮牛肉酸辣闊面
2020-06-26
$50 (早餐)
見到佢話係手製餡餅咁吸引即刻叫咗個洋蔥牛肉味試吓牛肉都算多 叫咗中辣對我來講都唔算好辣但有少少似醃製過嗰啲牛肉味 五香肉丁果種嘅肉質 不過不失咁啦至於個外皮都食得出有好多層而且酥脆但係內裏感覺上好似焗得唔夠耐有啲硬整體上又唔算好熱 本身以為好似台灣嗰啲胡椒餅但係有啲失望豬軟骨酸辣粗麵豬軟骨正正常常都夠林 而且份量都幾多應該有六七舊再配埋買兩條生菜芽菜同埋雜菇口感豐富啲望落去都大份啲至於點解來呢度都係因為佢哋係自家手工制面 果然個面比到驚喜望落去好似烏冬咁粗咬落去煙煙銀銀好有彈性略嫌多咗少少麵粉味食落去感覺好實在 所以好易搞到就好飽對於細食嘅人來講一碗真係太多啦如果可以叫少面就好啦湯底方面酸辣夠酸但係唔夠辣叫咗中辣但感覺上面譚仔嘅小辣都未到🤣不過見佢都有啲酸菜都算有誠意總括來講不過不失面應該會再食餅就不了
見到佢話係手製餡餅咁吸引

總括來講不過不失
面應該會再食
餅就不了

2020-06-09 315 浏览
手撕雞涼麵-寬麵 $49手撕雞🐥份量頗多🥳質地尚算嫩滑、有嚼頭唔會乾爭爭、zip牙👏🏻但無雞肉味道夾埋麵條同麻醬一齊食係增加口感既存在👍🏻麻醬味道香濃🤤質地稠身依附力強寬麵🍜質地煙韌、有咬口💯雖然外賣返屋企食有少少糊左但都幾好食如果堂食應該會更出色✅整體來講,涼麵好好食😇成碗麵份量其實唔少麻醬同手撕雞、彈牙寬麵撈勻之後,香氣撲鼻、麵條濕潤令人忍唔住一啖接一啖清曬成份🤣洋蔥牛肉餡餅 $32餡餅好大個🥧而且唔係得個皮,牛肉都好多🈵🐮餅皮口感酥脆💖食既時候要小心,一咬酥皮碎就會跌曬出黎紙袋比油浸透左,不過食落唔會好油膩👌🏻餡料洋蔥牛肉🧅🥩牛肉切碎,可以食到一絲絲既肉感加左辣🌶令餡料更惹味亦可以中和酥皮油膩感👍🏻值得一提既係,餡餅係即叫即整♨️返到屋企仲可以食到熱辣辣既味道🥰榨菜豬肉餡餅 $26餡料味道較洋蔥牛肉遜色豬肉帶肥膏,個人麻麻🤭自家麵係我to eat list擺左好耐,果然無令我失望🎉

手撕雞涼麵-寬麵 $49
手撕雞🐥
份量頗多🥳
質地尚算嫩滑、有嚼頭
唔會乾爭爭、zip牙👏🏻
但無雞肉味道

質地煙韌、有咬口💯
雖然外賣返屋企食有少少糊左
但都幾好食
如果堂食應該會更出色✅

整體來講,涼麵好好食😇
成碗麵份量其實唔少
麻醬同手撕雞、彈牙寬麵撈勻之後,
香氣撲鼻、麵條濕潤

牛肉切碎,
可以食到一絲絲既肉感
加左辣🌶令餡料更惹味
亦可以中和酥皮油膩感👍🏻

值得一提既係,餡餅係即叫即整♨️
返到屋企仲可以食到熱辣辣既味道🥰

榨菜豬肉餡餅 $26
餡料味道較洋蔥牛肉遜色
豬肉帶肥膏,
個人麻麻🤭

自家麵係我to eat list擺左好耐,
果然無令我失望🎉
2020-02-06 631 浏览
今天晚上約了朋友們 聚會晚餐黃昏時份已叫到西貢,周圍逛逛,睇風景,吹吹風,有d凍啊肚餓喎,搵嘢食,頂住見到這間小小店舖,「自家麵」有餃子🥟、麵食..... 等等坐下來,好似冇職員嘅旁邊一對情侶告訴我哋,要去隔離店付款原來是兩間小店經營叫左一份芹菜豬肉 $48有10隻,奉上一小碟汁,咩嚟嫁原來係蒜、醋先咬一啖,汁留出嚟,鮮味餃子皮尚可以,不太厚芹菜豬肉 濃濃 滋味好吃😋總結: 幾好啦,可惜嘗試不到 餡餅⋯⋯哼下次見,拜拜
今天晚上約了朋友們 聚會晚餐
黃昏時份已叫到西貢,周圍逛逛,睇風景,吹吹風,有d凍啊

