2022-01-10 891 浏览
今日同好閏蜜慶祝生日🎂 當然想帶佢去學個靚嘅地方chill chill然後兩個女仔可以慢慢影下靚相打下卡,再慢慢傾吓計啦👩‍❤️‍👩依間位於中環IFC裏面,個環境果然真係一流我哋揀咗喺室外坐,因為天氣涼涼地喺室外錯都幾舒服,當然更可以欣賞到成個維港既景先係重點🤭 仲要咁啱今日天氣好好💗叫左個下午茶afternoon tea,影相好靚🤣個餐包兩杯飲品可以叫佢杯signature coffee或者花茶☕️ 佢杯咖啡都不錯佢哋個下午茶以中式為主,d點心好精緻!整到好靚好特別!呢個係幾深刻嘅一味點心,因為佢哋將個蝦餃整成好似金魚~~ 又幾似魚缸到游緊水咁😝我幾鍾意食呢個,佢個外型一個手袋咁😋口感好好👍有少少似粉粿咁呢個荔枝球係甜品嚟,用奶黃做夾心個外皮有少少荔枝味感覺好清新🤤依個炸物都出色😋 呢個燕窩蛋撻,細細個咁,我自己好鍾意食蛋撻,所以依個afternoon tea有埋蛋撻好開心🤣我覺得佢依個下午茶四百幾蚊兩個人都唔算好貴,尤其是佢喺中環商場裏面,可以望咁靚嘅景,同朋友傾吓計,可以值得一試🥰
今日同好閏蜜慶祝生日🎂
當然想帶佢去學個靚嘅地方chill chill
然後兩個女仔可以慢慢影下靚相
打下卡,再慢慢傾吓計啦👩‍❤️‍👩
依間位於中環IFC裏面,個環境果然真係一流
我哋揀咗喺室外坐,因為天氣涼涼地

叫左個下午茶afternoon tea,影相好靚🤣

佢哋個下午茶以中式為主,d點心好精緻!
整到好靚好特別!

呢個係幾深刻嘅一味點心,因為佢哋將個蝦餃
整成好似金魚~~ 又幾似魚缸到游緊水咁😝

我幾鍾意食呢個,佢個外型一個手袋咁😋
口感好好👍有少少似粉粿咁

呢個荔枝球係甜品嚟,用奶黃做夾心
個外皮有少少荔枝味感覺好清新🤤

依個炸物都出色😋

2022-01-06 518 浏览
早幾日同媽媽去咗High Tea🫖。 平日好多餐廳,酒店都無下午茶供應,所以我一早做定功課,知道IFC @舍 星期一至日都有得High Tea供應,我早早就訂定位做乖乖女孝順吓媽媽。 🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸【粉紅冬日閃爍下午茶】 $428 兩位🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🫖點心🫖🥢香檳金蝦餃・皮薄餡料足。🥢雜菌手袋酥 ・小手袋造型,賣相可愛。🥢臘腸卷・細細舊易入口,臘腸香口。🥢菜苗帶子餃・帶子新鮮。🥢上湯玫瑰金魚餃・佩服廚師的手工,兩條金🥢魚像真度相當高,靚到唔捨得食。🥢花之戀 (炸物)・炸得又香又脆,一朵花嘅外型整得好細緻。🥢黃金飽魚酥・大大隻飽魚有咬口,飽魚味濃。🥢玫瑰燕窩蛋撻 (甜點)・足料燕窩放滿整個蛋撻面,女士養顏恩物。🥢流心荔枝球・靚到以為係真荔枝,外層一粒粒紅色脆脆口感十足。 🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 有別於傳統西式下午茶,【舍】下午茶以中式精緻點心作主打,每件點心都靚到好似藝術品,眼睛及肚皮都十分滿足。
早幾日同媽媽去咗High Tea🫖。

