2024-01-23 17 浏览
之前食過尖沙咀分店已經超鍾意呢間餐廳😳元朗分店嘅裝修仲靚!!! 抬頭望就係一啲扎染嘅布,粉紅色粉藍色好靚🫧髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88超級推薦👍🏻😳真係好好食入邊啲芋泥爆曬出嚟,份量勁多勁多勁吸引,芋泥又唔會過甜,價錢唔貴性價比高。黑蒜牛肉麵 $128重口味人士最愛😝湯底勁濃勁重藥材味同蒜香,牛𦟌靚件件分明較厚身。上面有少少炸過嘅蟲草花,脆脆地幾得意,刀削麵有咬口,食完都幾飽。原條鰻魚起司玉米蛋餅 $188成條鰻魚仲未切架😊一上枱職員會用火槍燒一燒,燒汁味好香,仲有少少木魚可以自己落!份量都幾大同厚身,入面仲有粟米同芝士。芭樂牛乳 $52平時好少地方有芭樂,好飲

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

黑蒜牛肉麵 $128

原條鰻魚起司玉米蛋餅 $188

芭樂牛乳 $52
平時好少地方有芭樂,好飲

• 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
  • 原條鰻魚起司玉米蛋餅
2024-01-23 50 浏览
今日再來吃台北棧晚餐,上次來吃過都念念不忘,老公也很喜歡這裏的台灣風味。喺香港都可以吃到台灣的美食。餐廳環境舒適,而海藍色為主色,座位寬敞,而且一直也播著台灣的歌曲,令人感覺身處台灣一樣。餐廳提供多款的台式美食,每款都好吸引好好味。今次瑞來食,就嘗了一些沒食過的口味。但依然超美味,正。我跟老公最愛這間餐廳的滷肉飯,上次試了櫻花蝦麻辣滷肉飯,又香又帶點微辣已經相當吸引。今次我們便點了餘下的兩款滷肉飯。一款是招牌滷肉飯,另一款是松露滷肉飯。先介紹一下,招牌滷肉飯,飯面鋪滿了滿滿的滷肉粒,豬肉又香又腍身,而且超多汁醬,每一啖飯都會吃到滷肉和汁醬,大大滿足。而且飯也十分多,滷肉又多,超足料,又飽肚好抵食。另外一款松露滷肉飯,完全有另一種風味,因為散發出濃郁的松露香氣,愛吃松露的朋友都不能錯過。又香松露味,而且又鋪滿了滿滿的滷肉粒,十分吸引。兩款滷肉飯也各有千秋各有各好,但都是超吸引超抵食超好味。小食三色鹽酥雞,大大份好好吃,雞件又香又脆,而且中間肉汁又多,雞肉又嫩滑,十分好吃。而且仲要配上了三種汁醬,分別有喇沙口味、黑松露口味、柚子口味。把醬汁點鹽酥雞上,令鹽酥雞帶有其他唔同風味,好特別。我最

三色鹽酥雞

而且仲要配上了三種汁醬,分別有喇沙口味、黑松露口味、柚子口味。把醬汁點鹽酥雞上,令鹽酥雞帶有其他唔同風味,好特別。我最喜歡柚子醬汁,因為柚子的清新令鹽酥雞多了一份清新香甜口感。正
台南冬瓜茶

最後飲品方便點了,一杯台南冬瓜茶,冬瓜茶不會太甜,味道清新好正宗。
紅豆沙牛乳
另一杯是紅豆冰牛乳,牛乳味香濃,配上了紅豆又綿綿又香香的,是一杯好濃郁又幼滑的紅豆冰。正
2024-01-17
台南冬瓜茶
紅豆沙牛乳
2024-01-18 265 浏览
餐廳在元朗形點I 地面,半開放式,佈置了台灣的山水風貌,非常特色。地方開揚,座位寬敞舒適,我最喜歡半圓形卡位。服務員穿上印有“我愛台妹”字樣的T裇,平添趣味。餐牌上都是別具特色的台灣美食。「松露玉米起司蛋餅」,蛋餅餡料是粟米芝士,外面淋上松露沙律醬,松露味香濃,多重口感,味道特別。「擔擔牛肉麵」,牛𦟌肉爽而不靭,非常入味,配上蟲草花、豆腐,麻辣湯底特別惹味,更勝一般湯底。麵底選了台式刀削麵,麵質爽滑彈牙,口感奇佳。「櫻花蝦麻辣魯肉飯」,超多櫻花蝦和魯肉舖滿飯碗,還配有糖心蛋和酸蘿蔔。櫻花蝦炸脆香口,香辣的魯肉飯又醒胃,好味!「伯爵茶凍芋圓」,份量足夠二至三人的果凍拼盤,材料豐富:有黑珍珠、綠豆、麻糬、愛玉、啫喱、花奶等,口感多樣。吃完辣味,再吃甜品果然份外滋味!「宇治抺茶牛乳」,綠茶味濃郁,牛乳滑溜,口感不錯。在悠閑的下午,舒適的環境中,享用精美的台灣美食。

