2019-06-26 5110 浏览
自己生日當然要請媽媽食飯啦所以我諗起公司附近依間餐廳因為環境又唔錯,又有海景之前同同事食過都幾好味媽媽一定鍾意食首先叫左三個點心「香檳金蝦餃」賣相好靚既蝦餃粉紅色既外層包住鮮味既蝦上面再塗左金色賣相味道都100分「流心紫蕃薯」媽媽好鍾意食紫薯見到依個菜色即點比佢食一咬開,入面既紫薯蓉既流晒出黎甜度岩岩好,幾好味「椒鹽豆腐」切到一粒粒剛好一口的尺寸的豆腐外層炸粉唔會好厚外脆內軟我同媽媽食唔停口「招牌花膠滋補養生鍋」食過小食後就飲番碗湯先店員係旁邊煮滾後就裝起比我地熱烘烘既湯用左花膠圓肉杞子煲所以飲落特別甜而且花膠又好大塊,好正「蜜汁黑豚肉叉燒」上網睇到佢啲相叉燒好吸引所以叫左一碟食用黑豚肉黎整叉燒真係不得了肥瘦適中,餸飯一流「秘制龍蝦炒麵」到最期待既主食原隻龍蝦炒麵同紅椒絲同埋蔥一齊炒好惹味,同埋龍蝦佢起左肉所以食起上黎都好方便 「太極馬拉糕」賣相好似太極圖案其實係由原味和黑芝麻組成的清甜的馬拉糕作今個晚餐的結尾整體味道都好好食,環境又好店員服務都非常之好細心照顧到客人嘅需要,下次帶埋爸爸一齊過嚟食先
自己生日當然要請媽媽食飯啦
所以我諗起公司附近依間餐廳
因為環境又唔錯,又有海景
之前同同事食過都幾好味

「流心紫蕃薯」
媽媽好鍾意食紫薯
見到依個菜色
即點比佢食
一咬開,入面既紫薯蓉既流晒出黎
甜度岩岩好,幾好味

「椒鹽豆腐」
切到一粒粒剛好一口的尺寸的豆腐
外層炸粉唔會好厚
外脆內軟
我同媽媽食唔停口

「招牌花膠滋補養生鍋」
食過小食後就飲番碗湯先
店員係旁邊煮滾後
就裝起比我地
熱烘烘既湯
用左花膠圓肉杞子煲
所以飲落特別甜
而且花膠又好大塊,好正

「蜜汁黑豚肉叉燒」
上網睇到佢啲相叉燒好吸引
所以叫左一碟食
用黑豚肉黎整叉燒真係不得了
肥瘦適中,餸飯一流

「秘制龍蝦炒麵」
到最期待既主食
原隻龍蝦炒麵
同紅椒絲同埋蔥一齊炒
好惹味,同埋龍蝦佢起左肉
所以食起上黎都好方便

「太極馬拉糕」
賣相好似太極圖案
其實係由原味和黑芝麻組成的
清甜的馬拉糕作今個晚餐的結尾

整體味道都好好食,環境又好
店員服務都非常之好
細心照顧到客人嘅需要,下次帶埋爸爸一齊過嚟食先

2019-06-19
數年前在IFC的食店邊吃邊傾邊觀賞風景,今天遇到這間新開數月Fusion餐館,另我想起往日情境,感時間不等人,應做的事情便應坐言起行。佈置雅緻帶點簡約,坐位舒適,露天坐位還可以望到摩天輪。待應們有禮解說我們的查詢,及告知餸菜的特式。香檳金蝦餃 $62外皮用了紅菜頭染色(紅菜頭含養豐富,少吃的朋友,不妨每天食吃2-3片,有助加強健康) ,還用了金泊點綴,比正常的蝦餃皮輕微煙韌點,效果不錯,蝦子用香檳酒醃製過,蝦肉大隻彈牙,鮮甜美。流心紫番薯 $62外皮炸得香酥,中層煙韌,內層的日本紫蕃薯醬溶軟綿,流心少甜,一口享受三個不同層次。椒鹽豆腐 $88大骰仔的大小,脆脆不膩的豆腐粒,外脆內軟,微微的鹹香,配杯特飲!Lavender Jazz $78薰衣草和茉莉的混合,再加了梳打與紅桑子粒粒,如份量調配比例不好,會彼難喝的,但這杯濃淡合我,當冰塊溶化後,輕甜中不失清香,還用了環保紙飲管。Pink Lady Mojito $78紅肉火龍果青檸薄荷梳打,紅肉火龍果清甜,青檸酸,薄荷清香,輕甜的梳打,清新感覺從這杯開始。蜜汁黑豚肉叉燒 $198用爐端熱著吃的暖叉燒,表面燒得香口微硬,肉身腍且醃得入味,雖