【粉紅冬日閃爍下午茶】 $428 兩位

🫖點心🫖
🥢香檳金蝦餃・皮薄餡料足。
🥢雜菌手袋酥 ・小手袋造型,賣相可愛。
🥢臘腸卷・細細舊易入口,臘腸香口。
🥢菜苗帶子餃・帶子新鮮。

🥢花之戀 (炸物)・炸得又香又脆,一朵花嘅外型整得好細緻。
🥢黃金飽魚酥・大大隻飽魚有咬口,飽魚味濃。

2022-01-05 363 浏览
唔想食親都係英式下午茶可以試下中式afternoon teaSHÈ 舍喺IFC malloutdoor望到無敵海景🤩環境優美舒適,啱晒鍾意打卡嘅你點心好精緻,用粉紅色做主題真係好吸引😍😍其中嘅上湯玫瑰金魚餃栩栩如生真係好似條金魚游緊水☺️☺️平時飲茶我好鍾意食餃所以特別偏愛佢地嘅香檳金蝦餃同黑魚子菜苗帶子餃🤤🤤另外酥物都好出色雜菌手袋酥同鮑魚酥嘅酥皮有好多層食落好鬆化❤️甜點流沙荔枝球外型可愛外層有脆卜卜嘅米通粒、中間嗰層有軟糯嘅糯米皮,餡有黃金色嘅流沙😋口感有層次
唔想食親都係英式下午茶
可以試下中式afternoon tea
SHÈ 舍喺IFC mall
outdoor望到無敵海景🤩
環境優美舒適,啱晒鍾意打卡嘅你

點心好精緻,用粉紅色做主題
真係好吸引😍😍
雜菌手袋酥同鮑魚酥嘅酥皮有好多層
食落好鬆化❤️
甜點流沙荔枝球外型可愛

2022-01-04 5269 浏览
放假同朋友去了「舍」hightea☕餐廳位於IFC連卡佛百貨內。內裡環境空間感十足,餐廳另設有约十張室外座位,可以望著無敵維港景色。下午茶有哩款精緻巧手中式點心Rosey Winter Sparkle Afternoon Tea set $428(再加一)咸點有7款上湯玫瑰金魚餃😍賣相好可愛,係上湯🐠好以倆條金魚係度暢泳😆香檳金蝦餃黑魚子菜苗帶子餃想讚哩度所有餃嘅蝦肉都好爽口👍雜菌手袋酥起初以為甜點,原來咸點,因為同流心荔枝放埋一起,好別緻賣相😍手袋仔型狀,裡面雜菌好juicy😋花之戀即係春卷好靚花花型狀🌺炸得啱啱好唔會過燶,裡面隻蝦大粒爽口👍推薦「粉紅漩渦」臘腸卷臘腸卷唔會太油原隻黃金鮑魚酥個酥皮好鬆脆甜點有2款流心荔枝球,造型整得好似👍玫瑰燕窩蛋撻精緻甜點,賣相吸睛,不過我地喜歡咸點多啲。熱飲係養生玫瑰花茶🌹☕整體來講餐廳環境非常之唔錯,食物精緻,價錢好抵👍可以望住無敵海景嘆住食,心情都靚啲💕