肚餓喎,搵嘢食,頂住
見到這間小小店舖,「自家麵」
有餃子🥟、麵食..... 等等

坐下來,好似冇職員嘅

旁邊一對情侶告訴我哋,要去隔離店付款
原來是兩間小店經營

叫左一份芹菜豬肉 $48
有10隻,

奉上一小碟汁,咩嚟嫁
原來係蒜、醋

先咬一啖,汁留出嚟,鮮味
餃子皮尚可以,不太厚
芹菜豬肉 濃濃 滋味好吃😋

總結: 幾好啦,可惜嘗試不到 餡餅⋯⋯哼

下次見,拜拜
2020-02-05
2020-01-10 423 浏览
由上一手京麵食到而家自家麵,多年來保持水準,足料、麵質非常有咬口,整體質素高!可惜近年服務質素每況月下,店鋪收10點,半個小時前入坐店員已表現極不耐煩及不禮貌,客人加單即反白眼,其實只需交代截單便可,無需要咁無禮貌。廚房姐姐不停非常大聲講粗口,令食客感覺受騷擾。希望改善。
2019-12-31 333 浏览
經過自家麵,要試試先叫左麻辣湯,湯底麻味同辣味都唔夠濃麵質軟滑,要咬多幾啖先吞到,有咬口麵底好大婉,好飽👍🏻酥皮餡餅好好食,係酥皮蛋撻果隻口感,餡料好少冷前菜叫左青瓜,好爽口,麻汁好濃點完好快上得菜,服務唔錯,不過地方就小左啲
經過自家麵,要試試先

叫左麻辣湯,湯底麻味同辣味都唔夠濃
麵質軟滑,要咬多幾啖先吞到,有咬口
麵底好大婉,好飽👍🏻

酥皮餡餅好好食,係酥皮蛋撻果隻口感,餡料好少

冷前菜叫左青瓜,好爽口,麻汁好濃

點完好快上得菜,服務唔錯,不過地方就小左啲

2019-10-10 533 浏览
每次經過自家麵都聞到好香 今次終於試下佢! 今次就嗌左豬肉胡椒湯底配粗麵 唔of誇張真係聞到啲湯味都流口水 黎到嘅時候當然要先試下佢嘅胡椒湯底 好特別嘅胡椒湯 有啲四川風味 唔係平時個種胡椒豬肚湯 不過都好好飲好特別 再試埋啲麵 粗麵好煙un 配埋湯食一流 而啲豬肉都有驚喜 因為食落好林身 又索到啲胡椒湯味 好正 一定會再戰!!!
2019-10-03 517 浏览
平時入西貢都係食泰菜多今次轉下口味試新野兩條好中意食寬麵既人 揀左「自家麵」!!🖤牛𦟌胡椒湯底寬麵呢度既寬麵好似刀削麵其實只係佢用機整出黎 每條都regular 好多所以都無咩分別!我最想講既係個湯底 胡椒湯底好鬼死出色 第一次食好入味 不論麵定牛𦟌食到我地雪雪聲飽都好想繼續食佢份量其實好多 千萬不能睇少真係會好飽 係唔包野飲姐🖤雞肉胡椒寬麵呀唔記得講 佢既配料唔係平時d 豆腐卜而係蜂巢豆腐 見唔見到先非常出色 索哂胡椒湯底味添架
平時入西貢都係食泰菜多
今次轉下口味試新野
兩條好中意食寬麵既人 揀左
「自家麵」!!

🖤牛𦟌胡椒湯底寬麵
呢度既寬麵好似刀削麵其實
只係佢用機整出黎 每條都regular 好多
所以都無咩分別!