佈置雅緻帶點簡約,坐位舒適,露天坐位還可以望到摩天輪。
待應們有禮解說我們的查詢,及告知餸菜的特式。
香檳金蝦餃 $62

流心紫番薯 $62

椒鹽豆腐 $88

Lavender Jazz $78

Pink Lady Mojito $78

蜜汁黑豚肉叉燒 $198
用爐端熱著吃的暖叉燒,表面燒得香口微硬,肉身腍且醃得入味,雖帶點點油脂,實則咬下感到在肉上增加了甘香,與表面的蜜糖汁互相平衡,腍中有咬口!

花膠滋補養生湯 $298
帶甜濃郁起膠,甜味來自龍眼肉與紅棗,再加上螺頭,蟲草花,瘦肉,自家秘方配料 ... 清敦十多小時,少鹽,沒雞粉等味精,厚肉花膠腍滑夠大片
,應是高檔級別,螺頭切成小粒有嚼勁,瘦肉腍身,最重要是一點都不肥膩,非常滋潤!是這店其中一款的招牌菜。

秘製龍蝦炒麵 $398

每一口的蛋麵充滿海鮮味,沒有被輕辣味道蓋掩,原來用了自家秘製XO 醬同炒,麵身韌度與油份適中,炸得酥脆夠味的龍蝦切成約一寸大少,吃也很方便,我們連同較薄身的殼一起吃,非常野味好味,這是另一款招牌菜呢!

太極馬拉糕 $54
黃(黃糖) 黑色(芝麻) 的甜糕,巧心思的製作,糕內滿佈小孔,輕柔軟綿,少甜,完成完美有回憶的一餐。
2019-06-19
2019-06-17 2662 浏览
朋友喺外國返嚟探我,佢話好掛住香港嘅夜景同點心中菜,呢間IFC嘅舍就滿足晒佢嘅願望~香港嘅夜景真係好靚,好自豪!香檳金蝦餃紅樓招牌粉紅色外皮係用天然紅菜頭汁製成,加入香檳突出鮮蝦嘅鮮味,蝦肉新鮮彈牙~外皮仲點上金萡,好靚!流心紫蕃薯脆卜卜嘅流心紫番薯,以流心湯圓嘅概念製作,外皮係以日本紫薯配上糯米粉搓製而成,炸得香脆又帶點煙韌口感,內裡熱辣辣嘅流心紫薯餡好滑溜,甜而不膩,小心辣口呀 椒鹽豆腐外皮炸得酥脆,裡面嘅豆腐好滑,以椒鹽配炸豆腐,特別惹味,一口一粒,一粒接一粒食唔停,朋友話好似以前喺大排檔食嘅味道呀招牌花膠滋補養生鍋朋友指定嘅湯水呀~用大大塊嘅上等花膠、乾螺頭、杞子、桂圓、准山、蟲草花、紅棗、豬骨等,用慢火清燉12小時,而且無添加任何味精。上枱前侍應再加熱鍋仔,再幫我地分埋香氣好誘人!!一人分到兩碗~燉湯入口清甜滋潤,花膠扒非常厚身,口感軟腍,膠質豐富,豬骨都好淋!飲完咀仔痴痴地,真材實料,湯料份量十足,一定要食埋唔好浪費啊~ 蜜汁黑豚肉叉燒呢個叉燒絕對係傳統港式叉燒嘅加強版,精選來自加拿大黑毛豬肉,半肥瘦恰到好處,以海鮮醬、燒烤醬醃一晚至入味。叉燒表面略帶焦香,厚薄適中,入口鬆

香港嘅夜景真係好靚,好自豪!