餐牌上都是別具特色的台灣美食。

「宇治抺茶牛乳」,綠茶味濃郁,牛乳滑溜,口感不錯。
在悠閑的下午,舒適的環境中,享用精美的台灣美食。
  • 擔擔牛肉麵,櫻花蝦魯肉飯,松露玉米蛋餅,伯爵茶凍芋圓,
  • 宇治抹茶牛乳
2024-01-15 32 浏览
今天來到臺北棧 (形點 I) 在元朗的分店,環境舒適,氛圍輕鬆愉悅,食物與在台灣吃到的有夠像,給人一種溫馨的感覺。點了他們招牌的蜂蜜苦瓜汁和香濃豆漿作為開胃菜。蜂蜜苦瓜汁帶來了一種獨特的口感,苦瓜的苦味和蜂蜜的甜味完美融合,清爽又解渴。而香濃豆漿則是濃郁的豆香味,喝起來順口又滑順。松露玉米起司蛋餅,這道蛋餅外皮酥脆,內裡餡料豐富,松露的香氣和玉米的甜味相得益彰,起司的融化更是為整道菜增添了豐富的層次感,吃完會上癮!大蝦冬陰功牛肉麵。這碗麵湯濃郁而鮮美,牛肉鮮嫩多汁,蝦子鮮甜彈牙,配上香辣的冬陰功湯底,口感層次豐富,蝦味甚濃!絕無戲場。甜品試了伯爵茶凍芋圓作為甜點。這道甜點香氣十足,伯爵茶凍絲滑細膩,芋圓Q彈可口,口感和味道都非常出色,為這餐完美作結。臺北棧 (形點 I) (元朗)元朗元龍街9號形點 I 地下G002號舖#臺北棧 #元朗餐廳 #美食評論 #蜂蜜苦瓜汁 #香濃豆漿 #松露玉米起司蛋餅 #大蝦冬陰功牛肉麵 #伯爵茶凍芋圓 #美食愛好者 #美食分享 #幸福美味 #舌尖上的享受 #foodie #instafood #foodporn #delicious #yummy #foo

臺北棧 (形點 I) (元朗)
元朗元龍街9號形點 I 地下G002號舖

#臺北棧 #元朗餐廳 #美食評論 #蜂蜜苦瓜汁 #香濃豆漿 #松露玉米起司蛋餅 #大蝦冬陰功牛肉麵 #伯爵茶凍芋圓 #美食愛好者 #美食分享 #幸福美味 #舌尖上的享受 #foodie #instafood #foodporn #delicious #yummy #foodlover #foodgasm #foodstagram #foodphotography #foodblog #foodislife #foodaddict
2024-01-10
2023-12-27 33 浏览
食過台北棧,其實係佢喺中環仲係一間小店嘅時候轉眼佢而家已經開咗三間分店仲有一間喺元朗添之前排過海港城嗰間,但係因為要等太耐所以放棄咗今次去元朗即管睇吓佢有咩咁犀利我就點咗水蓮,招牌牛肉麵,髒髒鹹蛋黃芋泥肉鬆蛋餅同埋甜不辣仲有一杯珍珠奶茶同埋白玉苦瓜汁佢個牛肉麵超有驚喜,湯底清,但係濃郁充滿牛肉味,經典嘅古早味道,加上上面有一啲炸咗嘅蟲草花,牛展硬到肥瘦適中,10分Juice,呢個牛肉麵,果然不錯台灣菜點可以唔食台灣水蓮呢?水蓮清香口感爽脆可以中和台灣菜濃味嘅嘢食。至於招牌嘅髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅,就有少少失望啦。感覺佢又冇鹹蛋黃味,又冇芋泥味,又冇蛋。只係食到一團,粉團,感覺一般
食過台北棧,其實係佢喺中環仲係一間小店嘅時候
轉眼佢而家已經開咗三間分店仲有一間喺元朗添
之前排過海港城嗰間,但係因為要等太耐所以放棄咗
今次去元朗即管睇吓佢有咩咁犀利