我最想講既係個湯底 胡椒湯底

呀唔記得講 佢既配料唔係平時d 豆腐卜
而係蜂巢豆腐 見唔見到先
非常出色 索哂胡椒湯底味添架
2019-10-02 267 浏览
露營前係西貢搵地方食個飯,搵到了呢間近小巴站既自家制手工麵!中午咁熱就點左個麻醬手撕雞涼拌麵(少辣),兩個女仔share一碟麵都好夠食,大大碟。一試,味道無得輸,除左醬料非常足之外,麻醬好香,辣度都有幾種比你選擇唔洗辣到出煙😆好彩個麵都夠凍,超級開胃,唔洗五十蚊真係好抵食。🤤🤤🤤❤️加上佢個麵質彈牙但唔會咬到攰,愈食就愈好味,彈牙都難用筷子分開🤣同時你可以選埋粗幼程度不一既麵底,我個人中意:中同埋寬麵多d! 雞既口感正正常常,總之就係一個perfect match既撈麵,絕對要回頭😻💋
(少麻辣)麻醬雞絲拌麵
2019-10-01
午餐
(少麻辣)麻醬雞絲拌麵
2019-07-29 480 浏览
西貢自家麵係我會經常幫襯既食店,因為我一向鍾意食煙韌口感既麵,而自家麵既麵質就滿足到我既要求!首先,麵既種類就已經有4種唔同既粗幼度,湯底亦都有麻辣、酸辣、胡椒、清湯,有選擇困難症既朋友應該會好頭痛😂今日我就揀左鮮牛肉胡椒湯粗麵,湯底有好濃既胡椒味,少少辣,有暖胃既感覺,冬天食一流!粗麵質感煙韌,有咬口,唔容易變淋,而牛肉亦煮得岩岩好,一啲都唔靭!之前試過既蜂巢豆腐都好好味,可以吸收晒湯精華,值得一試!另外,麵既份量麵幾多,食完一碗都已經飽晒!
2019-06-15 393 浏览
胡椒湯底豬軟骨粗面~lunch time 唔使排隊~ 店面細細 仲有幾個室外位~ 由落單到有得食~ 都係等左十分鐘唔使~ 上菜上得好快~ 通常一般的手工面份量都好少~ 但呢到竟然多到食唔哂~ 叫左胡椒湯~ 個湯好濃~入口唔辣落到喉嚨就feel到熱喇~而且完全食唔到味精~ 食完一d都唔口渴~ 粗面好滑仲好彈牙好有咬口~ 唔好睇個豬軟骨好似好淺色以為佢唔會好入味~ 咁諗就非常錯喇~ 佢入味非常~ 由料到面到湯都無得輸呀!以六十幾蚊黎講~ 性價比好高呢~
胡椒湯底豬軟骨粗面~
2019-06-15
2019-06-02 270 浏览
今日同老人家去西貢,貪方便就坐低食碗麵,老人家點咗牛清湯麵,本人就點酸辣猪軟骨麵,好抵食,料多而且入未,麵亦多,湯尚可… 價錢合理,兩碗麵加一杯凍檸茶$144,下次會試埋餃子同其他嘢,不過,大家盡量坐車去 (抄牌好嚴)
2019-05-09 419 浏览
一睇「自家麵」呢個名都覺得唔錯,通常自家都有獨特之處吧。 驟眼睇嗰餐牌,確實係花多眼亂,唔知食乜好。 不過食咩餸都其次,最重要喺湯底。 有四種湯底: 清湯、麻辣、酸辣同胡椒。 最引人注目應該喺嗰酸辣湯底, 幅圖例見到湯底深紅色,睇嗰樣覺得相當辣(我估)。 最後我叫左碗豬軟骨寬麵(麵種類:寬、粗、中及幼)。 而湯辣度:中辣(3隻辣椒🌶️)。一碗豬軟軟骨酸辣湯材料有:寬身麵、酸菜、生菜🥬同埋豬軟骨。 豬軟骨唔夠腍,而寬身麵都偏硬(中間)。 酸菜有一種腥味,或者有一種好「野生」味,很難形容的味道。 湯底一點都唔辣,只有賣相係辣;但味道都算幾好。 碗麵份量都幾多,食完都夠飽。 建議落單時,叫煮腍啲嗰麵。
一睇「自家麵」呢個名都覺得唔錯,通常自家都有獨特之處吧。

2019-04-26 294 浏览
湯底 - 胡椒味濃,少辣適中,有種暖胃的感覺。飲完又不覺口渴,抵讚👍🏻不過湯底有少少膻味,未知是否來自肥牛還是湯料本身。麵底 - 選了幼麵,粗幼度似米線,口感有點似拉麵,口感不錯,很容易有飽肚感。份量 - 幼麵多到似有2碗份量,多到食唔晒,建議胃口小的朋友選擇少麵避免浪費。肥牛、豆腐、金菇都落足料,唔會有麵多餸少的感覺。配料 - 肥牛不過不失,建議點蜂巢豆腐吸收湯的味道👍🏻服務/環境 - 鋪頭細,不要奢求坐得舒適,不過每枱提供盒裝紙,食辣食到流汗都唔怕,抵讚👍🏻

配料 - 肥牛不過不失,建議點蜂巢豆腐吸收湯的味道👍🏻

肥牛金菇蜂巢豆腐幼麵-胡椒湯底
2019-04-25
肥牛金菇蜂巢豆腐幼麵-胡椒湯底
2019-04-09 205 浏览
餐廳分兩小店,偏小,座位滿後可以選坐店外。自家面自選配搭幾好,食客可以選4種不同粗細寬幼的面,而湯底有麻辣,酸辣,清湯和胡椒,餸也可以加料配搭。晚上,我地點了雜菌手工幼面胡椒湯底,胡椒湯底香味撲鼻,開始品嚐麵,慢慢細嚼,發覺幾有質感,韌韌地,個人幾愛,與與一般滑的面唔同。再試食韭菜餃,味道不錯,餃子皮厚薄適中,熱熱的 咬一口,味道更佳,韭菜和肉的份量剛好。總括而言,不錯的手工面,下次希望品嚐牛肉餅,好似賣相唔錯。
餐廳分兩小店,偏小,座位滿後可以選坐店外。

總括而言,不錯的手工面,下次希望品嚐牛肉餅,好似賣相唔錯。
2019-04-06
  • 胡椒湯底手工面