紅樓招牌

招牌花膠滋補養生鍋

朋友指定嘅湯水呀~

蜜汁黑豚肉叉燒

呢個叉燒絕對係傳統港式叉燒嘅加強版,

叉燒表面略帶焦香,厚薄適中,入口鬆化軟腍,而且富有蜜香,用個火熱住,邊傾邊食,食到最後都仲熱架,太窩心

秘制龍蝦炒麵

呢個炒麵實在太有鑊氣!
主角越南龍蝦肉鮮甜彈牙,經過泡油後好香口,連殻都卜卜脆,好容易就拆到殻!炒麵係用自家XO醬炒成,有金華火腿、蝦米、瑤柱等多種食材,麵係全蛋麵,香辣惹味,朋友讚不絕口!

太極馬拉糕 (原味和黑芝麻)

以古法製作的鴛鴦太極馬拉糕,黃色係傳統原味,呢個製法同味道買少見少..黑色係優質黑芝麻製成的黑芝麻口味,香甜可口

成晚同朋友食得好開心,服務好,上菜速度適中,侍應不停加水換碟,等天氣好d要試下坐室外,夜景睇得仲清楚!

2019-06-14 237 浏览
這間位於中環的舍,以傳統的廣東菜、創新手藝及精緻美觀的擺設作招來,加上面向維港景色,無論景觀及食物都屬一流。椒鹽豆腐豆腐外層炸得香脆,而裏面嫩滑,簡單又好味。香檳金蝦餃這個蝦餃有別於一般酒樓,顏色鮮艷,以紅菜頭汁製成的外皮,表面再曬上金粉,高貴又美觀,味道方面,蝦肉結實爽口,非常新鮮。流心紫蕃薯外層是煙韌的紫薯糯米,帶點脆口,咬開裏面湧出流心紫番薯,香甜又好味,感覺食流心湯圓。招牌花膠滋補養生鍋這個養生鍋用料十足,有花膠、螺頭、蟲草花、紅棗、杞子、桂圓及豬骨等材料慢火清燉12小時,材料的精華全部都集中在湯內,湯清且鮮甜,完全無味精,但略嫌桂圓太多太甜,花膠更是十分厚身,入口溶化,適合女士美顏之選。蜜汁黑豚肉叉燒叉燒是用了加拿大半肥瘦的黑毛豬,可以放心食用,叉燒表面燒至焦香,保留了肉汁,食落肉質鬆化,亦都不會太油膩。秘製龍蝦炒麵龍蝦肉質新鮮彈牙,走油後保留了海鮮的鮮味,而炒麵則用了瑤柱金華火腿、蝦米及芽菜等材料,最後配以自家製的XO醬,炒麵爽口帶點惹味。太極馬拉糕馬拉糕真是太極造型,有蔗糖的香甜及黑芝麻的香味,口感鬆軟,甜度適中。