我就點咗水蓮,招牌牛肉麵,髒髒鹹蛋黃芋泥肉鬆蛋餅同埋甜不辣
仲有一杯珍珠奶茶同埋白玉苦瓜汁

只係食到一團,粉團,感覺一般

• 招牌牛肉麵
2023-12-20 726 浏览
天氣轉涼,是晚近近地留係商場食晚飯,同朋友揀左食Check-in-Taipei。係咪夜呢?今晚個商場咁靜嘅,間間餐廳都唔多人。店員示意可隨便坐,咁多地就揀張大圓枱啦😆坐得闊落又舒服。餐牌都幾多野揀,但價位就唔算親民,商場價啦😌⭐招牌滷肉飯朋友點左滷肉飯,賣相唔錯。滷肉醬汁鮮味,半肥瘦豬肉有咬口不油膩,啲飯軟綿綿好食😋⭐招牌牛肉麵賣相都幾靚,上枱時熱騰騰正喎🤤湯頭鮮味,將牛脂瀜埋落湯頭香味更濃郁。揀左要台灣麵,麵條粗身有咬口,吸了湯汁好正。牛展有六片,全部厚切,炆得軟腍好好味🤤正到連湯都飲晒~⭐髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅見到鹹蛋黃就叫左,都無諗過係甜食,哈哈😆顏色好靚好吸引,內邊的芋泥餡極多,一夾就爆出黎啦。餅皮煙韌有咬口,仲包左鹹蛋黃碎,微甜中帶鹹香又幾正喎🤤雖然好飽但都唔捨得停手。⭐Oreo奶奶麻糬朋友一見到oreo就話要點,哈哈,係元朗店限定就試下先。蝶荳花麻糬但顏色不突出,只係輕輕嘅粉藍色。店員貼心地示范點鎅開食,軟綿綿又Q彈滑口,oero碎香脆不過甜,整體係意料之外的好味🤤仲諗住後悔叫左兩樣甜食,點知完全無,實在太正了。⭐香水芭樂苦瓜汁 & 荔枝烏龍茶叫下呢排大熱的手打檸檬香水,仲加埋
係咪夜呢?今晚個商場咁靜嘅,間間餐廳都唔多人。
店員示意可隨便坐,咁多地就揀張大圓枱啦😆坐得闊落又舒服。
餐牌都幾多野揀,但價位就唔算親民,商場價啦😌
⭐招牌滷肉飯
⭐招牌牛肉麵
賣相都幾靚,上枱時熱騰騰正喎🤤
正到連湯都飲晒~
⭐髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
⭐Oreo奶奶麻糬
⭐香水芭樂苦瓜汁 & 荔枝烏龍茶
叫下呢排大熱的手打檸檬香水,仲加埋芭樂同苦瓜汁,味道復雜😆同時間飲到酸、甜、苦又勁香,一下子衝入味蕾都唔知點形容好😆😆朋友話佢叫左少甜嘅荔枝烏龍好好飲,茶果清香又不膩。
整體黎講食物高質,餐廳環境好坐,店員好禮貌,實屬傾偈食飯的好選擇👍
2023-12-18
2023-12-18 502 浏览
晚飯時間想吃台式料理,跟朋友去位於元朗形點一期的臺北棧 Check-In Taipei,主打新派台式料理,人氣度十分高!餐廳裝修採用了海浪與機艙式房間設計,裝修風格新潮有設計感,環境乾淨整齊,藝術與潮流感十足!餐牌選擇豐富,有台式小吃,牛肉麵,便當,特色甜品等,以傳統台灣菜式作基礎,加入創意轉化成新派台式料理!招牌牛肉麵 - 點了人氣的招牌牛肉麵,經典的古早味味道,份量大碗,湯底香濃,配菜是溏心蛋,麵條選刀削麵,十分彈牙,牛展硬度及肥瘦適中,很大件,咬下時很嫩富肉汁!蒜泥台灣水蓮 - 蒜泥夠香配水蓮清香一起吃,口感很爽脆,吃得出鮮甜味,,口感豐富!蒜香三色台腸 - 特色地加入蜜糖,及將蒜片炸脆,香脆可口的腸片帶甜,黑色的墨魚汁丸同樣地爽口彈牙!即叫即炸,外皮烤得香脆煙韌,配上蒜片更加惹味。蘋果苦瓜汁 - 口味帶微苦,加入蘋果幽香甘甜,清熱之選,十分醒胃。紅豆沙豆乳 - 天然豆漿的味道!口感爽滑,加上滿滿的紅豆甜味,甜度恰到好處。伯爵茶凍芋圓(選配仙草)- 滿滿的一大碗,賣相吸引,有仙草、兩色芋圓、珍珠、綠豆等,芋圓彈牙,芋頭圓咬得到有芋粒,芋圓煙煙韌韌富有口感,珍珠亦夠煙韌,仙草幼滑又