咸點有7款

上湯玫瑰金魚餃
😍賣相好可愛,係上湯🐠好以倆條金魚係度暢泳😆

黑魚子菜苗帶子餃
想讚哩度所有餃嘅蝦肉都好爽口👍

花之戀

「粉紅漩渦」臘腸卷
臘腸卷唔會太油

原隻黃金鮑魚酥
個酥皮好鬆脆

甜點有2款
流心荔枝球,造型整得好似👍
玫瑰燕窩蛋撻
精緻甜點,賣相吸睛,不過我地喜歡咸點多啲。

熱飲係養生玫瑰花茶🌹☕

2022-01-04
  • 花之戀
  • 雜菌手袋酥
  • 香檳金蝦餃
  • 上湯金魚餃
2022-01-04 261 浏览
🌹Damascus Rose Wonderland $328鹹甜點每樣各2份 亦包咗2杯嘢飲 可以揀茶或咖啡以呢個價錢cp值絕對爆燈🦐香檳金蝦餃以粉紅色嘅玫瑰水皮包住蝦肉雖然餃皮食唔出玫瑰味但入面嘅蝦肉好爽彈 而且算係皮薄餡靚表面加咗少少金箔點綴 好IGable🐟玫瑰水金魚餃 我一向對造型食物無咩好感覺得通常都係得個樣唔會好食味道同上面嘅香檳金蝦餃食落差唔多不過餡料就多咗帶子 甘筍同埋西芹 食落有啲脆脆嘅口感湯底好清甜 係會想就咁飲嗰隻🌺花之戀對花之戀嘅認知就係三文魚刺身但因為唔食魚生所以從來都無食過呢個花之戀就當然唔係魚生係包到花型嘅蝦肉春卷外皮炸得香脆 而且唔會油膩膩 就算同朋友傾咗陣計先食都無變腍或者出油😍上面有啲蟹籽粒 增加口感🌿粉紅田園雜菜粿同樣係用咗粉紅色嘅餃皮 會比上面蝦餃皮厚少少有啲煙韌感入面包住爽脆嘅雜菜粒同埋啲菇菌 口感好好而且有啲小清新終於介紹到甜點啦😆🌹大馬士革玫瑰馬豆糕同鹹點唔一樣 佢真係有淡淡嘅玫瑰味 好清香不過馬豆糕囗感就偏腍🥭粉紅芒芒 呢個似椰絲芒果糯米卷 薄薄嘅糯米皮包住一大舊香甜嘅芒果🥧大馬士革玫瑰燕窩蛋撻 成日聽人講燕窩好啱女仔食 可以提高免疫力之
Damascus Rose Wonderland

外皮炸得香脆又帶啲煙韌 好QQ💜
一咬開就見到熱辣辣嘅流心紫薯餡 甜而不膩
Damascus Rose Wonderland
2022-01-03 302 浏览
朋友介紹,話IFC的舍有個勁靚的下午茶,位置在連卡佛的化妝部裡面,也不算太難找的~金檳金蝦餃~外型超靚,第一次吃公主粉的粉紅色蝦餃,蝦肉扎實彈牙,有鮮蝦味~雜菌手袋酥~外型真的沒得彈,外層十分鬆脆,內裡的野菌也炒得很香~粉紅漩渦臘腸卷~臘腸卷已經很少地方有得食了,還要是粉紅色的,少女心被啟動🤣墨魚子菜苗帶子餃~多層口感,頂部有墨魚子,中層則是蝦肉帶子~上湯玫瑰金魚餃~超級靚‼️超似兩條魚在游泳,金魚餃還能動的~花之戀~有點像春卷,外皮非常脆,而內裡是蝦肉原隻黃金鮑魚酥~鮑魚很厚很大隻,有鹹香,配上酥盒同吃很好吃~玫瑰燕窩蛋撻~粉紅色的燕窩真的超靚,打卡一流流心荔枝球~內裡是奶黃餡料,外層炸過,吃起來外脆內軟,造型勁正~養生花茶~很香桂花味,有數粒玫瑰花浮著,感到很滿足~

花之戀~有點像春卷,外皮非常脆,而內裡是蝦肉

玫瑰燕窩蛋撻~粉紅色的燕窩真的超靚,打卡一流

養生花茶~很香桂花味,有數粒玫瑰花浮著,感到很滿足~

2021-12-27 429 浏览
第3次來這裡晚飯前drinks 純粹因為地點方便在ifc. 如果你熟習癱仔姐姐語言 將會與這裡八成侍應溝通順利👍🏼 Xmas eve下午早了下班 趁還沒到晚飯時間便來drinks. 注意喔 它沒有happy hour deals的。不知是否節日關係 drinks menu不是平日那兩頁而是變成了只有一頁 平常一堆cocktails都不在menu上 選擇不多。點了 Riesling 和一個叫Night Jasmine的cocktail. Snacks方面 午飯時間過後點心不供應 於是點了椒鹽豆腐 魚子醬蝦多士 和每次必點的蜜汁叉燒 。豆腐外脆內軟 非常香口。蝦多士一入口有一陣油膩 蓋過了魚子醬和蝦味 有點失望。叉燒才最無奈 今次每片有50%都是肥膏不是肉 與之前幾次的截然不同 我們都受不了要把肥肉吐掉。至於服務 沒比較便沒傷害。如果你expect癱仔級的服務 便會有回到癱仔般家的感覺🙂 當天drinks時段餐廳只是半滿 但我們等了半小時叉燒還未上桌。與侍應生follow up時 她竟說因為廚師在吃飯 叫我們多等一會。不評論廚房的晚飯時間因我也不熟識 但侍應姐姐的表達方式真令人大開眼界 -

