2019-11-27 297 浏览
我應該有一段時間沒有發過一篇下午茶的文章了身體仍然不太好,盡量少甜,茶腳實在身痕,亦很想跟我見面,近期不少blogger 都力推這間的下午茶,價錢不貴,決定試試。位置較偏僻,我最後都是要經過連卡佛再入beauty果邊再問人,所以預早些到商場ifc 尋找位置。咸點較甜點好吃,魚餃的造型已經很吸引,玫瑰花形包很令我愛不釋手,每件甜品顏色鮮豔的,賣相的確取得不少分數,影相已經影了良久,結果涼了些。吃起來暖暖的,也不錯。好似咸水角的紫薯,流心的,最得我心。燕窩蛋撻也足料,唔錯。馬豆糕凝固不足,很快軟了。。。我們叫了Mocktail ,鮮色奪目,我喝的是lemonade,酸酸甜甜也不錯。二人份量$328,仲有護膚品送,一人一套
我應該有一段時間沒有發過一篇下午茶的文章了

二人份量$328,仲有護膚品送,一人一套
今天朋友book了2:00,餐廳室內只坐了一枱兩位女士及我們一大枱人,點了食物及茶。等了很久炒飯和撈麵,我們點了的茶水 還沒有到。問了短頭髮香港女待應 我們告訴她 茶還未到 她態度極差 呼呼喝 咩茶呀! 無曬喎。。其後還有點了的叉燒包 還沒有來,追問下 説賣完,但從來沒有人跟我們説! 要追問才説 ,全日到4:00 室內得兩枱客 咁早賣完!?落單無唔梗要,應該要一早跟客人説聲 害我們白等!是日與靚太們bb 及姐姐一起否則必定大投訴!還有我們一到室外看一看 就在沒有通知下把我們餐具全收,我們的貴重物品 在枱及sofa 昵!這間店很需要員工再培訓,極為失望!

這間店很需要員工再培訓,極為失望!
2019-11-20 392 浏览
🍴ᴍᴀɪɴ·香檳金蝦餃 $62﹟好eye-catching既蝦餃, 桃紅色皮上再加d金色作點綴, 完美地升級左🤩個皮都算薄身, 個餡都好足料, 每粒都有原隻蝦, 口感不錯, 滑滑der, 不過食落比較偏油😯🍴ᴍᴀɪɴ·國寶芝麻包 $48﹟個包既樣夠哂cute, 可惜佢唔係流沙包類, 個包皮比較偏硬同埋乾, 個芝麻餡偏少但聞落有d酒味, 食就唔係好食到🤔唯一欣賞既地方, 係個包唔會太甜😂唔需要encore...🍴ᴍᴀɪɴ·瑤柱菜苗餃 $58﹟唔講都唔知食左瑤柱落肚, 個餃皮厚薄適中, 裏面既餡料爽脆有口感, 而且無肉, 感覺比較健康😎🥤ᴅʀɪɴᴋ·人蔘烏龍茶 $118﹟呢個茶都係重點之一!!!第一泡茶比較淡, 淨係出左烏龍茶既味道, 但去到第二泡茶, 佢發揮到人蔘烏龍既味道喇😍先係烏龍茶, 然後再有人蔘既甘甜🤤愈飲愈上癮🥰🥰
🍴ᴍᴀɪɴ·香檳金蝦餃 $62