椒鹽豆腐
豆腐外層炸得香脆,而裏面嫩滑,簡單又好味。

秘製龍蝦炒麵

太極馬拉糕
2019-06-09 2144 浏览
今日 肥妹仔約咗人喺連卡佛度行街買化妝品,行到攰喺化妝品嗰層發現新開左間中菜館。依間中菜館裝修西化,本諗住求其醫一醫肚,但竟為肥妹仔我帶嚟驚喜味覺上嘅衝擊。呢間餐廳個海景非常之靚,望住一個咁靚嘅維多利亞港,你就會發覺心情非常之開朗,同入邊仲有好多人係出面個平台度飲酒,但係我們因為食晚飯所以沒有選擇坐喺外邊,反而坐喺入邊享受佢嘅環境。首先我哋叫咗一個香檳金蝦餃,平時隻蝦餃,皮比較厚,呢一隻就唔同啦,皮超級薄,但係入邊嘅蝦肉就超級多,淡淡蝦肉,非常新鮮,整得剛剛好。跟住我哋亦叫咗個流心紫番薯酥,佢嘅做法就好似菠蘿叉燒包咁,外皮脆,內裏係流心嘅番薯蓉,兩者夾埋一起好有新新鮮感,味道好出色最後,我哋食埋佢個甜品,太極馬拉糕。一邊就係芝麻味,另一邊就係原味,呢出邊完全食唔到,呢點甜品,如果大家下次食完飯但係未飽嘅時候,可以試一試。之後就上椒鹽黃金豆腐,呢個黃金豆腐好食到不得了,皮脆口,內裏嘅豆腐炸完保持到好滑,椒鹽味道適中,不會過鹹食咗點心,炸豆腐同湯都好好味,我哋想食返啲肉,於是試一試佢既蜜汁黑豚肉叉燒,這個叉燒用火爐熱住上菜,令到一個平平無奇嘅叉燒感覺上有另一種昇華,叉燒肉質不老,係出面個叉

食咗點心,炸豆腐同湯都好好味,我哋想食返啲肉,於是試一試佢既蜜汁黑豚肉叉燒,這個叉燒用火爐熱住上菜,令到一個平平無奇嘅叉燒感覺上有另一種昇華,叉燒肉質不老,係出面個叉燒完全比不上。

食咗點心又食咗椒鹽豆腐中間上一個湯,我哋帶咗招牌花膠滋補養生湯,佢嘅花膠絕不斯埸,好大塊嘅花膠,好滋味,再加上佢嘅湯料有龍眼,紀子等,非常滋補,湯味濃郁。侍應會喺現場再三滾一滾湯才上菜,色香味俱全。

跟住個主菜終於出場啦,就係龍蝦炒麵。龍蝦啖啖肉,炒麵非常之脆,加上佢啲龍蝦全部幫你拆晒肉,令到女士食起上嚟都非常之方便。炒麵更加係極之要讚,不油膩,不過鹹,面嘅硬度剛剛好,要我一個人食晒一碟完全冇問題。

全晚 肥妹仔同朋友都食到好滿足。完全諗唔到係連卡佛入邊,會有一間咁好嘅洗食嘅中餐,各位男士女士,如果shopping完,作戰之後,有啲肚餓嘅話想休息一下就可以就可以去試吓啦。
2019-05-22
2019-05-28 238 浏览
餐廳貴為高級摩登中菜廳裝修都有返咁上下高級而且服務認真周到 值得一讚好天嘅時候仲可以出去戶外欣賞維港景色點心香檳金蝦餃賣相絕對俘虜一種少女心粉紅色的外皮又紅菜頭天然色素造成 內裏嘅蝦肉彈牙新鮮 味道非常好椒鹽豆腐記得要趁熱食先可以感受到香脆口感師傅巧手將豆腐設成一粒粒外脆內軟 令人回味蜜汁黑豚肉叉燒用黑毛豬整成嘅叉燒肉嫩多汁加上蜜汁令人一試難忘而且叉燒肥瘦適中 加上上碟時用火興着保持溫度 可以慢慢品嚐秘制龍蝦炒麵稱得上係中西合璧之作啖啖肉嘅龍蝦配上豉油王炒麵風味十足再加埋辣醬一齊食滋味滿分 甜點係太極馬拉糕 分別係原味和黑芝麻口味馬拉糕質感鬆軟有水份 而且上枱熱騰騰非常好食

