2024-07-02
海港城新派台式餐廳✨台北棧之前食過一次,覺得啲野好唔錯又有特色,今個weekend 又嚟食喇🥳台北棧性價比高😍而且種類繁多,由小食,到飲品,主食,甜品都有💖一次過可以試晒😁💠招牌牛肉麵每次必點,碗邊有舊牛脂肪,需要趁熱加落湯度,會更濃郁,牛肉好腍又入味,刀削麵索晒湯汁,蟲草花同豆腐增加口感,豐富又好食💠招牌滷肉飯份量好多嘅飯,五花肉肥瘦好均勻,撈埋個汁食真係好正🥹仲有蛋同配菜,好抵食💠蒜香三色台腸原味, 蒜香,墨汁嘅台灣腸☺️加上蒜片及蜜糖汁,很惹味💠話梅地瓜薯條地瓜條好酥脆,配上話梅醬,酸酸甜甜💠麻醬涼拌秋葵冰鎮秋葵配上麻醬,健康又營養💠櫻花蝦烏醋茄子滿滿嘅櫻花蝦鋪滿茄子,茄子沾滿烏醋汁,好juicy 💠黑白配冰火湯圓刨冰大大粒福圓芝麻湯丸,芝麻花生牛奶冰底,夏天真係要食返個,好正啊💠綠豆沙沙冰好綿滑嘅綠幾豆沙冰,消暑一流💠台南冬瓜茶冬瓜茶好清甜,好飲💠手工鳳梨酥麻糬蛋撻好煙靭嘅麻糬蛋撻,底部仲有鳳梨果肉,滋味💠開心果麻糬蛋撻期間限定,好多開心果果粒,層次好豐富
💠招牌牛肉麵
💠招牌滷肉飯
💠蒜香三色台腸
原味, 蒜香,墨汁嘅台灣腸☺️加上蒜片及蜜糖汁,很惹味
💠話梅地瓜薯條
地瓜條好酥脆,配上話梅醬,酸酸甜甜
💠麻醬涼拌秋葵
冰鎮秋葵配上麻醬,健康又營養
💠櫻花蝦烏醋茄子
滿滿嘅櫻花蝦鋪滿茄子,茄子沾滿烏醋汁,好juicy
💠黑白配冰火湯圓刨冰
💠綠豆沙沙冰
好綿滑嘅綠幾豆沙冰,消暑一流
💠台南冬瓜茶
冬瓜茶好清甜,好飲
💠手工鳳梨酥麻糬蛋撻
好煙靭嘅麻糬蛋撻,底部仲有鳳梨果肉,滋味
💠開心果麻糬蛋撻
期間限定,好多開心果果粒,層次好豐富