至於服務 沒比較便沒傷害。如果你expect癱仔級的服務 便會有回到癱仔般家的感覺🙂 當天drinks時段餐廳只是半滿 但我們等了半小時叉燒還未上桌。與侍應生follow up時 她竟說因為廚師在吃飯 叫我們多等一會。不評論廚房的晚飯時間因我也不熟識 但侍應姐姐的表達方式真令人大開眼界 - 總不能理直氣壯地叫客人等廚師吃飯吧 反而你什麼都不用解釋 簡單說替我們追追單不就好了嗎? 話說回來 這跟上次癱仔姐姐上完香檳後忘記替我們開瓶 是小事一樁🙂

這樣說吧 要是你逛ifc逛到累 不喝一杯會死而其他餐廳又滿座了 那不妨來這裡體驗一下甲級地點兼有癱仔親切感的餐飲服務😀
2021-12-24
2021-12-18 470 浏览
朋友話想飲茶,我又唔想去太遠,最就大家腳就可能係ifc,冇乜選擇下揀咗呢間嚟試,可能佢真係一間比人打卡嘅西式茶樓,所以食物質素上冇太大驚喜 反而係個馬拉糕👉🏻冇乜味,啱中女 (中女名言: 呢樣幾好喎,唔太甜!) 環境方面,靜過傳統茶樓少少🤏但有舒服嘅梳化,可以坐上幾個鐘都得。價錢方面,大部分點心都係around$$68,喺IFC飲茶,$68/4件點心,值不值就見仁見智。不過我哋網上訂位,有85折(•̀ᴗ•́)و 食咗5款點心$400埋單,ok啦。
2021-12-13 439 浏览
位於中環 IFC 連卡佛百貨內, 要穿過化妝品專櫃才能到達, 餐廳設有約十張室外座位, 可以望著維多利亞海景今次的Tea Set是中式點心, 本盒枱上放滿了精緻的點心, 包括點心 :香檳金蝦餃、松露野菌餃、雜菌手袋酥、花之戀、黃金鮑魚酥甜點:天鵝棉花糖、椰汁金魚配楊枝甘露、豆沙小南瓜、養顏燕窩蛋撻另外再點了蘋果流沙包, 流心度十足, 造型也很可愛飲品:花茶(或用半價享用雞尾酒)整體來說點心比甜點較好味, 蝦餃出色可能是中式菜館的關係

點心 :
香檳金蝦餃、松露野菌餃、雜菌手袋酥、
花之戀、黃金鮑魚酥

甜點:
天鵝棉花糖、椰汁金魚配楊枝甘露、豆沙小南瓜、
養顏燕窩蛋撻

另外再點了蘋果流沙包, 流心度十足, 造型也很可愛

飲品:
花茶(或用半價享用雞尾酒)

整體來說點心比甜點較好味, 蝦餃出色
可能是中式菜館的關係
2021-11-28
2021-12-12 342 浏览
今次要介紹嘅係位於IFC Mall嘅一間中菜, 內在環境同個無敵海景認真一流! 價錢就唔好預平啦不過食物質素都真係唔錯. 今次我地一行五人試左佢嘅點心:1. 花之戀 (蟹籽春卷) $62賣相好靚, 炸得啱啱好, 唔燶. 入面隻蝦好大粒, 有誠意. 推介👍🏻👍🏻2. 招牌蜜汁黑豚肉叉燒 $238欣賞佢有個火熱住,將蜜汁更融入叉燒之中. 叉燒更加係肥, 半肥, 瘦都有, 滿足到唔同人口味. 份量都唔算少, 係高質嘅3. 招牌炒飯 $168用蝦, 蟹肉, 叉燒同菜心炒成, 足料. 炒得乾身, 粒粒分明, 唔錯. 份量方面足, 分到6碗4. 上湯金魚餃 $68其實就係蝦餃嘅上湯版😂gimmick野, 個皮好煙韌, 蝦肉多汁, 有灌湯餃嘅感覺5. 香檳金蝦餃 $68蝦餃非常值得推介! 賣相粉紅色系, 好少女😆以為又係gimmick野但食落好有驚喜, 皮好薄, 餡好多好多汁, 果然蝦係哩度嘅主打👍🏻👍🏻👍🏻6. 酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包 $68相對之下哩個就比較普通, 唯一特別就係入面有真.菠蘿. 同出面雪山叉燒包無乜分別7. 太極馬拉糕 $62另一款好精緻嘅點心, 用芝麻同黃糖整成, 不得不讚芝麻嗰