餐廳貴為高級摩登中菜廳

分別係原味和黑芝麻口味
馬拉糕質感鬆軟有水份
而且上枱熱騰騰非常好食
2019-05-27 206 浏览
今日同朋友經過中環,煩惱緊夜晚食咩嘅時候,竟然俾我哋喺連卡佛入邊,發現一間餐廳,呢間餐廳好特別,外表似西餐廳,但睇一睇個餐牌,原來係食中餐,見未試過,所以特登去試吓。一坐低,望到出邊勁靚嘅維港景色,佢仲有個戶外嘅Aera,可以比人出邊飲下酒,食下煙,我哋就揀咗坐室內。事不宜遲,我哋先叫一個香檳金蝦餃,呢個不得了,每咬一啖,超多蝦肉爆出黎,平時食蝦餃,感覺上皮會好厚,但呢間真係拿捏得啱啱好。再嚟我們叫左流心紫番薯。呢個番薯,外型完全同蘿蔔絲酥一樣,而且口感都一樣,不同之處就係,裏面番薯同芝士一模一樣,完全流出嚟。話明食中餐又點可以冇咗椒鹽呢樣嘢呢,我哋叫咗一個椒鹽豆腐,椒鹽豆腐完全冇油益味,外表仲要勁脆,簡直係不可不食。到湯,我哋叫咗佢個招牌花膠養生鍋,勁足料,除咗花膠之外,仲有好多湯料煲埋一齊,獨立火爐分開上,咁你慢慢飲嘅時候就唔會怕凍啦。最後,試埋佢嘅馬拉糕,叫做太極馬拉糕。其實係原味同埋芝麻味,馬拉糕都係即叫即蒸,就算之前食咗好多嘢,個馬拉糕都會好食到完全食晒。

2019-05-24
2019-05-23 226 浏览
位於IFC 飽覽維港美景餐廳以西式風格裝修 再配中式美點真係絶配點心必試香檳金蝦餃賣相可人又有心思流心紫蕃薯酥咬開後紫蕃薯好似流沙咁流岀足滿紫蕃薯香味椒鹽豆腐外脆内軟 食到啖啖豆香味招牌花膠滋補養生鍋啖啖真材實料 好補!即使係二人份量花膠都大大片上枱後仲會係面前用煲仔加熱等你可以飲到暖暖嘅靚湯蜜汁黑豚肉叉燒肉汁澎湃 肥瘦適中用鐵板上枱 麥芽汁愈煮愈濃包實叉燒 添上一份焦香秘制龍蝦炒麵創意十足 味道出眾令人難忘龍蝦足料 抵食甜點 太極馬拉糕 分別係原味同黑芝麻 質感鬆軟非常有心思 一次享受兩種味道
位於IFC 飽覽維港美景

咬開後紫蕃薯好似流沙咁流岀
足滿紫蕃薯香味

外脆内軟 食到啖啖豆香味

招牌花膠滋補養生鍋
啖啖真材實料 好補!
即使係二人份量花膠都大大片

甜點 太極馬拉糕
分別係原味同黑芝麻 質感鬆軟
非常有心思 一次享受兩種味道
2019-05-20 2675 浏览
今個星期,週末也作加班工作。honey 帶我去吃餐好的,慰勞一番。平曰去連卡佛都是shopping, 原來穿過連卡佛,這兒有一家別緻餐廳。餐廳裝潢時尚摩登,氣氛高雅而輕鬆。空間正播放著好chill的西方音樂,吃的是摩登中菜,感覺很特別。流心紫蕃薯$62紫蕃薯外皮脆薄軟糯,包著流心的紫蕃薯餡,熱呼呼的,味道甜香,甜度恰到好處,好吃!香檳金蝦餃$62這蝦餃賣相很美,有着粉紅晶瑩通透的外皮,而且表面上還有金粉,感覺矜貴而雅緻。蝦餃是正宗大小,一口一隻,蝦肉爽囗彈牙,味道鮮美,真好吃。椒鹽豆腐$88椒鹽豆腐真是精緻小巧,每一顆是一口大小,和平日吃的不一樣!豆腐炸得外脆內嫩,豆味濃厚,加上淡雅的椒鹽香,真好吃!招牌花膠滋補養生鍋(半份)/$888(全份)熬左一星期OT ,要吃個養生鍋補番下。這個鍋材料豐富,有花膠、乾螺頭、蟲草花、豬骨、紅棗、杞子和秘製配料,用慢火清燉12小時,真是夠曬火喉。湯汁清澈金黃,嚐到螺頭的鮮、紅棗和蟲草花的甜香,還有豬骨的甜,味道極為鮮美,超正!花膠更是又大又厚肉,吃到出是靚花膠,口感嫩滑,充滿骨膠原,好滋補呀!蜜汁黑豚肉叉燒$198黑豚叉燒以鐵板上,下面還放著蠟燭保持