伯爵茶凍芋圓(選配仙草)- 滿滿的一大碗,賣相吸引,有仙草、兩色芋圓、珍珠、綠豆等,芋圓彈牙,芋頭圓咬得到有芋粒,芋圓煙煙韌韌富有口感,珍珠亦夠煙韌,仙草幼滑又不會過甜,十分不錯!

總括來說我們都很滿意今餐,整體食物水準很好,環境有氣氛,食品賣相吸引,感受得到餐廳用心去製作餐牌及食物,在文青的地方吃著台灣的美食,很像置身在台灣的感覺!
  • 招牌牛肉麵
  • 蒜泥台灣水蓮
  • 蘋果苦瓜汁
2023-12-14 340 浏览
環境舒服😌佈置到好似置身於海浪中~必點人氣飲品🐮牛乳大王系列 宇治抹茶牛乳 $55抹茶控必點🩷香醇奶香,口感順滑細緻,讓您每一口都品 嚐到甜而不膩茶香另外有呢排人氣好高企既 香水檸檬🍋之芭樂苦瓜汁 $52食台灣野通常都係熱氣食物,飲杯芭樂苦瓜汁可以清爽解膩,降火必選,夠晒健康夜市小食三色鹽酥雞 醬汁『柚子|松露I喇沙』 $128酥脆內嫩~咬一啖既時候鮮嫩多汁再配上3款不同口味醬汁,每一口都有唔同既衝擊,我就鐘意喇沙味😌 而柚子較清新。鴨蛋蛋餅系列 松露玉米起司蛋餅 $98呢個多餅好得意蛋面是荷包蛋咁半熟仲有蛋汁,而且啲芝士🧀仲可以拉絲打到勁長😍😍一口咬落去口感好豐富~餡料好多,忍不住要食多舊擔擔牛肉麵 自製牛脂油 $128麵底選 手工刀削麵 🐮自製牛脂油 選用本地「兆記牛肉」提供的牛脂肪製成「牛脂油」。牛油放進熱湯頭即融化把湯麵加入輕微香辣及盖滿牛脂香🩷必點必點有驚喜🐄淡水名物 奶奶麻糬🐄元期店限定◎蝶豆花 OREO奶奶麻糬 $98口感Q彈,味道濃郁~這款奶奶麻糬,選用日本鮮牛乳和木薯粉製作,不含糯米,口感更加細膩。獨特的蝶豆花配方,讓麻糬呈現出夢幻般的藍色,讓人眼前一亮!

另外有呢排人氣好高企既 香水檸檬🍋之芭樂苦瓜汁 $52

元期店限定◎蝶豆花 OREO奶奶麻糬 $98

2023-12-13
  • 三色鹽酥雞
2023-12-13 66 浏览
今天和友人來到元朗形點商場逛街,見到一間台式餐廳裝修別具台灣風味,一看就很懷念在台灣旅行的日子,於是和友人懷念一下台灣的風味。中午時間有午市套餐,包主菜、時令配菜和飲品,價錢大約$100左右,還算合理。我選了招牌鹽酥雞套餐,鹽酥雞外皮金黃酥脆,內裡則是鮮嫩多汁的雞肉,一口咬下去味道令人回味!而我加$15轉了魯肉飯。肥瘦均勻的魯肉,充滿濃郁的肉香,兩者配搭十分夾!另外,也叫了招牌牛肉麵,轉了寬粉絲,更能索晒湯汁味道。牛肉份量多而且厚切,,吃落工有口感。碗上有辣牛油,牛油放進熱湯頭即融化,湯頭充滿牛脂油,輕微香辣更惹味!飲品方面,叫了台灣必飲的鳳梨苦瓜和珍珠奶茶,味道不錯,推薦!臺北棧(Check In Taipel)地址:元朗元龍街9號形點|地下G002號舖