人蔘烏龍茶
香檳金蝦餃
人蔘烏龍茶
2019-11-18 171 浏览
放工行過IFC 3樓見到呢間中菜環境好似唔錯,又見到而家有大閘蟹menu,即刻就book位帶老婆來食返餐全大閘蟹宴!呢間大閘蟹宴菜色都幾特別,唔同一般食來食去都係豆苗、糯米飯、小籠包咁悶老婆好鍾意食呢個蟹粉香煎帶子,我就覺得佢幾新穎,帶子好新鮮,煎到外脆內軟,火喉唔錯!個蟹粉source點埋個脆既toast食好似食上海鍋巴咁,感覺fusion得黎又冇違和感翡翠苗沙律就食得多,熱食真係第一次,我唔sure翡翠苗係咪鬼佬菜,但扒翡翠苗個感覺又係好fusion,菜個source同其他野食個蟹粉好似有DD唔同,定只係因為係菜所以會濕少少? Anyway,個蟹粉source真心無敵,除左有唔知幾多隻蟹既蟹膏係入面,仲食到有蟹肉,食到呢到就覺得好抵!蟹粉蝦球拌麵就非常正氣,蟹粉source同麵分開上,佢個拌麵係用粗麵(應該係全蛋麵),沾哂D source食落口都幾full,輕輕多左重蛋味,食返D澱粉即刻滿足多一倍,蝦球好爽口,配埋source都幾夾最後就輪到大閘蟹本尊,有齊哂工具食係幾方便,大閘蟹質素好好,超多膏!老婆食完就表示滿足,而且呢到環境都唔錯,值得推介!

2019-10-31
  • 大閘蟹
2019-11-15 170 浏览
平時英式下午茶就食得多間間都比較貴 甜點又太多搞到好漏近來見到呢間係IFC嘅modern中餐廳出咗下午茶 梗係要試試!🤩呢個下午茶以玫瑰做主題所以大部份都係粉紅色 問過餐廳唔係用色素 而係用紅菜頭汁 呢個位加咗分!入面嘅蝦餃同蔬菜餃都好好食最特別就係好似係魚塘游緊水嘅金魚餃😂盤中間成朵花個個其實係春卷黎!炸得超香超脆🤩🤩🤩另外流心紫蕃薯好好食 唔漏蛋撻仔個皮好鬆🥰仲包2杯cocktail或mocktail 都只係$328 2個人 抵到爛!
平時英式下午茶就食得多
間間都比較貴 甜點又太多搞到好漏

大馬士革玫瑰下午茶

呢個下午茶以玫瑰做主題

入面嘅蝦餃同蔬菜餃都好好食
最特別就係好似係魚塘游緊水嘅金魚餃😂

盤中間成朵花個個其實係春卷黎!
炸得超香超脆🤩🤩🤩
另外流心紫蕃薯好好食 唔漏
蛋撻仔個皮好鬆🥰
仲包2杯cocktail或mocktail
都只係$328 2個人 抵到爛!
大馬士革玫瑰下午茶
2019-11-14 149 浏览
SHÉ x Gulsha Damascus rose wonderland pink afternoon tea ! The afternoon tea start from 3pm to 6pm on a daily basis. $328 for 2 person. Pretty good price for afternoon tea ! Their location is well decorated and spacious ! Can just sit there all day long, also with a outdoor area ! The tea set comes with a choice of two drinks either the cocktail, a chrysanthemums pink martini or mocktail, pink lemonade ! The tea set comes with a varieties of savory and sweet bites !My favorite for sure is their

Pink  mojito  lemonade

Pink  tea  set

My favorite for sure is their purple lava buns, which is a deep fried purple glutinous ball filled with lava sweet potato fillings. And their signature rose gold har gao !