流心紫蕃薯$62

香檳金蝦餃$62

椒鹽豆腐$88

招牌花膠滋補養生鍋(半份)/$888(全份)

還有豬骨的甜,味道極為鮮美,超正!花膠更是又大又厚肉,
吃到出是靚花膠,口感嫩滑,充滿骨膠原,好滋補呀!

蜜汁黑豚肉叉燒$198

黑豚叉燒以鐵板上,下面還放著蠟燭保持熱度。叉燒半肥瘦,脂香豐腴,充滿蜜汁風味,略帶燶邊,還有黑豚肉的口感,比平日的叉燒好吃。

秘製龍蝦炒麵$398

估唔到在咁摩登的餐廳有超水準的龍蝦炒麵!龍蝦已經起肉,只是連著少量的殼,吃起來,仍然可以保持儀態。
龍蝦極為鮮美爽嫩,龍蝦味尤其濃郁,不會水汪汪,正呀!炒麵炒到剛剛好,軟硬適中,乾濕有致,充滿鑊氣,
而碟底沒有半點油,厲害。那豉油皇風味炒麵當中,帶一點龍蝦的香,夾有芽菜、韮黃、芝麻等,口感軟中帶爽脆,好吃!

太極馬拉糕$62

看到太極馬拉糕的名字實在覺得特別。
這馬拉糕賣相很獨特,外型一如太極。馬拉糕有兩款口味,分別是原味和芝麻口味。馬拉糕口感軟軟的,而甜味也比較輕怡和溫和,作為light dessert幾ok.

難得在weekday可以和honey在雅緻的餐廳拍下拖,共享晚餐,而且今晩的龍蝦炒麵真是喜出望外,大滿足。

今日放工跟朋友到 IFC 逛逛,順道吃過晚飯後到戲院看戲。🤗正當我們在連卡佛專心的看我們的禮物🎁時,眼前出現了一間西餐廳,噢!原來是中菜來的,環境也頗吸引,可以飽覽維港璀燦的夜景🌃既然都諗住搵嘢食,咁就一於試試,裏面嘅佈置設計,中西合璧,而且留意到餐牌,除咗中式菜之外,佢哋嘅signature飲品都好吸引我,整體好啱我心水😍餐桌佈置得好有水準,一絲不苟,筷子🥢分開顔色,器皿清潔十分到位,而且侍應服務唔錯,應該係訓練有素👍🏻椒鹽豆腐,朋友點了這款椒鹽炸豆腐,豆腐切得特別細粒,很小巧,吃起來外面很鹹的,外面有軟綿綿的豆腐,口感細滑、外脆內軟, 十分好味😋香檳金蝦餃,粉紅色的蝦餃,還有一層金箔,賣相吸引,零舍矜貴。新鮮彈牙的蝦,配上香檳的味道,鄙薄餡靚,口感非常好,確實不錯。👍🏻招牌花膠滋潤養生鍋,店員推了一架車仔過來,即場在我們面前把湯弄熱,還分成兩碗給我們。花膠有手掌✋般大,還有杞子和蟲草花,湯特別清甜,非常滋潤,我個人很喜歡這款湯!🤗蜜汁黑豚肉叉燒,看起來沒有半點肥的叉燒,很鬆化,放上在一個小小的高盤子,下面伴盤微微的小火,一直把叉燒保持著暖暖的温度,十分體貼。😋秘製龍蝦炒麵,第一次吃