1. 花之戀 (蟹籽春卷) $62
2. 招牌蜜汁黑豚肉叉燒 $238
3. 招牌炒飯 $168
4. 上湯金魚餃 $68
5. 香檳金蝦餃 $68
6. 酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包 $68
7. 太極馬拉糕 $62
另一款好精緻嘅點心, 用芝麻同黃糖整成, 不得不讚芝麻嗰邊好香, 而且唔太甜, 賣相同味道都吸引👍🏻
8. 舍包包 (扣肉) $62
中式burger, 用扣肉做餡, 好彩唔係全肥肉否則好難入口. 味道一般般啦, 食完唔會記得

推介: 蝦餃, 春卷, 馬拉糕

Overall 點心係滿意嘅, 做得非常精緻. 價錢唔平但又唔係話overprice, 始終同個無敵海景chill住食, 會番食!
  • 香檳金蝦餃
  • 太極馬拉糕
2021-11-25 760 浏览
花之戀(蟹籽春卷)上湯金魚餃椰皇棉花雞姫松茸灌湯餃魚子醬蝦多士環境:設有室外/室內座位, 室外有維港景, 亦可以望到摩天輪, 相信夜晚會更靚。食物:點心好食, 上檯時亦夠熱特別金魚餃同花之戀春卷賣相好靚。蝦多士好脆,蝦膠彈牙,推介!!服務:服務一般, 送錯隔離檯食物。衞生:由於坐室外, 見到碗碟亦放係室內位置, 碗碟上檯見到灰塵。另外剛好遇到隔離檯食煙, 所以不時有煙味吹過嚟。

上湯金魚餃
椰皇棉花雞
姫松茸灌湯餃
魚子醬蝦多士

環境:
食物:
點心好食, 上檯時亦夠熱
特別金魚餃同花之戀春卷賣相好靚。
蝦多士好脆,蝦膠彈牙,推介!!
服務:
服務一般, 送錯隔離檯食物。
衞生:
由於坐室外, 見到碗碟亦放係室內位置, 碗碟上檯見到灰塵。
另外剛好遇到隔離檯食煙, 所以不時有煙味吹過嚟。
午餐
  • 上湯金魚餃
  • 蝦多士
2021-11-20 649 浏览
三五知己見面吹下水,最好找個high tea地方。友人推介食咸點點心下午茶,品嚐另一番味道,於是選擇左這間在IFC 連卡佛內的中式新派餐廳。下午茶一set有5個咸點4個甜點,加一杯飲品。最好味又驚喜是手提包包,雜菌手袋酥。第一款食它,還熱辣辣,酥皮鬆化,手柄位脆卜卜,內涵juicy,好有層次的食物。花之戀都炸得好食,鬆化又不油膩。其他食物要趁熱食,始終係點心。其他味道沒有好大驚喜,反而蛋撻有點失望,可能已經不是熱食,淋身沒有鬆化感。整體咸點好食過甜點,而且環境有海景,不錯的下午茶選擇喔!多謝友人推介