臺北棧(Check In Taipel)
地址:元朗元龍街9號形點|地下G002號舖

2023-12-09 43 浏览
今晚約了好朋友到元朗西鐵站形點商場行街食晚飯。選擇了商場內「臺北棧」餐廳,食台式料理😍。到了餐廳門外,等候5分鐘店員就很快安排座位給我們🎉。進入餐廳,燈光柔和,感覺好舒服😌。半開放式設計,卡位設置寬敞舒適🥰。看看餐牌,第一頁介紹創辦人故事,以台灣海岸為靈感主題餐廳🍴。以天藍色主題為色調,營造出一個戶外小島風情的氣氛🏝️。櫻花蝦麻辣滷肉飯$78麻辣滷肉飯加上櫻花蝦很香口,辣辣地越食越開胃,配上小黃瓜和滷水蛋增添口感同時亦平衡麻辣味道👅。招牌牛肉麵$108香噴噴藥材味道,牛肉很入味,蟲草花咬落脆卜卜😋。肉鬆皮蛋蛋餅$78份量十足,餡料蛋黃醬加埋肉鬆皮蛋,食落蛋皮很薄煙煙韌韌,味道又鹹又甜😋。蜂蜜苦瓜汁$48甘甘苦苦味,飲落不太甜😋。鳳梨苦瓜汁$48甘苦甜酸味出晒嚟😋。珍奶法式燉蛋$88最後品嚐甜品🍮,面一層脆薄糖片,破裂左入邊是濃厚奶茶味燉蛋布甸😋。這次臺北美食之旅很滿足😍😍。

到了餐廳門外,等候5分鐘店員就很快安排座位給我們🎉。

櫻花蝦麻辣滷肉飯$78

招牌牛肉麵$108
香噴噴藥材味道,牛肉很入味,蟲草花咬落脆卜卜😋。

肉鬆皮蛋蛋餅$78

蜂蜜苦瓜汁$48
甘甘苦苦味,飲落不太甜😋。

鳳梨苦瓜汁$48
甘苦甜酸味出晒嚟😋。

珍奶法式燉蛋$88

這次臺北美食之旅很滿足😍😍。
2023-11-26
2023-12-07 40 浏览
成日路經呢間餐廳,終於搵日來食,餐廳半開放式,空間大,座位寬敞舒適,台式手抓餅披薩$128,以手抓餅為餅底,上面鋪滿青椒、台灣腸和濃郁的芝士。手抓餅的外皮煎得酥脆,內部軟綿,配上多種配料的組合,味道非常豐富。味道咸中有點帶甜。原條鰻魚起司玉米蛋餅$188,以玉米蛋餅為底,上面鋪滿了新鮮的原條鰻魚和香濃的芝士,侍應在你面前火炙芝士,鰻魚炙出香氣,肉質鮮嫩多汁,芝士的濃郁口感與鰻魚的香氣相互融合,味道非常美味。玉米蛋餅的口感柔軟,與鰻魚的組合非常完美。紅豆沙沙冰$48,紅豆沙沙冰是一道經典的台灣甜品,紅豆沙非常濃郁香甜,冰沙的口感綿密,吃起來非常清涼。OREO奶奶麻糬$98,是一道有創意甜品,麻糬的口感綿軟,夾心的OREO奶油香濃可口,根據自己的喜好將麻糬混合OREO餅碎,給人一種滿足感。

2023-12-05 40 浏览
相約朋友一起吃午餐。餐廳是位於元朗站上蓋商場內,室內裝修是以機場候機室作為主題,座位舒適,氣氛悠閒。午市套餐有11款,價格是介乎於78元至128元之間,配菜是花生麵筋,麵筋有彈性,味道帶咸帶甜。五味汁鯖魚,鯖魚肉質軟且多汁,味道鮮美。跟餐白飯加15元可轉為魯肉飯,魯肉油脂甘香,醬汁惹味,飯粒軟硬適中。擔擔牛肉麵,花生香氣撲鼻,牛展肉爽口,豆腐滑,蟲草花爽脆。原本是手工刀削麵,可免費轉為台灣寬粉絲,粉絲彈牙。跟餐飲品是蜂蜜綠茶,亦可加30元可轉為芭樂苦瓜汁,芭樂汁的甜味與苦瓜汁的苦味很夾。單點髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅88元,賣相美麗,鹹蛋黃氣味香,蛋餅味道正常,芋泥甜,整體味道層次豐富。單點粒粒花生奶奶麻糬88元,麻糬熱辣辣,口感煙韌,味道甜,花生粒香脆。