秘製龍蝦炒麵,第一次吃這樣高級的炒麵,除了有龍蝦肉,還有頭又有尾,有少許微辣,都幾開胃。

太極馬拉糕,第一次吃這個圖案的馬拉糕,有黑芝麻和原果,很鬆化又不太甜,非常可口。
Lemon Ginger Honey ,朋友有少許作感冒,她叫了檸檬薑蜜,茶壺用小火熱著,可以把茶一直保持温暖,另外蜜糖是分開上的,一邊吃飯,一邊喝著暖暖的熱薑蜜,甜蜜温暖在心頭。😍
今次試過呢間餐廳之後,意猶未盡,大家相約下次會再嚟呢度聚會,證明大家都好鍾意呢間餐廳,確實不錯👍🏻
2019-05-20 181 浏览
黎IFC食飯,朋友揀左呢間 "舍", 我以為係好中式既餐廳,但原來係好西餐feel。出面係一個bar枱,但入到餐廳裡面係好高檔既西餐風格。最正係望海,睇住Victoria harbour 一方歎高質美食,唔錯唔錯。呢度既staff超有服務精神,好好笑容,好care客人對食物質量既滿意程度,不時會問下客人個感覺如何。今晚食飯既重點係個龍蝦炒面,估唔到可以咁大隻龍蝦油爆後炒面,鈐貴得黎又有香港傳統風味小食既精䄂。正。

龍蝦炒面
龍蝦炒面
  • 秘製龍蝦炒麵
2019-05-18 232 浏览
 Stunning decor, wonderful service and more importantly, first-class food. We ordered quite a lot of dim sum, cold and main dishes, but some spectacular dishes that are worth mentioning were their Honey Glazed BBQ Kurobata Char Siu, Sweet & Sour Pork with Fresh Pineapple, Yin Yang Style Salted Egg Yolk and Horseradish Prawns, and Rose Wine Soy Marinated Chicken. The char siu was flavoursome and tender, with a nice balance of fat and lean; the sweet & sour pork was crispy on the outside and juicy on the inside, the sauce was mainly on the sweet side but had a zesty aftertaste which balanced the flavours; the prawns were fresh and had a subtle zingy taste from the horseradish and saltiness from the egg yolk - two distinct flavours at a reasonable price; the chicken wasn’t too oily and the ginger infused spring onion bits on top of it topped the dish up a notch. Overall a splendid experience; highly recommended and would definitely return again soon.
Fried Spring Rolls topped with Crab Roe
2019-05-08
  • Yin Yang Style Salted Egg Yolk and Horseradish Prawns
2019-05-17 610 浏览
今日和朋友往中環IFC舍食午餐, 餐廳在連卡佛近賣化妝品的位置, 我們點了香檳金蝦餃, 椒鹽豆腐和秘製龍蝦炒面。香檳金蝦餃粉紅色的外皮, 賣相吸引,皮薄餡靚,蝦新鮮彈牙, 食落有香檳的醇香, 口感細緻;椒鹽豆腐炸得金黃, 豆腐外表香脆, 豆腐軟腍, 入口即熔,配上醬汁提昇口感, 食落惹味;最後秘製龍蝦炒面賣相吸引, 龍蝦切得細細粒, 肉質新鮮彈牙, 味道鮮甜,炒面炒得乾身醒胃, 食落爽口。餐廳座位舒適, 可看維港景色和摩天輪, 食物賣相吸引高質, 朋友相聚好地方。
秘製龍蝦炒面
2019-05-16
2019-05-16 178 浏览
佛誕嘅飄色巡遊同傳統搶包山,誘發我到長洲一日遊,選了weekday的日子,悠悠閒閒去離島,風和日麗,坐下船,維港景色真的很美。沿着行人天橋到IFC ,精彩行程當然係shopping 同晚飯喇🤩🤩🤩門面簡約,位處連卡佛百貨裏面,西餐廳格局,酒吧提供各樣餐酒特飲,鬼馬的卻係主打中菜,而且還有特式點心,中西合璧夠曬國際化,最正當然係邊飲邊食,眼睛飽覽著美麗的香港,雙重享受啊👍👍👍香檳金蝦餃🦐,突破傳統嘅紅色粉皮,爆汁蝦餃皮薄餡靚,蝦肉彈牙鮮甜,華麗金箔更顯高貴⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️流心紫番薯🍠,像真度極高,即叫即焗脹卜卜,個樣好得意,輕輕一咬,先係蕃薯蓉嘅香甜,再而係紫薯味嘅流沙夾心,層次分明,味道天然,好好食呀🥰椒鹽豆腐,的的色色脆面更多,外層炸得金黃,調味亦唔算太重手,破壁係滑滑嘅豆腐,一口一粒會令你食唔停👍👍👍點了個招牌花膠滋補養生鍋,難得湯底少油清甜,杞子香氣散發,飲落喉嚨真係好舒服,花膠厚薄適中,入口QQ 有嚼勁,好飲好食又有益💯蜜汁黑豚肉叉燒,以少火🔥保持醬汁流動,暖暖叉燒每件都沾滿蜜味 ,肉質鬆化不黏牙,好吃指數爆燈💡💡💡💡💡,絕對係人見人愛 😋龍蝦炒麵又係意想不到,原隻龍蝦有頭有尾,派頭