Rose  gold  har  gao
2019-11-03
Pink  mojito  lemonade
Rose  gold  har  gao
2019-11-12 2753 浏览
每年秋冬最令人期待既環節就係……食大閘蟹!!每年除左會約一大班朋友返屋企食一蘿蘿既大閘蟹之外,仲一定要出去食一餐大閘蟹宴先至夠滿足!今次朋友介紹我去食呢間係IFC既「舍」,上網睇先知呢間係一間中式fusion菜既餐廳,環境非常唔錯!好少中餐廳會咁有feel,呢到仲要有海景位,男女朋友sweet dinner 都唔一定要食西餐啦!我地兩個人, 人叫左一隻大閘蟹再要左3個蟹粉既菜~份量啱啱好,因為有時食大閘蟹set份量多就會覺得膩,呢到唔係行set可以自己按需要叫係幾好的~首先講下「蟹粉蝦球拌麵」,上菜既時候都幾震撼,因為佢個碗蟹粉係成碗湯咁大,個汁濃度剛剛好,我自己幾欣賞佢用粗麵,咁就可以掛多D汁,撈落去既時候見到一絲絲蟹肉同好濃既蟹粉沾滿哂D麵,超級rich,超奢侈!然後再黎一個「蟹粉扒翡翠苗」,平時多數係食豆苗多,呢到用翡翠苗個效果都唔錯,翡翠苗本身帶有D青青地既味,同蟹粉夾埋一齊食有種解膩既效果,幾好!私心推介係呢個「蟹粉香煎帶子」,佢好似食鵝肝咁比一塊好脆既小toast墊住帶子,上面再淋左D蟹粉,逐樣講一講先,toast非常脆但唔會脆到硬,食落係鬆化既;帶子煎得啱啱好,keep到
每年秋冬最令人期待既環節就係……食大閘蟹!!

私心推介係呢個「蟹粉香煎帶子」,佢好似食鵝肝咁比一塊好脆既小toast墊住帶子,上面再淋左D蟹粉,逐樣講一講先,toast非常脆但唔會脆到硬,食落係鬆化既;帶子煎得啱啱好,keep到個嫰既質感之餘外層仲有少少脆面;蟹粉就唔洗講,夾落帶子到食完全係鮮上加鮮既效果!好彩我兩個人食一人有兩件,真心好食!

最後主角大閘蟹唔洗多講,睇圖就明哂!總括黎講呢餐非常非常滿足到我對大閘蟹既慾望,十個讚!
2019-09-29
庆祝纪念
纪念日
  • 大閘蟹宴
2019-11-07 184 浏览
今日終於都可以鬆一鬆🥰同閨蜜一齊去嘆個下午茶💗粉粉的充滿少女心成個人都青春左😘今日終於走出新界嚟到IFC 既新派中菜廳「SHÈ 舍」💗嘆一個美美的Afternoon Tea☕️🌸「SHÈ 舍」x 「gülsha」下午茶🌸呢個下午茶套餐,有9款點心🍰有鹹點同甜點🍸並加入了gülsha極具標誌性既玫瑰元素🌹例如「玫瑰水金魚餃」、「玫瑰燕窩蛋撻」、「玫瑰饅頭」仲送埋雞尾酒 Pink Room及Chrysanthemum Rose Martini🍸由食物至飲品都係充滿少女心粉紅色🌸玫瑰水金魚餃🍤蝦肉爽口彈牙,仲散發出玫瑰花清香味,香檳金蝦餃唔單止賣相吸引仲好好滋味🍤仲有粉紅田園雜菜粿🌸爽口清甜甜點分別有大馬士革玫瑰馬豆糕🌷甜蜜玫瑰饅頭、粉紅芒芒、大馬士革玫瑰燕窩蛋撻😍同流心紫蕃薯😝全部都好食到停唔到口🥰嘆完個下午茶之後,仲可獲得價值$420 gülsha玫瑰護膚套裝 2 份🌸及優惠劵 2 張🌟 供應日期:11月1日至12月15日供應時間:每日下午3時至6時地址:中環港景街1號國際金融中心商場3樓3025-26, 3031-3066號舖電話︰2110 0153