午市套餐有11款,價格是介乎於78元至128元之間,

配菜是花生麵筋,麵筋有彈性,味道帶咸帶甜。

2023-11-30
午餐
2023-11-30 105 浏览
媽媽話想食台灣野 諗一諗元朗有咩台灣野食先~諗起係Yoho1有間check in Taipei 環境食物都真係好似置身於台灣咁😌元朗呢間分店是以台灣海岸為靈感主題,設計包含了紮染、小山丘、島嶼和日出日落🌅,令人很舒服的感覺💛🔸肉鬆皮蛋蛋餅 $78呢個組合好有驚喜,皮蛋味唔會話好濃烈一啲都唔怪怪的~肉鬆份量多多,而個皮蛋唔係切到碎,所以好有口感😆個蛋餅又有點點流心效果🤩🔸髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88成個碟同埋蛋餅都好鋪滿了紫薯粉和蛋黃碎,個樣已經好吸引🤤 蛋餅包住芋泥,芋泥唔會好甜又食到芋香,層次豐富🩷🔸蒜泥台灣水蓮 $98媽媽最愛的水蓮😆一根根細長的蔬菜炒得又香又脆,還有微微的蓮香😚🔸櫻花蝦烏醋茄子🍆 $48櫻花蝦🦐配上茄子🍆,茄子煮得好淋好綿滑,烏醋醬汁味道带酸好醒胃😆,茄子吸收晒醬汁的精華,正🔸芭樂苦瓜汁 $52芭樂既色澤有點似甘蔗汁,苦瓜味唔會話好苦澀,飲落帶點點甘味👍🏻🔸黑糖薑母鮮奶 $42媽媽叫左熱既黑糖薑母鮮奶,還加了黑糖珍珠($5)黑糖味好香濃,好暖身
媽媽話想食台灣野 諗一諗元朗有咩台灣野食先~
諗起係Yoho1有間check in Taipei
環境食物都真係好似置身於台灣咁😌

🔸肉鬆皮蛋蛋餅 $78
呢個組合好有驚喜,皮蛋味唔會話好濃烈一啲都唔怪怪的~
肉鬆皮蛋蛋餅

肉鬆份量多多,而個皮蛋唔係切到碎,所以好有口感😆
個蛋餅又有點點流心效果🤩

🔸髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

🔸蒜泥台灣水蓮 $98
媽媽最愛的水蓮😆
一根根細長的蔬菜炒得又香又脆,還有微微的蓮香😚
蒜泥台灣水蓮

🔸櫻花蝦烏醋茄子🍆 $48
櫻花蝦烏醋茄子

🔸芭樂苦瓜汁 $52

🔸黑糖薑母鮮奶 $42
媽媽叫左熱既黑糖薑母鮮奶,還加了黑糖珍珠($5)
黑糖味好香濃,好暖身

蒜泥台灣水蓮
櫻花蝦烏醋茄子
滷肉飯啲飯濕到好似粥咁,碗牛肉麵湯底有陣燶味,得牛展算合格入到口。男朋友本身對食係冇乜要求,今次都出聲講真係好難食,用咗openrice咁多年第一次寫食評就係警世唔好比咁貴去中伏
招牌滷肉飯
平時係香港食台灣菜多數食牛肉麵搭杯珍奶就完。今次我地係yoho搵到呢間有多款台灣特色食物,食得我地好開心麻醬涼拌秋葵,啲秋葵好靚仔又飽滿,食落爽脆,係個麻醬好香,再帶啲辣,好味味!招牌魯肉飯,食碗暖笠笠既飯,肉汁咸中帶微甜,魯肉肥瘦適中。髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅,淨係賣相已經靚到唔捨得食,薄薄蛋餅包住甜甜芋泥,上面仲有紫薯粉和咸蛋黃碎,口感有幾個層次。紅豆沙豆乳,連飲品都好靚靚,少少沙得黎帶豆乳味。黑糖薑母鮮奶,微微薑味好暖胃,加上鮮奶creamy柔滑感,好幸福啊!黑芝麻奶奶麻糬,雖然個樣唔靚仔,但食落好有驚喜,個麻糬係涼涼地,沾上黑芝麻碎,好香芝麻味,呢個推介。

招牌魯肉飯,食碗暖笠笠既飯,肉汁咸中帶微甜,魯肉肥瘦適中。

紅豆沙豆乳,連飲品都好靚靚,少少沙得黎帶豆乳味。