[舍]門面簡約,位處連卡佛百貨裏面,西餐廳格局,酒吧提供各樣餐酒特飲,鬼馬的卻係主打中菜,而且還有特式點心,中西合璧夠曬國際化,最正當然係邊飲邊食,眼睛飽覽著美麗的香港,雙重享受啊👍👍👍

👍👍👍

龍蝦炒麵又係意想不到,原隻龍蝦有頭有尾,派頭十足🦞,最愛佢小油微辣,麵底🥢炒得開胃又有咬口,讚讚讚🤩🤩🤩

外籍侍應生笑容可恭,招呼好好,吃着太極馬拉糕,飲的卻是火龍果mocktail ,貫徹中西合璧,望著無敵靚景,好似喺酒吧咁放鬆,好正嘅mix & match,超like 呀😍😍😍
2019-05-14 143 浏览
第一次嚟到呢一度食晚餐呢度唔止嘢食好好而且環境都唔錯再加上服務態度好好令到我哋覺得好開心好舒服所以點都要同大家介紹一下先唔知大家有冇嚟過呢一間中式嘅餐廳呢我哋先嗌咗茶再慢慢諗下食啲乜嘢點心Dim Sum首先就介紹一下點心一款係個樣又靚又好味嘅點心香檳金蝦餃佢嘅表面係粉紅色嘅再加上有反光既金箔搽咗面呢一款點心更加特別更加吸睛佢既粉紅色真係好可愛好靚嘅粉紅色一定要打卡啦仲要好足料流心紫蕃薯一食就食咗流心加上好重嘅紫薯味外面嘅皮係脆既所以唔會食到林啤啤既感覺比較有咬口感 小吃椒鹽豆腐 真係未食過咁好味嘅豆腐又滑又香而且個椒鹽味唔會好鹹勁滑勁好味呀湯招牌花膠滋補養生鍋 呢個真係可以幫我地補充滿滿嘅骨膠原好大舊花膠而且佢嘅湯都好香好潤加上好濃好好味主餐蜜汁黑豚肉叉燒又係好滑嘅半肥瘦叉燒一食到落去就係入口即溶而且佢嘅汁都係好香甜再加上下面會有小蠟燭一直喺度煲滾佢所以令到叉燒係越嚟越入味同埋更加高秘制龍蝦炒麵呢個龍蝦真係好正有好多好多嘅炸龍蝦肉同埋佢個面都炒得好香 Geisha punch $$117呢一款係超級無敵大推介有啲朋友同埋staff都係推介呢一款因為佢比較濃味同埋都買相比較靚night
第一次嚟到呢一度食晚餐
呢度唔止嘢食好好而且環境都唔錯