🌸「SHÈ 舍」x 「gülsha」下午茶🌸

供應日期:11月1日至12月15日
供應時間:每日下午3時至6時
電話︰2110 0153
2019-11-01
  • 流心紫蕃薯
2019-11-06 188 浏览
天氣轉涼,秋意漸濃🤔又係食火鍋嘅好時機啦😁今晚約屋企人出去嘆番餐先🥰我揀咗IFC Lane Crawford 裡面間新派中菜順便試吓佢地個火鍋套餐✌SHÈ HOTPOT SET 內有點心拼盤,招牌黑豚肉叉燒🔥🐖而火鍋配料就有三款牛肉、手工餃子三款同新鲜田園雜菜籃🥬湯㡳都有三款揀,我當然揀《滋補蟲草花螺頭》比媽咪啦🥳😉嘩!個湯頭超級足料,鮮甜度極高。我都飲咗兩碗湯然後先開始起動🥢,牛牛牛🤤三款牛肉嘅雪花紋都好細緻,入口甘香、肉質同樣嫩滑👍手工餃包得出色,皮薄🦐餡爽身彈牙,一咬爆汁、味鮮香。不得不讚👏🏻碟招牌黑豚肉叉燒😋 半肥瘦黑毛豬肉入口甘香、鬆化軟腍,味道適中有蜜香👍點心拼盤隻粉紅色金泊蝦餃非常吸晴,用咗紅菜頭汁加入蝦餃皮中,得出的天然粉紅色🤩餃身飽滿、皮薄、蝦鮮夠爽夠甜👏🏻食完個火鍋set,我再點咗幾款菜同老爸嘆番兩杯🍸🍸fusion菜式;芥末M5和牛粒,鮮鳳梨咕噜肉、魚子醬蝦多士同秘製龍蝦炒麵。呢餐結尾甜品,點了媽咪同細佬都鐘意食嘅脆香蛋散😊今餐食得非常開心又滿足,真心欣賞這店的出品,細嚼慢嚥中能感受到他們十分保重中菜箇中的精髓,絕對沒有過於刻意的西化👍👍👏🏻👏🏻
火鍋配料就有三款牛肉[日本和牛,本地手切牛,澳洲穀飼牛]、手工餃子三款[鮮蝦韮菜餃,鮮蝦水餃,鮮蝦雲吞]同新鲜田園雜菜籃🥬
湯㡳都有三款揀,我當然揀《滋補蟲草花螺頭》比媽咪啦🥳😉
食完個火鍋set,我再點咗幾款菜同老爸嘆番兩杯🍸🍸
呢餐結尾甜品,點了媽咪同細佬都鐘意食嘅脆香蛋散😊
今餐食得非常開心又滿足,
2019-10-27 153 浏览
美景相伴美食,乃人生一大享受!餐廳食物有fusion的感覺,西式環境配上中日風的食物。蓮藕餅的味道並非一般,因為內裏加插了臘味。涼瓜斑塊,魚肉質感不錯,並非一般魚柳。菠蘿咕嚕肉,採用新鮮菠蘿做配搭。乾炒牛河,牛肉多過河粉,喜歡食牛肉的朋友一定覺得好抵!
美景相伴美食,乃人生一大享受!
餐廳食物有fusion的感覺,西式環境配上中日風的食物。
好開心牙,今日同姐妹去左呢間位於中環國際金融中心商場3樓既呢一間中菜廳「SHE 舍」食下午茶!今次係SHE 舍 x Gulsha 首次合作推出下午茶套餐牙!一入到餐廳就聞到震震嘅玫瑰味,仲有一啲玫瑰花掛喺吧枱度做裝飾,真係好靚呀!今次嘅中式點心係好吸引㗎,真係忍唔住影左勁多相!呢個套餐入面,包左四款點心,五款甜點,同埋兩杯特色飲品!SHE舍 x Gulsha 兩人份量下午套餐詳情:日期:2019年11月1日至12月15日 (星期一至日) 時間:下午 3 時至 6 時地址:中環港景街 1 號國際金融中心商場 3 樓 3025-26, 3031-3066 號舖電話:21100153限時優惠:於 2019 年 10 月 31 日前,於網上店購買 gülsha 晨露純玫瑰花蜜精華 霜乙支,即送 SHÈ 舍 x gülsha 兩人份量的下午茶套餐乙份 (價值‥$360),套餐更 會送兩套 gülsha 護膚套裝及禮劵(價值‥$420)