下午茶一set有5個咸點4個甜點,加一杯飲品。
整體咸點好食過甜點,而且環境有海景,不錯的下午茶選擇喔!
多謝友人推介
  • 花之戀
2021-11-14 896 浏览
週六約咗前輩飲茶,是日天氣好好,原來放假對住維港咁靚嘅天同景食野,真係會有幸福嘅感覺餐廳是日望出去嘅景色,好天又靚餐廳內部裝修以木,香檳金,粉紫為主調!好啦來到正題野食,先來花之戀,即春卷,不過整到到成朵花咁,上面再撒上蟹籽,好見功夫同心思,味道蘇脆好味香檳金蝦餃,粉紫色粉皮上有金萡,賣相幾好,內餡蝦肉都好食,不過可能為做效果,皮個人覺得有小小厚。蟹籽黑豚肉燒賣,用左黑豚肉代替普通豬肉,黑豚肉嘅甘香,食材上已經冇得輸香煎黑豚肉小籠包,又係用黑豚肉代替普通豬肉,不過用煎嘅方式呈現,底層有脆片防煎穿又可以製造多一重口感,包內肉汁多到可以用吸嘅,系口感層次同味道上都系唔錯嘅呈現蘇皮菠蘿叉燒包,以一口式菠蘿包,皮做到好蘇脆,內餡叉燒多汁又唔太甜,唔錯古法金錢肚,原本見用哩個容器以為餐廳會加上蠟燭之類保溫,點知系冇嘅😅,所以系易凍,要快啲食,不過金錢肚都腍,唔難嚼埋單每人$263。假期有時間來哩間飲下早茶睇下維港景的確好令人心曠神怡,不過記得佢11點先營業,但都唔好晏去,因為人一多個感覺會冇咁正喔

餐廳是日望出去嘅景色,好天又靚

餐廳內部裝修以木,香檳金,粉紫為主調!
花之戀(蟹籽春卷)

好啦來到正題野食,先來

蟹籽黑豚肉燒賣

香煎黑豚肉小籠包

蘇皮菠蘿叉燒包

古法金錢肚

埋單每人$263。
2021-09-25
$263 (早餐)
蟹籽黑豚肉燒賣
香煎黑豚肉小籠包
蘇皮菠蘿叉燒包
古法金錢肚
2021-11-14 488 浏览
其實上網睇好多人喺度食點心食下午茶,不過今次我就揀咗食晚餐。聽講晏晝時間好full,可能因為我哋夜去,所以都冇乜人。叉燒一如以往咁好食 炒飯都炒到粒粒分明,連同行朋友個仔都不停咁樣添飯另外酸辣湯亦都係我推介之選!唔知點解見到有炸饅頭我就一定要嗌,不過其實就正正常常唔係話好特別😂個雞其實都好滑,鍾意食雞嘅都可以嗌茄汁大蝦粉絲煲,個粉絲好好食,我都食咗好多,不過因為我唔係好鍾意茄汁,所以大蝦就冇食到😂整體感覺唔錯,環境都坐得好舒服,可以出去出面影相,不過我哋嗰日掛住傾偈,就冇出到去

叉燒一如以往咁好食
炒飯都炒到粒粒分明,連同行朋友個仔都不停咁樣添飯
另外酸辣湯亦都係我推介之選!

個雞其實都好滑,鍾意食雞嘅都可以嗌

2021-11-07 509 浏览
其實我好想試佢地嘅點心,上次食過晚餐,飯後評價都很高,所以今次再黎試下佢地嘅點心打開餐牌其實好多嘢都好想試,可惜只得兩個胃空間有限 ,所以就只叫了5款食品。香檳金蝦餃XO 醬炒腸粉椒鹽白飯魚芝士蝦春卷太極馬拉糕粉紅色嘅蝦餃賣相相當吸到,一口咬落去蝦爽,唔會太多肥肉XO 醬炒腸粉,應該係先煎過再加XO 醬炒一炒,唔辣又夠味椒鹽白飯魚,上次嚟食炸嘢都已經覺得佢地嘅炸食物唔錯,唔會好油夠乾身,仲要係好脆芝士蝦春卷可以就會係幾款食物中最平凡嘅一款,入面有蝦有芝士,但同樣炸得好。太極馬拉糕都係我見到之後必定要試嘅食物,馬拉糕夠鬆軟,賣相出色,但就唔係好食得出兩色嘅分別今次沒有飲茶,反而叫左杯cappuccino 配點心,真心唔多夾,下次都係叫花茶試吓P.S 3點開始有tea set 嫁,下次可以再試

XO 醬炒腸粉
太極馬拉糕

粉紅色嘅蝦餃賣相相當吸到,一口咬落去蝦爽,唔會太多肥肉
香檳金蝦餃

XO 醬炒腸粉,應該係先煎過再加XO 醬炒一炒,唔辣又夠味
XO醬炒腸粉

Cappuccino