SHE舍 x Gulsha 兩人份量下午套餐詳情:
電話:21100153

限時優惠:
會送兩套 gülsha 護膚套裝及禮劵(價值‥$420)
2019-10-21
下午茶
2019-10-25 117 浏览
今日同一班好姊妹 去喺IFC Lane Crawford 入面嘅 🌟SHÈ 舍 🌟品嚐SHE×gülsha 嘅Teaset😍平時行開Lane Crawford都唔知原來入面有間環境咁靚嘅餐廳!坐室外仲可以睇晒成個維港景色!😍 平時下午茶set 都係西式甜點為多,都唔係好想俾小朋友食太多甜野,所以今次自己同姊妹們黎試左先!今次既中式有各式各樣既點心及甜品,點心:·玫瑰水金魚餃·香檳金蝦餃·花之戀·粉紅田園雜菜粿 甜品:·大馬士革玫瑰馬豆糕·甜蜜玫瑰饅頭·粉紅芒芒·大馬士革玫瑰燕窩蛋撻·流心紫蕃薯今次嘅Teaset好有驚喜!😍全造型超級吸引,忍唔住係咁影相,味道唔太甜又唔油,食得健康!👍呢個Tea仲送兩套gülsha護膚套裝及禮劵!😍😍😍食完發覺原來都好岩長輩,搵日要帶埋長輩同小朋友一齊黎享受家庭樂!
今次既中式有各式各樣既點心及甜品
·大馬士革玫瑰燕窩蛋撻
·流心紫蕃薯
呢個Tea仲送兩套gülsha護膚套裝及禮劵!😍😍😍
2019-10-24 118 浏览
ordered 燕窩蛋達,但到的沒有其燕窩, 詢問他們,回應是他們是有兩種的。 但埋單時他們收費是收有燕窩的。叫他們改單用了十分鐘時間才改好, 期間不斷幫其他坐檯埋單,不是首先處理他們弄錯了的單。
2019-10-24
午餐
2019-10-23 109 浏览
太座約咗朋友喺中環攞嘢,一家三口由沙田揸車去奧海城坐港鐵到香港站,原來咁方便,總好過揸車過隧道唔知塞幾耐,攞完嘢有D肚餓搵嘢食,上到IFC3樓搵到呢間,侍應話有個新promote,同呢個護膚品牌合作,食個set送玫瑰護膚品試用裝,太座聽到梗係試啦,好快就上食物,賣相精美,味道唔錯,我最欣賞個大馬士革玫瑰燕窩蛋撻同粉紅田園雜菜粿,真係好正,小豬就鍾意食甜蜜玫瑰饅頭,自己食哂兩個,太座呢,樣樣食小小,呢度坐露天位可以睇維港景色,秋天真係唔錯,值得推薦
,呢度坐露天位可以睇維港景色,秋天真係唔錯,值得推薦
2019-10-23 72 浏览
買 gülsha 晨露純玫瑰花蜜精華霜一支,送 SHÈ 舍 x gülsha 兩人份量下午茶套餐一份,兼會送兩套 gülsha 護膚套裝及禮劵。雖然係送嘅下午茶,但一點都不馬虎,仲好grand 好靚😍😍第一次帶仔女去High tea,因為媽媽我其實唔想俾小朋友食太多甜野,下午茶又多數都係西式甜品,所以佢哋一直都冇機會食,而今次 Gulsha 同 SHÈ 舍 合作推出嘅Rose中式點心,低糖,清甜唔漏,造型仲好靚好吸引,有玫瑰馬豆糕、甜蜜玫瑰饅頭、燕窩蛋撻、流心紫番薯、玫瑰水金蝦餃等9款甜心甜點,仲有兩杯靚靚Mocktail. 佢哋見到已經好開心,我都好開心呀,因為個 tea set 仲送兩盒 gulsha 嘅玫瑰護膚套裝,每款都含有天然優質嘅大馬士革玫瑰,岩晒鐘情天然護膚品嘅我。

雖然係送嘅下午茶,但一點都不馬虎,仲好grand 好靚😍😍